Discussie bij ESPN over uitspraken van Stengs en Boadu na Feyenoord-uit

Zondag, 31 januari 2021 om 14:22 • Laatste update: 14:25

Voor AZ staat zondagmiddag andermaal een topwedstrijd op het programma, als Ajax op bezoek komt in het AFAS Stadion. De Alkmaarders presteren dit seizoen uitstekend in de toppers, maar lieten reeds de nodige punten liggen in de overige Eredivisie-duels. In het programma Goedemorgen Eredivisie van ESPN wordt gediscussieerd over uitspraken van Calvin Stengs en Myron Boadu na afloop van de uitwedstrijd tegen Feyenoord, die vorige week met 2-3 gewonnen werd.

“Misschien is het een klein beetje concentratie. Nou ja, ik wil niet zeggen concentratie. Maar deze wedstrijden zijn iets leuker dan die tegen de kleine clubs. Als ik dat niet zou zeggen, zou ik liegen. Juist in de wedstrijd tegen de kleinere clubs word je kampioen, daar heb je gelijk in”, zo gaf Stengs vorige week te kennen in gesprek met ESPN over het verschil tussen de topwedstrijden (die AZ in Eredivisie-verband voorlopig allemaal won) en de duels met op papier ‘kleinere tegenstanders’. Zijn ploeggenoot Boadu liet zich op vergelijkbare wijze uit.

“Het is wat lastiger, maar dat mag geen excuus zijn en die wedstrijden moeten we ook gewoon winnen. Dat is toch concentratie, focus. Dat je misschien denkt dat een bal er makkelijk in zal gaan. Dat moet klaar zijn en dat moeten we oppakken met z’n allen”, sprak Boadu. Presentator Milan van Dongen haalt deze uitspraken in Goedemorgen Eredivisie aan. “Stengs en Boadu zeiden vorige week: ‘Ik ga niet liegen, wij vinden het moeilijk om ons te motiveren in kleinere wedstrijden’. Ja, dat hebben ze gezegd.”

“Daar ga ik van verzitten, als ze dat zo hebben gezegd”, zegt Guus Hiddink na het horen van deze uitspraken. Kees Kwakman probeert de uitlatingen van Stengs en Boadu ietwat te nuanceren. “Volgens mij hebben ze gezegd dat het wat moeilijker is om in zulke wedstrijden... Niet kunnen motiveren vind ik een beetje... Het gaat erom dat het logischer is dat je in grote wedstrijden wat meer gemotiveerd bent. Dat klinkt al anders dan dat je je niet kan motiveren voor kleinere wedstrijden, vind ik.”

“Ze zeiden: ‘In topwedstrijden kunnen we ons écht motiveren en dat is moeilijker tegen kleinere tegenstanders’”, reageert Van Dongen. Hij richt zich tot Hans Kraay junior, die AZ-trainer Pascal Jansen midweeks rond het thuisduel met FC Utrecht (0-1 nederlaag) naar de uitspraken van Stengs en Boadu vroeg. “Ja, omdat ik zoiets had van: je speelt meer tegen de kleintjes dan tegen de grote clubs”, reageert Kraay. “Dus als je je voor zestig à zeventig procent van de wedstrijden niet kan focussen, is dat best wel veel voor een voetballer. Als je dit als supporter hoort, denk je: hè?! Toch? Dat is toch raar om te horen?”

“Die jongens zijn heel open en puur”, gaat Kwakman verder. “Dat vind ik wel leuk aan ze. Toen Slot wegging, zei Stengs: ‘Dat kan toch niet?’ Na afloop dacht hij waarschijnlijk: ja, misschien dat ik zelf ook die stap moet maken. Maar het zijn de kleine wedstrijden waarin ze het laten liggen, dus misschien had hij het wat anders moeten zeggen.”

De eveneens aanwezige Carel Eiting wordt gevraagd of hij het gevoel van Stengs en Boadu herkent. “Persoonlijk herken ik het niet. Ik heb elke wedstrijd het gevoel dat ik veel te bewijzen heb, naar mijn familie en de mensen die kijken. Dus ik heb nooit dat ik denk: vandaag even niet. Je wil ook winnen, dus ik heb dat gevoel niet”, antwoordt de dit seizoen door Ajax aan Huddersfield Town verhuurde middenvelder. Kwakman concludeert tot slot dat een dergelijk gevoel vooral ‘onbewust’ ontstaat.Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door silverhaze)

Ik snap deze reactie niet. Je speelt een wedstrijd eens in de 3 dagen (vaak zelfs minder). Een wedstrijd duurt 90 minuutjes. Hoezo kun je dan niet de opperste concentratie/motivatie opbrengen. Het is toch heerlijk om te shinen, aan je doelsaldo te werken of om een hattrick te maken? Ik denk dat het eerder onmacht is en jonge onervarenheid wat tot dit puntenverlies heeft geleid.

31 januari 2021 om 14:34

Ooit zelf gevoetbald? Als je weet dat je beter bent dan de tegenstander dan wordt je vroeg of laat nonchalant , dat is menselijk. Prof of niet.

31 januari 2021 om 14:53

@vegitosan - Misschien als ploeg, maar Boadu en Stengs spelen juist als de gemiddelde Eredivisie-aanvaller. Als je zo matig speelt en min of meer de reden bent dat AZ soms te weinig scoort, kun je de mond beter even dichthouden als voetballer. Het is lachwekkend dat twee jongens die al een half seizoen werkelijk geen knikker raken met dit soort argumenten aan komen zetten. Boadu is spits. Die hoort een scoringsdrift te hebben. Dat verklaart ook waarom die jongen 6 grote kansen nodig heeft om tot scoren te komen. Die twee heren zijn nog lang niet klaar voor een volgende stap. De kans dat ze bij AZ op de bank terechtkomen is momenteel groter dan dat ze slagen ergens een stap hoger.

31 januari 2021 om 15:52

Vegitosan.

Honderd procent mee eens! Het is een bekend fenomeen dat als je tegen een mindere tegenstander speelt, je verslapt en niet 101% geeft. Terwijl je dat wél doet als je tegen een betere opponent speelt. En het lastige hiervan is ook nog dat je zelfs als trainer drie dagen lang op je ploeg kunt inpraten en kunt proberen om die mindset te veranderen, maar zodra het beginsignaal klinkt, dan gebeurt zoiets vaak onbewust. En omdat het ook nog gaat om een teamsport hoeven vaak maar twee spelers in je team een mindere dag te hebben om een negatief effect te hebben op je teamprestatie.

31 januari 2021 om 14:36

Voor hun is het normaal he. Ik ken ook een ex prof van Ajax, niet de meest bekende naam wel 6 a 7 wedstrijden voor het eerste gespeeld, waarbij hij een groot talent was maar later niet eens meekwam bij Willem II stage en NEC. Het zijn gewoon mensen. Op een gegeven moment is alles normaal. Dit is ook de reden dat Europese topclubs in de Europa league ineens gelijkspelen of verliezen van kleine clubs. Het niveau zit zo dichtbij elkaar van veel profvoetballers, maar het verschil zit hem in de details. Als je niet geconcentreerd bent, kn je verliezen, terwijl als je uiterste concentratie hebt je een andere ploeg met 10-0 kan wegspelen. Kijk maar naar PSV paar jaar geleden tegen de Russische KKD club in de EL.

Ach we kunnen het arrogant of onprofessioneel vinden maar ik stel de eerlijkheid van die jongens wel op prijs. Soms hebben talenten juist de prikkels nodig van een grotere competitie of de druk van een grotere club om eruit te halen wat erin zit. Alleen ben ik er bij vooral Stengs bang voor dat hij gewoon tekort komt voor de top (speelt z’n hele carrière al te onvolwassen en hij mist snelheid om in de top te kunnen slagen). Boadu heeft vorig seizoen zeker een langere periode aangetoond volwassen te kunnen voetballen op een hoog niveau. Zijn invalbeurt in Oranje was natuurlijk ook uitmuntend. Maar de bizarre terugval daarna geeft me wel te denken. Minder spelen kan maar wat Boadu nu al een heel seizoen laat zien is natuurlijk ver en ver benedenmaats. Op dit moment zijn Karlsson en Gudmundson gewoon twee klassen beter. En als ik Ajax was zou ik zeker die Karlsson in de gaten houden.

Het is wel begrijpelijk maar niet handig van ze om te zeggen op TV. Dan kun je verwachten dat dat tegen je gebruikt gaat worden. Misschien cursusje mediatraining? Je hoort natuurlijk altijd alles te geven als professional. Dat je af en toe eens een mindere dag hebt dat kan, maar je kunt inderdaad niet 70% van de tijd niet optimaal geconcentreerd zijn.

Dit is het probleem in het dagelijks leven, elkaar begrijpen is tegenwoordig een utopie. Komt nog bij dat niet iedereen zichzelf goed kan verwoorden. Waardoor er onbegrip komt.

Persoonlijk zie ik dit al een tijdje aan, het gevoel bij mij is dat mijn club wel 100% gefocust is Europees en tegen de top 6 maar daarbuiten te makkelijk denkt. En een ieder die heeft gevoetbald, kan dit evt onderstrepen als je altijd om de bovenste plaatsen meedoet.

Tevens baal ik er nog steeds van dat we telkens de mogelijkheid krijgen om naar boven te kijken om vervolgens weer te verliezen doordeweeks..... De wedstrijd die zo komt kan me aan de ene kant gestolen worden aan de andere kant..

31 januari 2021 om 14:51

Ik snap wel dat een ploeg wat laconiek kan worden, maar twee relatief jonge spelers die al een half seizoen geen knikker raken horen niet zo te denken. Je snapt zelf in het veld echt wel dat je niets klaarspeelt als voetballer. Dat die jongens dan met dit soort argumenten aan komen zetten, zegt eigenlijk alles over hun mentaliteit. We kunnen dus stellen dat de Telegraaf zowaar eens gelijk had, want het is wel duidelijk dat het schaart aan de mentaliteit van Boadu en Stengs. Die twee zijn nog lang niet klaar voor een volgende stap.

31 januari 2021 om 15:05

Maar dat hoor je ook mij ook niet zeggen, maar zo zijn er wel veel meer die nog helemaal niet klaar zijn voor de volgende stap. Ze hoeven van mij ook niet in het grote Oranje te spelen. Aan de andere kant, spelen er andere factoren waardoor het toch gebeurd.
Verder zijn wij door de blessure van Sven en de Wit wat gehavend waardoor het niet meer 1 geheel is.

Tja de media, je houdt van ze of je haat ze. Telegraaf wil het nog wel eens aan dikke, maar dat zie je ook bij Fox/espn (met joost etc). Iedereen maakt ze eigen verhaal.

Az is een counterploeg vandaar betere resultaten tegen de grote ploegen, dan krijgen ze ruimte. Oftewel het zoeken naar een andere reden is onzin. Realiteit: meer ruimte is meer punten voor az.

Ik snap denk ik wat ze bedoelen... stel ze spelen tegen rkc of Emmen op papier zou een club zoals az, ajax of psv dat makkelijk moeten winnen.. misschien dat ze met zo een makkelijke gedachte de wedstrijd in gaan. Denk dat zelfs supporters van de clubs zo makkelijk denken. Ze zeggen niks geks ofzo.

31 januari 2021 om 15:10

Dat het een keer gebeurd, dat kan. Maar als je kijkt naar de gelijke spelen die we hebben gehad, is het niet "een keer iets wat kan gebeuren". Beide raken geen pepernoot, en aangezien ze maar vrolijk steeds weer in de basis staan, komt er ook nooit zoiets van "shit, ik moet wel presteren, anders sta ik er naast".

31 januari 2021 om 17:53

nou dan kan je het hele team wisselen want het lijkt alsof het hele elftal met zo een mentaliteit loopt.

Ik vind dat echt hele vreemde uitspraken. Dit snap ik enigszins als je een knikker raakt, maar Boadu en Stengs spelen vaker slecht dan goed. Dan heb je toch zelf wel door dat je op en top moet zijn om van waarde te kunnen zijn. Die jongens moeten echt eens met de neus op de feiten gedrukt worden, want met het niveau wat ze nu hebben gaan ze overal buiten AZ floppen. Sterker nog; als ze dit door blijven zetten, zitten ze ook bij AZ uiteindelijk op de bank. Het kan echt niet dat een 22-jarige speler die nauwelijks iets laat zien met dit soort argumenten aan komt zetten. We weten dus wel dat de Telegraaf zowaar eens gelijk had, want die jongens hebben de mentaliteit van een pannenkoek. Die gaan het op deze manier niet ver schoppen.

31 januari 2021 om 15:00

Jij wordt nooit laconiek? Ik vind het vreemd dat je dit vreemd vindt. Dit is een menselijk iets. Boadu en Stengs zijn mensen en zeggen iets wat volgens mij toch aardig bekend is, dat een david van goliath wint omdat goliath gemakzuchtig werd. In profvoetbal geldt dit voor bijna alle jonge spelers. Een mentaliteit zoals Ronaldo is echt heel erg zeldzaam. Mentaliteit kun je wel kweken in een groep. Het kan aanstekelijk werken. Echter zal je altijd afhankelijk blijven van je eigen persoonlijkheid. Er zijn zoveel mensen die het niet tot prof schoppen omdat ze er niet de mentaliteit voor hadden. Deze twee gasten hebben dat grotendeels wel, maar lopen nu tegen de lamp zodra ze mee willen doen om het kampioenschap. Er loopt ook weinig ervaring bij Az om deze spelers hierin mee te nemen. Een Dusan Tadic die anderen een spiegel voor kan houden.

1 februari 2021 om 14:47

Ik wordt weleens laconiek, maar niet als ik structureel ondermaats presteer. Het is namelijk niet zo dat ze even minder zijn vanwege ene laconieke houding. Bijna iedere Eredivisie-club heeft aanvallers die hun cijfers overleggen. Laconiek worden kan natuurlijk, maar laconiek blijven is in hun situatie onacceptabel. Daar hebben ze veel te weinig voor laten zien en veel te kort gepresteerd. Je interpreteert het heel anders dan hoe ik het ook letterlijk heb verwoord.

Zal wel aan mij liggen maar ik snap zowel Boadu als Stengs niet. Ze hebben nog niks gewonnen in hun profcarrière maar kunnen zich nu al niet motiveren? Het is niet zo dat dit Modric en Kroos zijn die alles al gewonnen hebben zowat maar echt nog hele jonge spelers. Hoe kan je je nou niet motiveren voor een kampioenschap (want daar speel je voor). Met deze mentaliteit is een Parma oid het hoogst haalbare ben ik bang. Überhaupt zijn ze dit seizoen ronduit zwak, allebei. Als je dan een Davies van Bayern hoort of een Haland, qua mentaliteit zijn die 2 zoveel verder dan Boadu en Stengs. Zelfde leeftijd maar kunnen zich wel opladen..

31 januari 2021 om 16:16

De vergelijking met Davies en Haaland gaat niet op. Die dragen het elftal niet. Dat doen Muller, lewa, Hummels, Reus etc. Boadu, Stengs, Wijndal en Koopmeiners moeten AZ dragen. Zij zijn dus ook verantwoordelijk voor het mentale aspect van de rest van de ploeg, terwijl ze eigenlijk nog bij de hand van oudere spelers genomen moeten worden. Puur een ervaringskwestie, inherent aan het gebrek aan leiderschap bij AZ. Is niet erg. Zo leren deze jongens, net als iedereen, wat het inhoudt om constant te presteren.

31 januari 2021 om 16:22

Zie je Haaland ooit niet 100% geven. Die blijft maar gaan. Davies net zo goed. Maakt niet uit tegen welke club het is, die gaan gewoon 90 minuten. Boadu en Stengs zijn gewoon mooiweervoetballers, meer niet.

1 februari 2021 om 18:44

Ja dat zie ik wel. Dat zijn dan ook wereldtoppers voor hun 20e. Die mentaliteit is erg zeldzaam. En wat ik zeg, het gaat om die paar wedstrijden dat het even minder is. Dan hebben Davies en Haaland een heel volwassen team met autoriteit om zich heen. Dat hebben Stengs en consorten niet. Zij zijn de autoriteit en de jeugdige ik-besef-nog-niet-wat-presteren-in-de-top-inhoud voetballers in 1. Noem het mooiweervoetballers, maar daar barst het van in de wereld. Slechts enkelen hebben die mentaliteit en het talent. Die noemen we de wereldtop. Ik vind je verwachting daarom onrealistisch

Ik denk dat veel (top)voetballers van grote clubs dit hebben, alleen komen er slechts weinigen voor uit.

Dit is gewoon het verschil tussen een gewone leuke voetballer en een echte winnaar (en daardoor topper), iemand die altijd alles wil winnen ten koste van bijna alles. Jongens als Robben en Van Nistelrooy die zitten bij wijze van spreken nog een hele avond chagrijnig bij hun vrouw op de bank als ze op de training een potje verliezen.

Maar.. die wedstrijden zijn toch nog lastig genoeg? Als ze nou tegen Oss spelen kan ik het me voorstellen, maar nu klinkt het ietwat megalomaan

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
O. WijndalVerdediger341
J. KarlssonAanvaller3211
C. StengsAanvaller307
D. KunstAanvaller00
M. BizotKeeper330
Elber EvoraKeeper00
A. KrulKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

8 fans
Middenvelder, 22 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 16 juni
De goede openingswedstrijd op het EK lijkt nu al zijn vruchten af te werpen voor Alexander Isak. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren