Josep Guardiola past ‘Mascherano-tactiek’ toe: ‘Hij is intelligent genoeg’

Zondag, 10 februari 2019 om

Josep Guardiola is ervan overtuigd dat Fernandinho op 33-jarige leeftijd nog een succes als verdediger kan worden. De Braziliaan speelde in het Premier League-duel van Manchester City met Arsenal (3-1) in een flexibele rol: hij nam plaats naast Nicolás Otamendi op de momenten dat de Londenaren de bal hadden en voegde zich bij Ilkay Gündogan in de fases dat the Citizens balbezit hadden. In de 0-2 zege op Everton had Fernandinho een meer controlerende rol in het team.

Het is niet voor het eerst dat Guardiola een middenvelder omschoolt of om wil scholen tot een centrale verdediger. In zijn tijd bij Barcelona haalde hij Javier Mascherano terug naar de defensie. De oefenmeester is ervan overtuigd dat Fernandinho uit hetzelfde hout is gesneden. “Ik weet het eigenlijk wel zeker, dat hij op die positie kan spelen”, stelde Guardiola in aanloop naar de topper tegen Chelsea. “Hij is snel, hij is sterk in de lucht en hij kan het spel voor zich goed analyseren. Naar wie de bal wordt toegespeeld, etcetera. Zijn omschakeling is uitmuntend.”

“Hij is intelligent genoeg om te weten wanneer-ie mee naar voren kan of wanneer-ie terug naar achteren moet. Hij begrijpt alles. Hij zal er nog meer op moeten trainen, maar ik denk dat hij het kan. Maar natuurlijk is zijn positie het middenveld.” Guardiola zal namelijk geen risico nemen in bepaalde wedstrijden. “Ik weet wat er gaat gebeuren of wat er gezegd gaat worden als we verliezen mét Fernandinho op die positie. Ik ben een genie, hè", doelt de Spanjaard op de massale media-aandacht in Engeland.

“Maar hij kan daar spelen, omdat we zijn capaciteiten analyseren en kijken naar wat we nodig hebben. We hebben iemand nodig die de opbouw begrijpt en dat is de reden waarom we hem gebruiken. Het is altijd beter om iemand altijd op dezelfde positie te laten spelen”, besloot Guardiola. “Maar als een voetballend er open voor staat, je het met hem op de training bespreekt, hij zegt: ‘Ik kan het’, en hij de situatie begrijpt, dan is het geen probleem.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

9 reacties (laatste reactie door levski1)

Mascherano was geweldig, die was een alleskunner. Maar fernandinho op 33 jarige leeftijd in het hart van de verdediging zetten? En als die een cruciale fout maakt zeggen dat hij er pas net speelt op die positie?

10 februari 2019 om 11:30

Sterker nog, die fout heeft hij al gemaakt tegen Newcastle United waardoor er een pingel kwam. Ik vind het geen slimme zit van Pep.

10 februari 2019 om 11:50

Op moment van de pingel stond fernandinho nog cvm en niet centraal. Toen speelde ze met laporte en stones nog centraal.

10 februari 2019 om 11:49

Dat zegt die toch.. ik weet wat er gaat gebeuren als we verliezen met hem op die positie.. waarom zou die zeggen dat hij pas net op die positie speelt. Hij geeft letterlijk in dit stuk aan dat er risico’s aan zitten en dat hij het daarom niet in elke wedstrijd zomaar zal doen. Maar hij is ervan overtuigd dat fernandinho het zou kunnen.

Zeuren dat je geen tweede optie hebt op de positie van Fernandinho maar hem dan toch als hybride achteraan gebruiken op een positie waar je keuze zat hebt waaronder enkele recordaankopen (ook al geven ze zeker niet zoveel geld uit ) van de afgelopen jaren. Ach, als hij maar wat speciaals kan doen he

10 februari 2019 om 12:15

Het is toch juist bewonderenswaardig dat hij zulke experimenten uitprobeert? In plaats van een rigide opstelling, probeert hij op een creatieve manier meer opties te creëren op het veld. Wanneer je zulke spelers ter beschikking hebt, moet je er uiteindelijk ook alles aan doen om hun krachten maximaal uit te spelen en er zoveel mogelijk voordeel uit te halen, zie ook het toenemende belang van voetballende keepers in de afgelopen jaren.
In dit geval kon Pep een verdediger (stones) opofferen door gebruik te maken van de 'dubbele rol' van Fernandinho en stond er een man extra op het middenveld die bij balbezit kon infiltreren in de voorste linie.
Sorry voor de lange reactie, ik weet dat je het met een knipoog zei, ik wou er gewoon even wat dieper op ingaan. Vorige zomer stonden ze al klaar om Jorginho binnen te halen, maar werd hij voor hun neus weggekaapt door Chelsea, ongetwijfeld zullen ze komende zomer opnieuw proberen om iemand voor een mooi bedrag binnen te halen.

Busquets, Kimmich, Lahm en nu Fernandinho. Onder Guardiola worden controlerende middenvelders wereldvoetballers. Tegen Arsenal deed Fernandinho het geweldig. Marquinhos heeft bij PSG vaak een rol die erop lijkt, maar dan net andersom. In balbezit en opbouwen speelt hij centraal achterin, maar bij het verdedigen schuift hij door naar het middenveld. Misschien toekomstige vervanger van Fernandinho?

Hij weet het zeker en noemt dan als voorbeelden zijn snelheid en kopkracht. Nou was Mascherano voor mij een geweldige speler bij Barça, maar die 2 punten had hij toch echt niet, of in ieder geval zeker geen snelheid haha.

10 februari 2019 om 12:44

Dat team was ook op elke positie beter. Heel raar dat je dan als CM daar kan spelen en het goed doen. In de wedstrijden dat Barca onder druk kwam te staan had Macherano het ook moeilijk. En hij had Busquets er ook nog net voor staan die alles dicht liep voor de Argentijn. Tegen Fulham, Hudersfield etc kan het prima maar tegen Chelsea vraag ik het me af

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Manchester City

Stand
Actuele wedstrijden

131 fans
Middenvelder, 29 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 22 november
Manchester United kijkt naar winterse versterkingen voor de aanval. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren