Anco Jansen: ‘Die scheidsrechters hebben er geen kloten verstand van’

Donderdag, 19 september 2019 om

Anco Jansen heeft in een interview met het Dagblad van het Noorden stevig uitgehaald naar de arbitrage in de Eredivisie. Met name de komst van de VAR stuit de aanvaller van FC Emmen tegen de borst. Hij vindt het voetbal door de komst van de videoscheidsrechter er oneerlijker op geworden. “Ik vind het om te janken”, aldus de derigjarige aanvoerder van Emmen.

Jansen is allesbehalve blij met de komst van de VAR. “Vooral omdat het constante willekeur is. De ene VAR trekt wel aan de bel, de ander niet. Dan zeggen ze dat voetbal eerlijker is geworden. Onzin! Het is eerder óneerlijker geworden”, stelt de ex-speler van onder meer De Graafschap en Boluspor. “En je ergert je ook nog eens kapot, omdat je nu ingesteld bent op het idee dat het eerlijker zou moeten zijn. Maar het valt elk weekend tegen. Ik twijfel trouwens ook aan de mensen die er over gaan. Die scheidsrechters hebben er geen kloten verstand van.”

Jansen doelt niet op alle scheidsrechters uit de Eredivisie. “Tuurlijk niet. Er zitten ook goeien tussen. Makkelie, bijvoorbeeld. Met hem ben ik het vrijwel altijd eens. Maar er zijn er ook een paar bij... Maar ja, wat doe je er aan? Misschien moet ik later zelf gaan fluiten”, denkt Jansen. “Nog niet eens zo’n gek idee. Ik denk dat ik een heel goede scheidsrechter zou zijn.”

In het interview geeft Jansen aan dat hij wellicht een goede technisch directeur zou zijn. “Dan neem ik later twee banen”, vervolgt hij. “Word ik scheidsrechter in het weekeinde. Ik zweer het je: ik zou een goeie zijn. Honderd procent. Omdat ik het door heb. Als ik een bal tussen twee spelers in zie vallen, weet ik: dit kan of gaat er gebeuren. Ik zie of de overtreding gemeen is. Dit wordt rood, dit wordt een penalty, dit is geen overtreding. Zo zit ik voor de tv. En meestal blijkt het te kloppen. Daar heb ik de VAR niet voor nodig.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door zinedane)

Denk dat het Ancotje nog vies tegen gaat vallen hoe lastig het is om alles in de smoezen te hebben. Ik wil niet zeggen dat ik alle scheidsrechters top vind, maar er komt vgm veel meer bij kijken dan wat deze man er van lijkt te maken.

19 september 2019 om 10:34

Hij praat er wel heel makkelijk over, dat ben ik met je eens. Maar betreft de var snap ik hem wel, het is er niet eerlijker op geworden vind ik. Eerder chaotisch, omdat het een interpretatie blijft, her zal altijd gezeik blijven. Maar goed, als dat niet zo was hoeven wij niet constant onze mening te geven hier als het perfect was 😉.

19 september 2019 om 10:39

Ik vind dat juist door de komst van de VAR het "oneerlijkheidsgevoel" gestegen is. In het verleden was het in bepaalde situaties voor een scheidsrechter simpelweg niet mogelijk om bepaalde situaties waar te nemen. Een buitenspelsituatie, iets wat in een split second beslist moet worden, kan in bepaalde situaties erg moeilijk waarneembaar zijn. Ook bepaalde overtredingen kunnen door een scheidsrechter over het hoofd gezien worden door de snelheid van het spel of doordat een scheidsrechter geen optimaal zicht heeft. In dergelijke situaties kan het beter te verkroppen zijn dan situaties die nu optreden. Zuivere rode kaarten worden door de VAR gemist na het zien van 20 beelden uit 13 verschillende posities.

Vooral de zin: 'met hem ben ik het altijd eens' zegt veel waar volgens Janssen de kwaliteit van scheidsrechters van af hangt 😉

Je schaamt je toch kapot als deze jongen je aanvoerder is. 'kan er geen klote van' en zonder enige feitelijke argumentatie het gehele scheidsrechterskorps in het hemd zetten. Om daarna even leuk te roepen dat je zelf een sterke scheidsrechter en td zou zijn.. Om 'td' te worden vragen professionele sportclubs om een master opleiding sportdirecteur. Ik kan me voorstellen dat prof voetballers die omhoog zijn geklommen deze opleiding ( een bachelor als deze nog niet gedaan is) binnen de club afnemen. Kijk naar mannen als Fledderus en Kompany die nog tijdens de actieve voetbal carriere aan een master studie zijn begonnen. Voor mij is het een onmogelijke gedachte om zo veel tijd in je sport te steken als je er een master na doet gezien mijn werkdruk voor de masterstudie. Voor een baan als scheidsrechter in het betaald voetbal moet je enorm veel ervaring hebben en meerdere cursussen via de Knvb afnemen. Waar je vaak eerst voor een lange tijd vrijwillig werkt of scheidsrechter als tweede baan ziet. De reactie van Anco getuigd van zo weinig respect en zelfreflectie. dat ik hem heel graag 1 dag als scheidsrechter en 1 dag als td volledig de mist in wil zien gaan. Ik vind Emmen een hele sympathieke ploeg, mag Lukien erg graag zien in de eredivisie en vind het hele beeld van de David club in een Goliath competitie prachtig. Maar een jongens als Anco kan ik echt van walgen... het zijn dit soort gasten die het imago van het voetbal gewoon verpesten in mijn ogen

19 september 2019 om 11:00

Denk dat je overschat hoeveel tijd een prof voetballer daadwerkelijk bezig is met voetbal op een dag, makkelijk te combineren met een studie.

19 september 2019 om 11:23

Ik las laatst een artikel van een jongen die in de onder 19 van Ajax terecht kwam en 9 keer per week moest trainen. Dat is exclusief fitness om krachtiger te worden, een voetbal psycholoog die er nog bijna standaard in zit en andere werk uren met het elftal (teambuilding etc). Ik kan je aanraden om de serie 'sunderland before I die' te kijken. Een club die op het tweede niveau van Engeland (Nu zelfs het 3e niveau) speelt. Maar je krijgt een flinke inzage in hoe een technisch manager werkt en wat spelers allemaal voor werkdagen naast de voetbaltrainingen maken. Ik denk dat men dat echt onderschat. Niet dat het niet te combineren is met een studie hoor. Ik had ook twee banen naast m'n HBO en vond alsnog tijd voor m'n vrienden en vriendin. Maar we moeten niet gaan doen alsof alle banen binnen het voetbal makkelijk zijn... klagen mag prima, maar ik vind niet dat je zo maar kan zeggen dat je het beter zou doen zonder enige argumentatie

19 september 2019 om 11:26

Ik vraag me wel af of dit ook voor Anco Jansen geldt. Hij lijkt me geen hoogvlieger op academisch gebied dus ik kan me voorstellen dat hij wat meer tijd kwijt zou zijn aan een studie.

19 september 2019 om 11:17

Het enige waar ik me als supporter van een kleinere club voor schaam is het niveau van de VAR. Bij Ajax gaat elke scheet onder een vergrootglas (in hun voordeel), bij kleinere clubs laat men veel meer lopen. En nee, da's geen Calimerogedrag. Bij mijn cluppie is het bijna elke week raak. Stop er mee. Stop er gewoon mee. Laten we weer gaan voetballen. Je bent tegenwoordig banger voor die man in Zeist dan voor de spits van je tegenstander.

19 september 2019 om 11:26

Kan ik goed begrijpen. Als supporter van PSV met FC Utrecht als club waar ik ook vaak in het stadion zit heb ik hier minder last van. Ik kan me echter goed voorstellen dat hier belangenverstrengeling nog best een rol speelt. Ik denk dat we echt nog een jaar of 5 zullen moeten doorgaan voordat de VAR een beetje van het niveau Tennis of Hockey is. Het gaat natuurlijk nog nergens over met alle sensatie en ongelijke beslissingen. Maar ik ben wel blij dat het ontwikkelingsproces gestart is. Nu maar hopen dat we over een paar jaar een VAR systeem hebben waar de scheidsrechters geen vergrootglas kunnen gebruiken. Zoals de goal horloges van de scheids. Daar zit geen interpretatie aan, als het een goal is wordt dat door een machine gemeld en moet de scheids affluiten. Dat klinkt als muziek in m'n oren eerlijk gezegd

19 september 2019 om 11:26

Ik begrijp niet uit je tekst wat er nou mis is met Jansen volgens jou. Waarom verpest hij het imago van het voetbal? Jansen komt op mij namelijk heel open en eerlijk over in dit interview. Heel ontspannen en niet als een mediatraining verhaaltje. Ook staat hij trouwens mooi te ouwehoeren hier. Dat Jansen het vaak oneens is met een scheidsrechter, kan. De zin "hebben er geen kloten verstand van" is een slecht vertaalde drentse zin. Hij bedoelt niet letterlijk dat scheidsrechters er helemaal niets van kunnen, hij bedoelt dat scheidsrechters er best eens naast zitten. Over de VAR vind ik Jansen best een punt hebben, het is nog veel te onlogisch. Trouwens, dat hij zegt dat hij denkt dat hij best een goede scheids zou zijn, we staan zelf toch ook te roepen als een scheids het volgens ons fout heeft, of dat nou bij Schubbekutteveen 7 is of bij Oranje? Over het TD stukje, wat is er mis met Jansen die zichzelf in de toekomst TD ziet worden? Een beetje ambitie is toch prima? Hij zegt ook niet dat hij een goede TD zou zijn, hij zegt Wellicht. Daarnaast denk ik dat als er een camera op dit stukje had gestaan, hij zelf op de grond gelegen had van het lachen. Als je Emmen als David club in een Goliath competitie ziet, past Anco juist precies erbij. Emmen, onder leiding van Lukkien gaat helemaal van eigen kracht uit, een speelstijl met lef, en daar past Jansen juist prima bij.

19 september 2019 om 11:42

Ik vind het inderdaad fijn dat er genoeg jongens zijn die geen blad voor de mond nemen hoor begrijp me niet verkeerd. Waar ik moeite mee heb is dat door te melden dat 'omdat je het door hebt' je een sterke scheids zou zijn. Je de baan scheidsrechter behandeld alsof het niks is. Dat je het als tweede baan naast technisch directeur zou kunnen doen geeft wat mij betreft aan dat je je niet verdiept in beide functies. Wie weet heb ik het verkeerd, en is deze jongen hartstikke ambitieus. Dat kan natuurlijk heel goed. Maar het doet niet af aan dat met deze uitspraak je in de media aangeeft dat je persoonlijk banen als technisch directeur en scheidsrechter weinig serieus neemt. Tuurlijk zeur ik ook wel eens op de scheids als die tegen m'n cluppie fluit voor m'n gevoel. Maar ik heb wel onmogelijk veel respect voor de gasten en heb wel duidelijk voor ogen dat, mocht ik de ambitie hebben om scheidsrechter te worden. Ik waarschijnlijk de komende 20 jaar gewoon 3 dagen in de week op het veld moet staan en een paar flinke cursussen moet afronden. Laat staan het talent hebben om het snelle spel te kunnen analyseren. Nogmaals ik wil ook geen zeurende henkie zijn. Een lalletje moet kunnen. Maar het gaat om de manier waarop. Het is denigerend niet opbouwend. Als je aangeeft dat er veel verbetering is binnen het gebied van de VAR heb ik daar echt respect voor. Bryan Linssen maakte een soortgelijke opmerking. Maar gaf aan dat hij in de toekomst robots voor zich ziet die de VAR bedienen. Dit was ook een ludieke opmerking maar geeft echt iets heel anders weer in mijn ogen. Hij zegt niet dat hij het wel even beter doet, of geeft met de reactie weer dat de baan niet zo lastig is 'als je het allemaal door hebt'. Maar denkt oprecht na over de toekomst van de Var. dan ben je een grote man voor mij. Dat Anco verder wel in de 'david vs Goliath' club past ben ik het mee eens. Ik vind het gewoon zonde dat een jongen met zo'n simpele opvatting captain is van een verder super sympathiek elftal

19 september 2019 om 11:56

Je hebt natuurlijk een punt met de opmerking over hoe Anco over de scheidsrechters denkt, dat is wat aan de simpele kant. Moet ik wel zeggen dat ik ook wel regelmatig scheidsrechters tegenkom waarvan ik denk "dit kan ik toch zeker beter". Anco zegt wat ik denk, maar misschien wat onhandig. Het lastige aan interviews als deze is vaak dat je de gezichtsuitdrukkingen er niet bij kan zien, want ik kan me niet voorstellen dat hij serieus was toen hij het had over het combineren van die banen. Laat ik het zo zeggen, ik ga ervan uit dat hij hier niet serieus is. Als hij dat wel was, dan heeft hij helemaal ongelijk. Ik denk dat hij best inziet dat het twee zware banen zijn, maar bij een vraag over zijn toekomst bedacht wat hij eerder zei over een scheids en er een grapje van maakt.

19 september 2019 om 13:48

Je hebt ook gelijk hoor. Het vervelende van artikels over interviews is ook dat men, om het artikel interessanter te maken, net de juiste zinnen eruit pikt. Ik zal kijken of ik het interview eens terug kan kijken.

19 september 2019 om 11:32

Professioneel hockeyers kunnen het ook combineren. Die trainen 4 keer per week en een wedstrijd en hebben daarbij belachelijk veel interland verplichtingen. Deze jongens studeren vaak naast hun hockey of hebben zelfs (drukke) banen. De captain van de Nederlandse ploeg is afgelopen jaar zelfs een eigen onderneming gestart. Dan kan een voetballer toch echt wel parttime een opleiding ernaast doen.

19 september 2019 om 13:26

?? Anco heeft veel talent, meer dan dat hij eruit gehaald heeft. Dit kun je hem verwijten. Daarbij valt hij zeker niet de hele scheidsrechterlijke aan. Hij geeft aan dat het met scheidsrechters nog wel mee valt maar dat de VAR tegen valt. Dit is toch duidelijk. Als je ziet dat de ene keer wel een de andere keer niet opgetreden wordt is niet te geloven. Er zijn nog steeds doodschoppen of natrappen waar niet tegen opgetreden wordt. En dit zijn niet de twijfelgevallen.

Niet alleen in Nederland, overal blundert de Var. Ik vind het een goed idee maar de uitvoering is zo slecht dat we beter af zijn zonder Var. Maar het is er net dus we moeten het nog even tijd geven...

19 september 2019 om 11:00

Inderdaad, de mensen die nu al roepen om het weer af te schaffen zijn gewoon gefrustreerd omdat hun club een keer benadeeld is. Ik vind het eigenlijk ook wel een beetje dramatisch dat zo'n simpel systeem zo moeizaam geïntegreerd wordt in het voetbal, maar goed. Geef het een jaar of 5 en het werkt vlekkeloos, daar ben ik van overtuigd.

19 september 2019 om 11:13

Ik zou niet weten waarom het beter zal gaan. Tenzij ze het anders gaan gebruiken. Maar je hebt toch geen 5 jaar nodig om te wennen dat je alles op een scherm terug kan kijken. De meeste beslissingen zijn meningen i.p.v. feiten. De ene week word vasthouden in de zestien wel bestraft, en de andere week weer niet. Eerst ging je er maar vanuit dat de scheidsrechter het niet gezien zou hebben. Nu met de var vervalt dat, maar kan zoiets alsnog 2 kanten opvallen. En dan voelt het nog zuurder als het kwartje de verkeerde kant op valt, en je ziet een week later dat voor een zelfde iets anders word beslist.

19 september 2019 om 11:29

Toen de video scheids bij Hockey werd geïntroduceerd jaren geleden schreeuwde iedereen ook moord en brand. Ongelijke timing en het spel duurde langer etcetera. Uiteindelijk is de VAR daar zo geevolueerd dat het inmiddels onmogelijk is om te bedenken dat er ooit zonder VAR gespeeld werd. Ik zie zeker verbeteringen komen. Als we aan alle oude voetbalregels zouden vasthouden was er geen buitenspel en speelde we nog met een leren bal. Alles binnen de sport innoveert constant. Het is nu even balen, maar we komen er wel doorheen met het europese voetbal. Kan me nog herinneren dat iedereen moest lachen om de spuit van de scheids bij vrije trappen een paar jaar geleden. Kids die sinds 2/3 voetbal volgen horen daar niks meer over en denken dat het de normaalste zaak van de wereld is. Zo gaan die dingen nou eenmaal

19 september 2019 om 11:46

Bij de hockey lijkt het me allemaal wat minder fysiek en zit er denk veel minder ruimte tussen discussies over de regels. Bij het voetbal zijn er zoveel momenten waarbij de beslissing 2 kanten op kan vallen. Afgelopen CL finale nog met die handsball, als er geen penalty kwam had ik het ook begrepen. Ajax-Psv zaten ook veel discussie momenten bij, waarbij er van beide kanten wat voor te zeggen was. Penalty Neres, de ene scheidsrechter geeft hem wel, en een andere scheidsrechter niet. Ik vind het niet per se goede of foute beslissingen.

19 september 2019 om 12:30

De regelgeving zal ook gaan evolueren als gevolg van de Var. Er zal duidelijkheid moeten komen wat een overtreding is en wat niet. Voorheen kon je een twijfelgeval vaak goedpraten door te zeggen "je kan hem geven", dat soort gevallen zullen eruit moeten worden gefilterd. Interpretatie van de regels zal moeten verdwijnen, gewoon een duidelijk, rechtlijnig systeem. Anders krijg je willekeur, zoals nu het geval is.

19 september 2019 om 13:13

Wellicht, maar dan ben ik bang dat het een veel minder leuke sport gaat worden. Dan zal het gewoon zaalvoetbal op gras worden.

Mooi, door de week voor een club td zijn en in het weekend in dezelfde competitie fluiten. Klinkt als een verstandige en realistische jongen

Niet dat deze jongen ook maar 1 raak argument heeft... valt er wel wat aan te merken op de Var. De VAR heeft als handicap dat het zich tamelijk ver van alle elementen in zo'n wedstrijd heeft afgezonderd en de dunne lijn tussen ongelukkig en opzettelijk vrijwel niet objectief te beoordelen is.... behalve door een scheids zelf.

Knap om het allemaal op tv goed te zien. Vast ook met drie keer herhaling erbij. Maaaaar de VAR heeft hij niet nodig hoor. En bovendien, hij zegt "en meestal blijkt het te kloppen". Maar wat 'klopt'? Bij zoveel situaties is het aan interpretatie afhankelijk. Niet voor niets dat genoeg situaties als 50/50 worden beoordeeld door de publieke opinie. Is weer gewoon makkelijk zeuren dit.

Ben benieuwd of hij ooit op het veld heeft gestaan om een wedstrijd te fluiten. Dat is anders dan vanaf het bankje hoor. Wat een hoop onzin zegt hij daar. Denk dat het een verschrikkelijke scheids is. Een gemiddelde scheidsrechter loopt meer dan Ancootje Janssen doet. Denk dat hij een wedstrijd op zijn niveau niet eens kan belopen.

Anco vond de wiskunde leraar denk ik ook een onbenul, laat staan welke leraar dan ook maar... Snapten er allemaal geen kloot van, met als resultaat dat je dus dit soort dingen in het openbaar gaat zeggen...

Eens met Jansen. De Var verpest het voetbal, omdat het om interpretatie gaat of het nou om een scheids gaat of Var. Het enige voordeel dat een Var heeft is dat hij het meerdere keren terug kan zien, maar nog worden er fouten beslissingen genomen. Ik zeg Var alleen gebruiken of een doelpunt buitenspel is of niet, want dat zijn feiten.

Vanaf de bank kunnen we allemaal een goede scheidsrechter zijn. Wat een domme opmerking zeg dat hij dan ook wel een goede scheidsrechter zal zijn omdat hij het vaak goed heeft. Weet je wie het nog meer heel goed vanaf de TV kan zien Anco? Ik, wellicht moet ik ook maar scheidsrechter worden dan.ik twijfel oprecht aan zijn intelligentie als ik zulke onzin hoor.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Emmen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
14.VVV-Venlo5-13
16.FC Emmen3-7
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. AraujoVerdediger60
N. BakkerVerdediger60
G. BijlVerdediger60
C. CavlanVerdediger60
S. PeñaMiddenvelder60
S. TibblingMiddenvelder60
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Emmen.

17 fans
Middenvelder, 31 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 30 oktober
Bayern München heeft de beste papieren om Denis Zakaria over te nemen van Borussia Mönchengladbach. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren