Neville gaat viraal: ‘Degradeer Manchester United, Liverpool en Arsenal’

Zondag, 18 april 2021 om 19:29Dominic Mostert • Laatste update: 23:03

Gary Neville heeft met ontsteltenis gereageerd op het nieuws over de mogelijke komst van een Super League. De icoon van Manchester United schaamt zich voor het aandeel van 'zijn' club in de gesprekken en pleit voor puntenaftrek en zelfs degradatie voor de 'grote zes' clubs in Engeland. Hij was zondag aanwezig in de studio van Sky Sports tijdens de wedstrijd tussen Manchester United en Burnley (3-1) en noemde de plannen 'schandalig'.

"Ik ben niet tegen vernieuwingen in de competities, maar ik vind het een absoluut schandaal om zo'n voorstel te doen middenin de coronacrisis", zei Neville in de pauze van de wedstrijd, toen het nieuws doorsijpelde. "Manchester United en de rest van de grote zes clubs (in Engeland, red.) die zich hierbij hebben aangesloten, moeten zich diep schamen. Ontneem ze allemaal punten in de Premier League, omdat ze dit middenin het seizoen doen. Het is een regelrechte grap." Na de wedstrijd kwam de voormalig verdediger terug op het nieuws en zijn tirade tegen de plannen wordt in rap tempo gedeeld door voetballiefhebbers op sociale media.

"Ik ben al veertig jaar supporter van Manchester United, maar ik walg in dit geval het meest van Manchester United en Liverpool. Liverpool pretendeert de club van het volk, van de fans, van You'll Never Walk Alone te zijn. Manchester United is ontstaan door arbeiders hier. En ze splitsen zich nu af richting een competitie zonder concurrentie, waar ze niet uit kunnen degraderen. Het is een schande", foeterde Neville, die tussen 1992 en 2011 op Old Trafford speelde. "We moeten de macht weghalen bij de clubs uit de top van het voetbal en daar valt mijn club onder. Ik roep al een jaar om onafhankelijke regelgevers die checks and balances kunnen opstellen. De eigenaars van Liverpool, Manchester City en Chelsea hebben niks te maken met het voetbal in dit land. De fans die al honderd jaar deze clubs hebben gemaakt en gesteund, moeten beschermd worden."

UEFA dreigt met uitsluiting Super League-clubs; KNVB steunt keihard statement

De UEFA en nationale voetbalbonden zijn fel gekant tegen het plan.Lees artikel

"Manchester United, Tottenham en Arsenal zitten niet eens in de Champions League. Arsenal ligt op z'n gat en verwacht opeens het god-given-right om in de Super League te mogen spelen? Het is walgelijk. Ontneem ze punten. Ontneem ze geld. Straf ze. De eigenaars van deze clubs zijn allemaal bedriegers. Je hoort nooit wat van ze. We zitten middenin een pandemie en economische crisis. Clubs in de onderste regionen gaan bijna kopje onder, maar deze eigenaars bellen elkaar op Zoom over nóg meer geld te praten. Het is pure hebzucht. Laat ze zich afscheiden, maar straf ze hard. Enorme boetes, puntenaftrek, ontneem ze hun landstitels. Degradeer Manchester United, Liverpool en Arsenal. Geef hun titels aan Fulham en Burnley. Liverpool, serieus.... Dat zou een club van het volk moeten zijn. Ik heb dat altijd als een eerlijke club gezien die zich bekommert om mensen. Dat is allemaal weg. Ze zijn een grote grap. Om Tottenham maak ik me niet zo'n zorgen", eindigde Neville cynisch.Gerelateerd

Meer sportnieuws

68 reacties (laatste reactie door sirius)

Tuurlijk, dat gaat gebeuren... En dan gaat dus de "traditionele" top-6 een eigen competitie beginnen, vragen ze de andere PL-ploegen om aan te sluiten en is de PL zo dood als een pier.

18 april 2021 om 19:36

Ik zou het geweldig vinden als Arsenal zich kan intrekken van de FA. Wat een zwakke voetbal instantie is het die niet eens goede arbiters kunnen opleiden.

19 april 2021 om 12:40

De FA is idd iets wat beter kwijt dan rijk is, kijk bijvoorbeeld al de straf die ze cavani gaven ronduit belachelijk. En die mensen die daar werken geven ook alleen maar om geld en nu de topclubs dezelfde mentaliteit laten zien is het ineens rep en roer. Het verbaast me dat Neville hier tijd voor heeft aangezien die net weer verliezend is begonnen met zijn nieuwe clubje als coach. Het enige nadeel van de super leaguebis dat het enkel gericht is voor de grote clubs, maar blijkbaar hebben ze wel ingeschaf dat wereldwijd gezien de meeste mensen dus wel op zulke wedstrijden zitten te wachten. En de meerderheid van de opinie zal uitmaken of dit nou werkelijk doorgaat of niet. Als je did clubs uitsluit van de CL vind ik het eigenlijk geen probleem, dan hebben we met ajax ineens een stuk grotere kans op winst van de CL

18 april 2021 om 19:38

Zo dan. En jij gelooft ook niet dat de aarde plat is, dat de maanlanding nooit heeft plaatsgevonden en dat we allemaal een chip krijgen geïmplementeerd en de overheid door 5g controle over ons krijgt...

18 april 2021 om 19:59

En de spelers mogen niet meer voetballen voor hub eigen land. Dat wil geen enkele speler van dat niveau..

18 april 2021 om 20:46

Beginnen de landen toch een eigen WK buiten de Fifa om? Zijn we helemaal van die ellende af ;-)

18 april 2021 om 20:54

Zijn geen landen die de superleague oprichten, de bonden van landen zijn er juist erg op tegen

18 april 2021 om 21:27

Ik denk dat spelers eerder voor hun club kiezen waar ze miljoenen verdienen dan hun land te vertegenwoordigen

18 april 2021 om 23:09

Uitblinken voor je land op een wk is de droom van elke voetballer. Dat van hen afpakken is juist iets waar je ze mee kunt raken. Dat is een stukje prestige wat gelukkig niet te koop is.

19 april 2021 om 00:21

Klopt maar veel spelers staan er niet op te wachten om een oefeninterland of nations league wedstrijd te spelen

Neville heeft volkomen gelijk. Elke club die hiermee instemt gewoon straffen!

18 april 2021 om 20:00

Moeten ze wel Tannane kopen eerst

18 april 2021 om 20:30

En Idrissi kopen

Helemaal eens. De ziel uit mijn club is ook weg, waar ik al als klein kind fan van was. Ik weet niet wat het alternatief is. Een nieuwe club zoeken voelt niet goed. Misschien wel gewoon generalistische voetbal liefhebber zonder (sterke) voorkeur.

Neville is echt een held, geweldige tirade waarmee ik het 100 procent eens ben. Ben zelf supporter van Arsenal maar het zou echt schandelijk zijn mochten ze zich hierin mengen. Jaren lang de supporters van Arsenal genaaid door de hoogste prijzen voor hun seizoenkaarten en dan nu de club weg proberen te trekken, walgelijk echt walgelijk. Kroenke is het grootste gevaar van Arsenal die zo snel mogelijk verwijderd dient te worden.

18 april 2021 om 19:50

Echt een geweldig statement en spot on..

18 april 2021 om 20:23

Helemaal mee eens!

Ik denk dat de Uefa / Fifa vooral ook de spelers van die clubs moet "bestraffen": desbetreffende spelers van clubs hebben geen uefa / fifa licentie meer en mogen derhalve niet meer uitkomen voor hun landen op EKs en Wks. Dat zal de topclubs wellicht verder lamleggen, want een EK of WK met slechts die 12 ploegen als er ookal een competitie is zal toch ellendig saai zijn.

Je bedoelt eigenlijk te zeggen dat je als speler dan alleen bij je club kunt spelen en niet meer voor je land. Ik zie het wel zitten al die rijke clubs in een competitie worden de ander competitie een stuk leuker door! Dus ga a.u.b hebben clubs als Ajax, Celtic, Kopenhagen, psv, baat bij. Hopelijk dat die belachelijke salarissen en Transfers ook gelijk wat aan gedaan kan worden.

18 april 2021 om 20:04

Die belachelijke salarissen en transfers zijn juist inherent aan het huidige systeem. Pas met een Super League setup kan je hier controle over krijgen aangezien de verschillende bonden nauwelijks samenwerken als het gaat om financiële gelijkheid tussen clubs.

18 april 2021 om 22:36

En jij denkt dat een stel geldbeluste clubs die gelijkheid gaan toevoegen? Zo'n Super League is alles wat er mis is met het hedendaagse voetbal. Er is geen controle omdat de Uefa er verschillende maatstaven op nahoudt. De euro per vierkante meter is belangrijker en dat zie je terug in het Europese voetbal.

Dan zou je als speler dan alleen bij je club kunt spelen en niet meer voor je land. Ik zie het wel zitten al die rijke clubs in een competitie worden de andere competitie een stuk leuker door! Dus ga a.u.b hebben clubs als Ajax, Celtic, Kopenhagen, psv, baat bij. Hopelijk dat die belachelijke salarissen en Transfers ook gelijk wat aan gedaan kan worden.

Ik snap waarom de Engelse clubs dit willen. Er kunnen zich maximaal 4 van de 6 Engelse topclubs zich plaatsen voor CL en op basis van de huidige stand (met leicester en WHU in top 4) zelfs maar 2 . Wat ik niet snap is dat e.g de Spaanse clubs hieraan ook willen meewerken. Die plaatsen zich altijd wel voor CL. En het is echt niet zo dat de CL nu een onaantrekkelijke of makkelijke competitie is. Is toch ook leuk en zeker geen walk over om tegen Ajax, Porto, Lyon, Besiktas of Dynamo Kiev te mogen spelen.

18 april 2021 om 20:37

Het is heel simpel. De Italiaanse en Spaanse ploegen hebben gigantische operationele verliezen en met corona is dat alleen maar verergerd. Ook de PL hebben grote operationele verliezen waardoor zij meer inkomsten zoeken want eigen competitie is uitgemolken en van de UEFA krijgen zij niet meer.

18 april 2021 om 20:58

Hoe kom je erbij dat de Spaanse clubs operationele verliezen hadden voor de Corona? Heb alleen ff die van Real en Barça gekeken, die draaide gewoon winst ieder jaar tussen de 10 en 30 miljoen, dat geldt voor zowel Real als voor Barça

18 april 2021 om 21:58

De Spaanse competitie heeft zijn financiele positie sterk verbeterd. Er worden geen grote aankopen meer gedaan en er wordt meer op de jeugd vertrouwd. De tijd van Denilsons is allang voorbij.

18 april 2021 om 22:26

De cijfers voor 2019/2020 kan je gewoon terugvinden. Atletico - 87mil, Real - 88mil, Barça - 152 mil, Juve-168mil, and Milan - 177mil. Operationeel verlies is bedrijfsopbrengsten is bedrijfsopbrengsten verminderd met de bedrijfskosten. Het houdt geen rekening met bv transfers etc..

18 april 2021 om 22:38

@wandering - Lees; operationeel. Transfers vallen doorgaans onder afschrijvingen die daarna pas worden gedaan.

18 april 2021 om 23:21

2019/20 is een corona seizoen. Heel Spanje ging in maart op slot. In 2018/19 had Barça 17 miljoen operationeel winst en 4,5 miljoen netto winst. 2017/18, 23 miljoen operationeel en 12 miljoen nettowinst. Real heeft vergelijkbare cijfers. Kun je gewoon terugvinden

19 april 2021 om 07:50

Alleen de laatse 3 maanden in de cijfers van 2019/2020 waren door corona beïnvloedt wat wil zeggen dat 2021/2022 een corona seizoen is en dus het verlies vele malen hoger is. Het bewijs daarvan zijn de paycuts en salarisplafonds etc... Met minstens 400mil per jaar van de Super League gaan alle ploegen dit snel goed maken.

19 april 2021 om 10:18

Dat het tijdens corona een gigantische schadepost wordt ontken ik nergens, maar jij suggereerde dat het voor corona ook al verliesgevende clubs waren. Als je typt met corona is dit alleen maar verergerd dan wil dat zeggen dat het voor corona ook al erg was. En dat bestrijd ik.

19 april 2021 om 10:33

Jij moet dat anders bekijken vind ik. Ten eerste moet je naar alle clubs kijken die willen meedoen, totaal plaatje is daar gewoon negatief. Die overtuigen dan verder andere ploegen. Jij haalt nu Barcelona als voorbeeld maar zoals je ziet is heel hun operationele winst van de voorbije jaren teniet gedaan. Naar de toekomst toe weten die ploegen ook dat de spelerslonen, transfers etc alleen maar toenemen. Barcelona is juist het voorbeeld dat zij zodanig met geld hebben gegooid dan dat zij dat moeilijk kunnen goedmaken. Real draaide vaak ook break even maar dat is niet voldoende. Ze hebben nog een lening voor hun stadion, ook United en Barça willen hun stadions een upgrade geven, Tottenham hetzelde. De topploegen gebruiken allerlei trucjes om hun financiën goed te laten lijken maar weten dat zij een andere model moeten vinden om in de toekomst te blijven groeien. Ironisch genoeg is UEFA zelf hier verantwoordelijk voor door niets te reguleren waardoor alles een beetje ontspoord is. Nu de topploegen naast hun schoenen dreigen te lopen zoeken ze andere manieren voor meer inkomsten te genereren.

Ik kan het niet beter verwoorden. Gary Neville, held van de dag. Wel bij je standpunt blijven natuurlijk. Anders is het ook niet veel waard. Maar dit is een mooi en krachtig signaal alvast.

Ik zou zelfs verder gaan. Die clubs moet je helemaal uit het Engelse voetbal trappen zodat ze alleen die Super League hebben. Als ze weer terug willen keren moet je ze op het 10e niveau laten beginnen zodat het minstens 9 jaar duurt voor ze terug zijn. Spelers van die ploegen moet je ook volledig schorsen voor internationaal voetbal. Die clubs moet je ook uitsluiten van normale transferregels zodat iedere speler van die clubs transfervrij naar clubs buiten de Super League kunnen. Alleen zo stop je het, kei- en keihard aanpakken deze onzin.

19 april 2021 om 11:37

Waarom spelers hun internationale carriere verpesten door een beslissing dat hun werkgever maakt? Precies of alle koeriers niet meer mogen rijden als postNL nieuwe contracten afsluit. Zij zijn ook maar slachtoffer van al dit omdat ze geen beslissingsrecht hebben hierin.

Gebeurt natuurlijk in heel veel sporten. Leuk is anders maar dat is geloof ik voor de initiatiefnemers geen argument. Uiteindelijk trekken de grote clubs aan het langste eind. Als je ze degradeert is het helemaal zeker dat je ze kwijtraakt. Rare opmerking.

De breuk gaat natuurlijk wel een keer gebeuren en dan krijgen we parallelle voetbalwerelden. De Fifa en Uefa zijn hebzuchtig, corrupt en immoreel. Een nieuwe voetbalbond is wat dat betreft zo gek nog niet.

19 april 2021 om 08:18

De FIFA en UEFA zijn hebzuchtig, corrupt en immoreel. Weet je wat? Laten we een andere organisatie oprichten die ook vanaf het begin hebzuchtig en immoreel is. Corrupt kunnen we nog niet stellen, maar geen lekker begin zo.

Ik neem aan dat er wel wat meer achter zit dan er nu wordt omschreven door de media Ik nee aan dat ze niet gewoon zomaar ergens in gaan springen zonder een goed beleid en plan hier achter, Maar gelukkig staat de Uefa bekend dat ze totaal niet corrupt zijn, nooit rare praktijken er op na hebben gehouden, ik ben wel benieuwd naar de opzet en het beleid en plan hier achter

Neville slaat de spijker op z'n kop. Hoe ver kan je als 'Fenway Sports Group' (eigenaren van mijn club, Liverpool) van de realiteit af staan. Dan heb je verdorie geen enkel flauw benul waar de stad voor staat, waar Liverpudlians voor staan. Ben zo ongelofelijk woest. Het kan me echt geen reet schelen als we de komende jaren middenmoot eindigen, maar zo je eigen stad en je eigen mensen verloochenen. On-ge-lo-fe-lijk. Als dit door gaat dan trek ik mijn handen van Liverpool Football Club af. Dan zal ik mijn maandelijkse bezoek gaan brengen aan City Of Liverpool FC.

18 april 2021 om 22:02

Stel je toch eens voor. Nooit meer een Merseyside derby. Het is echt om te kotsen, onwerkelijk bijna toch?

18 april 2021 om 22:36

Ja. Het is ongekend. Walgelijk zelfs. Maar mijn liefde ligt bij de stad, toevallig het rode deel, maar als op deze manier de binding tussen club en stad verdwijnt dan verliest Liverpool Football Club haar volledige identiteit. Dan maar naar City Of Liverpool FC met een pint langs de lijn staan. Als ik de stad maar kan proeven.

Hij heeft volkomen gelijk, een gesloten competitie louter om financieel te cashen. Laten nationale en internationale bonden keihard ingrijpen. Ja, de Uefa en de Fifa zijn rot en worden gevuld door mensen die er voor zichzelf zitten. Maar als dat nodig is om het Europese clubvoetbal te redden, dan moet het maar met die organisaties.

Had ajax zich eerder ook niet aangesloten bij deze clubs?

18 april 2021 om 21:55

Ajax heeft zich volgens mij nooit hieraan gecommitteerd. Wie gaat bepalen of Ajax mee mag doen. Het is zo'n scheef voorstel.

Wauw, heerlijk gesproken! Slaat de spijker helemaal op z'n kop wat mij betreft en wat goed dat hij ook z'n eigen club gewoon keihard aanpakt.

Hahaha de PL heeft juist de grootste clubs nodig. Als ze degraderen dan gaan ze sws naar die superleague. Ken niemand die klaar gaat zitten voor Leicester tegen Everton als je wekelijks top wedstrijden hebt. En als bijvoorbeeld Frankrijk niet meer de spelers oproept die naar de superleague gaan dan stelt het Franse elftal niks meer voor. Makkelijker voor Nederland. Maar ja geen van Dijk, Frenkie, de Ligt, Gini.

18 april 2021 om 21:53

Ook de Vrij, v Beek, Bergwijn en waarschijnlijk Depay vallen af. Malen ook in de belangstelling van AC Milan, dus die ook, maar gelukkig hebben we Babel en Promes nog

Laporta mag zich hier helemaal niet aan commiteren. De socios bepalen dit middels een referendum.

Ik zou het geweldig vinden als de superleague er komt. Volol topwedstrijden.

Lekker hypocriet, geen probleem dat Amerikaanse, Arabische en Russische miljardairs miljarden in de clubs steken zodat de PL de beste league in Europa is en tig Europese plaatsen opeist in de CL maar nu er gepraat wordt over het ontmantelen van de PL door een Europese superleague staan ze op hun achterste poten. Dat hele Europese voetbal vinden ze nou leuk, want ze domineren, 4 clubs bij de laatste acht, maar wat is daar leuk aan voor de rest, voor iedereen die voetbal leuk vind in Europa, sluit die Engelsen maar uit de Europese toernooien en laat ze lekker op dat eiland blijven. Wat een hypocriete gast zeg, bah!

Diep respect voor deze held. Volkomen gelijk.

Helemaal gelijk, en Arsenal is praktisch een degradatie kandidaat dus ja.

19 april 2021 om 08:19

Alleen kan er niet gedegradeerd worden....

Wij als fans hebben het in handen.. Als 't er komt niet gaan kijken niet na de stadions gaan.. Laat de rest van de wereld die niets met deze clubs hebben er maar na kijken, landen als Amerika Singapore China want dat is waar ze het voor doen.. De ziel zal uit de clubs gaan...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Manchester United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Chelsea6423
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. DialloAanvaller00
N. BishopKeeper00
David de GeaKeeper240
L. GrantKeeper00
D. HendersonKeeper120
S. RomeroKeeper00
E. BaillyVerdediger90
Voor de complete selectie: Clubpagina Manchester United.

In de wandelgangen

Zaterdag 8 mei
De naam van Mohamed Salah prijkt op het verlanglijstje van Chelsea en Thomas Tuchel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren