Pol van Boekel legt omstreden VAR-moment in Sittard uit: ‘Een mindfuck’

Zaterdag, 23 februari 2019 om

SC Heerenveen zegevierde zaterdagavond met 2-4 bij Fortuna Sittard, maar in de slotfase leek het nog 3-4 te worden. Andrija Novakovich stond al klaar voor de strafschop, na een vermeende overtreding van Daniel Höegh op zijn persoon, maar na het bestuderen van de beelden vond Pol van Boekel dat het toch geen penalty was, waardoor het 2-4 bleef en de gele kaart van de verdediger ook nog door de dienstdoende scheidsrechter werd ingetrokken.

Het was niet de eerste keer deze maand dat Van Boekel voor een controversiële beslissing stond. Twee weken geleden sloeg de arbiter tijdens de wedstrijd tussen FC Utrecht en PSV tot twee keer toe het advies van videoscheidsrechter Danny Makkelie in de wind. Fortuna baalt van het moment, vooral omdat men dacht dat Höegh alsnog rood zou krijgen. “Dit was een duizend procent penalty”, zei trainer Kevin Hofland. “Hij wordt gewoon van zijn sokken gelopen. Ik stond op grote afstand, maar kon het duidelijk zien.”

“Ik dacht dat het om een rode kaart ging”, verklaarde de vervanger van de zieke René Eijer. “Als dit geen penalty was, dan snap ik het ook niet meer.” Van Boekel legde bij FOX Sports de situatie rondom het aparte moment uit. “De videoscheidsrechter vroeg me om naar het scherm te kijken omdat hij het geen strafschop vond. Ik heb het moment vanuit meerdere hoeken bekeken en vond het erg lastig. Toch zag ik dat Novakovich de voet van Höegh raakt in plaats van andersom.”

Ver esta publicación en Instagram

Sinds de eerste Eredivisie-goal van Mitchell van Bergen (6, in de laatste 9 duels) op 8 december 2018, scoorde alleen Dusan Tadic (8) vaker in de Eredivisie dan de buitenspeler van sc Heerenveen ???? #vanbergen #heerenveen #eredivisie #scheerenveen #fryslan #0513 #swipe

Una publicación compartida de Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone) el

“Daarom heb ik besloten de penalty in te trekken en een vrije trap te geven in het voordeel van Heerenveen.” Van Boekel erkende dat de kritiek die hij kreeg nadat hij twee weken geleden juist het advies van de VAR in de wind sloeg, een rol speelde. “Je wilt ook niet eigenwijs zijn en weer bij je beslissing blijven. Dat speelt allemaal mee. Het is misschien voer voor een psycholoog. Het is een beetje een mindfuck om bij dat scherm te staan.”

Van Boekel begon te twijfelen na de reacties van de analytici op televisie. “Mensen met veel kennis van zaken die op hoog niveau gevoetbald hebben, zijn het blijkbaar niet met me eens”, zag de leidsman in. “Het was ook een heel lastig moment en het levert veel discussie op. Dat is helaas inherent aan ons vak.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

52 reacties (laatste reactie door geniale)

Hou toch alsjeblieft op met de VAR. Slaat helemaal nergens meer op.

23 februari 2019 om 23:34

Het is heel simpel: VAR moet alleen duidelijke gevallen van een verkeerde beslissing gaan corrigeren. Hoe ze bij cricket de videoscheidsrechter gebruiken is een goed voorbeeld, daarbij blijft het oorspronkelijke besluit van de scheidsrechter staan tenzij er overduidelijk bewijs is dat de beslissing verkeerd is. Dat Van Boekel zegt dat hij ‘niet eigenwijs bij zijn beslissing wil blijven’ geeft aan hoeveel twijfel zo’n VAR zaait. Scheids heeft gelijk tenzij anders bewezen, zo simpel moet het zijn.

24 februari 2019 om 09:36

Precies hij zegt het zelf ‘het is een mindfuck’. Kappen met die VAR

24 februari 2019 om 02:29

Ik begrijp niet dat het systeem VAR zoveel kritiek krijgt. De beelden zijn gewoon duidelijk het zijn de mensen die de VAR bedienen/de scheidsrechters die deze overduidelijke fouten maken.

24 februari 2019 om 08:00

Gewoon terecht geen strafschop . Verdediger zet goed zijn lichaam er tussen, dat dan de aanvaller tegen hem aanschopt is geen strafschop.

24 februari 2019 om 08:14

Niet mee eens. Natuurlijk worden er nog steeds fouten gemaakt, natuurlijk is er nog steeds vaak sprake van willekeur, maar als je op een rijtje gaat zetten hoeven echt grove fouten scheidsrechters nu maken met VAR of voorheen zonder, dan zijn dat er nu echt gewoon veel minder.

Hahaha, wat een grap deze vent. En die 1e goal van Heerenveen dan !? Ook een mindfuck of ben je gewoon blind? Idioot. Desalniettemin heeft Heerenveen terecht gewonnen hoor, daar niet van. Maar dat deze man nog op het hoogste niveau mag fluiten is toch een grote grap.

23 februari 2019 om 23:32

Precies. De corner die geen corner is. Daar heeft niemand het meer over. Dat was nog erger. Want er was nul aanleiding toe, niemand van Fortuna die in de buurt van de bal komt. Corruptie mag gewoon voor de camera lachen tegenwoordig.

23 februari 2019 om 23:41

Die corner was dan misschien niet terecht. Maar die goal hebben ze toch echt aan zichzelf te danken. Hoegh mocht gewoon vrij inkoppen. En niemand heeft het over het moment waar Rienstra op zijn hakken werd gelopen 5 minuten na begin. Daar werd niet eens naar gekeken. Had ook een penalty kunnen zijn en minstens geel. Het was niet opzettelijk maar hij kon anders ook gewoon uithalen.

23 februari 2019 om 23:54

Absoluut waar. Maarja laat fortuna dat nou net niet kunnen ; verdedigen 😅. Wat betreft dat moment bij rienstra moet ik je ook gelijk geven. Was geen bewussie , maar raar idd dat er niet naar gekeken wordt.

24 februari 2019 om 00:27

Lisandro, was idd geen corner, maar Rodriguez zit toch wel al ongeveer 10 seconden met zijn handen aan Lammers? Vond het nl wel een vrije trap en die zou gevaarlijker zijn dan een corner (vooraf gezien). On: Van Boekel staat duidelijk (nog) niet sterk genoeg in zijn schoenen. Moet ie hard aan werken.

24 februari 2019 om 10:45

@ScH14FcB die glijpartij van Dumfries was ook niet de bedoeling maar wel een overtreding. Van Boekel vindt niks erg als het niet opzettelijk is! Wat een aanfluiting

Wordt hier natuurlijk flink gepakt door de videoscheidsrechters, die in mijn ogen de meest schuldigen zijn hier. Hoewel het ook slecht van Van Boekel zelf was, kan ik begrijpen dat die eerdere wedstrijd flink meespeelde

Waar iedereen het over de penalty heeft.. De corner die geen corner is. Daar heeft niemand het meer over. Dat was nog veel erger. En veel meer wedstrijd bepalend. Want er was nul aanleiding toe, niemand van Fortuna die in de buurt van de bal komt. Dat zijn beslissing die echt een wedstrijd kantelen. Corruptie kan voor de camera lachen tegenwoordig. Ongestraft.

23 februari 2019 om 23:46

Alleen bij de corner kon Fortuna nog de goal voorkomen om beter te verdedigen. De Heerenveen speler stond akelig vrij. Dat mag sowieso niet gebeuren.

23 februari 2019 om 23:51

Ik vind dat zo'n zwak argument altijd. Ja het is zwak verdedigd maar het was gewoon geen corner. Dus dit moment had nooit voorgekomen als de corner niet gegeven was.

24 februari 2019 om 00:10

Ja, zo kan je bezig blijven. Een ingooi die de verkeerde kant op ging. Scheidsrechters maken fouten. We hebbem duidelijk afgebakend waar de VAR werkt (anders blijven ze bezig).

23 februari 2019 om 23:52

Nu lijk je precies op de trainer van Tottenham vanmiddag. Een corner is een nieuwe situatie dus mag er wel beter verdedigd worden.

24 februari 2019 om 10:29

Die corner had idd gewoon een vrije trap voor heerenveen moeten zijn

Van Boekel had hoe dan ook bij z'n besluit moeten blijven. Dat de VAR al ingreep vind ik al een probleem, maar de scheids maakt het nog erger. Achteraf staat de beste Pol eigenlijk al te twijfelen. Hoe zal hij de volgende wedstrijd beginnen? Ik blijf van mening dat dit geen pingel is. Hoegh gaat ook niet voor de bal maar veel meer voor de man. De VAR en van Boekel gaan hier de fout in.

24 februari 2019 om 00:06

Wel een pingel neem ik aan?

24 februari 2019 om 06:28

Goed gezien hahaha. Ik vond het dus gewoon een pingel.

24 februari 2019 om 10:04

Waarmee je meteen aangeeft waarom de VAR dus toch gewenst is, in dit geval was arseneal de VAR en de rest van ons lacht je uit om je 'eerste beslissing'.
Geintje he 007, die kun je wel hebben.

Ik neem het de VAR eigenlijk ook veel meer kwaad dan van Boekel. Wat een kluns..

24 februari 2019 om 06:30

Weet niet. Beide gaan hier in de fout. De VAR als eerste, maar van Boekel had gewoon bij z'n beslissing moeten blijven.

24 februari 2019 om 08:12

Dat durfde hij kennelijk niet, omdat hij dit voorheen ook wel eens deed en toen werden de grote TV mensen heeeul boos. Eigenlijk is Van Boekel maar een arme, arme jongen. In kwaad daglicht gesteld door de VAR en TV mensen. - Bah wat een houding, durft nu ook nog eens niet de volledige verantwoordelijkheid voor z’n beslissing te nemen. Nee, het komt allemaal door de VAR en door de kritieken op hem. Waren die er niet geweest dan had meneer natuurlijk alleen juiste beslissingen genomen. Zoals corners.... Kan niet beslissen onder druk deze man, handige kwaliteit voor een scheids..

24 februari 2019 om 14:17

Het is duidelijk dat van Boekel misschien even wat wedstrijden in de KKD moet gaan fluiten. Daar is ook geen VAR. Zoals je terecht zegt Tukkertje, ik ben ook van mening dat hij de druk niet aan kan.

De VAR, tja... langzaam maar zeker wordt het toch tijd om de conclusie te trekken dat deze té vroeg is ingevoerd. Scheidsrechters voelen zich niet op hun gemak voor zo'n scherm. Ze kunnen niet omgaan met de druk van het stadion en eventuele eerdere (foute) beslissingen, zoals van Boekel zelf al aangeeft... hij wilde niet wéér tegen de VAR ingaan. Van zeer pro VAR aan het begin van het seizoen ben ik nu iig een stuk minder enthousiast. Er lijkt nml met de week alleen maar meer discussie te komen. Dit soort fouten van scheids en/of VAR zijn onacceptabel, dit heeft niks met 'kinderziektes' te maken, dit is ronduit slecht!

24 februari 2019 om 00:55

Misschien zou de var wel net zo gebruikt moeten worden als bijvoorbeeld bij hockey. Beide teams krijgen eenmaal per helft/wedstrijd de kans om zélf de var in te schakelen. Heeft de desbetreffende club gelijk, dan behouden ze hun ' var-recht '. Bij een juiste beslissing van de scheids, voor de rest van de helft/ wedstrijd pech. Werkt bij hockey geweldig , zou niet weten waarom dit bij het voetbal niet zou kunnen werken?

24 februari 2019 om 02:15

Te vroeg? De scheidsrechters vragen al jaren om videobeelden wanneer ze weer eens een verkeerde beslissing achteraf moesten uitleggen. De VAR legt alleen bloot dat ze het zelfs MET videobeelden nog aan het verkeerde eind hebben.

24 februari 2019 om 06:36

Ze hadden met de VAR moeten beginnen bij de amateurs of KKD. Dan had er minder druk geweest en had men beter de kinderziektes kunnen aanpakken. Ik ben ook van mening dat de VAR en scheidsrechter een vast duo moeten worden. Dan zou je ook meer vertrouwen kweken. Heb zo een gevoel dat dit nu niet gebeurt.

Die man heeft een pan af. Corrupte VAR die te berekenend optreedt. Analyseer alle VAR-momenten van dit seizoen en je hebt een duidelijk signaal van toenemend machtsmisbruik van de KNVB.

Als de VAR elke week zoveel controversie veroorzaakt kun je er toch beter gewoon mee stoppen? Hoe komt dit nou toch? Het zou nu een stuk eerlijker moeten gaan, maar als zelfs meerdere scheidsrechters er niet uitkomen of scheidsrechters zich er niks van aan trekken heb je er vrij weinig aan. Ik heb, zoals het nu gaat, liever geen VAR, en gewoon een wedstrijd die niet minimaal een keer een paar minuten stil ligt. Een andere optie zou zijn om eens een keer met alle scheidsrechters om de tafel te gaan zitten en alle regeltjes ff op een rijtje zetten, zodat die niet meer open voor interpretatie zijn.

24 februari 2019 om 08:41

Precies, vooral dat laatste. Selectief gedrag als: ‘de overtreding is te licht voor een strafschop’ of ‘het was geen hands, het was aangeschoten’, is ons allen niet vreemd. Precies eenzelfde overtreding of handsbal als waarvoor je wel een vrije trap zou krijgen op het middenveld, of waarvoor een andere scheidsrechter wel een strafschop zou geven. Logisch dat je dus discussie blijft houden zolang de regels niet duidelijk afgebakend zijn.

Fortuna wordt wel écht week in week uit genaaid zeg, goddamn jongens

24 februari 2019 om 08:15

Een bewust knietje in de rug van een Excelsior speler nagelaten hebben ze hem vaak tegen inderdaad.

Op zo'n momenten merk je gewoon dat Pol de grotere clubs een warm hart toedraagt. Hij zal het zelf wel ontkennen. Strafschop en geel was gewoon op z'n plek geweest. We moeten niet af van Var, we moeten af van Pol. Hij stapelt fout op fout. Als ik dat doe op m'n werk dan wordt me op een gegeven moment de deur gewezen. Knvb Maffia.

24 februari 2019 om 06:20

Schei uit man, Pol is hier gewoon genaaid door de VAR! Neemt een prima beslissing, VAR brengt hen aan het twijfelen. Tel daarbij de wedstrijd Utrecht - PSV op en je krijgt deze uitkomst... De VAR is is hier voor mij 99% de schuldige

24 februari 2019 om 08:16

Als je ballen hebt en overtuigd bent van je eigen gelijk, dan draai je de beslissing niet terug. Kennelijk ontbrak het van Boekel minimaal 1 van die 2 dingen..

De videoref had gewoon z'n mond moeten houden. Het was al een overduidelijke overtreding, daar niet van. Maar ook al is/was het een twijfelgeval, laat het dan gewoon doorgaan. Grijp of corrigeer de scheids alleen als hij echt duidelijk fout zit. Twijfelgevallen gewoon laten hoe de scheids heeft beoordeeld. Momenten als deze brengen de scheids onnodig aan het twijfelen.

Wordt tijd dat deze man even een paar weken kkd gaat fluiten in plaats van wedstrijden in de eredivisie. Kan het niveau duidelijk niet meer aan.

Heel begrijpelijk dat hij deze week niet meer tegen de VAR inging. Na zijn fout van de vorige keer. Kan je beter de VAR gelijk geven dan ligt het daaraan. Want hoe kan iemand van de VAR dit nu verkeerd zien met alle camera’s en herhalingen. Deze fout vind ik een stuk kwalijker, dat een scheids met alle supporters in zijn nek en een heel klein schermpje het toch nog verkeerd beoordeeld is begrijpelijk. Maar iemand die het rustig kan bekijken is toch wel erg ongeloofwaardig.

De var maakt het voetbal er echt niet leuker op! Het spel ligt steeds stil en bij het minste of geringste beginnen speler moord en brand te schreeuwen om een.penalry een vrije trap of een kaart! Var moet bedoeld zijn om te kijken of de bal over de lijn is of buitenspel en dan gewoon per team 3x aanvragen en voor de rest gewoon voetballen! Het word zo echt een zeilsport!!!

De VAR is een prima systeem. De mensen die het gebruiken zijn alleen niet capabel genoeg. 2x in korte tijd moet van Boekel een penalty geven. Iedereen ziet het, iedereen weet het, maar van Boekel trekt z’n eigen plan. Na Utrecht - PSV probeerde hij het af te doen met:”ongelukkig van Dumfries en geen intentie.” Gelul. Omver maaien in de 16 is een strafschop. Nu is het kennelijk een mindfuck. Hoe verzin je het. Ben benieuwd wat Pol er volgende keer van maakt. De smoesjes raken een keer op zou je zeggen.

Wat een gezeur. Dus de VAR en de scheids zitten er een keer naast? Big deal. Alle begin is moeilijk en dit is pas het eerste seizoen he mensen? De kinderziektes moeten er nog uit. Daarbij: als Van Boekel bij zijn beslissing was gebleven waren er weer andere mensen heeuuulll boos geweest en was hij weer arrogant en eigenwijs genoemd. Van Boekel is normaal een prima scheids. En welke scheids er ook staat, hij is altijd de pispaal....

24 februari 2019 om 11:03

Kinderziektes? Het zijn mensen die naar een herhaling op een scherm kijken. Niks mis met zo'n systeem, alleen jammer dat het niet objectief gebeurd.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Fortuna Sittard

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Maandag 14 oktober
Barcelona wil Ansu Fati officieel naar de selectie van de hoofdmacht promoveren. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren