Boadu: ‘Als hij in de Johan Cruijff ArenA komt, krijgt hij bier naar zijn hoofd’

Vrijdag, 17 september 2021 om 12:45Dominic Mostert • Laatste update: 12:54

Myron Boadu en Calvin Stengs zijn blij om door Mino Raiola begeleid te worden. De twee ex-aanvaller van AZ zijn allebei met Raiola in zee gegaan als zaakwaarnemer en vinden dat de Nederlandse Italiaan zich altijd maximaal inzet voor zijn cliënten. Door supporters van clubs wordt Raiola soms met de nek aangekeken, omdat hij erop uit zou zijn om tegen grote vergoedingen spelers te laten transfereren. Boadu en Stengs kijken daar echter anders tegenaan.

"Hij is niet voor de club daar, hij is er voor zijn speler", maakt Stengs duidelijk in een interview met talkshow Kick ‘t Net op YouTube-kanaal Complex NL. "En dat begrijpen mensen niet", vult Boadu aan. "Ze zijn fan, van bijvoorbeeld Ajax. Als hij in de Johan Cruijff ArenA komt, krijgt hij denk ik bier naar zijn hoofd. Maar voor een speler haalt hij alles uit het vat. Ik denk niet dat mensen dat gaan begrijpen." Raiola begeleidde Stengs deze zomer naar OGC Nice, terwijl Boadu aan de slag ging bij AS Monaco.

“Als Mino in Nederland is, ziet hij ons altijd. Ik praat best veel met hem”, vervolgt Boadu. De zaakwaarnemer wordt door Stengs ‘een soort knuffelbeer’ genoemd. “Hij maakt grapjes, het is echt leuk.” De twee ex-spelers van AZ zijn het er 'honderd procent' over eens dat wordt onderschat hoe belangrijk het is om een goede zaakwaarnemer te hebben. "Het gaat ook om begeleiding. Zaakwaarnemers kunnen een negatieve invloed hebben op wat je doet en jij bent degene die dan kritiek krijgt en met de gebakken peren zit", zegt Boadu.

Boadu wordt herinnerd aan zijn revalidatie van een zware knieblessure in 2017 en 2018, toen hij in de Verenigde Staten werkte aan zijn herstel. Boadu trainde toen zij aan zij met Zlatan Ibrahimovic, een andere cliënt van Raiola. “Hij zei tegen mij meteen: je gaat naar Amerika”, doelt de spits op Raiola. “Je kan dan ook even kijken hoe hij traint, zei hij. Amerika was sowieso de beste optie." Dat Raiola een goede relatie heeft met Ibrahimovic en daarom kon regelen dat beide spelers samen met elkaar konden revalideren, is volgens Boadu een 'geluk dat je net moet hebben'.Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door ons aller ajax)

Het is niet zoals die vuilakken die de Vrij had als zaakwaarnemer. Die hebben niet de beste deal voor de Vrij geregeld maar voor Inter.

Wel denk ik dat Raiola teveel oog heeft voor het financiële plaatje en niet voor de sportieve. Maakt spelers te snel gek met miljoenencontracten. Ibra heeft nog nooit de CL gewonnen en zou miljoenen inleveren om die beker te winnen. Bij een Kishna snap ik het. Die had zwakke knieën.

16 september 2021 om 22:50

Als hij echt het beste voor had met deze 2 jongens had hij ze voor hun eigen bestwil nog een jaar bij AZ gehouden. Zijn nu niet meer dan roulatiespelers, dat gaat ze opbreken maar dat weten ze nu nog niet. Beide zijn nog lang niet klaar voor de stap die ze hebben genomen.

16 september 2021 om 23:06

Ik denk dat de Franse competitie een prima stap is voor Stengs en Boadu, maar dat Monaco gewoon niet realistisch is. Het is nog vroeg om te zeggen dat de transfers gefaald zijn, maar AZ heeft duidelijk een probleem zonder ze.

Het blijft een provincieclub waarbij leuke spelers met vaste spelmechanismen uiteindelijk boven hun eigen niveau uitgroeien en tot zover stuk voor stuk op aarde worden gezet met de voeten bij een buitenlandse club.

16 september 2021 om 23:07

Of een grotere Nederlandse club*

17 september 2021 om 00:18

Nee die stap is niet nodig, zoals we weten.

17 september 2021 om 10:24

het probleem s dat deze jongens zelf niet doorhebben wat hun bestwil is...als je een jonge en talentvolle Nederlandse spelers bent, is een maximaal uit onderhandelt salaris niet je prioriteit, maar speeltijd en liefst in een voetballende ploeg die een plan met je heeft.
Mino is een geweldige zaakwarnemer als het om maximaliseren van contracten gaat. Leuk voor Pogba en Zlatan, maar voor deze jongens en Bouy en Gravenberch vind ik het gewoon geen goeie keuze. Een jongen uit het voetbal vertelde me dat de keuze voor Mino ook vaak uit jonge stoerdoenerij is, waar over wordt opgeschept in de kleedkamer. Zo van ik heb een Rolex, ik een Bentley en ik heb Mino....

17 september 2021 om 16:20

ben het met je eens baradona, als je ziet dat ben yedder en volland bij monaco spelen vraag je je af hoe boadu daar ooit tussen komt.

16 september 2021 om 23:06

Helemaal mee eens. In financieel opzicht kan je denk geen betere wensen op (op korte termijn), maar in sportief opzicht (en dus financieel op de lange termijn) zijn er wel betere zaakwaarnemers denk. Dat lijken mij ook de zaakwaarnemers die oprecht betrokken zijn bij hun spelers. Uiteindelijk kiest elke speler echter toch de zaakwaarnemer die bij hem past. Een speler die een bepaald stappenplan in zijn hoofd heeft kiest een zaakwaarnemer die daarbij past, terwijl een speler die wil transfereren en wil cashen een zaakwaarnemer zoekt die daar goed bij past. Zaakwaarnemers zijn en blijven een verlengstuk/afspiegeling van de speler.

17 september 2021 om 08:38

Natuurlijk denk Raiola voor zich zelf, een paar miljoen, als je zo ziet pogba hoeveel die al gewisseld is van club, Raiola wordt ook wel dagoverzicht duck genoemd ook de karakters het zelfde

17 september 2021 om 15:34

@ultimatefreak8,

Raiola is een rat die er vooral in slaagt bruggen te verbranden. Spelers moeten er echt ultiem scherp bovenop zitten en heel goed voor zichtzelf denken, want de carrière begeleiding is 0.

De Ligt heeft hard moeten roepen maak het in orde met Ajax, Gravenberch bij zijn eerste contract ook. Maar je ziet het aan Brobbey of nog beter Kluivert. Een of andere mega interview geven in het AD, je club waar je opgeleid bent volledig door het slijk halen om maar die transfer te maken. Brobbey heeft nog kans op ooit een terugkeer bij Ajax, Kluivert kijken ze graag een deurtje verder.

Een zaakwaarnemer moet echt veel meer zijn dan een centen pakken, dat zou carriere begeleiding moeten zijn, Realistisch inschatten van je kansen en daarbij de beste route uit stippelen. Er zijn echt wel spelers die gebaat zijn bij zo snel mogelijk zo veel mogelijk cashen, zeker als het talent of de fysieke gesteldheid toch wat minder is. Maar er zijn ook spelers die er met een geleidelijk pad veel meer uit hadden kunnen halen.

17 september 2021 om 20:21

En dat is de keuze van de speler. Voetballers waarbij de familie financieel stabiel is hebben de luxe om voor het meest sportieve traject te kijken. Bij voetballers uit migrantenfamilies of uit het buitenland zie je dat geld belangrijker is en dat is ook te begrijpen als je echte armoede hebt in de familie.

Wat is dit dan voor een schijninterview? Tuurlijk haalt Raiola het onderste uit het vat, maar daar is hij toch zelf ook gebaat bij? Alsof ze gaan zeggen dat alle slechte verhalen waar zijn en Raiola een schurk is. Dan mogen ze een andere zaakwaarnemer zoeken. Zeg zelf overigens niet dat Raiola een schurk is, maar ik vind zaakwaarnemers in het algemeen echt een lelijke eigenschap in het voetbal. Maar ja, zo is business nou eenmaal

16 september 2021 om 22:51

Als je zaakwaarnemers lelijk vind aan voetbal, dan vind je dat ook over voorzitters, want die zijn net zo ‘lelijk’.
Overigens wat mensen niet snappen is dat wanneer je met ‘mensen’ werk, je lelijke mensen tussen heb zitten en dat de kleine gedeelte het altijd verpest voor de andere. Dit is toch niks nieuws? Geldt voor spelers, voorzitters Etc.

16 september 2021 om 23:40

Zaakwaarnemers zijn wat mij betreft wel een ziekelijke factor in de transfer- en salarisgekte onder voetballers. Het zou voor mij ook prettig zijn als ik een zaakwaarnemer had, die na een sollicitatie nog even bij andere bedrijven kan lobbyen of ik niet ergens nog wat meer kan verdienen. Denk dat het veel gezonder zou zijn, wanneer bijvoorbeeld een Haaland door een club benaderd wordt of hij niet zou willen overstappen, zelf de onderhandelingen aangaan en zelf beslissen op basis van gevoel, zonder invloed van partijen die andere belangen hebben. Waarschijnlijk zou hij sowieso al niet de tijd/zin hebben om langs nog 5 clubs te vliegen of ze niet wat meer salaris willen bieden en ik denk tevens dat een toptalent, die bijv 2mln verdient, niet ineens 20mln zou durven vragen.

17 september 2021 om 10:04

Wat een onzin. Heb bv in de gehandicaptenzorg gewerkt alleen maar toppers. Wanneer macht en geld in t spel komen wordt t lelijk.

16 september 2021 om 23:18

Als jij, ik en miljoenen over de hele wereld stoppen met voetbal kijken, kan ik me in jou verhaal vinden. Er gaan miljarden in om, zaak waarnemers zorgen ervoor dat die miljarden goed verdeeld worden. Als Stengs er bijv voor kan zorgen dat clubs in de toekomst, 60 70 miljoen voor hem over hebben, dan is dat naast zijn talent en persoonlijkheid ook de verdienste van begeleider(s). Ik zou als ik voetballer was Raiola of Jorge Mendes als zaakwaarnemer nemen.. Maar het voetbal zoals het ooit was, is al lang niet meer, het zijn tegenwoordig grote miljoenenbedrijven, geen lokale ‘verenigingen’ meer

16 september 2021 om 23:25

‘Zaakwaarnemers zorgen ervoor dat die miljarden goed verdeeld worden’… moet je me toch ff uitleggen.

17 september 2021 om 09:08

Zaakwaarnemers 🤔 volgens mij staat Raiola boven aan, en ze denken niet aan elkaar hoor.

17 september 2021 om 11:17

Ik snap hem wel. De voetballers zijn de hoofdrolspelers waar vele clubs miljoenen aan verdienen. Dan is de zaakwaarnemer ervoor om te zorgen dat die spelers ook goed mee eten van die inkomsten. Voor die inspanningen vraagt hij dan ook een commissie

17 september 2021 om 15:03

Helemaal prima! Maar als hij er voor hun is dan ook graag uit eigen zak betalen. Ze verdienen tenslotte een kostelijk salaris door hem en kunnen hem dan zelf een percentage daarvan afdragen voor bewezen diensten. Clubs moeten gewoon stoppen hiermee. maar zolang ze dat niet unaniem doen, omdat ze bang zijn toch die ene speler mis te lopen. Blijf je aan de gang en gaat die rat met percentage vd transfersom aan de haal, die het voetbal nooit meer terug ziet.

17 september 2021 om 16:26

zaakwaarnemers kan je niet stoppen, want ze doen niks illegaals. dan moet je als club zeggen tegen zo een zaakwaarnemer bekijk het maar met je spelers maar dan heb je geen elftal meer

17 september 2021 om 07:29

Helemaal niet mee eens dat het een lelijke eigenschap is in het voetbal. Spelers moeten zich kunnen richten op voetbal en niet op randzaken. Sterker nog, die kwaliteiten hebben ze niet eens om zelf te regelen. En een voetbalclub heeft mensen die hier dagelijks mee bezig zijn en puur in club belang werken. En we hebben het over vele miljoenen aan salaris. Wanneer jij een huis koopt van vele miljoenen, neem ik aan dat je ook iemand meeneemt die dat vaker heeft gedaan en accepteert dat dat geld kost?

17 september 2021 om 07:36

Eens dat zaakwaarnemers nodig zijn voor de contractonderhandelingen. Maar ze hebben naar mijn mening een veel te grote vinger in de pap binnen de voetballerij. Wanneer je daar wat dieper induikt zul je dat wel merken.

Tuurlijk realiseert men zich dat wel. Het is volgens mij algemeen bekend dat de spelers (en hijzelf) er mooie deals uithalen. Maar het een sluit het ander toch niet uit? Raiola trekt alles uit de kast voor zijn client, en gaat indien nodig ver om de relatie tussen speler en club onder druk te zetten. Vooral jonge spelers kan hij best makkelijk ophitsen met zijn tactische spelletjes.

17 september 2021 om 07:52

Had ik maar zo’n zaakwaarnemer die er voor mij alles uithaalt tijdens een contractonderhandeling met mn werkgever. Alle supporters hebben een hekel aan hem als het om spelers van hun eigen club gaat, inclusief mijzelf, maar zoals de jongens het zeggen, hij zit er niet voor de club. Volgens mij zijn er vrij weinig gasten die bij hem weggaan, wat volgens mij genoeg zegt over hoe hij voor zijn clienten is.

Ik ben benieuwd naar het moment dat de speler de provisie van de makelaar zelf moet betalen wat er dan gezegd wordt. De makelaar pakt soms vele miljoenen die door een club betaald wordt. Laat de spelers zelf maar betalen.

16 september 2021 om 23:09

Provisie kan beter Europees vastgelegd worden

Ik denk dat Boadu niet begrijp dat Raiola voor iedereen het onderste uit de kan wil halen. Niet alleen voor de speler. Tuurlijk kan hij zijn werk makkelijk verkopen door te zeggen dat hij alles voor de speler doet, maar hij helpt zichzelf er ook mee. Overigens niks mis mee natuurlijk! Maar Boadu moet niet doen alsof we met een heilige te maken hebben, zijn onderhandelingsstijl zit m.i. tegen het brutale aan en hij is nou eenmaal in de positie om het zo te doen, met alle grote talenten/spelers die hij in zn stal heeft. Vraag me overigens wel af hoeveel rekening hij met Boadu gehouden heeft bij de keuze voor Monaco...maarja het is ook aan Boadu zelf om zich te bewijzen. Maar ach, als het niet lukt fixt Raiola met alle liefde een nieuwe transfer, hoe meer transfers hoe beter.

Clubs zijn vaak ook smerig bezig. Als een speler blindelings tekent kan er veel mankeren aan die overeenkomst. Of ze komen afspraken niet na, of het beloofde percentage wordt gedwongen kwijtgescholden zoals bij Drommel is gebeurd. Zaakwaarnemers zijn het andere spectrum. De gages die hij krijgt zijn idioot, maar de clubs gaan er in mee. Natuurlijk doet Mino het voor het geld (wij allemaal), maar ik het niet het idee dat hij zo'n Stengs minder support geeft dan een Pogba, De Ligt of Zlatan waarmee hij veel meer binnen haalt.

Spelers vergeten dat voetbal niets is zonder fans. Dat spelers niet begrijpen dat fans een hekel hebben aan types zoals Raiola, dat is schrijnend.

17 september 2021 om 11:18

En fans vergeten dat het voetbal niks is zonder voetballers

17 september 2021 om 13:39

Zonder zaakwaarnemers zou het voetbal echter gewoon precies blijven zoals het was.

17 september 2021 om 15:05

Voetballers zijn er altijd wel.

"hij is niet voor de club daar, hij is er voor zijn speler"

Dit is heel duidelijk. Maar laten we dan per direct stoppen met het feit dat clubs zaakwaarnemers moeten betalen. Die spelers verdienen zo ontiegelijk veel geld, laat die de volledige kosten van de zaakwaarnemer maar op zich nemen. Dus geen toelages van enkele miljoenen euro's meer voor Raiola bij transfers.

Stengs..."ik denk niet dat mensen dat gaan begrijpen"
Zielig gozertje toch,velenhebben meer gestudeerd dan jij dus stop met die arrogantie,je lijkt je schoonvader wel
En stengie...je voetbalt niet bij de top dus enige bescheidenheid zou je sieren

17 september 2021 om 13:17

Wat is daar nou arrogant aan? Jij ziet zelf toch ook dat supporters vaak doen als zaakwaarnmers de slechtste mensen zijn in het voetbal, omdat ze enkel vanuit het perspectief van de club kunnen denken. Jij komt nu over als de zieligerd

17 september 2021 om 15:37

Kan je het ook anders zeggen, met wat meer respect, het is zijn mening en dat mag toch

Mag zo zijn, dat hij het beste er uit haalt voor zijn cliënt, maar hij verdient er ook op. En sommige jong spelers, laten zich ook een rad voor hun ogen zetten en komen dan op de bank terecht. Denk toch dat een speler wilt spelen om nog beter te worden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.AZ126
12.SC Cambuur12-7
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. KarlssonAanvaller84
V. PavlidisAanvaller82
E. PokuAanvaller30
M. BakkerKeeper00
H. VerhulstKeeper20
P. VindahlKeeper60
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

8 fans
Aanvaller, 22 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren