‘Het jaar bij Ajax was een van de allermoeilijkste in mijn carrière’

Donderdag, 6 december 2018 om

Bojan Krkic stond in de jeugdopleiding van Barcelona te boek als megatalent en werd de ‘nieuwe Lionel Messi’ genoemd. De aanvaller wist de torenhoge verwachtingen uiteindelijk niet in te lossen en is inmiddels bij Stoke City terechtgekomen. “Je kan niks aan die verwachtingen doen”, zegt Bojan in een uitgebreid interview met de BBC.

“In mijn eerste jaar maakte ik tien doelpunten in LaLiga, waardoor mensen gingen zeggen: Ah, hij is de nieuwe Messi. Uiteindelijk kende ik mijn eigen kwaliteiten, ik ben geen Messi. Ik ben Bojan. Mensen zeggen nu: Hij was niet de nieuwe Messi. Nee, dat klopt. Het is niet gemakkelijk. Messi scoort iedere wedstrijd drie keer. Als je één doelpunt per wedstrijd maakt, ben je geen Messi. Ik ging naar AS Roma en AC Milan als een superster en de nieuwe Messi, niet als Bojan”, vertelt de 28-jarige aanvaller.

“Dus als je daar goed speelt, is het niet genoeg. Je moet de beste zijn, je moet Messi zijn. Dat heeft me niet bepaald geholpen. In het begin is het heel lastig, maar met ervaring weet je hoe je ermee om moet gaan”, vervolgt Bojan. Barcelona verhuurde hem drie keer: aan AC Milan, AS Roma en Ajax. “Dat is lastig, omdat je in één of twee jaar te weinig tijd hebt om de mensen en de stad te leren kennen. In al die periodes woonde ik daar in mijn eentje. Als je in Barcelona alleen bent en je verveelt, bel je een vriend om een kop koffie te gaan drinken.”

“Het jaar bij Ajax was een van de allermoeilijkste in mijn carrière. Mijn Engels was niet goed en ze spraken verder alleen Nederlands. Ik ging naar de training en sprak met niemand. Ze hadden geen enkele speler die Spaans sprak, alleen met trainer Frank de Boer kon ik praten. Met hem sprak ik af en toe. Verder ging ik naar de training, sprak daar met niemand en ging dan weer alleen naar huis”, zegt Bojan over zijn periode in Amsterdam. Bojan had een bijzondere band met Johan Cruijff, die hem onder zijn hoede had bij het Catalaanse elftal.

“Hij is een van de aardigste mensen die ik heb ontmoet in het voetbal. Voordat ik naar Ajax ging, sprak ik met hem erover. Hij praatte met Ajax, hielp me met de overstap. Hij was heel belangrijk voor me. Johan schreeuwde bijvoorbeeld nooit, hij was een hele aardige en eerlijke man. Ik voelde me heel menselijk als ik met hem sprak”, stelt de aanvaller. Barcelona liet Bojan in 2014 definitief naar Stoke City vertrekken. The Potters verhuurden hem nog twee keer: aan 1.FSV Mainz 05 en Alavés.

“Ik had me nooit voorgesteld hoe het was om bij een andere club dan Barcelona te spelen. De beslissing om te vertrekken, maakte ik met mijn hoofd en niet met mijn hart. Je weet gewoon niet dat er na Barcelona nog een prachtige wereld is. Ik opende een deur en zei: bedankt, ik ga nu mijn eigen weg. Achter die deur zaten prachtige dingen, maar in het begin maakte het me wel bang”, besluit Bojan. Dit seizoen speelde hij namens Stoke City dertien wedstrijden in de Championship, waarin hij één keer scoorde.


Poll

Had Bojan Krkic meer uit zijn loopbaan kunnen halen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door dante)

Liet met vlagen zien dat hij onwijs goed kon voetballen in zijn jaartje bij Ajax.
Nu zijn er zoveel spaans talige spelers wel lastig als niemand de taal spreekt die jij spreekt..

6 december 2018 om 11:43

Dat onwijs goed voetballen viel ook nog wel mee. Ik vond het niet zo veel bijzonders. Beetje een lichtgewicht met leuke techniek. Is na Ajax nu ook niet echt uit de verf gekomen.

Verder begrijp ik niet dat als je zoveel moeite hebt Engels te spreken je besluit om na Ajax naar Stoke te gaan. Raar verhaal.

6 december 2018 om 14:35

Hij heeft bij Ajax inderdaad nagenoeg niets laten zien. Over zijn hele carrière een extreem laag rendement gehaald. Dit is een jongen die het in de jeugd bij Barca schijnbaar geweldig deed, en daardoor de status van supertalent heeft gekregen. Daar heeft hij vervolgens jaren op geteerd, zonder in zijn volwassen carrière iets er van waar te maken.

Tja. Je kunt natuurlijk ook gewoon tijd stoppen in het leren van Engels, als je er zo mee zit.

6 december 2018 om 09:28

Buiten dat: er zijn ontzettend veel Spaanstalige expats in Amsterdam dat als je er af en toe op uit gaat vast wel contact kan leggen.

6 december 2018 om 14:36

Inderdaad, how hard can it be?

Ik vond het vooral heel jammer dat hij zo misbruikt werd op rechtsbuiten. Iedereen zag dat hij in de spits hoorde te spelen of in ieder geval een centrale positie. Jammer want ik was heel erg gecharmeerd van hem en toen hij uiteindelijk in de spits kwam te spelen deed hj het ook heel aardig. Ook heel jammer om hem nu bij stoke in de championship te zien spelen terwijl hij in een voetballende ploeg hoort. In de jeugd had hij zelfs betere statistieken dan messi met een gemiddelde van 3 doelpunten per wedstrijd, echt ongekend. Jammer dat het er niet uitkwam.

6 december 2018 om 09:31

Suarez is bij Ajax ook misbruikt op rechts, en zelfs soms op links....

Wat een geneuzel, iemand met zijn kwaliteiten had in de Eredivisie veel beter moeten presteren, maar als je dit leest dan zat hij gewoon niet zo lekker in zijn vel in Amsterdam omdat hij eenzaam was(mijn interpretatie). Waar hij best wat aan had kunnen doen, bv door een paar vrienden over te laten komen uit Barcelona en samen contacten in de stad te leggen.

Ik vind dat hij bij Stoke ook niet zijn belofte inlost, waar hij wat mij betreft nergens geslaagd is. Na zijn uitleenperiodes bij Milan en Roma was wel duidelijk dat hij de nieuwe Messi niet zou worden, dus die druk kan ook al jaren niet meer zo hoog zijn.

Moet wel zeggen dat ik het jammer vind, want is ben altijd fan van hem geweest. Ik vind het een mooie speler om naar te kijken. Ik hoop dat het hem goed gaat de komende jaren.

6 december 2018 om 10:08

Ajax speelde 442 toen Jol de coach was met Pantelic en Suarez in de voorhoede.

6 december 2018 om 10:11

Misbruikt is een beetje overtrokken. Onder Jol was Suarez bijvoorbeeld gewoon 1 van de 3 spitsen die continu van positie wisselde. Pantelic als aanspeelpunt, Suarez als bliksemafleider erom heen. Jij doet nu net alsof Suarez met het krijt aan zijn schoenen alleen voorzetten mocht geven.

OT: Bojan deed het niet geweldig qua cijfers, maar vond dat hij in het elftal van De Boer vaak wel als enige voor wat frivoliteit en dreiging zorgde met een dribbel. Hield vaak wel 2 man bezig vanaf links.

6 december 2018 om 10:32

@oak, welnee. Sulejmani stond ook op de vleugel.

Hij leek bij Stoke toch wel weer de weg naar boven te hebben gevonden, maar is daarna toch weer teruggezakt waardoor hij nu nauwelijks aan de bak komt. Ik zie het niet meer goedkomen met Bojan wat ik persoonlijk heel jammer vind.

Toen Peter Bosz trainer werd van Ajax, hoopte ik stiekem dat Bojan terug zou komen. Spelers en spitsen zoals Bojan hadden perfect gepast in het plaatje van Bosz. Je zag duidelijk dat Frank de Boer met hem geen raad wist, mede vanwege De Boer's visie op spitsen; groot, sterk en koppend sterk. Bojan is allesbehalve dat. Dat is juist een beweeglijke spits, een valse negen. In het beweeglijke spel van Bosz was hij de perfecte spits geweest, denk ik. In een nog verder verleden had Ajax Dario Cvitanich, ook een beweeglijke spits. Die had, eigenlijk samen met de complete 2011/'12 selectie, het ook ontzettend goed gedaan onder Bosz, denk ik. Zonde.

Toch kan hij onwijs lekker voetballen. Ik snap dan echter ook niet waarom hij gaat lopen aanmodderen in de Championship. Ga lekker naar Spanje, je spreekt de taal, hoort er thuis en je voelt je er prettig. Een club als Real Betis, Villarreal of Sociedad kan deze voetballer toch zeker gebruiken?

Overal heeft ie inmiddels al gespeeld en nergens heeft hij het waar gemaakt. Niet als spits en niet als vleugelspeler.

Kortom was ooit een begenadigd talent en daar is het bij gebleven. ..

In mijn ogen heeft Bojan destijds niet aan de verwachtingen bij Ajax kunnen voldoen, doordat hij als rechtsbuiten werd opgesteld. Ik denk dat Ajax als diepe spits veel meer plezier aan hem gehad zou hebben, maar destijds koos de Boer ervoor om Sigthorsson als diepe spits op te stellen en om eerlijk te zijn vond ik Bojan als spits beter dan Sigthorsson. De beste wedstrijden die Bojan bij Ajax heeft gespeeld, waren het handjevol wedstrijden die hij als diepe spits speelde tegen o.a FC Twente (toen nog met o.a Promes, Tadic, Castaignos, Bjelland, Ebecilio, etc.) en in de beker tegen Feyenoord (toen met o.a Pelle, Martins Indi, Janmaat, de Vrij, Clasie, etc.). en in beide wedstrijden speelde hij niet alleen goed als diepe spits, maar scoorde hij ook.

Volgens mij zijn ze dan bij Barcelona dan wel een beetje te kort geschoten in zijn persoonlijke begeleiding. Als je op je 23e in deze wereld nog geen Engels kan, dan vraag ik me af hoe serieus je bezig bent met je leven als profvoetballer. Als je een klein beetje vooruit denkt, kun je denken van goh misschien kom ik later wel in een ander land te spelen waar ik de taal niet ken..

6 december 2018 om 09:31

Dus hijzelf is daarin kortgeschoten, niet Barcelona, voor hun zal het weinig uitmaken.

6 december 2018 om 14:13

Nou toch wel een beetje beide. Vind dat Barcelona ook wel enige verantwoordelijkheid voor hun pupillen.

Ze spraken verder alleen Nederlands.. wauw We spreken hier inderdaad Nederlands.. welkom in Nederland Maar we spreken ook Engels.. iets wat iedere topsporter en zeker als je in een teamsport speelt moet leren Niet met verwijten komen bojan

6 december 2018 om 10:21

Hij verwijt hier toch niemand hij zegt alleen dat die het daar moeilijk mee had! En waarschijnlijk is die ook engels gaan leren maar niet iedereen leert dat zo snel

Toch eigenlijk ook absurd dat een jongen die de jeugdopleiding doorloopt bij een rijke wereldclub als Barcelona geen woord Engels spreekt? Begeleiden zulke clubs spelers niet zodat ze ook een normale opleiding krijgen?

6 december 2018 om 13:05

Spaans is natuurlijk ook een wereldtaal. Heb het idee dat Engels in Spanje niet zo belangrijk word gezien als bijvoorbeeld bij ons. Denk dat Engels meer optioneel als vak is dan verplicht. En hij geeft zelf aan dat die dacht altijd voor Barca te spleen, dus waarschijnlijk nooit Engels willen leren tot het te laat was.

6 december 2018 om 13:26

Spaans is een erg grote taal qua aantal mensen die het spreken, evenals Chinees. Engels is echter de wereldtaal, omdat je daarmee in bijna elk land wel iets kunt. Ik zou me als ouder of opleider echter schamen als mijn kind geen woord Engels sprak. Hoe slecht wil je iemand voorbereiden op het leven zeg.

6 december 2018 om 15:36

In Europa klopt je redenatie inderdaad, maar ik heb het idee dat de meeste Spanjaarden hun hele leven in Spanje blijven, danwel naar Zuid-Amerika gaan. Kijk bijvoorbeeld naar de Fransen, kan de helft ook amper Engels.

7 december 2018 om 08:41

Over heel de wereld kom ik zowel fransen als spanjaarden tegen, die het overal lastig hebben en het andere mensen lastig maken door gewoon geen of amper engels te spreken. Als ze lekker in hun eigen land zouden blijven kon je er nog iets voor zeggen, maar dat doen ze dus zeker niet.

Komt trouwens bij de fransen veel meer voor dan bij de spanjaarden. Daarom lijkt het alsof deze jongen zelfs voor spaanse begrippen geen hoogstaande opleiding heeft genoten. En dat vind ik niet kunnen bij een club met zulke omzetten!

6 december 2018 om 13:29

Daar besteden ze sinds (relatief) kort pas veel tijd aan.

7 december 2018 om 08:43

Ok goed nieuws voor de volgende generaties dan. En in nederland stappen we gewoon over op nagesynchroniseerde cartoons .. Dommer kan haast niet! Dus misschien lezen we over 20 jaar dit soort reacties van spanjaarden over nederlanders xD

Hét bewijs dat de voetbalwereld nagenoeg geen geheugen heeft.
Gozertje speelde absolute topwedstrijden en was vaak beslissend bij Stoke, tot zijn blessures roet in het eten gooiden.

Deed het bij Barça ook erg goed, omdat de manier van spelen goed bij hem past. Speelde, mede doordat de Ibrahimovic het slecht deed, de Zweed uit de basis en scoorde mooie en belangrijke doelpunten tegen Villarreal en Sevilla. Was speler van het jaar op z'n 17e.

Zoals ongeveer een half jaar geleden al bekend werd, had hij veel te maken met psychologische problemen en was de druk hem teveel. Exact de reden waarom hij niet meeging naar Ek2008.
Dit artikel is slechts een fragment wat hem allemaal dwarszat.

Snap ook niet dat je als voetballer niet een woordje Engels leert. Ik bedoel, zelfs al voordat je naar Ajax gaat weet je al langere tijd dat je een vrij internationaal mobiel beroep hebt toch? Beetje slap verhaal dit.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Stoke City

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
A. DaviesKeeper70
T. SmithVerdediger71
M. ObiMiddenvelder70
S. FletcherAanvaller72
J. TymonVerdediger60
J. BrownAanvaller60
T. CampbellAanvaller62
Voor de complete selectie: Clubpagina Stoke City.

Spanje
81 fans
Aanvaller, 30 jaar

In de wandelgangen

Zondag 25 oktober
Manchester City gaat toeslaan bij Partizan Belgrado. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren