Ontsteltenis bij Pelé van Anholt, Rai Vloet en Joël Zwarts op Instagram

Zondag, 17 november 2019 om

Ahmad Mendes Moreira krijgt steun van zijn ploeggenoten. De buitenspeler van Excelsior kreeg het zondag, na de wedstrijd tegen FC Den Bosch (3-3), verbaal aan de stok met trainer Erik van der Ven van de tegenstander. Van der Ven zou hem een 'zielig mannetje' hebben genoemd en daar reageerde Mendes Moreira fel op. De uitspraak van Van der Ven leidt tot ontsteltenis bij teamgenoten Joël Zwarts en Rai Vloet.

FOX Sports plaatst een video van het interview op Instagram en daar reageren Zwarts en Vloet onder. "Trainer van Den Bosch moet zich diep schamen! Schandalig dat je dit als trainer uitspreekt. Got you always, Ahmad", schrijft Zwarts. "Hoe kan je zoiets zeggen als trainer?", vraagt Vloet zich af. Ook Pelé van Anholt reageert onder de video. "Dan begrijp je ‘t ff HELEMAAL niet.."

Presentator Jan-Joost van Gangelen van FOX Sports laat in een nadere toelichting weten dat Van der Ven zijn uitspraak betreurt. Naar eigen zeggen reageerde Van der Ven op de wijze waarop Mendes Moreira een doelpunt vierde dat hij tijdens de wedstrijd maakte. Hij rende naar de supporters toe die hem eerder in de wedstrijd op racistische wijze hadden bejegend en haalde zijn gram.

"Van der Ven vond dat onhandig en een zielige reactie richting het publiek. Hij heeft er spijt van en vindt dat hij het niet had moeten doen", aldus Van Gangelen. In een interview zegt de trainer zelf dat hij zich 'volledig' achter een statement schaart van Den Bosch. "Ik heb het statement van de club zojuist gelezen. Iedereen kan dat lezen en daar sta ik achter", aldus Van der Ven, die het daarbij wilde laten.

In het statement spreekt Den Bosch van 'kraaiengeluiden', die 'dateren uit de tijd dat Hans Kraay jr. voor de club speelde' en die richting elke willekeurige speler van een tegenstander gemaakt kunnen worden. Mendes Moreira heeft dat echter anders ervaren. Hij werd uitgescholden voor 'k-zwarte, k-neger, k-katoenplukker en Zwarte Piet', zo gaf hij in een interview aan.

Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB, veroordeelt de racistische bejegening richting Mendes Moreira met klem. "Het is wanstaltig wat hier gebeurt. Afgrijselijk", benadrukt hij tegenover het Algemeen Dagblad. Na eerdere incidenten in landen als Italië, Bulgarije en Roemenië had Gudde gehoopt dat Nederland de dans zou ontlopen. "Maar dat is dus niet zo. Mijn handen jeuken, maar zoals iedereen weet is het aan de aanklager om hiermee aan de slag te gaan, want we hebben met de clubs een scheiding der machten afgesproken."

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door alkmaar54)

Denk dat van der Ven niet lang meer trainer is. Trouwens waarom trekt men niet gewoon eens een keer zo’n vak leeg? Weg met dat volk

17 november 2019 om 19:25

Waarom zou niet lang meer de trainer zijn? De club is het racisme ook aan het ontkennen, dus tenzij de Knvb hem schorst oid zal dit wel geen consequenties hebben.

17 november 2019 om 19:31

Wat een idioot die trainer zeg. Als hij niet doorheeft welke emoties Mendes Moreira er toe aanzet zijn goal voor dat rascistische vak te vieren dan heb je niks van het leven begrepen. Zegt mijn inziens veel over wat voor een mannetje het is. Bah.

17 november 2019 om 21:21

Als je dat vak leegtrekt zit er helemaal geen mens meer in het stadion. Dan komen er net 50 mensen naar een potje van deze teleurstellende club.

Dan is van der Ven wel een erg naief en dom mannetje of voelt de haat van een groot deel van hat Land over zich heen. Wat de supporters betreft. Ze staan mooi in beeld. Laat den Bosch nu maar even zien dat ze ballen hebben en ze verbod geven. Ipv goedkeuren en aangeven dat het kraaiengeluiden waren.

Net het interview gezien. Kon weinig berouw of begrip bespeuren. Niet in zijn lichaamstaal of intonatie. Op elke vraag antwoorde hij steevast: "Ik heb het statement van de club zojuist gelezen. Iedereen kan dat lezen en daar sta ik achter" Met andere woorden "geen commentaar" of "Ik beroep me op mijn zwijgrecht".

17 november 2019 om 19:54

Enge kleuter is het inderdaad en dat statement is helemaal lachwekkend. Bij ons zitten ook zat tokkies, maardat dem bosch heeft bij wijze van 10 supporters in dat stadion zitten waar een groot deel toch aardig bakvolk is. Bleegh

Het is gewoon een kwestie van tijd voordat zwarte piet weg is. De verandering is al ingezet. De grote bedrijven die het straatbeeld bepalen gaan hier echt niet mee door. En racisme hard aanpakken. Laat Den Bosch maar 2 wedstrijden zonder publiek spelen of 3 punten in mindering krijgen.

17 november 2019 om 20:38

Ik heb vroeger ook met m'n ouders sinterklaas met zwarte Piet gevierd. Is ook een warme herinnering en was absoluut niet slecht bedoeld. Dus het schuurt wel als dat dan verandert. Maar het schuurt nog veel meer wanneer het feest en de liedjes kapot worden gemaakt door hooligans of betogers die racistische scheldwoorden gebruiken en zwarte Piet liedjes naar een donkere jongen zingen. Dit gaat er alleen maar aan bijdragen dat meer mensen het wel oké gaan vinden als zwarte Piet verdwijnt. En dat vind ik zelf dan weer helemaal niet zo erg. Maar los van wat je van zwarte Piet vindt, is dit gewoon een treurig moment in het Nederlandse voetbal.

17 november 2019 om 21:17

Precies. Ik denk er ook genuanceerd over. Dat ik er nooit iets racistisch in zag wil niet zeggen dat een ander kind zich niet gekwetst kan voelen daardoor. Ik kan niet oordelen over het gevoel van een ander.

Lijkt mij duidelijk dat Den Bosch zwaar gestraft moet worden en dat die trainer per direct op non actief gezet moet worden. Er is geen plaats voor racisme in het voetbal en mensen die actief bijdrage aan racisme moeten hieruit verwijderd worden. Als de Knvb dit niet afdwingt dan moeten ze stoppen met de schijnheilige anti racisme campagnes die een wassen neus zijn tot dusverre.

17 november 2019 om 20:50

Het is allemaal mooi dit soort teksten, maar racisme is een maatschappelijk verschijnsel dus blijft voetbal daarvan niet verschoond. Teksten als "hoort niet in voetbal thuis" zijn dus onzin. Het hoort niet in de maatschappij thuis, maar het is er dus wel en ik ben bang dat het ook niet uit te roeien is.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

FC Den Bosch

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.Telstar250
13.FC Eindhoven21-11
14.Jong AZ19-4
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
D. VerbeekMiddenvelder183
P. van MoorselMiddenvelder164
Ruben RodriguesAanvaller168
R. TrotmanAanvaller91
M. DeijlVerdediger182
A. DkidakVerdediger151
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Den Bosch.

9 fans
Middenvelder, 24 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 12 december
Donny van de Beek vertrekt na dit seizoen zo goed als zeker van Ajax naar Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren