Van der Sar: ‘Als je die kans pakt, ben je bij Ajax aan het juiste adres’

Maandag, 29 juli 2019 om

André Onana begint aan zijn vierde seizoen als eerste doelman van Ajax. De doelman uit Kameroen kwam al op zijn twintigste onder de lat te staan bij de Amsterdammers. Edwin van der Sar, algemeen directeur en oud-doelman van Ajax, signaleert een groot verschil met zijn eigen loopbaan, daar hij zelf pas op zijn 23e speelminuten in het betaald voetbal kreeg.

Van der Sar had bijbaantjes als bollenpeller en krantenjongen, voordat hij op zijn negentiende ontdekt werd door Ajax. “Op zijn negentiende zei André: ‘I need to play in the first team, when does a young player like me get a chance?’ Toen zei ik: er is genoeg tijd, dat moment komt er. Je moet er klaar voor zijn als zo'n moment komt. Dat moment kwam er voor hem, toen Jasper (Cillessen, red.) wegging en Tim Krul nog niet fit genoeg was om te spelen. Als je die kans pakt, ben je bij Ajax aan het juiste adres. Op die manier kijken we naar jonge spelers die het verschil kunnen maken, maar je moet het wel laten zien”, zegt Van der Sar in een podcast op de officiële website van Ajax.

“Ik vind André nog niet de beste, maar hij is wel heel goed. Hij heeft alle aspecten om de beste keeper ter wereld te worden. De Gea was goed, Neuer heeft het afgelopen seizoen laten liggen, Courtois had ook geen fantastisch jaar en Oblak vind ik een hele stabiele keeper”, antwoordt de oud-doelman op de vraag of hij Onana de beste keeper ter wereld vindt. Met Kjell Scherpen haalde Ajax deze zomer een nieuwe doelman binnen.

“Kjell heeft zijn opleiding gehad bij Emmen, is door zijn lengte en gesteldheid opgevallen en heeft een aantal attributen die andere keepers niet hebben. We gaan hard werken aan zijn minpunten en op die manier zal hij moeten leren. Laat het maar zien in de concurrentiestrijd met Dominik Kotarski en Bruno Varela. Natuurlijk heb ik daar een rol in”, zegt Van der Sar over Scherpen. Hij vindt het belangrijk dat jeugdspelers zo vroeg mogelijk in de opleiding van Ajax terechtkomen.

“Er zijn zoveel specialisten in dienst, ze worden zo goed opgeleid. Er kan er altijd eentje doorheen schieten, die bij een andere club terechtkomt. Wij proberen de beste jeugdopleiding ter wereld te worden. Niet iedereen eindigt hier zijn carrière. Althans, ik hoop dat Matthijs en Frenkie uiteindelijk nog bij Ajax terugkomen”, concludeert Van der Sar.


Poll

Wordt André Onana de beste keeper ter wereld?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door frits1948)

Als Onana 1 van de beste keepers ter wereld wilt worden zal hij echt dat nonchalante uit zijn spel moeten halen. Ook zaterdag dacht hij weer leuk te moeten doen door een nonchalant balletje op Dest te geven. Die prompt de bal verloor en waardoor er gelijk een grote scoringskans ontstond voor Psv. Dit is zo ergerlijk bij Onana. En onnodig.

29 juli 2019 om 12:14

effe aangepast..

Snap wat je bedoelt. het zijn die kleine dingen. Maar Ter Stegen heeft ook zo zn momentjes ook in Japan weer in Kobe ik denk niet dat je moet willen dat Onana verandert in een koele foutloze kikker. Past niet bij hem. In topwedstrijden staat ie er altijd, en ja soms maakt ie een foutje. Maar wie niet. ik zie hem echt straks wel naar Barca gaan om Ter Steegen af te lossen. Klasse zat.

29 juli 2019 om 12:18

Jij ziet het als iets negatiefs maar ik zie het als punt van wat hij MOET verbeteren wilt hij 1 van de beste keepers ter wereld worden.

29 juli 2019 om 19:37

Dus Alisson, Ederson & Ter Stegen horen niet tot de beste keepers ter wereld? Zij hebben namelijk exact dezelfde “nonchalance”.

29 juli 2019 om 12:25

Vrij recent moment. Maar herinner je ook nog hoe hij die bal in de laatste minuut tegen Benfica pakte?

29 juli 2019 om 12:27

Of hoe hij het tweede doelpunt van de Spurs veroorzaakte door tegen het been van Schone aan te trappen ?

29 juli 2019 om 12:40

Schone en Onana waren beide aan het stuntelen.

29 juli 2019 om 12:59

Dat balletje op Dest kun je bij een topclub als city of Barca gewoon geven. Dat is juist de klasse van Onana. Er zijn weinig keepers die zo’n balletje met zoveel gevoel kunnen geven. Als je in een elftal speelt met alleen absolute topspelers, dan wordt zo’n bal aangenomen en is het de opzet naar een aanval.

29 juli 2019 om 13:26

Ja zo'n balletje naar een Dani Alves gaat vast prima maar als je weet dat een 18 jarige debuteert die ook nog eens zelden op deze positie heeft gestaan dan geef je toch niet zo'n bal?

29 juli 2019 om 15:17

Dat ene bewuste balletje had inderdaad ook anders gekunt maar als we dat gaan bekijken moet je de aanname van Dest ook ff bekijken. Die was ook alles behalve goed, legt die de bal stil kan die draaien etc en dan is de bal van onana weer leuk etc.

29 juli 2019 om 15:42

Onana moet leren dat hij geen leuke balletjes gaat spelen. Nobody cares dat hij leuke balletjes geeft. Gaat erom dat hij goede ballen geeft zodat hij zijn medespelers niet onnodig in gevaar brengt en dat je bepaalde risico's wilt uitsluiten. Ipv zo'n leuk balletje had hij ook een ram naar voren kunnen geven. Stuk minder risicovol.

29 juli 2019 om 17:02

Voor een ram naar voren kun je net zo goed Lamprou op doel zetten

Vind het een prima keeper met sterke reflex en goed in de 1 op 1, maar betwijfel zeer of hij wereldkeeper wordt. Vooral door dat nonchalante van hem, wat nogal eens blunders opleverd, twijfel ik daar aan. Zit zeker nog groei in, hij is nog jong, maar geloof niet dat hij het niveau van De Gea of Neuer gaat aantikken. Daarvoor vind ik zijn sterke kanten ook niet sterk genoeg.

Vind het een prima keeper met sterke reflex en goed in de 1 op 1, maar betwijfel zeer of hij wereldkeeper wordt. Vooral door dat nonchalante van hem, wat nogal eens blunders opleverd, twijfel ik daar aan. Zit zeker nog groei in, hij is nog jong, maar geloof niet dat hij het niveau van De Gea of Neuer gaat aantikken. Daarvoor vind ik zijn sterke kanten ook niet sterk genoeg.

Scherpen gaat flinke stappen zetten bij Ajax en natuurlijk is die jongen nu nog geen goede keeper. Maar Ajax ziet wel de mogelijkheid dat het een goede keeper kan worden. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor Kik Pieri, die na 2-3 oefenpotjes wordt afgeschreven. Geen idee waarom sommigen verwachten dat Ajax (terwijl ze Blind en Martinez hebben) een eindproduct in handen denkt te hebben. Verdedigen kan je leren en dat hebben ze nu al zo vaak bewezen bij Ajax. In de opbouw en voetballend is het al een bewezen groot talent.

29 juli 2019 om 12:09

Heb wel het idee dat die mogelijkheden die Ajax ziet echt puur komen door zijn grootte en leeftijd, heb hem nog op weinig daadwerkelijk talent kunnen betrappen.

29 juli 2019 om 12:19

Zal voetballend nog enorme stappen moeten maken. Varela hoeft zich de komende jaren geen zorgen te maken. is DE logische opvolger van Onana,mocht ie vertrekken.

29 juli 2019 om 12:24

Kotarski kan dit jaar ook nog groeien bij jong Ajax. Laten we niet vergeten hoe snel het allemaal kan gaan. Onana was niets eens onomstreden bij jong Ajax toen hij zijn kans bij het eerste elftal kreeg. Kijk hoe snel zijn niveau ineens was gestegen. Ook Schuurs maakte afgelopen seizoen niet altijd een goede indruk bij Jong Ajax en doet momenteel nu de Ligt vergeten (al is het natuurlijk veel te vroeg om zoiets te zeggen).

29 juli 2019 om 12:44

@feast Scherpen speelt niet met zo’n jonge leeftijd al basis op eredivisie niveau als hij geen talent had. Die jongen is echt geen koekenbakker maar heeft gewoon nu nog niet het Ajax niveau. Dat hij bij Emmen basis staat op die leeftijd vind ik veel meer zeggend. Je zet daar als degradatiekandidaat echt wel je best mogelijke speler neer op die positie.

29 juli 2019 om 12:25

@fcexclusief

Pieri is echt heel slecht. Die jongen heeft nauwelijks stappen gezet in 2 seizoenen eredivisie. Dat gevoel had iedereen al voordat hij gehaald werd en bij Ajax lijken ze er niet echt anders over te denken. De minuten die hij mocht maken waren toch echt voornamelijk als linksback. Dat is ook direct de enige positie waar ik Kik kans zie maken op een basisplek. Aan de bal is het allemaal nog redelijk en komt hij leuk mee, verdedigend is het echt helemaal niets.

Scherpen is zo mogelijk nog erger. Dit zijn gewoon gokjes van Ajax misschien wordt het iets, misschien wordt het niets. Vergis je niet, Ajax kent namelijk weinig problemen in het opleiden van keepers en er komen genoeg keepers uit de jeugdopleiding die meerwaarde hebben in de eredivisie. Ajax moet dus keepers halen die aantoonbaar beter zijn. De laatste jaren heb ik het idee dat, dat gewoon niet gebeurd.

29 juli 2019 om 12:31

Dit soort reacties zijn toch niet serieus te nemen joh. Natuurlijk heeft die jongen stappen gezet in 2 seizoenen eredivisie. Veel jonger ga je ze niet vinden op het hoogste niveau en dit soort minpunten hebben voornamelijk te maken met z'n leeftijd. Kik gaat komende twee seizoenen allereerst leren, kijken en dan pas doen. Met 21 jaar gaan we de echte Kik Pieri zien en als dat goed genoeg is, is dat schitterend. Zo niet.. dan niet, maar zo'n kereltje van te voren afschrijven is voor de dommen onder ons. Bij Ajax gokken we niet, maar leiden we ze op.

29 juli 2019 om 12:32

Pierie doet me een beetje denken aan Blind (jr) toen hij net bij Ajax kwam voetballen. Kijk wat voor carrière hij uiteindelijk heeft gehad. Pierie heeft alleen de pech dat er nu (voor Eredvisie begrippen) 3 linksbenige toppers aanwezig zijn met Blind, Martinez en Tagliaficio. Wellicht dat hij over 3 jaar (jaartje Jong, jaartje huur) zijn kans kan pakken.

29 juli 2019 om 13:00

@fcexclusief

Jouw reactie is eerder niet serieus te nemen met Pierie. Die jongen heeft geen stappen gezet in 2 seizoenen Eredivisie. Hij heeft er niks bijgeleerd dan toen hij als 16 jarige debuteerde. Hij is juist slechter geworden omdat de onbevangenheid verdwenen is. Wat boeit het dat je ze niet jonger gaat krijgen op het hoogste niveau. Het gaat om kwaliteit en bij een Heerenveen heeft ie op verdedigend vlak helemaal niks laten zien. Hoezo moet hij na 2 seizoenen Eredivisie nog steeds de basisprincipes van het verdedigen leren? Nee, ik verwacht geen eindproduct, maar wel een zekere basis van een speler die al 2 seizoenen basis heeft gespeeld bij een middenmotor in de Eredivisie.

Jij hebt liever dat we achteraf gaan zeggen dat we het niet in een speler zien zitten om te kunnen eindigen met de dooddoener 'achteraf is het allemaal wel heel makkelijk praten.' Nee, wij zeggen al vantevoren dat deze jongen niks is. Dat hebben we namelijk allemaal kunnen zien in die 70 wedstrijden die hij voor Heerenveen gespeeld heeft. Hij wordt dus niet afgeschreven op 3 oefenwedstrijden, dat doen we op basis van zijn periode in Friesland. Nu mag ie 2 jaar in de KKD gaan leren. Wat kan hij in de KKD leren, wat hij niet in de Eredivisie bij Heerenveen had kunnen leren? Daar lopen immers ook geen koekenbakkers rond. Of kan men alleen bij Ajax spelers opleiden o grote almachtige en zeer wijze Fcexclusief?

29 juli 2019 om 12:58

Ik ben het helemaal met je eens. Met veel inzet en hoge kwaliteit trainers kun je met het postuur van Scherpen gewoon een hele goede keeper worden. Weet zeker dat hij bij Ajax de nodige stappen gaat zetten. Hetzelfde geldt voor Pierie: getalenteerde voetballer die de komende 2 jaar flinke stappen kan gaan zetten. Ajax wil een opleidingsinstituut zijn en Nederlandse spelers met veel potentie de kans bieden die te verwezenlijken. Lijkt me mooi streven en hopelijk houdt het jonge spelers ook in Nederland in plaats van de jeugdopleiding van Chelsea of PSG waar ze 0 kans in het eerste krijgen en gewoon puur handelswaar zijn.

29 juli 2019 om 13:19

PSG 0 kans? Wat doen Kimpembe en Areola dan in de basis? Rabiot had op zijn 23e al 220 wedstrijden voor PSG gespeeld. Ter vergelijking: Vilhena zit rond de 250 voor Feyenoord.

Daarnaast vorig seizoen 1500 minuten voor Diaby (19 jaar) en Nkunku (21 jaar). en Nsoki (19) en Dagba (20 jaar) rond de 1000.

Vraag me af waar je beter van wordt? Hele jaar bij Emmen keepen of trainer met goede keeperstrainer en het hele jaar banken bij Ajax.

29 juli 2019 om 12:50

Het is een mix. Trainingen moet je leren en in de wedstrijden moet je vervolgens gaan toepassen wat je hebt geleerd. Ook zul je met wedstrijden situaties krijgen die op de training nauwelijks te creëeren zijn. Echter ben ik er van overtuigd dat een hoger trainingsniveau je uiteindelijk verder brengt dan dat je bij Emmen basis blijft. Echter moet je het niveau wel gaan bijbenen op de training anders kom je ook niet verder

29 juli 2019 om 13:34

Ik ben van mening dat je veel meer leert bij een Ajax op trainingen dan spelen bij FC Emmen. Hij werkt bij Ajax ten eerste al veel intensiever en gerichten aan zijn zwakke punten (wat hier ook wordt bevestigt door Van der Sar). Ten tweede heeft hij ook betere spelers om zich heen. Daarnaast heeft hij nu ook de tijd om te wennen aan de club, de trainers/spelers en de tactiek. Ik denk dat mensen dat aspect echt onderschatten; het wennen aan (grotere) club.

Kijk bijvoorbeeld naar wat een Perr Schuurs nu zegt. Hij vond zichzelf in het begin van zijn Ajax tijd veel te verlegen en bescheiden. Dit terwijl hij dat bij Fortuna helemaal niet was. Hij durfde hierdoor geen acties te maken en in te dribbelen, iets wat hij bij Fortuna regelmatig deed. Nu, een jaar later, lijkt hij zijn kans te grijpen.

In mijn ogen zou hij niet zo ver zijn geweest als hij nog een jaar bij Fortuna had gevoetbald. Ja hij had dan nog wat Eredivisie wedstrijden op zijn naam, maar dan moest hij dit jaar gaan wennen aan Ajax en de tactiek (iets wat hij nu al heeft gedaan). Daarnaast heeft Ajax hem nu in een jaar wat meer kunnen vormen naar hun maatstaven.

Ik denk dat Ajax hetzelfde scenario in gedachten heeft voor Scherpen (en ook Pierie).

@ninjakai

Ook de keepers zelf nemen natuurlijk een gok ... als je bij een club speelt en je ervaart dat een andere club met een grote(re) naam belangstelling heeft voor je ... dan is het, denk ik, lastig om die uitdaging niet aan te gaan ... en die jongens weten heus ook wel dat niet iedereen die een contract krijgt ook een gouden toekomst tegemoet gaat ... maar je traint en speelt dagelijks op een hoger niveau en daar word je sowieso nooit minder van ...

Een open deur intrappen, als je een kans krijgt en het laat zien dan ben je aan het juiste adres.
Zijn er clubs waar ze je niet laten staan als je het laat zien op het moment dat je de kans krijgt?
Zeker als keeper zijnde, als je een langere periode de kans krijgt en het goed doet blijf je staan. Van de Spar is en blijft een directeur van niets maar daar zullen we pas weer achter komen als het slecht gaat (en ik vrees dat dit nog wel even gaat duren voordat het slecht gaat ) Maar op momenten dat je hem echt moet horen dan is hij er niet, zoals bij de journalist die door éã©n van de supporters van zijn club op zijn muil geslagen wordt, dat je dat als club veroordeeld hebben we nooit uit de mond van Van de Spar gehoord, dat Promes op Insta Johan Derksen voor alles en nog wat uit maakt, dat je dat als club niet tolereert hebben we nooit uit de mond van Van de Spar gehoord. Van de Spar goeie keeper maar bestuurder van niets, wat een zwakkeling hij is als directeur wat hij uitstraalt slapjanus, open deuren intrappen en alleen te horen als het goed gaat.

29 juli 2019 om 21:48

Ben jij een keer door van der Sar ontslagen, of ben je heel klein en heb je een hekel aan lange mensen?

Je informatie heb je van Derksen en Co, dat is voor mij al een tegen om dat hele stukje niet serieus te nemen. Wartaal en nik anders.

De Gea gezien afgelopen seizoen zeker aan het einde? Ze maken allemaal op zijn tijd een foutje. Kijk ook bv naar Courtois. Onana heeft één voordeel : zijn persoonlijkheid! Er staat iemand en vaak kunnen ze daar niet om heen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5345
2.AZ5031
3.Feyenoord4613
4.PSV4525
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller239
L. TraoréAanvaller82
I. El MaachKeeper00
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper220
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

63 fans
Keeper, 23 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Ajax 22 0 1 0
2018/2019 Ajax 33 0 3 0
2017/2018 Ajax 33 0 3 0
2016/2017 Ajax 32 0 2 0
2015/2016 Ajax 0 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

Kraay jr. verbijsterd na Getafe - Ajax: ‘Dan ben je niet goed bij je hoofd’

Ajax staat volgende week voor een uitermate zware opdracht om nog de achtste finales van de Europa League te behalen. De Amsterdammers gingen donderdagavond met 2-0 onderuit tegen Getafe. Hans Kraay...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 23 februari
Arsenal vreest dat Gabriel Martinelli aankomende zomer mogelijk alweer wil vertrekken als de club zich niet weet te kwalificeren voor de Champions League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren