KNVB bestraft De Graafschap stevig vanwege vuurwerk en spandoek

Vrijdag, 6 september 2019 om

De Graafschap is door de KNVB fors gestraft naar aanleiding van het gedrag van zijn supporters. Vanwege het op grote schaal afsteken van vuurwerk tijdens het duels met SC Cambuur (22 mei) en Sparta Rotterdam (28 mei) heeft de onafhankelijke tuchtcommissie besloten dat vak 22 tijdens de wedstrijd tegen Jong Ajax op 13 september leeg moet blijven. Bovendien moet de club uit Doetinchem een boete betalen van vijftienduizend euro.

De aanklager stelde voor dat tijdens één thuiswedstrijd ook de vakken 23 en 24 leeg moesten blijven. De tuchtcommissie besloot alleen vak 22 leeg te houden. De tuchtcommissie gaat wel mee in het verzoek van de aanklager voor het opleggen van een boete van 2.500 euro vanwege een spandoek. Tijdens de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo op 20 april werd een doek getoond met daarop de tekst 'respectloos zootje KNVB-maffia'.

“Het afsteken van vuurwerk in stadions brengt aanzienlijke risico's met zich mee”, meldt de voetbalbond op de website. “De KNVB en de clubs hebben afgesproken het afsteken van vuurwerk aan te pakken. Bij de strafmaat is door de tuchtcommissie rekening gehouden met de strafkaart van De Graafschap, waaruit blijkt dat het stadium van voorwaardelijke straffen gepasseerd is.”

De KNVB maakt duidelijk dat De Graafschap al was gewaarschuwd nadat de club vorig jaar ook al gestraft werd voor het afsteken van vuurwerk. Er hing de club uit de Keuken Kampioen Divisie dan ook een thuiswedstrijd zonder publiek boven het hoofd. De Graafschap gaat niet in beroep tegen de uitspraak.Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door fctwent3)

Benieuwd of de Graafschap een ‘fc Utrechtje’ doet ze en de mensen van dat vak voorrang geven elders in het stadion, net als Utrecht deed met hun lokale aso’s.

6 september 2019 om 11:37

Aso's? Mensen die alles geven voor hun club zul je bedoelen!

6 september 2019 om 11:59

Het zijn inderdaad geen aso's, maar je weet nu onderhand als supporter dat vuurwerk verboden is. Hoe sfeervol dat ook kan zijn. Heb zelf ook ondervonden dat het heel hinderlijk kan zijn als je er zelf midden in staat. Als het verboden is dan moet je er als supporter maar gewoon eens mee stoppen, en een andere sfeeractie gaan verzinnen wellicht.

6 september 2019 om 12:10

Volgens mij bedoelt Iseldiroed het voorval dat de tribune van de harde kern van FC Utrecht (bunikside) leeg moest blijven omdat ze antisemitische liederen hadden gezongen. Daarna plaatste FC Utrecht deze mensen gewoon op een andere tribune.

6 september 2019 om 12:56

Nee, de mensen uit vak 22 hebben een verbod deze wedstrijd. Worden ze in andere vakken gezien riskeren ze een stadionverbod.

6 september 2019 om 14:46

Wie zou dat gaan controleren, De Graafschap zelf? Dat ze camera beelden gaan gebruiken of een supporter ergens anders zit. Naive gedachte.

6 september 2019 om 14:27

Bij Utrecht ligt het toch ook nooit aan de eigen supporters? Ik herinner me rellen om het stadion, waarbij het een soort oorlogszone was, maar dit werd allemaal in de schoenen van de uitsupporters geschoven.. zij hadden zich namelijk misdragen.

6 september 2019 om 18:49

Aso's? Haha ik vind fakkels sfeerverhogend en juich het toe mits niemand er mee gaat gooien

''de tuchtcommissie gaat wel mee in het verzoek van de aanklager voor het opleggen van een boete van 2.500 euro vanwege een spandoek. Tijdens de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo op 20 april werd een doek getoond met daarop de tekst 'respectloos zootje KNVB-maffia' Wat een onzin dat men hier een boete voor krijgt.

6 september 2019 om 11:47

Het is eng dat de Knvb als organisatie boetes kan uitdelen wanneer iemand kritiek op hun heeft. De tekst zelf is ook niet heel erg aanstootgevend.

6 september 2019 om 12:14

Zelfde met de Uefa. Dit zijn gewoon dictatoriele regime achtige praktijken. Kan de overheid hier iets niet tegen doen vraag ik me af.

6 september 2019 om 12:35

Je mag prima kritiek op de KNVB hebben, ze uitmaken voor Maffia mag niet. Probeer dat eens bij je baas of de school van je kind. Logisch dat de KNVB hier tegenop treedt. Of de strafmaat eerlijk is weet ik niet.

6 september 2019 om 12:53

Wanneer ik dat tegen de school van mijn hypothetische kind of tegen mijn werkgever zou doen, krijg ik geen boete, hoor. Dan zullen ze schrikken van het feit dat ik zo boos ben en willen ze met mij in gesprek.

6 september 2019 om 13:46

@sempros., want? je baas of de school zal gaan straffen??no way

6 september 2019 om 14:21

Want de Knvb is de werkgever van elke voetbalsupporter op de tribune? Vrij kromme vergelijking.

6 september 2019 om 15:06

Dat gesprek voeren ze echter niet met supporters. Dat gesprek voeren ze met de clubs. In die gesprekken geven ze aan dat de club er tegenop moet treden omdat er anders sancties zullen volgen, zo blijkt ook uit het feit dat De Graafschap blijkbaar al het stadium van het krijgen van waarschuwen is ontgroeid.Jouw baas gaat je zeker wel straffen als je je meermaals misdraagt, lijkt me anders niet helemaal een gezonde bedrijfsvoering.De KNVB is niet de werkgever van supporters. Het is de overkoepelende organisatie waarbij clubs zich vrijwillig aansluiten om deel te mogen nemen aan de nationale competitie. Daar horen gewoon regels bij, het is de verantwoordelijkheid van de club om de supporters hierop aan te spreken.

6 september 2019 om 15:09

Volledig met je eens. En dan te bedenken dat dit bedrag gelijk is aan de boete die Ajax ontving voor de ongeregeldheden tijdens Ajax o19 - Feyenoord o19. Bij die ongeregeldheden voelden ouders en familieleden van Feyenoord-spelers zich duidelijk onveilig. Ben benieuwd of dat ook het geval was met dit spandoek.. Het is in ieder geval duidelijker waar de prioriteiten van de KNVB liggen..

En alweer worden we gestraft door de Knvb... sfeeracties mogen blijkbaar niet meer.

6 september 2019 om 12:56

En weer iemand die het niet snapt, sfeer acties mogen zeker wel.maar let op he, Vuurwerk MAG Niet!.als je dat ondertussen nog niet snapt....je mag er niet mee eens zijn, maar het is toch ondertussen vrij duidelijk!ik zie dat je ook voor Feyenoord bent, dan zou je het zeker al moeten weten.wees creatief met z'n alle kom eens met wat anders dan vuurwerk, dan krijgt je club geen boetes en hoeven tribunes niet leeg te blijven. I.p.v. je club ondersteunen breng je nu je club schade toe door halsstarrig vast te blijven houden aan iets wat verboden is op tribunes.

6 september 2019 om 12:58

Ik had spaties en open regels in mijn bericht gezet.schijnbaar haalt VZ die er zelf tussenuit ???

6 september 2019 om 13:35

Het is toch te zielig voor woorden dat fakkels onder vuurwerk vallen.. Het is wel mooi praten als Ajacied, je clubbie steekt gewoon vuurwerk af met een automatisch systeem en dat mag dan wel van de Knvb. Wij hadden dat 2-3 jaar geleden ook maar omdat wij De Graafschap zijn mog dat uit het niks ook niet meer van de Knvb(maffia). Te gek voor woorden soms. En kom eens wat anders met vuurwerk? Zullen we dan met ze alle partypoppers schieten en papierlinten in het stadion knallen?

6 september 2019 om 14:30

@Ajax33, heb ik ook als ik via de app reageer. Afijn, bij Ajax en Feyenoord wordt toch ook 2-wekelijks fakkels afgestoken. Kan mij niet heugen dat zij een vak hebben moeten leeg laten.

6 september 2019 om 14:52

4fredondo Vak S vergeten? Al 2 keer, zelfs. S, R en T de laatste keer.

De boete voor het spandoek is ongeveer net zo hoog als de boete die Ajax kreeg voor de organisatorische puinhoop die leidde tot vechtpartijen in de mini-Klassieker eerder dit jaar. Dat geeft de scheve prioriteiten van de tuchtcommissie wel goed weer. Een fakkeltje wordt direct hard aangepakt, daadwerkelijk hooliganisme wordt met de mantel der liefde bedekt. Wie snapt het nog?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

De Graafschap

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. SnoeiUnknown
G. VaagsKeeper
R. BaasVerdediger
M. HilderinkVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina De Graafschap.

In de wandelgangen

Maandag 10 augustus
Jonathan David ondergaat maandag de medische keuring bij Lille OSC. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren