Roda JC neemt wederom flinke gok met in Spanje uitgekotste investeerder

Maandag, 17 juni 2019 om 16:50Chris Meijer • Laatste update: 17:00

Roda JC Kerkrade is sinds 4 juni in Mexicaanse handen. Mauricio Garcia de la Vega nam die dag tachtig procent van de aandelen over van Frits Schrouff, de uittredend eigenaar van de Koempels die wegens gezondheidsredenen een stapje terug doet. Daarmee werd een naderend faillissement voorkomen, want de Limburgers kampen al langere tijd met serieuze financiële problemen. Schrouff stak sinds zijn aantreden in november 2015 ongeveer twintig miljoen euro in de noodlijdende club, maar het heeft Roda JC niet in rustiger vaarwater gebracht. Aan Garcia de la Vega de taak dat wel voor elkaar te krijgen. Er is de nodige scepsis te bespeuren, zeker bij Real Murcia. De vermogende Mexicaan is nog steeds verbonden aan de Spaanse club, maar zijn dagen aldaar lijken geteld.

Door Rian Rosendaal

De investeerder uit Mexico presenteerde zichzelf in een videoboodschap op de clubwebsite, compleet met Roda JC-vest, alsof hij de club uit de Keuken Kampioen Divisie al jaren trouw volgt. “Ik ben er trots op om vanaf heden tot de Roda JC-familie te behoren”, zei de opvolger van Schrouff, om er gelijk een oproep richting alle geledingen aan toe te voegen. “We moeten de koempelmentaliteit terugbrengen bij deze club en zorgen dat deze club terugkeert naar het niveau waar het thuishoort.” In het officiële statement op de clubsite werd nog maar eens herhaald hoe blij De la Vega is om voortaan in het Parkstad Limburg Stadion werkzaam te mogen zijn. “Hij is onder de indruk van de warmte die de supporters en de regio etaleren om de club te laten voortbestaan. Mauricio nodigt iedereen die Roda JC een warm hart toedraagt uit om samen met hem te bouwen aan een succesvolle toekomst.”

Frits Schrouff, uittredend eigenaar van Roda, in gesprek met Nicolas Anelka.

Ambitie te over in het Mexicaanse kamp, maar het bericht over de aanstelling van De la Vega zorgde voor opvallend veel negatieve reacties, vooral uit Murcia en omstreken. Met name op Twitter werd Roda JC herhaaldelijk gewaarschuwd voor de nieuwe eigenaar, die door sommige aanhangers van de Spaanse club het predikaat ‘oplichter’ kreeg opgespeld. Ook de term ‘leugenaar’ kwam regelmatig voorbij. Een gebruiker van het social media-kanaal schreef zelfs de woorden ‘RIP Roda JC’ onder het bericht over de overname van de gefortuneerde zakenman uit Mexico. Hij heeft zichzelf dus bepaald niet populair gemaakt bij Murcia, tegenwoordig uitkomend op het derde niveau in Spanje. De la Vega kwam in december 2017 met snode plannen aanwaaien, maar anderhalf jaar later is de voormalig LaLiga-club nog geen centimeter opgeschoten. De financiële zorgen zijn nog steeds aan de orde van de dag in het Estadio Nueva Condomina.

Murciaanse soap
De la Vega botste in Murcia al snel met Raúl Moro, van wie hij nota bene 84,2 procent van de aandelen had overgenomen. De miljonair uit Mexico schrok van de financiële wanorde en liet dat ook duidelijk merken. Moro kwam op zijn beurt met het verwijt dat de nieuwe grootaandeelhouder niet aan alle voorwaarden had voldaan bij de overname. De aandelen werden door hem teruggenomen en verkocht aan zakenman Víctor Gálvez, die De la Vega in de Spaanse media ‘een boef die ook Osasuna onder valse voorwendselen wilde overnemen’, noemde. De Mexicaan, die naar verluidt een half miljoen euro in de club heeft gestoken, reageerde als door een wesp gestoken en stapte naar het internationale sporttribunaal CAS. Daar werd hij in het gelijk gesteld, iets dat het Spaanse sporttribunaal ook deed. De breuk op bestuurlijk niveau was echter niet meer te lijmen. De la Vega en Moro leven nog immer op voet van oorlog, terwijl Gálvez het moddergooien met lede ogen toeziet. De belangrijkste opdracht van het drietal, een schuld van ruim vijftig miljoen euro wegwerken, is nog steeds niet succesvol afgerond.

De supporters van Murcia zijn de grootste slachtoffers van de hele saga, want zij zagen hun geliefde club in de afgelopen achttien maanden steeds verder afglijden. De trouwe aanhang kwam vorig jaar in actie en kocht uit eigen zak ballen voor de A-selectie. Een ludieke actie, maar tegelijkertijd een druppel op de gloeiende plaat. Ook spelers en medewerkers van de club kregen van dichtbij met de problemen op financieel gebied te maken. Salarissen werden maandenlang niet uitbetaald, wat voor nog meer onrust zorgde, De spelers waren de hele situatie zo zat dat ze tijdens de competitiewedstrijd tegen CF Talavera uit protest dertig seconden stil bleven staan. De woede van de fans richtte zich meermaals tot De la Vega, die een aandeelhoudersvergadering in het stadion van Murcia niet kon bijwonen omdat een boze menigte hem de toegang weigerde. De 51-jarige zakenman moest onder politiebegeleiding het terrein verlaten, maar liet aan La Opinion de Murcia weten dat hij niet wakker heeft gelegen van de supportersactie. “Niet alle fans zijn tegen me. Als ik in de stad uit eten ga met mijn familie, is er niets aan de hand. Er zijn veel mensen die weten dat ik hier ben om hard te werken voor de club.”

Het Estadio Nueva Condomina van Real Murcia, in 2017 decor voor de oefeninterland tussen Spanje en Colombia (2-2).

Gálvez kondigde in november aan dat hij niets meer te maken wilde hebben met de Murciaanse soap. “Het gaat tussen Moro en De la Vega. Zij vechten om de club. Ik ben hier gekomen om problemen op te lossen, niet om te betalen voor het opruimen van puinhopen”, zei de bestuurder in gesprek met 7TV. De la Vega wilde de leiding weer naar zich toetrekken en beloofde een miljoen euro te zullen investeren. Enkele lokale zakenmensen wisten daar een stokje voor te steken. Ziekenhuisdirecteur José María Almela kreeg de functie van president naar zich toegeschoven. De belofte van De la Vega om een met een miljoen euro over de brug te komen, werd door hem ernstig in twijfel getrokken tijdens een persmoment. “Voor dat geld zal hij ook macht willen. Dat is niet het clubmodel dat wij voor ogen hebben. We willen een club die gerund wordt door mensen uit Murcia en door fans. We hebben de afgelopen jaren kunnen zien wat er gebeurt als we de macht aan één persoon overdragen. De la Vega moet zijn probleem oplossen met Moro. Murcia wordt als derde partij enkel benadeeld in dit conflict.”

De nieuwbakken Roda-eigenaar, wiens overnameplan nog moeten worden goedgekeurd door de licentiecommissie van de KNVB, heeft het hoofdstuk Murcia nog niet helemaal afgesloten. De Mexicaanse investeerder vecht nog immer voor de ruim tachtig procent aan aandelen waarvan hij naar eigen zeggen de rechtmatige eigenaar is. Intussen slokt de voormalig Eredivisionist uit Kerkrade het grootste deel van zijn aandacht op. De la Vega wordt echter niet gedreven door pure clubliefde, zo blijkt uit de woorden van Peter Nieuwenhuis. De directeur van onderzoeksbureau Hypercube had een adviserende rol in het overnameproces. “Mauricio vindt Roda een mooie club, maar hij is er niet verliefd op. Zijn primaire drijfveer is om er een profitabele club van te maken. En daar heeft hij heel specifieke ideeën over”, zo zei hij in een onderhoud met Voetbal International. De adviseur benadrukte tevens dat De la Vega niet van twee walletjes wenst te eten, wat ook in strijd is met de reglementen van de KNVB. “Ik heb begrepen dat Mauricio zijn belangen in Murcia binnen nu en twee weken zal overdoen aan een vriend uit Mexico.”

Lessen uit het verleden
Het verhaal van De la Vega vertoont veel overeenkomsten met de ambitieuze plannen van Aleksei Korotaev, de Zwitserse zakenman met Russische roots die begin 2017 in Zuid-Limburg neerstreek. Hij wilde met Roda JC binnen vijf jaar de Champions League in en nam oud-aanvaller Nicolas Anelka mee als zijn adviseur op technisch gebied. Zijn droom veranderde echter al snel in een nachtmerrie. Korotaev werd in Dubai gearresteerd vanwege het uitschrijven van een ongedekte cheque ter waarde van bijna achttien miljoen euro en mag dat land hangende de rechtszaak nog steeds niet verlaten. Anelka is allang uit beeld verdwenen. De voorganger van De la Vega, die ongeveer vier miljoen euro investeerde, bezit nog steeds twintig procent van de aandelen van de Limburgers, maar zijn rol op bestuurlijk niveau lijkt uitgespeeld. Voor zijn opvolger is het echter wel van groot belang dat de voetbalbond zijn plannen niet in de prullenbak gooit. “Als de club wel een licentie voor het nieuwe seizoen krijgt, maar de overname van Mauricio uiteindelijk niet wordt goedgekeurd door de KNVB, dan is hij de klos. Dan is hij zijn geïnvesteerde geld kwijt en gaan zijn aandelen over naar de Stichting Roda JC”, geeft Nieuwenhuis als waarschuwing mee in zijn interview met Voetbal International.

Aleksei Korotaev, de vorige buitenlandse investeerder die met veel bombarie werd binnengehaald bij Roda.

Roda JC stort zich dus voor de tweede keer in drie jaar tijd in een ongewis avontuur. De la Vega organiseerde concerten voor onder meer Sir Elton John en operazanger Luciano Pavarotti in Mexico. Daarnaast vertegenwoordigde zijn bedrijf een aantal internationals van de Mexicaanse nationale ploeg. De in Guadalajara geboren investeerder heeft in eigen land een behoorlijke reputatie opgebouwd, maar wordt door de verhalen vanuit Murcia niet door iedereen in Kerkrade met open armen ontvangen. Algemeen en technisch directeur Harm van Veldhoven heeft inmiddels zijn functie tijdelijk neergelegd, al komt dat volgens Nieuwenhuis door fysieke klachten en zeker niet door de komst van De la Vega. “Ik heb dinsdagochtend met hem (Van Veldhoven, red.) om tafel gezeten en hij vertelde heel eerlijk dat hij na ontzettend drukke en zware tijden nu echt even moet bijkomen. Hij is leeg, dat was ook duidelijk te zien. Verstandig en logisch dat hij nu zijn gezondheid vooropstelt. Moeder Natuur heeft altijd voorrang. Van een conflict met Mauricio of met wie dan ook is geen sprake, daarover heeft Harm ook helemaal niks gezegd. De bedoeling is dat hij over een tijdje weer aan de slag gaat bij Roda JC.”

Ook Jean-Paul de Jong, de nieuwe hoofdtrainer, stort zich in een ongewis avontuur. Volgens berichtgeving op de website van Roda JC beschikt de opvolger van interim-coach Eric van der Luer over de zo gewenste ‘koempelmentaliteit’, maar het is nog maar de vraag of hem dat zal helpen bij de nummer dertien van afgelopen seizoen. De clubicoon van FC Utrecht heeft nog geen enkele duidelijkheid omtrent de selectie voor komend seizoen, terwijl zijn spelers binnenkort al aan de voorbereiding beginnen. Gezien alle perikelen op financieel vlak hoeft de oud-middenvelder ook geen wonderen te verwachten op het gebied van aankopen. De supporters snakken door alle conflicten van de afgelopen jaren vooral naar rust en stabiliteit. En uiteraard een spoedige terugkeer in de Eredivisie, waar in 1995 nog een zeer knappe tweede plaats werd veroverd. Roda JC was mede door de successen op nationaal niveau regelmatig Europees actief en speelde onder meer een legendarisch duel met AC Milan in het San Siro. Die wedstrijd vond plaats in 2002, al lijkt het inmiddels alweer een eeuwigheid verleden. Een dergelijke glorieperiode keert wellicht niet snel terug, maar tot in lengte van dagen in de Keuken Kampioen Divisie verblijven is het andere uiterste.

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.


Poll

Zie jij Roda JC Kerkrade spoedig terugkeren in de Eredivisie?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door sirius)

Het wordt weer duimen voor Roda JC. We zullen zien maar een andere keus hebben ze ook niet. Het is dit of faillissement aanvragen, want de situatie was hopeloos geworden. Ooit een stabiele Eredivisie club geweest. Net als FC Twente weer onderaan de ladder.

17 juni 2019 om 18:27

Het verschil is echter wel dat FC Twente buiten de schuldenlast en de daarbij behorende verplichtingen om gewoon winstgevend is en een veel groter draagvlak heeft met betrekking tot sponsoren, achterban enzovoort. Natuurlijk heeft de gemeente ook een grote rol gespeeld, maar op dit moment ziet de situatie van FC Twente er ondanks de flinke schuldenlast veel rooskleuriger uit dan bij Roda JC het geval is.

Lijkt me alleen maar uitstel van faillissement als ik verhaal lees.
En welgeteld een half miljoen in die Spaanse club steken en daarna richting afgrond te duwen wekt ook niet veel vertrouwen.

Als ik het zo lees heeft het probleem in Murcia meer te maken met een vertrekkend oud eigenaar die eigenlijk niet wil vertrekken en daardoor de nieuwe eigenaar zo veel mogelijk dwars zit.

Je zou maar fan van Roda jc zijn. Lijkt me echt heel kut om telkens maar weer dit soort verhalen te lezen over je club. Is maar te hopen dat het goed komt. Mocht dit ook niet lukken dan zou ik d'r wel mee ophouden trouwens. Als Roda niet een club kan worden met toekomstperspectief (of tenmiste met zwarte cijfers) dan heeft doorgaan niet meer echt zin lijkt me.

Altijd dat gedweep met die zogenaamde 'koempelmentaliteit' binnen Roda JC. Voorlopig staat die 'koempelmentaliteit' voor het aan stellen van zakkenwassers zoals van Veldhoven, het bouwen van luchtkastelen met Korotaev, je club in de steek laten door niet meer te komen als het minder gaat zoals het publiek, het voeren van wanbeleid zoals Caanen, het schofferen van je voorgangers zoals van der Luer om het vervolgens zelf nog slechter te doen en het aantrekken van spelers die niks met de club hebben. Dat is de koempelmentaliteit. Een spandoek ophangen voor een of andere charlatan die 2x bij de club geweest en nu weer een gek uit Mexico die denkt winst te kunnen maken met een voetbalclub. Wat dat betreft voldoen JP de Jong en die de Vega perfect aan de koempelmentaliteit.

17 juni 2019 om 09:33

In een paar van je punten kan ik me best vinden, maar de rest vind ik behoorlijk stemmingmakerij. Zou je misschien kunnen onderbouwen waarom je van Veldhoven een 'zakkenwasser' vind? Ik vind van Veldhoven persoonlijk een prima kerel. Realistische man en tevens verreweg de best presterende trainer die Roda de afgelopen 15 jaar gehad heeft. En wat bedoel je met het aantrekken van spelers die niks met de club hebben? Alsof spelers die bijvoorbeeld naar VVV gaan al vanaf hun vijfde in een zwart-gele pyjama slapen. Dat de supporters de club in de steek laten, daar ben ik het ook niet eens. Het is eerder andersom. Na de eerste degradatie in 2014 verlengden supporters massaal hun seizoenskaart (een beetje het Twente-effect) waardoor er in dat jaar soms nog meer supporters zaten dan in de Eredivisie. Wat volgde was helaas een uiterst matig jaar waarin Roda eigenlijk 'toevallig' promoveerde, vervolgens drie jaar Eredivisie waar ieder jaar de trainer werd weggestuurd, het voetbal afgrijselijk was en er iemand aan het roer stond die de club vakkundig de nek omdraaide. Op een bepaald punt zijn mensen het gewoon meer dan zat. Dat zal bij andere Eredivisieclubs die in dezelfde situatie als Roda geraken niet anders zijn vrees ik.

Wat betreft Caanen, van der Luer, en de koempelmentaliteit ben ik het wel compleet met je eens. Het begrip koempelmentaliteit is de laatste jaren zo vaak herhaald dat het een loze kreet geworden is, bijna een parodie als je kijkt naar de club in de afgelopen jaren. Aan van der Luer maar vooral Caanen hoef ik verder geen woorden vuil te maken denk ik.

17 juni 2019 om 11:15

Ik moet ook altijd zo lachen om die koempelmemtaliteit. Het is echt een parodie geworden . Een koempelmentsiteit is gewoon hard werken en logische keuzes makem en geen geld uitgeven dat je niet hebt. Roda doe al vele jaren precies het tegenovergestelde . Bestuurlijk totale chaos al 10 jaar of meer. Hele blikken semi-exotische voetballers aantrekken die er geen hout van blijken te kunnen iedere keer weer . Moedergegooi , verwende Egos, schreeuwende mannen langs de zijlijn die het nig slechter blijken te doen als ze eens van die zijlijn afkomen . Wat betreft deze Mexicaan : tsja wie weet valt het mee. Veel keus had Roda ook niet en dat trekt ook juist een bepaald soort investeerders aan. De “net niet” investeerders. Nou ja , wellicht hebben ze dit keer geluk .

17 juni 2019 om 11:15

Ik moet ook altijd zo lachen om die koempelmemtaliteit. Het is echt een parodie geworden . Een koempelmentsiteit is gewoon hard werken en logische keuzes makem en geen geld uitgeven dat je niet hebt. Roda doe al vele jaren precies het tegenovergestelde . Bestuurlijk totale chaos al 10 jaar of meer. Hele blikken semi-exotische voetballers aantrekken die er geen hout van blijken te kunnen iedere keer weer . Moedergegooi , verwende Egos, schreeuwende mannen langs de zijlijn die het nig slechter blijken te doen als ze eens van die zijlijn afkomen . Wat betreft deze Mexicaan : tsja wie weet valt het mee. Veel keus had Roda ook niet en dat trekt ook juist een bepaald soort investeerders aan. De “net niet” investeerders. Nou ja , wellicht hebben ze dit keer geluk .

Dit is toch helemaal niet relevant voor Roda? Die man heeft zich in Murcia nog helemaal niet kunnen bewijzen. Er is daar een voormalig eigenaar die zijn aandeel 2 keer verkocht heeft en ook nog eens zelf zich met de zaken blijft bemoeien. Tja, de nieuwe eigenaar kan in die situatie weinig doen, dat lijkt me logisch. Maar bij Roda speelt dat toch helemaal niet?

Echt, ik vind het een leuk achtergrondverhaal over Murcia, maar het heeft totaal niks met Roda te maken.

17 juni 2019 om 11:41

@hakkie2 ik hoop voor de Roda supporters dat je gelijk hebt, dat het hele verhaal alleen maar te maken heeft met een tegenwerkende oud-eigenaar.

Misschien kan deze man nog een paar leuke Mexicaanse talenten naar Roda halen waardoor ze de weg naar boven weten te vinden

17 juni 2019 om 11:41

@hakkie2 ik hoop voor de Roda supporters dat je gelijk hebt, dat het hele verhaal alleen maar te maken heeft met een tegenwerkende oud-eigenaar.

Misschien kan deze man nog een paar leuke Mexicaanse talenten naar Roda halen waardoor ze de weg naar boven weten te vinden

Kan uit het stuk niet opmaken wat De La Vega nou verkeerd heeft gedaan in Murcia. Hij is door het CAS in het gelijk gesteld begrijp ik. Dan heeft hij dus recht op die 84% van de aandelen. Maar degene van wie hij de aandelen kocht heeft de verkoop ingetrokken en zijn aandelen aan een ander verkocht. Als ik het zo goed lees is dus De La Vega benadeelt en krijgt hij niet waar hij volgens het tribunaal wel recht op heeft. Dan is of het artikel niet volledig of die vorige eigenaar speelt een smerig spelletje.

Dat Roda extern geld nodig heeft om te overleven was al duidelijk toen Korotaev kwam. Blijkbaar kan het niet anders. Hopelijk gaat deze Mexicaan Roda helpen om een stabiele club te worden. Zo'n chaos is een drama voor iedere Roda fan.

Blijft lastig te doorzien hoe het echt zit, de eigenaren van ADO en Vitesse zijn ook vele malen zwaar bekritiseerd in de media en er is veel geroepen over faillissement en van die clubs. Daar ziet het er nu rustig uit. Ik gun Roda ook iets dergelijks.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Roda JC Kerkrade

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.Jong AZ192
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
R. JensenVerdediger110
G. JoppenVerdediger110
R. de BoerKeeper110
S. MarzoVerdediger112
B. BouchouariMiddenvelder111
R. KlaasenMiddenvelder110
A. AbsalemVerdediger110
Voor de complete selectie: Clubpagina Roda JC Kerkrade.

Frankrijk
23 fans
Coach, 42 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 19 oktober
Manchester City verlangt een bedrag van tachtig miljoen euro voor Raheem Sterling. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren