Ricksen kan weer praten dankzij spraakcomputer: ‘Leven compleet veranderd’

Maandag, 10 september 2018 om

Fernando Ricksen kan zich dankzij een spraakcomputer weer verstaanbaar maken. Voor de oud-verdediger, die lijdt aan de neurologische ziekte ALS, wordt praten steeds moeilijker. Ricksen gebruikt nu dezelfde technologie als Stephen Hawking gebruikte, zo vertelt hij in een interview met The Scottish Sun.

“Het heeft mijn leven compleet veranderd. Eindelijk kan ik weer praten en uitleggen. Ik kan mijn gezin uitleggen hoe ik me voel, vertellen wat ik bedoel, vragen hoe het met ze is, grapjes maken en onderdeel van het gesprek zijn. Mijn stem is heel slecht en zoals het er nu naar uitziet, zal die alleen maar slechter worden en verdwijnen. Ik besloot dat het tijd was om deze hulp in te schakelen”, zegt Ricksen tegenover de Schotse krant.

“Het heeft het leven zoveel gemakkelijker gemaakt. Ik kan mijn vrouw vertellen wat ik nodig heb, zonder dat er een ruzie over hoeft te ontstaan”, vervolgt de oud-international. Met zijn ogen kan Ricksen gepersonaliseerde zinnen selecteren, die vervolgens door de spraakcomputer hardop worden voorgelezen. “Niemand hoeft medelijden met me te hebben. Dit is het leven, we moeten het nemen zoals het is. Ik ben er nog steeds en vecht.”

“Deze technologie zorgt ervoor dat ik mensen gewoon antwoord kan geven als ze iets vragen, in plaats van dat ik ze blijf aankijken. De voornaamste reden dat ik deze computer kreeg, was om mezelf weer duidelijk te kunnen maken. Maar ik wist niet dat het zo veelzijdig is. Ik voel me fantastisch en ben klaar om de volgende wedstrijd te spelen. Als Steven Gerrard een Rangers-legende nodig heeft, sta ik open voor een comeback”, besluit Ricksen met een grap.Gerelateerd

Meer sportnieuws

9 reacties (laatste reactie door savedbythebell)

Prachtig dat deze technologie er is. Zoals hij zelf omschrijft, onderdeel van het gesprek zijn, grapjes te kunnen maken, echt geweldig voor hem. Maar zonder grap, is dit interview ook afgelegd met zijn nieuwe spraak computer of?.. lijkt me tegelijkertijd ook ontzettend vermoeiend.

wat een ziekte is dit toch, echt onbeschrijfbaar. Natuurlijk heeft hij in het verleden veel dingen fout gedaan maar dit gun je niemand. Heb nu wel bewondering voor zijn moed en doorzettingsvermogen!

Wat een nachtmerrie blijft dit verhaal toch voor Ricksen, met het oog hierop vraag ik mezelf af waar ik me toch zo druk over maak na een nederlaag tegen Oss.

10 september 2018 om 10:36

Mijn vader heeft ook een mensonterende klote ziekte en we halen toch vooral heel veel plezier uit het opwinden over voetbal. Je moet het spelletje niet belangrijker maken dan het is maar het is toch echt een heerlijk tijdverdrijf. Al die irritatie en blijdschap houdt de boel wat levend. Denk ook dat Ricksen zonder het voetbal heel anders in zijn ziekte stond.

10 september 2018 om 11:33

Zoals vaak gezegd: de belangrijkste bijzaak ter wereld. Sterkte met je pa Koos

10 september 2018 om 14:43

Koos, veel respect voor hoe jullie er mee omgaan en ik hoop dat jullie je nog lang samen druk mogen maken om de belangrijkste bijzaak in de wereld!

Bijzonder hoe strijdvaardig hij nog blijft na al die fysieke ongemakken. Ik las in het AD dat er proefbehandelingen geslaagd zijn en wellicht in de toekomst als behandelmethode gebruikt kunnen worden, ik hoop dat het dan nog niet te laat is voor hem.

Na zijn biografie te hebben gelezen heb ik echt bizar veel respect voor deze man. Wat een ontzettende vechter en een prachtig persoon. Het is ontroerend om hem zo te zien vechten tegen, wat lijkt, een hopeloos lot. "iemand moet de eerste zijn die deze ziekte overleeft." Die woorden raken me iedere keer weer.

“niemand hoeft medelijden met me te hebben. Dit is het leven, we moeten het nemen zoals het is. Ik ben er nog steeds en vecht.”

Wat kan ik me toch voor mezelf schamen als ik me weer eens voor een totaal onbenullig iets druk loopt te maken of zielig loop te doen. Ik snap ook wel dat je niet alles moet weggelativeren, maar deze eindbaas laat toch wel even zien dat je niet bij de pakken neer moet gaan zitten, een situatie moet accepteren en er het beste van moet maken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Glasgow Rangers

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
A. MorelosAanvaller1510
S. OjoAanvaller141
J. DefoeAanvaller1310
A. McGregorKeeper130
B. BarišićVerdediger112
R. JackMiddenvelder104
G. StewartMiddenvelder93
Voor de complete selectie: Clubpagina Glasgow Rangers.

Nederland
14 fans
Verdediger, 43 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 6 december
Everton wil snel handelen na het ontslag van manager Marco Silva. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren