‘Blijkbaar is het normaal dat je van Ajax naar Barcelona gaat, dat is het niet’

Maandag, 16 november 2020 om 09:17Chris Meijer

Ricardo van Rhijn ondertekende begin oktober een eenjarig contract bij FC Emmen. De achtvoudig international van Oranje zat sinds zijn vertrek bij sc Heerenveen zonder club en genoot tevens belangstelling vanuit het buitenland. In een interview met NRC Handelsblad legt Van Rhijn uit dat het dienstverband bij FC Emmen voor hem voelt als een stap vooruit.

Voor Van Rhijn was er afgelopen zomer ook belangstelling vanuit bijvoorbeeld Turkije. “Maar dan heb je het niet over Galatasaray of Fenerbahçe. Ik zit meer onderin de markt. Dan nog kun je er veel verdienen, misschien wel drie keer zoveel als in Nederland. Maar hoe vaak hoor je niet de verhalen van spelers die maanden of jaren op hun salaris wachten. Ik heb nu een gezin, de tweede is op komst. Ik moet me er prettig voelen, maar mijn vrouw ook.”

“In de eerste transferwindow had ik weinig zorgen, maar in september werd ik onrustiger. Was vaker chagrijnig, prikkelbaar. Je mist zekerheid en van hardlopen in je eentje word je ook niet blij. Oké, tien jaar geleden had ik niet voorzien dat ik nu bij Emmen zou spelen. Maar dit is het pad dat ik heb kunnen, moeten én willen volgen”, gaat de 29-jarige verdediger verder. Het zag er vijf jaar geleden niet naar uit dat hij nu bij FC Emmen zou spelen. Van Rhijn speelde totaal 163 wedstrijden in de hoofdmacht van Ajax en debuteerde in 2012 op 21-jarige leeftijd in Oranje.

“Blijkbaar is het normaal dat je van Ajax naar Barcelona gaat. Maar dat is het niet”, benadrukt Van Rhijn, die Ajax in 2016 verliet voor Club Brugge en via sc Heerenveen en AZ bij FC Emmen terechtkwam. “De een piekt één jaar, de ander vijf, sommigen tien. Sommige van mijn keuzes hadden anders kunnen uitpakken. Had ik op mijn hoogtepunt bij Ajax moeten weggaan, of juist niet moeten weggaan? Mijn jaren bij Ajax achtervolgen me in elk geval niet, in de zin dat het voor hoge verwachtingen zorgt. Ik koester ze. Net als mijn acht interlands. Ik hou mezelf voor dat ik toch acht keer het volkslied heb mogen meezingen. De meeste voetballers spelen nooit een interland.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door jeffreysch)

Deed het in zijn jaren bij Ajax over het algemeen aller behoorlijkst. Terwijl spelen bij Club Brugge, Heerenveen en AZ toch ook geen straf is? Brengt nu zijn meerwaarde bij Emmen, is daar een belangrijk onderdeel van het team. In ieder geval kan hij straks terugkijken op een mooie profcarrière.

16 november 2020 om 09:56

Ik denk dat velen ook onderschatten dat het al moeilijk genoeg is uberhaupt volwaardig prof te worden, hoe goed je in de jeugd ook bent. De stap naar de senioren is groot (en de meerwaarde van Jong teams voor diezelfde clubs dus ook enorm) maar bovenal komt er ook veel geluk/pech bij kijken. Profvoetbal is fysiek zwaar en daarnaast ben je vaak op jezelf aangewezen in je vrije tijd. Mentaal is het wellicht heel cool, maar niet altijd even leuk. Hoeveel je ook verdient, geld is ook niet alles en zeker als je heel veel verdient wordt de waarde ervan steeds minder. Dan ben je 25+ en ga je natuurlijk nadenken over wat het nu allemaal waard is, wat je allemaal hebt bereikt en dingen die je niet hebt kunnen doen juist omdat je zover bent gekomen in het voetbal..

Afijn, onsamenhangend verhaal. Maar het is niet alleen rozengeur en maneschijn.

16 november 2020 om 13:09

Ik vind toch gezien z'n potentie dat die niet echt eruit heeft gehaald wat er in zat. Voetballend gezien dan. Het is ook wel gebleken dat hij mentaal toch niet sterk genoeg is gebleken om de stappen naar de top te maken. Terwijl die daar bij Ajax toch echt op weg naartoe was. Ik zag in hem echt wel een NL elftal speler, maar nadat hij naar 't buitenland vertrok is hij toch wel snel afgegleden. Jammer. Het is te hopen dat Tete het de komende tijd weer op gaat pakken na z'n blessure, ook zo'n speler die ik als potentieel NL elftal RB zie.

Och, die wereldgoal tegen Feyenoord kan ik me nog wel herinneren...

16 november 2020 om 09:54

Die hulpeloze Vermeer na afloop: "Ja ongelooflijk, op de training schoot ie ze er nooit in". Haha, heerlijk was dat

16 november 2020 om 09:56

Inderdaad. Heerlijke vrije trap. Volgens Vermeer scoorde hij ze bijna nooit op de training. Die andere goal in de Kuip tegen Pec Zwolle in de bekerfinale was ook fantastisch, al was dat het enige mooie aan die finale. XD

16 november 2020 om 16:05

Die goal was wel mooi Jaa , maar de rest van de wedstrijd vond ik ook mooi hoor 😜 heb genoten toen

16 november 2020 om 12:30

Ja mooi was dat idd. Al had Ajax echt dik moeten verliezen toen! Werden helemaal zoek gespeeld!

Het kan me ook voorstellen dat een niveau vasthouden soms moeilijker is dan een bepaald niveau bereiken. Was in zijn tijd bij Ajax een prima back maar blonk meestal niet uit. Kan me voorstellen dat hij voor zekerheid kiest ipv een contract in Turkije. Je voetbalt in die zin niet alleen maar met een heel gezin. Die moeten daar ook kunnen aarden dus ik begrijp de beslissing wel om voor Emmen te gaan

Mooi en realistisch. Hij leek ooit een goudhaantje te kunnen worden maar is een brood voetballer gebleken. Daar is helemaal niets mis mee en moet je accepteren als voetballer. Dat doet hij en dat siert hem. Wie weet gaat hij nog een ergens succes behalen. Dat gun ik hem.

16 november 2020 om 09:56

Inderdaad realistisch, maar een broodvoetballer zou ik hem niet noemen. Als hij had gekozen voor het (grotere) geld was hij wel in Turkije gaan voetballen. Hij heeft gekozen voor de stabiliteit die hij met z'n gezin nu heeft. Dat vind ik wel wat anders dan een broodvoetballer.

Toch wel opvallend dat de laatste rechtsbacks vanuit de Ajax-jeugd allemaal veelbelovend begonnen aan hun carriere en ze allemaal een neerwaartse spiraal krijgen in hun spelerscarriere (Vd Wiel, V.rhijn en Tete)

Ik blijf het bijzonder hoe ver iemand kan wegzakken. Bij AZ en sc Heerenveen heel matig, terwijl ik bij Ajax dacht dat deze jongen echt heel ver zou komen. Toch wel heel mooi om te zien hoe realistisch en nuchter hij hier zelf in staat. Bewonderenswaardig zelfs bijna.

16 november 2020 om 10:05

Hij begon inderdaad heel sterk en speelde Van der Wiel eruit, maar zijn laatste 1/2 jaar bij Ajax zakte hij ver weg kan ik me herinneren. Toen was hij samen met Boilesen echt de zwakke schakel. Dus dit carriã¨reverloop verbaast mij eigenlijk niet zo.

In de tijd dat hij bij Ajax speelde zou er niemand naar Barca of een andere topploeg zijn gegaan. De meeste van die jonge gasten waren middelmaat met soms een uitschieter.

Met name zijn wedstrije tegen United was hij echt goed. Rio Ferdinand was toen ook lyrisch over hem op twitter. Vanaf toen is het toch wat bergafwaarts gegaan, zonde want zat naar mijn mening toch meer in.

Dat is toch wel een goed staaltje zelfreflectie die veel voetballers missen. In plaats van iedereen de schuld te geven dat z'n carriere na Ajax niet indrukwekkend was, kun je er ook gewoon voor kiezen om te accepteren dat het zo loopt en de momenten bij Ajax en Oranje te koesteren. Het is en blijft gewoon een knappe prestatie die voor nog geen 1 procent is weggelegd. Zelfvertrouwen doet nou eenmaal veel met een topsporter en zo'n carriere zit vol momentopnames die net wel of net niet goed kunnen vallen. Het leek er even op dat hij de toekomstige rechtsback van Oranje zou worden, maar het is uiteindelijk anders gelopen.

Los van Van Rhijn, is eigenlijk geen een van die spelers van de foto een groot succes geworden. Op Klaassen na zit er geen stabiele basisspeler bij. Jammer van spelers als een Kishna...

16 november 2020 om 13:27

De Boer had dus ook een bizar slecht team destijds. Milik deed en doet het wel aardig. Oke, niet altijd basis, maar hij scoort er wel op los, als hij de kans krijgt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Emmen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
14.VVV-Venlo22-20
15.RKC Waalwijk22-13
16.Willem II14-29
17.ADO Den Haag14-30
18.FC Emmen9-33
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. LaursenAanvaller202
M. de LeeuwAanvaller197
S. SidibeAanvaller30
R. JalvingKeeper00
D. TelgenkampKeeper140
M. VerripsKeeper30
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Emmen.

170 fans
Verdediger, 29 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 24 februari
Morten Thorsby kan mogelijk een mooie stap omhoog zetten in de Serie A. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren