Madrileense rechter: Super League-clubs mogen voorlopig niet gestraft worden

Dinsdag, 20 april 2021 om 17:51Chris Meijer • Laatste update: 18:10

Een rechtbank in Madrid heeft besloten dat de FIFA, UEFA en nationale bonden voorlopig geen maatregelen mogen treffen tegen de twaalf clubs die van plan zijn om in de Super League te gaan spelen, zo weet persbureau Reuters te melden. Op verzoek van de Super League heeft de Madrileense rechtbank zich over de zaak gebogen. Er is bepaald dat er pas straffen mogen worden uitgedeeld als een rechter de zaak grondig onderzocht heeft.

Nog voordat de twaalf founding clubs middels een statement officieel bekendmaakten dat ze in een Super League willen gaan spelen, had de UEFA zich al met ferme taal uitgesproken over het plan. De Europese voetbalbond liet al direct weten dat de spelers van de founding clubs geen interlandvoetbal onder de vlag van de UEFA mogen spelen in de toekomst. “De spelers die gaan meedoen aan de Super League, zullen verbannen worden van het WK en het EK. Ze zullen niet voor hun nationale elftal kunnen uitkomen", herhaalde UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin maandag.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Ceferin zei dat de spelers in zijn ogen 'zo snel mogelijk' verbannen moeten worden. "We nemen de situatie nog steeds door met onze juristen." Ook FIFA-voorzitter Gianni Infantino sprak dinsdag op het UEFA-congres in het Zwitserse Montreux dreigende taal: “De clubs die dit initiatief willen doorzetten zullen moeten leven met de gevolgen van hun keuze. Daar zijn ze helemaal zelf verantwoordelijk voor. Concreet gezegd betekent het: Of je gaat met ons mee, of niet. Je kan niet slechts voor de helft meedoen.” UEFA-bestuurslid Jesper Möller sprak maandag nog de verwachting uit dat Chelsea, Manchester City en Real Madrid per direct uit de Champions League zullen worden gezet vanwege hun deelname aan de Super League.

De Super League heeft deze dreigende taal nu klaarblijk getoetst bij een commerciële rechtbank in Madrid. Deze heeft besloten dat de FIFA, UEFA of nationale bonden voorlopig nog geen maatregelen mogen treffen tegen de twaalf founding clubs van de Super League. Er mogen pas straffen volgen als een rechtbank zich uitgebreid over de zaak gebogen heeft. Het betekent een eerste, kleine juridische overwinning voor de Super League. “Maar het is de vraag of een Madrileense rechtbank uiteindelijk iets te zeggen heeft over de UEFA, de FIFA of de Premier League”, benadrukt Reuters-verslaggever Simon Evans op Twitter.67 reacties (laatste reactie door viscacatalunya)

Haha daar gaat je plan Ceferin. Zelf de grootste hypocriet die dr is. Die nieuwe opzet van de cl is niet veel beter dan die super league. Die super league is mits er een aantal aanpassingen komen best wel een goed idee.

20 april 2021 om 17:58

Precies! Gewoon de rechten in eigen handen nemen en de UEFA buitenspel zetten. Neemt niet weg dat het plan wel aan wat hevige aanpassingen verheven moet zijn. Een gesloten competitie met een garantie op deelname lijkt me helemaal niks...

20 april 2021 om 17:59

Niets aan de superleague is een goed idee... De lokale competities gaan naar de klote, de supporters zijn de dupe wanneer zij Amerikaanse prijzen voor een ticket moeten neerleggen, en de transfermarkt kan je ook wel gedag zeggen. Daar blijft werkelijk waar niets meer van over.

20 april 2021 om 18:12

De lokale competitie is al naar de klote sinds het gedrocht genaamd Champions League. In Nederland staat Ajax inmiddels op eenzame hoogte en ook in Spanje of Duitsland is het ondenkbaar dat een Real, Barcelona of Bayern zich niet meer kwalificeren. Sterker, je kan de namen Bayern, Barcelona, Real Madrid, PSG en Juventus, al bijna blind invullen als kwartfinalist.

20 april 2021 om 18:31

Wat een onzin zeg. Alsof Ajax sinds de invoering van de CL ineens vaker kampioen wordt dan vroeger voor de invoering van de CL. Ik zal je uit de droom helpen, het maakt helemaal niets uit.

20 april 2021 om 18:32

Als het alleen maar gaat om wie de winnaar is, dan ja. Feit is dat er meer winnaars zijn dan degene die bovenaan staat. Elk jaar is er een strijd voor de Europese tickets. Elk jaar is er een strijd tegen degradatie.

Dat er een competitie voor de rijkste ploegen komt waarbij zij nooit hoeven te werken voor hun plek is volkomen belachelijk. En waar de vijf extra clubs alleen maar op marketing waarde worden toegevoegd.

De pyramide die het Europese club voetbal heeft absoluut problemen. Ik ben nooit de grootste fan van de Uefa of Fifa geweest. Maar die pyramide zorgt er wel voor dat er op meerdere fronten iets is om voor te strijden.

De Super League zoals hij voorgesteld wordt is gewoon 1 grote schijncompetitie. Alleen maar opgericht om de eigenaren rijker te maken zonder risico's.

20 april 2021 om 18:39

Je kan blind invullen dat Juventus eruit licht door een mindere club en geen halve finale gaat halen ja, het italiaanse voetbal is al jaren niks meer op internationaal niveau

20 april 2021 om 18:42

Maar dat kan nu wel uit gaan maken. Het geld voor de CL wordt alleen maar meer en de EL of iets dergelijks gaat over broodkruimels. Ajax is nu al veruit de beste en dat wordt met jaarlijkse CL deelname alleen maar meer. Zeker als die inkomsten ook blijven toenemen..

20 april 2021 om 19:25

Ajax gaat de komende 10 jaar gewoon kampioen worden. De afstand is nu al onoverbrugbaar.

20 april 2021 om 18:01

Alle dreigementen helemaal op niks gebasseerd zoals eigenlijk alles wat de uefa doet. Allemaal eigen belang om maar meer miljoenen binnen te halen voor zichzelf... niet voor de clubs. Want als het de uefa ging om het voetbal dan hadden ze allang iets bedacht om geld een minder grote rol te laten spelen in het voetbal, in het belang van de kleinere clubs.

20 april 2021 om 18:06

Het geld is het probleem niet. Het feit dat er 15 clubs zijn die niet kunnen degraderen waardoor de nationale competities voor spek en bonen zijn, dat is het probleem. Je moet deelname aan een league als de superleague moeten verdienen... Presteer je niet, dan dien je te degraderen..

20 april 2021 om 18:50

Furrr, ga jij nu serieus de UEFA veroordelen dat het alleen vanuit eigenbelang handelt en niet omkijkt naar andere clubs? Volgens mij heeft jouw club zich onlangs aangesloten bij een initiatief dat nog 1000x egoïstischer is dan de UEFA is/was. En daar ben je dan wel voor? Beetje hypocriet vind je niet?

20 april 2021 om 18:05

Waarom zijn Real Madrid fans toch zo goedgelovig? Mijn familie woont ook in Madrid en volgens hen vinden veel Real fans het niet per se goed of slecht maar hebben ze zoiets van als Perez dit bedacht heeft moet het wel goed zijn. Je zou maar in zo’n fantastiewereld leven man.. maarja Real Madrid is natuurlijk al jaren het toppunt van elitair gelul. Ik snap echt niet dat mensen warm worden van een idee bedacht door Amerikanen voor de Aziatische markt. Dit is zo’n drama idee

20 april 2021 om 18:24

je kan toch moeilijk verbaasd zijn. real madrid is de club van de galacticos, die willen elk jaar de beste spelers kopen. laatste jaren hoorde je weer steeds de namen van mbappe en haaland vallen. die komen echt niet voor een paar knikkers een een happy meal voetballen. nee ik ben niet verbaasd dat real hierbij zit. ik ben eerder teleurgesteld in de engelse traditieclubs als arsenal, united en liverpool.

20 april 2021 om 18:29

En waarom krijgt een Pepe of Suarez de sticker 'smerige speler'? Doordat je in het verleden daarmee je strepen hebt verdiend. Evenals Florentino Perez. Sportief kan je voor of tegen zijn, maar vanuit financieel of bedrijfskundig vlak heeft hij zich al meermaals bewezen. Je kan het goedgelovig noemen of geinformeerd.

20 april 2021 om 19:27

Real Madrid heeft geen eigenaar. Die Engelse traditieclubs hebben al jaren geleden hun ziel verkocht. Ze zijn allen in Amerikaanse handen.

20 april 2021 om 18:05

Helemaal niets aan die super league is een goed idee. Alleen de eerste plaats tellt en je kan niet degraderen. Halverwege het seizoen spelen er al een aantal teams helemaal nergens meer om. Als het einde nadert speelt bijna de helft van de competitie al nergens meer voor. Wat ook nog eens competitievervalsing in de hand werkt. Bij het nieuwe CL format gaat drie kwart van de deelnemers naar de volgende / tussenronde waardoor 80-90 procent van de ploegen tot aan het einde meedoet voor de Play offs. Veel meer spannende wedstrijden dus.

20 april 2021 om 18:06

Maar heeft de Spaanse rechter de macht om te oordelen wie er wel en niet in Uefa competities uit mogen komen? En dan nog, stel dit seizoen moeten ze er allemaal inblijven, wat me eerlijk gezegd niks zou verbazen, kan niet zomaar clubs uit een lopende competitie gooien. Denk jij dat er niet het een en ander aan de regelementen kan worden aangepast om ervoor te zorgen dat deze clubs uit de competitie gezet kunnen worden voor volgend jaar?

20 april 2021 om 18:06

Lees eest eens het volgende zinnetje

“maar het is de vraag of een Madrileense rechtbank uiteindelijk iets te zeggen heeft over de Uefa, de Fifa of de Premier League”

Dit heeft op geen enkele manier invloed op de plannen van Ceferin. Het is immers niet eens zeker of de uitspraak wel enige invloed heeft.

20 april 2021 om 18:12

Als een Europees land dingen die niet mogen tegenover een Amerikaans bedrijf volgens een Amerikaanse rechtbank dan is het perfect mogelijk dat die uitspraak enorm veel invloed heeft. En met uitspraken kun je altijd hogerop. Uiteindelijk tot het CAS, en naar het CAS moet de UEFA ook gewoon luisteren.

20 april 2021 om 18:16

Ik ben juridisch niet zo sterk onderlegd dus dat moet ik van je aannemen. Maar ik kan mij niet voorstellen dat deze uitspraak door een Spaans orgaan nou zo enorm veel invloed zal hebben. Wanneer dit voorkomt bij een Europees orgaan begin ik mij pas zorgen te maken.

20 april 2021 om 18:18

In den beginne niet inderdaad. Alleen zou het geen veelbelovend precedent zijn als rechtbanken dergelijke dingen gaan tegenhouden. Maar dat is natuurlijk ook pure speculatie want die rechtbank spreekt zich er gewoon nog niet over uit.

20 april 2021 om 19:27

Zo kan de Uefa in ieder gavel Real Madrid niet uitsluiten van deze editie van de CL.

20 april 2021 om 19:42

@Lierse dat zou nog geloofwaardig is als het geen Madrileense rechtbank is die natuurlijk alles voor Real doen. Ben niet echt onder de indruk van deze [email protected]: hoe dat zo? Kunnen ze volgens mij alsnog en dan zal Real naar het CAS moeten lijkt me en dat is dan te laat om de halve finale te spelen.

20 april 2021 om 18:10

Welke aanpassingen zou je graag willen zien?

20 april 2021 om 19:17

Nee de Super League is geen idee. Het is wanhoop. Deze clubs draaien verlies omdat ze te hoge salaris kosten hebben. Dus dan maar een melkkoe uit de hoed toveren. Real Madrid is het grootste kneuzenensemble die lenen bij de Spaanse staat en Spanje klopt ondertussen aan bij de EU om geld. Hoop dat de Uefa al hun titels inneemt zodat die clubs in naam niks meer waard zijn.

20 april 2021 om 19:19

Dan ga jij er vanuit dat een Spaanse rechter iets te vertellen heeft bij een Zwitsers bedijf

20 april 2021 om 19:38

Hahaha over corruptie gesproken. Dit is er een gigantisch voorbeeld van. Gewoon naar het CAS stappen en deze rechter word terug gefloten. Aangezien een Spaanse rechter niets te vertellen heeft buiten hun landsgrenzen. En UEFA is Switsers.

20 april 2021 om 21:27

Graag het artikel even lezen de super league zelf is naar een commerciële rechtbank gestapt om te proberen de uefa juridisch een stap voor te zijn. Maar dit is natuurlijk een wassen neus, in Spanje is geen trias politica zoals in Nederland, als voorzitter van Madrid naar een commercieel rechtbankje is wel heel makkelijk. Als de uefa ze schorst zullen ze toch echt naar Zwitserland moeten om naar een echte rechter te stappen.

Natuurlijk zegt de madrileense rechter dat. Laten we niet vergeten dat Floretino Perez de grootste initiatiefnemer is van de superleague. Daarom lijkt me het oordeel van deze rechtbank totaal niet objectief

20 april 2021 om 17:59

Maakt niet zoveel uit he, het is rechtsgeldig. Daar gaat het om.

20 april 2021 om 18:02

“maar het is de vraag of een Madrileense rechtbank uiteindelijk iets te zeggen heeft over de Uefa, de Fifa of de Premier League”

Of niet dus..

20 april 2021 om 18:02

Dat is het dus nog helemaal niet. Er moet eerst goed gekeken worden naar de hele zaak, voordat er beslissingen genomen mogen worden, dan pas is het rechtgeldig. In principe staat er precies niks in dit artikel.

20 april 2021 om 18:11

Alleen op Spaanse bodem rechtsgeldig daarbuiten kunnen ze buitengesloten worden.

20 april 2021 om 18:12

@Janta, tot ze naar het CAS stappen.

20 april 2021 om 19:45

Dan nog gaat Real geen gelijk krijgen verwacht ik.

20 april 2021 om 18:05

Hoe machtig denken sommigen dat Perez is? Als hij ook al rechters in zijn broekzak heeft zitten dan wordt het een heel bonde bende hoor.

20 april 2021 om 18:22

Jij denkt dat mensen zoals Perez en Agnelli geen rechters in hun broekzak hebben zitten? Vrij naïef, zou niet de eerste keer zijn in landen als Spanje of Italië. Van Agnelli kun je alles verwachten.

20 april 2021 om 18:35

Omdat iemand een uitspraak doet die je niet leuk vindt, is het toch nog geen volledige corrupte boel?

20 april 2021 om 18:57

Als je een beetje bekend bent in Spanje dan weet je dat de rechtsspraak in Spanje behoorlijk gepolitiseerd is en het is niet onwaarschijnlijk dat Perez zijn politieke vrienden heeft gemobiliseerd om ietwat invloed uit te oefenen op de rechter.

20 april 2021 om 19:00

Gaan we er dan ook van uitgaan dan de Uefa nu zijn politieke vriendjes gaat mobiliseren om zo ook wat druk uit te oefenen op een Zwitserse rechter?

20 april 2021 om 19:28

Of in Zwitserland de rechtsspraak gepolitiseerd is weet ik niet, dus daar kan en wil ik geen uitspraak over doen

Vraag me af wat een Spaanse rechter hier over te zeggen heeft. De UEFA mag toch bepalen wie er in de competie meedoet. De PL heeft het zelfs vastgelegd in de reglementen, dat is de helft van die Super League...

20 april 2021 om 19:46

Niets

Net alsof een Madrileense rechter iets te zeggen heeft over deelname aan een toernooi (champions League) dat door de Uefa georganiseerd wordt.

20 april 2021 om 18:06

Het hangt ervan af hoe sterk de reglementen van de UEFA in elkaar zitten. En uit eerdere casussen blijkt altijd maar weer dat de reglementen van voetbalbonden met haken en ogen in elkaar zitten en dus een speeltuin zijn voor juristen.

20 april 2021 om 18:26

Het zijn toch ook rechters die besloten om City en dergelijke niet uit te sluiten omwille van FFP nadat de Uefa zei dat er sancties gingen zijn?

20 april 2021 om 19:47

Dat was het CAS is wat anders dan een landelijke rechter. Die Madrileense rechter heeft niets te zeggen over een Switserse organisatie.

Neemt natuurlijk niet weg dat de bonden hun spelers van deze teams kunnen passeren. Als de bonden zich echt zo verbonden zouden voelen, is dat een mooi herenakkoord.

Alsof deze rechter daarover gaat. Natuurlijk niet. We hebben het over 12 clubs uit verschillende landen en het besluit om al dan niet te straffen wordt genomen door een organisatie (uefa) dat niet aan Spanje is verbonden. Als je het met hun besluit oneens bent moet je waarschijnlijk gewoon naar een Zwitserse rechter of uiteindelijk het Cas. Daar komt geen Spaanse rechter aan te pas. Ja, als Laliga besluit om Real, Atletico of Barca per direct te weren uit de competitie. Dan kom je bij een Spaanse rechter terecht.

20 april 2021 om 18:14

Een eerdere uitspraak kan natuurlijk altijd leidend werken. En is het geen normale handeling dat je onderaan de ladder begint qua rechtspraak? Het CAS heeft trouwens ook alles te zeggen. De UEFA wilde City stevig straffen, tot het CAS daar een stokje voor stak.

20 april 2021 om 18:21

Een rechter in Spanje heeft natuurlijk geen jurisdictie in het land waar de Uefa is gezeteld. Natuurlijk moet je onderaan de ladder beginnen, iets waar de Super League al niet gedaan heeft door naar de rechter te stappen voor er uberhaubt sprake is van een sanctie. Mocht die sanctie van uitsluiting Cl/el er komen is daar beroep of bezwaar tegen mogelijk bij de Uefa, zoals altijd. Mocht dat niet het gewenste resultaat geven ga je inderdaad naar het Cas. In geen geval ga je naar de Spaanse rechter.

20 april 2021 om 18:43

Mogelijk heeft de super league zijn hoofdzetel in Madrid. Ik zeg maar wat natuurlijk, maar zou dat geen reden kunnen zijn?

20 april 2021 om 18:57

Dat is allemaal leuk dat de Super League daar wellicht zijn hoofdzetel heeft (geen idee), maar laat de Uefa nu weer helemaal niks met die Super League te maken hebben. Als die tot sancties komen is dat gericht tegen individuele clubs die deelnemen aan de Super League. Niet tegen de Super League als organisatie. Daar hebben ze namelijk niks mee te maken. De organisatie is niet aan de Uefa (of landelijke bond)verbonden, dus valt ook niet onder de reglementen van de Uefa (of landelijke bond). De clubs zelf wel natuurlijk, dus die worden aangepakt.

20 april 2021 om 19:24

Het CAS is volgens mij reden genoeg voor de Uefa om de uitspraak van deze rechter zo door de plee te spoelen. Doorgaans teken je als club in eerste instantie beroep aan bij de Uefa, en als je er met de Uefa niet uitkomt escaleer je naar het Cas. Die procedures en volgorde zullen ongetwijfeld vastgelegd zijn in de Uefa statuten, statuten waaraan ook de ESL-ploegen zich aan hebben verbonden en geconformeerd.

Hoe groot kan de inbreng van deze spaanse rechter uit madrid zijn Moet toch niet zo zijn dat het lot in hun handen ligt Heel het idee van die zogehete sl is een grote schande Competities gaan ervan Sl kijk ik zelf niet eens

20 april 2021 om 18:30

Rechter zeker vriendje van de voorzitter Real Madrid.

20 april 2021 om 19:07

Ja dat zal het wel zijn Alles wat met real te maken heeft denkt inspraak te hebben en te weten hoe het zit Maar helaas gewoon hard straffen deze clubs

Wij van wc eend. Real is het grootste probleem van het voetbal, zij geven belachelijke salarissen en zijn nu bijna failliet. En nu komt er een red real en Barca plan????

Off topic, maar vanwege de Madrileense rechter.

Real krijgt nu altijd al het verwijt dat ze de scheidsrechters vanwege Perez mee hebben. Dat kan leuk worden in de finale van de SL, met een dubieuze penalty in het voordeel van de club van de voorzitter van Real en de SL.

Hoeveel geld heeft de madrileense rechter gekregen....

Wat een flauwekulbericht. Hoe kan een rechter een uitspraak doen over iets waar allleen maar mee gedreigd is? En kom op, een Madrileense commerciele rechter? Wat is dat, een soort Frank Visser?

Wat hebben de fifa en de uefa met een omgekocht rechter uit Spanje te maken?? Wie denken ze wel niet dat ze zijn die voorzitters ze maken heel het voetbal kapot

Een Madrileense rechter. Tja, ik meen dat de UEFA en FIFA statutair gevestigd zijn in Zwitserland. Dus die uitspraak is net niets waard.

Wat heeft een Madrileense rechtbank nou te zeggen? Los van het feit dat het wel typisch is, een Madrileense rechtbank.. Als er rechtbank uit Klazienaveen oordeelt dat de UEFA wel straffen uit mag delen, mag het dan opeens wel? Of moet er dan ook nog een rechtbank uit Rostock oordelen dat het wel mag? Die Founding Clubs zijn een stelletje paupers bij elkaar. Of ze presteren (al jaren) niet om in die positie te verkeren of ze zijn “zo groot” door belachelijke bankleningen en dus Europees belastinggeld en/of hele hoge tv-contracten. Met dat laatste is niks mis, dat is de markt. Maar dat eerste is echt belachelijk.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Maandag 10 mei
José Mourinho heeft de naam van Donny van de Beek bovenaan zijn verlanglijstje staan bij AS Roma. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren