Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

BeNeLiga ‘een droomidee’: ‘Het doet me denken aan de Brexit’

Laatste update:

De BeNeLiga blijft een goed initiatief, stelt Ivan De Witte, voorzitter van AA Gent en tevens oud-voorzitter van de Pro League. De laatste weken stak het concept van een competitie met Belgische en Nederlandse clubs weer de kop op, met name in Belgische media. De Witte ziet echter nog veel obstakels bij de komst van de BeNeLiga.

De grotere clubs in Belgie en Nederland hebben inmiddels nog een onderzoek in gang gezet om de haalbaarheid van de competitie te bekijken. “Ik denk dat het een bijzonder goed idee is", begint De Witte in De Tribune op Radio 1. "Al doet de BeNeLiga me wel wat denken aan de Brexit. Oké, de vergelijking is misschien wat scheef, maar wel valide qua beeldspraak."

‘Ik ben ervan overtuigd dat de BeNeLiga nooit zal gebeuren’

Lees artikel

"Want ik denk dat we wel eens heel lang zouden kunnen sukkelen met de uitvoeringsmodaliteiten. Wat zal de UEFA zeggen? Hoe moeten we omgaan met de nationale competities? Wat vindt Binnenlandse Zaken? Als je een meerderheid hebt om een idee te ondersteunen, moet je het ook nog kunnen uitvoeren”, aldus De Witte, die de komst van de BeNeLiga niet snel verwacht.

"Voorlopig is een BeNeLiga nog altijd meer een droomidee dan een realistisch idee. Ik ben echt voorstander, maar ik zie nog ongelooflijk veel obstakels.” De Witte wijst onder meer op de mediacontracten. Volgens jaar moeten Belgische clubs beslissen over een nieuwe verbintenis tot 2023. De clubs hopen meer geld te vangen dan de 85 miljoen euro bij het huidige contract.

"Ik weet dat we nu aan het begin staan, maar dat er pas echt beslist wordt in maart of april”, vervolgt De Witte zijn relaas. “Als we nu al praten over een bepaald bedrag, zijn de limieten al gesteld. We mogen niet te vlug happen. Ik heb wel aan de voorzitter gezegd dat we een bedrag van minimaal 120 miljoen euro moeten vooropstellen."

Verwacht jij dat de BeNeLiga binnen vijftien jaar een feit is?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Als we nou eens zouden starten met een BeNe-Beker naast het bestaande beker toernooi. Dan kun je alvast bekijken hoe groot de animo is voor een twee-landen competitie. Mocht dit een doorslaand succes zijn dan kun je alsnog overwegen om een Beneliga te starten.

12 november 2019 om 12:27

Kijk eens, je zit op dezelfde gedachtelijn als ik

12 november 2019 om 12:28

Precies, dit zorgt ook niet voor al te veel aanpassingen dit moment. Gewoon testen hoe het gaat, wat de voor- en nadelen zijn. Ik zou een bekertoernooi met België echt wel een flinke vooruitgang vinden in elk geval ten opzichte van het huidige bekertoernooi, omdat dat gewoon niet leeft bij de topploegen.

12 november 2019 om 12:38

Tuurlijk. Clubs klagen al steen en been over de te volle wedstrijdkalender. Laten we er nog een onbeduidend bekertoernooitje waar geen hond op zit te wachten bij doen. Stel je wint dat toernooi, wat dan? Dan heb je de Croky KNVB beker in je prijzenkast staan, als dat geen nieuwe markten aanboord weet ik het ook niet meer.

12 november 2019 om 12:46

Master D, iets vrolijker mag ook wel hoor. Ik zou het een prima idee vinden, maar dan moet er inderdaad wel gelet worden op het drukke speelschema. Wellicht dat je beide bekertoernooien (NE + BE) in de eerste seizoenshelft kunt houden (dmv latere in plaatsingen van bijv. Eredivisieclubs), terwijl je het gezamenlijke bekertoernooi de tweede seizoenshelft kunt houden. Hier doen dan alleen de Eredivisie en Pro League clubs aan mee.

12 november 2019 om 12:56

Waarom niet ter vervanging van het huidige bekertoernooi?

12 november 2019 om 13:04

@master D is dat misschien al 1 van die redenen waarom wij niet meer kunnen komen?in Engeland krijgen ze meer TV geld, mede door dat ze meer wedstrijden spelen.. Daar houden de spelers het ook vol toch?

12 november 2019 om 16:09

Kun je ook uitleggen wat je er prima aan vind? Ik begrijp echt werkelijk niet waarom men zit te wachten op de Belgen? En inderdaad, wat heb je aan die beker als je hem wint? Laat de clubs die zo graag tegen de Belgen willen spelen lekker zelf afspraken maken voor een toernooitje of iets dergelijks.

12 november 2019 om 16:41

Meer weerstand. Leuke semi-europese wedstrijdjes voor de clubs die nooit Europees spelen. 2 competities op het hoogste niveau, waardoor het ook interessant is voor sponsoren en dus grote geldprijzen. Je zou er zelfs nog een Europese ticket aan kunnen verbinden. (geen idee hoe) Voor de topclubs zijn het extra wedstrijden voor grote talenten en wisselspelers en na de winterstop speelt 90% geen Europese wedstrijden meer, waardoor je meer ruimte hebt voor een prestigieus toernooi tussen de Nederlanders en de Belgen. Voor de voetballiefhebbers natuurlijk ook een manier om wat talenten van België aan het werk te zien.

12 november 2019 om 12:43

Hmm nee. Gewoon doorgaan zoals het nu is. Ik vermaak me prima met de eredivisie en ik wil gewoon Nederlandse clubs in Europa en niet dat je de plaatsen moet delen met België . Ze kunnen de pot op

12 november 2019 om 13:50

Helemaal mee eens. Is alleen voor Ajax en PSV echt interessant. Alhoewel ik me toch afvraag hoeveel ze nu werkelijk extra gaan verdienen op deze manier. Wat mij betreft zouden Ajax en PSV beter kunnen instromen in een grotere competitie als de Bundesliga ofzo als de Eredivisie niet aan hun gewenste verdienmodel voldoet.

12 november 2019 om 16:03

Ajax en nog een ander team gaat extra verdienen. De rest minder. Nu heb je 5 nl clubs en 5 be clubs in europa. Dat worden er straks geen 10 maar gewoon 5. Ajax, psv, brugge, anderlecht en genk. Feyenoord nooit meer europees voetbal, AZ ook niet etc. Die clubs missen dus europese inkomsten, talenten kunnen zich niet op europees niveau ontwikkelen en laten zien, worden minder waard etc. Nee die gaan er alleen maar op achteruit. Ook krijgen we geen 5 CL plekken maar gewoon 2. Ajax en Brugge ofzo. Psv nooit meer Cl, loopt veel geld mis dus gaat achteruit. Het hele idee dat beneliga meer oplevert is gewoon helemaal niet waar.

12 november 2019 om 12:47

Beginnen met een instapmodel lijkt me een goed idee. Beide nationale leagues verkleinen naar 12 teams waarmee je competitie speelt van 22 wedstrijden, dit is de nationale competitie. Daarna maak je 4 gemengde poules van 6 teams Belgie / Nederland. Die spelen 10 wedstrijden (uit en thuis). Hiervan gaan 2 teams per poule door en speel je kwartfinales, halve finales en een finale. Met de huidige stand krijg je dan bijv.: Poule 1: Ajax, Heracles, Sparta, Club Brugge, Zulte, KAS Eupen. Poule 2: AZ, Willem II, Twente, AA Gent, Antwerp, Sint Truiden etc. Ander model kan zijn om de nummer 1 tm 3 samen te voegen in een poule etc.

12 november 2019 om 16:12

En dat vind je allemaal serieus leuk? Denk je dat er ook maar iemand in Twente zit te wachten op Gent, Antwerp of Sint Truiden? Het lijkt wel of men zich helemaal blind staart op het idee qua tv gelden terwijl het waarschijnlijk ook nog eens geen drol op gaat leveren. Heel fijn hoor, als je idee wordt doorgezet, maar mij zullen ze in geen stadion meer vinden.

12 november 2019 om 19:51

Ik vind dit werkelijk een waardeloos idee. Een reguliere competitie zoals de eredivisie blijft toch leuk? Wie wordt er kampioen en wie gaan er Europees spelen? Onderin is er ook genoeg spanning. Wie degradeert er en wie is veroordeeld tot de nacompetitie en welke clubs ontspringen die dans?

12 november 2019 om 13:16

Dan zul je de bestaande bekertoernooien af moeten schaffen vanwege een te druk speelschema. Verder denk ik ook niet dat het zin heeft. Waarom iets proberen te forceren, terwijl ieder weldenkend mens stiekem heel goed weet dat zo'n Beneliga eigenlijk niet haalbaar is. De weerstand zal enorm zijn en als clubs eenmaal hun berekeningen maken, zullen zij ook concluderen dat de voordelen enkel aantrekkelijk zijn voor de 2-3 grootste clubs in beide landen.

12 november 2019 om 13:25

Ik ben benieuwd hoe je tot deze conclusie komt. Maar daarbij, als 2 tot 3 clubs per land daar van profiteren, dan heb je toch een veel grotere groep clubs die kapitaalkrachtiger zijn geworden en daarmee de competitie aantrekkelijker maken? Dat is toch een geslaagd project lijkt mij?

12 november 2019 om 14:38

En jij denkt dat die 2 of 3 miljoen euro extra per jaar voor clubs als Utrecht of Vitesse uit gaat maken? Daar haal je hooguit 1 of 2 spelers voor, maar je loopt wel het risico om te degraderen. Voor elk voordeel loop je telkens tegen 3-5 nadelen aan. Denk je dat een Utrecht het risico gaat lopen om in sportief verval te geraken voor een paar miljoen euro extra per jaar? Dan zwijg ik nog over al die clubs onder Utrecht.

12 november 2019 om 19:06

Het lijkt mij logisch dat meer concurrentie niet alleen voordelen heeft. Dat lijkt mij geen goed argument om een stap vooruit tegen te houden. Wanneer de financiële en sportieve mogelijkheden echter niet opwegen tegen de risico’s zou je dat wel tegen kunnen houden. Dat lijkt mij niet duidelijk, en is dus voor jouw ook niet duidelijk.

13 november 2019 om 15:55

Je denkt toch niet serieus dat clubs niet enkel naar hun eigen perspectieven kijken? Ik heb het idee dat jouw clubvoorkeur een enorme rol speelt in jouw mening omtrent dit onderwerp, terwijl de sportieve toekomst bij minstens 13-14 Eredivisie clubs heel onzeker is. Dat is niet eens giswerk, maar gewoon een vaststaand feit. Dat moet je toch zelf ook wel inzien?

12 november 2019 om 13:30

Hoewel ik zeker geen voorstander van een Beneliga ben, lijkt me een gezamenlijk bekertoernooi een topidee. Maar dan wel ipv de twee nationale bekers en niet als extra. In de huidige beker zie je dat het pas rond de halve finale serieus genomen wordt, terwijl je bij een Benebeker wel een sterker toernooi krijgt.

12 november 2019 om 13:58

Topidee. Huidige beker vind ik geen ruk aan, maar met de Belgische teams erbij: leuk, voor de verandering. En laat Luxemburgse teams ook lekker meedoen.praktische probleem is dat degenen die de Bene Liga willen maken vooral geinteresseerd in het extra geld, en dat krijg je met een gezamenlijk bekertoernooi nauwelijks.

12 november 2019 om 16:02

Hoe ga je deze inplannen naast de Europese wedstrijden? Vorig jaar was het al een probleem toen Ajax de halve finale haalde. Ajax zal dan jong Ajax laten spelen en daar komen geen 50.000 mensen naar toe. Het nadeel blijft dat uefa de competitie als 1 blijft zien en daarom maar 5 clubs Europa in mogen ipv de 10 die beide landen nu hebben.

Als je hier wil komen, zou ik eerst beginnen met een Benebeker. Dan kan je eens aankijken hoe dat aanslaat en heeft ook minder complicaties. Simpel, Belgie en Nederland nemen de Europese bekertickets terug en laten ze verdeeld worden in de competitie voor de proefperiode, dan hoef je de Uefa ook niet ermee te betrekken ivm Europese Tickets. Daarna maar eens verder kijken voor een Liga

12 november 2019 om 12:33

Of je maakt het een tweede bekertoernooi naast de Knvb beker waar je je voor kwalificeert als je in de top X eindigt van de competitie.

12 november 2019 om 15:10

Ook een goed idee!

12 november 2019 om 16:16

En je kunt ook een goede reden bedenken voor clubs om 10e te willen worden i.p.v. 11e als de eerste 10 van Nederland en België meedoen? Behalve dan dat ze het zichzelf zo druk mogelijk maken een jaar later.

Ik heb het idee dat de Belgen het meer zien zitten dan de Nederlanders. Las laast ook dat de Nederlandse topclubs niet bepaald voor een BeNeliga zijn met PSV voorop. Laten we het maar op een gezamelijk bekertoernooitje laten. Dat lijkt mij nog best leuk.

12 november 2019 om 13:00

Die indruk heb ik ook: de Nederlandse supporters achten het niveau van de Belgische competitie te laag. Gijp zei onlangs dat hij een wedstrijd van Anderlecht had bekeken en dat het niveau slecht was. Daarin heeft hij gelijk: Anderlecht kent een ongekend slecht seizoen. Maar je mag een competitie niet afrekenen op 1 team. Als wij zouden zeggen dat Feyenoord slecht bezig is, is jullie competitie daarom nog niet slecht, toch?

12 november 2019 om 13:39

Ik denk dat Belgie in de breedte misschien wel een sterkere competitie heeft, vooral qua subtop. Maar qua topclubs komen de Belgische topclubs (ondanks een betere TV deal) financieel nu niet in de buurt van de Nederlandse topclubs. Feyenoord heeft een vergelijkbare begroting als Club Brugge, PSV zit daar zo'n 10 miljoen boven en heel ver daar boven staat Ajax die zelfs EL een begroting van 110 miljoen heeft.

12 november 2019 om 16:43

Maakt niet heel erg veel uit denk ik. Ajax steekt er bovenuit, PSV en Club Brugge ontloopt elkaar niet veel denk ik. Anderlecht, Genk, Gent, Luik, Antwerp, Feyenoord, AZ, Utrecht en Vitesse zitten denk ik in het groepje daarna waarbij de Belgische clubs over de linie wel iets beter zijn waarschijnlijk. De Belgische middenmoters zijn misschien ook iets beter of stabieler dan de Nederlandse maar ik twijfel als je Heerenveen, Groningen, Heracles laat spelen tegen Charleroi, Sint Truiden, Oostende of er dan echt veel verschil in zit. De slechtste ploegen uit de Eredivisie zijn wel iets minder dan de Belgische denk ik, maar het zijn er ook 18 om 16.

12 november 2019 om 17:15

Ik denk persoonlijk dat dit seizoen de top 8 er zo zou uitzien: 1. Ajax, 2. Club, 3. Psv, 4. Gent, 5. Standard Luik, 6. AZ, 7. KV Mechelen, 8. Antwerp. Want Club Brugge is echt wel beter dan Psv.

Als je Ajax zo ziet heersen in de eredivisie vind ik wel dat de BeneLiga moet komen om de competitie spannender te maken. Ajax gaat alleen nog maar meer groeien in financieel opzicht de komende jaren en wordt het gat alleen maar groter tussen Ajax en de rest. Spanning gaat dan uit de eredivisie. Voor Ajax zou meer weerstand in de competitie ook goed zijn.

12 november 2019 om 12:40

Ik mag het niet hopen. Ik wil gewoon Nederlandse clubs zien spelen in Europa. We hebben al niet veel plaatsen voor de champions league etc en dan moeten we het nog delen ook.

12 november 2019 om 12:59

''voor Ajax zou meer weerstand in de competitie ook goed zijn''. Ach joh, laten we verder alle clubs maar opheffen en een paar clubs uitkiezen om maar wat weerstand aan Ajax te bieden. Want daar moet 't maar om draaien. Ajax loopt ook verder weg met Beneliga. Welke extra weerstand heb je dan voor ze? Brugge?de Beneliga is een absoluut gedrocht in mijn ogen. Lekker de helft van beide competities opdoeken om het de (sub)topclubs en middenmoters maar wat leuker te maken en alles wat eronder zit (inclusief de KKD dus) maar lekker laten verzuipen.

12 november 2019 om 13:20

Is toch enkel waar het om draait, de top ploegen, ehhh Ajax, PSV en Brugge, wat eronder valt of uiteindelijk weg zal gaan of weer amateurs worden word niet over nagedacht. Er zullen maar een paar ploegen wijzer van worden en dat zal de top 1/ 2 worden uit beide landen. Geheel eens met je reactie dat de Beneliga een gedrocht is die zn weerga niet kent. Alles voor een beetje meer geld, want het voetbal interesseert ze geen reet. Daarbij, meer geld? Dat moet ik nog maar eens zien, want Bels heeft nu al veel minder inkomsten uit het voetbal / tv, dus ik denk dat de Belgen het wel zien zitten om een beetje geld op te komen halen in Nederland. Daarbij ook nog eens dat onze 100 jarige competitie met alle resultaten verdwijnen. Klassieker of toppper.... Welke.

13 november 2019 om 16:03

De TV contract in België is wel hoger dan in NL, benieuwd hoeveel het verschil na een Beneliga voor België zal zijn, minder extra inkomsten dan voor Eredivisie clubs das wel zeker

12 november 2019 om 13:18

Zou wel ff wachten tot iets na de eerste titel in 5 jaar voor je de rest van de Eredivisie opdoekt om Ajax tegenstand te bieden

12 november 2019 om 15:57

Precies. Ajax zit nu in een sterke fase. Die hebben we in de jaren '70, '90 en begin dit decennium ook gehad. Zulke fase heeft psv in de jaren '80 en '00 ook gehad. Na een ijzersterke periode van 5 jaar zakte het weer in. Laat Ajax het eerst maar bewijzen a la Juve en Bayern.

12 november 2019 om 13:47

En dat groeien gaat in de Beneliga niet gebeuren met veel meer tv geld? Club Brugge heeft een begroting van 70 miljoen (vergelijkbaar met Feyenoord) en de rest zit rond de 45 - 50 miljoen. Bovendien, dat heersen is pas iets heel recent iets. Ook in een nieuwe competitie gaan er verhoudingen komen, het duurt misschien even maar voor je het weet heb je ook daar traditionele degradatieclubs. Die hebben alleen andere namen en een iets hoger niveau (omdat het gehele niveau erop vooruit gaan).

12 november 2019 om 13:59

Of het gat wordt nog groter.er is eigenlijk maar een club waarvoor de Beneliga goed is, en dat is Ajax. Die hebben straks nog steeds veruit de hoogste begroting en zal nog meer internationale inkomsten kunnen genereren als de Beneliga internationaal ook aanslaat en ze zullen nog aantrekkelijker worden voor sponsors. Alle andere clubs moeten in de Beneliga sportief (niet financieel) een stapje terug doen. Een club als Feyenoord moet dan in een goed jaar niet alleen PSV en Ajax voorbij, maar ook nog eens de Belgische top om kampioen te worden terwijl de traditionele subtop in beide competities ineens tegen degradatie moeten gaan spelen. Die clubs zullen vooraal een regionale uitstraling houden terwijl de meest succesvolle clubs (gezien de begroting waarschinlijk Ajax) vanwege de grotere internationale uitstraling alleen nog maar verder weg lopen. Uiteindelijk zijn er in elk land maar een paar clubs die mee doen om het kampioenscap. In de meeste landen zijn dat er 2 of 3 en dat zijn bijna elk jaar dezelfde clubs. Dat zal in een Beneliga niet anders zijn.

12 november 2019 om 16:18

"als je Ajax zo ziet heersen in de eredivisie vind ik wel dat de Beneliga moet komen om de competitie spannender te maken."ik weet niet of je net ontwaakt uit je winterslaap maar Ajax domineert niets. Ze zijn net weer een keer kampioen geworden. Bayern en Juventus domineren. "ajax gaat alleen nog maar meer groeien in financieel opzicht de komende jaren en wordt het gat alleen maar groter tussen Ajax en de rest."ook dit is niet waar. Het gat tussen Ajax en de rest is altijd al gigantisch geweest. Gaat Ajax meer verdienen, doet de rest dit ook (geld overigens voor vrijwel alles). Al is het alleen al doordat de transfers die Ajax dan in Nederland doet ook zullen stijgen.

Lijkt me wel een vet idee, Belgische clubs vs Nederlandse clubs heb ik sowieso altijd leuk gevonden, Maar dat heb ik ook met Malmö - Kopenhagen en Rosenborg - Kopenhagen. Maar het word heel moeilijk hoe je het gaat indelen etc

12 november 2019 om 12:33

Ik vind het niet zo moeilijk. Beste nummers 10 van beide landen mogen meedoen. En dan een BeneLiga 2 maken met beste nummers 11 tm 20 van beide landen. En daarachter gewoon nog een nationale keuken kampioen divisie.

12 november 2019 om 13:12

En jij denkt dat alles buiten de top 10 en de gehele Keuken Kampioen Divisie daarmee akkoord gaat? Natuurlijk niet en waarvoor? Voor een paar miljoen euro extra per jaar die elke relevante club bij mag schrijven? Sterker nog: Ik denk dat zelfs een aantal subtoppers af zal haken als ze de boel doorrekenen en beseffen dat het allemaal helemaal niet zo voordelig is.

Sportief is het zeker een meerwaarde voor de topclubs van België en Nederland. Ik begin al te watertanden bij de gedachte aan Gent-PSV of Brugge-Ajax. Ook een mooie manier om te bewijzen dat de Belgische clubs zeker niet moeten onderdoen voor de Nederlandse.toch denk ik dat de keerzijde van de medaille te groot is. Niet doen die Beneleague. Misschien eens in de 3 jaar een gezamenlijk bekertoernooi organiseren?

Ik denk dat de commerciële voordelen behoorlijk worden overschat. Sentiment is belangrijk in de commercie en juist de sentimenten spreken in het voordeel van de normale landelijke competities. Voor mij hoeft dit absoluut niet. Emmen, RKC en Fortuna hebben dan wel ruk teams, maar het zijn wel ónze ruk teams.

12 november 2019 om 12:34

Maar Ajax en Psv ondervinden steeds minder tegenstand van deze rukteams. Waardoor je saaie voorspelbare wedstrijden krijgt.

12 november 2019 om 13:01

Ik vond Willem II - PSV inderdaad behoorlijk voorspelbaar.

12 november 2019 om 13:10

Zoiets kan snel weer omslaan. Wat gaat er bijvoorbeeld met Ajax gebeuren, mocht Overmars vertrekken en wat gaat er met Feyenoord en PSV gebeuren als het technisch apparaat weer goed werkt? Je kunt geld hebben, maar alles valt en staat met beleid. 1 minder bestuur of een slechte TD en je kunt snel terugvallen.

12 november 2019 om 14:40

Alsof Man City en Liverpool vorig jaar zo veel weerstand hadden in de Premier League. Ze haalden 98 en 97 punten. Liverpool eindigde 25 punten voor de nummer 3 Chelsea. Barcelona eindigde op 87 punten in de Primera Division, 12 punten voor op nummer 2 Atletico Madrid en 19 punten voor Real Madrid. Bayern eindigde op 88 punten, 25 punten voor op de nummer 3 RB Leipzig. Je houdt je voor de gek als je denkt dat er alleen in Nederland teams zijn die veel sterker zijn dan de concurrentie.

12 november 2019 om 12:53

En waarom zijn de Belgische clubs ook niet onze clubs dan? Omdat de Nederlanden opgesplitst zijn in twee denkbeeldige landen? Sorry maar Vlaanderen en Nederland zijn voor de grootste deel van de geschiedenis één land geweest en ik heb dan ook niet iets meer met Fortuna dan een club Brugge en zeker niet wanneer we 5 jaar met hen in de competitie hebben gezeten. Dat zou een ander verhaal zijn als Nederland eem competitie zou oprichten met Schotland maar België en Nederland horen gewoon samen

12 november 2019 om 13:44

@dusantadicik opteer voor een Romeinserijk competitie, dan kunnen ze onder de grote rivieren mooi een competitie opstarten met Roma, Psg, OFI Kreta, Galatasaray en Alexandrië. Is ook lang genoeg één rijk geweest om het te kunnen samenvoegen. België en Nederland zijn toch zo verschillend van elkaar dat je moeilijk kn zeggen dat ze bij elkaar horen! Over Wallonie niet te beginnen.

12 november 2019 om 14:15

Maar dat is Groningen toch ook van Limburg? Ik zie wel een idee achter een Bene liga. Of laat ik het zo zeggen, ik zou het graag uitgebreid onderzocht zien worden.

12 november 2019 om 14:16

@1900dus Vlaanderen en Nederland hoorden samen, tot staatsnationalisme in België in de 1830s zijn intrede deed en beide landen zijn veranderd. Rond die tijd werden Vlaamse schilders als Rubens in de Zuidelijke Nederlanden groter gemaakt, zodat de Belgen een eigen culturele geschiedenis kregen, één die los stond van de Noordelijke Nederlanden. Dat was belangrijk voor het staatsnationalisme wat in die tijd zijn intrede deed. Daardoor hebben beide landen nu hun eigen identiteit, dat is bewust geregeld. En in Nederland werd dit ook aangewakkerd, omdat koning Willem 1 in zag dat met nationalisme legers een heel stuk goedkoper konden worden. En die sentimenten zijn nu nog steeds belangrijk in beide landen. Je ziet het ook aan de gesprekken rond FC Limburg: de vraag of iedereen er iets mee op kan schieten is irrelevant, omdat de sentimenten vele malen zwaarder wegen dan het commerciële vraagstuk. Ondanks verwoede pogingen van allerlei politici leven we nu eenmaal in een land met tradities waar mensen aan vast willen houden. En daarbij horen clubs die binnen de landsgrenzen kennen die we al bijna 200 jaar hebben.

12 november 2019 om 13:07

Het verbaast mij ook hoe erg de voordelen van zo'n samensmelting overschat worden. De topclubs en de subtop mogen een paar miljoen euro extra per jaar bijschrijven, maar met name de subtoppers worden dan wel direct gedeclasseerd tot middenmoot of degradatiekandidaat. Een keer degraderen en de schade zal niet te overzien zijn. Bovendien krijgen alle relevante clubs minstens dezelfde financiele boost waardoor je er ook op dat gebied geen voordelen van hebt. Dan zwijg ik nog over het feit dat je met een Beneliga het overgrote deel van de Nederlandse en Belgische profclubs volledig buitenspel zet.

12 november 2019 om 14:24

Een tijd geleden heb ik gehoord over een onderzoek dat het blad VI heeft laten uitvoeren naar de interesse in amateurvoetbal. Veel mensen gaven aan dat ze meer over amateurvoetbal wilden lezen, maar nog veel meer mensen gaven aan dat ze niet geïnteresseerd waren in het amateurvoetbal in een regio ver van hun huis. Dat onderzoek wees uit dat mensen enkel in nationale bladen willen lezen over het amateurvoetbal in hun eigen regio. Dat is op kleinere schaal ook wat de Beneliga ook zal doen. Mensen kijken inderdaad enkel naar dat wedstrijdje tussen Ajax en Genk wat er op de kalender bij komt ten koste van Groningen tegen Heracles, maar er gaat ook een wedstrijd tussen Gent en Royal Antwerp bij komen. Dezelfde Bredanaar die niet naar Groningen-Heracles kijkt schakelt ook niet in voor Gent-Antwerpen. Maar Groningen-Heracles zal dan wel een niveau lager gespeeld worden, waar ze het inderdaad nog zwaarder gaan krijgen om het hoofd boven water te houden. Ik geloof niet in dit plan.

12 november 2019 om 14:41

Ik ook niet en het verbaast me dat er zoveel mensen zijn die serieus denken dat het een goed idee is. Over elk voordeel kan ik al moeiteloos 3-5 nadelen benoemen, laat staan iemand die al die zaken daadwerkelijk moet onderzoeken en daarin een expert is. De voordelen zijn wel duidelijk, maar volgens mij begrijpen veel mensen de enorme lijst van nadelen nog niet.

Het idee is inderdaad tof maar er zijn zoveel mogelijke nadelen. Hoe verdeel je het? Wat met de kleinere clubs? Is het nog mogelijk dan om 6 (BE) en 5 (NL) Europese tickets te behouden?

12 november 2019 om 12:48

Dat kan natuurlijk nooit mogelijk zijn! 11 Europese tickets krijgen de toplanden ook niet.

12 november 2019 om 13:03

Het idee lijkt tof omdat men momenteel alleen over de voordelen praat. Echter zijn de nadelen veel groter dan de voordelen. Je krimpt als het ware in beide landen het voetbal in, aangezien je afhankelijk raakt van aanzienlijk minder clubs op het hoogste niveau. Bovendien benadeel je het overgrote deel van alle clubs in Nederland en Belgie. Een dergelijke competitie is alleen haalbaar als een soort extra competitie buiten de reguliere competities (eredivisie en Jpl) om.

12 november 2019 om 13:37

Ik ben heel benieuwd naar jouw redenering. Schaalvergroting is niet per definitie negatief, en hoeft ook niet tot meer nadelen dan voordelen te leiden. De opzet van een nationale profcompetitie heeft ook zijn gevolgen gehad voor een aantal clubs, maar heeft er ook voor gezorgd dat het niveau opgetrokken werd.

Zonder enige financiële onderbouwing beweer je nu al verscheidene keren dat het voordeel voor een groot aantal subtoppers nihil is en de nadelige gevolgen veel groter zijn.

Ik betwijfel dat. Ik denk dat het sentiment van korte duur zal zijn, en dat een afzetmarkt van om en nabij de dertig miljoen kapitaalkrachtige Europeanen heel interessant is voor buitenlandse investeerders en sponsors. De creativiteit die zowel Nederland als België in de opleiding hebben getoond kan er mede voor zorgen dat je aanhaakt bij de grotere competities. Die zitten namelijk ook niet stil. Wanneer wij dat wel doen, dan weet je in ieder geval zeker dat je nog verder achterop raakt. Een incidenteel succes van Ajax doet daar niets aan af.

12 november 2019 om 14:46

Maar waar is dan jouw financiele onderbouwing voor de haalbaarheid van een Beneliga? Die afzetmarkt waar je het over hebt is in Nederland groter dan in Belgie. Ik weet het goed gemaakt. Kom eens met een feitelijk (financieel argument) waarbij de voordelen van het Nederlandse voetbal in het algemeen groter zijn dan de nadelen omtrent een Beneliga. Als Ajax supporter is een Beneliga aantrekkelijk, maar voor de meeste clubs is het een enorm groot risico.

12 november 2019 om 16:10

De feitelijke financiële argumenten zullen gepresenteerd worden door de accountants die het onderzoek uitvoeren. Ik reageer op jouw stelling die ik in twijfel trek en mijn motivatie is duidelijk. De gecombineerde afzetmarkt is voor investeerders interessanter. Ik vind het een zwaktebod als ik je stelling in twijfel trek en je niet verder komt dan loze kreten. Wacht nou gewoon het onderzoek af. Dan kun je ook met redelijkheid de risico’s inschatten. Nu ben je alleen maar onnodig paniek aan het zaaien.

12 november 2019 om 16:11

Hoe gaat het met de televisierechten? Gaan die verkocht worden aan twee televisiemaatschappijen in twee landen, of gaat die eenmalig verkocht worden aan een bedrijf dat in zowel Nederland als België moet fungeren? Hoe moet dat precies gaan werken?

12 november 2019 om 17:47

Je beticht mij van loze kreten, terwijl je het zelf alleen hebt over een eventueel grotere afzetmarkt. Bovendien ben je nogal aan het overdrijven. Ik geef m'n mening omtrent dit onderwerp en dat doen we hier allemaal. Als er paniek komt rondom die Beneliga of op dit platform, zal dat echt niet komen omdat ik mijn mening geef. Ik vraag om een financiele onderbouwing voor jouw argumenten en vervolgens kom je zelf aanzetten met "wacht het onderzoek af". Lekker makkelijk. Sorry hoor, maar we hebben het hier over een financiele / sportieve afweging die letterlijk iedereen kan maken. Buiten de grootste clubs in beide landen om is het risico veel groter dan de beloning. Ik snap niet hoe dat uberhaupt een discussie is. Dat is gewoon pure logica.

12 november 2019 om 18:59

We weten nog helemaal niet om hoeveel geld het gaat, en wat de verdeelsleutel zal zijn. Ik vind het logisch dat er meer geld aangetrokken kan worden wanneer je een grotere afzetmarkt hebt, en een meer competitieve competitie. Hoeveel dat op zal leveren is mij nog niet duidelijk. Dat er clubs het onderspit zullen delven zal best kunnen zijn, maar ik denk dat we op dat punt van mening verschillen. Ik denk niet dat zo een competitie tot stand komt wanneer er slechts een handvol clubs profiteren. Ik verwacht dat er inde breedte van die competitie meer geld verdient zal worden en de huidige subtop daar ook van kan profiteren. Ik stelde jouw de vraag omdat je een aantal keren heel stellig beweert dat veel clubs af zullen haken wanneer ze de doorberekening maken. Dan ben ik ben ik benieuwd hoe je daarbij komt. Blijkbaar gis je daar dus naar. Net als ik ernaar gis overigens, maar ik ben ben dan ook minder overtuigd, en trek jouw stellingname in twijfel.

13 november 2019 om 15:51

Dat is toch gewoon een hele simpele rekensom? Laten we het even simpel houden en Utrecht als voorbeeld nemen. In Nederland de vierde club op dit moment en met een Beneliga de club met de veertiende begroting. Wat schieten zij daar mee op? Juist, eigenlijk niets. Ik haalde Utrecht aan, maar we hebben nog 14 andere clubs waarbij de toekomst er dan nog donkerder uitziet. Dat is toch een heel reeel scenario die iedereen moet kunnen zien.

In hoeverre is er in Wallonië interesse in dit idee? De band tussen Vlaanderen en Nederland is logischerwijs altijd al heel sterk, maar Walen hebben toch helemaal niks met Nederland? Voelen die niet veel meer verbondenheid met Luxemburg en Frankrijk?

12 november 2019 om 13:01

De Ligue 1 zal niet geinteresseerd zijn in een samenwerking, onafhankelijk van Vlaanderen opereren is een doodsteek voor het Belgische voetbal en Luxemburg is voor Belgie niet interessant. Dan kunnen ze twee dingen doen: 1) Niets veranderen, of 2) Samenwerken met Nederland.

12 november 2019 om 16:29

toevallig heeft de voorzitter van de grootste Waalse club, Standard, zich vandaag uitgesproken over een eventuele BENE-league: https://sporza.be/nl/2019/11/12/venanzi-over-bene-... bevestigt inderdaad wat je hier aangeeft

Altijd als er dit soort artikelen zijn wordt er gereageerd dat dit slecht zal zijn voor de kleinere clubs. Maar als je je verdiept hebt in de financiën in de voetbalwereld zul je begrijpen dat de kleinere clubs juist zullen groeien door de Beneliga

12 november 2019 om 13:04

Verklaar je in dat geval dan ook nader?

12 november 2019 om 13:19

Naar deze uitleg ben ik ook heel erg benieuwd.....

12 november 2019 om 13:29

Aangezien er al 2 hebben gevraagd om verheldering zal ik even een klein 'ietsje' tikken naar je. We voegen 2 competities samen, dat is goed voor 36 clubs. Daarachter de KKD en in Bels, goed voor 40 clubs. We voegen dus 76 clubs samen, daarvan gaan er 20 in de Beneliga spelen. De gelden worden voor deze clubs gegeven en verdeeld. De kleine pot moet dan verdeeld worden over 60 clubs. Maar een competitie (zoals de Kkd) word ook maar door 20 clubs gespeeld... Waar blijven de andere 40 clubs? Juist, Kind van de rekening.

12 november 2019 om 14:05

Dat lijkt me niet heel waarschijnlijk. Ik denk eerder dat vooral Ajax er baat bij heeft.een club als Heerenveen is dan ineens (op vasis van de begroting) een belangrijke degradatie kandidaat. en alles wat daar onder staat komt dan een divisie lager uit, daar kunnen ze financieel nooit heel veel mee opschieten.

Onzin. Voegt niks toe. We kennen ook geen Scandi-league of Balkan league. Ik voel meer voor topclubs die een doorverkoop percentage afspreken met clubs binnen de eigen competitie als ze daar spelers wegkopen. Houdt het geld in de competitie, die vanzelf sterker wordt. Beetje zoals Bayern, maar net iets anders.

Mensen doen vaak alsof Zulte Waregem - FC Groningen en FC Emmen - Charleroi geen publiek trekken omdat die twee te ver uit elkaar zouden liggen. Wat een onzin. Dan zouden Dynamo Dresden - Karlsruhe SC, Cadiz - Racing Santander, Bari - Verona en Middlesbrough- Millwall dus ook een hevig probleem moeten zijn. Maar dat soort wedstrijden wordt ook gewoon jaarlijks gespeeld. Niemand die het over de afstand heeft. En je hoeft uiteindelijk ook alleen maar de top van beide competities samen te voegen. Dus naast het rijtje toppers en subtoppers uit beide competities. Voeg dan de rest van de Belgische competitie bij haar tweede niveau en maak in Nederland twee divisies uit het restant eredivisie en de gehele KKD en je hebt onder de Beneliga drie prachtige divisies vol regioderby's.

12 november 2019 om 13:40

Daar vergeet je alleen wel dat je nu clubs noemt die (1) uit hetzelfde land komen, (2) allemaal een vrij grote en fanatieke achterban hebben en (3) in het geval van Bari - Verona ook nog eens rivalen van elkaar zijn. NEC - Charleroi zit ik bijvoorbeeld als Nec'er totaal niet op te wachten, omdat ik totaal geen binding heb met die club. Dan heb ik nog liever NEC - Oss of NEC - Mvv, ondanks dat deze club een aanzienlijk kleinere achterban hebben dan een Charleroi.

12 november 2019 om 16:12

Ben niet bang, NEC komt in de plannen, net als Telstar en Helmond Sport voorlopig niet voor.

Brexit ? Erger nog, een fataal morgana.nederlandse voetballiefhebbers hebben bijzonder weinig affiniteit met het Belgische voetbal. RKC voetbalt nog altijd een stuk aantrekkelijker dan de gemiddelde Belgische topper.

12 november 2019 om 12:54

Ach man, je weet niet waar je over spreekt. De Belgische topwedstrijden zijn erg aangenaam om naar te kijken. Op Ajax na is jullie competitie helemaal niet beter dan de onze.

13 november 2019 om 16:34

Aantrekkelijker in de zin van sentiment, waarschijnlijk wel. Aantrekkelijker qua niveau en voetbalaantrekkelijkheid?? Totaal niet, je overschat de Eredivisie in z'n geheel echt sterk. RKC is geen Ajax, weet je?

Of we behouden het huidige format, met 1 kleine toevoeging: aan het eind van het seizoen kunnen de 2 landskampioenen, als in een soort Supercup, het tegen elkaar opnemen in 1 of 2 wedstrijden. Die winnaar krijgt dan een soort Benebeker.

12 november 2019 om 14:04

Dat klinkt al verschrikkelijk saai en als een prijs waar niemand om gaat geven. Dan zou je op z'n minst een gezamenlijk bekertoernooi kunnen voorstellen, maar ook dit zal helaas niet snel gebeuren. De programma's zijn op het moment gewoon te vol voor de top teams in Belgie en Nederland.

12 november 2019 om 14:24

Ik snap je punt. Als de CL- en de EL-winnaar tegen elkaar spelen om de Europese Supercup, kan dat meestal niemand schelen. Als de Nederlandse bekerwinnaar en de kampioen tegen elkaar spelen om de Nederlandse Supercup, kijkt ook geen hond. Maar ik zou zeker geen nee zeggen tegen Ajax-Club Brugge op het eind van het seizoen.

12 november 2019 om 15:21

De wedstrijd Ajax - Club Brugge zou ik ook absoluut leuk vinden, maar dan wil ik persoonlijk ook liever doorpakken en meer van dit soort wedstrijden zien. Bijvoorbeeld dus met een bekertoernooi. Ach ja, als zo'n Johan Cruijff Schaal achtige wedstrijd georganiseerd kan worden als begin, waarom ook niet?

"als je een meerderheid hebt om een idee te ondersteunen, moet je het ook nog kunnen uitvoeren” - Over beeldspraak gesproken. Hoe komt de beste man erbij dat een meerderheid het idee ondersteunt? Alsof iedereen onder de subtop zit te wachten op een dergelijke opzet. Een groot deel van clubs kunnen dan net zo goed gelijk een faillissement aanvragen. De grootste clubs ondersteunen het idee wellicht, maar de meerderheid zal er fel tegen zijn.

12 november 2019 om 17:30

Dat zegt hij dan ook niet, hij stelt een voorwaarde. Wanneer er een meerderheid voor zou zijn wil dat niet direct zeggen dat het uitvoerbaar is.

Ik roep even wat: Ajax - PSV - Feyenoord -FC Twente - Vitesse - AZ - FC Utrecht - SC Heerenveen - FC Groningen - Heracles - Anderlecht -Club Brugge - Standard Luik - Gent - Genk - Antwerp FC - SC Charleroi en Zulte Waregem.dan houd je een aantal Belgische clubs over die je samen voegt met de 8 uit de 2e divisie en kun je in Nederland de 8 over gebleven clubs uit de eredivisie verdelen over een "noord" en "zuid" divisie Met volop derby's in Brabant en Limburg bijvoorbeeld..

De gedachte van een combi competitie is inderdaad mooi, vooral voor de meeste Belgische clubs. De realiteit is dat dit niet te realiseren is: wat doe je met het aantal Europese plaatsen dat beide landen momenteel hebben? Wat doe je met de ploegen die niet in de Beneliga geraken en hoe verkom je dat deze clubs failliet gaan door dat ze veroordeeld worden te spelen in een competitie die niets maar dan ook niets meer voorstelt en die 0,0 exposure krijgen? Wat doe je met de bekercompetities van beiden landen? Hoe krijg je goedkeuring van de UEFA? Wat als er die Europese supercompetitie er komt en Ajax hiervoor uitgenodigd wordt? Enz... kortom: wat mij betreft laat je alles maar hoe het is. Op Ajax na is het verschil tussen NL en BE competitie te verwaarlozen. Ze samenvoegen is van de regen in drop gaan want kan me niet voorstellen Spanjaarden, Italianen of Duitsers dan wel ineens naar onze competitie gaan kijken.

12 november 2019 om 14:13

Het zijn allemaal nog maar vage ideëen, dus veel kan je er nog niet over zeggen, maar ik ga er van uit dat als de Beneliga er komt er ook verschillende niveaus komen. Je zal de League A, B, C, etc. hebben. Veel mensen beweren hier dat het de doodsteek is voor kleinere clubs en dat ze failliet zullen gaan en dit snap ik en kan ook gebeuren, maar ik zie het anders. Een League B heeft bij samensmelting veel interessantere teams dan voorheen. Je hebt dan een tweede niveau met teams zoals Twente, Sparta, Zwolle, Kortrijk, Oostende, etc. Dit is al van een hoger niveau dan de huidige KKD en Pro League B. Ik zie het daarom ook niet als onmogelijk dat de inkomsten voor het nieuwe tweede niveau hoger zijn dan de huidige Kkd. Maar goed, zoals ik al zei: het is allemaal nog vaag, kan er weinig over zeggen en het kan ook zeker zo zijn dat het wel de doodsteek is voor kleinere teams. Ik ben het ook niet met jou eens dat het niet te realiseren is. Er valt vast wat te regelen met de Uefa. Mochten de twee landen bij elkaar komen dan kan de Uefa het gemiddelde aantal coefficienten pakken van beide landen. En de beker competitie? Die gaat dan logischerwijs ook samen met die van Belgie. Zelf ben ik een voorstander van het idee, maar ik kan mij ook heel goed indenken in de tegenstanders. Ik ben in ieder geval benieuwd waar deze gesprekken eindigen.

We doen vanuit Nederland nu alsof Ajax - FC Emmen en PSV - Fortuna aantrekkelijker is dan Ajax - Club Brugge en PSV - Standaard Luik. Mij lijkt helder waar de clubs beter van worden. En dat lijkt mij vanuit Belgie hetzelfde. Willen we internationaal een beetje bij blijven dan leren zowel de Nederlandse als Belgische clubs meer van die laatste voorbeelden dan van die eerste. Maar oke, we kunnen ook blij blijven me de tijdelijke opleving die Club Brugge en Ajax hebben in de Champions League.

12 november 2019 om 13:19

''we doen vanuit Nederland nu alsof Ajax - FC Emmen en PSV - Fortuna aantrekkelijker is dan Ajax - Club Brugge en PSV - Standaard Luik.''niemand doet dat. Het is duidelijk dat je een sterkere competitie krijgt. Maar als je goed leest, gaat het vooral om het volgende: ten koste van wat moet je met België samengaan?de Emmens en Fortuna's waar je het nu over hebt, zakken nóg verder terug. Alleen maar om (sub)toppers en middenmoters tevreden te stellen.

12 november 2019 om 13:30

Niet alleen de Emmens en Fortuna's. Ook de Heracles, Groningen , Willem II en andere subtoppers zullen bij een slecht seizoen (lees 10e van Nederland) financiële rampspoed gaan kennen. Maar dat zal die 3 topclubs een worst wezen...

12 november 2019 om 14:18

Maar hoezo zakken die teams per se verder terug? Een Emmen of Fortuna kan dan te spelen komen in een sterkere tweede divisie, met Belgische clubs er bij. De winnaar van deze divisie zal alsnog zijn plekje veroveren in de Beneliga. Degraderen ze weer? Dan komen ze in de derde divisie terecht, etc. Je hebt veel meer weerstand op elk niveau. Tenminste, zo zie ik het voor mij. Maar het is allemaal moeilijk te speculeren, want ik weet nog helemaal niks van de exacte plannen. Zelf ben ik in ieder geval geinterreseerd, maar ik snap de tegenstanders ook volledig.

12 november 2019 om 14:40

Kom op, een sterkere tweede divisie? Gewoon de rechterrijtjes van beide competities.. In een sterkere competitie zitten ze dan juist nu, met o.a. Utrecht, Vitesse, etc. In Nederland wordt naar de KKD al amper gekeken, laat staan als ze naar het verwachte derde niveau gaan en zodoende ook de kijkers (dus ook geld) afnemen. Daar is totaal geen animo voor en is ons gebied echt veel te klein.en het is niet 'per se', ik wil mijn verhaal ook niet als feit voorleggen. Maar dit is absoluut wat ik verwacht en ook al zou mijn club (momenteel op basis van historie) in de hoogste competitie meedoen, ik vind het helemaal niks. En denk dat het voetbal eronder kapot gaat en clubs omvallen.

12 november 2019 om 14:56

Als jij de KKD naast deze nieuwe tweede divisie legt, dan is de nieuwe versie toch vele malen sterker? Je speelt inderdaad met de twee rechterrijtjes. Dit is beter dan een gemiddeld KKD en Pro League B team. Ik zeg niet dat teams zoals VVV nu in een mindere competitie zitten. Ik zeg alleen dat ze dan acteren op een sterker tweede niveau dan normaal. Dat er totaal geen animo voor is vind ik echt een raar argument. Jij gaat uit van je eigen mening en neemt het als feit. Ik ben er juist wel een groot fan van (en met mij genoeg anderen als ik het zo allemaal mag lezen). Ik zie dus geen clubs omvallen maar juist profiteren van meer concurrentie. Ik zie het niveau omhoog gaan. Maar nogmaals, het is allemaal koffiedik kijken en wie er gelijk heeft weten we natuurlijk niet. Ik zal niet beweren dat mijn verhaal waarheid is in ieder geval.

12 november 2019 om 16:28

"jij gaat uit van je eigen mening en neemt het als feit. Ik ben er juist wel een groot fan van (en met mij genoeg anderen als ik het zo allemaal mag lezen)"en die reden is ook vrij simpel. Je bent voor Ajax. Voor Ajax, PSV etc wordt alles leuker inderdaad. Denken aan fans van clubs uit het rechter rijtje is ja totaal niet relevant. Fans die al tientallen jaren wachten op Sparta Rotterdam - Ajax, om maar iets te noemen, en het straks moeten doen met Sparta Rotterdam - Sint Truiden.wat denk je dat er met zo'n 2e (rechter rijtje) competitie gebeurd na een paar jaar? Het niveau komt nog lager te liggen dan de KKD omdat simpelweg niemand er meer iets om geeft.

12 november 2019 om 13:27

Ik vind dat totaal geen vergelijking, Emmen en Fortuna zijn 2 degradatiekandidaten. Als je dan Club Brugge daarvoor in de plaats neemt dan pak je de beste Belgische clubs en ongeveer de slechtste Nederlandse club. Dan heb je natuurlijk wel een maximaal verschil Maar Ajax - Charleroi of PSV - Zulte Wargem klinkt gelijk alweer anders. Qua clubs wordt het sowieso beter, maar internationaal is het tegelijk een boel Europese tickets inleveren voor een paar potjes over de grens. En dat allemaal voor 1 of 2 plekken op de Europese ranglijst voor competities. Bespaar die moeite toch, bovendien is het funest voor veel kleinere Nederlandse clubs. In mijn optiek is de huidige periode van Ajax geen tijdelijke opleving, iets wat ik in 2017 na de EL finale nog wel vond. Dit is een hele serieuze poging om Europees weer aan te haken.

Nee ik ben er totaal geen voorstander van, mochten het er ooit van komen zal het waarschijnlijk financieel wel gunstig voor Ajax uitpakken maar voor het totale Nederlandse voetbal is het gewoon zwaar negatief. Een beetje solidariteit mag je in dat opzicht ook richting de rest van het land tonen. Hetzelfde als een gesloten CL waarin Ajax mogelijk zou zitten, dat zijn zaken die voor het algemene voetbal niet goed zijn en die je daarom ook niet zou moeten willen. Zelfs als je er financieel ontzettend veel beter van wordt. Als we het toch gaan doen dan moeten (waar ik absoluut niet op hoop) dan is het zaak goed te onderhandelen zodat de ''bayern toekomst'' die we qua dominantie voor ogen hebben ook gerealisseerd kan worden in de nieuwe competitie.

@thenry, natuurlijk moet je een aantal hobbels nemen voor je zoiets goed regelt. Het gaat om de intentie, niet om de te nemen hobbels. Ik denk keihard dat alle clubs uit Nederland en Belgie die ik heb genoemd er allen veel beter van worden als ze elkaar gaan tegen komen. Bijvoorbeeld alleen al omdat de Belgische teams tegen sterkere aanvallende teams gaan spelen en de Nederlandse toppers gaan leren van de wat behoudender Belgische toppers. Dat maakt alle clubs m.i. uiteindelijk sterker en dat is ook wat nodig is om tegen topteams uit Spanje, Duitsland, Italie en Engeland. En dat moet ook de opzet van die Beneliga zijn, gezamelijk sterker worden in Europa.

12 november 2019 om 13:32

Om hooguit 6e van Europa te worden. Want verder kom je niet. En daarvoor dien je plekken in te leveren en wordt de kans dat je zeker CL haalt kleiner. Tel uit je winst!

Rot op met je Beneliga, ik vind het leuk om naar clubs als Ado, Pec, VVV etc te kijken. Moeten we die dan gaan vervangen voor de subtop uit Belgie? Kan mij het schelen wat KV Mechelen of Genk doet. Iedereen gaat er maar aan voorbij dat je een hoop traditionele clubs gewoon uit de hoogste divisie kegelt onder het mom van meer financiã«le aansluiting met de top. Alsof er ook maar een hond internationaal zit te wachten op de Beneliga. Dan is het verschil niet honderdmiljoenmiljard maar gewoon miljoenmiljard en pleur je de helft van onze competitie lekker in de put.en Brexit was ook een dom idee. Dus inderdaad, lijkt op elkaar.

12 november 2019 om 14:00

Precies dit, een beetje jaren lange traditie overhoop gooien voor een zak geld. Voor het gros van de Nederlandse en Belgische clubs is het rampzalig. En dat allemaal voor wat schaalvergroting waarbij de uitkomsten waarschijnlijk niet heel wezenlijk zullen veranderen. Het meest gekke is dat die Belgen de implicaties maar matig inschatten. De Belgische topclubs komen nu al amper in de buurt van onze top drie. Standard Luik (30 miljoen), Gent (44), Genk (50), Anderlecht (50) en Club Brugge (70) ... wat denken ze dat er gebeurd met de begrotingen van Ajax, PSV en Feyenoord?

@adzevedo Zoals ik het beschrijf gaat het totaal niet om commercie. Ik denk ook niet speciaal aan Ajax. Ik denk aan het totale voetbal in Nederland en Belgie. Mijn stelling is dat een aantal mensen ten onrechte het idee GC Groningen - Zulte Waregem afschiet. Bijvoorbeeld vanwege de afstand. Dat vind ik grote onzin en laat ik zien met de afstanden die in de grote voetballanden wordt afgelegd. Die is soms nog vele malen groter dan die tussen Groningen en Waregem. Maar mij gaat het eigenlijk vooral om de grotere weerstand die de clubs wekelijks ondervinden als gevolg waarvan een kwalitatief betere competitie ontstaat. Mijn stelling is dat Ajax, PSV en Feyenoord meer hebben aan wedstrijden tegen Anderlecht, Cub en Standard dan aan wedstrijden tegen FC Emmen, ADO en Fortuna Sittard. En die clubs kunnen dan weer meer regioderby's gaan spelen in de divisies daar direct onder. Het geldt andersom ook voor de Belgische clubs. Anderlecht kan ook beter tegen Ajax of PSV spelen dan tegen Moeskroen of Kortrijk. Ik denk dus wel degelijk dat beide landen er voetballend beter van worden en dat de belangstelling voor een Beneliga groot genoeg zal zijn.

12 november 2019 om 13:35

Leuk dat je Groningen noemt. Maar in de Beneliga is Groningen gewoon degradatiekandidaat. Lekker vaak potjes verliezen en dan het volgende jaar alleen nog spelen tegen 2e helft linkerrijtje clubs of kkd clubs. Het failliet voor het Nederlands voetbal.

Ik heb liever dat ze de Belgische competitie opsplitsen. Clubs uit Vlaanderen (club Brugge, Genk, Gent) toevoegen aan de Eredivisie, onder de naam Beneleague en clubs uit Wallonië (anderlecht, Standard Luik) aan de Franse Ligue 1.

12 november 2019 om 13:57

Los van het feit dat er geen vraag is naar dergelijke opdeling, zijn je voorbeelden wel slecht gekozen. Anderlecht is een Brusselse club met voornamelijk Vlaamse aanhang en Standard heeft een grote Limburgse supportersschare.

12 november 2019 om 16:20

Brussel is gewoon een Vlaamse stad, met veel Frans sprekende mensen als inwoners.

Beneliga, nee dankje. Dat is misschien leuk voor de grotere clubs in Nederland, maar voor de kleinere clubs in Nederland is dit totaal niet interessant. Ik ben zelf voor Nec, een club die in de huidige situatie (momenteel misschien wat minder) nog mag dromen van wedstrijden in de Eredivisie tegen Ajax, Psv, Feyenoord en Vitesse. Als de Beneliga er komt, kun je dat door de degradatie van clubs als Ado, Groningen en PEC Zwolle (ik noem maar even een aantal clubs) hoogstwaarschijnlijk wel vergeten. Ik zie mensen ook praten over het samenvoegen van de tweede niveaus van Nederland en Belgie, maar dat lijkt me al helemaal geen optie. Op NEC - Beerschot of wat dan ook zit ik al helemaal niet te wachten. Daarbij zit ik trouwens ook totaal niet te wachten op Heerenveen - Standard, Utrecht - Antwerp of Ajax - Brugge. Dit jaar zitten er met Vvv, RKC en Emmen aardig wat kleine clubs in de Eredivisie (die het wel verdienen trouwens hoor), waardoor het allemaal niet veel lijkt. Maar als clubs als Nec, Roda, Nac, Go Ahead en Cambuur weer eens weten te promoveren heb je toch gewoon een leuke competitie. Een competitie waar ik veel meer binding mee heb dan een bijeengeraapt zooitje clubs.

Voor de top en de bijbehorende commercie en aantrekkelijkheid competitie is deze schaling natuurlijk wel een goed idee.maar voor de 'kleintjes' desastreus, want dat worden veredelde amateurclubs. Daar zit dan geen enkel commercieel belang meer in op het 3e of 4e niveau, ook geen uitzicht op snel commercieel belang. Een BeNe-liga in huidige vorm betekent zeer waarschijnlijk het einde voor clubs als Roda JC, Oss, Helmond, Mvv, Telstar, Eindhoven etc.

Wat mij betreft is het onzin dat de onderste helft van de eredivisie ten dode is opgeschreven bij het ontstaan van een Beneliga. In Engeland spelen clubs uit veel grotere steden ook gewoon op het tweede en derde niveau. Ik noem dan clubs/steden als Middlesbrough, Coventry, Portsmouth, Birmingham, in Duitsland Hamburg, Dresden, Karlsruhe en Bochum. Die spelen gewoon door voor volle tribunes ondanks dat zij op het tweede niveau spelen. En dan blijf ik ook nog steeds denken: wat is er mis met Limburgse derby's tussen Vvv, Fortuna, Roda en MVV ? Wat is er mis met derby's tussen Nac,willem II, Rkc, Den Bosch, TOP Oss, Helmond Sport en FC Eindhoven ? Naar mijn smaak wordt er ineens wel erg gedramatiseerd bij dit idee.

12 november 2019 om 14:07

Volgens mij moet je eerst even op aardrijkskunde les. Ga je nu grote steden als Hamburg , Birmingham etc vergelijken met Deventer, Kerkrade of Oss. In Engeland en Duitsland wonen gewoon veel meer mensen. Dus zijn er meer grote clubs.

12 november 2019 om 14:25

Ik ben het wel deels een met Theo. Het tweede en derde niveau van de nieuwe structuur zou ook betekenen dat teams zoals VVV en Fortuna komen te spelen tegen clubs zoals Kortrijk en Oostende. Je creëert een tweede en derde niveau van een hoger niveau dan die wij nu hebben met de KKD of de Belgen met hun Pro League B. Dit hogere niveau kan ook weer zorgen voor grotere supporters aantallen. Daarnaast geloof ik er wel in dat mensen het interresant gaan vinden om hun team tegen een Belgisch team te zien spelen.

Nou gaan we weer... hou toch op met die BeNeliga. De enige die daar beter van worden is de traditionele top 3 + AZ en de top 4 van België. Daarnaast klinkt het allemaal leuk en aardig hoor, de zesde competitie van Europa worden. Maar dan heeft zowel Nederland als België minder
clubs in Europa dan ze nu hebben met hun plekken op de Coëfficiëntenlijst. Sterker nog, mochten de Nederlandse clubs een x een minder seizoen hebben kan het zomaar zijn dat we geen 1 team in Europa hebben het jaar daarna.
Los van het feit dat dit ook de ontwikkeling van jong talent in de weg zal gaan staan. Resultaten worden belangrijker want er zijn minder kansen op Europees voetbal. Het niveau zal in z’n algemeen hoger liggen, dat zal vast, maar dan zal een club als AZ een speler als Boadu niet op z’n 18e voor de leeuwen gooien. Die halen dan een of andere verdwaalde Zweed met wat meer ervaring ( bijvoorbeeld! ) niks ten nadele van het scoutingsapparaat van AZ overigens. Dus jonge spelers zullen minder snel de kans krijgen. Resultaat wordt belangrijker dus minder open wedstrijden. Minder Europese plekken, en minder Nederlandse clubs op het dan hoogste niveau. De doodsteek voor clubs als Heerenveen, Heracles, ADO, PEC etc.... stel nou dat zo’n club buiten de boot valt ? Stel dat die in ‘ divisie 2 ‘ komen te spelen. De aantrekkingskracht van regionale sponsoren neemt dan direct af, want ze spelen toch niet op het hoogste niveau, als ik dan mijn bedrijf in Zwolle heb ga ik FC Twente wel steunen ( bijvoorbeeld ) want die spelen misschien wel op het hoogste niveau. Voor supporters van dit soort clubs wordt het ook allemaal een stuk minder aantrekkelijk om te gaan kijken naar pakweg ADO - St Truiden in de 2e divisie.. hoe mooi zijn de volle stadions die we nu vaak hebben bij clubs als Emmen, Pec etc.. Heerenveen leeft net weer een beetje op, net als Groningen, de mensen komen er weer wat meer op af... nou die mensen zijn net zo snel weer weg als er op een koude Novemberavond een wedstrijdje in de tweede divisie gepland staat.. echt wat een bizar plan.
De rijken worden rijker en de armen worden armer. Het lijkt Zimbabwe oid wel bij die voetbalbonden... wat een idioterie.
Overigens lijkt me een gezamenlijk bekertoernooi prima voor de teams op het hoogste niveau, maar dan puur om meer wedstrijden op niveau te spelen. Maar dat gaat niet gebeuren gezien de volle speelschema’s.
Nou ik ben dus fel tegenstander.

12 november 2019 om 14:11

Prima verwoord. En dan heb je het nog niet eens over het kromme sportieve aspect. België en Nederland zullen ten alle tijden een gelijk aantal clubs in de Beneliga willen houden. Je kunt in dat geval dus 10e van de 20 ploegen worden en evengoed degraderen. Nee dat is lekker voor je competitie. Jij speelt als 10e voor behoud terwijl de nummer 11 voor spek en bonen speelt.

Dit idee is toch alleen maar interessant voor een ajax, PSV en de belgische teams. Nederland heeft een veel grotere afzetmarkt (bijna 18mil mensen tegenover 11 mil) en dan zou de competitie voor de helft uit belgische teams moeten bestaan en voor de helft uit Nederlandse? Daarnaast Portugal heeft ook niet de Spaanse competite nodig om meer geld dan de nederlandse of belgische competitie te krijgen met tv gelden. Als Ajax goed blijft presteren wordt de kloof misschien wel groter, maar wordt het wel degelijk interessanter om de Nederlandse competitie uit te zenden (kijk naar de tv gelden die in frankrijk omhoog zijn gegaan dankzij Psg) Daarnaast haalt ajax ook veel talenten uit de eredivisie waardoor mensen buiten nederland het steeds interessanter zullen vinden om ajax, psv en de rest van de nederlandse competitie te volgen. Naar mijn inzien heeft eigenlijk alleen maar belgie profijt hiervan, maar zal het voor de nederlandse clubs geen enkele toevoeging hebben. Voor entertainment zal ik een bekertoernooi met belgische en nederlandse teams nog wel vermakelijk kunnen vinden, maar een gezamenlijke competitie slaat echt nergens op. Clubs als Ajax die klagen dat de Uefa alleen maar aan de grootste clubs denkt, om vervolgens exact t zelfde te proberen met de competitie is daarnaast ook nogal hypocriet.

@voetbalboy Je trekt een aantal conclusies die totaal nog niet te trekken zijn. Wie zegt dat je bij het organiseren van een Beneliga direct Europese plaatsen verliest ? Dat lijkt mij gewoon een kwestie van overleg met de Uefa. Dat zou er bijvoorbeeld toe kunnen leiden dat na afloop van een Benecompetitie de posities van de Belgische en Nederlandse clubs gewoon nog rech geven op een zelfde aantal Europese plaatsen als nu het geval is. Daarnaast heb je het over ADO - Sint Truiden als oninteressant. Ik gaf aan dat je drie regionale tweede divisies kunt maken. Een Belgische voor de nummers 9 t/m 16 plus wat nu het tweede niveau van Belgie is en daarnaast kunt je uit het restant van de ere divisie en de KKD een rgio Nederland Noord en Nederland Zuid maken. Het aantrekkelijke daarvan is het grote aantal regioderby's. Zie mijn betoog hier boven.

15 november 2019 om 08:45

@theo,

Die conclusie kan ik wel degelijk trekken. Het is namelijk al bekend ( was laatst een artikel ook over hier ) dat als NL EN BE samen een competitie worden ze dus ook maar voor 1 competitie Europese plekken krijgen en niet voor 2 competities.. dus stel ze zijn de 6e competitie betekend dat uit
m’n hoofd 3 x cl en 4x El ofzo. Dus nog altijd minder dan beide competities nu los van elkaar hebben. Dan jouw mening over regionale tweede divisies.. Als supporter van ADO zit je toch niet te wachten dat jouw club in de tweede divisie speelt ? Regionale tweede divisies... hoe zie je dat voor je dan? Competities van zes clubs ? Ik bedoel we leven niet in Rusland waar de reisafstanden immens groot zijn, in principe is alles met de bus te doen.
Het gaat mij om het feit zodra een club als ADO in de tweede divisie terecht komt veel minder sponsorinkomsten zal ontvangen, minder media aandacht en dat er minder supporters op af zullen komen. Dat zal niet alleen bij ADO zijn, maar bij iedere club die buiten de boot
valt van de ‘eredivisie’ . En dat betekent dan uiteindelijk de doodsteek voor het gros van de clubs.

De BeneLiga lijkt mij een goed idee. Alleen krijgen we waarschijnlijk ook nog een Super League waarschijnlijk binnen een paar jaar waar de beste 25 clubs in Europa aan mee mogen doen. Op dit moment zit Ajax daar ook bij en als Psv of AZ het dit jaar erg goed gaan doen in de EL hun misschien ook wel. Dan heb je wel een probleem al dat een paar clubs niet mee zullen doen in de BeneLiga.

Ik lees weer allemaal voorbarige conclusies. Je kunt ondanks een Beneliga met de Uefa tot bepaalde afspraken komenn. Bijvoorbeeld dart de twee landen hun rechten op Europees voetbal blijven behouden zoals ze nu ook zijn. En ook promotie/degradatie kun je laten zoals het nu is. De beste Belgische en Nederlandse clubs zijn beiden landskampioen, de laatsten van beide landen degraderen. En zo kun je nog een heleboel regelingen op die competitie loslaten. Maar goed, mij is duidelijk dat er veel tegenstand is maar vooral dat die tegenstanders er van alles bij halen dat helemaal niet van toepassing zou hoeven zijn. Belgie heeft bijvoorbeeld al aangegeven te begrijpen dat de verdeling 10 voor Nederland en 8 voor Belgie wel logisch zou zijn. Maar even goed lees ik hier vlak boven meneer Timba69 iets anders beweren. Prima, maar dan heb je kennelijk niet je huiswerk gedaan en reageer je maar wat in het wilde weg.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren