‘Ik heb altijd gedroomd om bij Ajax te kunnen spelen’

Zondag, 1 juli 2018 om 22:23Chris Meijer • Laatste update: 22:45

SALZBURG - Slechts negen wedstrijden in de Zwitserse Super League had Jasper van der Werff nodig om zich in de kijker te spelen bij Red Bull Salzburg. De negentienjarige verdediger, in het bezit van zowel een Zwitsers als een Nederlands paspoort, verruilde FC Sankt Gallen voor de Oostenrijkse grootmacht. Van der Werff begon afgelopen week aan zijn dienstverband bij Red Bull Salzburg, dat maandag met de voorbereiding op het nieuwe seizoen startte.

Door Chris Meijer

De Nederlandse ouders van Van der Werff vestigden zich twintig jaar geleden in het Zwitserse Speicher, waardoor hij het levenslicht zag in het Alpenland. Tien jaar geleden kwam de verdediger bij FC Sankt Gallen terecht, waar hij de jeugdopleiding doorliep. In februari maakte Van der Werff zijn debuut in het eerste elftal van Espen, in het met 0-2 gewonnen uitduel met FC Basel. Met zijn uitstekende optreden in het St. Jakob-Park groeide de jongeling in de tweede seizoenshelft uit tot basisspeler bij FC Sankt Gallen. “Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan. In de eerste wedstrijden zat ik nog op de bank, waar ik al heel trots op was. Daarna werd ik snel basisspeler, daar mag ik uiteraard niet over klagen. Ik vind het wel prima dat het zo gelopen is”, vertelt de talentvolle verdediger in gesprek met Voetbalzone.

Je hebt je stormachtig ontwikkeld in het afgelopen halfjaar. Hoe heb je dat ervaren?
“Ik werd heel snel in het team opgenomen. In de zomer had ik al bij de selectie gezeten, maar toen lukte het nog niet. Ik wist me vanaf februari snel aan te passen en paste goed in het systeem. Ik kon daardoor ook de verantwoordelijkheid nemen, vroeg bijvoorbeeld vaak de bal. Daarnaast had de trainer veel vertrouwen in me. Ik speelde goed en er kwam interesse vanaf verschillende kanten.”

De cijfers van Jasper van der Werff in het shirt van FC Sankt Gallen.

Uiteindelijk speelde Van der Werff negen duels voor de Zwitserse club, een aantal dat betrekkelijk beperkt bleef door twee verschillende blessures. Toch speelde hij zich in deze duels bij verschillende clubs in de kijker. Eén van de geïnteresseerden was Red Bull Salzburg, dat direct een goede indruk op Van der Werff maakte. “De club leek me heel interessant. We hebben gesprekken gevoerd en dat beviel het goed.”

Heb je bewust voor Red Bull Salzburg gekozen?
“Heel bewust. Het is een goede club voor jonge spelers. Ik kan me hier goed ontwikkelen, speel op internationaal niveau en maak onderdeel uit van een succesvolle club. Ze hebben me in de gesprekken enorm overtuigd, de club heeft echt een plan met mij. Het zag er voor beide kanten heel goed uit, waardoor ik graag naar Salzburg wilde.”

Je vertrekt zo wel op jonge leeftijd naar het buitenland. Heb je overwogen om in Zwitserland te blijven?
“Het was een optie om in Zwitserland te blijven, maar er spraken zoveel dingen voor Red Bull Salzburg. Daardoor heb ik voor deze club gekozen. Ik ben er heel zeker van dat dit de juiste keuze is. Ik ben nu de eerste dagen hier en voorlopig is het niet moeilijk. Misschien ben ik wel een type dat graag nieuwe dingen doet, het bevalt best wel goed. Je wordt sneller volwassen van zo’n stap, je gaat zelfstandig leven.”

Was het een moeilijke beslissing om Sankt Gallen na tien jaar te verlaten?
“In het begin was het wel moeilijk om daar over na te denken, ja. Ik speelde pas een halfjaar in het eerste elftal. In de gesprekken gaf de club aan dat ze me graag wilden houden, maar ze lieten ook eerlijk weten dat ik aan mezelf moest denken. Ze zeiden dat het beste voor mijn ontwikkeling zou zijn om te vertrekken, waardoor de beslissing makkelijker was. De club was heel ontspannen en keek echt wat het beste voor mij was, dus ze hebben me geholpen om de transfer te maken.”

Red Bull Salzburg maakte afgelopen seizoen indruk in Europa door met een zeer herkenbare speelstijl de halve finale van de Europa League te bereiken. De kampioen van Oostenrijk haalde naast Van der Werff met Karim Adeyemi (Unterhaching), Jérôme Onguéné (VfB Stuttgart), Zlatko Junuzovic (Werder Bremen), Kilian Ludewig (RB Leipzig) en Abdourahmane Barry (Paris Saint-Germain) de nodige (jonge) versterkingen binnen. “Het team is heel goed en het niveau van de training ligt heel hoog. Ik heb het gevoel dat ik goed meekan met het niveau. Je moet je aanpassen, je bent nieuw en het team is samen gebleven, dus die kennen elkaar allemaal al”, aldus Van der Werff, die in een eerder interview Raphaël Varane en Sergio Ramos als voorbeelden aanwees.

“In de eerste trainingen heb ik die herkenbare speelstijl van Red Bull Salzburg al wel gemerkt. Ik ben ook wel een speler die daarbinnen past, daarom waren ze ook geïnteresseerd. Hoog verdedigen, passen naar voren: ik kan me goed aanpassen. De trainingen zijn heel intensief, maar wel vooral met bal. Dat is wel leuk voor een voetballer”, vervolgt de jonge verdediger. Hij vertegenwoordigde afgelopen jaren verschillende Zwitserse jeugdelftallen “Ik ben ervan overtuigd dat ik een stap hoger kan spelen. Uit de wedstrijden die ik in Zwitserland speelde, haalde ik heel veel vertrouwen. Daardoor had ik het gevoel dat ik een stapje hogerop kon.”

Een onvermijdelijke vraag: moet Ronald Koeman in de komende tijd eens in Salzburg komen kijken?
“Ik zou het natuurlijk leuk vinden, ik heb nog nooit iets uit Nederland gehoord. Mijn familie leeft in Nederland en ik voel me ook Nederlands. Koeman mag graag komen kijken van mij. De keuze uiteindelijk kan moeilijk worden, ik heb beide nationaliteiten. Ik ben in Zwitserland opgegroeid, maar ik heb veel familie in Nederland. Ik voel me Zwitsers en Nederlands, ik heb nog geen keuze gemaakt en ik hoef dat nog niet te doen, denk ik. Als die komt, gaat die zeker moeilijk worden.”

Je jongenskamer hing vol met posters van Ajax. Is die club altijd bijzonder voor je geweest?
“Ik ben een heel groot supporter van Ajax, ik kijk bijna iedere wedstrijd die ik kan zien. Ajax speelt met eigen jeugd, is succesvol: ja, ik ben een groot fan. Ik heb altijd gedroomd daar te kunnen spelen, maar het is nu moeilijk om te zeggen of ik daar ooit terecht zal komen.”

Je hebt nu andere dromen?
“Nu kijk ik eerst naar deze uitdaging, dat ik hier aan spelen toekom. Maar mijn droom is in de Bundesliga of in Spanje te spelen. Eerst concentreer ik me op Red Bull Salzburg. Van hieruit is het de nodige spelers gelukt om die stap te zetten, dat weet ik natuurlijk ook.”


Poll

Zie jij deze Jasper van der Werff in de Europese top terechtkomen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door sirius)

Toch grappig dat hij in Zwitserland geboren en opgegroeid is en zegt zich toch Nederlander te voelen. Als jongens die hier zijn geboren zeggen zich Marokkaans voelen zorgt dit voor heel veel mensen toch voor onbegrip. Ben benieuwd of mensen hier ook verontwaardigd en boos over zijn in Zwitserland zoals hier in Nederland dus wel gebeurt.

1 juli 2018 om 00:31

Dat is ook het eerste wat in mij opkwam iets met dubbele maten meten. Verder zou het natuurlijk leuk zijn als die zich goed ontwikkeld dat ie voor Oranje wil uitkomen.

1 juli 2018 om 00:48

Het is overal hetzelfde en heel simpel .
Als hij heel goed is zullen Zwitsers balen anders niet - beetje hetzelfde als Ziyech zeg maar.
Toen Frenk Schinkels voor Oostenrijk uitkwam vond ook niemand dat heel erg want hij was toch niet goed genoeg.
Verder is het verhaal van deze jongen vrij uitzonderlijk , NL ers integreren over het algemeen wat sneller .
Bij de gemiddelde Marokkaan zou dit helemaal niet uitzonderlijk zijn , meerderheid voelt zich in 4e generatie nog steeds vooral Marokkaan .
( en nee niet allemaal en ik zeg ook niet dat ze niet van NL houden etc etc dus daar doel ik niet op)

1 juli 2018 om 01:07

Ja dat zal inderdaad vast wel zo zijn. Alhoewel S. Amrabat ook nog niet goed genoeg was voor het Nederlands elftal. Maar bij Marokkaanse jongens wordt er gelijk gesproken over hun loyaliteit en integratie terwijl dat totaal niet relevant is.

1 juli 2018 om 09:33

Eens, al scheelt het natuurlijk wel dat wij Nederlanders doorgaans vooral emigreren naar landen die qua cultuur in grote lijnen niet heel anders zijn dan Nederland zelf, wat de integratie relatief simpel maakt. Ik ben benieuwd hoe dat zou gaan als er Nederlanders juist naar islamitische landen zouden emigreren.

1 juli 2018 om 09:52

Vreemd verhaal, normaal gesproken is het zo dat als ik als Nederlander een andere nationaliteit aanneem de Nederlandse automatisch vervalt.

1 juli 2018 om 10:02

Niet als je voor je 18 jaar 5 jaar in het buitenland hebt gewoond of je ouders van een andere nationaliteit zijn. Trouwen met een persoon met de andere nationaliteit geeft naar 2 jaar de mogelijkheid om deze ook aan te nemen zonder dat de Nederlandse vervalt

1 juli 2018 om 11:17

@marocberkane

Je vergeet alleen wel een belangrijk aspect. We spreken hier in Nederland vaak al over de derde generatie als het op integratie aankomt. Ik kan me geen speler herinneren in Oranje waarvan de grootouders zijn geemigreerd naar een ander land en waarvan de kleinzoon inmiddels in Oranje speelt, terwijl hij ergens anders is opgegroeid.

1 juli 2018 om 11:17

Maar ook daar is de wetgeving van dat betreffende land weer leidend. Je kan niet zomaar een nationaliteit van een land nemen omdat dit in het Nederlands recht staat. Verder klopt het wel wat je zegt

1 juli 2018 om 11:50

Ga eens kijken naar de Nederlandse enclaves in Australië en Canada. Alhoewel de cultuur, zoals jij zegt, niet zo heel veel anders is, zijn deze Nederlanders volledig ongeïntegreerd gebleven en hardnekkig blijven vasthouden aan eigen waarden, tradities, enz.

1 juli 2018 om 23:03

Na 400 jaar spreken de nakomelingen van de Nederlanders in Zuid Afrika ook geen Zulu of Xhosa maar nog steeds een soort van Nederlands.

1 juli 2018 om 23:24

Afrikaans is gewoon de nummer één taal in Zuid-Afrika Afrika dus dan is het logisch dat ze een soort van Nederlands spreken.

1 juli 2018 om 23:54

Badrmaghrani, de mensen die Xhosa en Zulu spreken zijn ook import, net als de Afrikaans sprekende bewoners. De oorspronkelijke bewoners zijn een kleine minderheid en spreken een Khoikhoi/khoisan taal.

1 juli 2018 om 01:11

Hij zegt dat hij zich OOK Nederlands voelt en dat de keuze tussen Oranje en Zwitserland een moeilijke is. Verder zegt hij ook niets verkeerd en is de opvatting daarover voor iedereen verschillend. Voor mij geldt het volgende:

Als deze jongen zich meer Zwitsers voelt dan Nederlands, kies dan alsjeblieft voor Zwitserland. Datzelfde geldt voor mij bij jongens met een Marokkaanse achtergrond. Voelen ze zich meer Marokkaans, ga dan alsjeblieft voor Marokko voetballen.

Echter vind ik wel dat een speler dan min of meer z'n nationaliteit kiest en daar horen consequenties aan verbonden te zijn. Of een speler nou Nederlands, Zwitsers, Marokkaans enzovoort is. Wat dus voor een speler met een Marokkaanse achtergrond geldt, geldt dus ook voor deze Jasper van der Werff.

2 juli 2018 om 00:48

Echt grappig nergens in de tekst is het woord Marokkaan gevallen. En toch is dit weer ren Marokko Nederland discussie geworden. Gaat om een Zwitser mensen. Die Ziyech shit zit echt diep bij jullie .

2 juli 2018 om 11:49

Ik geef enkel m'n mening op iemand z'n reactie. Dat moet je dan dus niet tegen mij schrijven, maar tegen diegene die Marokko erbij betrekt. Verder zit het gedoe rondom Ziyech destijds me helemaal niet diep. Sterker nog, om jou even gedeeltelijk te citeren: Echt grappig. Nergens in m'n betoog is het woord Ziyech gevallen. Volgende keer beter...

1 juli 2018 om 01:54

Als hij Zwitsers was en in Nederland opgegroeid zou ik ook verontwaardigd zijn als hij voor Zwitserland zou kiezen. Ik zou niet weten waarom dat anders zou zijn

1 juli 2018 om 08:03

Als Zwitser ga je je toch geen Nederlander voelen ? tis net alsof een berggeit zich opeens koe moet voelen. vind dit allemaal flauwekul , ik spreek uit ervaring trouwens. behhhh.

1 juli 2018 om 02:57

persoonlijk heb ik meer de voorkeur dat spelers zelf kiezen waar hun gevoel en verstand het meeste naar uit gaat , is dat Nederland dan prima is dat een ander land ook prima het is mij om het even.

Ziyech had voor Nederland gekozen bv als die V Basten niet een hekel aan hem had gehad en visa versa . Zijn gevoel lag bij beide en in eerste instantie zijn en voor zijn carrière was waarschijnlijk beter geweest om voor Nederland te kiezen , uiteindelijk heeft V Basten de keuze voor ziyech geforceerd door de jongen totaal verkeerd te behandelen.

Je moet spelers zelf laten kiezen maar wel uitgebreid het gevoel geven dat ze welkom zijn binnen wat voor nationaal elftal ook .

Dus of deze jongen nou voor Zwitserland of Nederland kiest is mij om het even als de speler maar een goed gevoel erbij heeft.

1 juli 2018 om 12:05

wat heeft van Basten ermee te maken? De keuze voor Marokko was in de tijd van Twente, terwijl van Basten volgens mij trainer was bij Heerenveen, geen bondscoach meer dus, dat was die trouwens in 2008 af, toen speelde Hakim nog in de ctjes ofzo. Ik denk dat je Blind bedoeld.

1 juli 2018 om 11:47

Waren er maar meer zoals hij... (i'm talking to you, Marco Asensio)

1 juli 2018 om 12:00

Zwitserland is toch ook te vergelijken met Nederland, goeie voorzieningen en etc... Dat die zich meer Nederlander voelt kan. Zwitserland ligt dan ook 8 uur rijden van Nederland. Geen grote cultuur verschillen. Onderwijs zal niet veel afwijken.

Marokkanen zijn 3 generaties over het algemeen in Nederland. Praten niet allemaal Marokkaans en hebben hier de opleidingen gehad. Een compleet cultuur verschil. Zijn vaak maar 1 of 2x in Marokko geweest (sommige gaan wel elk jaar). Zijn opgevoed in het westerse land Nederland (school / vrienden), wat wel degelijk verschild met die van Marokko. Over het algemeen woont een groot gedeelte van de familie in Nederland. Wat denk ik wel een verschil is met van der Werff, waar denk ik de overgrote gedeelte toch nog in Nederland woont.

Het maakt mij niet uit, voor welk land een speler gaat spelen. Mocht een Marokkaan zich meer geroepen voelen voor Marokko, prima, lekker laten spelen. Daar hebben Nederlanders ook helemaal geen moeite mee. Wel is het bijv. met Ziyech allemaal vreemd gelopen, eerst Nederlands Elftal, toen geblesseerd afhaken en daarna zeggen dat hij zich toch meer Marokkaan voelt. Dan kijken Nederlanders toch enig sinds terecht vreemd naar die keuze.
Het is dus echt niet zo, dat Nederlanders ze hun hart niet gunnen, maar vreemde keuzes wel kwalijk nemen.

1 juli 2018 om 12:37

Buiten dat ik het oneens ben met de aanname "heel veel", maak je een denkfout. Je vergelijkt een 2e generatie immigrant met 3e en 4e generatie immigranten. Daar zit een enorm verschil tussen. 3e en 4e generatie immigranten van Nederlandse afkomst heb je nog nooit in Oranje zien spelen en ik denk niet dat je die ooit zult horen zeggen dat ze Nederlander zijn.

Ik vind het overigens erg rot voor je dat je je zo voelt. Je bent hier geboren en je hebt niet om deze situatie gevraagd.

@fcexclusief, het gaat nu over beide ouders uit 1 land. Asencio heeft een Spaanse vader en in Spanje geboren en getogen.

1 juli 2018 om 15:00

Daarnaast zegt hij ook dat hij zich ook Zwitsers voelt, en dat een keuze, mocht die er komen, heel lastig wordt.

1 juli 2018 om 21:09

@marocberkane:

Spijker op de kop en de plank zeker niet mis.
Perfect verwoord!

1 juli 2018 om 23:10

Van mij mag hij voor Zwitserland kiezen. Hij vertegenwoordigd daar de nationale jeugdteams al. In mijn ogen dus al een keuze gemaakt. Beetje raar om dan uiteindelijk de kiezen voor een ander land. Het zit hem in 2 paspoorten. Dat vind ik nog steeds iets vreemds. Ik wil dat ook wel. Mooi Italiaans paspoort of zo. Leuk man. Lekker daar vestigen. Top! Zou iedereen moeten kunnen.

1 juli 2018 om 23:56

Heeft gewoon met opvoeding te maken, 1 van z'n ouders is Nederlands dus blijkbaar heeft hij een Nederlandse opvoeding gehad. Marrokaanse ouders geven hun kind een marrokaanse opvoeding.. Niet zo vreemd toch

Leuk voor die jongen zo'n transfer. Maar de discussie over het Nederlands elftal. Ik hoef hem niet in het Nederlands elftal, omdat ik vind dat hij alles aan Zwitserland te danken heeft, denk aan zorg, onderwijs, daar vrienden, sport, etc. Daarom zou het respectvol zijn om voor Zwitserland te kiezen. Het maakt mij niet uit hoe iemand heet of wat voor huidskleur. Ik vind het belangrijk dat iemand loyaliteit toont naar het land dat hem de kans heeft gegeven om gelukkig te worden (die kans moet je dan wel pakken natuurlijk) en niet omdat zijn ouders uit dat land komen.

1 juli 2018 om 03:01

Wat nou als die jongen gewoon meer gevoel (zijn hart) bij Nederland heeft door familie banden etc moet hij dan een keuze maken waar hij niet gelukkig mee is ten faveure van "hij heeft alles aan Zwitserland te danken" Nee.

Zijn Ouders heeft hij alles aan te danken die hebben hem op deze aardkloot gezet , de keuze die deze jongen maakt moet hij zelf weten , net zoals al die dubbele nationaliteit spelers in Nederland , laat ze lekker kiezen,

De maatschappelijke schuld etc als argument gebruiken is zo zwak en krom , bepaalde spelers komen hier op 10 jarige leeftijd met ouders heen en spelen hier tot hun 20ste moeten ze dan maar voor Nederland kiezen omdat ze 50 aan Nederland te danken hebben.
Ik noem de door jou aangehaalde zorg , onderwijs vrienden etc etc

De keus is aan de speler wat jij of ik of wie dan ook maar vind .

Altijd doen wat je hart je ingeeft. Altijd maar dat gezeur op mensen die voor een bepaald land kiezen. Als je de keuze hebt tussen twee en je voelt je beter bij de gedachte om voor land A uit te komen moet je dat lekker doen. Is het land B. Ook een goede keuze. Zeker doen.

1 juli 2018 om 09:24

Maar als hij zich meer Nederlander voelt. Waarom komt hij hier dan niet wonen en werken en blijft hij profiteren van de voorzieningen in Zwitserland. Ik vind het respectvol naar het land toe, dat jou een kans heeft gegeven om te zijn wie je wilt zijn. Het is toch raar als ik bijvoorbeeld een opa heb die uit Andorra komt, voor het Nederlands elftal ben ik te slecht, ik heb Verder niks met Andorra, maar ja het is wel mooi om op zo'n podium te spelen. Moet ik dan voor Andorra kiezen?

1 juli 2018 om 15:04

Ja als je die kans zou krijgen zou ik dat zeker doen. Zelfde met al die Nederlanders van Antilliaanse afkomst (die banden zijn wat korter dan jij als voorbeeld geeft, dat klopt). Maar jaren geleden hadden deze spelers geen interland carrière. Mede dankzij Kluivert zijn er nu meer Nederlands/Antilliaanse spelers die dit kunnen en mogen beleven. Interlands spelen, toernooien mee maken. Het verrijkt je als mens, en als speler ontwikkel je je nog meer.

1 juli 2018 om 23:07

Sneijder, Wijnaldum, Strootman en de Vrij; allemaal terug komen naar Nederland en hier komen voetballen!

1 juli 2018 om 23:33

Hahaha. Die is sterk. Slaat natuurlijk nergens op wat jan zegt. Je voelt je Nederlander, dus moet je in Nederland wonen. Verder is het leuk dat die jongen zich betrokken voelt met het Nederlandse voetbal. Ik ken hem verder niet, maar hij is blijkbaar jong, en getalenteerd. Wie weet komt hij nog eens voor die keuze te staan, dan zou het leuk zijn als hij voor Nederland kiest.

Denk dat wanneer hij bij Red Bull Salzburg van waarde wordt hij prima een transfer kan maken naar Ajax als hij de Europese top nastreeft.
Maar Red Bull Salzburg en Ajax zitten aardig op hetzelfde niveau op dit moment.
Ik sta ervan te kijken dat zij een speler van 800.000 euro goed genoeg bevinden voor hun selectie.
Dus ik denk niet dat hij veel aan spelen toe gaat komen.
Ik hoop voor hem dat hij het gaat maken en we hem ooit in Ajax-shirt mogen zien.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Red Bull Salzburg

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
R. ŠimićAanvaller
N. CapaldoMiddenvelder112
N. SeiwaldMiddenvelder110
B. ŠeškoAanvaller113
R. KristensenVerdediger103
A. UlmerVerdediger101
K. AdeyemiAanvaller108
Voor de complete selectie: Clubpagina Red Bull Salzburg.

SeizoenClubW
2021/2022 SC Paderborn 07 9 0 5 0
2020/2021 FC Basel 20 1 2 1
2019/2020 Liefering 9 0 3 1
2019/2020 Red Bull Salzburg 0 0 0 0
2019/2020 FC Basel 14 0 1 0

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren