Marciano Vink na zege van Ajax: ‘Hij speelde een beetje in de Frenkie-rol’

Zondag, 22 november 2020 om

Ryan Gravenberch maakte zondagmiddag tijdens de wedstrijd tussen Ajax en Heracles Almelo (5-0) een goede indruk op Marciano Vink. Hoewel de Amsterdammers de doelpunten aaneenregen, bleef Gravenberch volgens de analist van FOX Sports gedisciplineerd spelen op het middenveld. Ook over het optreden van Zakaria Labyad, die tweemaal scoorde, is Vink relatief goed te spreken. Hij denkt dat Labyad 'voor veel dingen tekort komt', maar een bruikbare speler kan zijn in wedstrijden tegen opponenten als Heracles.

Voorafgaand aan de wedstrijd nam Vink zich voor om het optreden van Gravenberch in de gaten te houden. "Ik heb gekeken naar zijn bereidheid om gedisciplineerd te voetballen. Ik vond dat hij dat echt wel deed. Vooral in de tweede helft zag je dat hij een beetje rond de middencirkel bleef hangen als Ajax vol in de aanval was. Hij keek goed om zich heen", merkt de voormalig verdediger van onder meer Ajax en PSV op. "Op de momenten waarop hij kon aansluiten bij het zestienmetergebied, was hij er ook."

Vink wijst bijvoorbeeld naar de manier waarop het laatste doelpunt van de wedstrijd viel. Doelman Michael Brouwer verwerkte een schot van Ryan Gravenberch onvoldoende en bood daarmee Labyad de mogelijkheid om vanuit de rebound zijn tweede treffer van de middag aan te tekenen. "Ik vond Gravenberch verrassend goed. Hij schoot goed, hard met de binnenkant richting de hoek. Daardoor moest de keeper duiken en kon Labyad de rebound binnenschieten. Ik vond hem vandaag heel rustig en relaxed. Aan de linkerkant bood hij zich aan, een beetje in de Frenkie-rol: opdribbelen, de mensen tussen de linies zoeken..."

Ryan Gravenberch in de wedstrijd tegen Heracles Almelo.

Vink las deze week een interview van Gravenberch op de officiële website van Ajax, waarin hij zei een voorbeeld te nemen aan Frenkie de Jong. Tijdens het trainingskamp van Oranje lette hij deze maand goed op de middenvelder van Barcelona. "Ik houd van spelers die risico in hun spel leggen en dat doet hij. Hij neemt initiatief, blijft rustig aan de bal en heeft veel zelfvertrouwen. Dat vind ik mooi om te zien. Ik durf dat soort risico’s ook al wel een beetje in mijn spel te leggen, maar het kan nog wel meer", zei Gravenberch. “Dan zijn dit natuurlijk wel de wedstrijden waarin je dat soort dingen kunt proberen”, weet Vink. “Tegen FC Midtjylland of Liverpool worden er misschien andere dingen gevraagd.”

"Frenkie is zo ver dat hij het ook in die wedstrijden doet, maar laat Gravenberch dat soort dingen in deze wedstrijden uitproberen", adviseert Vink. Na de wedstrijd herhaalt Gravenberch dat hij zich spiegelt aan De Jong. "Ja, Frenkie de Jong speelde bij Ajax ook in zo’n rol en ik doe het een beetje hetzelfde als uitzakkende middenvelder. Dat is eigenlijk mijn spel”, reageert Gravenberch op de uitspraken van Vink. “Het ligt mij wel, dan heb ik het spel voor me en kan ik vanaf daar bepalen wat ik ga doen. Daar houd ik wel van. Ik ben nog geen Frenkie de Jong, dat hoeft ook niet. Ik zei laatst al dat ik graag naar Frenkie kijk, hij speelt met lef en daar houd ik wel van. De dingen die hij goed doet, probeer ik op te pikken."

Gravenberch genoot van Oranje-international: ‘Dat vind ik mooi om te zien’

Ryan Gravenberch neemt een voorbeeld aan Frenkie de Jong. Lees artikel

Labyad kwam na 35 minuten voor het eerst tot scoren: hij schoot bij de eerste paal een ingestudeerde hoekschop van Dusan Tadic tegen de touwen. Vink is niet onverdeeld lovend over de creatieveling. "Soms zoekt hij een te moeilijke oplossing. Dan zie je ook een lichtelijke frustratie bij hem. Ik zag hem een paar keer met zijn handen omhoog op momenten waarop het niet liep. Maar hij heeft natuurlijk ook mooie momenten, waaronder de twee vrije trappen. De keeper haalde die fantastisch eruit. Maar hij staat voor een nummer 10 ook vaak op de goede plekken. Ik denk dat hij best wel wat voor Ajax kan betekenen, als hij groeit in die rol. Ik denk dat hij voor veel dingen tekort komt, maar dat je in zulke wedstrijden wel een heel goede hebt aan Labyad.

Gravenberch: 'Lekker om Klaassen naast me te hebben'
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door wolterx)

Die jongen kan zich zo makkelijk uit moeilijke situaties voetballen. Vorig jaar nog wat onwennig, maar hij gaat nu heel hard. Dit soort spelers vallen gewoon op bij buitenlandse clubs. Nog wel wat werken aan zijn verdedigende taken. Dit is voor Ajax weer een goudmijn.

22 november 2020 om 15:26

Zo’n tripje met het NL elftal is toch gewoon een soort extra spoed cursus voor deze jonge jongens? Even trainen met een paar wereldtop spelers, zien hoe en wat zij doen, met ze erover praten, zelf uitproberen, tips krijgen... zou FdB gewoon standaard moeten doen: een Gakpo, een Ryan, etc. Meenemen om te proeven.. mensen gaan zeggen dat het NL elftal daar niet voor is, dat klopt, maar het bouwt wel de lange termijn op... jonge jongens die weten wat er gevraagt woordt op dat nivo, maar ook de groep en culrtuur al kennen voor als het hun beurt is (denk aan blessures)... voorwaarde is natuurlijk dat zulke jongens bij hun cub basis zijn en een goed Clwaardig nivo aantikken. De club profiteert want Ryan heeft wel dingen opgepikt die hem bij Ajax weer beter maken

22 november 2020 om 15:38

Oh dont you worry. Er is een Ryan die FdB standaard meeneemt 😜 On-topic: Gravenberch ontwikkelt zich erg goed en je ziet dat hij bepaalde oplossingen kan maken die een gemiddeld speler niet kan maken. Nu nog zijn koppie erbij houden en verdedigend en conditioneel wat bij spijkeren. Gezien zijn leeftijd heb ik daar goede hoop over!

Je ziet bij Ajax een duidelijk probleem(zou bijna zeggen een positief probleem) is dat er genoeg spelers rond lopen die prima zijn voor de Eredivisie en ook bij ajax daar het verschil kunnen maken traore, labyad etc. Maar als je het doel hebt om jaarlijks/regelmatig te overwinteren komen een aantal van deze jongens tekort terwijl ze in de eredivsie hele goede prestaties laten zien. Als nederlander is het natuulijk gewedlig om te zien dat er eindelijk weer een NL team serieus wordt genomen alleen het verschil tussen de Eredivisie en het niveau waar ajax naar streeft is zo groot dat ondanks dat labyad nu 2 keer scoort komt hij eigenlijk te kort voor de doelen die ze hebben. Gravenberch valt hier niet onder zeker een speler die over paar seizoen een stap gaat maken.

22 november 2020 om 15:20

Ben het er wel mee eens dat Labyad net wat tekort komt voor CL niveau. Hij is gewoon niet zo goed als een Tadic, Neres of Antony. Maar Traoré was tegen Atalanta bijvoorbeeld heel belangrijk, en hij is nog super jong, die zie zich echt wel ontwikkelen tot dat niveau. Op dit moment zie ik ook liever Tadic in de spits in de CL, maar ik vind dat Traoré wel onderschat wordt, die eerste goal vandaag was ook klasse hoor, supersnel aannemen en keihard strak in de hoek afwerken.

22 november 2020 om 15:50

Klopt hoor maar ik bedoel dat het een lastig keuze is traore is een jong met talent. Die je normaal gesproken in nederland de kans geeft maar in de champoins league heb je op dit moment denk ik liever een spits die net iets verder. Stel dat tadic weggaat moet je hem dan al de kans geven? Ondanks dat hij er makkelijk 20 zou scoren denk ik dat Ajax dan toch een vervanger haalt. Bovendien is een Ajax spits altijd een positie waaraan hele hogen eisen worden gestelt.

22 november 2020 om 15:55

Tadic gaat sowieso niet weg, die heeft een contract voor zeven jaar getekend vorig jaar, waarvan een deel (dat is geloof ik flexibel) als coach, die sluit dus bij Ajax af. Het punt is eerder dat men Tadic blijkbaar liever op links heeft, omdat hij daar een nog hoger rendement heeft (dat is ook zo, hij grossiert dit jaar ook weer in goals en assists vanaf links). Er gaan dus ook geruchten dat Ajax een spits wil halen. Ik weet het niet, zie het wel zitten in Traoré, en Brobbey scoort aan de lopende band bij Jong. Danilo is nota bene topscorer van de competitie... maar ja, je hebt gelijk over de CL, daar zijn die drie allemaal nog geen top. Ben wel benieuwd wat voor niveau Ajax dan op mikt met die spits, geruchten over Milik lijken in elk geval niet te kloppen.

Gravenberch was echt goed vandaag zeg, altijd aanspeelbaar, draait makkelijk uit de drukte weg, en wordt ook steeds beter in de passing, zie hem ook steeds vaker ballen over grotere afstand spelen. Leuke gozer ook, in dat interview altijd een lach op zijn gezicht. Hoop dat hij nog een paar jaar voor Ajax te behouden is, als Kudus straks terug is staat er echt een heerlijk middenveld. Labyad scoort wel twee keer maar vond hem wel wat slordig verder, veel mislukte pogingen om dan met één keer raken combinaties aan te gaan. Nu wel duidelijk de beste optie op 10 denk ik.

Een tijdje geleden zag ik een analyse van Perez waarin hij aangaf dat zowel Gravenberch als Alvarez het moeilijk hebben wanneer zij van achter uit worden aangespeeld en om dan goed weg te draaien of de bal in 1 keer door te spelen naar voren. Weet iemand of Gravenberch daar nu in gegroeid is? (zie m zelf niet zo vaak spelen)

22 november 2020 om 15:48

Gravenberch valt wel op met het wegdraaien, dat is juist een kwaliteit van hem, dat hij ineens open weet te draaien als hij min of meer in dekking wordt aangespeeld. Weet ook steeds beter goed gebruik te maken van zijn lichaam in dat soort situaties. Ik vind hem sowieso zichtbaar groeien, wordt steeds volwassener en steeds meer aanwezig in het spel.

22 november 2020 om 16:18

Dank voor de reactie. Mooi dat dit beter gaat!

22 november 2020 om 17:00

Bij Alvarez kan ik dit perfect plaatsen, maar Gravenberch? Is soms wat overmoedig in zijn dribbels, maar hij krijgt zich vaak heel erg makkelijk uit de problemen - het is vaak genieten van hoe hij tegenstanders te kijken zet.

Tsja, een Frenkie-rol oppakken tegen dit Heracles is natuurlijk niet bijzonder moeilijk. Ik wil gravenberch zien presteren tegen de grotere tegenstanders in de CL of tijdens de topwedstrijden die straks in de Eredivisie aanbreken. Dan kunnen we direct zien hoe ver hij al is.

22 november 2020 om 17:26

Dat kan je moeilijk verwachten van hem met 18. Dat kon Frenkie in Jong Ajax op die leeftijd ook nog te vaak niet. Sowieso gaan die 2 niet zelfde soort speler worden lijkt mij. Totaal andere kwaliteiten, wel zelfde rol geplaatst nu. Gezien rendement wat Gravenberch met 16/17 haalde bij Jong Ajax mag je verwachten dat hij qua g/a langzaamaan beslissender gaat worden en zie hem itt De Jong uiteindelijk meer aanvallend spelen. Ander type dribbelaar en gevaarlijker rondom de 16 dan de Jong is. Zeker als zijn afstandschot constant gaat worden moet 5-10 goals met zelfde aantal assists. Lijkt nu minder risico te mogen leggen in het spel omdat hij ook defensief voor evenwicht moet zorgen. De Jong kon dat beter combineren dan Gravenberch.

22 november 2020 om 18:27

Daar ben ik het dus niet mee eens. Als je opgesteld wordt in de CL, dan dien je daar goed te spelen en het ook in je te hebben. Vandaag is Gravenberch geen strobreed in de weg gelegd, dus zijn niveau is niet echt in te schatten. In de CL komt Ajax defensief meer onder druk te staan, dus daar wordt het echt duidelijk.

23 november 2020 om 14:24

Ondanks dat het klopt wat je zegt werkt het zo niet. Gravenberch is de beste optie die we nu beschikbaar hebben maar dat wilt niet zeggen dat hij CL niveau is. Als we een completere en fitte selectie zouden hebben zou hij op dat niveau rustig gebracht kunnen worden. Nu zijn alternatieven Ekkelenkamp en Alvarez volgens Ten Hag, die zijn nog verder verwijderd van dat niveau. De Jong was in het EL seizoen 2016/2017 19 en 20 jaar toen hij totaal 48 minuten maakte in Europa, hij was op die leeftijd niveau lager nog niet klaar ervoor. Bij een eventuele EL finale dit jaar is Gravenberch nog een jaar jonger dan De Jong toen was. Zelfs op Eredivisieniveau kon Frenkie op de leeftijd die Gravenberch nu heeft dat nog niet. Sterker nog, het seizoen dat de Jong 18/19 was speelde hij 20 minuten in de Eredivisie. Vorig jaar speelde Gravenberch geen minuut in de CL omdat er meer opties waren, nu zijn die er niet. Daar kan je iemand van 18 niet op beoordelen. Dat is een samenloop van pech en verkeerd ingekocht. Weinig middenvelders zijn met 18 kwalitatief goed genoeg om in CL dominant te zijn, zeker in een team dat in die competitie vrij matig is (realistisch gezien is Ajax onderste helft van Cl). Hij is jongste middenvelder in CL zonder gemiste minuut en alleen Zabarnyi (cv) van Kiev is jonger zonder gemiste minuut. Verwachten dat hij zo speelt in de CL als tegen Heracles op deze leeftijd is absurd, dan is hij namelijk in de winter voor 50+ miljoen weg want spelers die als tiener dominant zijn in de CL leveren bizar veel geld op. Dit seizoen heb je Fati en in mindere mate Reyna en Pedri die dit kunnen en zelfs die kunnen terug vallen op het team waar hun rol veel minder volwassenheid vergt dan die van Gravenberch. Je moet al terug naar Neves bij Porto of Tielemans bij Anderlecht om soortgelijk geval te vinden die zo'n positie invulde als basisspeler met 18. Zelfs een toptalent als Pogba was op die leeftijd niet klaar ervoor. Een middenveld met Blind, Ekkelenkamp en Gravenberch (zoals tegen Midtylland) of Blind, Klaassen en Gravenberch (liverpool) is totaal niet CL waardig en daar kan je een 18-jarige niet op afrekenen. Al helemaal niet op het middenveld van die pot tegen Atalanta met Tadic, Klaassen en Gravenberch. Dat is gewoon EL kwaliteit, geen CL.

Marchanno Vink. Leek samen met Raymond Victoria en Marciano Schulz de redding van het Nederlandse voetbal. Een karrenvracht aan talent, maar bakte er niets van.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2737
2.Vitesse2212
3.Feyenoord2112
4.PSV2014
5.FC Twente1810
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
D. TadićAanvaller107
A. OnanaKeeper100
L. TraoréAanvaller107
AntonyAanvaller94
Q. PromesAanvaller93
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Vrijdag 27 november
Ajax krijgt in januari twee Zuid-Afrikaanse jeugdinternationals op proef. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren