Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘We zouden de Eredivisie uit moeten breiden naar twintig clubs’

Laatste update:

Als het aan Sparta Rotterdam-voorzitter Rob Westerhof ligt, wordt de Eredivisie van achttien clubs uitgebreid naar twintig clubs. Hij is ervan overtuigd dat het op die manier makkelijker is voor de laagvliegers uit de competitie om hun jeugdopleiding overeind te houden.

Sparta degradeerde vorig seizoen uit de Eredivisie, net als FC Twente en Roda JC Kerkrade. Samen met clubs als NEC en Go Ahead Eagles wordt dit seizoen gestreden om promotie naar het hoogste niveau. Voor FC Twente, Roda JC en Sparta is het van groot belang om na een jaar alweer terug te keren naar de Eredivisie. Bij een langer verblijf in de Eerste Divisie lopen de inkomsten namelijk hard terug. “Het eerste jaar valt het nog enigszins mee. Dan heb je het over een teruggang in inkomsten van twintig procent”, aldus Westerhof in gesprek met De Telegraaf. “Maar als het niet lukt om direct terug te keren, kom je in een situatie terecht met veertig procent minder inkomsten ten opzichte van je Eredivisiebudget. Dat is enorm en de uitdaging is dan heel groot om bijvoorbeeld de jeugdopleiding overeind te houden.”

NEC degradeerde in 2017 uit de Eredivisie en slaagde er vorig seizoen niet in om te promoveren. “De Keuken Kampioen Divisie is een lastige competitie om in te spelen”, legt technisch directeur Remco Oversier uit. “Allereerst is de concurrentie groot met veel aansprekende teams, die hun sporen hebben verdiend in de Eredivisie. Daarnaast heb je de oneerlijke strijd die wordt veroorzaakt door de deelname van de Jong-teams. En ten slotte heb je ook nog eens te maken met het doorspelen in interlandperiodes, waardoor je belangrijke spelers mist. Alles bij elkaar levert dat een giftige cocktail op, waar je als club niet te lang in moet zitten.”

De plannen om de Eredivisie te laten krimpen naar zestien clubs zijn van de baan en dat werd dan ook met gejuich ontvangen bij Sparta “Als het aan mij ligt, gingen we zelfs nog een stapje verder”, aldus Westerhof. “En zouden we de Eredivisie uit moeten breiden naar twintig clubs net zoals in bijvoorbeeld Engeland en Spanje is gebeurd. Dat zou goed zijn voor het Nederlandse voetbal. Als je extra kansen geeft aan clubs om op het hoogste niveau te spelen, dan wordt het voor die clubs bijvoorbeeld ook gemakkelijker om de jeugdopleiding op niveau te houden. Dat heeft absoluut meerwaarde, als je ziet hoeveel internationals een club als Sparta de afgelopen jaren heeft opgeleid.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Dit vind ik een logischer verhaal dan de competitie verkleinen naar 16. Zeker als je kijkt dat het promotie/degradatie systeem in Nederland slechte doorstroom promoot.

15 november 2018 om 08:53

Totaal oneens. Op deze manier wordt jarenlang wanbeleid bij vooral Roda en NEC en in mindere mate Nac en Twente (met alleen maar huurlingen) beloond.

Daarnaast worden de beste voetballers Nederland verspreid over 20 clubs ipv 16 clubs. Dus de weerstand in de eredivisie zou nog lager worden!

15 november 2018 om 09:08

Vind je het logischer omdat je voor Cambuur bent? Ook voor mijn club zou 20 niet verkeerd zijn, maar laten we even eerlijk blijven: 20 clubs is het failliet van de Eredivisie met nog meer nietszeggende wedstrijden dan er nu al zijn.

15 november 2018 om 09:45

Vind het totaal onlogisch, want:
1. de weerstand neemt dan nog verder af.
2. waarom dan niet naar 22 clubs? Waar ligt de grens?
3. dit is vooral een praatje voor zichzelf. Niet voor het NL voetbal.
Aan 3 toevoegend. Ik begin steeds meer te zien in de Belgische opzet. Al moet ik zeggen dat de puntenhalvering nog steeds raar klinkt, maar je speelt ongeveer net zoveel wedstrijden, maar meer topwedstrijden met weerstand en druk. Dat zou goed zijn voor de Nederlandse spelers/clubs. En het idee van dat het oneerlijk is omdat diegene die aan het eind van de reguliere competitie bovenaan staat niet kampioen wordt, geef die dan sowieso de ene CL (voorronde) plaats. Dan heb je daar ook wat te winnen.

15 november 2018 om 13:40

Er zijn maar heel weinig clubs met een jeugdopleiding die van vergelijkbaar niveau is als die van Sparta. Kortom, als we naar 20 teams gaan en je krijgt er een of twee clubs bij met een “standaard” of zelfs mindere jeugdopleiding en je hebt alleen de nadelen! Die kans is statistisch groter dan dat Sparta of een qua jeugdopleiding vergelijkbare club er bij komt. Dus: regel een plus voor de jeugdopleiding en het Nederlands voetbal gaat er op vooruit. De eredivisie om die rede uitbreiden is zinloos.

Ja, dit is echt een top idee. Met meer clubs van het niveau Emmen en Fortuna wordt competitie een stuk aantrekkelijker. Waarom heeft niemand dit eerder bedacht?! Wat een onzin weer zeg.

15 november 2018 om 09:09

Ik vind Emmen en Fortuna, hoewel misschien een beetje naïef, heel wat mooier voetbal spelen dan dat afbraakvoetbal waar Roda en Sparta al een jaar of wat mee bezig zijn.

15 november 2018 om 09:13

Misschien worden dat wel hele leuke wedstrijden, dus dat vind ik een beetje gezeur. En als je die wedstrijden niet wil zien, ga je toch lekker even wat anders doen, dat doe ik ook als een wedstrijd mij niks lijkt.

15 november 2018 om 09:22

Jij hebt Fortuna nog niet zien voetballen geloof ik. Die spelen met een frisse en leuke spelopvatting... en tegen PSV en Ajax ook met een realistische spelopvatting.

1-2 in blessuretijd (psv) en Onana speelde zijn beste eredivisiewedstrijd (ajax).

Spelen momenteel leuker dan Ado, Zwolle, Nac, Emmen, de Graafschap en Excelsior, dus tot nu toe een absolute versterking voor de Eredivisie!

15 november 2018 om 10:07

Op dat plastic stinkveld zeker waar bij ieder stap de rubber korrels je om de oren vliegen.

15 november 2018 om 10:44

Fortuna Sittard speelt op een hypermodern Hybride Grasmat, dat is beter dan al die pollen die door de lucht vliegen in de Arena.

15 november 2018 om 12:46

Kijk je überhaupt wel voetbal? Fortuna heeft één van de beste natuurgrasmatten van Nederland...

Dit zeggen alsof het in het belang is van het Nederlandse voetbal, maar vooral betrekking heeft op je eigen club en situatie...

15 november 2018 om 12:31

Dat is inderdaad zo FcExclusief, al doet iedereen het. Psv, Ajax, Feyenoord, die willen het beter voor zichzelf maken. Heracles wil op zijn beurt niet van kunstgras af, net als Excelsior en VVV. Ook puur uit eigenbelang. Er leek een doorbraak met het geld in ruil voor natuurgras, maar ook dat is weer van de baan. Nu zijn we terug bij het opgooien van opties die vervolgens door andere partijen weer worden afgewezen. Op deze manier verandert er nooit iets

15 november 2018 om 12:38

Ajax en PSV willen weer meer tegenstand in de Eredivisie zonder zelf te verzwakken. Zoiets heet denken in eigen belang en dat van de rest van de clubs.

15 november 2018 om 13:05

Ja, dat klinkt ook allemaal leuk en aardig, maar ze willen meer topwedstrijden. Daarin willen ze weerstand. Het rechterrijtje wordt de dupe. Dat zie ik niet als het belang van de rest, anders was de rest ook al wel akkoord gegaan

Ik snap het punt wel, behalve dat je geen enkele garantie hebt dat niet Almere en Telstar dan die twee extra plekken pakken.

Met twintig ploegen krijg je ook wel erg veel wedstrijden die er niet toe doen. De ploegen die rond de winterstop tussen plek 9-13 staan, zijn dan eigenlijk al wel klaar.

Ja naar 20 clubs, dan moet de pot van de tv-gelden door 20 gedeeld gaan worden, gaan ze nog meer klagen dat er niet genoeg geld is.
Of 16 clubs de oplossing is weet ik niet maar 20 clubs al zeker niet, zoals hierboven aangegeven wordt meer clubs van het niveau Emmen is geen verbetering. De weerstand wordt er niet hoger van, alleen zijn er dan meer clubs die strijden voor degradatie, boven in veranderd er niets.

Ik ben het wel mee eens wet deze stelling. 20 clubs is 4 extra wedstrijden per seizoen. Dus dat voegt wat toe aan de intensiteit van de competitie. Wat op de lange termijn beter is voor de spelers dan 16 clubs met wat waardeloze play off wedstrijden. Dit gaat namelijk over de hele breedte van de competitie en heeft dus invloed op alle clubs. En niet alleen de top 4 of top 8 die dan play offs gaan spelen.

15 november 2018 om 12:32

Intensiteit zegt iets over de kwaliteit van de weerstand, niet de kwantiteit.

Prima idee eredivisie naar 20 teams maar laat de knvb eerst even promotie vanuit amateurs verplichten

15 november 2018 om 12:20

Bij verplichte promotie vanuit de amateurs is het verbod op kunstgras zeker onhaalbaar. Of denk je dat die clubs ook zo maar even hun hoofdveld weer vervangen voor natuurgras?

Eredivisie haakt met 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20 of 22 clubs gewoon af in Europa. Met af en toe een uitzonderingsjaar.

Prima plan. Alleen zou de knvb clubs moeten verplichten om bepaald budget aan jeugd uit te geven en/of bepaald aantal eigen opgeleide spelers . Want veel clubs huren alles wat los en vast zit. We moeten zorgen dat nederlandse spelers beter worden! Dan word het hier beter niet door meer geld en dan maar meer spelers kunnen huren.

15 november 2018 om 11:18

En dan is Heracles ook het haasje. Een club zonder jeugdopleiding.

15 november 2018 om 11:23

Daar is Nederland groot mee geworden. Spelers opleiden waarom de meeste clubs geen jeugd hebben of samen doen is belachelijk. Wij besteden elk jaar miljoenen er aan uit. Logisch dat wij moeite hebben dat jaren te financieren in de jp terwijl de rest alles huurt of allemaal buitenlanders halen. En bij sparta gaat er genoeg mis helaas maar wij doen nog wat voor het Nederlands voetbal

20 clubs betekend 2 extra thuiswedstrijden en dus meer inkomsten voor met name de kleinere clubs in de eredivisie, dus financieel lijkt het me wel beter. Maar of het sportief een verbetering is, ik betwijfel het.

Wat een non-argument van de jeugdopleiding... even kijken naar de clubs die al jaren eredivisie spelen.

FC Groningen, SC Heerenveen, Vitesse, FC Utrecht; Hoeveel talenten brengen die nou voort?
Gaan we een stapje verder; NEC en Roda zijn er na jarenlang eredivisie uitgekukeld met een vreemdelingenlegioen!

Ik was zelf tot voor kort altijd voor 18 clubs, maar na een argument van Ten Hag ben ik toch omgegaan naar 16. Nu spelen de beste voetballers van Nederland verdeeld over 18 clubs. De betere spelers van zullen gaan spelen over 16 clubs en dus zal de weerstand hoger worden. Verder zullen clubs zich beter voorbereiden op degradatiezorgen en met een betere selectie het seizoen beginnen.

Daarnaast play off systeem afschaffen. nr 4 of 5 speelt gewoon Europees en niet ineens nr 8 weer een kans geven.
Jupiler League alle jong elftallen eruit gooien. En terug naar 18.
Play off systeem Jupiler maximaal deelname bij top 6 of periode winnaars daarbuiten.

Voor het aantal mindere wedstrijden zou ik graag een 2e bekertoernooi in de vorm van een Beneliga Cup willen zien. Dus geen hele Beneliga competitie!! Daar ben ik juist fel op tegen.

Ik zou trouwens wel een goed artikel willen lezen waarin vanuit een neutraal oogpunt belicht wordt wat de voor- en nadelen zijn van verschillende opzetten, dus een ED met minder meer clubs, een ED met meer clubs, een Belgisch systeem met play-offs, etc. etc.

En dan nog meer kutwedstrijden in de eredivisie? Daar zit volgens mij niemand op te wachten.

Hij onderbouwd het met. Dan is er over de gehele breedte meer geld voor de jeugdopleidingen. En vanuit een Sparta oogpunt kan ik dat begrijpen daar zij gewoon structureel spelers zien verdwijnen omdat ze op een lager niveau spelen. Dit kun je wat mij betreft invoeren mits je de competitie halverwege in 2en deelt. Linkerrijtje rechterrijtje en het kunstgras per direct afschaft. Dan hebben de kleine jongens ook iets. Een club als Sparta is overigens een van de weinige waar dit van toepassing is , meer dan de helft heeft de jeugdopleiding opgedoekt.

Het zal nog wel jaren duren voordat er iets verandert aan de competitieopzet. Er zijn gewoon te veel verschillende belangen. De clubs die normaal de eerste 4-6 plekken bezetten(en de fans daarvan) zullen waarschijnlijk wel voor een Bene Liga zijn. De clubs tussen 6-12 zullen misschien al wat twijfelen omdat je dan opeens van middenmoot de kans een stuk groter is dat je ook degradeert.
De clubs buiten de top 12 zullen het dan moeten doen in de lagere divisies, laat staan de clubs die nu al in de eerste divisie zitten, waar gaan die nog in een Bene Liga voor spelen.
Misschien dat het voor een Ajax en PSV beter is en we dan met die clubs ook iets meer in de CL in te brengen hebben(finale is dan nog steeds uitzondering, maar misschien dat je wat vaker na de winter nog CL speelt) Waar nu een Feyenoord 1 keer per 15 jaar kampioen wordt hebben ze er opeens concurrentie vanuit Belgie bij dus kan het zomaar 30 jaar duren voordat je weer eens een kampioenschap pakt. Er zijn weinig competities waar we het over een top5 hebben, vaak zijn het toch 2-3 clubs die de favoriet zijn. Zitten supporters van een Feyenoord of AZ er wel op te wachten dat je standaard gaat vechten voor plek 4-6 ipv dat mensen aan het begin van het seizoen nog goede hoop hebben dat je voor de 1e plek mee kunt doen?

Ik begrijp ook wel dat kleinere clubs eerder zijn voor uitbreiding van het aantal teams zijn. Met alle opties die we hebben is het een Gok hoe het gaat uitpakken. Bepaalde opzetten zullen echter ervoor zorgen dat een weg terug heel lastig wordt. Een keer een seizoen met 20 teams uitproberen is makkelijker terug te draaien dan samenvoeging van Belgie en Nederland.
Ga je een objectief onderzoek instellen naar de verschillende opties zul je zien dat het vooral gissen is welke gevolgen de opties zullen hebben. Ook bij de optie van 20 teams zijn er genoeg voordelen te bedenken.

Misschien een Bene Liga met 20 teams? Het aantal wedstrijden omhoog gooien zal er in ieder geval voor zorgen dat spelers zich fysiek ook wat meer moeten ontwikkelen. Nu zijn er toevallig uitspraken van dat ajax en psv het wel redden op 60-70% tegen de lagere teams. Maar je hoort ook genoeg wisselspelers dat ze eerst weer wedstrijdritme moeten opdoen en je door wedstrijden spelen toch fitter wordt dan trainingen. Dan is het voor je ontwikkeling dus beter als ze meer wedstrijden spelen(ook als is het tegen emmen of almere) En door het programma in de Eredivisie wat zwaarder te maken is de overstap naar een PL misschien ook wel een stuk lager. Omdat spelers daar vaak ook klagen dat ze wel 2 keer per week moeten spelen.

Ik ga niet eens dat verhaal lezen, want wat er ook staat, ik ben het pertinent met hem oneens. Dat is echt zo ontzettend preken voor eigen parochie. De eredivisie wordt elk jaar zwakker en je ziet dat PSV en Ajax er echt ver bovenuit steken. Elke kenner ziet het en roept het, maar deze voetbalbobo ziet het wel even anders. Wat een dikke bullshit zeg.

Een echte bestuurder, dat wel, kan zo de politiek in. Als deze man volgend jaar voorzitter van Ajax is, dan roept hij weer precies het tegenovergestelde. Kansloos dus dit soort figuren, je hebt er werkelijk niets aan.

Mensen moeten eens leren om niet alleen maar te kijken naar wat voor hen het beste is, maar wat het beste is voor het grote geheel.

Ik ben een grote voorstander van een Bene liga van 16 clubs, 18 mag ook. Elke week wedstrijden met meer weerstand, daar worden de topspelers beter van en je kan topspelers ook langer vasthouden. Kompany riep het gisteren ook al. Voor de clubs die afvallen is dat wellicht een hard gelach, maar zij komen dan te spelen in een competitie daaronder met meer gelijkwaardige tegenstanders. Ook voor hen leuker en beter en als ze dan hoger willen, dan moeten ze dat maar laten zien in die competitie.

Ook voor supporters van die clubs lijkt het me leuker, want ik kan me niet voorstellen dat het leuk is als supporter van pak 'm beet Excelsior of de Graafschap om bijna 75% van je wedstrijden te verliezen of gelijk te spelen. Toch veel mooier om een divisie lager voor een hoge klassering te gaan. Onderschat niet wat winst met je doet, als spelers en als supporter.

Kortom, een weggooier deze meneer van Excelsior

15 november 2018 om 11:28

Voortaan maar eerst lezen he vriend. Hij is voorzitter van de mooiste club uit rotterdam Sparta! Wat schiet je om mee die belgen. Daar word misschien alleen de top beter van daar zit het probleem niet. Dat ligt halverwege linkerrijtje. Heel zooitje clubs die niks aan jeugd doet. Nederlandse spelers moeten beter worden. Niet alleen de top we gaan toch geen cl mee winnen hoor

15 november 2018 om 12:23

De andere clubs hebben net zoveel kans om in de eredivisie te presteren dan dat Ajax heeft om de CL te winnen. De reden: Geld.

Dat los je niet op met 16 clubs of een paar belgen.

Sparta was vorig jaar in paniek en heeft Advocaat aangetrokken samen met oa Fred Grim. Daarnaast werd er een blik nieuwe spelers open getrokken in de winterstop. Dit stukje paniekvoetbal heeft tot nul resultaat geleid en heel veel geld gekost, los van de degradatie. Dat is het geld dat prima in de opleiding gestoken had kunnen worden in plaats van wanbeleid voeren.

15 november 2018 om 11:32

Zeker paniek aankopen en wanbeleid. Dat is al jaren zo, gelukkig koste dit alles maar 7 ton. Maar dit jaar hebben we eindelijk een technisch directeur met voetbal verstand. We hebben pastoor gehad die wou alleen ja knikkers. Hij heeft met dure woorden en half voetbal verstand. Onze directie wijs gemaakt dat hij alles kon trainen coachen scouten spelers kopen. Tegenspraak dulde die niet te triest voor worden. In deze wereld denken veelste veel mensen alleen maar aan ik ik ik

Dat wordt dus een poldermodelletje... Geen 16 clubs, geen 20... Men doet een plas, en alles blijft zoals het was...

Ik zou dit soort dingen weleens wat beter onderbouwd willen zien. Daar hebben ze tenslotte hun mensen voor, plus dat je onderzoekers in kan schakelen.

Vragen als
- Wat betekent 16 of 20 clubs voor de inkomsten?
- Wat betekent 16 of 20 clubs voor de speelkalender?
- Wat betekent het voor de werkgelegenheid in het voetbal? Zowel voor spelers als voor alle banen er omheen.
- Wat betekent het voor de kosten van de stadions? Zie de discussie over de nieuwe Kuip. Dan maakt het nogal uit of je 15 of 19 thuiswedstrijden speelt.
- Wat betekent het voor de supportersaantallen? Hoeveel mensen komen er naar de "kleinere" tegenstanders kijken?
- Wat betekent het voor (de betaalbaarheid van) de seizoenkaarten?

En zo zijn er nog 100 belangrijke vragen te bedenken. De discussie wordt nu gevoerd op basis van vage ideeën of onderbuikgevoelens. Maar zoek het eens een keer uit en voer dan een gesprek op basis van inhoud.

In alle grote voetbalcompetities bestaat de hoogste afdeling ook uit 20 clubs, of in ieder geval 18. Inkrimpen is echt niet de oplossing, daar is België het bewijs van.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren