‘Vuurwerkrel’ FC Groningen krijgt staartje; KNVB stelt officieel onderzoek in

Donderdag, 31 oktober 2019 om 12:18Rian Rosendaal • Laatste update: 12:29

Er wordt een officieel onderzoek ingesteld naar de incidenten rondom het bekerduel van FC Groningen met Harkemase Boys van woensdagavond, zo laat de KNVB donderdag weten. Tijdens de bekerontmoeting in Friesland ontplofte een vuurwerkbom nabij Harkema-doelman Erick Jansema, terwijl achter zijn doel flink werd gevochten door supporters. De politie had extra personeel nodig om de rust te laten terugkeren.

"Dit wordt een zaak voor de onafhankelijke aanklager", stelt KNVB-woordvoerder Daan Schippers in een reactie aan het Dagblad van het Noorden. "Alle verklaringen zullen worden opgevraagd en dan zal de aanklager er ongetwijfeld een onderzoek naar instellen." Het duel dreigde te worden gestaakt, maar het bleef uiteindelijk bij een afkoelingsperiode. Groningen zegevierde dankzij twee doelpunten van Samir Memisevic (1-2) en staat daardoor in de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker.

Trainer Danny Buijs had het na afloop tegenover bovengenoemde krant voornamelijk over de wanordelijkheden buiten het veld. "Zo'n bom is nog een eenmansactie, maar die tientallen mensen die met elkaar op de vuist gaan, dat is echt onbegrijpelijk. Er staan wel vijftig kinderen bij. Het is krankjorum. Als je wilt vechten, ga dan in een weiland staan of ga op een vechtsport. Dat ga je toch niet hier lopen doen", aldus de woedende coach van de Trots van het Noorden.

Buijs vroeg zelfs aan de scheidsrechter of het bekerduel niet definitief gestaakt moest worden. "Hij zat zelf ook te twijfelen of we nog verder moesten gaan, maar dan verpest je het natuurlijk ook voor de goedwillenden." Albertus Boonstra, voorzitter van Harkema, wees al snel met de beschuldigende vinger naar de supporters uit Groningen. "Een ding is duidelijk, het waren de FC Groningen-supporters die dat vuurwerk hebben gegooid. Niet de fans van ons."


Poll

Moet FC Groningen gestraft worden voor de ongeregeldheden?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door texeira)

Goed bezig Groningen supporters. Zelfs bij zulke wedstrijden weten ze zich te misdragen.

31 oktober 2019 om 13:20

Gisteren in het topic was er een Groninger fan aanwezig in het vak en die raaskalde dat het de boys van Harkema waren... tsja. Hadden de wedstrijd moeten staken en Groningen 3-0 verlies moeten geven.

Welkom in de 2e ronde Harkemase Boys! Lijkt me toch de enige straf.. lullig voor de spelers van Groningen maar dat je eigen supporters zo te keer gaan bij een amateurclub waar, zoals de eigen coach al aangeeft, veel ouderen en kinderen etc. bij staan lijkt me dat de Knvb zwaar zal straffen.

31 oktober 2019 om 13:28

Eens, Groningen gewoon met 3-0 laten verliezen. al denk ik niet dat de KNVB dit statement durft te maken.

31 oktober 2019 om 13:33

Lijkt me niet. Toen Ajaxsupporters in de bekerfinale tegen PEC vuurwerk op het veld gooiden en alvast een voorschot namen op een eventuele sloop van de Kuip, werd de club bestraft met een bekerwedstrijd zonder publiek (uit tegen Urk was dat, een gotspe). Daarmee is een precedent geschapen, het zou uiterst vreemd zijn als Groningen voor eenzelfde vergrijp zou worden uitgesloten.

31 oktober 2019 om 13:39

Nog los van dat, in jouw vergelijking kwam het vuurwerk uit het Ajaxvak. Nu kwam het uit het vak van Harkema, waar FC Groningen nul invloed op heeft.

31 oktober 2019 om 15:36

Groninger020 FC Groningen kan toch laten uitzoeken wie het zijn en ze een stadionverbod geven? Het moet bij elke club eens afgelopen zijn met de hand boven het hoofd houden en ook de KNVB moet daarin meewerken. Gewoon uit de beker zetten en eventueel een flinke boeten. Dan weten alle clubs dat het klaar is, en zullen zij hopelijk dit soort sneuneuzen oppakken.

31 oktober 2019 om 14:07

Lijkt me niet hoor. Groningen is niet verantwoordelijk voor wat er in de thuisvakken gebeurd, alleen voor wat er in het uitvak gebeurd. Dus in dit geval zijn de Harkemase Boys verantwoordelijk.

31 oktober 2019 om 17:36

Dus de overige groningen supporters hebben een vrijbrief om vuurwerk op het veld te gooien?het waren groene fakkels en ze zongen groningen liederen. Of denk je nou werkelijk dat die Harrekieten onderling aan het vechten waren en hun eigen keeper gaan bekogelen met vuurwerk?2e x binnen een week tijd dat een wedstrijd wordt stilgelegd waar Groningen supporters aanwezig zijn. Toeval zeker.. En dan maar zeuren over spandoeken die ze niet mee mogen nemen naar Heerenveen. Nee want die lui kunnen zich nooit gedragen.

1 november 2019 om 10:51

Dat zeg ik toch niet? Ik zeg dat FC Groningen alleen verantwoordelijk gehouden kan worden als de ellende uit het uitvak kwam. En dat is dus niet het geval.

Groningen straffen zal niet gebeuren, gebeurde tenslotte niet door supporters uit het uitvak waar de club verantwoordelijk voor is. Harkema straffen lijkt me ook niet goed, voor zo’n club is het lastig veiligheidsmaatregelen te nemen om dit te voorkomen. Blijft over dat de individuën die zich hebben misdragen van beide kampen wat mij betreft hard mogen worden aangepakt. Niemand is gebaat bij hun aanwezigheid in welk stadion dan ook.

Thanx zogenaamde supporters.... Nu zal Groningen wel uit de beker worden gezet....

31 oktober 2019 om 13:11

Denk het niet hoor. Ajax is toch ook niet uit de beker gezet? Was een net zo heftig incident.

Tja dit zijn mensen met een stadion verbod en die dus makkelijk aan een kaartje kunnen komen in zo'n wedstrijd. Ik zat in het uitvak en daar was het rustig Overigens waren het niet alleen Groningen supporters, ook Heerenveen en Cambuur.

Volgens mij zijn er bij vechtpartijen altijd twee partijen aanwezig.heb begrepen, van mensen die er gisteravond bij waren, dat er ook SC Heerenveen supporters aanwezig waren en dat deze de groningen supporters uitgedaagd hebben.er zijn dus waarschijnlijk meer partijen schuldig dan alleen FC Groningen.

Ik vond 't wel erg vreemd dat we niet gefouilleerd werden. Toen Feyenoord tien jaar geleden op bezoek kwam werden we wel gefouilleerd. Je hebt dan nog niet de zekerheid dat er geen vuurwerk mee naar binnen wordt gesmokkeld, maar het kan altijd helpen.

31 oktober 2019 om 13:25

Is alles omvattend bij deze pot denk ik. En vuirwerk en rellen. Vuurwerk komt of is altijd aanwezig wanneer 'men' wil... Fouillering is 9/10 lachwekkend.

Ik vind de beschuldigende vinger wel heel snel komen. Ik heb zelf ook meerdere malen dingen gehoord over Cambuur- en Heerenveen supporters. Voor hen is het natuurlijk ook een ideale situatie om Groningen een oor aan te naaien. Daarnaast (mochten het Groningen supporters zijn) is dit niet zozeer een probleem van Groningen, maar het hele Nederlandse voetbal. Dit is namelijk de zoveelste misdraging van supporters de afgelopen tijd.

Laat ze maar een onderzoek starten hier kan de FC niks aan doen. Mensen die al een stadionverbod hebben kunnen bij amateur wedstrijden zijn en daar misdragen hoe moet in godsnaam de club dit voorkomen het enige juiste is de mensen opsporen en die een straf geven. Want in het uitvak en bij de thuiswedstrijden is het relatief rustig.

Groningen is hier niet verantwoordelijk voor en zal dan ook niet gestraft worden. Voor alles wat er in het uitvak gebeurde zijn ze verantwoordelijk, maar het vuurwerk kwam uit een thuisvak. De Harkemase boys hebben niet gefouilleerd en iedereen kon kaarten halen, waardoor er ook lui uit Leeuwarden of Heerenveen in de thuisvakken kwamen.

De voorzitter van HB is de sprekende pop van de geldschieters van de club. Altijd maar wijzen naar anderen. In het verleden was het wel vaker raak met vechtpartijen en daar was HB ook altijd bij betrokken.

Zit je toch als Groningen niet op te wachten. Je zal hier maar door uit het bekertoernooi gehaald worden.

Waren geen lui uit Leeuwarden! Lekker om die weer de schuld te geven...

31 oktober 2019 om 16:45

Hier een Groninger, en nee ik geloof ook niet dat het een Cambuur supporter is. Tot een paar jaar geleden hadden Cambuur en Groningen een gezamenlijke jeugdopleiding, De band tussen Cambuur en Groningen is dan ook veel anders dan bijvoorbeeld met Heerenveen. Als 1 van de beide clubs tegen Heerenveen moet spelen heb ik talloze keren meegemaakt dat een Groninger voor Cambuur is en vice versa. Dus ik kan mij het niet voorstellen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Groningen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. El HankouriAanvaller343
J. LarsenAanvaller319
P. JoostenAanvaller263
G. GudmundssonAanvaller230
A. RobbenAanvaller70
W. DammersVerdediger271
D. DankerluiVerdediger290
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Groningen.

In de wandelgangen

Zaterdag 19 juni
Tottenham Hotspur denkt nu aan voormalig Wolverhampton Wanderers-manager Nuno Espírito Santo. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren