Ajax in hetzelfde schuitje als PSG en RB Leipzig in de Champions League

Dinsdag, 1 december 2020 om 13:45Yanick Vos • Laatste update: 14:21

Speelronde vijf van de Champions League staat voor de deur. Met nog twee speelrondes voor de boeg zijn al zes clubs zeker van een plek in de achtste finales. Waar in sommige groepen de kaarten al geschud zijn, ligt in de meeste poules alles nog open. Voorafgaand aan de confrontaties van deze week werpt Voetbalzone een blik op de groepen. Wie heeft wat nodig om zich te plaatsen voor de laatste zestien, voor welke clubs is de Europa League het hoogst haalbare en welke clubs zijn al uitgeschakeld? Voor Ajax valt de beslissing hoe dan ook pas in de laatste speelronde.

Wil je de wedstrijd LIVE kijken? Dat kan vanaf 20.30 uur op Voetbalzone.nl!

Vorige week verzekerden zes clubs zich van een plek in de achtste finales. Bayern München is heer en meester in Groep A en is met twaalf punten uit vier wedstrijden al zeker van de groepswinst. Manchester City, Chelsea, Sevilla, Barcelona en Juventus weten zeker dat zij overwinteren in de Champions League, maar strijden nog om de eerste plaats. Dinsdag en woensdag kunnen veel beslissingen gaan vallen.

Clubs die zich deze speelronde kunnen plaatsten voor de achtste finales:
Groep A: Atlético Madrid
Groep B: Borussia Mönchengladbach, Real Madrid
Groep C: FC Porto
Groep D: Liverpool
Groep F: Borussia Dortmund, Lazio
Groep H: Manchester United

Clubs die zich niet meer kunnen plaatsen voor de achtste finales:
Groep C: Olympique Marseille
Groep D: FC Midtjylland (eindigt als nummer 4)
Groep E: FK Krasnodar, Stade Rennes
Groep F: Zenit Sint-Petersburg
Groep G: Dynamo Kiev, Ferencváros

Clubs die in speelronde vijf uitgeschakeld kunnen worden voor overwintering in de Champions League:
Groep A: Lokomotiv Moskou, Red Bull Salzburg
Groep B: Shakhtar Donetsk, Internazionale
Groep C: Olympiacos
Groep F: Club Brugge
Groep H: Istanbul Basaksehir

Clubs die zich deze speelronde niet kunnen plaatsen en ook niet uitgeschakeld kunnen worden:
Groep D: Ajax, Atalanta
Groep H: Paris Saint-Germain, RB Leipzig

Ajax ontvangt driedubbele meevaller in aanloop naar clash met Liverpool

Erik ten Hag heeft 21 spelers meegenomen naar Engeland voor het duel met Liverpool.Lees artikel

Groep A:
Dinsdag 18.55 uur Lokomotiv Moskou (3 punten) – Red Bull Salzburg (1)
Dinsdag 21.00 uur Atlético Madrid (5) – Bayern München (12)

Bayern München is al zeker van de eerste plaats in de groepsfase. Atlético Madrid gaat door naar de volgende ronde als Bayern wordt verslagen en Lokomotiv Moskou niet wint van Salzburg. Lokomotiv Moskou is uitgeschakeld voor de volgende ronde als er wordt verloren van Salzburg en Atlético niet verliest, of wanneer er gelijk wordt gespeeld en Atlético van Bayern wint. Red Bull Salzburg is kansloos voor de volgende ronde als er wordt verloren van Lokomotiv, of als beide wedstrijden in een gelijkspel eindigen, of wanneer Atlético van Bayern wint.

Groep B:
Dinsdag 18.55 uur Shakhtar Donetsk (4) – Real Madrid (7)
Dinsdag 21.00 uur Borussia Mönchengladbach (8) – Internazionale (2)

Borussia Mönchengladbach gaat bij een zege op Inter door naar de achtste finales, of als er gelijk wordt gespeeld en Shakhtar niet van Real Madrid wint. De Bundesliga-club mag zich groepswinnaar noemen bij winst op Inter en een nederlaag van de Koninklijke. Voor Real Madrid is het simpel: een zege op Shakhtar is voldoende voor een plek bij de laatste zestien. Bij een nederlaag tegen Real is Shakhtar kansloos voor een plek in de achtste finales. Internazionale staat er belabberd voor; als er niet gewonnen wordt van Mönchengladbach is het uitgeschakeld in de Champions League. Als er wordt verloren op bezoek in Duitsland en Shakhtar wint van Real Madrid, dan zit zelfs Europa League-voetbal er niet in.

Groep C:
Dinsdag 21.00 uur FC Porto (9) – Manchester City (12)
Dinsdag 21.00 uur Olympique Marseille (0) – Olympiacos (3)

Manchester City is al zeker van een plek in de volgende ronde. De ploeg van manager Josep Guardiola mag zich groepswinnaar noemen als er niet wordt verloren van FC Porto, dat ook al bijna zeker is van de volgende ronde. De Portugezen staan er goed voor en gaan door bij minimaal een gelijkspel tegen City, of als Olympiacos niet wint van Olympique Marseille. Olympiacos kan niet meer bij de eerste twee eindigen als er niet wordt gewonnen van Marseille, of als Porto niet verliest van City. De Grieken zijn bij minimaal een gelijkspel tegen Marseille zeker van de derde plaats en daarmee Europa League-voetbal. Olympique Marseille eindigt als vierde als er niet wordt gewonnen van Olympiacos.

Groep D:
Dinsdag 21.00 uur Liverpool (9) – Ajax (7)
Dinsdag 21.00 uur Atalanta (7) – Midtjylland (0)

Liverpool kan zich dinsdagavond plaatsten voor de volgende ronde. Dan moet er op Anfield wel gewonnen worden van Ajax. The Reds mogen zich in dat geval zelfs groepswinnaar noemen als Atalanta er niet in slaagt om te winnen van Midtjylland. Voor Ajax ligt alles nog open. Het team van trainer Erik ten Hag overwintert hoe dan ook in Europa, al is het de vraag in welke competitie het na de winterstop uitkomt. Zelfs als er gewonnen wordt van Liverpool is Ajax er nog niet, net zoals dat een nederlaag op Anfield niet dodelijk is. Alles zal afhangen van de laatste groepswedstrijd in de Johan Cruijff ArenA. Afhankelijk van het resultaat op Anfield en de uitslag tussen Atalanta en Midtjylland zou een gelijkspel volgende week al genoeg kunnen zijn. FC Midtjylland speelt alleen nog maar om de winstpremie van 2,7 miljoen euro en de eer. Voor de Deense topclub zit het Europese seizoen er over twee wedstrijden hoe dan ook op.

Perr Schuurs kijkt vooruit naar het duel met Liverpool.

Groep E:
Woensdag 18.55 uur FK Krasnodar (1) – Stade Rennes (1)
Woensdag 21.00 uur Sevilla (10) – Chelsea (10)

Sevilla en Chelsea zijn al zeker van een plek in de volgende ronde. De club die woensdag wint mag zich groepswinnaar noemen. Voor Krasnodar en Stade Rennes is kwalificatie voor de Europa League het hoogst haalbare. De winnaar van het duel in Rusland verzekert zich van de derde plaats en daarmee overwintering in de Europa League.

Groep F:
Woensdag 21.00 uur Borussia Dortmund (9) – Lazio (8)
Woensdag 21.00 uur Club Brugge (4) – Zenit Sint-Petersburg (1)

Borussia Dortmund plaatst zich voor de achtste finales van de Champions League als er niet wordt verloren van Lazio of als Club Brugge er niet in slaagt om te winnen van Zenit. Bij een overwinning op Lazio mag de Duitse topclub zich groepswinnaar noemen. Ook Lazio staat er goed voor. De Italianen kwalificeren zich voor de laatste zestien als er wordt gewonnen in Dortmund, als Club Brugge van Zenit verliest, of als beide wedstrijden in een gelijkspel eindigen. Club Brugge is uitgeschakeld voor de volgende ronde wanneer er wordt verloren van Zenit, of als beide wedstrijden in een gelijkspel eindigen. Bij twee gelijke spelen woensdagavond eindigt Club Brugge als derde en gaat het na de winterstop verder in de Europa League. Voor Zenit Sint-Petersburg is kwalificatie in de Europa League het hoogst haalbare, maar dan moet er wel gewonnen worden van de Belgische topclub.

Groep G:
Woensdag 21.00 uur Ferencváros (1) – Barcelona (12)
Woensdag 21.00 uur Juventus (9) – Dynamo Kiev (1)

Barcelona en Juventus zijn zeker van een plek in de volgende ronde. De ploeg van trainer Ronald Koeman wordt groepswinnaar als het wint op bezoek bij Ferencváros en Juventus niet wint van Dynamo Kiev, of als het gelijkspeelt en Juventus verliest. Dynamo Kiev en Ferencváros zijn al uitgeschakeld in de Champions League en kunnen zich alleen nog maar plaatsen voor de Europa League. De beslissing om plek drie valt hoe dan ook op de laatste speeldag.

Groep H:
Woensdag 18.55 uur Istanbul Basaksehir (3) – RB Leipzig (6)
Woensdag 21.00 uur Manchester United (9) – Paris Saint-Germain (6)

Net als in Groep D liggen in deze poule de plekken één en twee nog voor het grijpen. Manchester United plaatst zich voor de volgende ronde als er niet wordt verloren van PSG. The Red Devils mogen zich groepswinnaar worden als er wordt gewonnen van de Franse grootmacht en Leipzig niet wint, of als United gelijkspeelt en Leipzig verliest. Istanbul Basaksehir moet winnen van Leipzig om uitzicht te houden op een plek bij de laatste zestien. De Turkse topclub eindigt op de vierde plaats als er wordt verloren van Leipzig en PSG niet verliest van United, of als Basaksehir gelijkspeelt en PSG wint. RB Leipzig en PSG kunnen zich nog niet plaatsen voor de volgende ronde.


Poll

Op welke plaats eindigt Ajax in de groepsfase van de Champions League?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door hangover96)

Ik ga er eigenlijk vanuit dat Ajax, door de overwinning van Atalanta bij Liverpool, volgende week móet winnen van Atalanta.

30 november 2020 om 15:33

Dat moeten ze ook als ze morgen niet winnen tenminste. Of atalanta moet ineens verliezen

30 november 2020 om 15:36

Dat was iets waar op voorhand al vanuit gegaan kon worden toen bekend werd welke volgorde de wedstrijden zouden zijn dus dat is niet zo'n grote verrassing, haha. Paar weken geleden was dan nog beetje hoop dat Liverpool als zeker zou zijn én gegarandeerd 1e plek zou hebben en dat dan misschien puntje te pakken was voor Ajax om tegen Atalanta op gelijkspel te kunnen (al is dat Ajax kennende geen geweldig idee) maar die kans was al vrij klein. Atalanta thuis is make or break, vrees dat we net te kort gaan komen persoonlijk.

30 november 2020 om 15:37

Daar kun je wel vanuit gaan inderdaad. Tenzij Ajax wint op Anfield, dan kan een gelijkspel ook genoeg zijn. Maar veruit het meest waarschijnlijke scenario is wel dat Ajax in speelronde 6 moet winnen van de Italianen inderdaad. Er liggen dus wel kansen, Atalanta is namelijk ook niet de geoliede machine die het vorig jaar was, desalniettemin gewoon een lastige pot natuurlijk!

Toch wel paar heerlijke poules nog om te volgen. Zal het mooi vinden als zon traditieclub als Gladbach doorgaat. Verdienen het ook met hun goede spel. 2 keer in blessure tijd zelfs de volle buit weggegeven tegen Inter en Real.

Dat is het nadeel van 1 hele zwakke broeder in je poule hebben en dat de rest van de ploegen elkaar niet veel ontlopen. Dan kun je er straks weer uit liggen met 10 punten, net als vorig seizoen. Ik sluit zo'n scenario echt niet uit. Zo'n laatste wedstrijd tegen Atalanta met de volle druk erop, we hebben gezien wat er gebeurde tegen een ook weinig indrukwekkend Valencia.

30 november 2020 om 16:00

Eens. Gezien de uitgangspositie van Ajax was vooral prettig als ze een zwakkere ploeg uit pot 3 hadden geloot. Iedere pot 4 moet je namelijk kunnen hebben en dan kan de tegenstander uit pot 1 in principe een ongenaakbaar Bayern in topvorm zijn, maar ga je normaliter wel door.
In pot 3 zaten nu 3 tegenstanders die ik liever ontliep (atalanta, Inter, RB Leipzig) en daar loot je er dan één van. Shit happens, ook nu nog prima kansen op overwintering in de CL. Maar een iets comfortabelere uitgangspositie had ik ook niet erg gevonden.

30 november 2020 om 16:07

Sterker nog: als Ajax wint van Liverpool en gelijk speelt tegen Atalanta, kunnen ze in theorie met 11 punten nog uitgeschakeld worden.

30 november 2020 om 16:54

@dnsdkr: In dat scenario is Ajax altijd door, omdat je dan op onderling resultaat boven Atalanta eindigt.

30 november 2020 om 17:01

@links Dat klopt niet wat je zegt. Uit heeft Ajax 2-2- gespeeld, dus als er dan thuis gelijk wordt gespeeld met bijvoorbeeld 3-3 en Liverpool wint die laatste wedstrijd dan heb je dus 11 punten en word je derde....bizar , maar wel waar

1 december 2020 om 20:48

Je hebt helemaal gelijk! Dat zou inderdaad vrij bizar zijn. Vanavond maar gewoon winnen dan! ;-)

Atalanta staat wel goed voor. De zege bij Liverpool kan voor hun cruciaal geweest zijn. Hierbij een simpele, maar tegelijkertijd een realistische voorspelling: Liv - Aja = 2-1 , Ata - Mid = 3-0 en daarna Aja - Ata = 1-1. Dan is Atalanta door.

30 november 2020 om 15:40

Ik kan een aantal andere -eveneens- realistische scenario's schetsen, waarin Ajax wel doorgaat.

30 november 2020 om 15:43

Ik ben benieuwd!

30 november 2020 om 15:49

Ik vind het scenario dat Ajax van Atalanta wint ook realistisch

30 november 2020 om 15:45

Atalanta staat er, net als Ajax, gewoon onzeker voor. In het scenario dat jij schetst gaan zij nipt door inderdaad. Maar wordt het 1-0, eveneens een 'simpele en realistische voorspelling', gaat Ajax gewoon door. Het is echt een beetje 50-50, ik vind dus niet dat Atalanta er goed voor staat. Overigens, leuke tip voor mensen die van statistische kansen in voetbalcompetities houden: check de website fivethirtyeight.com eens. Ook in de CL worden daar percentages uitgerekend voor eindwinst, behalen finale, overwinteren, etc. Predictie is daar 60 project dat Ajax overwintert, 46 procent dat Atalanta overwintert. Zit dus echt wel dicht bij elkaar. Je kunt ook voorspellingen van alle Europese competities zien. Modellen worden na elke speelronde bijgewerkt.

30 november 2020 om 15:49

Mag ik dan concluderen dat Liverpool een kans heeft van 94% (anders telt het niet op).

30 november 2020 om 15:54

Dat mag jij inderdaad concluderen! Liverpool staat op 95 procent (er zit wat marge in de decimalen), maar die drie teams samen resulteren inderdaad in een som van 200 procent, want er zijn twee beschikbare plekken. Wel lachen om te zien die site (als je er van houdt althans).

30 november 2020 om 15:57

Overigens kun je ook de odds van elke individuele wedstrijd bekijken, Aja-Ata in speelronde 6 wordt vooralsnog geschat op 51 procent winst Ajax, 28 procent winst Atalanta en 21 procent gelijkspel. Dat is ook de reden dan Ajax (volgens dat rekenmodel) de lichte favoriet is om samen met Liverpool door te stromen naar de achtste finales.

30 november 2020 om 16:16

Als Ajax van Atalanta wint zijn zij ook gewoon door.

Net zoals vorig jaar komt het voor ajax aan op de laatste speelronde in de poule Wederom thuis Nu alleen winnen van Atlanta En niet tenonder zoals vorig jaar tegen valencia Come on ajax hou de eer van het Nederlands voetbal hoog in europa Gr rkc supporter

Best wel gek. De wedstrijd morgen is dus eigenlijk om Des Keizers Baards voor Ajax, want het maakt niet uit of je wint of verliest van Liverpool. Ajax moet de laatste wedstrijd winnen van Atalanta om door te gaan, tenzij Ajax wint van Liverpool en Atalanta punten laat liggen tegen Midtjylland, dan moet Ajax de laatste pot minimaal gelijkspelen.

30 november 2020 om 16:08

Nee, winnen Ajax en Atalanta allebei vandaag is gelijkspel kleiner dan 2-2 (dus 1-1 of 0-0) voldoende om je obv uitdoelpunten naar KO fase te schieten. Gelijkspel of verlies maakt weinig uit, staat het 90+1 gelijk dan kan je best Onana naar voren sturen.

30 november 2020 om 16:18

Weet dat je enthousiast bent maar je loopt iets op de zaken vooruit. Het is maandag. Voor de rest gewoon met je eens.

30 november 2020 om 16:24

Juist, morgen, haha.

30 november 2020 om 16:57

Onzin, Ajax kan nog eerste worden, dat is in de CL een enorm voordeel. Bovendien levert het coëfficiënt punten en veel geld op. Genoeg om voor te spelen morgen.

Spannend zeg. Ik ga e rniet vanuit dat Ajax morgen van Liverpool weet te winnen. Dus dan knallen thuis tegen Atalanta!

30 november 2020 om 16:21

Zelfs als ze wel winnen van Liverpool geldt: knallen tegen Atalanta, die wedstrijd is hoe dan ook doorslaggevend!

1 december 2020 om 08:14

Daar heb je gelijk in. Maar het is toch lekkerder voetballen als Atalante moet komen omdat ze moeten winnen dan als zij aan een gelijkspel genoeg hebben. Ajax moet hoe dan ook spelen om te winnen, een gelijkspel vasthouden is niet voor nederlandse ploegen weggelegd.

www︎.︎marbie︆.︆net - gewweldig project voorr vvolwassenen die een parrtner willen vvinden om sseks te hebben

Ajax moet gewoon aan de bak! Ik heb persoonlijk liever dat ze vandaag verliezen dat ze met goede spirit atalanta gaan pakken dan dat ze vandaag winnen en het tegen atalanta laten liggen. Is het niet slimmer om vandaag gewoon met een b ploeg te spelen? Het klinkt riskant maar ik heb liever dat we op volle oorlogssterkte tegen atalanta spelen.

Karma is toch echt wel een ding. Vanavond kan Gladbach revanche nemen voor hun onterechte herspeelde match uit 1971 waar ze Inter met 7-1 naar huis stuurden maar door Italiaans komedie die match herspeeld moest worden en uiteindelijk Inter toch doorging.

1 december 2020 om 14:29

Ja wie herinnert zich die match niet als de dag van gisteren

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4446
2.Vitesse4119
3.PSV4024
4.AZ3717
5.Feyenoord3518
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
A. OnanaKeeper180
Q. PromesAanvaller186
D. TadićAanvaller189
L. TraoréAanvaller117
K. ScherpenKeeper00
N. TagliaficoVerdediger150
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Maandag 25 januari
Na Bayern München heeft ook Borussia Dortmund belangstelling voor Florian Neuhaus. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren