‘Ik kijk met een fantastisch gevoel terug op mijn Ajax-tijd’

Donderdag, 10 juni 2021 om 07:43

Er staan op het komende EK maar liefst zeventien spelers met een verleden of heden bij Ajax, het meest van alle clubs. Eén van hen is Toby Alderweireld, die tussen 2004 en 2013 in Amsterdam speelde en aan het EK gaat deelnemen met België. De 32-jarige verdediger van Tottenham Hotspur kijkt in gesprek met De Telegraaf met genoegen terug op zijn tijd bij Ajax, terwijl hoofd jeugdopleidingen Saïd Ouaali hem bestempelt als een goede ambassadeur.

“De opleiding staat wereldwijd enorm hoog aangeschreven. Maar het heeft ook te maken met de kansen die jeugdspelers in de eerste ploeg krijgen en het vertrouwen dat ze genieten”, geeft Alderweireld te kennen. “Ik kijk met een fantastisch gevoel terug op mijn Ajax-tijd. Ik ben bevoorrecht die tijd te hebben mogen meemaken, want daar heb ik gereedschap voor mijn verdere carrière gekregen: de basis en de inzichten om een topspeler te worden. Als je jong bent, moet je heel hard aan jezelf werken. En dat kon bij Ajax perfect, omdat daar alle mogelijkheden waren om te verbeteren.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Alderweireld vindt het ‘gezonde arrogantie’ dat de jeugdopleiding van Ajax zich de beste ter wereld noemt. “Men probeert zich voortdurend te verbeteren om de beste te blijven. Natuurlijk kan ik niet over andere academies oordelen, omdat ik daar niet ben geweest. Maar ik had geen andere gewild dan de Ajax-opleiding”, aldus Alderweireld. Ouaali bestempelt Alderweireld samen met zijn landgenoot Jan Vertonghen als ambassadeurs voor Ajax. “Dit zijn jongens die altijd een speciale plek zullen innemen in de harten van onze supporters. Maar bovenal zijn het zeer goede ambassadeurs van de Ajax-opleiding.”

De hoofd jeugdopleidingen is erg trots dat er zeventien spelers met een verleden bij Ajax op het EK staan. “Vooral omdat het een directe uitkomst is van het beleid dat we dagelijks voeren en de visie daarachter. We willen de jeugd dromen en kansen geven en mensen wereldwijd vermaken en inspireren met onze manier van voetballen. En met de beste jeugdopleiding ter wereld spelers opleiden tot winnaars, die het verschil kunnen maken op het hoogste niveau, zoals bijvoorbeeld een EK.”

In de selectie van Oranje hebben Matthijs de Ligt, Ryan Gravenberch, Donyell Malen, Davy Klaassen, Daley Blind, Quincy Promes, Marco Bizot, Jurriën Timber, Joël Veltman en Maarten Stekelenburg Ajax op hun CV staan. Verder zijn ook voormalig Ajacieden Toby Alderweireld, Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen (België), Christian Eriksen, Kasper Dolberg en Nicolai Boilesen (Denemarken) en Szabolcs Schön (Hongarije) op het toernooi actief.Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door theresonlyone)

Ajax heeft gewoon een hele goede jeugdopleiding. Dat is duidelijk, al moet ik wel zeggen dat onze bondscoach wel ietwat gekleurd lijkt. In het rijtje: Quincy Promes, Marco Bizot, Jurriën Timber, Joël Veltman. Had je evengoed of beter Bergwijn, Bijlow, Karsdorp en St. Juste op kunnen roepen zonder dat verleden. Dan ziet dat lijstje er minder indrukwekkend uit natuurlijk.

10 juni 2021 om 07:53

En toch heeft ook Bergwijn een verleden bij Ajax

10 juni 2021 om 07:55

Oh ja, das waar ook. Zou dan bijna Danjuma noemen omdat dat de enige is die nog een degelijk seizoen heeft gehad en geen ajax verleden heeft. Al was het maar om mijn gelijk te halen . Anders Linssen :P.

10 juni 2021 om 08:04

haha ik snap wat je bedoelt! Persoonlijk maakt het mij niet uit wie er geselecteerd wordt. Al is het iemand met een verleden bij Fortuna. Zolang diegene maar geselecteerd is op basis van kwaliteit of met een tactische reden, al hoewel de laatste speler met een Fortuna verleden (schuurs) ook niet geheel te verklaren was , maar daar heeft onze Frank toch wel een handje van.

Hopen dat we het EK maar winnen dan! Dan neemt Frank de gouden pik van van Gaal over en hebben we niets meer te zeggen over zijn keuzes

10 juni 2021 om 11:18

Misschien die Zian Flemming? Die had een erg goed seizoen bij Fortuna

10 juni 2021 om 12:13

@theresonlyone Ook een ajax verleden

10 juni 2021 om 08:01

Je had natuurlijk voor alle 17 een speler op kunnen roepen zonder verleden bij Ajax, of dat teams beter zou hebben gemaakt bij twijfel ik . Vond misschien nog wel interessanter dat Ouaali zegt dat meer dan 85% van de spelers die Ajax o17 halen ook doorgroeien tot profvoetballers. Dat lijkt mij een bizar hoog percentage. Nu heeft Ajax jaarlijks een top 5 ranking bij CIES voor spelers op hoogste niveau in Europese competities maar dat is wel een percentage (net als spelers op EK) wat je best mag benoemen als club wanneer je om tafel gaat met talenten voor eerste contract. De faciliteiten, kennis en het geld zijn er, dan is het gewoon zaak om het aantrekkelijk te maken.

10 juni 2021 om 08:19

Als De Boer echt spelers selecteert en opstelt op hun achtergrond, waarom houdt hij voorlopig dan vast aan De Roon? Klaassen, Blind en Gravenberg worden veelal genoemd als vervangers in de media. Waarom is dan Cillessen alsnog vervangen? Jongens die nu veelal genoemd worden als El Ghazi en Noa Lang zijn ook niet opgenomen in de selectie en juist Gakpo wel.
Dat De Boer een voorkeur heeft voor Ajacieden is op weinig gebasseerd en is vooral gecreeerd door anti-Ajax supporters die een stok zoeken om mee te slaan.

10 juni 2021 om 08:24

Timber heeft wel bewezen dat hij erbij hoort te zitten. Promes klopt maar de twee alternatieven zijn El Ghazi en Bergwijn allebei ook een Ajax verleden. Veltman snap ik ook niet echt, dat had Karsdorp moeten zijn. Bijlow is een betere keeper dan Bizot maar ik denk dat het beter voor hem is geweest om met jong mee te gaan want De Boer had hem toch niet laten spelen.

10 juni 2021 om 08:47

Bergwijn heeft ook in de Ajax opleiding gezeten. Bijlow moest bij Jong Oranje zelfs Scherpen voorrang verlenen omdat hij lang geblesseerd was geweest. Zonder die blessure was hij met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid wel geselecteerd. Dat heeft niets met Bizot te maken. Timber is waarschijnlijk door FdB meegenomen omdat hij in bloedvorm is en vanwege zijn veelzijdigheid. Hij kan net zo makkelijk back als centraal spelen, dat heeft hij voor op de namen die je noemt. Geldt ook voor Veldman. Het enige punt dat je hebt, betreft Karsdorp. Die is gewend om in het systeem te spelen dat FdB momenteel hanteert en zou een logische keuze zijn geweest. Dat had in de plaats van Veldman gekund of als vervanger van Dumfries. Die heeft duidelijk moeite met het nieuwe systeem. Het is maar net waar je clubvoorkeur ligt.

Als je het hebt over de jeugdopleiding dan hebben we dit seizoen ook iets belachelijks gezien. Tegen de kampioen van Frankrijk en in zo een 5-6 Europese wedstrijden speelde je gewoon met vier tieners uit de eigen opleiding. Drie in de basis en een als vaste invaller. Leeftijden toen: Rensch (18), Timber (19), Gravenberch (18) en Brobbey (19). Waar in Europa zie je dat? Jammer dat Brobbey vertrokken is, als de drie blijven doorgroeien mogen we hopen op nieuwe Europese successeizoenen.

10 juni 2021 om 08:31

Het is vooral goed voor oranje dat er constant nieuwe talenten klaar staan. Soms zijn we in dit land iets te snel met hypen en worden spelers een beetje overschat maar er breken er gelukkig ook genoeg door tot europese (sub)topclubs. Bij Ajax heb je nu Timber, Gravenbergh en Rensch als grote talenten uit de opleiding. Az heeft Koopmeiners, Boadu en Stengs. PSV Gakpo, Teze en Madueke. Feyenoord Bijlow, malacia en Geertruida. Dit is wel de enige manier om bij te blijven met andere competities. Ik kan geen andere competitie in Europa bedenken waar zoveel tieners en jeugdproducten in de basisopstellingen staan. Ik ben dan ook erg blij dat PSV meer gefocust is op dit aspect. Ajax is een beetje meer naar ervaring gaan zoeken maar de jeugdopleiding is van dusdanig hoog niveau dat de echt goede talenten altijd zullen doorbreken

10 juni 2021 om 08:50

Ajax kan vier tieners opstellen, omdat met ervaren spelers als Klaassen, Tadic, Blind en Stekelenburg en grintakonijnen als Martinez en Alvarez de balans er is. Dan groeien zulke piepjonge spelers automatisch door.

10 juni 2021 om 08:50

Madueke is Engels en speelt zijn wedstrijden voor Engeland. Die is al op de radar van de Engelse bondscoach gekomen en daar heeft Oranje dus niets aan. Zou jij toch moeten weten als PSV-er.

10 juni 2021 om 09:00

Talenten worden niet overschat, maar langs de verkeerde meetlat gelegd. Talent betekent niets anders dan aanleg en als je als groot talent wordt aangemerkt, betekent dat dat je beschikt over veel aanleg. Niet dat je al een grote speler bent. Het probleem is dat als men het heeft over een groot talent, sommige mensen dan aan een grote speler denken en dat talent langs dezelfde meetlat leggen als die voor grote spelers. En tot de conclusie komen dat het talent wordt gehyped. Dat is dus een verkeerde conclusie. Inhattaren is nog steeds een begenadigd talent, maar als speler ver terug gevallen. Gravenbergh is ook een begenadigd talent, maar doet het ook goed als speler. En is Ihattaren dus in die pikorde voorbij gestreefd. Gravenbergh is een talent van de buitencategorie maar nog lang geen speler van de buitencategorie. Dus moet je hem ook niet als zodanig beoordelen. En beweren dat hij gehyped wordt, dat is nl. niet zo. Hij wordt verkeerd beoordeeld. Wat dat betreft is er gewoon sprake van een Babylonische begripsverwarring.

10 juni 2021 om 08:34

Sterker nog, Stekelenburg, Blind en Klaassen komen ook uit eigen jeugd.

10 juni 2021 om 08:51

Alleen liggen daar de tienerjaren wel flink eindje terug. Maar wel mooi dat de durf er was om ook gewoon de tieners in die potjes vertrouwen te geven. Zou mooi zijn als ook komend seizoen er stuk of 3-4 tieners uit opleiding weer kans krijgen (Gravenberch, Rensch en hopelijk dat Ünüvar of Taylor stap zet)

10 juni 2021 om 09:09

Je moet wel uitkijken dat je niet in dezelfde fout vervalt als in het verleden is gemaakt en de selectie wat ervaring betreft, uit het lood komt te staan. Dat is ook niet perse noodzakelijk omdat jonge spelers van 16-18 jaar zich ook prima in Jong Ajax kunnen ontwikkelen. Je moet niet blind zijn voor wat er gebeurt als de sterkhouders hun dag niet hebben, dan zie je het niveau van spelers als Timber en Rensch en in mindere mate Gravenbergh onmiddellijk mee omlaag gaan. Is ook helemaal niet erg, maar volstrekt logisch op die leeftijd. Maar je moet er natuurlijk wel rekening mee houden. Antony en Kudus zijn ook nog piepjong en voor Sulemana, ervan uitgaande dat die nog komt, geldt hetzelfde. Er gaan naar verwachting de nodige ervaren jongens vertrekken en die gaan waarschijnlijk door minder ervaren spelers vervangen worden. En dat verdient natuurlijk de nodige aandacht, gezien de verregaande ambities die de club heeft.

Ajax weet balans te vinden en zo jonge talenten in te passen. Maar die balans vinden is niet altijd even makkelijk. Zo struggelde Ajax dit seizoen vooral op het middenveld, pas toen Alvarez op 6 en Klaassen op 10 ging spelen kwam de balans en met Martinez als CV kwamen Gravenberch, Timber en Rensch pas echt tot bloei. Schuurs maakte fouten, maar hij speelde ook de 2e seizoenshelft (als ie mee mocht doen) echt goed, puur omdat er balans in het elftal was. You buy some, you educate some.

Met jonge talenten inpassen krijg je op termijn een volle portemonnee maar in het veld krijg je de grilligheid van jonge spelers. Met dat laatste heeft Ajax leren leven maar het zorgt er voor dat je soms kwaliteit verliest in belangrijke wedstrijden. De kost gaat voor de baat uit.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3414
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

201 fans
Verdediger, 32 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Tottenham Hotspur 25 1 2 0
2019/2020 Tottenham Hotspur 33 2 7 0
2018/2019 Tottenham Hotspur 34 0 3 0
2017/2018 Tottenham Hotspur 14 0 3 0
2016/2017 Tottenham Hotspur 30 1 1 0
Laatste voetbalnieuws

Lukaku dacht aan Daley Blind: ‘Was voor mij heel moeilijk om te focussen’

Ook de spelers van België kregen zaterdag in aanloop naar het eerste duel op het EK volop mee wat er met Christian Eriksen gebeurd was. De middenvelder van Denemarken zakte in...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 12 juni
Joachim Löw is door Barcelona benaderd om na het EK met Duitsland de nieuwe hoofdtrainer van de club te worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren