'Lage' rating Cruijff in FIFA 19: ‘Ik weet niet of ze het zullen aanpassen'

Vrijdag, 14 september 2018 om

Johan Cruijff is in FIFA 19 toegevoegd als Icon, de categorie waarin zeer zeldzame spelers vrij te spelen zijn in de Ultimate Team-modus. World of Cruijff gaf reeds toestemming om de Nederlandse voetballegende in het spel te verwerken, al is er niet positief gereageerd op de rating van de beste voetballer uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Carol Thate, sinds 2016 directeur van World of Cruijff, vertelt aan Voetbal International dat men op betere statistieken had gerekend.

In Ultimate Team zijn drie verschillende versies van Cruijff te vinden, waarbij zijn hoogste rating op 94 is bepaald. Dat is dezelfde rating als Lionel Messi, maar een stuk lager dan andere legendes als Pelé (98) en Diego Maradona (97). "Die rating is een hot item geworden”, aldus Thate. “Ook wij vinden de rating lager dan wij hadden verwacht. Wij dachten dat Johan dichter tegen Pelé en Maradona zou zitten.”

View this post on Instagram

All of Johan’s ICON cards in FIFA 19 have been revealed! ???? #CruyffLegacy

A post shared by Johan Cruyff (@johancruyff) on

World of Cruijff had volgens Thate geen invloed op de rating. Gehoopt werd op een betere beoordeling. “Het voetbal van Cruijff moet nauwkeurig worden vertegenwoordigd. Dus dat benadruk je, en vervolgens geef je de kenmerken van Johan Cruijff weer”, gaat Thate verder. “Cruijff Football weet alles van die voetbalvisie. Zij zijn daar nauw bij betrokken geweest. Maar ja, je kunt dat bij de makers van het spel niet van tevoren vastleggen. Op de rating hebben wij geen invloed.”

EA Sports past ratings in FIFA doorgaans niet aan, maar desondanks hoopt Thate dat de rating van Cruijff nog naar boven wordt bijgesteld. “De maker wordt nu door veel mensen over die rating aangesproken. Ik weet niet of ze het zullen aanpassen, maar Johan verdient het goed te worden vertegenwoordigd."


Poll

Verdient Johan Cruijff een betere rating?


Gerelateerd

61 reacties (laatste reactie door magnetics)

Het inzicht en de leiderschapskwaliteiten van Cruyff kan je niet goed vertalen naar Fifa. Daar is het vooral belangrijk dat je poppetje hard kan rennen.

14 september 2018 om 09:50

Heb je wel een punt. Veel specifieke kwaliteiten zijn niet in fysieke aspecten te vatten. Ik weet niet veel van Fifa, dus misschien dat het allang aanwezig is, maar misschien zouden ze daar iets mee kunnen doen. Een extra 'skill eigenschap' toevoegen zoals leiderschap of mentaliteit oid. Zou misschien wel leuk zijn. Maar wie weet dat de Fifa community daar heel anders over denkt haha.

14 september 2018 om 09:59

Een eigenschap 'eigendunk' zou er dan ook in moeten, met 100 voor Cruijff, Maradona, Pele, Ronaldo en Bendtner. Of 'stupidity', wat dan random zorgt voor problemen ("your player started a fight in a nightclub and is injured" ).

14 september 2018 om 10:14

Haha, misschien dat ze daar een aparte spelmodus voor kunnen maken?

14 september 2018 om 10:31

Zulke dingen worden al opgevangen. Michael Mueller-Moehring, de man die verantwoordelijk is voor het verzamelen van alle data heeft toegegeven dat ze regelmatig moeten compenseren. Muller (niet dat ik hem wil vergelijken met Cruijf), is bijvoorbeeld nergens echt goed in of aantoonbaar beter dan andere spelers op positionering na. Dus gooien ze de algehele rating maar omhoog omdat ze anders op een veel te laag gemiddelde komen.

14 september 2018 om 12:59

@hangover96
Ik vind het raar dat je dan Cruijff in een adem noemt met Maradona, Pele, Ronaldo en Bendtner.
Cruijff is toch een persoon geweest die wat meer in de werkelijkheid stond dan die 4 anderen.
Met een groot sociaal gevoel (cruijff academy, Cruijff courts e.d.) had hij veel feeling met de maatschappij. En hij heeft zich i.t.t. tot die 4 anderen bewezen als speler, coach en visionair. Het lijkt me dat je (cruijff dus) mag verwachten dat je woorden op jouw vakgebied gewicht in de schaal leggen. Dat noem ik geen 'eigendunk'.

14 september 2018 om 09:59

Cruijff was als speler erg goed maar de combinatie Speler, Coach en Visie maakt Cruijff pas echt uniek. Het is wellicht dus niet zo vreemd dat Cruijff als speler onder Pelé en Maradona wordt gezet.... als je hem daar al gelijk zet laat hij iedereen in z’n totaal wel erg ver achter zich.

14 september 2018 om 10:04

de speler cruijff was minstens zo goed als de andere twee legenden. Maarbje.kunt de speler idd niet loskoppelen van zijn visie en inzicht want dat maakte hem.tot die begenadigde voetballer en.later coach

14 september 2018 om 10:10

Maar de andere twee zijn WK geworden dat telt zeker mee

14 september 2018 om 14:47

Klopt zeker, maar Pele en Maradona hebben op clubniveau bij lange na niet zoveel gewonnen als Johan Cruijff. Waar Pele 3x? en Maradonna 1x het WK wonnen, staan daar 3 Europacup 1's tegenover.

Ik zelf kan geen echt oordeel geven over wie er beter was aangezien ik ze nooit heb zien spelen.

14 september 2018 om 10:47

Off topic maar weinig mensen zullen het oneens met me zijn maar daarom is PES ook veel leuker en realistischer. Spelers als Cruijff zijn een droom op PES, bij FIFA wordt er alleen maar naar pace gekeken en zelfs een Bakayoko kan een afstandsschot scoren vanaf 30 meter.

14 september 2018 om 11:06

Ik blijf het zeggen alles op PES is beter, behalve FUT, de enige reden dat fifa populairder is in mijn ogen

14 september 2018 om 12:05

Als die speler dat in het echt kan, dan waarom niet in het spel. Geloof me, Viergever scoort hem.niet van 30 meter hahahaa

14 september 2018 om 12:38

Desalniettemin zijn er wel een paar "intelligente" stats die laag uitvallen: Positioning (95), Vision (94), Short Passing (93), Agility (92), Balance (82). Waarbij de eerste 3 gewoon de maatstaf moeten zijn waaraan andere voetballers gemeten worden. Agility ook minimaal 2 omhoog mag, Balance een lachertje is, want dat je een lichtgewicht bent heeft niks met je balans als voetballer te maken (denk aan Messi), daar heb je de statistiek Strength voor. Tegelijkertijd staat penalties op 88, wat dan weer te hoog is want hij kwam er zelf ruiterlijk voor uit dat hij daar niet goed in was haha

14 september 2018 om 12:42

PS: Daarbij is Team Chemistry een heel belangrijk onderdeel in Fut. Dwz. als spelers uit hetzelfde land komen, bij hetzelfde team/competitie spelen je een bonus krijgt waardoor passes beter aankomen etc. Als ze Cruijff echt willen vertegenwoordigen moeten ze ervoor zzorgen dat je Team Chemistry een extra bonus krijgt als je met hem speelt.

14 september 2018 om 12:42

Mentale aspecten zijn heel moeilijk bij te voegen. Vind alleen dat hij wel minimaal formaat pelle is. 94 zou betekenen zelfde rating als ronaldo. Dat klinkt wel weer logisch

Krijg er een beetje een vreemd gevoel bij. Hij krijgt een ereplek in Fifa en dan gaat zo'n organisatie 'zeuren' dat hij een hogere rating had moeten hebben. Komt op mij erg naar over.

14 september 2018 om 09:56

Een ereplek zou ik het niet noemen. De meeste legendarische voetballers zaten al in Fifa, daarnaast is Fifa ook erg commercieel bezig de laatste tijd. Een legends team zit al langer dan 10 jaar in Fifa maar sinds dat er geld aan valt te verdienen via Fut, gaan ze hem er nu toch maar eventjes toevoegen (Al had ik wel vernomen dat Cruyff geen toestemming gaf?).

14 september 2018 om 10:15

Oh? Ja ik speel verder dat spel niet dus heb niet echt een idee hoe dat in elkaar zit. Het klinkt in ieder geval als een eer als je in het spel wordt opgenomen..

14 september 2018 om 11:20

Cruijff zelf wilde nooit in het spel en heeft meerdere malen bedankt. Nu loopt de management voor zover ik weet toestemming te geven om zijn naam te gebruiken. Dat zij dan zo’n lage rating geven ( Prime Baggio is 93 ) vind ik absurd.

Schatten wij onze beste voetballer ooit nou te hoog in, of kijkt de rest van de wereld echt zo naar Cruijff?

14 september 2018 om 09:55

Nee de raiting wordt door een selectief groepje gedaan. Dat zegt natuurlijk niet echt iets over hoe rest vd wereld naar hem kijkt.

14 september 2018 om 10:06

Dit is hoe het buitenland en de meeste Nederlanders naar Cruijff kijken. Erg goed, beste Nederlamdse voetballer ooit. Maar niet de beste van de wereld en echt nog wel een stukje onder Maradonna en Pele. Daar kan toch iedereen het alleen maar mee eens zijn?

Gelijk met Messi, dat klopt wel aardig.

14 september 2018 om 10:17

Cruijff was als speler iemand die het spel mondiaal heeft veranderd en coaches/trainers werken nog steeds volgens zijn filosofie, daarom verdient hij mijn inziens al een betere rating.

14 september 2018 om 10:16

Ik ben er niet van overtuigd dat FIFA een echte afspiegeling is van ‘de rest van de wereld’

14 september 2018 om 11:22

De jonge generatie neemt deze ratings wel erg serieus dus het is wel jammer als de jeugd dadelijk echt een iets slechter beeld krijgt van Cruijff

Tja het is maar waar je, je druk over kan maken.. Volgens mij wilde Cruijff sowieso nooit in games ivm het buiten spelen van kinderen. Nu is die dood en pakken ze meteen hun kans om wat extra centjes te verdienen, niet correct in mijn ogen.

14 september 2018 om 10:04

De familie heeft dan toestemming gegeven natuurlijk sjakie.

14 september 2018 om 10:34

@madridsta-10 Dat snap ik ook wel handige Harrie. Geef alleen aan dat ik het niet correct vind ten opzichte van Cruijff zelf

14 september 2018 om 10:19

Tja eigenlijk maakt de familie er ‘misbruik’ van want die hebben uiteindelijk het geacepteerd terwijl Johan Cruyff dat niet wou.

14 september 2018 om 10:41

Het is een beetje hetzelfde als met Prince. Die wilde zijn muziek absoluut niet op Spotify hebben staan. Toen overleed hij en binnen een jaar stond zijn muziek alsnog op Spotify... Niet zo netjes van de nabestaanden.

14 september 2018 om 11:19

Oh echt waar? Ik game zelf niet dus heb daar geen verstand van. Maar dan hou ik nog meer van die man als hij om principiële redenen niet in games wilde.

Ik dacht dat Cruijff niet in Fifa wilde; omdat die van mening was dat kinderen buiten moeten gaan spelen? Maar kan het mis hebben hoor, anders vind ik het nu wel raar dat die na zijn dood opeens in fifa zit en hiervoor ook al in pes.

14 september 2018 om 10:23

Ja want nu Cruijff erin zit, speelt elk kind ineens non-stop Fifa.

14 september 2018 om 11:35

Volgens mij snap je niet wat ik bedoel? Het was gewoon uit principe van zijn kant.

14 september 2018 om 14:26

Ach ja, elk nadeel heb z'n voordeel

14 september 2018 om 14:28

Is toch leuk dat ‘iedereen’ nu de spelers van vroeger kent

Ikzelf als Vlaming kan ik zeggen dat wij Johan Cruijff niet zien als top 3 beste spelers ooit.

Je hebt Pélé, Maradona, Messi en Cristiano die eerder genoemd zullen worden dan Johan.

Hij wordt wel als een van de meest belangrijke personen, zo niet de belangrijkste persoon in de geschiedenis van het voetbal beschouwd.
Hoe hij het voetbal heeft doen kantelen met zijn visie, zowel als speler als coach.

Maar voor het rijtje van de Maradona's en Messi's komt hij net wat te kort.

14 september 2018 om 10:24

Maar het scheen zo te zijn dat Cruijf niet alleen een geweldige voetballer was maar ook toen al een leider op het veld die het hele team beter liet spelen. Dat is misschien niet in fifatermen uit te drukken maar dat heeft toch ook bijgedragen aan zijn status als speler.

14 september 2018 om 10:41

Absoluut! Hij was eigenlijk een wereldcoach + beste voetballer ter wereld (toen) in één persoon en dat is zeer uniek.

Daardoor wordt hij nog steeds en zeer terecht iedere dag gelauwerd.

14 september 2018 om 15:41

Op basis waarvan zijn Messi en Cristiano dan beter? Hebben zij een beweging op hun naam? Wisten zij een ploeg met slechts redelijke spelers kampioen te maken? Het eerste seizoen van Cruijff bij Barca zegt genoeg. Vanaf het moment dat hij erin kwam, had geen ploeg meer wat in te brengen. En wie ben jij om over heel Belgie te spreken? Ik ben er van overtuigd dat er voldoende Belgen zijn die Cruijff wel in de top 3 plaatsen.

14 september 2018 om 11:53

Cristiano beter dan Cruijff? Dat doet wel pijn. Gelukkig rekent de rest vd wereld hem een stuk hoger.

14 september 2018 om 12:58

Ik zou Cristiano nooit in de top 10 beste voetballers ooit zetten.
Simpelweg omdat hij niet magisch goed kan voetballen.
Ik zet hem wel in het rijtje van Gerd Müller, Ronaldo Nazario, Henry, ... bij de echte afmakers.

Maar je weet hoe dat gaat he, Cristiano is nu vele doelpuntenrecords aan het verbreken en gooit hoge ogen in de CL en daarop staren velen zich blind.

Wat Cruijff kon qua visie, techniek en leiderschap, heb ik nooit gezien bij CR.

14 september 2018 om 13:45

Ronaldo OG een echte afmaker noemen is ook kort door de bocht. Die kon wel magisch goed voetballen.

14 september 2018 om 14:26

Daar moet ik je gelijk in geven

Maar CR kan of kon natuurlijk ook iets meer dan de bal in het mandje leggen, hetzelfde geldt voor Henry

Volgens mij had Cruyff het schurft aan videogames, omdat deze kinderen binnen hielden ipv buiten op pleintjes te ballen. Snap dan ook niet dat zo'n organisatie überhaupt toestemming geeft hem in een spel te verwerken.

Ik snap dat veel mensen een raar beeld hebben bij een cruyff item na zijn dood aangezien hij dit zelf niet wou. Dit is alleen niet het geval, in eerdere fifa uitgaves heetten gestopte grootste voetballers altijd 'legends'. Door bepaalde rechten die aan deze term verbonden waren konden niet alle voetballers een item krijgen. Sinds fifa 18 heeten deze items: 'icons'. Hierdoor is fifa in staat om zelf te bepalen van wie ze een item maken en wie niet. Dat cruyff het zelf niet wou is inderdaad waar maar fifa maakt er dus niet gebruik van nu die dood is. Daarvoor mocht het simpelweg gewoon niet. Ik dacht dat het wel handig was dit even te vermelden om zo enige commotie hopelijk te voorkomen.

Ik zou niet te veel waarde hechten aan fifa ratings, die rating is bedscht door dezelfde mensen die de gea de beste keeper in de wereld vinden en een hogere rating dan bijv oblak hebben gegeven

Het meest bijzondere van Cruijff was nog wel dat hij iedereen om zich heen beter liet voetballen. Hij had het vermogen om zover vooruit te denken dat hij in een situatie al wist waar ie de bal precies moest neerleggen en ook de kwaliteiten om hem exact zo te geven. Oftewel z'n passing, visie en positiespel zou minimaal 100 moeten zijn. Er is namelijk geen enkele speler op de wereld tot nu toe ooit geweest die dat vermogen zo goed had. Maradonna was onnavolgbaar evenals Pele, maar dat zijn hele andere kwaliteiten. Cruijff kon dat ook en meer. In mijn ogen is er nog geen betere voetballer geweest dan Cruijff.

Men vergeet dat 94 als een CF moeilijker is te bereiken dan een 97 als winger oid. Bij laatstgenoemde zijn dribbelen en snelheid alombepalend voor de score, terwijl Johan Cruijff natuurlijk veel completer was als speler. Naast zijn absurde dribbel en balcontrole had hij ook een geweldige pass, visie, scorend vermogen, tweebenigheid en leiderschap.

Dit was toch totaal te verwachten? Cruijff scoort natuurlijk laag qua DEF en PHY - eerlijk gezegd vind ik dat hij met een PHY-score van 70-73 al enorm hoog zit, maar dat zal wel gedaan zijn omdat anders zijn overall rating nog lager zakt. Een Maradona en Pele hadden bijvoorbeeld veel meer body dan Cruijff, dat scheelt enorm in de uiteindelijke overall rating. En dat terwijl spelintelligentie, waar Cruijff juist extreem in uitblonk, niet echt goed in deze cijfers gevat wordt. Tsja. Maar toch leuk dat er nu ook eindelijk eens met Cruijff gespeeld kan worden in Fifa?

14 september 2018 om 13:47

Welke attributen vallen onder PHY dan? Johan was retesnel en wending, had een goede balans, uithoudingsvermogen, en sprong ook een aantal keer hoog.

14 september 2018 om 22:45

PHY bestaat (in ieder geval in Fifa 18) uit de fysieke attributen "jumping", "stamina" en "strength", en het mentale "aggression". Met name op Strength zal Cruijff het sterk verliezen, stamina zou volgens mij inderdaad ook wel mee moeten vallen. Jumping en aggression lijken me toch ook niet echt punten waarop hij wereldtop zou moeten zijn hoor. Misschien dat zjin PHY iets onderschat is, maar zo vreemd vind ik het al met al toch ook weer niet.

Als we het over de grootheden van het voetbal hebben is Johan Cruyff verreweg de meest complete speler. Scoren, assists geven, spel verdelen, snelheid, inzicht, tweebenigheid maar ook bijzonder goed met de kop en verdedigend sterk (duelkracht misschien iets minder maar ontzettende goede tackles door zijn timing). Ik zeg maar zo als je een elftal zou maken van 11 Cruyff's vs. 11 Pele's, 11 Maradona's, 11 Ronaldo's of 11 Messi's en allemaal in de hoogtijdagen van zijn carrière dan zou team Cruyff met 2 vingers in de neus winnen!

14 september 2018 om 14:47

Kortom hogere rating had zeker gemogen!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland
487 fans
Overleden
Laatste voetbalnieuws

‘Van Hanegem en Cruijff waren daar doodziek van, de haat bleef daarna groot’

Ben Wijnstekers vindt dat Nederland de beste papieren heeft voor de kraker tegen Duitsland. “Ik denk dat Nederland de favorietenrol heeft en dat kan best een goed gevoel geven”, aldus de...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 25 maart
Ondertussen is de Portugese topclub ook bezig om João Félix zo goed mogelijk in de markt te krijgen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren