Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

VVCS spant namens acht spelers zaak aan tegen FC Twente

Laatste update:

De Vereniging van Contractspelers (VVCS) heeft een arbitragezaak aangespannen tegen FC Twente. De club uit de Keuken Kampioen Divisie zou, zonder dat hier afspraken over zijn gemaakt, de loonheffing over de commissie voor hun zaakwaarnemers hebben ingehouden op het salaris van acht spelers, zo meldt VVCS donderdag.

Volgens de spelersvakbond heeft het te maken met een afspraak die de Tukkers hebben gemaakt met de Belastingdienst. "Deze overeenkomst laat echter nadrukkelijk de ruimte om deze afdracht voor de speler fiscaal neutraal op te lossen", zo klinkt het. De vakbond heeft niet bekendgemaakt om welke acht spelers het gaat.

“Nu werden de spelers geconfronteerd met een spontane inhouding op hun salaris. De VVCS wees Twente er reeds op dat de financiële gevolgen van een door haar zelf vrijwillig gesloten overeenkomst niet zomaar op de spelers afgewenteld kunnen worden. Omdat Twente weigert om de inhoudingen te corrigeren, resteerde niets anders dan de gang naar de Arbitragecommissie van de KNVB”, zo luidt het bericht.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Oh god houdt de ellende dan ook nooit op? Kan Twente zich ook gewoon voor een paar jaar gedragen en niet in de problemen komen? Ik vond t al een beetje apart dat we zo makkelijk aan nieuwe, aardig voetballende spelers kwamen...

1 november 2018 om 16:16

Misschien is het handig om eerst te wachten wat hier uit komt en wat Twente hier over te melden heeft.
Twente weigert niet voor niets om dit te corrigeren.

1 november 2018 om 16:57

Ik ben normaal groot fan van hoor en wederhoor, maar na alle dingen vanuit het kamp van Twente waarvan ik denk "dat kan toch niet waar zijn", die vervolgens wél waar blijken te zijn, is mijn vertrouwen in Twente niet meer zo dat ik ze standaard het voordeel van de twijfel kan geven.

Dat ze een reden hebben om het niet te corrigeren, lijkt me logisch. Of dat een goede reden is, is vooral de vraag. Het heeft er nu de schijn van dat het een manier is om (eigen) kosten af te wentelen op de spelers...

1 november 2018 om 17:10

handig misschien wel , vraag is of mensen het nog geloven Nolimit , de geloofwaardigheid van de Tukkerse clubleiding staat nou niet echt bekend als erg betrouwvbaar.

1 november 2018 om 17:47

Niemand gelooft meer in de geintjes van Twente nolimit. In die zin hecht ik dan ook 0 waarde aan een statement vanuit de club die eerder de boel bewust besodemieterd heeft.

1 november 2018 om 20:42

Ja maar wat wil je dan? Gaan we er de komende jaren dan gemakshalve van uit dat als er slechts een zaak wordt aangespannen het sowieso aan Twente ligt?

Hoezo; "kan Twente zich ook gewoon voor een paar jaar gedragen en niet in de problemen komen?" op basis van dit artikel.

Prima hoor, ik snap wel dat veel mensen geen vertrouwen meer hebben in FC Twente maar je kunt doordraaien.

Ik ben de 1e die als het moet het beleid van Twente neersabelt maar deze keer hebben ze groot gelijk. Waarom moeten clubs betalen voor een spelersmakelaar die alleen de zaken behartigd van de betrokken spelers?

1 november 2018 om 16:23

Dit is iets wat ik mij dus ook al langer af vraag. In wijze werken makelaars voor de spelers, dus waarom moeten clubs opdraaien voor de kosten hiervan? Eigenlijk moet het systeem gewoon op de schop waarin spelers makelaars in huren en dus betalen aan de hand van van loon, of incidentele kosten afhankelijk van contracten etc.

Edit: Probleem is hier natuurlijk wel dat je vooraf gemaakte afspraken niet zomaar kan wijzigen.

1 november 2018 om 20:14

Ronzie

" Eigenlijk moet het systeem gewoon op de schop waarin spelers makelaars in huren en dus betalen aan de hand van van loon, of incidentele kosten afhankelijk van contracten etc. "

'het systeem' zoals jij dat omschrijft omvat ook die agenten en zaakwaarnemers die, zoals Ajax die een Tadic binnen willen halen, gewoon zorgen dat een bepaalde speler bij een bepaalde club terecht komt. Daar moet de kopende club, zoals Ajax in het geval van tadic, dus gewoon voor betalen. Zo eenvoudig is dat gewoon.

Uiteraard zou Ajax gewoon een statement kunnen maken en kunnen zeggen: 'joh Dusan, we willen je echt heel erg graag binnen halen en we vinden je geweldig, maar nee jouw agent gaan we dus niet betalen, dat moet jij zelf maar gewoon doen'! Maar dan speelt Tadic dus niet in Amsterdam maar lekker ergens anders. Dat is ook de reden dat Ajax jaarlijks een slordige tien miljoen uitkeert aan zaakwaarnemers.

En dus 'het systeem' op de schop nemen? Evenveel kans als het op de schop nemen van de CL, dat gaat ook niet gebeuren zolang de clubs die het echt voor het zeggen hebben dat niet willen.

1 november 2018 om 21:06

Ik had verwacht dat je wel begreep met het systeem op de schop dat het van bovenaf moet komen dus via regelgevingen. En nie dat één enkele club zoiets gaat doen, dat werkt natuurlijk niet. Dus jou voorbeel voor Tadic slaat de plank nogal mis. En ook ik weet dat het niet zo maar even gedaan wordt maar ik eis ook niks, ik geef slechts mijn mening over het huidige makelaars systeem.

1 november 2018 om 21:19

Ronzie

Nou ja, prima dat je het voorbeeld Tadic (had ook Neres kunnen zijn, Sanchez, Cassiera, Lozano, Guttierez, etc. etc. ) de plank mis vindt slaan, maar dat voorbeeld dient enkel om te illustreren dat het niet zozeer een kwestie is van die spelers die de clubs uitbuiten en hun eigen kosten afwentelen, die kosten zijn vaak mede ook omdat je voor het binnen hengelen van bepaalde spelers nu eenmaal zaken moet doen met bepaalde zaakwaarnemers. Ander voorbeeld, je had in 2007 die toestanden rond Lemic, bij Psv. Ik las toen overal dat bestuur en fans van Ajax zich kapot lachten en volhielden dat dit bij hen nooit zou gebeuren etc. Inmiddels weten we dat Lemic gewoon alleen al rond de transfers van Sulejmani en anderen ettelijke miljoenen wegsleepte bij Ajax.

Het is dus een schimmig en best eng wereldje. En ja, ik snap ook echt wel dat jij enkel jouw mening geeft en pleit voor het veranderen van het systeem, wat natuurlkijk ook gewoon jouw mening mag zijn. Ik wil enkel maar aangeven dat dit systeem dat de grote clubs van Europa bevoordeeld, gewoon niet gaan veranderen, omdat juist die clubs dit systeem echt niet op de schop gaan gooien. En uiteraard ben ik ook bewust van het feit dat je niet Ajax iets kut verwijten hierin. Zij kunnen net als PSV enkel kiezen voor meedoen en betalen of gewoon afscheid nemen van een bepaald segment van je aankopen.

1 november 2018 om 21:36

We begrijpen elkaar verkeerd wat beterft de spelers voorbeelden denk ik. Wat ik bedoelde met de plank mis slaan is dat bij de situatie die ik voor ogen heb de spelers de zaakwaarnemer in dienst hebben. Dus dan maakt het niet uit welke speler het is. Ik snap ook dat ze nodig zijn in de wereld, maar zoals ik aangaf handelen ze vooral in dienst van de spelers, dus vandaar dat ik aangeef dat de spelers ze eigenlijk horen te betalen en niet de clubs. Wanneer dat het geval is wordt het wereldje wellicht ook een stukje minder schimmig. Want de spelers bepalen hoe gek het wordt en het geld komt dan uit de zak van de spelers zelf.

Ik snap ook dat het allemaal niet gaat gebeuren, het is vooral mijn mening over hoe ik denk (van buiten af) dat het beter kan met minder problemen.

1 november 2018 om 16:28

Zaakwaarnemers verdienen toch doorgaans vooral een x bedrag/percentage bij een transfer van hun spelers? Dat zijn kosten die normaliter door de kopende club worden betaald. Als die kosten dan ineens door de club worden afgewenteld op de spelers zonder dat die daarmee akkoord zijn gegaan, is dat toch op zijn minst slecht werkgeverschap?

1 november 2018 om 20:31

Passionforpink

Zou zomaar kunnen ja.

Wat ook zou kunnen, aangezien het tegenwoordig bij de voetballers die niet van internationaal niveau zijn steeds vaker het gebruik is dat zaakwaarnemers geen grote bedragen krijgen of delen van transfersommen maar gewoon een percentage van het salaris van die speler (bijvoorbeeld omdat die speler nooit getransfereerd ismaar de agent wel de contract onderhandelingen heeft gedaan) over de gehele contractduur, is dat de club dus een deel van dat salaris rechtstreeks aan de zaakwaarnemer uitkeert.

Maar dan komt nu de crux. Fiscaal moet er loonheffing worden betaald, door de werkgever, over het gehele salaris van die speler. Kennelijk vindt de fiscus dus dat 'salaris' van die speler mede omvat dat deel dat wordt betaald aan de agent. En als de fiscus dat vind, dan zullen ze ook Loonheffing berekenen over dat deel dat naar de agent is gegaan. En het is exact dát deel dus dat Twente nu dus weer van die spelers inhoudt kennelijk. Omdat zij vinden, kennelijk, dat zij als club natuurlijk niet hoeven op te draaien voor de fees voor de zaakwaarnemers die de contractbesprekingen gedaan hebben. Althans, dat de werkgever die Loonheffing niet voor haar rekening behoeft te nemen.

Nou, ik laat zelf in het midden wat ik ervan vind, maar ben wel reuze benieuwd of jij, nu je dit weet, nog steeds vind dat die kosten die de club dus extra aan de broek krijgt mag afwentelen op de spelers of niet. En by the way, de stelling is wel dat de spelers dat niet hoeven te pikken omdat zij daarmee niet akkoord zijn gegaan, maar dat maakt dus niets uit. Als hierover geen afspraken zijn gemaakt tussen werkgever en werknemer, dan kan de werkgever de terugvordering baseren op onverschuldigde betaling/ongerechtvaardige verrijking of op artikel 27 van de Wet LB 1964.

2 november 2018 om 09:43

@constant, dank je voor de toelichting. Die achtergrondinformatie helpt zeker om tot een beter afgewogen oordeel te komen.

Blijft voor mij wel staan dat de club spelers een bepaald salaris aanbiedt en logischerwijs bereid is over dat salaris loonheffing af te dragen. Als dan een speler een constructie heeft afgesproken met een zaakwaarnemer die een x percentage van dat loon krijgt, zie ik niet in waarom de club ineens niet meer de loonheffing over het deel van de zaakwaarnemer zou moeten betalen. Het zijn voor hun dan toch geen éxtra kosten, alleen wordt het geld dat normaal zou betaald worden voor de speler nu deels uitbetaald aan een derde.

Of Twente dan juridisch gezien een poot heeft om op te staan, zal de rechter moeten bepalen. Maar ik leef niet in de illusie dat alles wat juridisch toegestaan is ook ethisch verantwoord is. Ook als het juridisch steekhoudend is, vind ik het nog iig niet netjes van Twente om inhoudingen te doen op het loon van een speler zonder dat hierover afspraken zijn gemaakt.

Dit komt Twente niet ten goede. Door onrust kan het niet rustig blijven binnen de club. Maar ik klaag niet #gae

Eerst maar eens afwachten wat er uit komt. Als t een aantal spelers van de huidige selectie betreft, begrijp ik wel waarom zij zo lamlendig spelen de laatste tijd ;-)

Wat een opgeklopt verhaal weer.

Voetballer zijn is het beroep. Daarvoor ontvangen zij salaris. Daarover moet belasting worden betaald. Dat kan de werkgever alvast doen (loonheffing) Maar de speler kan dit ook zelf doen d.m.v. de inkomstenbelasting. Twente kiest (zeker verstandig gezien het verleden) om op safe te gaan en alvast loonheffing in te houden. Sommige spelers (en/of hun makelaars) doen dit liever zelf (kun je mooi wat mee rommelen) Kwestie van afstemming tussen club en speler... No big deal.

1 november 2018 om 17:46

Nee, precies. Niks aan de hand, gewoon doorlopen mensen, no big deal, opgeklopt verhaal, etc. Het is volstrekt normaal dat 8 spelers dit naar de arbitragecommissie brengen, dat overkomt iedere club. Echter maakt die gemene media er dan geen melding van.

1 november 2018 om 20:45

Nee het is wel normaal en logisch dat je zoiets als club tot een zaak laat komen ofwel? Ik snap dat de meeste mensen tegenwoordig van het slechtste uitgaan bij FC Twente maar laten we even normaal doen.
Er wordt een zaak aangespannen; de tijd zal leren hoe en wat.

2 november 2018 om 08:45

Het werkt 2 kanten op. Meteen roepen dat er niks aan de hand is en het verhaal wordt opgeklopt zoals de persoon waar op ik reageer doet. Dat is het andere uiterste. Laten we inderdaad lekker afwachten wat er gaat gebeuren voordat we gaan roepen dat FC Twente fout zit of dat er niks aan de hand is/

2 november 2018 om 08:46

Nolimit volgens mij heb je het niet helemaal begrepen.

Het gaat niet om het loon van de spelers maar de commissie van de makelaaars. Dit heeft niks met de speler te maken en is gewoon een smerige streek op deze manier je geld te krijgen

1 november 2018 om 18:32

Maar die afspraken moeten er wel zijn en dat is niet het geval volgens het Vvcs. Eerst maar eens afwachten wat de reactie van de club is en hoe alles precies in elkaar steekt. Telkens in de verdediging schieten heeft weinig zin als later blijkt dat de club verkeerd gehandeld heeft.

1 november 2018 om 20:35

De Vvcs miskent dat de werkgever, ingeval sprake is van loonheffing en een eventuele naheffing, wel degelijk bevoegd (ja zelfs verplicht) is om de loonheffing direct in te houden op het volledige salaris, dus inclusief dat deel dat aan de zaakwaarnemer betaald wordt. Ik zeg niet dat die inhouding correct is verder. Dat is een oordeel dat de Arbitragecommissie zal moeten beantwoorden. Maar de werkgever kan dus wel degelijk op grond van de Wet op de Loonbelasting deze inhoudingen op het salaris doen. Daar hoeft op zichzelf niet een contractuele aanspraak aan vooraf te zijn gegaan.

Ik vraag me af wat hier nou precies aan de hand is en waarom de club weigert de inhoudingen te corrigeren.

Ik vind het wel heel raar waarom de club verantwoordelijk is voor de loonheffing over de commissie van een zaakwaarnemer en mocht dat daadwerkelijk het geval zijn, snap ik niet waarom dit moet worden ingehouden op het salaris van de spelers maar goed, ik weet niet hoe dat contractueel werkt in de voetballerij. Ik wacht wel af wat hieruit komt.

1 november 2018 om 20:37

"ik vind het wel heel raar waarom de club verantwoordelijk is voor de loonheffing over de commissie van een zaakwaarnemer"

Omdat die commissie, volgens de fiscus, gewoon valt onder het begrip 'salaris' in de zin van de wet. En dus vindt de fiscus dat dit gedeelte gewoon bij het salaris geteld moet worden en dus moet daarover in dat geval dus ook gewoon loonheffing over worden geheven en ingehouden door de werkgever.

Ik ken niet één van die acht contracten die spelers met FC Twente zijn aangegaan. Voorlopig noem ik het dus opvallend dat acht individuele personen zich nu beklagen over de uitvoering van een door hun aangegaan contract met dezelfde partij, FC Twente.
Dat wekt minstens de indruk dat die club in gebreke blijft.
Maar de rechter zal het wel oplossen. Zo werkt dat in ons land.

2 november 2018 om 08:49

De namen staan niet vermeld dus niet zo vreemd dat je ze niet kent..... verder zie ik het verband niet of Theo Uphus nu de spelers kent of niet.

Ik ken Vvcs wel vrij goed en die doen zoiets niet voor niks kan ik je zeggen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren