De Haan trekt bittere conclusies: ‘Er valt nu geen peil meer op te trekken’

Dinsdag, 9 oktober 2018 om

Algemeen directeur Luuc Eisenga constateerde onlangs in gesprek met Feanfan Magazine dat het aantal supporters op de tribune bij sc Heerenveen drastisch aan het dalen is. De sportbestuurder stelde dat onder meer de 'Netflix-generatie' de dalende toeschouwersaantallen in gang zet, maar Foppe de Haan heeft een andere verklaring.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Ben jij het eens met de analyse van Foppe de Haan?


Gerelateerd

18 reacties (laatste reactie door janta)

Helemaal mee eens! Vroeger ging je op vrijdag of zaterdagavond en alleen op zondag de laatste wedstrijd van de competitie. Je ging met vrienden en de wedstrijden waren vaste prik en daarna de kroeg in. Het avondje Abe is er nauwlijks. De seizoenkaarten worden duurder, terwijl je minder wedstrijden bezoekt. Daarnaast is het niveau flink achteruit gegaan en zijn er geen pareltjes meer waarvoor je naar het stadion komt. Clubliefde? De club verkeert zelf al jaren in een vechtsheiding en daar wil men niet bij horen.

9 oktober 2018 om 13:43

Wanneer was het zo ingedeeld dat er alleen op vrijdag of zaterdag avond werd gespeeld? Volgens mij is op zondag spelen niets nieuws en is dit altijd gebeurd toch? In het jaar met de meeste toeschouwers in het Abe Lenstra stadion werd er ook gewoon op zondag gespeeld gedurende het seizoen.

9 oktober 2018 om 14:00

Heerenveen heeft als voorkeurstijd voor thuiswedstrijden zaterdagavond. Maar de laatste jaren zijn er steeds meer thuiswedstrijden op zondag. Dit jaar volgens mij zelfs evenveel als op zaterdag. Als supporter baal ik hier ook van, zaterdags ben ik altijd aanwezig. Op zondag kan ik helaas nooit

9 oktober 2018 om 14:17

Lijkt me vervelend, zeker als je graag wil en niet kan.

Snap ook het probleem niet zo om Heerenveen gewoon op zaterdagavond te laten spelen. Het is niet midden in een van de grotere steden, er zijn weinig risico wedstrijden... misschien heeft het grotendeel van de ploegen op zaterdagavond aangegeven en zal het een Fox-sport ding zijn dan denk ik?

9 oktober 2018 om 15:28

Vooral een Fox ding inderdaad.
Het gros van de clubs met een lokale aanhang heeft de voorkeur voor de zaterdagavond. Mensen hoeven vaak niet van ver te komen, vaak gewoon op het fietsje vanuit de stad, en dan is qua entourage en gezelligheid een zateragavond veelal ideaal.

De topclubs spelen vaak liever op zondagmiddag, hun supporters komen van ver, en hebben op zaterdag problemen met de laatste trein van Amsterdam terug naar Maastricht.

Vervelende is gewoon dat je eigenlijk nergens van op aan kunt. Mijn clubje speelt ook bij voorkeur op zaterdagavond. Van de 17 thuiswedstrijden, spelen ze er nu slechts 8 op zaterdag, en dan ook nog 3 op een idiote tijd als half 7, wat als je bijvoorbeeld met kleine kinderen eerst nog moet eten, verre van ideaal is.
Op zondag speel ik het grootste deel van de zondagen zelf, wat het ook lastig maakt. Nu heb ik het voordeel dat ik zelf in ieder geval de thuiswedstrijden al om half 11 in de ochtend speel, dus meestal is het wel te combineren, maar ook hier weer, handig is anders.

Al met al snap ik het wel. Fox wil natuurlijk zo veel mogelijk kijkers trekken, en wil dus voorkomen dat er wedstrijden tegelijk op het programma staan. Vanuit Fox perspectief niet meer dan logisch. Als supporter in het stadion is het echter wel een groot nadeel.

Komt ook wel door de prijzen die tegenwoordig worden gevraagd. Niet alleen bij voetbalclubs hoor, ook in andere uitgaansgelegenheden. Avondje bios en café is ook niet meer grappig. Je ziet dat de cafés tegenwoordig ook een stuk leger zijn. Ook kijk ik liever voetbal op tv, omdat je het dan beter kan zien, je daarna direct iets anders kan doen en ik bier uit plastic bekers niet te pruimen vind.

Zit wat in, entertainment is het niet meer sinds de knikkers waar het om gaat "te groot" zijn geworden.
Echter denk ik dat het in de eredivisie toch niet echt aan de orde is nog.

Een overdaad aan voetbal op tv zie ik niet direct als reden, mensen die graag naar Heerenveen kijken, die kunnen andere wedstrijden gewoon niet aanzetten. Daarnaast moet je nog extra betalen voor de meeste wedstrijden, dus overvloed valt dan wel mee.

Een pijl trekken op de speeltijden kan prima, als je gewoon het schema erbij pakt, dan weet je precies wanneer wie speelt in maart komend jaar.

Denk dat de grootste reden is dat het gewoon vaak niet leuk meer is om naar te kijken.
Spelers komen en gaan, niemand is meer een echte club speler. Zodra er eentje komt die tegen een bal aan kan trappen, is die de volgende dag verkocht. Wat je overhoudt is middelmaat of een onbekende speler waar je niets mee hebt. Zeker voor een club als heerenveen zijn dat soort mensen belangrijk. Spelers zijn toch waar je (zeker ouder publiek) je club aan herkent. Voor oudere mensen is het in het voetbal vaak "vroeger was het beter", dus dan snap ik dat je nu een pot Heerenveen-Excelsior overslaat.

9 oktober 2018 om 13:42

Heerenveen speelt dit jaar 2x op woensdagavond en 4 of 5x op zondag. Dat speelt absoluut mee ivm werk, kerk en zelf voetballen op zondag. Dus dat speelschema is juist de handleiding om geen seizoenskaart te nemen.

9 oktober 2018 om 13:51

in 10/11 was er een record aantal toeschouwers en toen speelde ze ook 6 keer op zondag.
Ze spelen dit jaar trouwens 1 keer op dinsdag thuis en een keer op donderdag uit.
Verder zie ik geen competitie op woensdag.

Ik denk dat meneer de Haan een goed punt heeft. Overal waar je kijkt is er voetbal, het mag af en toe best wat minder. Zelf kijk ik inmiddels de meeste ED wedstrijden niet meer en dat bevalt me prima.

9 oktober 2018 om 13:52

Waar worden de ED wedstrijden dan uitgezonden allemaal? Daarvoor moet je toch betalen, dus dat is een hele specifieke keuze die je zelf maakt. Als je niet betaald, heb je volgens mij enkel studio sport. Als je normaal naar heerenveen toe gaat, dan hoef je ook die zender niet aan te schaffen lijkt me.

Het grootste probleem ligt natuurlijk bij het spel van Heerenveen. Naast Zeneli, Schaars en Thorsby speelt de rest nogal magertjes. Van Odegaard kon je sowieso nog genieten, ook al was hij niet effectief. Nu hij weg is, komt de voetballiefhebber alleen nog maar voor Zeneli naar het stadion. Eigenlijk lijdt Heerenveen aan dezelfde moeheid als FC Groningen. De scouting was jaren top, maar produceert inmiddels niet meer de namen van voorheen. Dat komt voor een groot gedeelte door de veranderende markt, maar ze slaan in Friesland ook geen vernieuwende wegen in. Zonde, want het budget en de ligging (weinig concurrentie) is er naar om te kunnen dingen naar eenzelfde plek als FC Utrecht. FC Utrecht heeft 'maar een miljoentje' meer als begroting op de balans staan.

die man heeft helemaal gelijk zaterdag avond en zondagmiddag om half drie en niet om kwart voor vijf wat ik zelf ook een belachelijke tijd vind , maar helaas gaat dat niet anders vanwege het geld dus de enige mogelijkheid is geen seizoenkaart kopen zou ik zeggen en als dat een hoop mensen doen dan is het denk ik zo afgelopen met die wissellende tijden maar komt er ook minder geld binnen bij de clubs , voor mij is dat totaal geen optie ik koop gewoon mijn kaart maar er zijn zat mensen die die verschillende tijden niet leuk vinden en denken ik neem thuis fox en blijf lekker thuis is nog goedkoper ook als een seizoenkaart .

Veel redenen hierboven ben ik zeker mee eens, maar ik mis dit seizoen ook gewoon spelers waarvoor je naar het stadion komt. Gewoon wat kleurrijke figuren... Voorbeeld: Heerenveen: Hansson, Edman, Lurling, Alves Groningen: Granqvist, Nevland , Berg , Sankoh Vitesse: Janssen, Hofs, Stefanovic

Bestuurscrisis, scoutingscrisis (en iedereen heeft je rechts ingehaald of ze gaan naar jeugd van internationale topclubs), financiële crisis (enorme daling sponsoren), klein achterland, enorme aantal huurspelers (in t algemeen) zonder clubliefde, spelers die in een jaar weg willen, jeugd die leeggetrokken wordt, slechte trainers zonder innovativiteit... het is een negatieve spiraal waar we niet meer uit komen.. Daar bovenop die verschrikkelijke speeltijden.. ik kan t allemaal niet meer organiseren en dan is t snel einde verhaal. Voetbal wordt vakkundig vermoord door alle betrokkenen. Straks ook nog idiote play-offs waardoor je alleen maar oefenmateriaal bent voordat t echt begint. Helemaal klaar mee.

De oorzaak ligt veel meer dat het niveau ieder jaar weer een stuk naar beneden valt met een Knvb bestuur dat niet bestuurt laat staan een visie heeft.

Die wisselende speeldagen en tijden zijn verschrikkelijk irritant inderdaad. Op dat vlak is Fox echt een vloek. Valt mij ook op dat ik door omstandigheden vaker een wedstrijd mis dan voorheen. Ook Twente thuis in de beker (18:30) gemist doordat ik op de weg terug van werk in de file zat. Welke idioot verzint het ook om doordeweeks een wedstrijd om half 7 te laten beginnen!? 12:15 is ook een verschrikkelijk tijdstip. Wat is de volgende stap, wedstrijden om 11:30? Ze hebben het al over zondagavond 20:00... Leuk voor de tv-kijker, maar de stadionbezoeker is de dupe. Niet gek dat het aantal stadionbezoekers in Nederland al jaren aan het dalen is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

sc Heerenveen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
8.Willem II43-6
11.ADO Den Haag36-11
12.PEC Zwolle35-9
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
W. HahnDoelman300
M. VlapMiddenvelder3014
B. RienstraMiddenvelder283
D. HøeghVerdediger272
K. PierieVerdediger272
S. LammersAanvaller2714
M. van BergenAanvaller266
Voor de complete selectie: Clubpagina sc Heerenveen.

Nederland
3 fans
Coach, 75 jaar
SeizoenClub
2015-2016 sc Heerenveen
2011-2011 Tuvalu
2009-2011 Ajax Cape Town
Laatste voetbalnieuws

Ajax betaalt vier miljoen euro: ‘Zijn ouders snappen waar het om gaat’

Kik Pierie moet de tweede aanwinst van Ajax worden voor komend seizoen, na Razvan Marin van Standard Luik. De achttienjarige verdediger van sc Heerenveen was donderdag in Amsterdam om de laatste...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 18 april
Joachim Andersen staat voor een zeer fraaie transfer. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren