1.FC Köln komt met statement na kritisch interview van Birger Verstraete

Zondag, 3 mei 2020 om 14:45Chris Meijer • Laatste update: 15:04

1.FC Köln heeft via de officiële kanalen gereageerd op het interview dat Birger Verstraete gaf aan de Belgische televisiezender VTM. De 26-jarige Belgische middenvelder uitte zijn zorgen over het feit dat die Geißböcke voorlopig ‘gewoon’ verder trainen, ondanks dat er drie besmettingen met het coronavirus werden vastgesteld binnen de club. Verstraete laat nu op de website van zijn werkgever weten dat hij zich op de verkeerde wijze heeft uitgelaten.

“Door verschillende media is het interview met Verstraete vertaald en daarmee is de indruk gewekt dat 1.FC Köln verkeerde informatie heeft gegeven over de maatregelen op het trainingscomplex. Hij zou gezegd hebben dat het de bedoeling was dat spelers zouden blijven trainen, indien er sprake was van een positieve coronatest. Dat is niet waar. Volgens de richtlijnen spelen en trainen alleen spelers die twee opeenvolgende negatieve coronatesten hebben afgelegd. Daarom zullen alle spelers getest worden voor de geplande training van maandag”, schrijft 1.FC Köln in een statement.

“Volgens een interpretatie van de uitspraken van Verstraete zouden er geen maatregelen worden genomen om besmettingen in de spelersgroep tegen te gaan. We hebben juist alle richtlijnen gevolgd”, schrijft de Duitse club. Ook Verstraete doet zijn zegje op de website van 1.FC Köln. “Nadat de drie besmettingen binnen de club bekend werden, heb ik een interview gegeven over de persoonlijke zorgen over het gevaar voor mijn vriendin. Ik heb mezelf op een verkeerde manier uitgedrukt en daardoor is er sprake van verwarring in de vertaling, dat spijt me.”

“Ik had contact moeten opnemen met de clubarts om mijn vragen te beantwoorden. Het was niet mijn intentie om 1.FC Köln of de autoriteiten zwart te maken. Ik voel me in goede handen bij de club en geef alles op de training. Mijn vriendin, die hartpatiënt is en tot de risicogroep behoort, gaat terug naar België en blijft daar zolang”, besluit Verstraete. De voormalig speler van onder meer Club Brugge, KV Kortrijk en AA Gent liet weten dat hij een verspreiding van het coronavirus vreesde.

“Bij ons gaat de training gewoon verder. ‘Het is niet zo erg’, zeggen ze hier dan. Kijk, voor ons als speler is het geen probleem, maar je komt wel thuis bij je vrouw of vriendin. Mijn vriendin is hartpatiënt, sommige jongens hebben kinderen thuis. Voor mij is dat veel belangrijker”, zei Verstraete. Hij pleitte ervoor dat spelers mogen meebeslissen over een hervatting van de Bundesliga. “Dan ben ik heel benieuwd hoe de stemming zou uitdraaien. Iedereen zegt hetzelfde: de gezondheid van de familie komt op nummer één. Voetbal is niet het belangrijkste.”

“We trainen in twee groepen en je weet wel dat die jongens dan extreem dicht bij mij zijn geweest”, sprak de middenvelder. “Die test is donderdag rond 16.00 uur afgenomen en we waren van 9.00 uur tot 15.00 continu samen geweest. Wat de club communiceerde, dat niemand in contact is gekomen met de bewuste spelers, klopt ook. In de letterlijke zin van het woord, welteverstaan. Maar de fysiotherapeut is wel de man die mij wekenlang behandeld heeft. En met één van de twee spelers in kwestie vormde ik donderdag nog een duo in de fitnesszaal.”

Horst Heldt, directeur sport bij Köln, benadrukte in gesprek met BILD al dat er niet ‘roekeloos’ gehandeld is, zoals critici beweren. “Feit is natuurlijk dat we drie besmette medewerkers en meer dan vijftig niet-besmette medewerkers hebben. Maar we gaan ervan uit dat de maatregelen op de club werken”, aldus Heldt. “We leren nu allemaal compromissen te sluiten waar we weken geleden niet aan dachten. Natuurlijk is een goede teamtraining van tien tot veertien dagen wenselijk. Maar misschien lukt dat nu niet. En dan doen we het op deze manier.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door zermatt_person)

Als er nu meerdere spelers besmet zijn, maakt het toch ook praktisch onmogelijk om de BuLi opnieuw op te starten. Dat lijkt me dan ook zowat het grootste probleem met het plan, vanaf dat er een paar spelers van een team besmet zijn ligt alles wederom stil voor twee weken. Daarnaast zijn de zorgen van Verstraete ook wel terecht naar mijn idee, je zou je vriendin maar besmetten.

3 mei 2020 om 14:57

Als je het echt 100 procent veilig zou willen hebben, zou je moeten wachten tot er een vaccin is. Die is er pas in het voorjaar van 2021. Dan zou je het voetbal moeten stilleggen tot het voorjaar van 2021 en kun je dus niet aan het nieuwe seizoen starten van 2020/21. Eventuele oplossing zou dan zijn om het huidige seizoen te bevriezen met een jaar en vanaf 2021 weer te laten ontdooien om vanaf dan de competities uit te spelen. In het najaar van 2020 zal de situatie zeker niet anders zijn dan nu het geval is.

3 mei 2020 om 15:06

Je hebt zeker een punt dat ook de nieuwe competitiestart enorme hoofdbrekers zal opleveren. Alleen zal er binnen een paar maanden weer een hoop meer kennis over het virus zijn, kunnen de overheden en sportbonden zich beter voorbereiden en zal ook de voorziening van beschermende materialen en tests vlotter verlopen (normaal gezien). Buiten commerciële belangen zie ik gewoon weinig redenen om de huidige competities af te werken (misschien de sportieve, maar die zijn in de huidige crisis echt van ondergeschikt belang).

3 mei 2020 om 15:17

"in het najaar van 2020 zal de situatie zeker niet anders zijn dan nu het geval is." Hmm, dit heb je al in verschillende artikels gepost, Zermatt. Maar dat klopt toch niet helemaal. Een van de voornaamste redenen dat men het voetbal op de lange baan schuift, is een gebrek aan testen. Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat mensen in ziekenhuizen, bejaardentehuizen et cetera momenteel voorrang moeten genieten. Echter is deze testcapaciteit binnen een paar maanden (hopelijk) flink opgeschroefd waardoor we de testen niet langer strategisch moeten inzetten voor hen die deze het meest nodig hebben, maar kunnen we hopelijk o.a. voetballers veelvuldig testen en van kortbij opvolgen. Zal toch al een flink verschil maken. Oke, tot er een vaccin gevonden wordt heb je natuurlijk altijd het probleem dat ook voetballers besmet kunnen raken. Een ideale situatie is het zeker niet. Toch kan het er tegen september al heel anders uitzien. Elke dag ontdekt men ook nog nieuwe dingen over het virus, dus laat ons misschien nog een beetje hoop koesteren. Dat kunnen we dezer dagen wel gebruiken.

4 mei 2020 om 15:41

Op dit moment hebben wij hier een capaciteit van rond de 860.000 tests per week (stand 30 april), waarvan ongeveer de helft gebruikt wordt. Desondanks zal de capaciteit verder uitgebreid worden. De voor het profvoetballer benodigde 25.000 tests (niet per week maar in totaal) zijn dus geen probleem.

De altijd solide geachte Bundesliga is toch niet wat het lijkt. Clubs als Schalke op omvallen waardoor voor geld het seizoen moet worden afgemaakt. Dat daarbij mensen positief worden getest gaat er niets aan veranderen, ze verzinnen wel weer wat anders. Heb een beetje mijn respect voor de Bundesliga verloren....

3 mei 2020 om 16:26

Jongen uit terechte kritiek, maar wordt prompt terug gefloten. Resultaat, zijn vriendin moet terug naar België. En hij blijft alleen achter. En die fysio heeft dus waarschijnlijk gewerkt met een groot deel van de selectie. Benieuwd hoe dit gaat evalueren. Bundesliga is een slechte beurt aan het maken met dit soort praktijken. Kritische stemmen zijn net nodig nu. Anderzijds is het ook niet alleen de Bundesliga. Voetbal is inmiddels nog alleen als sporttak overgebleven die zich niet willen neerleggen bij een stopzetting door dit virus. Pijnlijk eigenlijk.

3 mei 2020 om 18:15

Voetbal is echt niet de enige sporttak. De UFC begint bv over een week alweer. Alle sporten waarmee veel geld gemoeid is doen er alles aan. Uitzondering is tennis en American football. De laatste omdat het seizoen van hun in februari is afgelopen. Wimbledon heeft zich schijnbaar goed verzekerd waardoor ze veel geld krijgen van de verzekering. Dat maakt annuleren wel een stukje makkelijk

3 mei 2020 om 20:26

Ja klopt, de NFL heeft in April welgewoon de draft voor het komende seizoen gehouden. Via een conference video meeting. En de bercihten tot nu toe zijn dat de NFL leiding ervan uitgaat dat het seizoen, in september, 'gewoon' van start kan. Ik moet dat nog zien allemaal. Er zijn een kleine handvol bevestigde gevallen van NFL spelers met Corona.

Het is ronduit schandalig dat voor het grote geld de competitie gaat herstarten zonder dat er nog een vaccin is. Dit is op en top arrogantie ten voeten uit terwijl voetbal niks meer is dan volksvermaak.

3 mei 2020 om 11:10

Een kleine nuance in jouw verhaal is dat het al niet meer om het grote geld gaat maar om in leven te blijven. En dan is het logisch dat een bedrijfstak alles doet om dat binnen de wettelijke mogelijkheden te doen. Worden er nu onverantwoorde risico's genomen? Daar lijkt het wel op. Maar als er geen voetbal is tot er een vaccin is in december 2021 of zo zal 80% van de clubs verdwijnen, het is dus wat mij betreft niet zo gek dat men kijkt naar mogelijkheden om te kunnen blijven bestaan. Als de Eredivisie weer van start gaat in 2022 met alleen Ajax, daar wordt de competitie ook niet spannender van

3 mei 2020 om 23:16

Dan zullen er heleboel amateurclubs in Eredivisie spelen. Spakenburg, FC Lisse, noem het maar op.

3 mei 2020 om 11:11

Dat kan je allemaal we mooi zeggen, maar veel clubs daar moeten immers doorspelen anders zijn ze failliet. Hebben niet echt andere keus, en het is ook nog is genieten voor de voetbalsupporters dus ik zeg doen!

3 mei 2020 om 15:03

Mee eens. Als je wacht tot het 100 procent veilig is, kun je het gehele kalender jaar 2020 niet voetballen, omdat een vaccin pas in het voorjaar van 2021 verwacht wordt. Daarom snap ik veel mensen ook niet dat ze denken dat alles in het nieuwe seizoen 2020/21 weer schoon en veilig is, terwijl de situatie in het najaar van 2020 echt niet anders zal zijn dan nu het geval is. Als je dan toch van plan bent te beginnen in september 2020 met het nieuwe seizoen, kun je gezondheid technisch net zo goed ook vanaf nu het huidige seizoen afmaken.

3 mei 2020 om 15:07

Ergens snap ik je punt, maar ergens denk ik ook. Okey, je bent fan van de club die tientallen miljoenen uitgeeft aan zoals jij het noemt volksvermaak. Is dat niet een beetje hypocriet? Voetbal is geen volksvermaak maar een bedrijfstak. Mensen verdienen hun centjes ermee zodat zij hun gezin kunnen onderhouden.

3 mei 2020 om 12:56

Kinderen niet. Hartpatiënten wel. Een vriendin van mij behoort hierdoor bij de risicogroep

Er spelen en trainen dus alleen spelers die 2 opeenvolgende coronatesten hebben gehad... 2 testen voor mensen die niet ziek zijn. Gewoon kijken of ze kunnen trainen. Beetje raar dat in Nederland zieke mensen en personeel in ziekenhuizen niet allemaal getest kunnen worden

4 mei 2020 om 15:46

De tests worden in Duitsland uitgevoerd, niet in Nederland. En wij hebben op dit moment meer dan 400.000 niet gebruikte tests per week.

Ik ben er uiteraard niet bij geweest. Maar ik vraag mij voorzichtig af of Verstraete nadrukkelijk is gevraagd dan wel gesommeerd door de leiding van zijn club het hele verhaal nu af te doen als een "verkeerde uiting", mogelijk dan op straffe van inhouding van salaris ?

3 mei 2020 om 20:24

Dat hoef je je denk ik niet af te vragen. Dat is zeker gebeurd namelijk.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

1. FC Köln

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
13.FC Augsburg26-12
14.1. FC Köln21-20
15.Hertha BSC18-16
Voor de complete stand: 1. Bundesliga
SpelersPositieW
T. HornKeeper230
O. DudaMiddenvelder222
E. RexhbecajMiddenvelder225
E. SkhiriMiddenvelder224
M. WolfMiddenvelder202
J. ThielmannMiddenvelder192
S. AnderssonAanvaller102
Voor de complete selectie: Clubpagina 1. FC Köln.

0 fans
Middenvelder, 26 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Antwerp FC 13 0 1 1
2019/2020 1. FC Köln 9 0 3 0
2019/2020 Köln II 1 0 0 0
2018/2019 AA Gent 34 5 6 1
2017/2018 AA Gent 25 1 9 0

In de wandelgangen

Donderdag 4 maart
RB Leipzig verhuurt Yvon Mvogo in principe tot medio 2022 aan PSV, maar heeft een optie om de verhuurperiode komende zomer al stop te zetten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren