Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De loodzware uitdaging voor Fred Rutten bij het ‘Real Madrid van België’

Laatste update:

BRUSSEL - “Het is voor mij een mooie uitdaging om deze club verder te brengen naar waar ze eigenlijk thuishoort, in de top van België. Het is geen gemakkelijke klus, maar we gaan samen met Frank en meneer Verschueren dit weer op de rails zetten”, sprak Fred Rutten maandag in een video van zijn nieuwe werkgever Anderlecht. Dat de 56-jarige Tukker voor een uitdaging staat, lijkt een understatement. De druk om te presteren zal bij Anderlecht vanaf het allereerste moment torenhoog zijn.

Door Chris Meijer

Rutten begon zijn eerste persconferentie als trainer van Anderlecht met een verontschuldiging. “Ik ben de Franse taal helaas niet machtig. Ik zal me de taal proberen machtig te maken, maar vandaag doe ik het voor jullie dus in het Nederlands”, zo richtte Rutten het woord aan het aanwezige Franstalige journaille. Die opmerking zal nu misschien met een glimlach zijn ontvangen, maar het zou binnen afzienbare tijd zomaar het eerste verwijt jegens de oefenmeester kunnen zijn. Eerder leverde de persconferentie van de nieuwbakken technisch directeur Frank Arnesen al kritiek op van een deel van de Franstalige fans, omdat die volledig in het Nederlands gehouden werd. Zij zijn van mening dat Anderlecht sinds de overname van Marc Coucke ‘te Vlaams’ is geworden.

Sportieve tegenspoed
Het is een van de vele obstakels voor Rutten in de slangenkuil die Anderlecht heet. De voornaamste taak van Rutten is om Paars-Wit zo spoedig mogelijk omhoog te loodsen op de ranglijst. De huidige vijfde plaats, met een achterstand van veertien punten op koploper Racing Genk, is onaanvaardbaar voor 34-voudig kampioen van België. In de eerste seizoenshelft verloor Anderlecht van onder meer KAS Eupen, Sint-Truiden, Cercle Brugge en Royal Excel Moeskroen. Het bekertoernooi eindigde al in september met een beschamende 0-3 nederlaag tegen stadgenoot Union Sint-Gillis, uitkomend op het tweede niveau. Ook in de Europa League is Anderlecht niet meer actief, na een laatste plaats in een groep met Dinamo Zagreb, Fenerbahçe en Spartak Trnava. De sportieve tegenspoed kostte trainer Hein Vanhaezebrouck twee wedstrijden voor de winterstop de kop. Vanhaezebrouck kon overigens ook niet door één deur met eigenaar Coucke.

Hein Vanhaezebrouck moest in december het veld ruimen bij Anderlecht, na ruim een jaar aan het roer te hebben gestaan.

“Je moet niet zo dramatiseren. De doelstelling is om straks kampioen te worden. Het kan, we staan niet veel achter. Het is niet zo slecht als het lijkt. Ik wist dat Anderlecht het Real Madrid van België is. Alleen mis ik wat objectiviteit. Wat positief is, komt blijkbaar nooit naar buiten”, reageerde doelman Thomas Didillon in december tegenover Het Nieuwsblad op de resultaten van Anderlecht. Wat dat betreft heeft de sluitpost een punt. Als de club uit Brussel er ‘gewoon’ in slaagt om zich te plaatsen voor Play-Off I, zoals de kampioenronde heet, zal de situatie er waarschijnlijk al een stuk beter uitzien. Aan het einde van de reguliere competitie worden alle punten gehalveerd en neemt dus ook de achterstand van Anderlecht op de koploper af. De formatie van Rutten zal na de winterstop nog maar op één front actief zijn, terwijl concurrenten Club Brugge en Racing Genk nog wel in de Europa League spelen.

Ajax als voorbeeld
Volgens critici zijn de huidige sportieve resultaten het gevolg van een falend transferbeleid. In december 2017 nam Coucke Anderlecht over van de familie Vanden Stock, die de club decennia had geleid. In het kielzog van de flamboyante zakenman, die voor die tijd eigenaar was van KV Oostende, werd Luc Devroe aangesteld als sportief directeur in Brussel. “We willen doen wat Ajax doet, opleiden, maar met iets meer nadruk op resultaten op korte termijn. Jij vergelijkt het met Monaco, maar we zijn niet van plan plots zes spelers van dik tien miljoen te kopen zoals ze daar deden in de hoop die dan voor veel meer te kunnen doorverkopen”, sprak Coucke in juli tegenover Het Nieuwsblad. Onder het bewind van Devroe werd afgelopen zomer 28 miljoen euro uitgegeven op de transfermarkt. Met Bubacarr Sanneh, die voor acht miljoen werd overgenomen van FC Midtjylland, deed Devroe zelfs een van de duurste aankopen in de clubgeschiedenis.

Brusselse dynastie loopt op zijn einde: ‘De familie heeft een hart voor de club’

Voetbalzone schreef in november 2017 dit achtergrondverhaal over de machtswisseling bij Anderlecht.Lees artikel

Het grootste deel van zijn aankopen valt echter behoorlijk tegen. “Het probleem bij Anderlecht is gewoon dat er geen stabiliteit in die kern zit. In mijn tijd, onder de oude Michel Verschueren, kocht Anderlecht in januari enkel een speler als er een andere geblesseerd was, of met het oog op het volgende seizoen. Dat is nu helemaal anders. Elke transferperiode vertrekken er zeven spelers en komen er evenveel. Alleen is het nu belangrijk om ook ervaren jongens aan te trekken. Dat is vooral cruciaal voor de evolutie van al die tieners. Als er niet meer leiderschap bij komt, zullen die talenten zich niet ontwikkelen zoals het hoort”, zei Walter Baseggio, oud-middenvelder van Anderlecht, in gesprek met Het Laatste Nieuws. In november werd Devroe door Coucke alweer aan de kant geschoven en gedegradeerd tot hoofd scouting. Michael Verschueren werd aangesteld als de opvolger van Devroe.

De 48-jarige Verschueren, wiens vader Michel jarenlang in het bestuur van Anderlecht zat, speelde een rol in de overname van de club door Coucke. Niet veel later werd Arnesen binnengehaald als technisch directeur. Het tandem Verschueren-Arnesen zal deze maand direct aan de bak moeten om de selectie van Anderlecht te versterken. “Frank heeft in ieder geval een enorme portefeuille. Contacten bij Chelsea, Tottenham, PSV… Dat is een adressenboekje waar je spelers mee kan binnenhalen. Mogelijk stalt een ploeg als Chelsea nu sneller een goed spelertje in Brussel dan anders. Als je leest wat Anderlecht allemaal wil doen, is dat heel interessant”, voorspelde Jan Boskamp in gesprek met Het Belang van Limburg. De eerste taak van de nieuwe sportieve leiding van Anderlecht was om een opvolger van de ontslag Vanhaezebrouck te vinden.

Frank Arnesen en Michael Verschueren tijdens de presentatie van de Deen bij Anderlecht.

Druk
Nu wacht de opdracht om de selectie te versterken. Sport/voetbalmagazine schreef eerder deze week al dat Anderlecht in iedere linie een ‘zwaargewicht’ wil toevoegen aan de spelersgroep. De druk is aanwezig, omdat de aankopen in meest recent transferperiodes tegenvielen. Voordat er actie kan worden ondernomen op de transfermarkt, zal men moeten wachten tot Rutten een beeld heeft van de spelersgroep. De oefenmeester is direct na zijn presentatie in het vliegtuig gestapt naar Spanje, waar Anderlecht een trainingskamp heeft belegd. Vanaf zijn aankomst in San Pedro del Pinatar begint een race tegen de klok, want over dertien dagen staat de uitwedstrijd tegen AA Gent op het programma. Rutten: “Het proces moet snel in werking gaan om resultaten te halen. We hebben een korte voorbereiding, ik wil zo snel mogelijk mijn staf leren kennen die hier nu aanwezig is.”

“Ik wil ook mijn spelersgroep leren kennen, daarom is het handig dat we straks direct op trainingskamp gaan. Ik ga eerst een analyse maken en wil er snel voor zorgen dat we resultaten halen. Met afzonderlijke spelers heb ik nog niet gesproken. Of mijn gebrek aan Frans een handicap is? De groep is divers, dus de voertaal zal wel Engels zijn”, zei Rutten. Hij weet ook dat er op 20 januari maar één ding telt in Ghelamco Arena in Gent: winnen. Zijn Nederlandse voorgangers, Hans Croon, Arie Haan, Aad de Mos, Jan Boskamp en John van den Brom, slaagden er allemaal in om een prijs te veroveren tijdens hun dienstverband bij Anderlecht. Zolang de resultaten uitblijven, kan Rutten toch beter een poging wagen om de Franse taal machtig te worden...

Zie jij het dienstverband van Fred Rutten bij Anderlecht succesvol worden?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Hoop dat het gaat lukken voor trainer Rutten.

7 januari 2019 om 21:51

Real Madrid van Belgie? wie is dan Barca van Belgie?

7 januari 2019 om 22:02

Racing Genk

8 januari 2019 om 13:50

Club Brugge natuurlijk,Genk kan lang niet tippen aan het palmares van Brugge

8 januari 2019 om 14:00

Haha, Genk dat de afgelopen jaren regelmatig play-off 1 miste en vorig jaar 5de werd zou het Barcelona van Belgie moeten zijn? Genk doet het dit seizoen goed maar Gent, Anderlecht, Standard en Club Brugge staan er toch wel boven. Als je Anderlecht Real Madrid noemt, komt Club Brugge het meest in de buurt van Barcelona. Met voorsprong.

Loopt er niks in de jeugd daar dan? Anderlecht heeft toch ook zon sterke jeugdopleiding?

8 januari 2019 om 01:10

Loopt juist heel veel jeugd rond.
Maar dan krijg je weer het gebrek aan ervaring als probleem..
De spelers die ervaring zouden moeten brengen hebben gewoonweg niet de kwaliteiten om bij Anderlecht te spelen.

8 januari 2019 om 08:11

Nou juist wel. 10+ jeugdspelers (16-20 jaar) in de kern waarvan zo'n 6 die regelmatig minuten maken en zelfs in de basis starten. Maar zonder ervaring laten ze af en toe punten vallen, wat ook normaal is als je als 18 jarige tegen georganiseerde fysieke tegenstanders moet spelen. De 'ervaren' spelers komen tekort en meestal zijn het de jongeren die het beste gespeeld hebben. Ze zijn stuk voor stuk talenten, maar de verdedigers (2 in de basis) laten zich soms in de rug betrappen of slikken een goal door de buitenspeltrap niet correct te hebben uitgevoerd... de aanvallers zijn technisch zeer sterk en slim, maar ze hebben het moeilijk tegen zeer fysieke spelers. Anderlecht gaat nu vooral op de transfermarkt op zoek naar ervaren spelers om zo het team te balanceren.

Succes Fred, onderschat man met erg veel voetbal know how. Anderlecht is een prachtige club, om zijn carrière op te poetsen.

Natuurlijk is en blijft Anderlecht een prachtige club .
Een club met aanzien ook nog in Europa.
Halverwege jaren 70 tem begin 90 een Europese topclub daarna bergaf en vandaag de dag het dieptepunt.
Ajax en Anderlecht zijn de 2 grootste clubs van Benelux.
Zo mooi zijn als Anderlecht binnen paar jaar weer van zich doet spreken eerst met kampioenschap daarna europees nog eens schitteren maar dan moet er veel veranderen

8 januari 2019 om 08:09

PSV en Feyenoord hebben meer bereikt hoor.

8 januari 2019 om 14:54

zet europese finales en die gewonnen werder naast die van psv en feyenoord.
Na Ajax komt Anderlecht

8 januari 2019 om 14:16

Klopt en vandaar denk ik dat ook veel van de onvrede is bij de fans. De oudere generatie is gewoon om mee te doen om de Europese prijzen terwijl we nu gewoon in een andere tijd leven waar anderlecht niet langer veel te goed is voor de competitie en elke match 5-0 wint. Ze hebben een onrealistisch verwachtingspatroon ten aanzien van het spel maar ook de transfers naar mijn mening. Hierdoor heerst er te vaak, te veel negativieit als het minder gaat. Dit gezegd zijnde is het dspel (en de resultaten) de laatste jaren gewoon ondermaats en moet het beter. Ik denk dat de komende jaren onder Coucke toch het een en ander zal verbeteren en we weer aan iets positiefs kunnen voortbouwen want dat verdient onze mooie club met zijn geschiedenis allesinds wel.

Anderlecht heeft altijd gedomineerd in eigen land, maar Europees is het sinds de jaren '90 echt een lachertje. Ja ze doen altijd mee, maar standaard vlogen ze er altijd uit in de groepsfase. Laatste 25 jaar maar 1x een kwartfinale gehaald (serieus). Op een of andere manier zijn Belgische clubs in de Europacup zo kansloos. Hooguit een ronde verder, en dan liggen ze eruit. Nederlandse clubs doen ook niet meer mee, maar een Feyenoord of een Ajax hebben in elk geval nog een keer de finale gehaald in moderne tijden.

8 januari 2019 om 12:13

Waarom altijd dat vergelijken...dit artikel gaat over Rutten die een nieuwe club heeft gevonden. Ik zie nergens iets over Feyenoord of Ajax

8 januari 2019 om 14:09

Wauw, daar hebben de fans momenteel echt veel aan, resultaten uit 1990... sarcasm off. Als we kijken naar de european club ranking staat ajax weliswaar op 1 (als we enkel ploegen uit de benelux beschouwen) maar daarna komen anderlecht en club brugge en dan pas psv. Dan heb je nog gent en genk en dan pas feyenoord, dat de laatste jaren zwaar op de sukkel is.

8 januari 2019 om 14:19

Als ik ze nu moet rangschikken qua niveau denk ik toch dat anderlecht en brugge moeten onderdoen voor de twee groten uit nederland. Qua budget en stadions natuurlijk ook. Daar zit ook een groot probleem voor onze topclubs, de infrastructuur is gewoon ondermaats en dit houdt groei tegen imo.

8 januari 2019 om 14:30

Ja dat geeft nu natuurlijk niet de onderlinge krachtverhoudingen aan - zo zal club brugge volgend jaar pardoes een plaats of 20 zakken omdat er een topjaar weg valt- maar het zegt wel iets. Anderlecht deed het de laatste jaren Europees niet onaardig, en dan noemt die gast Feyenoord op dat het zogezegd beter zou doen.. ik wou daar even op in gaan.

Ik schat de top 2 van Nederland momenteel ook wel hoger in. Inderdaad ook logisch gezien de budgetverschillen. Maarja, Club Brugge is al van 2007 bezig met het nieuw stadion. Het zou er al in 2013 komen. Nu zal het ten vroegste 2022 zijn. Schandalig die politieke spelletjes. Met een nieuw stadion kunnen we ons budget zowat verdubbelen en Europees weer wat doen. In Nederland of Frankrijk zou dat geen probleem zijn, maar in Belgie moet men weer moeilijk doen.

8 januari 2019 om 16:09

Feyenoord heeft 1 Europa cup 1 en 2 UEFA cups en 1x wereldkampioen, is meer dan club Brugge, PSV 1x Europa cup 1 en 1x UEFA cup misschien dat club meer keer landskampioen is geworden dan Feyenoord maar Europees gezien hebben we meer bereikt dus hoezo lager. Laatste jaren is het inderdaad minder door financieel wanbeleid maar daar zijn we ook weer vanaf en dat is tevens ook de reden waarom Nederlandse clubs in Europa minder presteren, weet niet hoe dit in België zit maar als je ziet dat clubs uit andere landen miljoenen schuld mogen hebben en doodleuk bij andere clubs de beste spelers weghalen, toen Feyenoord schulden had dat was 40 miljoen ofzo een lachertje TOV Spaanse clubs ofzo mochten we niet eens spelers kopen zonder toestemming van KNVB. Hele voetbal is verziekt door geld, als je Ajax ziet die heeft een positief saldo van meer dan 100 miljoen en dit seizoen doen ze het goed maar in verleden ging je er dan af tegen real die weet ik hoeveel schuld heeft en die clubs halen nu dik geld binnen via champions league, day is eigenlijk jammer, heb dan meer sympathie voor een club als Bayern München waarvan de duurste speler nog geen 45 miljoen heeft gekost. Eigenlijk verlang ik terug naar de oude tijden van Europa cup voetbal, de tijd dat clubs uit kleinere landen ook nog kans hadden want nu is het vrij voorspelbaar geworden

8 januari 2019 om 15:08

om juist te zijn 2 x kwarfinale sinds 95
97 tegen Inter Milaan en 2 jaar terug tegen Man Utd

Overigens, het stadion van Anderlecht is net zo groot als de Euroborg van FC Groningen. Het thuispubliek laat het ook wat afweten, maar 15k toeschouwers bij competitiewedstrijden. Weinig sfeer. Wat je een 'topclub' noemt. Qua historie wel, maar ze zijn flink afgegleden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren