‘Ik krijg netjes op mijn rekening uitbetaald, zoals het hoort’

Woensdag, 4 juli 2018 om 23:30Gijs Freriks • Laatste update: 23:26

FOGGIA - De eerste degradant van het komende seizoen in de Serie B lijkt bekend. De rechtbank in Milaan heeft US Foggia namelijk veroordeeld tot vijftien strafpunten. I Satanelli zullen in het komende voetbaljaar dan ook een flinke inhaalslag moeten maken om niet bij de laatste drie te eindigen op het tweede niveau van Italië. Die ploegen glijden namelijk direct af naar de Serie C.

Door Gijs Freriks

Foggia, dat dit seizoen op de negende plaats eindigde en de play-offs om promotie naar de Serie A op twee punten misliep, is veroordeeld voor belastingfraude. In totaal zijn 37 personen, onder wie directieleden, voetballers en leden van de technische staf, in het beklaagdenbankje komen te staan. De straf voor Foggia vormt een nieuw hoofdstuk in een groot onderzoek dat luistert naar de codenaam ‘Veiligheid’. Dit onderzoek richt zich op de maffia van Catania en specifiek op de Laudani-familie. Clanoudste Sebastiano Laudani werd in het voorjaar van 2016 reeds onder huisarrest geplaatst. Hij overleed in augustus 2017.

De rechtbank acht bewezen dat de erevicevoorzitter en voormalig grootaandeelhouder van Foggia, Ruggiero Massimo Curci, spelers, stafleden en zaakwaarnemers in de seizoenen 2015/16 en 2016/17 onder de tafel heeft betaald om minder belasting af te hoeven dragen. Het zou gaan om 378.750 euro. Curci zou tevens deel uitmaken van een crimineel netwerk waartoe ook de maffia van Catania behoren. Hij werd in december gearresteerd. Clubeigenaar Fedele Sannella werd een maand later opgepakt omdat hij geld zou hebben witgewassen. Aan al deze praktijken zou Foggia ruim twee miljoen euro hebben verdiend.

Zeker acht voetballers zouden zwart zijn uitbetaald: Enrico Guarna (13.500 euro), Roberto Floriano (2.000), Alan Empereur (5.000), Pietro Arcidiacono (2.000), Cosimo Chiricò (18.477), Vincenzo Sarno (14.550), Antonio Junior Vacca (24.568) en Pietro Iemmello (24.568). Trainer Roberto De Zerbi, die onlangs voor twee seizoenen tekende bij Sassuolo, schijnt op deze manier 15.050 euro te hebben ontvangen. Omdat hij vooralsnog weigert om mee te werken aan het onderzoek, is De Zerbi voor drie maanden geschorst.

De officier van justitie eiste verplichte degradatie naar de Serie C, maar daarin is rechter Cesare Mastrocola niet meegegaan. Wel heeft hij dus een puntenstraf uitgesproken en heeft hij de clubeigenaren Fedele en Francesco Sannella voor jaren geschorst. Ook erevicevoorzitter Curci mag vijf jaar lang geen functie meer vervullen in Stadio Pino Zaccheria. Huidig voorzitter Lucio Fares is wél vrijgesproken. Of alle straffen blijven staan, dat is nog even afwachten. Foggia kondigde maandag namelijk aan in beroep te gaan en binnen twintig dagen hoort men waarschijnlijk het definitieve verdict.

“Wij zullen een respectvolle klacht formuleren om vrijspraak te verkrijgen en om de juistheid van onze werkzaamheden aan te tonen. Wij hebben er vertrouwen in dat het sportrecht het juiste beslist”, zo luidde het statement van de club. Overigens heeft Foggia nooit serieus gevreesd voor degradatie naar de derde divisie, zo vertelde advocaat Fabio Iudica aan Foggia Città Aperta: “Dat was sowieso ongegrond.” De uitspraken van de rechtbank hebben hoe dan ook tot veel ongeloof geleid in Apulië. Zo sprak de in Foggia geboren RTL-journalist Franco Ordine van een ‘onevenredige en onrechtvaardige’ straf.


Regionaal raadslid Raffaele Piemontese twitterde: “Dit is niet meer alleen maar voetbal. Buitensporig zware sportieve sancties tegen Foggia lopen niet alleen het risico dat ze willekeurig en daarmee onrechtmatig lijken te zijn. Ze leiden er ook toe dat de strenge controlefunctie van de rechterlijke macht - het is in het belang van eenieder dat deze maximaal wordt uitgevoerd - in de schaduw wordt gezet.” Er is ten minste één Nederlander die de ontwikkelingen in spanning afwacht, want Andries Noppert staat sinds de winter onder contract bij de voormalig werkgever van onder anderen Bryan Roy en Luigi Di Biagio. De 24-jarige doelman brak niet helemaal door bij sc Heerenveen en NAC Breda en tekende voor tweeënhalf jaar.

Noppert noemt de puntenstraf voor Foggia in een interview met Voetbalzone ‘heel zwaar’: “Wij spelers krijgen er niet heel veel van mee, maar dit is wel een grote domper voor iedereen binnen de club. De straf is opgelegd vanwege iets wat een jaar geleden binnen de club is gebeurd en waar de huidige ploeg sportief op gepakt wordt. De club heeft daarom groot gelijk om in beroep te gaan om die straf omlaag te krijgen en ik heb vertrouwen in de mensen van Foggia die zich hiervoor inzetten.” Ondanks dat Foggia dus waarschijnlijk op -15 moet beginnen, heeft Noppert er alle vertrouwen in dat het team van trainer Gianluca Grassadonia zal overleven in de Serie B: “Daar zit ik niet over in.”

Foggia heeft met de negende plaats van dit seizoen laten zien over voldoende kwaliteit te beschikken om de gevarenzone te verlaten, aldus Noppert: “Je moet erop vertrouwen dat het goed komt. We willen de play-offs om promotie halen, maar nu zullen we dus eerst die vijftien punten moeten wegwerken en vervolgens kunnen we onze doelen eventueel weer bijstellen.” Ondanks de huidige onrust bij Foggia heeft Noppert geen spijt van zijn transfer naar zuidoost-Italië. Hij kijkt tot dusverre ‘positief’ terug op zijn eerste buitenlandse avontuur: “Het Italiaanse voetbal ligt mij echt. Er wordt hier meer met het hart en met passie gespeeld. Dat ligt misschien iets meer in mijn straatje. Bovendien is het leven hier goed, al ben ik in de eerste plaats voor het voetballen hier naartoe gekomen.”

De cijfers van Andries Noppert bij NAC Breda.

De 2 meter 3 lange Noppert begon het seizoen als basisspeler bij NAC Breda. Na nederlagen tegen Vitesse (4-1) en PSV (1-4) en een 2-2 tegen Sparta Rotterdam besloot trainer Stijn Vreven hem te passeren ten faveure van Mark Birighitti. Noppert kwam hierna nooit meer in actie in het eerste elftal van De Parel van het Zuiden. Hij miste naar eigen zeggen het vertrouwen dat hij momenteel wél geniet bij zijn huidige werkgever. Bij Foggia stond hij in de laatste zes duels in de basis en in de laatste speelronde werd hij zelfs verkozen tot Speler van de Week in de Serie B. Noppert keepte uitstekend tegen Frosinone (2-2) en door dat gelijke spel promoveerde niet Frosinone, maar Parma: “Je hebt vertrouwen nodig en als je vertrouwen hebt, dan zie je hoe ver je kan komen. Ik ben blij met mijn kans bij Foggia en heb die ook gegrepen. Iedereen is positief over me en dat doet mij heel goed. Ik hoop nu een echte serie met goede wedstrijden neer te zetten.”

Voormalig doelman en trainer John Karelse zei in september in een interview met BN De Stem dat er na de slechte start van NAC een ‘zondebok’ moest worden gezocht en dat jij dat werd. Had jij dat gevoel ook?
“Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik praat niet graag over het verleden en kijk liever vooruit. Maar: als je begint met twee zware wedstrijden die je verliest en daarin veel goals om de oren krijgt, dan is het als trainer makkelijk om met de wind mee te waaien en een bepaalde beslissing te nemen. Maar ik kijk altijd eerst naar mezelf en weet dat ik dingen anders had moeten doen.

Wat precies?
“Ik heb momenten gehad waarop ik anders had kunnen handelen, ook bij verscheidene tegendoelpunten. In analyses met de keeperstrainer kwam dan naar voren wat ik anders had moeten doen. Maar achteraf kan ik met zekerheid zeggen dat ik toen geen vertrouwen kreeg en dus ook niet had. Als keeper is het belangrijk dat je wedstrijdritme hebt. Ik had net de stijgende lijn te pakken en had het wel willen zien als ik zeven, acht wedstrijden achter elkaar had mogen spelen, mar die reeks heb ik niet mogen maken.

Hoe ben je eigenlijk bij Foggia terechtgekomen? Het is geen alledaagse stap…
“Ik heb in Nederland veel kritiek gehad en ben daarom met zaakwaarnemer Johan Hansma naar wat anders gaan kijken. We dachten dat het een mooie stap zou zijn om naar het buitenland te gaan. Even weg uit de schijnwerpers. Ik had een optie in Denemarken, maar mijn stage bij die club ketste op het laatste moment af. Een dag later belde Foggia. Het was snel geregeld, want ze wilden eigenlijk direct dat ik op het vliegtuig zou stappen. Ik heb er een dag over nagedacht en ben er de volgende dag naartoe gevlogen.”

“Alles zag er heel positief uit. De Serie B is bovendien een competitie waar veel mensen naar kijken en van waaruit je misschien een vervolgstap kan maken. Dat wil ik ook, want een voetballer wil altijd het maximale eruit halen. Ik ben jong en het is nu belangrijk dat ik veel speel. Dan zien we wel wat er in het vat zit.” En in tegenstelling tot wat er misschien eerder op de burelen bij Foggia gebeurde, daar krijgt Noppert níet zwart uitbetaald. “Nee, ik krijg het allemaal netjes op mijn rekening. Zoals het hoort”, lacht de linkspoot.Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door janta)

Kijk dat zijn nog eens daden van een voetbalbond. Hier in Nederland mogen ze de boel ongehinderd belazeren. De burger geld uit de zak kloppen en vrolijk doorgaan met crimineel gedrag.

4 juli 2018 om 07:51

Heb je het over de regering of voetbalclubs?

4 juli 2018 om 08:00

Over welke clubs heb je het hier allemaal? Twente, Feyenoord, Groningen, Ajax..?

4 juli 2018 om 09:45

Hij het gelijk met clubs als Twente en RKC

4 juli 2018 om 09:48

@stillewillem
een opmerking die het ongetwijfeld goed doet bij het klootjesvolk.

Hieronder de sancties die de Knvb aan Twente heeft opgelegd (want daar doel je hoogstwaarschijnlijk (mede) op)
- bij elkaar opgeteld 170.750 Euro boetes
- 9 punten aftrek
- 3 seizoenen uitsluiting europees voetbal

Dit is exclusief de 170.000 Euro boete die de Fifa opgelegd heeft. Voor belastingfraude heeft Twente laatst een schikking getroffen met Fiscus voor 4,4 miljoen.

De Knvb deelt dus wel degelijk sancties uit laat clubs niet ongehinderd de boel belazeren. Daarbij treed de overheid dus ook op.

4 juli 2018 om 10:11

@raulduke

Daarbij komt ook nog eens dat de Knvb Twente in 2016 had terug gezet naar de Keuken Kampioen Competitie, voorheen Jupiler League. Dat is uiteindelijk door de beroepscommissie terug gedraaid. Dat Twente nu moet spelen in de Keuken Kampioen Competitie (hoe verzin je het!) is ook al een straf op zich.

4 juli 2018 om 10:17

Hadden direct terug moeten zetten strafpunten en boetes.

Als je je zaken graudeert geen genade op.... met deze clubs

15 strafpunten zijn wel fiks maar om nou te zeggen dat de eerste degradant voor komend seizoen al bekend is vind ik wel te ver gaan, als het nou om 45 strafpunten ging dan had ik het wel wat meer begrepen en zou het vrijwel zeker een lastige opgave worden en bij 30 strafpunten kon je het ook lastig krijgen in de competitie maar dan zou het eventueel nog net gehaald kunnen worden boven de rode streep maar bij 15 strafpunten heb je zelfs nog een vrij theoretische kans om in de middenmoot te eindigen.

4 juli 2018 om 00:52

Laten we zeggen dat een degradant 25 punten heeft aan het einde. Dan moet jij dus al minimaal 40 punten halen wil je op zijn minst gelijk komen. Ik ken foggia niet en weet niet waar ze normaal eindigen, maar dit wordt zeker geen makkelijk karwei

4 juli 2018 om 01:23

Ze spelen daar 42 wedstrijden. Een directe degradant had vorig seizoen 44 punten of minder, nacompetitie zo rond de 46. Foggia had vorig seizoen 58 punten (net play offs misgelopen), wat betekent dat ze net aan direct gedegradeerd zouden zijn met 15 punten minder, maar het is dus wel te doen. Bij 30 punten minder wordt t vrij kansloos

Dit zou ook wel een gerechtigde straf zijn voor FC twente met hun misleiding van de belasting en het financieel wanbeleid. Chanteren nu de gemeente min of meer m.b.t. een financiele garantstelling.

Beter nog zou zijn dat FC Twente de komende jaren een promotieverbod krijgt. Zou zouden ze bijvoorbeeld de komende vier jaar niet mogen promoveren naar de eredivisie.

4 juli 2018 om 12:22

Populistisch gebral. Lees even de reactie van RaulDuke hierboven en probeer het dan nog eens.

Beste Janta

Dan zijn ze nog veel milder ten opzichte van Ajax geweest.
Ajax heeft gefraudeerd en helemaal geen straf gekregen, maar hier wel meerdere kampioenschappen aan over gehouden.

4 juli 2018 om 13:13

Kom met feiten aan en ga geen broodje aap rondstrooien. Fraude is wat anders dan onenigheid hebben met de belastingdienst en daar is Ajax voor een deel in gelijk gesteld. Daar hebben jullie in Enschede wel meer last van, vandaar telkens die nieuwe lijken die uit de kast komen.

5 juli 2018 om 07:51

Haha mooi he.. wanneer je de bal terug kaats schijnt het altijd mooi weer te zijn in Amsterdam en noemen we het een "onenigheid" met de belastingdienst! Hoeveel punten in mindering kregen bijv. Ajax, Feyenoord en Groningen na de "onenigheidheden"? Precies.. waarom zou Twente ze dan wel in midering moeten krijgen? Zoals al eerder hierboven door iemand geschreven populistisch gedrag dat het goed doet bij het klootjesvolk

Ten opzichte van Ajax zijn ze pas mild geweest, meerdere keren gefraudeerd, daarmee kampioenschappen binnen gehaald en de Knvb doet niets.

4 juli 2018 om 14:35

Als je dingen gaat gooien, kom dan ook met onderbouwing en bewijzen..

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Foggia


1 fan
Selectie
SpelersPositieW
A. CurcioAanvaller4115
J. FerranteAanvaller3615
D. MerolaAanvaller3212
F. AlastraKeeper180
D. DalmassoKeeper170
P. VitaliAanvaller140
A. Di GraziaAanvaller111
Voor de complete selectie: Clubpagina Foggia.

1 fan
Keeper, 28 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Go Ahead Eagles 15 0 0 0
2020/2021 Go Ahead Eagles 0 0 0 0
2019/2020 FC Dordrecht 2 0 0 0
2018/2019 Foggia 3 0 0 0
2017/2018 Foggia 5 0 0 0

In de wandelgangen

Donderdag 19 mei
Manchester City ziet in Kalvin Phillips een geschikte opvolger van Fernandinho. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren