Illegale trainingen en ‘spionage’ brengen eerste titel in 55 jaar in gevaar

Zaterdag, 23 mei 2020 om 18:38Robin Bruggeman • Laatste update: 18:38

Red Bull Salzburg werd in de afgelopen zes seizoenen kampioen van Oostenrijk en de club uit de stad van Mozart was in de eerste helft van de huidige voetbaljaargang opnieuw hard op weg naar de landstitel. Het afscheid van Erling Braut Haaland, met zestien doelpunten in veertien competitiewedstrijden de absolute blikvanger bij Red Bull, en Takumi Minamino hebben er echter toe geleid dat de ploeg van trainer Jesse Marsch in de eerste maanden van dit jaar wat steekjes liet vallen en dit heeft LASK Linz de kans geboden om langszij te komen. Aan de vooravond van de hervatting van het seizoen in de Oostenrijkse Bundesliga is het echter nog maar de vraag of LASK een bedreiging zal blijven vormen voor Red Bull. Die Schwarz-Weißen zijn sinds vorige week verwikkeld in een enorm schandaal rondom het overtreden van de coronavoorschriften en moeten vrezen voor een zware straf.

Door Robin Bruggeman

Red Bull werd vorig seizen nog met een straatlengte voorsprong op LASK kampioen van Oostenrijk en het leek er in eerste instantie ook niet op dat er in deze voetbaljaargang een ploeg in de buurt zou kunnen komen van de titelhouder. De zaken die Borussia Dortmund en Liverpool in de winterse transferperiode in Salzburg deden zorgden echter voor flink wat zand in de tot daarvoor vrijwel ongenaakbaar draaiende machine van Marsch. Waar de achttien wedstrijden voor de winterstop een resultaat van dertien overwinningen en vijf gelijke spelen opleverden, werd er na de onderbreking slechts tweemaal gewonnen, drie keer gelijkgespeeld en twee keer verloren. LASK profiteerde van deze mindere resultaten door de koppositie over te nemen en voordat het seizoen werd stilgelegd vanwege de coronacrisis, was er een voorsprong van maar liefst zes punten voor de ploeg die in de Europa League wist te winnen van zowel PSV als AZ. Doordat in Oostenrijk na het reguliere seizoen play-offs worden gespeeld in een kampioens- en een degradatieronde, en daarbij de punten worden gehalveerd, zou LASK normaal gesproken binnenkort met een voorsprong van drie punten aan de jacht op de eerste landstitel sinds 1965 beginnen.

Het artikel gaat verder onder de video
Spelers Premier League keren terug op het trainingsveld na quarantaine
Meer videos

Red Bull Salzburg toonde zich na het vertrek van Erling Braut Haaland en Takumi Minamino kwetsbaar in de eerste maanden van dit jaar

Het is nu echter zeer twijfelachtig of LASK op 2 juni, de beoogde datum waarop de Bundesliga moet worden hervat, met een voorsprong, of überhaupt, van start zal gaan in de kampioensronde. Oostenrijk werd vorige week namelijk opgeschrikt door een open brief van elf van de twaalf clubs aan de organisatoren van de Bundesliga, waarin LASK werd beschuldigd van het overtreden van de coronamaatregelen. In deze brief stelden de overige clubs dat LASK trainingen heeft georganiseerd waarbij spelers niet de voorgeschreven onderlinge afstand aanhielden en zelfs oefeningen afwerkten waarbij lichamelijke duels niet werden geschuwd. Deze kwestie werd in Oostenrijk meteen hoog opgenomen en al snel werd er gesproken over ‘sportieve doping’ en het overtreden van de fairplay-regels. “De enorme inspanningen die de Bundesliga en zijn clubs hebben geleverd om de gezondheid van iedereen die betrokken is bij het Bundesliga-voetbal te waarborgen zijn op deze manier voor gek gezet”, viel er onder meer te lezen in de brief die is opgesteld door de andere clubs.

‘Ik denk dat ‘draconische straffen’ noodzakelijk zijn’
“Als gevolg hiervan zijn alle preventiemaatregelen, die samen zijn opgesteld en unaniem door alle clubs zijn goedgekeurd, op een kwaadwillende manier met voeten getreden. Dit resulteert ook in een duidelijk competitief voordeel voor LASK in vergelijking met de andere clubs in de Bundesliga, wat niet geaccepteerd kan worden.” Stefan Reiter, commercieel directeur van concurrent Red Bull, deed er vervolgens nog een schepje bovenop door te stellen dat zijn club ‘geschokt en verbijsterd’ is door de handelswijze van LASK: “We hebben maanden keihard gewerkt aan deze voorstellen. Het is duidelijk dat niet alle clubs en individuen zich bewust zijn van deze enorme verantwoordelijkheid.” In hoofdstad Wenen zijn ook Austria Wien en Rapid Wien zeldzaam eensgezind in hun veroordeling van de acties van LASK: “Men mag zichzelf niet zo’n voordeel verschaffen, dat is niet binnen de perken. Ik verwacht dat de voetbalbond deze zaak hoog opneemt en ik denk dat ‘draconische straffen’ noodzakelijk zijn”, reageerde Rapid-voorzitter Martin Bruckner al.

LASK reageerde in eerste instantie als door een adder gebeten op de beschuldigingen die het droomseizoen voor de club op ruwe wijze dreigen te verstoren. Die Lasker waren slechts tien play-offwedstrijden verwijderd van de landstitel, terwijl hun Europese prestaties de club ook de sympathie bezorgden van bijna elke Oostenrijkse voetballiefhebber die niet op de hand van Red Bull is. LASK uitte in eerste instantie dan ook beschuldigingen van bedrijfsspionage, nadat vorige week duidelijk werd dat onbevoegde personen zich toegang tot het trainingscomplex van de club hebben verschaft. “In de vroege uren van woensdag 13 mei, is er ingebroken in het gebied rondom de Raiffeisen Arena, waarbij illegale surveillance camera’s zijn geïnstalleerd”, liet de club weten in een officieel statement. Operationeel directeur Andreas Protil voegde toe dat zijn club bewust de publiciteit heeft gezocht met deze bevindingen: “Omdat het al het tweede incident van deze orde in een zeer korte periode is, hebben we besloten om naar de pers te stappen. We zijn geschokt dat er duidelijk buitenstaanders zijn die bereid zijn om deze ‘criminele energie’ te gebruiken om in te breken en bedrijfsspionage te plegen.”

LASK Linz schakelde eerder dit seizoen AZ nog uit in de zestiende finales van de Europa League, terwijl er in de groepsfase met 4-1 werd gewonnen van PSV

Nadat aan de hand van de bewuste videobeelden duidelijk werd dat LASK de op dat moment geldende coronamaatregelen had overtreden, hoefde de club echter op weinig sympathie te rekenen bij de Oostenrijkse voetbalbond en het grote publiek. Vice-voorzitter Jürgen Werner ging een paar dagen na de openbaring van de beelden op een persconferentie door het stof en ook trainer Valérien Ismaël trok het boetekleed aan. “De gehele trainersstaf heeft mij benaderd met de mededeling dat als we zo door zouden trainen, we over twee weken geen wedstrijd kunnen spelen”, liet Werner optekenen. “De hoofdtrainer (Ismaël, red.) vroeg me vervolgens of we intensiever konden trainen. Dat was dom van ons, een grote fout van onze kant en we willen onze oprechte excuses aanbieden aan de andere elf clubs, de sponsoren en het publiek. We hebben onszelf nooit een voordeel willen geven, we hadden enkel het beste voor met de gezondheid van de spelers. De spelers zijn getest en ze hebben verder alle hygiënevoorschriften in acht genomen. Vanwege de huidige situatie, hebben we geprobeerd de spelers zo fit mogelijk te maken. Die keuze is gemaakt en dat was dom.” Ismaël voegde toe dat ‘er niemand in gevaar is gebracht’: “Het waren slechts vier trainingssessies waarin we er een schepje bovenop wilden doen. Het was een vergissing. We hebben onszelf geen voorsprong willen geven.”

‘Er is geen spoortje van fairplay, solidariteit en respect waar te nemen’
De sussende woorden uit Linz dreigen echter niet het door LASK gewenste effect te sorteren. De Oostenrijkse voetbalbond ÖFB heeft inmiddels laten weten de zaak hoog op te nemen en de club heeft woensdag zijn eerste verdediging tegenover de senaatscommissie van de bond moeten presenteren, waarbij de verwachting is dat er voor 2 juni een eerste uitspraak zal worden gedaan. De Salzburger Nachrichten weet te melden dat de ÖFB aanstuurt op een forse straf en de voorzitters van de verschillende provinciale afdelingen hebben naar verluidt uitsluiting van Europees voetbal in gedachten als sanctie. Leo Windtner, de in Linz geboren voorzitter van de voetbalbond, ziet in de acties van de club een ‘grove overtreding van het fairplay-concept’: “Het moet en zal waarschijnlijk een harde straf worden”, liet hij optekenen. Naast deze maatregelen bieden de reglementen van de voetbalbond eveneens de mogelijkheid om puntenaftrek, uitsluiting van Europees voetbal, een gedwongen degradatie en zelfs het nietig verklaren van het lidmaatschap van LASK als eventuele sancties op te leggen. In een voor LASK wat voordeliger scenario komt de club weg met een waarschuwing en een forse boete, maar gezien de grote woede bij de andere clubs en de rest van Oostenrijk lijkt de club hier weinig hoop op te hoeven koesteren.

Sinds afgelopen vrijdag is het ook voor de rest van de Oostenrijkse clubs weer toegestaan om voluit te trainen, met het oog op de beoogde hervatting van de Bundesliga over een kleine twee weken. Voor LASK zal de focus de komende tijd echter niet gericht zijn op het opbouwen van de fitheid van de spelers op het veld, maar op de donkere wolken die zich langzaam boven het Waldstadion samenpakken. Marc Janko, oud-spits van Red Bull en FC Twente en zeventigvoudig international van de Oostenrijkse nationale ploeg, sorteert in zijn column in de Kurier alvast voor op een harde straf voor LASK. Toch vraagt hij ook voor enig begrip: “Na talloze vergaderingen zijn de vertegenwoordigers van de clubs en politici erin geslaagd om een akkoord te bereiken over een concept dat het mogelijk maakt om de trainingen te hervatten en de competitie voort te zetten. Ik vind het daarom extreem ongemakkelijk en irritant dat LASK denkt dat het zich niet aan deze maatregelen hoeft te houden. Er is geen spoortje van fairplay, solidariteit en respect waar te nemen, net als bij automobilisten die in het spoor van ambulances zo snel mogelijk op hun bestemming proberen te komen. Ik erger me hier elke keer groen en geel aan, zo werkt het niet in een samenleving. Het feit dat de bestuurders van LASK publiekelijk hun excuses hebben aangeboden maakt de zaak er niet beter op, maar zou het wel makkelijker moeten maken om hen te kunnen vergeven. We maken allemaal fouten.”


Poll

Wat lijkt jou een geschikte sanctie voor LASK Linz?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door master d)

Ik vind een waarschuwing/boete voldoende. Als je met een groep vrienden een balletje trapt waarbij je deze regels overtreedt dan was dit ook de straf geweest. En natuurlijk hebben voetballers een voorbeeldfunctie maar dat er dan iets staat als licentie intrekken gaat mij veel te ver. Tuurlijk, ook ik ben voor de maatregelen, maar ik ben er inmiddels wel klaar mee hoe spastisch de hele wereld inmiddels reageert op elke scheet die gelaten wordt. Ze zijn door het stof gegaan, geef ze een fikse boete en laat het daarbij. Heel kinderachtig van Red Bull Salzburg om zo te gaan reageren, als die 10 punten voor stonden hadden ze niets gezegd.
Off Topic: ik vind ook dat de straffen voor corona te ver gaan. Die boete is voor vrijwel iedereen al hoog genoeg maar je krijgt ook een strafblad aan je broek. Hou op hoor. Alsof 400 euro boete niet genoeg is. Je wordt behandeld als een crimineel als je die regels wat minder nauw neemt. Straks kunnen honderden jongeren niet aan de bak komen omdat ze geen afstand hielden tijdens deze crisis. Ik ben ervoor dat strafblad dat je ivm coronagerelateerde overtredingen dat strafblad lekker kwijtschelden. Moet toch niet gekker worden

21 mei 2020 om 05:53

Ik ben het hier absoluut niet mee eens en wel hierom want als je bewust de gezondheid van anderen in gevaar brengt dan moet de overheid ingrijpen. Voor een overtreding krijg je een boete maar wanneer je willens en wetens de levens van anderen drastisch kan doen kantelen dan mag of zelfs beter Moet de overheid ingrijpen en anderen beschermen. Nederlanders kennende is het feit dat wij in onze oprechtheid en geloof in gelijkheid en dientengevolge vrijheid om een ieder zijn of haar ding te laten doen geloven misschien machtig mooi maar er schuilt ook een groot gevaar in. En natuurlijk heeft iedereen ook zijn "recht" om gewoon te doen maar wanneer een Tbs'er een misdrijf begaat tijdens zijn/haar recht op proeven van de vrijheid dan is de wereld te klein. En roepen wij allemaal in koor dat er strengere maatregelen nodig zijn en dat die moeten worden gehanteerd. Kortom, omdat er nog zoveel onduidelijkheden omtrent Covid-19 zijn is het beter om vooraf te streng te zijn dan achteraf te treuren over dodelijke slachtoffers als gevolg van een lakse houding.i Ik wil dus niet de hele discussie omtrent over Covid-19 overdoen maar wanneer je een voorbeeldfunctie hebt dan is dit het gevolg. Ik heb ooit een zeer succesvolle student zijn maatschappelijke carriã¨re zien verspelen door iets te amicaal, iets te dronken en iets teveel vertrouwend op het gelijkheidsprincipe te vertrouwen. Hij belandde op een zijspoor en verdween via een zijdeur. Ik vond en nog steeds vind dit zo zonde. Laks aanpakken maar ook direct Red Bull aanpakken want dit gedrag is onacceptabel. Vertrouw op de organisatie die Laks zal bestraffen. Nu zie ik Red Bull reageren als een verwend kind. Een kind dat zijn zin wil krijgen en het is een mooi moment om te laten zien dat wij op dit laatste ook niet zitten te wachten.

21 mei 2020 om 10:11

Ik ben het totaal niet met je eens. Allereerst heb je als club een voorbeeldfunctie, dus als jij laat zien de regels aan je laars te lappen, dan moedigt dit aan voor anderen dit ook te doen.
Daarbij zorgt dit ervoor dat je simpelweg fitter en beter voorbereid aan de competitie kunt beginnen. Je hebt namelijk 30% meer fysieke trainingen kunnen volgen in deze korte voorbereiding.

De enige juiste beslissing is wat mij betreft een torenhoge boete en een puntenaftrek naar rato van wat ze extra hebben kunnen trainen. 4 extra trainingen in 2,5 week tijd komt neer op ongeveer 30%. Dus trek dan maar 39% van de nog te behalen punten (33 volgens mij) af. Dat zou neerkomen op ongeveer 10 punten.

Gezien de reactie van de andere clubs verwacht ik echter dat er uitsluiting voor Europees voetbal komt en het schrappen uit de eindstand.

21 mei 2020 om 10:36

Helemaal met je eens, behalve dat deel over de maatregelen. Ik ben het er namelijk totaal niet mee eens. In mijn ogen zijn de eerste maatregelen namelijk genomen met oogkleppen op en daardoor lag de focus maar op 1 ding en gaan we dadelijk wereldwijd een veel grotere crisis krijgen. In mijn ogen had veel meer het oog richting het economische perspectief moeten liggen en hadden de maatregelen veel meer adviezen moeten zijn dan daadwerkelijke regels. Ze willen dat we ons gezond verstand gebruiken, maar blijken er zelf geen vertrouwen in te hebben dat dat gebeurt. Een beetje krom als je het mij vraagt. Verder vraag ik me in dit geval af wat de camera's zouden hebben opgevangen als ze bij de 11 andere clubs hadden gehangen, want ook daar zal vast wel eens een regeltje worden overtreden. Mijn idee voor de rest van de coronacrisis is vertrouwen op het gezond verstand en de maatregelen niet dwingend maken, maar als advies gebruiken.

21 mei 2020 om 11:12

@Nijogeth helemaal mee eens. Het kabinet liet zich alleen maar leiden door virologen. Waarom ook niet naar het advies luisteren van economen? Deze crisis is meer zijdig dan alleen het virus en de ziekte. Als er een vaccin komt en alles weer normaal wordt wil je niet weten wat voor economische schade er geleden is. En met alle respect, iedere dode is er een te veel. Maar moeten we de hele economie opofferen voor die 9.000 doden? Ja we moeten maatregelen nemen maar de trein denderd tegelijkertijd door. Maar dat terzijde. Degradatie of zelfs prof licentie intrekken gaat mij veel te ver. Dat is een straf die buiten proporties met te grote gevolgen voor de club. Uitsluiting van Europees voetbal is wat mij betreft ook iets te zwaar maar zou wel kunnen. Punten aftrek lijkt me een prima oplossing om de sportieve doping te compenseren. 3 in mindering lijkt me dan voldoende. Boetes lijkt me ook een prima straf.

21 mei 2020 om 11:50

In het begin, toen de ICs volstroomden en er doden bij bosjes vielen was ik volledig voor de maatregelen. Nu draai ik langzaam bij en denk ik dat we door die maatregelen een nog veel grotere (economische) ramp gaan meemaken. Bedrijven zullen failliet gaan en mensen raken werkloos. Een economische periode van neergang heet niet voor niets een depressie. Iedereen zal er ook mentaal onder lijden. Stress, geldzorgen en neerslachtigheid zijn ook sluipmoordenaars. Maar ik verwijt de overheid in het begin niet zoveel. Ze moesten maatregelen nemen om de IC's niet te laten overlopen en de doden te beperken. Ook op basis van gebrekkige informatie over een nieuw virus. Maar inmiddels lijkt het middel erger te zijn dan de kwaal. Banken en overheden blijven maar met geld strooien. Beurzen zijn overgewaardeerd. Dit gaat een keer fout. Alleen in het meest gunstigste geval komen we niet in een crisis en pakt de economie zichzelf weer omhoog na deze coronacrisis. Men lijkt daar echter te erg op te hopen en de ongunstige scenarios te weinig aandacht te geven. Je kan nu eenmaal niet iedereen redden. Dit doet mij een beetje denken aan the Big Short (film op netflix) waar ondanks tegenvallende berichten de beurzen omhoog bleven schieten en de huizenprijzen bleven stijgen. Hoe harder de kop in het zand gestoken wordt des te harder is de onvermijdelijke klap.

21 mei 2020 om 12:28

@Superscoorder wat ik ook een heel mens onterende maatregel vind van deze crisis is dat mensen met COVID-19 die op het sterfbed liggen onder geen enkele voorwaarde geen bezoek mogen ontvangen. Mensen die alleen sterfen geven op. En al kom je er door heen wat voor mentale tik zou dat opleveren? Zet er desnoods een veld bedje naast dat tenminste een familielid er bij kan blijven. Veel mensen zijn laaiend enthousiast over hoe onze regering de crisis aanpakt. Mensen zijn schijnbaar wel vergeten dat het deze zelfde regering is die voor de crisis ontzettend heeft bezuinigd op de zorg. Een zorg medewerkster zij het gisteren of eergisteren wel heel mooi bij een, een of ander praat programma. Heel leuk hoor dat het hele land masaal voor ons staat te klappen maar wanneer krijgen we wat we echt nodig hebben? Meer geld en minder werk druk. Ook nadat we Corona onder controle hebben want er zijn ontzettend veel behandelingen en operaties niet door gegaan dankzij het virus. k*** patiënten krijgen in een keer te horen sorry u hebt even geen prioriteit. Hoeveel doden zullen hierdoor wel niet vallen? Hoeveel blijvende kwaalen hadden prima behandeld kunnen worden als er gewoon op tijd die behandeling of ingreep gedaan was? Of wat te denken van de mondkapjes? De regering blijft maar volhouden dat deze niet nodig zijn. Nou ja ze begint langzamerhand te komen. Heel de wereld loopt met mondkapjes voor en verplicht zelfs de bevolking deze in het openbaar te dragen. Is de hele wereld nu zo gek dan of zijn wij dat? En ja de zorg heeft deze het hardst nodig maar ik vind het wel vreemd dat ze in Duitsland en Spanje aan genoeg mondkapjes kunnen komen voor de bevolking en hier niet. Met andere woorden Nederland wil het niet betalen. Ik ben nog wel sceptisch op de regering.

21 mei 2020 om 13:15

Een situatie als in Italië berokkent dus geen economische schade neem ik aan?

21 mei 2020 om 13:38

@Lierse maar toch gaat het gewone leven in Italië ook langzamerhand gewoon weer door. Ik zeg ook niet dat we alle maatregelen moeten afschaffen maar er wegen meer belangen mee. Bijvoorbeeld de kleine ondernemer wie het water aan de lippen staan door de maatregelen.

Een ploeg wordt dus aangeklaagd, omdat ze geen rekening hielden met de onderlinge afstand door ploegen die zelf wel gaan deelnemen aan de competitie als deze hervat wordt.

Een beetje hetzelfde als bij Dortmund toen ze hun doelpunten ging vieren tegen Schalke met de onderlinge afstand, maar nog geen 5 seconden later stonden ze wel weer om de bal te strijden ...

21 mei 2020 om 08:13

Ze worden gestraft omdat hun wel al 4x volop hebben getraind terwijl er afgesproken wat dat dit niet zou gebeuren, dit geeft ze een sportief voordeel t.o.v. de andere clubs

21 mei 2020 om 10:38

Maar wat zouden de camera's op hebben gepikt als ze bij de andere clubs zouden hangen? Waarschijnlijk hetzelfde.

21 mei 2020 om 15:05

Maar de camera's pikken het bij Linz op, niet bij de andere clubs. Dat is dus in de strafregeling van Linz niet relevant.

21 mei 2020 om 15:09

Dat weet je niet, maar ik ga er vanuit van niet. Punt is: Lask is gepakt. Dat is hetzelfde als klagen over een boete omdat iemand anders op een ander stuk snelweg ook te hard gereden heeft en toevallig niet geflitst is. Dat neemt jouw eigen overtreding niet weg.

Gewoon de titel aan Redbull geven. Op eigen kracht kunnen ze het niet, dus gaan ze maar spionnetje spelen en doen alsof zij het grootste slachtoffer zijn. Als dat daar de norm is om het eigen sportieve falen te repareren moet je eigenlijk niet eens meer beginnen aan een hervatting, maar ze lekker elk seizoen voorafgaand aan de competitie de schaal geven.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

LASK Linz

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
F. FleckerMiddenvelder151
P. MichorlMiddenvelder152
R. RennerMiddenvelder140
T. GoigingerAanvaller143
M. KaramokoAanvaller144
A. SchlagerKeeper160
Hong Hyeon-seokMiddenvelder130
Voor de complete selectie: Clubpagina LASK Linz.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina LASK Linz.

16 fans
Aanvaller, 38 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 3 december
Barcelona heeft Ousmane Dembélé, Philippe Coutinho, Samuel Umititi en Clément Lenglet aangeboden aan Manchester City om de prijs van Ferran Torres te drukken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren