De rust in Friesland is wedergekeerd: sc Heerenveen maakt indruk

Zondag, 8 december 2019 om

Waar het vorig seizoen vaak onrustig was bij sc Heerenveen is de rust in de Friese burelen dit seizoen wedergekeerd. Midden februari stond de club nog op een gedeelde vijftiende en zestiende plaats en doemde zelfs even het degradatiespook op in Friesland. Nog geen tien maanden later staat de club onder leiding van Johnny Jansen keurig zesde in de Eredivisie.

SC Heerenveen kan na zondagmiddag met gunstige resultaten op de andere velden en een overwinning op hekkensluiter RKC Waalwijk zelfs vierde staan. De laatste keer dat Heerenveen dat kon zeggen in of na deze fase van een seizoen was in 2016/17, toen Heerenveen onder Jurgen Streppel na de twintigste speelronde ook vierde stond, zo onderzocht Opta.


Eredivisie 2019/20TEAM WIJZIGINGEN BASISELF
SC Heerenveen 8
Willem II 12
FC Groningen 14
PSV 37

Jansen heeft een stabiele organisatie neergezet en vastigheden teruggebracht bij Heerenveen. De trainer wisselde zijn elftal dit Eredivisie-seizoen in totaal op slechts acht plaatsen ten opzichte van het voorgaande duel, terwijl dit gemiddelde bij andere ploegen op 22 ligt. Mede daardoor heeft geen ploeg deze Eredivisie-jaargang minder verschillende basisspelers gehad dan de equipe van Jansen (vijftien, net als Willem II).

De stabiliteit heeft van Heerenveen een moeilijk te kloppen team gemaakt; in de laatste twaalf Eredivisie-speelronden gingen namelijk alleen de uitduels met Ajax en PSV verloren (vijf zeges, vijf remises). Jansen verloor vijf van zijn twintig Eredivisie-duels als trainer van Heerenveen (zeven zeges, acht remises), van alle trainers verloor alleen Trond Sollied minder vaak in zijn eerste twintig Eredivisie-wedstrijden voor de Friezen (vier keer - Dwight Lodeweges en Jurgen Streppel ook vijf). Ook een 0-2 achterstand tegen Vitesse bleek in de vorige speelronde niet genoeg om Heerenveen van een zege af te houden.


Eredivisie 2019/20TEAM DIVERSE BASISSPELERS
SC Heerenveen 15
Willem II 15
Sparta Rotterdam 16
PEC Zwolle 25

Het was niet voor het eerst dat Heerenveen terugkwam van een achterstand: geen ploeg won dit Eredivisie-seizoen meer punten na op achterstand te hebben gestaan dan de Friezen (tien, net als PEC Zwolle). Tegenstander RKC verspeelde juist de meeste punten na een voorsprong dit Eredivisie-seizoen (veertien), dus een achterstand lijkt voor Jansen en consorten ook dit weekeinde niet onoverkomelijk.


Poll

Gaat sc Heerenveen bij de eerste zes eindigen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

10 reacties (laatste reactie door ecke)

Heerenveen speelt verassend goed. Het is na Ajax mijn favoriete club in de Eredivisie, maar om eerlijk te zijn had ik niet ve van dit seizoen verwacht. Ze zijn veel goede spelers verloren, maar zijn sterker teruggekomen. Verder zijn er op de transfermarkt met o.a. Botman en Ejuke prima aankopen gedaan. Een klein applaus is wel op zijn plaats, ze hebben het daar in het noorden mooi omgedraaid.

Wat me opvalt is dat ze de leeftijden van de basisspelers niet benoemen. Met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar en 6 maanden zijn deze statistieken nog veel knapper dan het eerst doet lijken!

Enorm trots op deze ploeg, het grote verschil met de voorgaande jaren is dat alle spelers veel inzet tonen, waarvoor hulde! De komende weken worden enorm belangrijk, met zondag RKC-uit en vervolgens de thuiswedstrijden tegen directe concurrenten Willem II en Heracles Almelo.

6 december 2019 om 08:54

Ik volg Heerenveen te weinig, maar kan absoluut weer genieten van ze als ik ze zie. Welke rol speelt Jansen wat jou betreft in dit geheel? Ik vind het in ieder geval knap dat zo'n (althans voor mij) onbekende coach het weer kan omdraaien in Heerenveen!

6 december 2019 om 09:12

Jansen komt uit de school Verbeek, de Haan en is betrokken coach die er nuchter in staat maar wel met een visie hoe voetbal aantrekkelijk gespeeld kan worden. Daarnaast bekend met (krachten binnen) de club, kent iedereen en weet hoe hij moet functioneren binnen het geheel. Door lange historie en innemende karakter veel steun bij alle geledingen. Niettemin moet hij ook opboksen tegen verwachtingspatroon van subtopper met aantrekkelijk voetbal. Dat gaat nooit helemaal goed op lange termijn, iedereen moet tikkie meer bescheiden worden. Dat lukt nog niet helemaal bij bestuur en fans ben ik bang. Niettemin enorme prestatie waarbij hij ook aantoont spelers individueel beter te laten functioneren. Dat laatste miste ik wel enorm vaak, maar dat speelt bij veel clubs denk ik

6 december 2019 om 10:01

Jansen doet het mijns inziens geweldig. Elke uitwedstrijd tegen lge middenmotors was ik weer bang voor een slappe afslachting, maar hij heeft ervoor gezorgd dat spelers sinds een lange tijd voor elkaar werken. Heerlijk om te zien

7 december 2019 om 07:39

Jansen als trainer is echt een verademing. Hij zorgt ervoor dat de spelers weer passie in het spel leggen en voor iedere meter knokken. Tevens een sympathieke man, die ook voor de camera’s altijd eerlijk is. Ik hoop echt dat hij nog jaren aanblijft als trainer van Heerenveen.

Sportief gaat het inderdaad goed met zelfs aantrekkelijk voetbal en leuke spelers om naar te kijken. Defensief staat het goed met Botman (maar die is snel weer weg) en Floranus die zich enorm verbeterd heeft. Middenveld is stuk intelligenter gaan spelen met Veerman, en Faik is belangrijker dan veel mensen beseffen. Voorin is met van Bergen en Ejuke snelheid en techniek, Odgaard krijgt bakken met kritiek maar is jong, onervaren en krijgt niet al teveel goede ballen. Uitstekend maar tikje boven stand, 7-9 is reeel alles daarboven mooi meegenomen. Commercieel en financieel is het nog steeds rampzalig daarentegen met uitblijvende hoofdsponsor, dom geflirt met Vietnam, relatief enorme stadionkosten en druk om spelers te verkopen. Richtingenstrijd en bloedgroepen tussen belangrijke Heerenveners is nog altijd aanwezig, trucs van Roozemond om zichzelf te parachuteren worden nooit vergeten, zodra het misgaat wordt er keihard met hem afgerekend, dat zit heel diep. Achterland blijft klein met concurrenten als Zwolle, Cambuur, Groningen en Emmen dat het goed doet. Zonder structurele partner (a la Univé eerder) is er voor de langere termijn nog geen oplossing. Tekort van 6 mln wordt maar niet teruggedrongen en hangt als zwaard van Damocles boven de club. In meerdere mate is Heerenveen afhankelijk van mislukte spelers die opgelapt moeten worden, grootste talenten zitten allang in buitenland in jeugdopleidingen, iedereen scout nu in landen waar Heerenveen ooit pareltjes haalde, paniekvoetbal is compleet met Vietnamees die geen Engels kan. Zeer onstabiele basis en al lang niet meer op weg naar structurele subtop zoals AZ eigenlijk als enige zelfstandig lukt. Scenario’s als Utrecht en Vitesse met eigenaren die miljoenen in de club pompen zijn ondenkbaar. Kortom: zonder structurele verbeteringen en meer concurrentie is de kans groot dat we weer terugzakken naar linkerrijtje met alle negativiteit die we eerder meegemaakt hebben. Wel belangrijk voor hele NL voetbal: is het nog mogelijk om een gezonde club te runnen in de Eredivisie? Uitzonderlijk helaas. Eigen jeugdopleiding zou levensader moeten zijn maar ook daar is achterland en potentie minimaal ondanks de laatste successen met Vlap, Pierie, van Aken etc Het zal niemand ontgaan zijn dat deze spelers talent hebben maar t ook enorm zwaar hebben, dat trekt niet meer scouts naar Friesland zullen we maar zeggen. Bij gelijkblijvende omstandigheden zullen we steeds stapje terug moeten doen wat meteen effect hebben op aantrekkingskracht van de club en met name enigszins verwende toeschouwers, dat kun je de laatste nauwelijks kwalijk nemen... als je Tomasson, vNistelrooy, Allback, Sibon, Alves, Huntelaar, Finnbogasson, Uth, Hansson, Pranjic, Jensen, Dost gewend bent is het lastig om je aan te passen aan moeizaam voetbal met spelers die van heel ver moeten komen. Zorgen genoeg dus, nog maar even genieten van huidig momentum.

6 december 2019 om 10:30

De jeugdopleiding is nog steeds de levensader van de club. Dat Pierie en Vlak het niet geweldig doen ligt meer aan hun keuzes. Als fans wisten we heus wel dat ze nog niet 100% klaar waren voor de volgende stap. Nu staat er momenteel niks in de basis, maar met Van der Heide hebben we ook weer een groot talent, er zit genoeg talent op de bank. Maar de basis met spelers als van Bergen, Ejuke en Veerman gaat in de toekomst ook wel wat opleveren. Dus de scouting doet het prima. Maar wat betreft de sponsor, dat is inderdaad nog wel een groot probleem. Hopelijk wordt er nog wat gevonden. Maar qua voetbal gaat het best top. Eindelijk weer een fatsoenlijke verdediging die ook de nul kan houden.

Ik gooi hier in Fryslan de laatste tijd wel eens een balletje op: wat zou je er van vinden als Jansen de nieuwe Foppe wordt, minimaal 15 jaar laten zitten. Niemand die mij raar aan kijkt, eerder een blik van, goh dat ik dat niet heb bedacht.rustige kerel uit de regio, hij kent de club door en door, speelt leuk voetbal, leuk in de media en hij is een factor die samenbindt hier in de regio (een Olde Riekerink bijvoorbeeld werd direct al professor genoemd en velen hadden antipathie). Abe - Riemer - Foppe - Johnny

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

sc Heerenveen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
6.Vitesse3310
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
W. HahnKeeper190
S. BotmanVerdediger192
I. DreševićVerdediger192
H. FaikMiddenvelder192
R. KongoloMiddenvelder193
C. EjukeAanvaller186
M. van BergenAanvaller183
Voor de complete selectie: Clubpagina sc Heerenveen.

15 fans
Coach, 50 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 23 januari
Juventus heeft de verhuurperiode van Matheus Pereira aan Dijon per direct afgebroken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren