Bierdouches doorn in het oog van Deense voetbalbond DBU

Donderdag, 1 juli 2021 om 11:17Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 12:35

De Deense voetbalbond maakt zich zorgen over zijn eigen supporters. De DBU kreeg van de UEFA al tienduizenden euro's aan boetes opgelegd voor biergooiende fans. Woordvoerder Jakob Höyer vreest dat de bond na de torenhoge boetes ook een reglementaire straf tegemoet moet zien, mochten de bierdouches aanhouden. De bond zegt in het restant van het toernooi middels het ticketingsysteem en camerabewaking strenger toe te zien en sluit niet uit dat er stadionverboden volgen.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

61 reacties (laatste reactie door sanderk91)

Ja hoor, geeft de Uefa nu ook al boetes van tienduizenden euros (!!) omdat supporters uit pure euforie de inhoud van hun plasic bekertje (en in sommige gevallen misschien zelfs het bekertje zelf) in de lucht gooien tijdens het juichen? Wat een kaaiers zijn het toch daar in Nyon he..

1 juli 2021 om 11:28

Bekertjes worden niet alleen uit euforie in de lucht gegooid na het scoren van een doelpunt. Ze worden ook richting de spelers en op het veld gegooid. Zo moeilijk is het niet om "normaal" te doen zou je zeggen.

1 juli 2021 om 11:36

Het is idd beter om het naar de spelers toe te dragen.

1 juli 2021 om 11:39

Als je toch voor zo'n wedstrijd in het stadion zit en je land scoort op het EK dan is een bekertje met bier toch het minste probleem. Zo maak je de hele sport kapot als we hier ook al moeilijk om gaan doen. Voor die hooligans die na een wedstrijd alles vernaaien, daar moeten ze iets aan doen. Niet voor wat mensen die uit de euforie wat bier gooien.

1 juli 2021 om 11:40

Ach man niemand heeft het hier over na de spelers gooien, maar na het juichen. Voetbal is emotie en bij juichen kan ik begrijpen dat mensen hun bier in de lucht gooien. Ga is na die festivals waarbij de wedstrijden op groot beeldscherm worden getoond, daar wordt er gewoon bier gehaald om te gooien bij een goal lijkt wel.

1 juli 2021 om 11:44

@dewaterdrager: Ach schei toch uit zeg, wat een betutteling. Dit gebeurt echt letterlijk altijd al, als er een belangrijke goal wordt gemaakt helemaal - dan gaat het publiek los en vliegt het bier (en ander drinken) in het rond. Ik probeer zelf altijd zo veel mogelijk binnenboord te houden als onvervalste bierliefhebber, maar zelfs ik verlies weleens wat. Laten we nou niet doen alsof dat zo erg is. Ook een paar plastic bekertjes op het veld is echt geen probleem als dat in een euforisch moment gebeurt hoor; zeker nier erg genoeg om er tienduizenden euros boete voor te geven. Als een vak nou bewust tegenstanders gaat bekogelen met volle bekers of andere voorwerpen dan snap ik dat er boetes volgen. Maar dit is gewoon ordinair graaien van de Uefa, meer kan ik er niet van maken..

1 juli 2021 om 11:53

Dit gebeurt altijd al, dit deden we altijd zo, het is altijd zo geweest, enz enz.

Altijd van die verschrikkelijke dooddoeners. Ik heb supporters dit EK bier zien gooien richting voetballers. Hou dat bier gewoon in je poot, drink het op en heb plezier.

1 juli 2021 om 12:37

Dat is niet het enige wat Sander aandraagt. Is het een redelijke straf, tienduizenden euro's om wat vliegend bier? Nee, natuurlijk niet.

1 juli 2021 om 12:41

@dewaterdrager

Als er supporters bier gooien dan moet je díe supporters aanpakken en niet supporters die het bier na een goal de lucht in gooien. Het bier gooien op zich moet niet aangepakt worden, alleen het misbruik ervan.

Zo wordt er toch logischerwijs ook niet tegen spreekkoren opgetreden, maar wel tegen kwetsende?

1 juli 2021 om 12:20

@Sander: oh vind jij het dan leuk om bier over je heen te krijgen? Ik heb dat ‘biergooien’ nooit gesnapt. Je ziet het op festivals ook vaak gebeuren. Vind nogal vrij idioot om biertje van 3-4 euro weg te gooien maar het zal wel aan mij liggen. Vraag me af die grappenmakers het ook fijn zouden vinden mocht ik een hete koffie over heb gooien… je weet wel, puur uit euforie.

1 juli 2021 om 12:30

Wat een vergelijking zeg. Hete koffie of bier. Alleen al om die vergelijking laat zien dat je er weinig van begrijpt. Ik zal het voor je proberen uit te leggen. Voetbal is een sport waarbij veel emotie komt kijken. Als je dan uit euforie je biertje weggooit kan ik dat begrijpen. Overigens zijn er maar bepaalde plekken waar dit gebeurt, meestal waar de fanatiekere supporters zitten. In de business ruimte zit je gewoon veilig want daar wordt niet met bier gegooid. Ik vind het zelf altijd wel een mooi beeld en als ik zelf voetbal ga kijken, lig ik er niet wakker van. Want gelukkig bestaat er iets zoals een douche en wasmachine.

1 juli 2021 om 12:59

Ik vind het niet "leuk" om bier over me heen te krijgen (ook niet heel erg overigens, heb het vaak zat meegemaakt op festivals en in stadions), dat heb ik nooit beweert ook dus ik snap niet hoe je daar bij komt. Ik geef enkel aan dat ik het bizar vind dat de Uefa hier torenhoge boetes aan de bond voor oplegt. Ik geef verder nota bene aan dat ik zelf ook altijd probeer om al mijn bier in mijn beker te houden, vind het immers beter om het op te drinken dan weg te gooien Toch is er tijdens belangrijke goals (bijv. in de CL, kampioenswedstrijd, etc.) ook weleens wat bier uit mijn beker gevlogen hoor, en dat zou bij een goal van Oranje in de knock out fase ook zomaar kunnen gebeuren. Dat zoiets tussen de fanatieke lui achter de goals gebeurt is wat mij betreft echt niet erg, sterken nog: ik vond het een prachtig zicht hoe die tribunes van Parken ontplofte toen Denemarken de wedstrijden tegen Rusland en Wales beslisten, met name bij de 3-1 van Christensen tegen Rusland. Wat een kanonskogel was dat die ook nog de knock out fase zo goed als verzekerde, het publiek ging daarvoor terecht uit hun dak!

1 juli 2021 om 13:36

Bier dat uit je beker klotst is wel wat anders dan die biertjes die doelbewust in de lucht worden gegooid met de bodem naar beneden. Als je die in je nek krijgt ben je echt drijfnat en ik zit daar niet op te wachten.

1 juli 2021 om 14:19

Bijkomend voordeel van het bier weggooien in plaats van opdrinken, is dat je niet zo reteveel hoeft te zeiken.
Man man man, dat evenementenbier laat geen einde komen aan de wandelingen naar de Wc.

Buiten dat, ik ben met je eens dat dit geen boete verdient, kom op man.
Dit neigt naar de kas vullen.

1 juli 2021 om 15:02

@markbal - dan moet je niet naar voetbal, festivals of een drukke kroeg gaan. Ik vind mensen die hier moeilijk over doen nogal flauw hoor, ik snap best dat in een euforisch bui het bier door de lucht vliegt (persoonlijk vind ik het zonde en drink ik het liever op), daar zit geen kwade bedoeling achter.

1 juli 2021 om 13:22

Woon in DK was in Parken voor alle 3 groep wedstrijden. Dit is echt uit de hand aan het lopen. Mensen gooien express (half)volle glazen rond en die landen dan weer op andere supporters (met blauwe plekken en snijwonden tot gevolg). Thuis gooi je toch ook niet je bier de lucht in? Aanpakken dit.

1 juli 2021 om 13:38

Dit gaat over plastic bekers in het stadion. Niet over glas in een Deense stad. Alsof de Uefa het een worst zal zijn wat daar gebeurt

1 juli 2021 om 15:07

Parken is de naam van het stadion in Kopenhagen he, football033 Als het echt waar is wat Vvstaphorst zegt is dat natuurlijk wel kwalijker, maar dat werd totaal niet duidelijk uit het artikel. Het lijkt me ook wel een klein beetje aangedikt, blauwe plekken en snijwonden lijken me niet zo waarschijnlijk van een 0.25l bekertje drinken tegen je aan krijgen. Zou overigens niet weten wat mensen bezielt om expres gericht te gaan smijten met volle bekers drinken, dat valt mijns inziens niet onder de noemer "bierdouche", mochten mensen in Denemarken dat wel consequent doen om een of andere reden moet je die individuen zien op te sporen en weren uit je stadion.

1 juli 2021 om 14:50

@sandrek91, echt he, is juist hartstikke mooi die euforie iedereen die springt en de handen omhoog gaan, het bier vliegt in de lucht, prachtige beelden!

Typisch de uefa om voor dit soort non problemen sancties en boetes te geven. Maar bij echte problemen doen ze de handen voor hun ogen. Zoals we van ze gewend zijn

1 juli 2021 om 11:38

Dankjewel voor je analyse Ko, kom je binnenkort ook terug ?

Stil zitten en naar ons product kijken, consumenten! Mijn god, wat een vertrutting. Niet vrij van corruptie toernooien en wedstrijden toevertrouwen aan landen met een zeer bedenkelijk gedachtengoed - dat is allemaal geen probleem - maar wanneer supporters het bier niet opdrinken maar het onschuldig de lucht in gooien volgen boetes? Die Deens bond zou gewoon moeten zeggen: fuck jullie, Uefa! Onze fans hebben verdomme anderhalf jaar depressief thuis gezeten en nu er wat te vieren valt doen we dat op zijn Deens!

1 juli 2021 om 12:21

Ik betaal geen 80 -100 euro voor een ticket om bier over me heen te krijgen en ik denk dat veel mensen het met me eens zijn. Juichen, springen, roepen, brullen, feesten,… allemaal prima maar waarom bier over andere mensen gooien?

1 juli 2021 om 12:44

@thenry_228

Het is toch ook logisch dat er niet in elk vak bier gegooid wordt, maar alleen in de meest fanatieke vakken? En jij geeft aan dat "juichen, springen, roepen, brullen, feesten allemaal prima is", maar wellicht betalen mensen geen 80 - 100 euro om jou brullend naast zich te hebben?

Het is logisch dat niet iedereen dezelfde wedstrijdbeleving heeft (zitten/staan, zingen/stil zijn, bier gooien en gek worden/opstaan en klappen bij een doelpunt), maar vaak kies je daar wel je vak op uit. Zo zal er in een kindervak bijvoorbeeld geen bier gegooid worden.

1 juli 2021 om 13:42

Het begint met sporadisch een biertje op je, vervelend boete
Als iemand naast mij met een toeter, fluit, vuvuzela of ratelaar zit, maakt te veel lawaai. Afschaffen en boete
Juichen, er zijn vast overgevoelige mensen die niet van dat geschreeuw houden, dat moeten we op termijn dan ook maar verbieden.
Springen, ook vervelend dat gewiebel naast je ook maar verbieden.
Geen deodorant? bah! Boete uitkeren!
wijzen? Oei, dat is helemaal niet netjes!

kortom het is een glijdende schaal, soms moet je gewoon maar wat laten.

Uefa be like; biedrouche 10.000 euro boete.
Speler is bijna overleden op het veld; ja wedstrijd moet wel worden afgemaakt.

Ik vraag me soms wel af of ze bij de Uefa ook maar enig gevoel van empathie of emotie hebben. Het draait alleen maar om regels, regels en regels. En geld natuurlijk want ze moeten zo veel mogelijk winst maken.

Ja tuurlijk je moet niks naar het veld gooien maar je kan je toch wel voorstellen dat zo'n bierdouche niet echt kwalijk is.. maakt de sport juist mooi in mijn ogen, de pure euforie bij de fans. Dat is toch wat je gemist hebt in de corona tijd.. het feit dat mensen in pure euforie opspringen en bijna van gekkigheid niet meer weten wat ze moeten doen.

1 juli 2021 om 11:45

Inderdaad. De UEFA is echt een achterbakse organisatie. Eriksen die naar de grond zakt en wordt behandeld moet telkens in beeld, maar oh wee als er een streaker op het veld rent. Dan moeten de camera's de andere kant doen. Walgelijk hoe de Europese voetbalbond geld en eigen belang boven fatsoen plaatst.

Wat kan de deense bond daar in hemelsnaam aan doen😂 dan zeg je toch ook tegen de uefa van joh steek die boetes waar de zon niet schijnt ga eens ff heel gauw lopen

Sinds wanneer is Heineken bier?

Als je dit wil minimaliseren is het enige wat je hoeft te doen ,er juist geen aandacht geven!

Het is ranzig en het plakt aan je kleren. Net kleine kinderen. Als ik daar zat zou ik het niet fijn vinden. Raar dat mensen dit goed praten.
Je gooit toch ook geen cola of sinas de lucht in als je wat te vieren hebt.

1 juli 2021 om 12:02

Heb wegens zulke douches een nieuw vak gekozen in de Arena. Als Ajacied meermaals meegemaakt. Door de vreugde van een goal vergeef je het, maar het is ranzig en irritant.

1 juli 2021 om 12:24

Vraag me af of die zelfde biergooiers het nog grappig zouden vinden mocht ik hetzelfde bij heb doen met mijn hete koffie? Je weet wel, in de vreugde van een goal.

1 juli 2021 om 12:57

@thenry_228

Ik kan je garanderen dat, indien er geen verwondingen zijn opgelopen, die mensen er inderdaad om kunnen lachen. Zoiets heet namelijk emotie en als je netjes je excuses aanbied aan degene die er hinder van hebben ondervonden (want dat gebeurd namelijk óók als er bier over iemand heen komt die het niet prettig vindt), dan is er niets aan de hand.

1 juli 2021 om 12:25

Jawel, de mensen die bij zo'n euforische "ontploffing" bij een beslissende goal een bekertje cola of sinas beet hebben gooien inderdaad die frisdrank in de lucht i.p.v. bier, of denk je echt dat het strikt alleen om bier gaat..? Die Denen waren helemaal uitgelaten toen ze op een beslissend moment Rusland oprolden en -na een verschrikkelijke toernooistart- toch doorgingen naar de knock out fase. Daarna versloegen ze Wales dik in de achtste finales en was men weer uitzinnig op de tribunes. Nou nou, lekker erg zeg. Waarom moet de Uefa daarvoor de bond zulke hoge boetes opleggen?

1 juli 2021 om 12:35

Waarom moet je dat gooien? Op café ben ik ook euforisch maar dan ga ik nog niet met bier beginnen gooien. Je kunt wat morsen omdat je viert maar zo een bekertje de lucht in flikkeren heb ik nooit begrepen.

1 juli 2021 om 12:47

@lierse1997

Het is niet dat je bewust naar je biertje kijkt en bij jezelf denkt "ik ga dit nu omhoog gooien", maar het gebeurd in een split second. Als je thuis op de bank zit en Nederland scoort, spring je toch ook van de bank af? Dan kan het zomaar gebeuren dat je je tafel om stoot en dat de hele tafel onder het drinken ligt. Doe je dat dan bewust? Nee. Is het vervelend? Ja.

1 juli 2021 om 12:48

Ik heb al heel veel wedstrijden gezien en al heel veel mooie momenten meegemaakt in een stadion maar echt nog nooit (voor zover ik me kan herinneren) de behoefte gehad een bekertje weg te gooien.

1 juli 2021 om 12:53

Het gaat in 99 procent van de gevallen ook om de inhoud van de bekertjes, niet over de bekertjes zelf. Op de beelden is ook duidelijk te zien dat er bij de goals tegen Rusland en Wales (met name op de korte kanten recht achter de goal) veel drank de lucht in gaat. Bekertjes vliegen er ook wel enkele, maar nou niet echt noemenswaardig. Ik vind het maar overdreven gedoe van de Uefa in ieder geval.

1 juli 2021 om 12:54

@lierse1997

Ik heb die behoefte ook niet zozeer gehad, maar dat kan ook komen omdat ik het festival-bier in de Kuip niet te drinken vind en dat dus nooit haal.

Echter spring ik wél regelmatig mijn buurman/buurvrouw in de armen na een belangrijke goal, ook al ken ik diegene niet en zal ik diegene nooit zien of spreken. Dit gebeurd allemaal uit emotie en in een split second. Hierdoor kan ik me dus best voorstellen dat mensen in diezelfde emotie alles wat ze in hun handen hebben in de lucht gooien en hun armen in de lucht steken. Of dat de beste manier van juichen is? Nee dat zeker niet. Maar we moeten het allemaal niet groter maken dan dat het is.

1 juli 2021 om 13:17

@sanderk91 Je bent volwassen genoeg om bier te kopen dan ben je volwassen genoeg om je in te houden. Waarom gooi je effe ook niet je mobiel in de lucht? Die heb je ook vaak in de hand.

1 juli 2021 om 13:21

@somagunner

Dat gebeurd ook regelmatig. In mijn jaren in de Kuip heb ik bier, frisdrank, sleutels, portemonnees, telefoons, paraplu's en zelfs zakken friet door de lucht zien vliegen. Het gaat hierbij niet specifiek om het bier, maar om de reactie die volgt na een belangrijk doelpunt.

Zullen we de mensen anders ook maar aanspreken die na een doelpunt te hard schreeuwen? Of die drinken op een tafel omstoten? Of die misschien wel iets uit hun handen laten vallen?

1 juli 2021 om 13:48

Mensen die tafels omstoten of iets uit hun handen laten vallen vergelijken met biergooiers. Kom op zeg. Je gooit iets bewust de lucht in daarvoor kan je wel inhouden. Het is geen reflex en het zijn geen kinderen die het doen. En trouwens het is levensgevaarlijk om paraplu's en mobieltjes in de lucht te gooien.

1 juli 2021 om 15:06

@jjr12 - hahaha prachtig, zakken friet door de lucht, heerlijk. Mooi toch, die uitzinnige reacties als jouw club/land scoort, mensen die dat soort uitbarstingen van blijdschap niet kunnen verdragen zijn zuurpruimen die uit de stadions weg dienen te blijven.

Het is ranzig en het plakt aan je kleren. Net kleine kinderen. Als ik daar zat zou ik het niet fijn vinden. Raar dat mensen dit goed praten.
Je gooit toch ook geen cola of sinas de lucht in als je wat te vieren hebt.

Bier gooien? Puntenaftrek! Racisme? Oogjes dicht helft van de tijd. Lekker bezig met hun prioriteiten

Ik snap dat bier gooien sowieso niet.
Ten eerste moet je dat lekker opdrinken.
Ten tweede,. Spelers zitten daar ook niet op te wachten , bier in je ogen is echt geen pretje.

Buzzkill UEFA in actie. Vanuit hun Zwitserse ivoren toren komen ze fans vertellen hoe ze van voetbal mogen genieten.

Jammer genoeg kon ik mijn bier niet uit euforie de lucht in gooien op zaterdag in de Arena. Ik had het namelijk al helemaal opgedronken.

Nog even en voetbal word net als een wimbeldon tennis wedstrijd

1 juli 2021 om 12:25

Ja stel je voor dat er beschaafd gedrag zou vertoond worden. Schande! Donkere sprekers racistisch bejegenen, spelers van de tegenspelers k*nker toewensen, met bier gooien, dingen afbreken… voetbal een feest.

1 juli 2021 om 12:41

Als je het zo'n negatieve belevenis vindt allemaal, dan vraag ik me af waarom je nog aan het kijken bent. Want deze dingen zijn vroeger alleen maar erger geweest.

1 juli 2021 om 12:52

@thenry_228

Was je glas azijn lekker vanochtend?

Heel makkelijk om alles lekker negatief te bekijken, maar je kan ook de positieve punten eruit pakken. Om er een aantal te noemen: alles wat voetbalclubs doen voor de maatschappij, de knuffelregen bij Feyenoord - Ado, de manier waarop Feyenoord en haar supporters omgingen met het overlijden van het zieke dochtertje van Alfred Schreuder, de omzet die de horeca genereert als 'het Oranje legioen' langskomt, de mooie beelden die massaal worden gedeeld op social media van volksverhuizingen puur om een wedstrijd te zien en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Focus je lekker op het positieve in plaats van enkel op het negatieve, dat zal je dag een stuk aangenamer maken.

Het was trouwens niet enkel uit euforie. Tijdens de wedstrijd tegen Belgie werden er heel wat bekertjes bier richting het veld gegooid. Als dan een speler geraakt wordt is het weer van "waarom beschermt de Uefa de spelers niet beter".

Stop gewoon met dingen te gooien ... serieus. Hoe moeilijk is het om je niet te gedragen als een kleuter die net te horen heeft gekregen dat hij een ijsje krijgt.

1 juli 2021 om 13:07

@fionn In het geval van de wedstrijd tegen Belgiã« is het natuurlijk een hele andere discussie: daar gaat het namelijk over het werpen van voorwerpen (in dit geval dus een beker bier) richting de spelers. Iedereen zal beamen dat dat niet hoort en dat daar tegen opgetreden moet worden, maar over een (in veel gevallen zelfs leeg) bekertje met bier dat omhoog wordt gegooid hoeft toch niet zo'n probleem gemaakt te worden?

1 juli 2021 om 13:19

Tja, ik zie echt niet in waarom men stinkend naar het bier thuis zou moeten komen omdat een aantal mensen dit blijkbaar nodig vinden. Maar goed ik drink dan ook zelden. Ik vraag me wel af of die mensen ook zo positief reageren als ze mijn cola over zich heen zouden krijgen ...

1 juli 2021 om 13:25

@fionn

Over het algemeen gebeurd het 'biergooien' in de fanatieke vakken, dus weet je vooraf al dat die kans aanwezig is. Hetzelfde geldt voor staan in het stadion i.p.v. zitten en zingen. Dat is een stukje beleving waar logischerwijs ook niet iedereen achter staat. Echter zullen er altijd mensen zijn die niet zitten te wachten op het bier en aan de mensen wordt ook altijd netjes excuses gemaakt.

Maar zo zijn er natuurlijk talloze dingen te benoemen waar niet iedereen op zit te wachten, zoals bijvoorbeeld roken in het stadion of allemaal gillende kleine kinderen naast je.

Van dat geld kan Ceferin weer twee keer uiteten. Moet je hem ook gunnen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Denemarken

FIFA ranking: 12
29 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Y. PoulsenAanvaller52
J. LösslKeeper00
J. HansenKeeper
F. RønnowKeeper00
J. AndersenVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Denemarken.

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren