Update: VVV tekent succesvol beroep aan en voorkomt schorsing

Vrijdag, 8 maart 2019 om

FC Groningen won zondag met 3-2 van VVV-Venlo in een wedstrijd die werd ontsierd door twee rode kaarten. Moreno Rutten moest al voor rust inrukken na een forse overtreding op Tim Handwerker en een paar minuten voor tijd kreeg ook Ritsu Doan zijn tweede gele kaart. Rutten dacht in eerste instantie nog weg te komen met geel, maar na raadpleging van de VAR besloot scheidsrechter Serdar Gözübüyük toch voor een rode prent te gaan.

Die beslissing leidde tijdens en na de wedstrijd tot wat kritiek en scheidsrechtersbaas Dick van Egmond snapt de discussie wel: “Het was een redelijk lelijke overtreding. Het is wellicht wat zwaar bestraft, je ziet ergere dingen. Maar als je dit soort overtredingen eruit wil halen, dan kan dit ook gebeuren”, was zijn uitleg bij FOX Sports. Overtredingen als die van Rutten zijn regelmatig onderwerp van gesprek in Zeist, zo geeft Van Egmond aan.

“We bespreken dit soort situaties vaak. Ik snap de twijfel wel, die zal er bij de meeste scheidsrechters ook zijn. Je moet niet kijken naar intentie, maar naar resultaat.” Rutten zelf vermoedt dat het bekijken van de beelden van invloed is geweest op het besluit van Gözübüyük: “Als je alles in slow motion gaat bekijken, ziet het er veel erger uit. Ik weet zeker dat er veel meer rode kaarten gaan vallen, als je de hele wedstrijd in slow motion gaat kijken.”

Analisten Arnold Bruggink en Ronald de Boer waren het niet eens met de rode kaart en Rutten voelt zich gesteund door de oud-voetballers: “Dat zijn natuurlijk mannen die zelf op het veld hebben gestaan. Degenen die in Zeist zitten waarschijnlijk niet. Die scheidsrechters zijn tegenwoordig zo jong, die hebben niet eens meer de tijd om zelf te voetballen. En dan missen ze de voetbalervaring om dit soort momenten te beoordelen.” De rechtsback pleit er dan ook voor dat om meer ervaren scheidsrechters achter de VAR te zetten en de minder ervaren arbiters een rol te geven op het veld.

Update 4 maart 14.35 uur - VVV niet akkoord met schikkingsvoorstel voor Moreno Rutten
VVV-Venlo is het niet eens met de straf die de aanklager van de KNVB op wil leggen aan Moreno Rutten, zo laat de club weten via de officiële kanalen. De Limburgers hebben een schikkingsvoorstel voor een schorsing van drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk gekregen, voor Rutten binnen gekregen. De verdediger kreeg zondag in de wedstrijd tegen FC Groningen een directe rode kaart van arbiter Serdar Gözübüyük vanwege een overtreding op Tim Handwerker. De tuchtcommissie van de voetbalbond zal donderdagavond bij elkaar komen om zich over de zaak te buiten.

Update 8 maart 10.24 uur - VVV tekent succesvol beroep aan en voorkomt schorsing
Moreno Rutten wordt toch niet voor drie duels geschorst. De verdediger ontving tijdens het duel met FC Groningen een veelbesproken rode kaart. De aanklager van de KNVB wilde Rutten voor drie duels schorsen, maar VVV-Venlo tekende beroep aan. Nu blijkt dat de rode kaart is geseponeerd, waardoor Rutten kan meedoen in de competitiewedstrijd tegen Excelsior komende zaterdag.


Poll

Vond jij de rode kaart voor Moreno Rutten terecht?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door willempiedebok)

Ik vond het gewoon een terechte rode kaart. Nu we de VAR hebben en niet elk incident naar believen wordt opgelost, is de VAR snel kop van Jut. Theo Janssen die ik VTBL verklaart dat de VAR weg zou moeten. Allemaal hele domme commentaren. Natuurlijk is de VAR niet 100% nauwkeurig, maar het wordt al een hoop eerlijker. Kijk maar eens hoe lelijk ze er in Engeland nog geregeld naast zitten, of hoe het in de ED altijd ging. Vooral voetballers die op het randje spelen, hebben het nu zwaarder omdat bijna alles wordt gezien. Dat wordt dan ten onrechte bestempeld als ‘emotie’. Een spel heeft regels die voor iedereen gelden. De VAR zal steeds nauwkeuriger worden en hopelijk straks ook eindbevoegd.

4 maart 2019 om 07:33

Helaas worden de regels die voor iedereen gelden ook met VAR nog steeds verschillend geïnterpreteerd. Kijk naar Lamprou die Lammers een beuk gaf. Bijna iedereen vond het een penalty, de scheids niet. Ook niet na het terugkijken. Vorige week vond van Boekel de overtreding bij Heerenveen een penalty, de VAR niet.
De VAR is een goede aanvulling, mits men in Zeist op een lijn gaat zitten.

4 maart 2019 om 16:23

@kohaku

Daar heb je zeker gelijk in, maar ondertussen heeft elk team in de Eredivisie de VAR nu wel is mee gehad en ook zeker tegen.
Natuurlijk zijn dat vervelende momenten als het tegen zit, maar in verhouding tot voorgaande seizoenen wordt er toch echt veel eerlijker gefloten(of minder fouten door de arbitrage).

De VAR is er nog geen eens een volledig jaar, dus heeft natuurlijk ook wat tijd nodig om echt geïmplementeerd te worden.

Ik vind het idee van oa VD Vaart om teams 3 mogelijkheden per wedstrijden krijgen om de VAR op te roepen. Dan kan ieder zijn momenten kiezen en ligt het spel ook niet continu stil

4 maart 2019 om 08:13

Helemaal gelijk. Elke situatie die wél goed wordt omgedraaid (en dat zijn er een heleboel) is mooi meegenomen. Het blijft een mensentaak dus er blijft altijd twijfel maar er kan wel een stuk eerlijker gehandeld worden. Bovendien is het logisch dat een nieuw systeem nog niet perfect werkt, maar dat komt wel. Daar ben ik van overtuigd.

4 maart 2019 om 11:40

Je zou gelijk hebben áls de VAR de echt lelijke dingen ook echt zou zien en bestraffen. Nu ziet de VAR vooral veel flutduwtjes en ellebooghandsgevalletjes etc.... grensgevallen en worden die zwaar bestraft Terwijl half NL toelijkt als iemand echt keihard onderuit wordt gehaald (al dan niet in het penalgebied) de VAR niks doet. Nee de VAR is 100x niks.

Rutten kreeg direct rood, Doan tweemaal geel. Sorry, maar de VAR had Guzubuyuk terug moeten fluiten want de Japanner had direct rood moeten krijgen. Vreemd dat men het daar niet over heeft. Voor de overtreding van Rutten is nog over de discussiëren, maar die van Doan is toch geen geel?

4 maart 2019 om 01:39

Mwah, allebei geen intentie de man te raken. Verschil is dat Rutten met een gestrekt been in recht op handwerker inkomt, terwijl Doan in een beetje draaiende beweging zit, maar juist wel hoger. Vind het allebei geen rood.

4 maart 2019 om 09:49

Geen intentie om de man te raken. Ik vind dit altijd zo'n niets zeggende opmerking. Ik denk dat bij heel veel overtredingen er vooral geprobeerd wordt om de bal te raken. Neem een Muller bij Ajax - bayern Munchen, hij probeerde echt de bal te spelen, echter was het een duidelijke rode kaart.
ls je zo inkomt moet je maar beseffen dat dit rood kan betekenen. Het is hierbij alleen belangrijk dat hierbij geen uitzonderingen gemaakt wordt. Zo had Donny in de halve finale van de beker ook rood kunnen / moeten hebben. De willekeur blijft het grootste probleem.

De VAR heeft gezorgt voor meer rode kaarten. Veelal onterecht. VAR ziet alleen het moment en niet de situatie waar het afspeelt. De intentie of ongelukkig wordt nu buiten beschouwing gelaten. Persoonlijk vind ik alleen VAR als de scheids het zelf niet heeft kunnen waarnemen.

Ik kan je iig garanderen dat als volgende week een Excelsior speler per ongeluk hands maakt door zijn elleboog beetje uit te steken dit niet tot een strafschop zal leiden ook al staat de scheids er bovenop! Nee want dan hebben ze net besloten dat die penal tegen VVV toch wel erg zwaar was en dat dit niet meer met een penal bestraft moet worden

4 maart 2019 om 14:50

Was gewoon een terechte strafschop . Domme beweging van de speler

4 maart 2019 om 15:13

Dat laat ik in het midden. Alleen is er teveel willekeur. En krijgt VVV nooit soortgelijke makkelijke penals mee.

7 maart 2019 om 03:02

Volgens mij werden jullie vorige wedstrijd tegen ons juist goed gematst door de VAR dus veel te klagen hebben jullie niet

Als je de beelden goed bekijkt zijn beide kaarten onterecht ....beide spelers raken de tegenstander maar toch ook zwaar gestraft

Ik zal wel een van de weinige zijn, maar ik vond dit geen rode kaart. Een harde tackle, maar niet zwaar genoeg voor rood.

En terecht dat ze niet akkoord gaan. Nederlandse competitie begint steeds meer op zaalvoetbal te lijken. 3 wedstrijden schorsing voor iemand op z'n voet staan.

Chapeau naar de Knvb, ze 'helpen' nu ook andere clubs!

Maar het gedoe met de VAR moet anders!
Gewoon een team 1 á 2 momenten per helft geven om de var op te roepen zodat niet bij elk wissewasje gaan kijken, duurt zo lang en iedereen word er gek van.
Ongeacht of het in het voordeel of nadeel is, ik vind de essentie van voetbal wel verdwijnen zo...

Vond een gele kaart logisch die Gozboyuk eerst gaf terecht en rood veel te zwaar. Geen opzet, ongelukkiuge actie. Maar met die VAR kan je wel blijven kijken, de scheidsrechter gaat twijfelen en dan toch wel weer rood.

Dat vind ik het nadeel van de Var, hoe langer je kijkt je kan altijd wel iets vinden. De VAR voor over de lijn of buitenspel, dat is prima. Maar zoals deze week met Paris-Manu zie je het probleem. Een geval waarbij je kan zeggen, je kan hem geven of je kan hem niet geven. Ook door de VAR blijven de discutabele beslissingen bestaan, het blijft een kwestie van interpretatie. Dan denk ik eerder, laat de beslissing aan de scheidsrechter, bij twijfelt roept hij de VAR in in plaats de VAR die de scheidsrechter terecht wijst.

En dan ook de tij die het allemaal kost.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

VVV-Venlo

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
16.PEC Zwolle10-13
17.VVV-Venlo9-25
Voor de complete stand: Eredivisie

2 fans
Verdediger, 26 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 14 november
Het Inter Miami van David Beckham wil zijn bestaan in de MLS volgend seizoen nog altijd beginnen met een absolute sterspeler. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren