Kuipers: ‘Hij duwde hem echt weg, dat is onacceptabel en dus rood’

Zondag, 3 februari 2019 om

FC Utrecht gaf zondagmiddag op bezoek bij PEC Zwolle in de laatste tien minuten een 3-1 voorsprong uit handen in een wedstrijd waarover nog lang nagepraat zal worden. Urby Emanuelson moest in de zeventigste minuut al inrukken met een directe rode kaart, waarna scheidsrechter Björn Kuipers in de negentigste minuut een beslissing om PEC een vrije trap te geven omzette in een strafschop. Na afloop van het door de Zwollenaren met 4-3 gewonnen duel kreeg Riechedly Bazoer vervolgens in de catacomben rood na een aanvaring met vierde official Sander van der Eijck.

De arbiter moest na de wedstrijd toegeven dat hij het incident met Emanuelson in eerste instantie verkeerd had ingeschat: “Op het veld en op volle snelheid heb ik de ernst van de overtreding helemaal niet kunnen waarnemen. Ik floot niet eens”, reageert hij bij FOX Sports. Op aanraden van de videoscheidsrechter wierp Kuipers echter toch een tweede blik op het incident: “Toen zag ik dat de noppen van Emanuelson eigenlijk op de enkel van Thomas Lam zaten, op een onjuiste manier. Daar staat een rode kaart voor”, is hij stellig.

De VAR speelde in de slotfase opnieuw een hoofdrol toen Kuipers na een overtreding van Nicolas Gavory op Kingsley Ehizibue de bal in eerste instantie buiten de zestien neerlegde. Na contact met de videoscheidsrechter besloot hij echter zonder de beelden zelf te bekijken voor een strafschop te fluiten: “Op mijn oortje krijg ik te horen dat de overtreding erbinnen was. Dat is een feit, dan hoef ik niet te gaan kijken. Als we praten over feiten, erbinnen of erbuiten, dan luister ik naar de VAR en gaat-ie op de stip. Een goede beslissing van de VAR. De lijn hoort bij de zestien, maar ik denk zelfs dat het erbinnen is.”

Het laatste veelbesproken moment van de wedstrijd vond plaats in de catacomben van het MAC3PARK Stadion, waar Bazoer na de wedstrijd een rode kaart kreeg. De middenvelder haalde verhaal bij de vierde official na het tumultueuze slot van het duel: “De vierde official wordt weggeduwd door Bazoer. Dat is onacceptabel, dus die krijgt een rode kaart. Hij raakte hem niet even aan, hij duwde hem echt weg. Dat is onacceptabel gedrag”, zegt Kuipers daarover.


Poll

Vond jij de rode kaart voor Urby Emanuelson terecht?


Gerelateerd

55 reacties (laatste reactie door jaimy87)
3 februari 2019 om 21:57

Omdat de spelregels voorschrijven dat de lijn van de 16 onderdeel is van het strafschopgebied en dezelfde regels voorschrijven dat een doelpunt pas geldig is als de bal geheel in zijn geheel over de doellijn is. De lijn van de 16 moet overigens getrokken worden met inbegrip van de lijn zelf (dus niet 16 meter + nog 10 cm lijn).

Dat jij ballen op de lijn van de 16 hebt zien liggen bij een vrije trap zal wel misschien zo geleken hebben, maar zal niet het geval geweest zijn (of een amateuristische scheidsrechter).

3 februari 2019 om 22:19

Jaiyme87, luister maar goed naar lfc11. Ik ben keeper, daarom ben ik vrij goed op de hoogte wat wel en niet rond de 16 mag.

3 februari 2019 om 22:24

Ik als scheidsrechter kan dit bevestigen

3 februari 2019 om 22:28

Bedankt voor de uitleg toppers (y)

Leuk dat Kuipers nu Bazoer veroordeelt, terwijl de vierde man ook niet vrijuit gaat en hij daarover niks zegt...

3 februari 2019 om 19:36

Niet kunnen zien, wat heeft de 4e official gedaan??

3 februari 2019 om 20:01

Gedroeg zich agressief en daagde uit, was overigens wel na de 'lichte duw'

4 februari 2019 om 00:46

Kom laten we Bazoer beschermen en de gezag hebbende veroordelen. Zijn we de laatste tijd erg goed in hier in dit landje. Als vierde man krijg je week in, week uit shit over je heen van een stel pubertjes op het veld of trainers van een jaar of 70 (advocaat) die zich nog steeds niet kunnen gedragen. Ja dan loopt de emmer water een keer over. En nog over Advocaat. We moeten het maar allemaal leuk en grappig vinden wat die uitspookt, maar het is gewoon een irritante en kinderachtige man. Als Simeone dit gedrag zou vertonen zou die als een gek worden uitgemaakt. Ik ben Advocaat moe.

Nou dan heeft FC Utrecht het volgende week weer lastig tegen PSV zonder Emanuelson en Bazoer

3 februari 2019 om 19:43

Haha nou gelukkig voor hun speelt PSV ook zonder Bergwijn en waarschijnlijk Lozano.

3 februari 2019 om 19:50

Gelukkig speelt Lozano wel. Bergwijn is voorlopig echt klaar.

3 februari 2019 om 19:44

denk dat Utrecht ook de VAR tegen zal hebben hoor tegen PSV.... de VAR had het vandaag bij Zwolle-Utrecht bij het juiste eind maar maakte toch wel een foutje bij Malen geel aangezien je dat ook heel simpel als rood hoort te geven.... had PSV nog gewonnen maar vreemd dat zo'n tackle op de man niet rood is en Emanuelson wel rood is volgens VAR

3 februari 2019 om 20:39

Andere var, andere Interpretatie

3 februari 2019 om 20:39

Emanuelson was ook alles behalve opzettelijk, alleen die trapt gewoon (per ongeluk) vol door op zn enkel..

De strafschop was er echt buiten dus Geen strafschop. Triest dat Kuipers dat na het zien vd beelden de fout niet toegeeft.

3 februari 2019 om 19:51

Triest dat wanneer de beelden er zijn en het een bewijzen feit is, mensen nog steeds in de ontkenningsfase zitten. Kijk de herhaling nog maar weer eens. Kuipers en de VAR hadden gewoon gelijk.

3 februari 2019 om 20:57

Eens met dorgie, wat is er dan precies binnen? Zowel bal als tegenstander/slachtoffer zijn buiten de 16. Grote fout van de VAR en van Kuijpers. Hij moet gewoon het heft in handen houden bij zo een cruciaal mement!

3 februari 2019 om 22:11

Speler staat op de lijn dus "binnen" de 16.

4 februari 2019 om 08:54

De speler waarop de overtreding plaatsvind niet, dus buiten de 16.

4 februari 2019 om 09:12

Jawel.

3 februari 2019 om 20:15

Duidelijk er binnen dus wat zou Kuipers anders moeten zeggen dan dat de VAR het goed gezien heeft?

Waarom zijn er nog mensen die menen het beter te zien dan alle hoeken, herhalingen en stilstaande beelden van de Var?

3 februari 2019 om 20:27

De strafschop zelf was er sowieso binnen, op 11 meter.

3 februari 2019 om 20:26

Bijzonder dat jij het triest noemt dat Kuipers een feitelijk correcte waarneming overneemt van de VAR. Kijk in de herhaling naar de linkervoet van de aanvaller. Hij stapt in de 16.

Bazoer moet z’n klauwen bij zich houden, maar wat was die 4e man opgefokt zeg. Die gooit nog ff wat olie op het vuur. Goed gehandeld van deze objectieve professional.

3 februari 2019 om 20:16

Dat gebeurde nadat Bazoer hem na de wedstrijd aanviel. Het aanvallen van een official na de wedstrijd is gewoon ongekend. Van de week werd Tanana al wegestuurd, nu gaat Bazoer volledig over de schreef. De discipline bij Utrecht is ver te zoeken, Advocaat heeft het niet meer in de hand.

3 februari 2019 om 21:14

Je bedoelde hem een duwtje gafv? Aanviel gaat wat ver denk ik dan.

3 februari 2019 om 22:03

Krijg jij normaliter duwen op je werk? Ik weet niet waar jij werkt, maar op mijn werk kan je er zelf voor ontslagen worden.

Duwen van iemand van het arbitrale kwartet, nota bene na afloop van de wedstrijd, door spelers gaat veel te ver. De arbitrage zou nimmer bang hoeven te zijn om na afloop door spelers aangevallen te worden.

Maar goed, de tuchtcommissie zal zich erover uitspreken. Ik verwacht een langdurige schorsing. Dus na Tannane de tweede speler van Utrecht die deze week wegens gebrek aan discipline weg valt.

3 februari 2019 om 23:15

SpeedyAFC, ik zeg toch dat Bazoer z’n klauwen thuis moet houden? Wel even lezen voordat je reageert. Ik verwacht dat je zelf het verschil tussen een duwtje en iemand fysiek aanvallen ook wel snapt. Zwaar overtrokken reactie van je. De manier hoe die 4e man opgefokt in die tunnel stond en Bazoer wilde aanvliegen is zwaar onprofessioneel. Om hebben scheidsrechters een vrijbrief om na het krijgen van een duwtje en het geven van een rode kaart nog even de speler in kwestie aan te vliegen?

4 februari 2019 om 02:17

Als tannane er vandaag bij zou zijn was het en ander pot geweest in voordeel van fc Utrecht je zal hem net nodig hebben

4 februari 2019 om 09:23

@jaimy87

Nogmaals, geef jij je baas vandaag maar eens een enorme duw op je werk. En kijk dan eens wat de gevolgen zijn.

Met alle respect, je spoort niet als je denkt dat dat normaal gedrag is. Dat een volwassen man, nadat hij aangevallen wordt door een speler kwaad wordt, is heel goed te begrijpen. We weten allemaal waar geweld tegen de arbitrage kan leiden, elk weekend zien we genoeg voorbeelden op de amateur velden. Van een prof speler mogen we toch beter verwachten?

3 februari 2019 om 20:24

Makkelijk praten, lijkt me een menselijke reactie. Professional of niet. Je blijft gewoon van een official af.

4 februari 2019 om 06:50

Dus alleenrecht scheidsrechter mag opgefokt zijn vanwege een ‘menselijke reactie’ en de speler niet? Juist.

4 februari 2019 om 09:25

We hebben het hier niet over opgefokt, we hebben het hier over fysiek geweld. Bazoer valt de vierde aan na afloop van de wedstrijd. Daar is niets menselijks aan, een mens wordt geacht zich te beheersen en niet over te gaan tot geweld als hij het niet eens is met een arbitrale beslissing. Een vierde man is nota bene nauwelijks betrokken bij de wedstrijd.

4 februari 2019 om 11:56

De vierde man was minstens zo opgefokt als Bazoer Speedy, dat heb je zelf vast oook wel gezien op TV. Kijk anders vanavond even naar VI en Rondo waar het ongetwijfeld voorbij gaat komen. Als een mens geacht wordt zich te beheersen geldt dat evengoed voor de arbitrage. Juist zij moeten zich beheersen! En een 4e man nauwelijks betrokken bij de wedstrijd? Weet je überhaupt wat een 4e man doet? Die vent ging echt ver over de schreef en iedereen spreekt er schande van. Dat een lid van de arbitrage moet worden tegengehouden omdat hij anders een speler in de haren vliegt is bi-zar en vooral ontzettend onprofessioneel.

Tsja het zit erg tegen op het moment. Veel discutabele beslissingen in Utrechts nadeel, maar tegelijk kom je telkens wel in de positie dat dit kan gebeuren. Met de nederlaag tegen PSV volgende week erbij, wordt het 6 nederlagen op rij, dat gaat niet in de koude kleren zitten. Ik ben benieuwd of Dickie dat nog om kan buigen.

Hey Voetbalzone, zijm we weer reacties die in lijn zijn met de regels aan het verwijderen? Wat zijn jullie toch ook een stelletje droeftoeters he. Verwijder mijn account aub

Je ken lullen wat je wilt maar bij utreg is het nooit saai en altijd wel wat aan de hand .vergeten en op naar volgende week tegen psv uuuuuuuu

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Utrecht

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
G. KerkAanvaller348
O. TannaneAanvaller151
D. JensenDoelman340
N. VenemaAanvaller154
M. KramerAanvaller81
S. MakienokAanvaller30
E. BergströmVerdediger101
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Utrecht.

In de wandelgangen

Zondag 19 mei
Chelsea wil als het transferverbod is opgeheven direct zaken doen en denkt aan Real Madrid-middenvelder Marco Asensio. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren