Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Kelvin Leerdam maakt zich op voor MLS-climax: ‘Wij zijn een beetje onderschat’

Laatste update:

Nederlandse profvoetballers zijn in alle uithoeken van de wereld te vinden, van de spotlights van de grote Europese competities tot de meer avontuurlijke dienstverbanden op andere continenten. In de rubriek Over de Grens spreekt Voetbalzone wekelijks met een speler die buiten de landsgrenzen actief is. Met deze keer aandacht voor Kelvin Leerdam, die zondag met Seattle Sounders in de finale van de Major League Soccer staat.

Door Chris Meijer

Het duurde slechts vijftien minuten voordat alle 72.000 plaatsen van het Centurylink Field voor de finale van de Major League Soccer (MLS) tussen Seattle Sounders en Toronto FC uitverkocht waren. “Seattle is sowieso al een voetbalgekke stad. De finale brengt natuurlijk wat meer, de stad is eigenlijk volledig groen. Alle gebouwen in de stad zijn in de clubkleuren verlicht, als buitenstaander moet je er waarschijnlijk even over nadenken waarom het zo is”, vertelt Kelvin Leerdam. Seattle Sounders bereikte de finale ten koste van Los Angeles FC, dat zich nog met grote overmacht tot kampioen van de reguliere Western Conference had gekroond. Toronto rekende in de halve finale af met het Atlanta United van Frank de Boer, maar doordat de Canadezen in de reguliere competitie lager eindigden dan Seattle Sounders, wordt de eindstrijd voor het eerst in de geschiedenis op Centurylink Field afgewerkt. Als Atlanta United de finale had gehaald, was de climax van het MLS-seizoen voor het tweede jaar op rij afgewerkt in het Mercedes-Benz Stadium.

Het Centurylink Field, op de foto voorafgaand aan de American Football-wedstrijd tussen de Tampa Bay Buccaneers en de Seattle Seahawks, is zondag voor de MLS-finale stijf uitverkocht.

“Aan de ene kant wil je thuis spelen, maar aan de andere kant hoop je natuurlijk dat andere Nederlanders succes hebben”, reageert Leerdam lachend op de vraag of had gehoopt op een uitschakeling van het Atlanta United van De Boer. “Voor ons kwam dit wel goed uit, dat we thuis spelen helpt alleen maar bij de ontwikkeling van het voetbal in Seattle. Anders hadden we ook weer een paar uurtjes met het vliegtuig gemoeten, dat is allemaal net iets minder ideaal. Seattle staat bekend om de herrie die de fans kunnen maken, of het nu om voetbal of American Football gaat. We zullen elkaar niet verstaan, dat is normaal al zo. Nu zal het nog veel erger zijn. De Kuip was al luid, maar hier gaan nog anderhalf keer zoveel mensen in. Het wordt sowieso een bijzondere wedstrijd, want in 2017 verloren we in de finale van Toronto. Een jaar eerder had Seattle Sounders juist ten koste van Toronto de MLS gewonnen, maar toen was ik er nog niet bij. De MLS staat natuurlijk mooi op je palmares, dus ik wil ‘m nu wel winnen.”

Een eventueel kampioenschap zou zonder twijfel de kroon op het tot dusver succesvolle dienstverband van Leerdam bij Seattle Sounders vormen. De door Feyenoord opgeleide verdediger verruilde Vitesse tweeënhalf jaar geleden voor een avontuur in de Verenigde Staten. Er was weliswaar de nodige belangstelling voor de toen 27-jarige verdediger, maar zijn keuze viel heel bewust op de MLS. “Ik ben een liefhebber van Amerikaanse sport. Dus het was iets super aantrekkelijks doen in financieel opzicht of ergens naartoe gaan wat ik enorm graag wilde. Het is geen makkelijke competitie om binnen te komen, want er zijn heel veel restricties met buitenlanders. Je weet nooit wanneer zo’n kans zich weer voordoet, dus ik heb besloten om toen al voor de MLS te kiezen", zo legt Leerdam zijn keuze uit. “Seattle Sounders behoort tot de rijkste clubs ter wereld. Ze hebben een redelijke voetbalhistorie voor Amerikaanse begrippen en een hele grote achterban. Dit is gewoon een van de grootste clubs van de Verenigde Staten.”

Was de situatie in de Verenigde Staten nog beter dan je verwacht had?
“Nou, qua faciliteiten kunnen heel weinig clubs in Nederland zich hiermee meten. Ajax of PSV, misschien. Feyenoord heeft natuurlijk ook een nieuw trainingscomplex. Bij de Amerikaanse clubs gaat het een stapje verder. Van tevoren had ik het niveau misschien een beetje onderschat. Maar er lopen hier gewoon hele goede spelers rond. Van de Zuid-Amerikanen in de MLS hebben we in Europa of Nederland weinig weet, maar die kunnen heel aardig ballen. Als verdediger moet je iedere week op je hoede zijn, want clubs kopen voornamelijk aanvallers. Ik speel iedere week tegen een goede tegenstander, dat kwam in Nederland denk ik minder vaak voor."

Leerdam kijkt toe hoe Diego Rossi de bal probeert te controleren.

Zijn het dan de topspelers die het verschil maken?
“We kennen in Nederland allemaal Zlatan Ibrahimovic of Wayne Rooney, maar de spits van De Boer (Josef Martínez, red.) en onze spits (Raúl Ruidíaz, red.) zijn ook topspelers. Ik weet bijna zeker dat zij er bij dit Ajax ook dertig inschieten. Het niveau ligt over het algemeen veel hoger. Ajax, PSV, Feyenoord en AZ zouden hier nog wel kunnen meekomen, maar het gaat om de rest. Ajax en PSV kunnen heel veel geld uitgeven, maar hier hebben alle clubs veel geld te besteden. Geld bepaalt vaak de grote kracht van een ploeg. Los Angeles FC heeft een voorhoede die ze voor veertig miljoen bij elkaar hebben gekocht, dat zie ik bijvoorbeeld Willem II of Excelsior niet doen. Het heeft ook te maken met de grootte van het land, de achterban, bedrijven, dat soort dingen.”

Heb je je daardoor ook weinig zorgen gemaakt over het feit dat je eventueel uit beeld zou raken met je overstap naar de MLS?
“Als mensen vanuit Nederland komen, zien ze ook dat alles anders is. ‘We onderschatten het’, krijg ik dan te horen. Je moet voor jezelf maar eens nagaan hoeveel jongens vanuit Amerika in de Bundesliga spelen, dat zeg ik altijd. Bayern München werkt samen met FC Dallas, een aantal clubs uit de Premier League halen hier graag spelers vandaan. Het is interessant voor Europese clubs. Bovendien sta ik tegenover jongens als Ibrahimovic en Rooney, spelers die alles hebben gewonnen. Ze hebben toch in topcompetities het respect gekregen. Dus als je tegen zulke spelers speelt, is dat gewoon mooi. Ze helpen ook bij de ontwikkeling van de competitie, ondanks dat ze wat ouder zijn. Hetzelfde had ik met Roy Makaay en Giovanni van Bronckhorst, toen ik net zeventien of achttien was en bij het eerste van Feyenoord kwam. Het is mooi om van zulke spelers te leren, ze hebben alles meegemaakt.”

Leerdam groeide na zijn overstap naar Seattle Sounders direct uit tot basisspeler en heeft inmiddels 82 wedstrijden in de MLS achter zijn naam staan. De club uit het noordwesten van de Verenigde Staten eindigde dit seizoen als tweede in de Western Conference, waarna afgerekend werd met FC Dallas en Real Salt Lake. In de halve finale was Los Angeles FC de tegenstander en Seattle Sounders reisde als underdog af naar het Banc of California Stadium. “Ze halen met Brian Rodríguez zomaar even een speler voor tien of elf miljoen uit Uruguay. Dan hebben ze nog Carlos Vela en Diego Rossi lopen. Ze spelen prachtig voetbal en waren de favoriet. Maar wij zijn een beetje onderschat door iedereen die het voetbal volgt, feiten worden heel snel vergeten. Wij hebben dertien internationals en er wordt hier doorgevoetbald tijdens de interlandperiodes, dus als je zoveel spelers mist... Tja, dan wordt het moeilijk om wedstrijden te blijven winnen. Vela wordt niet opgeroepen voor Mexico, Los Angeles FC heeft minder internationals. Daardoor bleven ze uitlopen in de reguliere competitie.”

Een filmpje waarop te zien is hoe de spelers van Seattle Sounders in Los Angeles bekogeld werden met bier toen ze de 1-3 overwinning vierden, ging het internet over. “De teams uit Los Angeles liggen ons niet zo, die relatie met Seattle is niet optimaal. Het is een beetje een rivaliteit tussen die steden, alle aandacht gaat naar New York en Los Angeles en dat ligt een beetje gevoelig. Het werd niet gewaardeerd dat wij daar met onze fans een feestje stonden te bouwen. Er werd bier naar ons gegooid, dat hoort er een beetje bij. Normaal gaat het hier heel netjes, de fans zitten overal door elkaar. Dat is in alle sporten zo, dit was een incident”, glimlacht Leerdam. “Dit was natuurlijk wel een heerlijke manier om de finale te halen. We doen het echt als team, er is niet echt iemand die boven de groep staat. Ik zeg overigens niet direct dat het zo bij andere teams is. Maar wij zijn een eenheid op het veld en dat heeft iedereen in Los Angeles kunnen zien.”

Zegt het tegelijkertijd ook alles over de onvoorspelbaarheid van de MLS? De kampioenen van de reguliere competities zijn nu bijvoorbeeld al uitgeschakeld.
“Je moet hier presteren op het moment dat erom gevraagd wordt, in de play-offs. Wij doen dat nu voor de derde keer in vier jaar tijd en dat is een kwaliteit. Heel veel clubs doen het fantastisch in de reguliere competitie, maar dan gaat het mis op het moment dat het erom gaat. Dat heb ik wel geleerd ten opzichte van Europa, waar je na 34 of 38 wedstrijden kampioen kan zijn. Sowieso zijn de verschillen in de reguliere competitie heel klein, omdat uitploegen over het algemeen weinig punten pakken.”

Hoe zit dat?
“Voetbal blijft hetzelfde, maar je moet wennen aan tijd-, weer- en hoogteverschillen. In Colorado speel je op hoogte, waardoor er minder zuurstof in de lucht zit. Als je dat niet gewend bent, ga je kapot. Volgend seizoen komt Miami er bijvoorbeeld bij en daar is het veel warmer dan in Seattle. Bovendien kan het zijn dat je door de tijdsverschillen drie uur korter slaapt. Thuisclubs hebben daar altijd profijt van.”

"Over twee of drie jaar, als de competitie nog groter is, duikt men in Europa misschien nog meer in de MLS."

Het is in ieder geval wel wat anders dan de busritten naar Leeuwarden of Kerkrade.
“Haha, dat kun je wel zeggen. Ik ben nu al zo gewend aan het vliegen. Als we met de bus naar Vancouver moeten, denk ik: ach, moeten we nu echt met de bus? Je bent vaker van huis dan in Nederland, meestal ben ik vier dagen weg. Daar tegenover staat dat we heel veel vrijheid krijgen, daar moest ik in het begin wel aan wennen. Je kan doen wat je wil, zolang je maar weet dat je de club niet in diskrediet mag brengen en daar bent om wedstrijden te winnen. Ze zeggen: ‘Ga lekker basketbal kijken als je dat wil’. Het hoort een beetje bij de Amerikaanse sportcultuur, denk ik. Je bent niet afgeschermd.”

Het is nog onduidelijk hoe de toekomst van Leerdam er na dit seizoen uitziet, maar het staat vast dat hij het uitstekend naar zijn zin heeft in Seattle. “Het is een hele levenservaring voor mij en mijn gezin, mijn kinderen praten nu ook Engels naast Nederlands. Ik zie heel veel veranderingen in mijn leven die ik wel prettig vind”, zegt hij met een lach. Leerdam en zijn gezin zijn sinds kort in het bezit van een zogenaamde green card, waardoor hij voor Amerikaanse clubs niet meer als buitenlander telt. “Ik heb de afgelopen jaren best mooie aanbiedingen gehad, maar Seattle zegt ook: ‘Je blijft lekker zitten waar je zit’. Het kan zijn dat ze straks aangeven als we de finale hebben gewonnen dat het mooi geweest is. Dan zie ik wel wat er op mijn pad komt, deze club houdt de jongens heel lang binnenboord. Wat dat betreft verwacht ik niet dat er heel veel dingen gaan veranderen.”

“Over twee of drie jaar, als de competitie nog groter is, duikt men in Europa misschien nog meer in de MLS. Er is nu al veel aandacht voor in Europa, voornamelijk vanuit Nederland, Engeland en Duitsland. Het gaat alleen maar groter en groter worden. Uit recent onderzoek naar Amerikaanse sportcompetities bleek dat de MLS afgelopen jaar met dertig procent is gegroeid, daarna kwam de NBA met dertien procent. Kan je nagaan hoe hoog het plafond voor deze competitie nog is”, verzekert Leerdam. De finale tussen Seattle Sounders en Toronto, die zondagavond om 21.00 uur wordt afgetrapt, zal dan ook gevolgd worden door miljoenen televisiekijkers. Desondanks leeft Leerdam uiterst koeltjes toe naar de voor Seattle historische wedstrijd. “Als je bij Feyenoord opgegroeid bent, raak je niet zo snel in paniek. Ik heb nooit echt last gehad van spanning, zo heb ik me in de jeugd bij Feyenoord ontwikkeld. De mindset is misschien anders dan als je ergens anders opgroeit, maar ik ben wel gewend aan de druk. Het is mijn vijfde finale, jammer genoeg heb ik er nog niet heel veel gewonnen. Daar moet zondag dan maar verandering in komen.”

Wie wint de MLS?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Leerdam zou in dit Feyenoord een van de beste spelers zijn haha. Maar hij heeft wel gelijk, die Martinez heb ik sowieso altijd een interessante spits voor Ajax gevonden.

9 november 2019 om 00:32

Lulkoek. Voor wie zou Leerdam, die enige wankelmoedigheid niet vreemd was, dan in de basis staan?

10 november 2019 om 09:18

Soccer vs Voetbal is als jeux de boules vs driebanden. laat Leerdam lekker boulen daar.

9 november 2019 om 06:23

Leerdam is in een team uberhaupt niet snel de beste, want daar heeft hij het karakter niet voor. Speelt altijd in dienst van het elftal, haalt vrijwel altijd een voldoende, maar blinkt zelden uit. Hij is erg taakbewust, maar daardoor ook ietwat nederig. Dat maakte hem destijds al tot ideale twaalfde man en meer zou hij ook nu niet zijn

Wat zou Feyenoord een bak geld in de kas hebben gehouden als het haar betrouwbare verdedigers niet zou hebben verpatst. Ik denk dan aan de Vrij, Kongolo, Leerdam,en Karsdorp, die nu overigens vooral tegenvalt. Maar als ik aan zo'n verdediging denk en ik zie dat stelletje kneuzen van nu in de Feyenoord verdediging dan snap ik waarom dit team niet presteert.

9 november 2019 om 00:48

Zij hebben toch juist geld in kas gebracht?

9 november 2019 om 18:03

Dan zouden ze veel beter hebben gepresteerd in Europa.

Direct wel, indirect natuurlijk niet. Want ze halen voor 7 miljoen plus salaris een Argentijn naar binnen die niet blijkt te functioneren.

9 november 2019 om 08:40

"die niet blijkt te functioneren." En die na een moeizame start ondertussen gewoon steeds meer indruk maakt. Maar het is allemaal zo lekker makkelijk roepen en Derksen napraten.

11 november 2019 om 00:36

@mgmv En zo is het precies. Allemaal napraters die niet de moeite nemen om een speler eerst zelf te bekijken en daarna eerlijk te beoordelen.

9 november 2019 om 10:22

Bij jouw cluppie functioneerd wel elke gehaalde speler? Of zullen we het lijstje even langslopen? Senesi komt er wel, jij beoordeeld een speler als afgeschreven na 140 minuten?

9 november 2019 om 11:56

Rustig . Die jongen heeft nog amper gespeeld. Dat is gewoon een goede verdediger die er na de winterstop gewoon in komt en zich bewijst .

9 november 2019 om 13:48

Volgend seizoen zowiezo want dan vertrekt Scharie en kan Senesi daar spelen. Dan is ie wel overal aan gewend.

Leerdam lijkt inderdaad wel heel erg overtuigd te zijn van de potentie van de MLS. Veel enthousiasme lijk ik ervan af te lezen. Puur vanwege Leerdam hoop ik dat Seattle wint, omdat de ploegen die ik normaal gesproken steun uit de MLS (Portland, NY Red Bulls) allang niet meer meedoen.

10 november 2019 om 21:21

Het niveau van de MLS is daarentegen echt om te janken. Persoonlijk vind ik het een bizar laag niveau en nog steeds een competitie voor spelers die het in Europa niet echt redden of oud zijn en willen cashen.

11 november 2019 om 00:39

@arsenallz er spelen toch echt veel meer goede en topspelers in de MLS dan in de Eredivisie vrees ik. En de Eredivisie kunnen we denk ik niet afdoen als een bizar laag niveau. Niet het beste niveau maar ook niet bizar laag.

11 november 2019 om 12:48

Helemaal waar, het niveau van met name de verdedigers is echt enorm
Slecht. Je vind een paar leuke aanvallers in de MLS met een marktwaarde van 10,15 miljoen maar ik denk dat een fc groningen bijv prima mls kampioen kan worden.

11 november 2019 om 20:44

Die topspelers zijn vaak 'over the top' en spelen daar alleen vanwege het hoge salaris. Ajax zou daar met de ogen dicht kampioen worden.

Voetbal in de MSL wordt echt steeds aantrekkelijker . Volle stadions , mooi salaris , behoorlijk niveau .Dat play off systeem is typisch Amerikaans . Niet mijn ding . Een slechte dag of zelfs nog : 1 balletje binnenkant paal erin/eruit of een scheidsrechterlijke dwaling , daar valt of staat je hele seizoen mee.

9 november 2019 om 12:59

Dat zelfde kun je ook naar de CL of EL groepsfase schrijven, dwaling of een balletje verkeerd en tis over...

9 november 2019 om 13:56

In de Cl speel je natuurlijk wel maar 13 wedstrijden en het is een knock-out toernooi dat is een stuk anders dan 30-40 wedstrijden spelen om vervolgens met pakweg een 6e plaats in de reguliere competitie gewoon nog kampioen weten te worden. Het zorgt wel voor meer sensatie en spanning maar heel eerlijk vind ik het ook niet echt.

9 november 2019 om 14:13

Ook ik vind het systeem erachter niets, zelfde als in Bels, je kan 6e eindigen en alsnog kampioen worden. Maar doordat pprins schreef over een dwaling of balletje verkeerd reageerde ik enkel op dat stukje en is identiek aan CL of EL knock out fase...

9 november 2019 om 20:40

Ja dar klopt. Maar de CL is naast de gewone competitie dan is het weer wel leuk . En dan wordt je als je het hele seizoen goed speelt gewoon kampioen. In Amerika kun je het hele seizoen goed spelen maar toch met helemaal lege handen staan .

9 november 2019 om 20:51

Dat is in alle grote competities het geval in de VS, Mlb, Nba, Nfl, enz.

10 november 2019 om 11:55

@fr_jc, in de Nba, MLB en NHL is dat niet het geval met 7 series hoor. Bijna onmogelijk om voor een verrassing te zorgen. Ik zie een Ajax een Real Madrid of Juventus niet verslaan over 7 games. Real/juve kan zich een keer laten verrassen maar geen 4x. Alleen NFL is slechts een wedstrijd omdat die door alle blessures nooit een 7 serie game zouden kunnen volmaken

10 november 2019 om 12:40

@primetime: Nee dat klopt wat je schrijft. Ik bedoelde meer van de soort van opzet dat er het hele seizoen gespeeld werd, dan gaan we over naar league halve en finales, daarna de Eastern - Western finale en dan heb je pas de prijs van de beste van het seizoen. 7 Wedstrijden om door te gaan is in de NBA en honkbal. Beetje ongelukkig geschreven mijnerzijds.

9 november 2019 om 20:51

@pprins, ik denk dat het wel gaat veranderen uiteindelijk. Het is namelijk bij het voetbal wel heel erg onvoorspelbaar waar dat in andere Amerikaanse sporten behalve football totaal niet zo is. Bij voetbal wordt er namelijk slechts 1 playoff wedstrijd gespeeld. In het basketbal en honkbal worden maar liefst 7 wedstrijden gespeeld tussen 2 teams waardoor een verrassing echt vrijwel onmogelijk is. Vroeger waren het in de NBA 3 wedstrijden per playoff, daarna 5, daarna 7. Ik denk dat voetbal naarmate het populairder wordt er ook meer playoff games worden. In het American Football kunnen ze geen best of 7 series doen vanwege blessures maar in het voetbal zou dat wel kunnen.

10 november 2019 om 09:33

Je moet er toch niet aan denken om 7 keer dezelfde tegenstander achter elkaar te hebben. Dan ben je er al snel op uitgekeken.

10 november 2019 om 11:51

@psveruit030, dat is de Europese gedachte. Zo'n 7 game thriller is gewoon echt nice om te zien, vooral als het spannend blijft. Als een team 4 wedstrijden wint is de playoff trouwens ook klaar, dan kan je lekker rusten en wachten op wat je tegenstander doet. In de praktijk zijn het vaak 5/6 games, soms 4 als een team echt dominant is. Mensen bleven de 25e wedstrijd van Warriors vs Cleveland in de periode 2014-2018 kijken.

10 november 2019 om 13:18

Ja ken het principe van ijshockey ook in NL. Daar was (is? Ik ben het contact verloren nadat Tilburg trappers in Duitsland ging spelen) het geloof ik best of 5. Ook geen enorme fan van , zeker niet in het kleine NL. Met ijshockey zag je elkaar al 4 keer in de competitie , dan nog in de beker , betekende dag je soms 10 keer in 1 seizoen tegen dezelfde speelde

10 november 2019 om 20:24

@pprins, maar dat heb je in de NBA net zo. Sommige wedstrijden zie je gewoon 10x per jaar. Het publiek maakt het niks uit, hoe vaker de sterren te zien zijn hoe beter. Men begint pas te morren als een team zonder echte sterren steeds succes heeft. San Antonio Spurs destijds bv.

10 november 2019 om 22:45

Tsja mij lijkt het niks. Maar misschien is de Nederlandse competitie er gewoon te klein voor. Bedoel: 10 keer Willem II- Heerenveen zit toch niemand op te wachten

11 november 2019 om 00:00

Dat is ook wel zo, Willem 2 - Heerenveen zou ik sws de samenvatting niet eens checken. NBA is meer alle topteams in een competitie. Real Madrid, Barca, Psg, Chelsea, Liverpool, Bayern, Juve etc. Ik zou best 10x Mbappe tegen Ramos of Van Dijk vs Ronaldo per jaar willen zien. Maar de stadions zijn nu al dik uitverkocht. Dus commercieel gezien kunnen ze de MLS echt nog wel rekken.

10 november 2019 om 20:20

@hangover96, dat lijkt me eerder te wijten aan het feit dat er in de MLS veel minder te verliezen is. Degradatie bestaat toch niet. Als je een slecht team hebt kan je net zo goed alles verliezen en een topper draften.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren