KNVB straft FC Den Bosch voor ‘verwijtbaar gedrag’ na spreekkoren

Donderdag, 13 februari 2020 om 16:00Robin Bruggeman • Laatste update: 16:13

De KNVB heeft FC Den Bosch gestraft voor de racistische spreekkoren die in november in De Vliert te horen waren tijdens de wedstrijd tegen Excelsior. De Brabanders moeten in de wedstrijden tegen Jong FC Utrecht van vrijdag 14 februari en Almere City op vrijdag 6 maart drie vakken op de Oosttribune leeghouden. Vanuit dit deel van de tribune waren op 17 november de kwetsende spreekkoren aan het adres van Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira te horen.

In de straf is ook één voorwaardelijke wedstrijd opgenomen. Als er zich binnen een periode van twee jaar nieuwe ongewenste situaties voordoen, mogen de supporters die een seizoenkaart hebben voor deze vakken opnieuw niet aanwezig zijn bij een wedstrijd. FC Den Bosch liet in een eerder stadium al weten hoe dan ook niet in beroep te gaan tegen een eventuele straf: “We accepteren de beslissing van de tuchtcommissie. Wel balen we enorm dat de goeden onder de kwaden moeten lijden. Dat spijt ons echt”, laat voorzitter van de Raad van Commissarissen Jan-Hein Schouten optekenen.

“Desondanks vragen wij de supporters om begrip voor het ingenomen standpunt en om de opgelegde strafeis te respecteren. De eerste goede stappen in het (lange) veranderproces zijn gezet. We willen eilandjes doorbreken en mensen dichter bij elkaar brengen. Daarvoor werken we met elkaar aan ons grotere verhaal, omdat een goed verhaal richting geeft en laat zien waar de club voor staat”, vervolgt Schouten, die aangeeft dat zijn club in de komende tijd de interne organisatie verder wil professionaliseren. “Door alles goed in te vullen vanuit dat ene vertrekpunt, zullen supporters zich hopelijk ook gewaardeerd voelen. Idealiter levert dit een gevoel van trots en respect naar de club én elkaar op, zodat FC in de komende jaren echt uitgroeit tot die club voor iedereen.”

De KNVB legt op zijn beurt uit dat de reactie van FC Den Bosch tijdens de wedstrijd heeft meegespeeld in het bepalen van de strafmaat: “De tuchtcommissie verwijt FC Den Bosch onder andere dat het tijdens de wedstrijd niet heeft erkend dat er sprake was van racistische uitingen. Dit blijkt onder meer uit het feit dat de stadionspeaker tijdens de wedstrijd niet heeft gemeld dat het stilleggen van de wedstrijd te maken had met racisme, terwijl dit het geval was.” Hoewel de spelersgroep wel een ‘dempende rol’ speelde, heeft de club volgens de voetbalbond tijdens en na de wedstrijd te weinig gedaan.

“Dat de club naar aanleiding van de racistische spreekkoren en uitlatingen tot op heden slechts één persoon heeft kunnen identificeren en een stadionverbod heeft kunnen opleggen, acht de tuchtcommissie onvoldoende en verwijtbaar.” De tuchtcommissie heeft wel van de club te horen gekregen dat er momenteel stappen worden gezet om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen: “Hoewel hierbij sprake is van ‘beter laat dan nooit’, neemt dit niet weg dat er tijdens en na de wedstrijd verwijtbaar is gehandeld.” De tuchtcommissie ziet er desondanks van af om een ander soort straf op te leggen: “Het in mindering brengen van winstpunten zou geen recht doen aan het optreden van de spelersgroep van FC Den Bosch, terwijl het louter opleggen van een geldboete niet passend is bij de ernst van de begane overtreding.”


Poll

Vind jij dat opgelegde straft terecht?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

13 reacties (laatste reactie door lwd12)

Help den Bosch waarom straf je zol club. Alsof de schuldige hier slecht van gaan slapen. Ik ben sws niet van het straffen. Het heeft geen effect.

Slecht gehandeld op het moment zelf. Goed hersteld in mijn optiek bij het verhoor door alle schuld op je te nemen en te zeggen dat je elke straf zult accepteren. Dit gedrag volledig uitbannen blijft ongelofelijk moeilijk, verschillende verhalen gehoord op Radio 1 van mensen bij het OM, politie, Knvb en strafrechtelijk is het een vrijwel onmogelijke klus om alle daders te pakken.

13 februari 2020 om 16:20

... als dat zo is, dan is deze straf nog veel meer op zijn plaats dus. Het is gewoon heel erg simpel. Clubs die wedstrijden organiseren zijn gewoon verantwoordelijk voor wat er gebeurt, klaar! Bestuurders die na dit soort incidenten roepen dat ze 'er ook niks aan kunnen doen' zijn aanfluitingen en horen niet thuis in functies waar verantwoordelijke mensen horen te zitten. Clubs zijn gewoon verantwoordelijk en daarmee basta.

13 februari 2020 om 16:41

Ben ik het niet mee eens. Clubs kunnen, moeten zelfs uitspreken dat ze er alles aan doen om dit soort walgelijk gedrag uit te bannen, maar dit soort gedrag valt niet altijd te voorkomen. Kwetsende spandoeken weren bijvoorbeeld is een makkelijk te handhaven maatregel, maar om te voorkomen dat er racistische uitingen op de tribune voorkomen is er momenteel nog geen werkende preventieve maatregel. Het enige wat er gedaan kan worden is het gedrag na afloop afkeuren en er alles aan doen om de daders te pakken. Zogezegd is dit ontiegelijk lastig.

13 februari 2020 om 17:00

Afkeuren is het enige dat gedaan kan worden?? Nou, wat mij betreft is het moment om betaald voetbal dan maar af te schaffen, in dát geval, een stuk dichterbij gekomen! Nee, sorry, ik ben het oneens met jou. Het afdoen van je verantwoordelijkheid langs de lijntjes van 'ja maar ik kan er niks aan doen' is gewoon een zwaktebod en een erkenning als bestuur dat je niet deugt omdat je kennelijk het besef mist dat jij, als club, keihard verantwoordelijk bent voor wat er gebeurd. Kun je die verantwoordelijkheid niet aan, treedt dan af! En ja, het is lastig, dat snap ik ook nog wel. Vuurwerk kan je eventueel afpakken of mensen die dat willen meebrengen straffen. Dit is een andere kwestie met haar eigen merites. Maar dan nog. Wat dit bestuur heeft gedaan is té weinig. Daarom worden ze nu bestraft.

Terechte straf! Het is tijd dat er ingegrepen wordt. Den Bosch heeft zich alweer van een puur slechte kant laten zien door niet in te grijpen, de zaak te bagatelliseren en zelfs bij de tuchtcommissie (met droge ogen) te beweren dat ze er niks aan konden doen. Dan is het tijd dat het aloude spreekwoord: wie niet horen wil moet voelen opgeld gaat doen. Ik mag hopen dat vanaf nu ook andere clubs aangepakt worden in dit soort gevallen en dat clubs eens hun verantwoordelijkheid gaan nemen. Dit soort nepbestuurders als die van Den Bosch daar zit het voetbal niet op te wachten!

Een zelfde soort straf die in Italie na spreekkoren van racistische of territoriale aard vaak wordt opgelegd. Een beetje pover dus. ''...slechts éã©n persoon ... een stadionverbod heeft kunnen opleggen, acht de tuchtcommissie onvoldoende en verwijtbaar." Hoe is dit een fatsoenlijk argument voor de hoogte van de straf? Moet Den Bosch dan mogelijk onschuldigen een stadionverbod opleggen voor de buhne, zodat goeddunkend Nederland zich prima voelt? Tenzij natuurlijk men in Den Bosch het eigen onderzoek moedwillig in de weg zit en de tuchtcomissie een reden heeft om dit denken. Maar dat blijkt nergens uit.

13 februari 2020 om 16:22

Het argument is dat de club directie niet adequaat, niet passend en onverantwoordelijk heeft gehandeld en de zaak aantoonbaar onvoldoende voortvarend en serieus heeft aangepakt. Dat is toch niet heel moeilijk?

13 februari 2020 om 16:31

Nee, dat snap ik. En ik ben het met alle punten wat je opsomt eens. Echter wordt er nog een extra argument aangevoerd dat er tot nu toe slechts een enkeling een stadionverbod is opgelegd kunnen worden. Maar als Den Bosch met alle middelen die het heeft qua camerabeelden slechts een persoon ''op heterdaad'' heeft kunnen pakken, dan kun je toch niet zeggen dat ze op dit specifiek punt te kort schieten? Ik moet zeggen, ik weet niet tot wat voor een soort camerabeelden Den Bosch toegang heeft. Het lijkt me persoonlijk niet zo lastig om meer lui op te sporen op die beelden, tenzij ze allemaal met halve maskers rondliepen. Maar dan had de tuchtcommissie erbij moeten vermelden dat ze expres de boel lopen te verstieren (wat misschien het geval is, maar VZ meldt het niet).

13 februari 2020 om 16:44

Dat is ook niet moeilijk. Den Bosch heeft dit niet gedaan en zijn daarvoor met hun billen bloot gegaan. Vervolgens hebben ze daar hun verantwoordelijkheid in genomen door hun fouten toe te geven en elke straf direct te accepteren.

13 februari 2020 om 16:46

Ik heb van diverse experts vernomen dat dit juridisch gezien dus een zeer ingewikkelde klus is. Een klein maar simpel voorbeeldje: Op een moment dat tien man oerwoudgeluiden maakt, is enkel beeldmateriaal niet voldoende, dit moet ondersteund worden met geluid. De experts gaven aan dat het duidelijk waarneembaar is dat het vanuit deze groep komt, maar om individuen te pakken is dit schijnbaar niet voldoende bewijs.

13 februari 2020 om 17:11

Ik snap hoe moeilijk dit is. Wat jij ook aangeeft: strafrechtelijk is het bewijs van racisme bij oerwoudgeluiden lastig. Ik herinner me ook dat incident bij VVV-PSV, toen die supporters die naast die trap stonden ook, hoorbaar op camera, die geluiden maakten (en zelfs in beeld waren). Kon na onderzoek ook niets tegen ondernomen worden. Maar dáár gaat het dus niet om. Voor je beeldvorming, stadionverboden hebben helemaal geen strafrechtelijke basis maar een civielrechtelijke. Er hoeft helemaal geen 'wettig én overtuigend bewijs' geleverd te worden. Er komt ook helemaal geen strafrechter aan te pas. Dus ik vind dat argument 'gefundenes Fressen'. Den Bosch kan wel degelijk veel meer doen dan ze doen. En dát is ook, als je het hele vonnis leest, juist hetgeen de Tuchtcommissie de club verwijt. Overigens, de tuchtcommissie verwijt Den Bosch óók dat ze tijdens de wedstrijd al niet adequaat reageerden en niets hebben gedaan. Feitelijk slaat die kritiek op het gegeven dat de club pas in actie kwam en iets ging doen toen de verontwaardiging door het land ging en niet al eerder op eigen initiatief. Dat laatste vind ik te billijken. Sowieso, ik juich het toe dat er eindelijk eens wordt opgetreden tegen dit soort racistische uitingen. Het 'ja maar je kunt er toch niets tegen doen' is helaas de norm geworden. Dát moet veranderen.

Ik twijfel of dit echt een straf is. Ik kijk meestal wel samenvattingen KKD en dan zit er voor mijn gevoel bijna niemand op de tribune. Die supporters op de 3 vakken lange zijde kunnen wel schuiven en anders is er wel plek op de overige tribunes. Mijn gevoel zegt dus dat het niks uithaalt, de daders schuiven ff 2 wedstrijden een vakje op en zitten daarna gewoon weer op hun oude plek. Ik zou willen horen dat ze de personen getraceerd hebben en verbannen hebben uit het stadion. Overigens wel prettig dat je kan doen alsof je zeer zwaar gestraft bent terwijl je de, goedwillende supporter, die je zo raag wilt bedienen gewoon een plekje op een andere tribune kan geven.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

FC Den Bosch

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
16.Jong Ajax40-16
17.Jong AZ38-36
19.FC Den Bosch32-26
20.FC Dordrecht27-61
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
J. de GierUnknown
J. VosKeeper
D. BurnetVerdediger
M. DeijlVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Den Bosch.

0 fans
Aanvaller, 25 jaar

In de wandelgangen

Zondag 20 juni
Real Madrid ziet in Pau Torres van Villarreal de ideale opvolger van Sergio Ramos. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren