Sierd de Vos doet boekje open over FIFA 20: ‘Het zijn zestien miljoen teksten’

Donderdag, 11 juli 2019 om

Sierd de Vos is de nieuwe commentator van FIFA 20, zo is donderdag wereldkundig gemaakt. De aan Ziggo Sport verbonden commentator krijgt daarbij assistentie van NOS-collega Jeroen Grueter. Het duo vervangt Evert ten Napel en Youri Mulder, die het commentaar bij het computerspel, dat onder meer op de PlayStation 4 wordt gespeeld, de afgelopen veertien jaar voor hun rekening namen.

Fans van De Vos zijn al jaren bezig om verschillende acties om hun held commentator van FIFA te laten worden. Zo waren daar naast petities ook acties op verschillende websites en social media. Voor De Vos is de steun van zijn trouwe supportersschare een flinke steun in de rug. “Dat ik dit nu word, is dus ook een beloning voor die fans”, zo stelt hij in een onderhoud met het Algemeen Dagblad.

De Vos kreeg anderhalf jaar geleden het verzoek van EA Sports, de maker van het populaire spel, om het commentaar op zich te nemen. Hij heeft dit lang voor zich moeten houden. Het proces leek volgens de commentator op een ‘James Bond-film', met grote financiële belangen. Wat ook meespeelt is dat Nederland het eerste land is waar de commentatoren van FIFA 20 worden vervangen. De samenwerking met co-commentator Grueter voelt nu al vertrouwd aan. “Ik heb met veel commentatoren een goede band, maar met Jeroen toevallig ook nog een persoonlijke.”

Voor De Vos nam het inspreken van de teksten honderd dagen in beslag. “Alles wat Evert en Youri de afgelopen veertien jaar als basis hebben ingesproken moest opnieuw. Namen, spelsituaties, inleidingen, doelpunten en ga zo maar door. Het gaat om zestien miljoen teksten. Waar je normaal maar zes keer per wedstrijd je stem op vol volume gebruikt, vanwege een geweldige actie of een goal, moest dat nu wel zestig keer per dag. Dat is een aanslag op je stembanden.”

De Vos besteedde een jaar aan de in zijn ogen prestigieuze klus. “Als je bij Barcelona tegen Real Madrid op de tribune zit, dan is de commentator voor Engeland degene die FIFA heeft ingesproken, daarnaast zit die van Italië en daarnaast die van Frankrijk.” Liefhebbers van FIFA 20 kunnen rekenen op vertrouwde uitspraken als ‘koekoek’ en waarschijnlijk ook ‘ratata’. “Ik weet niet zeker of dit het spel heeft gehaald, maar ik heb 'Rood' van Marco Borsato ingezongen als een speler rood krijgt. En dat is róóód.”

Rapinoe: 'De FIFA respecteert de vrouwen voor geen meter'
Meer video's

Poll

Ben jij blij met Sierd de Vos als commentator bij FIFA 20?


Gerelateerd

70 reacties (laatste reactie door underdogfc)

Nu ben ik nog meer geneigd om Engels commentaar te kiezen in Fifa en ik dacht dat juist dat niet mogelijk was.

Velen zullen het vast leuk vinden, maar Sierd hoef ik echt niet te horen en gelukkig hoeft dat dan ook niet.

11 juli 2019 om 13:52

Nee lekker die saaie Joeri Mulder luisteren dat is het helemaal man :s. Ik ga hem juist halen door dit commentaar. Lijkt me geweldig beetje humor erin

11 juli 2019 om 14:07

Ik heb liever een doodsaaie Youri Mulder die gewoon normaal doet dan een losgeslagen Sierd de Vos die commentaar geeft alsof het een WWE-evenement is ipv een voetbalwedstrijd.

Maar zoals ik al zei, velen vinden het wel leuk. Zoals jij. En dat is jouw goed recht.

11 juli 2019 om 15:09

Het is leuk als je zelf goals scoort. Als je een k*t goal tegen krijgt en je bent lichtelijk geïrriteerd dan kan het ook heel erg vervelend zijn denk ik. Maarja, ik luister toch altijd muziek via de Spotify functie op de PS4 tijdens Fifa.

11 juli 2019 om 16:08

The Roscoe helemaal mee eens hoor, ik kan die De Vos al jaren niet uitstaan. Zit er voor zichzelf, en heeft het over alles behalve de wedstrijd. Ik had het al op Engelse commentaar en daar blijft het op staan bij mij.

11 juli 2019 om 16:21

Dat is mijn grootste probleem met Sierd. Zit er voor zichzelf, om zichzelf te promoten ipv de wedstrijd.

11 juli 2019 om 17:25

Zo'n saaie Mulder ben ik inderdaad ook wel klaar mee. In het begin vergeet ik het commentaar altijd weer op Engels te zetten en dat levert toch altijd weer een paar momenten van ergenis op.

Ik denk dat ik 'm nu toch wel een tijdje op Nederlands blijf spelen, puur om de uitspraken van Sierd te horen. Na enkele weken verwacht ik hier ook wel weer klaar mee te zijn.

11 juli 2019 om 18:35

De wedstrijd zie ik zelf wel. Sierd maakt de saaie momenten mooi en de mooie momenten leuk.

11 juli 2019 om 13:55

Serieus? Ik vind Sierds stem wel een verademing. Hij klinkt niet saai. Verder verwacht ik dat Sierd voorgekauwde teksten moet inspreken. Denk dat de meesten hier het idee krijgen dat Sierd met zijn eigen teksten mag komen. Verwacht ik toch niet hoor. Dan hoor je alleen maar gezang, gelach, welke dame je na de wedstrijd moet googlen en waar je het beste kunt eten. Dat geloof ik niet.

11 juli 2019 om 14:05

Nou, die rare extra's erbij zijn ook wel onderdeel van zijn persona, dus een bedrijf als EA zal misschien daar juist op willen inspelen door een paar koekoeks wat extra te benadrukken. Of anders een RAKET-ic moment na doen met explosie-geluiden in een promo filmpje. Persoonlijk ben ik geen fan van dat soort afleidend commentaar.

11 juli 2019 om 14:09

Las net in een interview van El Sierd dat hij inderdaad een rood begint te zingen zodra iemand een rode kaart krijgt, maar hij wist niet of EA dit door zou laten. Denk dus dat EA hun eigen script heeft maar ook de commentatoren met teksten laten komen. De spontaniteit van Sierd is juist wat ik het leukst vind.

11 juli 2019 om 14:49

Bij de meeste uitspraken maakt het niet uit welke taal je hebt. Het is mij opgevallen dat de meeste teksten vast gelegd zijn maar idd persona uitspraken zoals dat Youri zijn pet op eet het wat persoonlijker maken

11 juli 2019 om 14:42

Ik ga eerst maar eens met PSV tegen Atl. Madrid spelen. Als Sierd daar dezelfde strapatsen uithaalt, ga ik meteen over op engels.😉

11 juli 2019 om 15:44

Mee eens, totaal geen fan van de Vos. In het begin had het wel iets amusants maar is veel te veel in zichzelf gaan geloven. Ik heb hem eens commentaar horen geven bij Jupiler League-wedstrijden waar hij geen rare verhalen had om te vertellen maar toch probeerde om interessant te doen. Tenenkrommend slecht.

Leuk voor de mensen die hem kunnen waarderen, ik laat het spel ook lekker op Engels staan.

11 juli 2019 om 16:24

Ook bij Engels voetbal is het snel pijnlijk, want daar weet hij niet zo veel van en dan gaat hij er heel snel heel erg vaak naast zitten.

Kan me herinneren dat hij ooit Morelos van Rangers een rampzalige spits vond, bleef hem maar afkraken tot op het punt dat ik me begon af te vragen of die Morelos zijn moeder had gepakt.

Nou, 90 minuten later, wie had er twee in het net gelegd waardoor Rangers won? Morelos dus.

11 juli 2019 om 17:17

Dan kan het in theorie nog steeds een rampzalige spits zijn...

Maar goed ieder zijn mening over Sierd en het geven van commentaar. Ik vind het niet storend om hier een wedstrijd naar te luisteren (een keer wat anders). Of ik dit ook enkele maanden vol ga houden is vraag 2...

Ben heel benieuwd wat dit gaat worden.
De eerste paar maanden zal ik hem zeker op Nederlands laten staan maar weet niet of het op den duur irritant gaat worden.

Geweldig dit. Maakt het fifa spelen met vrienden nog veel leuker. Naar jaren op Engels commentaar te hebben gespeeld omdat het Nederlandse zo saai was. Volgend jaar maar weer eens met Sierd proberen.

Okã© dat is dus een paar keer leuk en daarna bloedirritant. Als je voor de 100e keer rood gezongen hoort worden bijvoorbeeld. Toch maar weer Engels commentaar. Ach, Evert en Youri was ook niet top "knip, daar heb ik je op de zijlijn" en wat voor droge onzin :D

11 juli 2019 om 14:49

Hoe vaak krijg jij rood met Fifa haha?

11 juli 2019 om 15:10

Ik durf er een long om te verwedden dat iedereen die Fifa speelt wel eens de maximale rode kaarten in een wedstrijd heeft gehaald, al is het maar voor de lol haha

11 juli 2019 om 16:54

Die weddenschap wil ik wel aan. Weet iemand wat een long opbrengt op de zwarte markt?

On topic: bij mij blijft commentaar zeker Engels, Sierd de Vos kan ik normaal al niet uitstaan, als ie zich telkens herhaalt wordt het alleen maar erger.

11 juli 2019 om 23:13

Nope ! Speel al FIFA sinds 2006, en heb het nog nooit zo gek gemaakt

Ik mis Evert en Youri nu al. Hopen op een ongecensureerde Sierd, valt er nog wat te lachen!

Ik vrees juist dat dit helemaal niks is. Sierd heeft fantastische uitspraken, maar wel uitspraken die je eenmalig wilt horen. Als je Fifa gaat spelen en je hoort Siert bij elke rode kaart het liedje van Marco zingen is natuurlijk vrij irritant.

Ik denk dat het vooral leuk is als je met wat vrienden aan het spelen bent. Een weekendje FUT en dan ben je er wel klaar mee... als het al zo lang duurt.

Als Sierd echt zichzelf kan zijn in het spel, dan zou het een leuke aanvulling kunnen zijn. Als je 20x ratatatata in een wedstrijd hoort, wordt het al snel te veel. Maar goed veel slechter dan die saaie Youri Mulder zal het niet worden, al was hij wel heel realistisch. In het echt kraamt ie ook alleen maar onzin uit.

Die dekselse Sierd! Als hij dit echt zingt, eet ik m'n hoed op!

In het interview met 433nl op instagram wordt hem gevraagd naar zijn leukste anekdote in FIFA20. Vervolgens haalt Sierd een anekdote aan over Excelsior, maar.... die zitten niet meer in de Eredivisie! Zit de Keuken Kampioen Divisie er dan in?!

11 juli 2019 om 14:09

Dat zou echt top zijn, maar wat dan met de jong teams?

11 juli 2019 om 14:25

Als ze al een jaar aan het opnemen zijn dan is de kans groot dat ze Excelsior wel genoemd hebben voor het geval ze in de Eredivisie zouden zijn gebleven

In het interview met 433nl op instagram wordt hem gevraagd naar zijn leukste anekdote in FIFA20. Vervolgens haalt Sierd een anekdote aan over Excelsior, maar.... die zitten niet meer in de Eredivisie! Zit de Keuken Kampioen Divisie er dan in?!

Sierd de Vos, wat een afschuwelijke commentator. Ik zet nog liever het geluid uit dan dat ik naar hem luister.

Maar goed, ik ben absoluut geen gamer (laatste spel dat ik wel eens speelde was Fifa 90, ga maar na), dus laat hij zich maar lekker daar uitleven, dan heb ik er geen last van...

11 juli 2019 om 14:35

(Wijsneusmodus) Fifa 90 bestaat niet. De serie begon met 1994.

11 juli 2019 om 14:51

" (wijsneusmodus) Fifa 90 bestaat niet. De serie begon met 1994."

Ah, zo zie je maar hoeveel ik weet over gamen...

Even gegoogled, het spel dat ik bedoel heette blijkbaar Italy 1990. Was een soort veredelde voetbalversie van Pong en stond in het teken van het WK '90.

11 juli 2019 om 14:39

Cabinessence.....dus jij speelde Fifa 90. Ontzettend knap aangezien die niet eens bestaat.

11 juli 2019 om 14:40

Je hebt dus een spel gespeeld dat nooit bestaan heeft, aangezien het eerste Fifa gerelateerde voetbalspel in 1993 pas is uitgebracht.

11 juli 2019 om 14:57

Denk dat het duidelijk is wat Cabinessence probeert te zeggen, toch? Voor de rest voegt die post weliswaar weinig toe als je geen Fifa speelt.

Ik persoonlijk begon gewoon op eerste Playstations met de Fifa games, maar was overgestapt op PES 4-5-6, daarom speel ik Fifa op het moment ook met de alternatieve controllerinstellingen (ik krijg vierkantje schieten maar niet uit mijn kop).

Hopen dat het een leuke meerwaarde heeft, het commentaar van Sierd. Je hoeft er niet van te houden natuurlijk, maar ik was vooral die Youri Mulder inmiddels wel beu, ook in het echt overigens..

Het gaat dan toch echt gebeuren!! Eindelijk. Ik ben niet van de ultimate packs (lootboxes) nonsens. Sierd is wel van toegevoegde waarde wanneer ik iemand weer eens 3-0 geef.

Dan word de openingswedstrijd iig Sevilla-Betis want ik ben even vergeten hoe dat feest heet.

Youri Mulder was voor mij een reden om het Nederlands commentaar uit te zetten, wat was dat slecht zeg. Ben benieuwd of een ingeblikte Sierd wel leuk is, ik ga hem in ieder geval de kans geven. Ben benieuwd of we ook restaurant tips gaan krijgen.

Oh eindelijk. Irriteerde me rot aan al die overdreven opgelezen zinnetjes die mulder en ten napel eruit gooiden. Totaal niet naturel.

11 juli 2019 om 14:49

Eindelijk vernieuwing op dit vlak, nou moet ik het met Siert nog afwachten of de teksten niet te nep ingevuld worden Jeroen vind ik gewoon een baas, onwijs goeie commentator! Topnieuws!

11 juli 2019 om 15:44

Erger dan die 2 die het hebben gedaan kan bijna niet. Ik kan niet wachten in ieder geval

zoveel diverse teksten hadden mulder/ten napel nou ook weer niet

Ik hoop dat het Jeroen Grueter wordt als 'hoofd commentator' en Sierd als erbij. Zoals het ook met Evert en Youri was. Jeroen Grueter is in mijn ogen de beste commentator van NL, dus dat is prima.

edit: laat maar, assistent Jeroen Grueter. Dat is jammer. Sierd in de hoofdrol is wss teveel.

11 juli 2019 om 15:01

Dat kan je vergeten, Jeroen staat Sierd bij en niet andersom. Ik vind het samen wel de beste commentatoren die er zijn, momenteel. Misschien is er wel een optie dat je het oude commentaar van Evert kan kiezen, of het nieuwe commentaar van Sierd.

Wel fijn dat er een andere commentator is ipv de "ja en nu?" uitspraak in Fifa 18/19

Ben niet echt een fan van Sierd.
Heb zelf commentaar altijd op Engels staan...

11 juli 2019 om 17:46

Je zal hem eens op Spaans of Latijns moeten zetten ... best lachen

Nou, dat wordt dus Fifa20 naast PES20. Een Spel waar Sierd commentaar geeft is een must voor elke fan! Als ie nou ook wat MILF commentaren en de locale restaurantgids opnoemt dan ben ik helemaal blij! Go Sierd "El Zorro"!

Persoonlijk vind ik echt helemaal niks aan Sierd de Vos. Persoonlijk zet ik dan nog liever had geluid op stil, maar gelukkig kan ik het ook gewoon op Engels laten staan.

Voor de mensen die wél Nederlands commentaar kunnen waarderen natuurlijk een leuke verandering. Minder dan Youri Mulder kan het in ieder geval niet worden.

Deze man is de Messi van de voetbalcommentatoren, een voorbeeld voor al die andere duizenden commentatoren hoe een wedstrijd op een vermakelijke manier becommentarieerd dient te worden!

Dat speler A de bal naar speler B speelt ziet jan alleman, hoeft een commentator niet nog 's op te sommen. Deze man doet zoveel voorwerk aan research over spelers (met name spelersvrouwen haha) voordat hij een wedstrijd becommentarieerd, waar ik alleen maar bewondering voor heb dan die oersaaie na-praters.

Koekoek El Sierd!

Waardeloze commentator, met zijn ontzettend tenenkrommend gekopieerde "goooooooooooooooooooooooaaaaaaallll' geblaat…..

Zal afbreuk doen aan het spel.

Dat commentaar is toch altijd tenenkrommend. Als je de tegenstander in de 90ste minuut op 11-0 zet en Youri Mulder zegt doodleuk "er is nog maar weinig speeltijd, het begint er nu toch slecht voor ze uit te zien" dan is dat de eerste paar keer nog wel leuk, maar op enig moment is de lol daar ook wel vanaf. Heel Fifa is eigenlijk amper een spel, ze steken er nauwelijks tijd en moeite in en lopen in vrijwel elk opzicht de kantjes er vanaf. Het hele ding is slechts een vehikel geworden om geld te verdienen via Fut.

Denk overigens wel dat El Sierd een stuk beter te pruimen is dan die dooie Youri en Evert.

Heerlijk dat sierd hier in is betrokken. Evert en Youri was oersaai en totaal niet passend bij FIFA.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2208 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa

In de wandelgangen

Woensdag 24 juli
Real Madrid lijkt Lucas Silva te gaan slijten in Italië. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren