OM legt 21-jarige MVV-supporter straf op na racistische uitlatingen

Woensdag, 3 februari 2021 om 14:15Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 14:42

Het Openbaar Ministerie in Limburg heeft een 21-jarige man uit Maastricht een geldboete opgelegd van 350 euro vanwege racistische uitlatingen aan het adres van Issa Kallon. Dat gebeurde in september vorig jaar, toen Kallon met SC Cambuur de uitwedstrijd speelde tegen MVV Maastricht. Het duel werd door de Leeuwarders met 1-7 gewonnen, maar na afloop ging het met name over de racistische spreekkoren die vanaf de Limburgse tribune kwamen.

Cambuur-trainer Henk de Jong besloot, in overleg met zijn spelersgroep, ‘gewoon’ door te spelen op de bewuste avond in september. MVV gaf na afloop van het duel aan dat er geen sprake zou zijn geweest van racistische spreekkoren. De huidige nummer achttien van de Keuken Kampioen Divisie stelde na eigen onderzoek dat er één supporter was geweest die iets had geroepen richting Kallon. De beelden van dat incident zijn destijds door MVV naar de KNVB gestuurd, waarna de voetbalbond de zaak heeft onderzocht in samenspraak met het OM.

“Het Openbaar Ministerie keurt dergelijk gedrag ten zeerste af”, valt te lezen in een officiële verklaring op de website van het Openbaar Ministerie. “De uitlatingen zijn discriminerend en beledigend en horen absoluut niet thuis in de sport. De verdachte ziet in dat zijn uitspraken racistisch zijn en heeft tijdens het verhoor zijn excuses aangeboden.” Doordat de camera's in de nok van de tribunes zijn bevestigd bij MVV, is nooit vast komen te staan wat de man in kwestie exact geroepen heeft. Algemeen directeur Erik Noor van MVV sprak zich eerder al uit over het incident en alle vormen van racisme. “Dat hoort niet thuis in ons stadion en dat past ook niet bij onze club“, zei Noor.

Het was niet de eerste keer dat een club uit de Keuken Kampioen Divisie negatief in het daglicht kwam na racistische uitlatingen van supporters. In 2019 liep Ahmad Mendes Moreira van Excelsior woedend van het veld nadat hij door supporters van FC Den Bosch racistisch was bejegend. Sindsdien is racisme in het voetbal weer een actueel thema. In februari vorig jaar werd het actieplan ’Ons voetbal is van iedereen’ gepresenteerd. Het kabinet stelt de komende drie jaar veertien miljoen euro beschikbaar om racisme en discriminatie in de voetbalsport aan te pakken.Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door curtazimo)

Als je dat soort opmerkingen roept zal zo iemand die 350,- wel voelen dus dikke prima. Snap alleen niet dat dit soort vergrijpen geen taakstraf opleveren? Kunnen ze zich eens nuttig maken voor de maatschappij.

Voor straf moet hij nu MVV supporten? Zonder gekheid, goed dat er iemand 'bestraft' wordt. Een boete is natuurlijk niet een ontzettend grote straf, maar hopelijk is dit een mooi voorbeeld van dat je op de tribune niet zomaar meer anoniem dingen kunt roepen. Dat zou een mooie eerste stap zijn.

Hoe kan het OM zeggen dat iets racistisch is terwijl niet vastgesteld kan worden wat er geroepen is? Wordt die man nu op zijn excuses (en daarmee bekentenis) veroordeeld? Hoezo is er dan een rechtszaak over gestart? Ik volg dit bericht niet helemaal.

Los daarvan, voor racisme is natuurlijk geen plaats in het voetbal. Goed dat er tegenop getreden wordt. Als het Knvb er ook bij betrokken is zal hij ook nog wel een stadionverbod krijgen, plus de daarbij horende boete.

3 februari 2021 om 16:46

Nou er is iets gezegd. Dat is gehoord. De dader is gevonden en verhoord. Hij weet wat hij gezegd heeft en heeft spijt betuigd. Ook snapt hij dat zijn uitspraak rasistisch was. Dus ik vermoed zomaar dat iedere deelnemer die aanwezig was bij het proces weet wat hij gezegd heeft. Want het OM kan niet zeggen of iets rasistisch is al hij niet weet wat er gezegd is.

3 februari 2021 om 19:28

Ik weet niet of het nou vastgesteld is of deze jongen nou racistische leuzen heeft verkondigd. Wat ik wel weet is dat je nu in Nederland 'snelrecht' hebt. Bij snelrecht, bepaalt de OvJ of je schuldig bent of niet. Dat betekent dat de aanklager, OvJ, op de stoel van de rechter gaat zitten. Bedoel je dit soms?

Ik zal wel afgemaakt worden hier, maar ik vind het een hele slechte zaak dat je vervolgd kan worden voor het beledigen van mensen. Naar mijn mening valt dit onder de vrijheid van meningsuiting namelijk. Dit betekent uiteraard niet dat ik dit toejuich, want anderen uitschelden is natuurlijk verschrikkelijk asociaal. Ik vraag me alleen af waar dit naartoe gaat. Krijg je straks ook een boete wanneer je iemand uitscheldt voor 'dikzak' of 'brillemans'? Dat zijn namelijk ook uiterlijke kenmerken. Waarom is er een uitzonderingspositie wanneer het om huidskleur gaat? En kom alsjeblieft niet aan met het loze argument dat uitgescholden worden om je huidskleur 'erger' is, want er zijn ook mensen in onze maatschappij die uiteindelijk zelfmoord hebben gepleegd vanwege jarenlange pesterijen om hun gewicht bijvoorbeeld.

3 februari 2021 om 15:22

Ik ben geen expert, maar racisme en beledigen is niet hetzelfde. Dikzak is een uiterlijke kenmerk, het zijn van een ras zit veel dieper, dat gaat meer over iemand zijn hele identiteit (en familie). Dus in dit kader keur ik dit wel goed, maar voor beledigingen niet. Het is ook niet alsof deze 21-jarige een enorme straf krijgt, ik denk wel een passende straf om een les te leren. Het pesten van kinderen onder elkaar is inderdaad weer een heel ander lastig onderwerp.

3 februari 2021 om 15:47

Ook aan de vrijheid van meningsuiting zitten grenzen. Dit zijn in de wet vast gelegd en het is dus aan de rechter om te bepalen of men over een grens is gegaan. Vrijheid van mening wil niet zeggen dat je alles mag zeggen

3 februari 2021 om 16:07

Het kan naar jouw mening onder de vrijheid van meningsuiting vallen, maar het is strafbaar gesteld in het Wetboek van Strafrecht.

3 februari 2021 om 16:09

Schelden met de huidskleur ligt sowieso gevoeliger. Een deel van de Nederlanders heeft voorouders die als slaven zijn uitgebuit in Suriname of Afrika. Voor deze Nederlanders, die soms nog steeds worden opgevoed met de gruwelijke verhalen over wat hun overgrootouders en soms zelfs grooutouders hebben meegemaakt qua racisme, zit er gewoon extra spanning op.

3 februari 2021 om 19:25

Slavernij en racisme zijn 2 verschillende dingen. Er zijn slaven van elk ras geweest. Verder, maak je nu onderscheidt tussen rassen. Je zegt nu dat het discrimineren van 'surinamers' & 'Afrikanen' erger is dan andere bevolkingsgroepen, bijvoorbeeld blanke mensen, omdat deze bevolkingsgroepen geen noemenswaardige verleden hebben qua slavernij in wat wij nu Koningrijk der Nederlander noemen

3 februari 2021 om 17:01

Huh? Racisme, discriminatie obv ras, etniciteit of kleur, is verboden en vastgelegd in de grondwet, maar vlgs jou is dit vrijheid van meningsuiting? Die snap ik dan weer niet...

Jij kan verder, net als ik overigens, helemaal niet beslissen voor anderen wat 'erger' is; als jij nooit gediscrimineerd bent omdat je een kleurtje hebt zul je nooit voelen wat die persoon voelt. Net zoals dat gebeurt met iemand die 'dik' is. En dat laatste heeft niets met racisme te maken, maar met beledigen. Waarbij ik direct de kanttekening maak dat het beledigen van 'dikke' mensen ook onder discriminatie valt. Alleen is dat kennelijk niet in de grondwet vastgelegd...

3 februari 2021 om 19:04

@ curtazimo,

misschien moet je de reactie van perry19 nog een keer beter lezen.
in zijn reactie heeft die het over beledigen (voor zover hij hem niet heeft aangepast), wat refereert naar de zin van het OM in de tekst. wat ook een beetje vreemd is omdat er zowel over racistische, discriminerende en beledigende uitspraken gaat in de tekst, in dit geval was het prima geweest als er alleen over racistische uitspraken werd gesproken omdat die per definitie discriminerend en beledigend zijn, echter hoeft een beledigende uitspraak niet racistisch of discriminerend te zijn.

verder is het naar mijn idee beter als je oplet met je uitspraak over het niet kunnen voelen wat een ander voelt omdat die een ander kleurtje heeft. je ziet dat argument steeds vaker voorbij komen in diverse discussies om een bepaald persoon een plakkaat op te kunnen plakken en zo de discussie te kunnen winnen. vaak wordt een die persoon dan als racist aangemerkt. echter hoeft die persoon helemaal geen racist te zijn en kan die persoon dat weer gebruiken om tegen de andere persoon te zeggen dat die niet zomaar iemand voor racist uit moet maken omdat diegene niet kan voelen hoe het is om voor racist uitgemaakt te worden. hopelijk begrijp je bovenstaande tekst een beetje want het leest wat raar, mocht je het willen dan zal ik proberen om het te verduidelijken voor je als je dat wilt.

3 februari 2021 om 19:21

Beetje rare opmerking. Ik lees het zo dat je er van uit gaat dat hij geen kleurtje heeft. Maarja, misschien bedoel je dat niet. Verder, kan je gediscrimineerd worden als je geen kleurtje hebt en ook kunnen gekleurde mensen elkaar ook discrimineren.

3 februari 2021 om 19:51

@ nr.11
in het geval dat je het tegen mij hebt. ik heb niemand een kleurtje aan willen praten of insinueren dat iemand een kleurtje had. vandaar dat ik het in eerste instantie nog wat vaag had gehouden.

als ik het had moeten verduidelijken had in even fictief een van ons een kleurtje gegeven en de andere niet. of 2 bekende personen benoemd en daar het verhaal omheen vertelt.

3 februari 2021 om 20:23

Excuses, Henny jr. Ik had het tegen curtazimo. Ik vond zijn bericht apart. Ik ben het eens met jouw bericht. Ik zal de volgende keer er beter op letten.

4 februari 2021 om 16:23

@henny In het geval van "beledigen" ben ik het volkomen me je eens, maar ik dacht echt iets anders te lezen en dat is waar ik op reageerde. Of perry19 het heeft aangepast durf ik niet te zeggen, dus het kan zomaar zijn dat je mij hier terecht corrigeert :-)

Over jouw 2e stukje; ik betitel niemand als racist, absoluut niet. Ik heb met mijn opmerking alleen willen zeggen dat wij niet voor elkaar kunnen voelen. Dus hopelijk begrijp je wat ik wilde zeggen, haha! Heel plat gezegd en dan zal ik het op mezelf betrekken; ik voel niet de pijn of de beledigingen die de mensen van bijvoorbeeld BLM voelen, ondanks dat ik een kleurtje heb. Ik kan wel met ze meevoelen, maar dat is iets anders.. Ik kan dus al helemaal niet bepalen of dat 'erger' is dan dat iemand anders gediscrimineerd of racistisch bejegend wordt. Dat is wat vlgs mij wat ik aangeef, dat niemand kan bepalen wat 'erger' is.

4 februari 2021 om 16:25

@nr.11 Ik weet niet wie wel of geen kleurtje heeft. Boeit me totaal niet en bedoelde ik ook idd niet, want gekleurde mensen kunnen zeker ook discrimineren en anderen racistisch bejegenen, helemaal eens.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

MVV Maastricht

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
9.Excelsior48-1
10.TOP Oss47-17
13.Telstar41-4
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
J. DéomMiddenvelder373
T. Van AckerMiddenvelder351
A. NaudtsAanvaller329
M. HavekotteKeeper300
K. KostonsAanvaller304
J. MickelsAanvaller277
M. KleinenMiddenvelder190
Voor de complete selectie: Clubpagina MVV Maastricht.

1 fan
Aanvaller, 25 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 18 mei
José Mourinho hoopt Georginio Wijnaldum naar AS Roma te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren