IJsselderby tot twee keer stilgelegd nadat fans elkaar bekogelen met vuurwerk

Zondag, 19 september 2021 om 12:58Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 13:15

De IJsselderby tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle is zondagmiddag tot twee keer toe korte tijd stilgelegd vanwege wanordelijkheden op de tribune. Er werd over en weer met vuurwerk gegooid en stoeltjes werden vanuit het gastenvak op het veld gegooid. Kevin Blom besloot de wedstrijd daarop korte tijd te onderbreken en de spelers naar de zijkant te sturen. Na een korte onderbreking kon de Overijsselse derby worden hervat.

Blom sprak voorafgaand aan het duel, dat zondagmiddag voor het eerst sinds vier jaar weer op het programma stond op het hoogste niveau, uitgebreid met de veiligheidscoördinator van Go Ahead om de veiligheid van alle supporters te kunnen waarborgen. Supporters van beide clubs onderhouden een vijandelijke relatie, die zondag even tot ontbranding kwam halverwege de eerste helft. Er werden stoeltjes op het veld gegooid en PEC-supporters gooiden met vuurwerk naar de Go Ahead-fans.

Bij de tweede onderbreking werden de supporters toegesproken door de stadionspeaker van Go Ahead, die met duidelijke bewoordingen kwam. "Als jullie willen dat deze prachtige derby om zeep wordt geholpen, moet je vooral zo doorgaan." Tussen het vak met de PEC-supporters en naastgelegen Go Ahead-fans waren grote zwarte rookwolken te zien en moesten stewards van beide clubs de supporters tot bedaren houden.

Analist Robert Maaskant heeft bij ESPN geen goed woord over voor de wanordelijkheden. "Stop hier gewoon mee, met die onzin. Je dupeert je eigen club, je dupeert de andere club en het voetbal. Het is voor niemand goed, kap ermee. Stel mensen aansprakelijk. Ik snap dat het soms moeilijk is met grote groepen en ik weet dat Justitie daar mee bezig is, maar ze weten wie het zijn. Pak ze ook gewoon een keer aan. Ja, het zijn supporters van je eigen club, maar dit moet je niet meer accepteren."Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door janssen)

Dat was dan wel weer het voordeel van de Corona epidemie. Dat zulke achterlijke mensen geen podium krijgen… Net zo goed als wat er recent in Frankrijk is gebeurt.

Nou mooi moment om bij deze wedstrijd ook maar uitfans te verbieden. Wat een trieste bedoeling

19 september 2021 om 14:14

Kwestie van tijd tot bij alle wedstrijden uitsupporters niet meer welkom zijn

19 september 2021 om 14:47

Nee zullen ze niet gaan doen

19 september 2021 om 13:13

Ze zitten bij de uitwedstrijd in clubkleuren, dus ja. Het is alleen het uitschot onder de supporters. Uitsupporters verbieden vind ik altijd wat ver gaan, maar laat dan alleen mensen toe met een brandschoon verleden en/of gezinnen met kinderen.

19 september 2021 om 13:19

Zal me niks verbazen als er genoeg mannen tussenzitten met een gezin hoor. Zodra ze bij de voetbal zijn veranderen ze in doorgeslagen gekken

19 september 2021 om 13:31

Clubkleuren? Kijk maar eens goed naar de beelden. Die zogenaamde harde kern (lees: relschoppers) kleedt zich juist nooit in clubkleuren. Zwarte shirts, petjes op, zonnebril en bij warm weer de blote borst. Je kunt ze er vantevoren al uit pikken als je goed kijkt.

19 september 2021 om 13:35

@Toekomst: Dat heb ik ook altijd gedacht bij de klassieker. Maar ja ga je lekker met je kind naar een uitwedstrijd en wordt je van alle kanten toegezongen, bejegend etc. Daarbij is t lastig tr controleren omdat er altijd gasten zijn die een verbod hebben of gehad hebben die aan kaartjes kunnen komen.Jammer…uitsupporters zorgen altijd voor wat extra sfeer.

20 september 2021 om 11:21

@Kuyr007, andersom idem hoor. Zit je met je jongste zoon naast het uitvak, dan komt het jochie ook met ene uitgebereidere vocabulaire thuis dan hij heenging.

Voetbal lijkt een tokkie sport te worden qua supportersgedrag. Steeds vaker zie ik mensen het veld op rennen voor een selfie en dat werd onlangs zelfs verheerlijkt. We hebben allemaal de beelden uit Frankrijk voorbij zien komen, nu weer dit soort gedrag. Gewoon keihard ingrijpen, ook tijdens de wedstrijd. Vuurwerk afsteken uit een vak? Heel het vak gelijk leegmaken als je de daders niet hebt gezien. Stoeltjes uit het vak het veld opgooien? Idem dito. Het veld op rennen? Direct hardhandig van het veld verwijderen, hoge boete, levenslang stadionverbod en meldplicht. Je komt in mijn beleving naar het stadion om jouw club aan te moedigen en daar hoort al het bovengenoemde gedrag totaal niet bij.

19 september 2021 om 13:14

Helemaal mee eens. Zeker levenslang stadionverbod (in heel NL) zouden ze veel vaker mee moeten straffen, zeker in deze gevallen.

19 september 2021 om 13:18

"heel het vak gelijk leegmaken als je de daders niet hebt gezien."

Hoe zie je dat voor je? Dat er een paar stewards het vak in lopen:
"sorry jongens, maar het vak moet leeg. Jullie moeten naar huis."
"he, verdorie. Nou, OK, we hebben het er natuurlijk wel zelf naar gemaakt. Moeten we die uitgang daar hebben?"
Nee, dat wordt natuurlijk één grote matpartij.

19 september 2021 om 14:29

Buiten was genoeg politie op de been. Gewoon vak leegruimen ja, niet goedschiks dan maar kwaadschiks. Gelijk korte metten.

19 september 2021 om 13:31

Ik mijn ex collega van rond de 60 heeft de mooiste verhalen hoe hij als ajax supporter naar Rotterdam ging en daar er flink op lis sloeg. Dat is ongeveer 40 jaar geleden. Dus op dat gebied gebeurde er vroeger ook al heel veel

19 september 2021 om 14:08

Dat zijn geen mooie verhalen. Dat zijn eerder trieste verhalen. Wat heb je vandaag gedaan? Nou lekker erop los gemept in Rotterdam. Nou jochie....applaus hoor. Goed gedaan. Volwassen....

19 september 2021 om 14:31

Verbaast me niks dat jij met zulke mensen omgaat en ervan geniet, gezien je reacties soms... Dit is dus juist het probleem, het verheerlijken en goed praten/bagatelliseren. Vroeger was het ook verkeerd, nu ook.

22 september 2021 om 16:30

Eigenlijk probeer ik juist iedereen met een Ajax voorkeur te vermijden, en dat ik ermee omging had met mijn directeur te maken. Dus, wat is je punt. Ik wilde er alleen mee zeggen dat ik jouw opmerking dat het een Tokkie sport Begint te worden niet terecht vind. Misdragingen waren er vroeger, en zullen er nog lang blijven. Alleen wordt de agressie anders getoond. (vroeger gewoon op de vuisten, nu veel meer met wapens). Daarnaast weet men steeds minder waar men mee bezig is. Dit hoofdzakelijk door het snuiven en slikken.

19 september 2021 om 14:37

Lijkt te worden?? Waar was je de afgelopen 30 jaar..

19 september 2021 om 15:38

Het is te triest voor worden dat dit gebeurt. Maar dat het een tonnie-sport aan het worden is? Dit gebeurde in de jaren '80/'90 van de vorige eeuw ook al.

Prima opgelost door Blom vergeleken met Martens gisteren ipv een half uur staken kan dit dus ook.

Mafkezen weer. Levenslang stadionverbod voor elk stadion voor de gene wie zich niet kunnen gedragen. Mag je het stadion weer in en dan gedraag je je zo, ik begrijp er niks van.

Kei- en keihard aanpakken. Levenslang stadionverbod in heel NL, en een megaboete. Ik snap na al die jaren nog steeds niet dat je ook maar denkt aan vandalisme/misdragingen als je op zondagmorgen naar het stadion rijdt.

19 september 2021 om 13:20

Idd hopelijk pakt PEC dit aan. gooien met Stoelen en vuurwerk is erg gevaarlijk!

19 september 2021 om 13:23

Ik denk niet dat ze naar het stadion rijden op zondagochtend, dit lijken me types die namelijk wat anders nuttigen dan een croissantje en een glaasje jus.

19 september 2021 om 13:54

Nou, je moet ook een goede bodem hebben he. Dus wie weet. Het zijn vaak ook nog eens gewoon mensen met een gezin.

Het is wachten op de een algeheel verbod voor uitsupporters. Het voegt niets toe en zo lang ik voetbal volg is er altijd al gedoe met supportersverenigingen. Het kost een hoop politie inzet en het levert veel gedonder op.
Daarnaast snap ik overigens uitsupporters ook niet, want bij elk stadion waar ze komen worden ze als een stuk vee behandeld en de vakken in gedirigeerd. Je moet er maar zin in hebben

19 september 2021 om 14:12

Naja het kan ook goed gaan kijk maar naar duitsland. Waar bayern en dortmund zelfs door elkaar zitten. Meestal gaat het ook in Nederland goed. Alleen sommige clubs en wedstrijden zijn gewoon een en al risico. En dit was zo een wedstrijd.

19 september 2021 om 23:40

Ja, je moet er maar zin in hebben, maar ik heb er inderdaad zin in. Een heel jaar is er door corona geen kloten te doen, daar klagen we over, nu mag het weer los, klagen we weer. Slaat nergens op met je vee. Ik ben vorig weekend met Eagles uit naar Cambuur geweest, we konden er met de auto heen en er was lekker eten en drinken bij het uitvak. Niks als vee. Met je uitspraak "Daarnaast snap ik overigens uitsupporters ook niet, want bij elk stadion waar ze komen worden ze als een stuk vee behandeld". Je weet helemaal niet waar je het over hebt

Er wordt veel te veel aandacht door de pers aangegeven en zien doet volgen. Wat er in Frankrijk gebeurt bij al 2 wedstrijden dat zichtbaar getoond wordt gebeurt nu hier ook al.
Het voetballen wordt zo geheel kapot gemaakt wat wel jammer is. Pandemie bijna voorbij en krijg je de wangedrag pandemie

Zo'n interview met Brammetje van Polen helpt er ook wel lekker aan...'geen geel/rode tulpjes in m'n huis, ik wil die kleuren niet zien'. En als 'het volk' dan wat snuffelt aan elkaar spreken we moord en brand, het lijkt hier de traditionele koffie verjaardag met taart bij m'n ooms en tantes wel van vroeger...' Het is schorriemorrie', hahaha.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Go Ahead Eagles

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
11.NEC38-14
12.FC Groningen36-14
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
P. RommensMiddenvelder342
R. OratmangoenAanvaller330
F. RossAanvaller70
S. OzturkAanvaller00
N. HengelmanKeeper00
S. JansenKeeper00
A. NoppertKeeper150
Voor de complete selectie: Clubpagina Go Ahead Eagles.

In de wandelgangen

Donderdag 12 mei
Internazionale en Tottenham Hotspur azen op de handtekening van Sofyan Amrabat. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren