Europa League ver weg voor AZ na nederlaag op Celtic Park

Woensdag, 18 augustus 2021 om 22:38Yanick Vos • Laatste update: 22:43

AZ heeft woensdagavond een 2-0 nederlaag geleden tegen Celtic in de play-offs voor de groepsfase van de Europa League. Het team van trainer Pascal Jansen kreeg meerdere goede kansen, maar slaagde er niet in om het net te laten bollen. Door doelpunten van Kyogo Furuhashi en James Forrest heeft de club uit Glasgow de beste papieren om zich te plaatsen voor de hoofdfase van het clubtoernooi. De return staat voor volgende week donderdag op het programma.

De bezoekers kwamen sterk uit de startblokken in Glasgow. Al in de vijfde minuut ontsnapte Celtic aan een achterstand. Teun Koopmeiners, die terugkeerde in de basis na zijn wisselbeurt afgelopen weekend tegen RKC Waalwijk (1-0 verlies), had vanaf de linkerflank een afgemeten voorzet in huis op Vangelis Pavlidis. De Griekse spits zag zijn inzet door de teen van Celtic-keeper Joe Hart van richting veranderd worden: de bal belandde op de paal. Even daarvoor hoopte Zakaria Aboukhlal op een strafschop, maar in de ogen van de arbitrage ging hij te gemakkelijk naar de grond.

Na de sterke start van AZ nam Celtic al snel het initiatief over. Het leidde tot het openingsdoelpunt in de twaalfde minuut. Vanaf links gaf David Turnbull voor bij de tweede paal, waar Kyogo Furuhashi van dichtbij hard raak schoot. AZ-keeper Hobie Verhulst, die op Celtic Park zoals aangekondigd door trainer Pascal Jansen de voorkeur kreeg boven aankoop Peter Vindahl Jensen, was kansloos. Verhulst werd volop aan het werk gezet door de aanvallers van Celtic. Met een aantal noodzakelijke reddingen hield de sluitpost AZ op de been. Onder meer Liel Abada en Tom Rogic waren gevaarlijk namens Celtic. Aan de andere kant van het veld voorkwam Hart de gelijkmaker na een inzet van Aboukhlal in de verre hoek.

De start van de tweede helft leek een kopie van de eerste. Net zoals in het eerste bedrijf kwam AZ ook direct na rust sterk uit de kleedkamer. De aanvalsdrang van de bezoekers leidde tot een enorme kans voor Thijs Oosting. Na goed voorbereidend werk van Pavlidis schoot de linksback van dichtbij hoog over. Minuten ontsnapte Celtic opnieuw toen Aboukhlal vanuit een lastige hoek via een Schots been in het zijnet schoot. Waar AZ de kansen onbenut liet, verdubbelde Celtic de voorsprong een kwartier na de thee. James Forrest schoot in het strafschopgebied vanuit de draai en zag zijn inzet van richting veranderd worden door Timo Letschert, waardoor Verhulst kansloos was: 2-0.

Richting het einde van de wedstrijd zocht AZ nadrukkelijk naar de aansluitingstreffer voor het oog van 50.000 toeschouwers. De beste kansen was echter voor de thuisploeg. Vijf minuten voor tijd was het Verhulst die een derde Schotse treffer voorkwam met twee katachtige reflexen op de doellijn. Uiteindelijk kopte Bruno Martins Indi een inzet van invaller Adam Montgomery van de lijn. Het is door deze reddingen dat AZ niet kansloos is voor de return. Beide ploegen wisten niet meer te scoren en treffen elkaar volgende week donderdag opnieuw, dan in Alkmaar (20.15 uur). AZ kan aan de bak.Gerelateerd

Meer sportnieuws

49 reacties (laatste reactie door ruud_az)

Het zat niet mee vanavond voor AZ. Maar tegelijkertijd laat dat ook gelijk zien dat AZ er in kwaliteit flink op achteruit is gegaan. Zo'n kans die Oosting krijgt is normaal gesproken 49 van de 50 keer raak. Aan de andere kant; coëfficiënten zijn het belangrijkst en alleen daarom al is het goed dat AZ zo goed als zeker de Conference League in gaat. Een overwinning in de Conference League levert immers net zoveel coëfficiënt op als een overwinning in de Europe League. En het heeft denk ik geen uitleg nodig dat de tegenstanders in de Conference League een stuk minder zijn dan de tegenstanders in de Europa League.

18 augustus 2021 om 22:42

Dat is ook mijn gedachtegang. In de conference league zou het toch wel mogelijk moeten zijn om te overwinteren, en misschien zelfs tot de kwartfinale te komen. In de Europa league was de groepsfase waarschijnlijk het eindstation geweest.

18 augustus 2021 om 22:42

Als AZ geen versterkingen haalt en Koopmeiners nog vertrekt, dan zie ik ze ook in de Conference League geen potten breken eerlijk gezegd.

18 augustus 2021 om 22:49

Dat is denk ik het probleem van AZ. Goed beleid, maar als veel dragende krachten tegelijk vertrekken, hebben ze een probleem. Het is namelijk vaak niet de club waar spelers naartoe gaan die het gewenste niveau al hebben. Er gaan spelers heen in ontwikkeling. Ik vraag me af of ze nog echt goede spelers kunnen gaan halen

18 augustus 2021 om 22:51

Het loopt nu ook minder omdat de spelers nog niet erg op elkaar ingespeeld zijn hè, je zag deze wedstrijd bijvoorbeeld ook al een paar miscommunicatie tussen BMI en Oosting. Die zullen er tegen de tijd van de groepsfase wel uit zijn.

18 augustus 2021 om 23:15

Meerdere sterkhouders in 1 transferwindow laten gaan en weinig toptalent of versterkingen voor in de plaats terug halen noem ik geen goed beleid. Wellicht pluk je daar financieel de vruchten van maar sportief doe je te veel stappen achteruit. Vreemd. Want ik dacht dat men altijd ambitieus was in Alkmaar.

18 augustus 2021 om 22:45

Ja idd, Eerste helft had Pavlidis moeten scoren en die van Oosting had moet zitten. Volgende week gelukkig Karl terug met een fittere Midtsjo. Jansen moet ook Witry erin zetten ipv Yuki.
2-0 achterstand is nog te overbruggen, maar gaat zeker niet makkelijk worden. Nee Max heeft zijn zaken zoals gewoonlijk weer niet in orde op het begin.

18 augustus 2021 om 22:51

Ruud, zit er wel nog directe versterking aan te komen? En is dit de norm bij Huiberts ja?

18 augustus 2021 om 22:58

Wie/hoe en wat is altijd de vraag, heb nog niet echt geruchten gehoord nog maar dat dit het handelsmerk van Max is is algemeen bekend onder de Az aanhang.de leiding is ook een beetje aan het doorslaan, met de jeugd etc en beloftes. Hou gewoon je waffel, en zorg dat we een stabiele subtopper zijn, en zorg voor versterkingen in het begin. Tevens is Pascal een lichtgewicht, die nog niet klaar is voor het echte werk.

18 augustus 2021 om 23:05

@ruud_az "Max heeft zijn zaken zosls gewoonlijk weer niet in orde" Bijzonder dat er weinig kritiek hierop is. Bij Ajax of PSV zou dr media dit punt continue benoemen. Wel zonde, je verkoopt veel spelers en haalt er weinig voor terug.

18 augustus 2021 om 23:19

Dat is het grote verschil tussen de topclubs en AZ. Bij de top moet er gepresteerd worden en bij AZ willen ze presteren.

18 augustus 2021 om 23:25

Klopt, maar ja visie van club. Jeugd toepassen en niet veel uitgeven aan de aankopen. De aanwas dit jaar is ook niet super, al komt er van J-18 team veel goeds aan. Maar dat gaat nog wel even duren voordat die jongens er staan. Ben bang dat dit het is kwa selectie, en als Teun ook nog vertrekt zal het rechter rijtje bovenin het maximale zijn.

18 augustus 2021 om 23:41

Bovenin het rechter rijtje?! Dat we kwaliteit zijn verloren is een feit, maar een top 5 klassering zit er zeker nog in. Wat een opportunistische houding na 2 verlies partijen.

19 augustus 2021 om 01:14

Heel frustrerend ja, totaal nog niet ready betreft de selectie! En dan zie je Aboukhlal en Gudmon steeds spelen zeg. Pff daar ga je de oorlog toch niet mee winnen. En aanvallend gaan zij al helemaal niets brengen. Wat een middelmaat!

19 augustus 2021 om 08:53

Sorry Krotekoker, na de wedstrijd toch wel wat frustratie en emotie. Maar hoe harder ik nu erover denk. Zonder Teun gaat er weinig over blijven.zoals Sociof al aangeeft had ik nog wel eerst wat meer hoop op Ab en Gud. Ab kan echt niet beter, dus vervangen zo snel mogelijk. Gud is er niet bij, omdat zoals gewoonlijk Max weer niet slagvaardig is met zijn contract en is nu nog met zijn hoofd bij een evt transfer.

Net als tegen RKC weer een frustrerende wedstrijd. Verdedigend stond het weer instabiel en heb je het gevoel dat elke aanval een goal kan worden. Letschert is matig, Oosting is verdedigend belabberd (wat wel logisch is) en Sugawara zit er ook niet lekker in. Dit Celtic was echt niet zo goed, maar als je naast het zwakke verdedigen ook nog eens de kansen zoals die van Oosting mist, dan wordt het een onmogelijk verhaal. Als volgende week Gudmundsson en Aboukhlal weer op de flanken staan, kan je er overigens ook net zo goed niet aan beginnen.

Zuur wel hoor. Dan haal je 71 punten en een dik verdiende 3e plek, maar ga je waarschijnlijk alsnog naar de Conference league. Ik moet wel terugkomen op Verhulst. Ik had er geen vertrouwen in met hem op doel, maar hij is wel de reden dat AZ nog een kansje heeft volgende week.

18 augustus 2021 om 22:46

Enige lichtpuntje volgende week is Karlsson erbij ipv 1 van die 2 prutsers.

Nou, laat het maar zien dan, volgende week. Op zich is het nog niet kansloos, het spel van AZ leverde best een behoorlijke hoeveelheid kansen op (maar ook aan de andere kant, eerlijk is eerlijk), maar afronding en de juiste keuzes zijn gewoon slecht.

Je had hier zeker niet met 2-0 hoeven verliezen. Een gelijkspel had prima gekund, als je grote kansen had weten af te maken en geen pech had gehad bij de 2-0.

18 augustus 2021 om 22:47

Dat is helaas wel vaker het geval bij Nederlandse clubs in Europa: "We hadden niet hoeven te verliezen, maar dat hebben we wel gedaan". Blijft toch frustrerend dat dit maar blijft gebeuren. Als al dat soort wedstrijden de andere kant op waren gevallen hadden we al boven Portugal gestaan.

18 augustus 2021 om 23:25

Het valt wel mee.
Om te winnen moest je sws al 1x scoren.
Nu moet je gewoon nog 1x meer scoren en dan is er niks aan de hand.

19 augustus 2021 om 01:17

Het was aardig frustrerend joh, totaal nog niet ready betreft de selectie ook! En dan zie je Aboukhlal en Gudmon steeds spelen zeg. Pff daar ga je de oorlog toch niet mee winnen. En aanvallend gaan zij al helemaal niets brengen. Wat een middelmaat! Hou me hart vast als zij zogenaamd de nieuwe basis spelers zullen zijn.

Blij dat ik hier geen 12 euro voor betaald heb

18 augustus 2021 om 22:45

Heb gewoon gratis kunnen kijken, net als iedereen bij het live meepraten.
Celtic terechte winnaar, blijven naar gaan en Az heeft daar amper op kunnen reageren.
Kansen afmaken was het toverwoord, dan had je hier nog gelijk kunnen spelen of minstens de schade op 1 goal kunnen houden.

Komt goed. Utrecht deed het ook ooit na een 2-0 nederlaag op Celtic Park. Veel kansen gemist, volgende week moeten die erin!

18 augustus 2021 om 22:46

Pff alsof het de dag van gisteren was, wat een wedstrijd was dat zeg..

Zoals verwacht. Totaal niet ingespeeld op alle uitgaande transfers. Teleurstellende zomer, waardoor je EL waarschijnlijk misloopt en waarschijnlijk aansluiting met top 3 kwijtraakt.

18 augustus 2021 om 23:01

Gaan dan toch naar Con. League. Verschil in geld tussen EL en ConL is niet zo groot.

Dat gaat hem nietmeer worden voor AZ helaas.

Snap totaal niet waarom ze het vrijgekomen transfergeld niet gebruikt hebben om de aanval te versterken.

Middenveld staat opzich redelijk maar er is echt 0 cohesie samen met de verdediging ( en de aanval )

18 augustus 2021 om 22:47

Max wacht altijd totdat de korreltjes opgeraapt kunnen worden, nadeel is dat alles al begonnen is en als je pech hebt uit de EL ligt. Al hebben we nu sowieso de Confl

Hoe heeft zo een non-voetballer als De Wit de hele Ajax opleiding doorlopen? ongelofelijk hoe slecht dit soort spelers tegenwoordig zijn aan de bal.

18 augustus 2021 om 23:47

En toch staat hij er altijd in, om moedeloos van te worden…

Hobie Verhulst, man van de wedstrijd. Alles is nog mogelijk. Dan moeten de koppies dezelfde kant op gaan staan. Wisselbeleid van Pascal Jansen ook zeer ondermaats. Als je ziet dat abouhklal der helemaal niks van bakt wisselen!

18 augustus 2021 om 22:57

2010 Utrecht-celtic 4-0 zoek die banden op

Pascal jansen en Europa is geen match😑

Jammer voor Az ,maar Utrecht verloor toen ook met 2-0,maar thuis met 4-0 van de Schotse postbodes,bakkers…etc

EL is te hoog gegrepen. gelukkig is er een derde toernooi die wat lager is.
te veel spelers verkocht en te weinig ervoor terug gehaald.

Dit is een beetje een NL probleem met diverse clubs. Ze stijgen een seizoen boven zich zelf uit en pakken een plek voor Europa, maar zijn niet klaar als het moet. Ook lees ik een andere NL ziekte wel kansen maar niet de trekker over halen.

18 augustus 2021 om 22:52

En de echte wil om te winnen ontbreekt vaak.

18 augustus 2021 om 23:40

Heeft gewoon met kwaliteit te maken, als ik de opstelling van Az zie dan heb je gewoon geen EL elftal, met een beetje pech als Koopmeiners nog weggaat spelen ze voor plek 6 tm 9

Als AZ supporter kan ik met volle zelfvertrouwen stellen dat AZ Alkmaar nooit een topclub zal worden of een landstitel zal winnen zolang Huiberts en de rest van het huidige beleid daar aan het roer staan en alleen geven om het financiële aspect van de club. AZ heeft in de laatste 10 jaar, op inkomende en uitgaande transfers maar liefst 157 miljoen euro aan WINST gemaakt, alleen Ajax en PSV (+€171 mil) hebben een grotere winst op transfers gemaakt in dezelfde tijdsperiode. Waar is al dat geld heen gegaan vraag ik me af ?? Naar hun vakanties op Ibiza en Majorca ?? Het is een schande dat ze meer dan 35 miljoen aan uitgaande transfers verdient hebben deze zomer en dan alsnog vasthouden aan een beleid uit de post DSB tijdperk toen de club miljoenen in het rood stond. Je kunt roepen wat je wilt over een topclub willen worden maar gedraag je daar dan ook naar, want met de huidige selectie zal men van een wonder spreken als we top 5 halen. Conference league it is.

Az is gewoon zwaar minder als 2 seizoenen geleden en als vorige seizoen. Willen graag “top4” maar gaar hem gwn niet worden. Zullen af en toe een piek seizoen hebben en dan worden beste spelers verkocht en moeten weer bouwen.

Ik kan me nog wel herinneren dat wij 11 jaar geleden ook met 2-0 verloren bij Celtic. Weten jullie nog hoeveel het toen thuis werd bij ons? Juist.. voetbal is een gekke sport en het kan nog alle kanten op! Ik gun het AZ zeker.

Geen scorend vermogen en stootkracht voorin. Dit AZ gaat heel weinig doelpunten produceren dit jaar helaas

Toch wel jammer dat AZ het belangrijker vind om geld binnen te halen en de Europa League links laten liggen.

Het ken nóg..
Vraag maar aan Utreg..

19 augustus 2021 om 01:16

Dat dacht ik ook maar toen kwam ik in 'U'trecht!

Hoezo speelt AZ dit weekend als enige niet en de andere ploegen die Europees spelen wel?

Misschien te weinig spelers met hun hoofd bij AZ ?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
9.AZ126
10.SC Cambuur12-6
11.NEC11-6
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. KarlssonAanvaller84
V. PavlidisAanvaller82
E. PokuAanvaller30
M. BakkerKeeper00
H. VerhulstKeeper20
P. VindahlKeeper60
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

11 fans
Verdediger, 28 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren