Feyenoord tegen herverdeling televisiegelden: ‘Dan is het geen kwaliteitsagenda’

Donderdag, 31 mei 2018 om 21:23

Als het aan Feyenoord ligt, worden de televisiegelden in de Eredivisie niet gelijkmatiger verdeeld. De voorzitters van onder meer VVV-Venlo en PEC Zwolle riepen eerder op om de inkomsten eerlijker te verdelen, zodat er een gelijkwaardigere en spannende Eredivisie zou ontstaan. Jan de Jong, algemeen directeur van Feyenoord, is echter geen voorstander van dit plan.

“Waar ik niet voor ben, is het bestaande geld van FOX herverdelen. Dan is het geen kwaliteitsagenda meer, maar een nivelleringsagenda”, zegt De Jong in gesprek met Voetbal International. Volgende week woensdag wordt er gesproken over de toekomst van de Eredivisie. “We zijn bereid om een vast percentage van eventuele Europese inkomsten af te staan aan de andere clubs, zodat iedereen kan investeren in een goede jeugdopleiding en een grasveld.”

“Doel van alle besprekingen is terugkeren in de top acht van Europa. Je ziet hoe moeilijk de topclubs het nu al hebben. Als je het beetje geld dat de topclubs nog kunnen besteden, gaat verdelen, geloof ik niet dat we in Europa onze kansen vergroten”, vervolgt de algemeen directeur van Feyenoord. Hij stelt dat er ook geld van de topclubs naar onderen vloeit via transfers. “Feyenoord heeft de afgelopen jaren volop geïnvesteerd in voetballers van clubs als AZ en Heerenveen. Dat leidt ook tot een herverdeling.”


Poll

Snap jij dat Feyenoord tegenstander is van het herverdelen van de televisiegelden?


Gerelateerd

53 reacties (laatste reactie door sirius)

Alsof er nu geen nivellering is, Ajax legt het af tegen Bendtner, PSV vloog eruit omdat Locadia zich niet kon 'opladen' en Feyenoord verloor meerdere malen omdat de trainer de keeper er niet uit durfde te halen. Gewoon herverdelen dat geld, maar wel met de eis dat het ku(ns)tgras eruit gaat.

31 mei 2018 om 21:29

Ik weet niet. Maar vorig seizoen was het klote. En dat jaar Ajax de EL finale haalde stond het voetbal van de Eredivisie er beter voor. Toen PSV ver kwam in de CL en de Nederlandse clubs overwinterde in de EL ook. Het is soms vingerdik kijken. We moeten niet gehaast over dingen kijken. Ik ben van mening dat de Nederlandse competitie veel kwaliteit heeft. Het is geen Spaanse of Engelse competitie. Maar een prima competitie om spelers op te leiden.

31 mei 2018 om 21:50

Koffiedik, geen vingerdik. Met 5 fatsoenlijke clubs in Europa moet er komend jaar wel wat mogelijk zijn. Een dramatisch jaar zoals het afgelopen seizoen is gewoon uitzonderlijk.

31 mei 2018 om 21:58

Ik weet zeker als er zakelijk op Europees wordt gevoetbald om je als eerst te kwalificeren komt het goed. We moeten ons ding vooral doen en daarop doorgaan. We hebben echt wel veel kwaliteit.

1 juni 2018 om 07:20

Die nivellering die bedoelt wordt heeft niets met Europese prestaties te maken.

De kunstgras discussie heb ik eigenlijk wel gehad. Clubs kiezen ervoor om in spelers te investeren in plaats van in gras. Dat mag. Ieders goed recht om met je geld te doen wat je wil. (Al ben ik van mening dat het gewoon verplicht moet worden om een natuurlijke grasmat te hebben in de Ed.)

Verder ben ik tegen herverdeling van het geld. Gewoon omdat wedstrijden van bijvoorbeeld Ajax, Feyenoord en PSV meer kijkers trekken dan wedstrijden van bijvoorbeeld Emmen, Fortuna en Vvv.

Daarom spelen altijd dezelfde clubs in de top. Het wordt eindelijk eens tijd dat dit eerlijk wordt verdeeld over de rest van de clubs voor een stabielere Eredivisie dat indirect bijdraagt aan een sterker fundament op nationaal en internationaal gebied. Zo krijgen de "topclubs" ook eens weerstand en dat gaat zich uiten in een meer daadkrachtige divisie dat ook Internationaal weer mee kan doen.

31 mei 2018 om 21:35

Ik ben het deels met je eens. Maar laten we een niveau naar beneden gaan. Pak eens Utrecht of AZ minder geld en mogelijkheden dan Ajax of PSV. Maar wel zeer goed bezig met hun jeugdopleiding of het aankopen daarvan. Zoiets neerzetten is niet morgen gedaan dat kan jaren duren.

31 mei 2018 om 23:09

Ik stel voor eerst je eigen broek eens op te houden en dan pas aan te kloppen bij anderen. Het is onmin te denken dat het alleen geld is. Wat dacht je van achterban.

31 mei 2018 om 23:31

Bedoel je dat door de huidige verdeling van de TV gelden steeds dezelfde clubs in de top spelen? Het is toch echt andersom hoor: doordat je in de top bent geëindigd afgelopen jaren, krijg je meer TV gelden.

En laten we nu niet doen alsof de TV waarde van een VVV of een PEC vergelijkbaar is met die van de traditionele top 3. Als er voortaan enkel nog wedstrijden door middel van pay-per-view te zien zouden zijn, dan hoef je geen helderziende te zijn dat ook dan de top 3 de meeste wedstrijden zou verkopen. Ik schat dat op basis van "marktwaarde" de verdeling nog schever zou moeten zijn. Dat dit echter niet zo heel scheef is, lijkt mij prima om ook hiermee te investeren in de mindere clubs en zodoende een aantrekkelijke competitie. Maar we moeten niet doorslaan met het idee dat de grote clubs de kleintjes gaan sponsoren.

1 juni 2018 om 02:15

@stevenbrowns Dat is natuurlijk niet de enige reden. Hoe zijn topclubs anders topclubs geworden?

1 juni 2018 om 03:08

Het woordje eerlijk is totaal niet op zijn plaats. De club met de meeste fans zorgt voor de meeste tv inkomsten. Momenteel worden clubs met weinig fans al behoorlijk bevoordeeld.

Het gaat overigens voor de meeste clubs om maximaal enkele tonnen, dat maakt de eredivisie helemaal niet sterker, het maakt het voor JL clubs alleen erg lastig om ooit een eredivisie club te worden.

1 juni 2018 om 07:26

Wat mij betreft zijn de TV-gelden nu eerlijk verdeeld. Clubs met de meeste kijkers/fans krijgen meer.

Ook al zou dit geld anders (dus niet eerlijker!) verdeeld worden, wil dit niet per sé zeggen dat de ED hier beter van wordt. Zoveel is het natuurlijk ook weer niet. De ED is geen PL waar er Miljarden verdeeld wordt.

De kleinere clubs zouden er waarschijnlijk kwalitatief wel op vooruit gaan, maar ik denk dat dit slechts marginaal is.

1 juni 2018 om 10:07

Salamander
Kijkcijfers worden helemaal niet meegenomen in de verdeling hoor, is total geen argument ook in deze.

Het is altijd dat je televisiegelden gebaseert zijn op de plaats op de ranglijst of de kijkcijfers, waarom zouden de clubs dit af moeten geven? Je moet het in Nederland als kleine club gewoon doen met minder geld, net zoals in België. Afstaan van Europese inkomsten ben ik ook geen voorstander van, de clubs presteren nu al bijna niks (Ajax Finale was ook een uitzondering), maar dat geld verdien je wel zelf als club en als je enigzins nog iets wil in Europa dan gaat het niet helpen om pak hem beet Excelsior iets sterker te maken, met de nadruk op iets.

31 mei 2018 om 21:37

In Nederland moet je het niet van het geld hebben uit commerciële belangen maar van transfers en opleiden. Opleiden is soort van gratis bron van inkomsten bij verkoop. Je kan ook heel goed scouten. Maar dan moet je als club wel voetbal kwaliteit in huis hebben. Bijvoorbeeld NEC die Jahhesbax haalt. Ik kan ze naam niet goed schrijven. Maar dat zijn wel klappers.

31 mei 2018 om 21:55

In ieder geval geprobeerd hahaa.. de televisiegelden zijn al laag ten opzichte van andere landen inderdaad en daar moet je het ook niet van hebben, daarom snap ik ook niet waarom de kleine clubs er zo op hameren om dat meer te verdelen. In Spanje en Frankrijk en Duitsland zijn de rechterrijtjes ook ontzettend mager en ik zie Real, Barca en Bayern ook niet alles afgeven voor een "hoger niveau".

31 mei 2018 om 21:59

Heel zwart wit er kijken gewoon meer mensenmaat de top5 dan de degradatie kandidaten. Dat blijft je altijd houden.

31 mei 2018 om 23:12

Ik stel de vraag andersom. Als het toch niet zoveel is, waarom zijn de grote clubs dan tegen ? Ik denk dat het verschil bij de kleine clubs veel groter is dan bij de grotere clubs.

1 juni 2018 om 00:59

De grote clubs willen graag aanhaken bij het grote geld van Europa, je gaat er nooit bij komen maar je moet er naar streven. Voor de grote clubs liggen de tv gelden rondom de 10 miljoen, dat geld krijgen zij gewoon eerlijk door marktwerking. Het wordt meer bekeken en ze krijgen daar de vergoeding voor. Het punt van een andere verdeling is puur gebaseerd op solidariteit. De kleine clubs vinden vooral dat een andere verdeling zou leiden tot een sterkere competie en sterker in Europa, aan de andere kant leveren de topclubs geld in en zorgt dat weer voor een achterstand. Ik geloof dat Psv en met name Gerbrands erg uitgesproken was, het grootste argument van de kleine clubs is dat de competitie sterker wordt. Echter is door het komen van Fox in 2012 een groter budget beschikbaar voor Tv gelden, de kleine clubs hebben ten op zichte van de jaren daarvoor een groter budget.. nou moet je je afvragen, is de competitie sinds 2012 tot 2018 sterker geworden? Zou het dus werken? Daarbij geven de topclubs ook aan dat de kleine clubs meer tv geld willen maar als die topclubs een speler willen kopen dan betalen ze wel de hoofdprijs omdat het Ajax en Psv zijn. Volgend punt is de Jupiler league, die willen ook meer tv geld dan natuurlijk, dit gaat weer ten koste van het rechterrijtje en veel voordeel levert het dan niet op. Het laatste punt want ik aan zou halen is dat het geld van de topclubs is, voor wat ze zeggen een betere competitie, maar wat gaan de clubs doen met het geld? Misschien hebben ze wel schulden, of willen ze een mooiere tribune of een trainingsveld.. allemaal zaken waar er rekening mee moet worden gehouden. De grote clubs zijn enigzins nog bereid om mee te denken over een oplossing maar dan moet er wel een concreet strak plan komen want het is immers het geld van de topclub.

1 juni 2018 om 03:12

@janssen

Omdat het voor de grote clubs wel veel scheelt, stel dat Feyenoord twee miljoen euro in moet leveren, dan is dat nogal wat. Als dat dan over 15 clubs verdeeld moet worden, dan is het ineens maar 1,3 ton per club.

Als grote clubs geen Tv gelden meer krijgen, dan gaat het hele systeem van collectieve verkoop op de schop. De grote clubs gaan dan niet de uitzendingen zeer beperken voor een kleine groep dik betalende mensen, ze gaan dan nog liever alles gratis uitzenden op het Internet omdat dat veel meer oplevert aan sponsor gelden en aan binding met de fans.

1 juni 2018 om 10:09

Jason, afgelopen jaar simpelweg niet he..
FCT is de 3 na best bekeken club op Fox, dus de nr18 trok meer kijkers dan nummers 4 tm 17.

Daaraan zie je dat kijkcijfers Niet meetellen in het verdelen van TV Gelden.

Dan moet Feyenoord straks gaan uitkijken dat ze niet in eigen voet schiet want met dit Feyenoord wordt het volgend seizoen geen Europees voetbal.

Goede zaak dat het geld eerlijk wordt verdeeld. Daar zijn alle clubs bij gebaat en niet alleen de top 3.

1 juni 2018 om 03:19

Europees geld wordt betaald door de Uefa. De Knvb en de nationale clubs staan daarbuiten.

Uiteraard zitten alle clubs die zelden kampioen worden te azen op CL gelden. Echter dat gaat nooit gebeuren, de eredivisie gaat daar niet over.

Het woordje eerlijk is totaal niet van toepassing hier. Een eerlijke verdeling betekend dat je betaald zou moeten worden per fan. Want de fans leveren het geld op. Er wordt al oneerlijk verdeeld, klinen clubs krijgen verhoudingswijs veel te veel geld en de top te weinig.

Een groot bedrijf al AH deelt toch ook niet zijn inkomsten met een klein lokaal supermarktje? Als die klien, lokale supermakrt groot wil worden, dan zullen ze hard en slim moeten werken en niet hun hand ophouden bij de concurrentie.

1 juni 2018 om 07:29

Het gaat niet om "eerlijker" maar anders. En de topclubs zijn daar helemaal niet bij gebaat, alleen de kleintjes. Dit zal dus (terecht, m.i.) waarschijnlijk nooit veranderen.

Maar wel zelf zeiken over oneerlijke verdeling van inkomsten in champions league

1 juni 2018 om 05:41

Welke oneerlijke verdeling van inkomsten? In de cl gebeurt dit juist wel eerlijk. Het is echter oneerlijk dat niet ieder land deelnemers mag afvaardigen en een paar landen 4.

Volop geïnvesteerd in AZ? Wie dan, behalve Haps? Nogal uit de hoogte bovendien over een veel kleinere club die nationaal hetzelfde presteert en Europees veel beter.

31 mei 2018 om 22:26

Nationale hetzelfde presteert?... Feyenoord staat gemiddeld gezien veel beter voor hoor met prijzen in de geschiedenis of de laatste 5 jaar. Feyenoord heeft in de verleden vaak genoeg wat overgemaakt naar AZ om hun vooruit te helpen.

1 juni 2018 om 00:59

Met prijzen in de geschiedenis koop je helemaal niets. Feyenoord is een grotere club en dat zal het net als ajax en psv zeker een hele lange periode blijven. Maar de afgelopen jaren is het stuivertje wisselen tussen az en feyenoord en die jaren ervoor stond az gewoon vaak boven feyenoord. Dat het lek nu enigszins boven lijkt te zijn bij feyenoord en de club weer in de lift zit betekend niet dat ze az ver achter zich laten.

1 juni 2018 om 07:10

Historie en prijzen zijn niet relevant. De afgelopen 15 jaar zijn ze even vaak boven elkaar geëindigd in de competitie. Maar noem nog eens wat spelers?

Weer een nono in de voetbal die wat vind alleen maar eigen belangen. Iedereen iets meer geld! Iedereen gras! En iedereen vol op eigen jeugd zetten alleen dan word nederlandsvoetbal beter

31 mei 2018 om 22:53

Volgens mij is dit geen 'nono in het voetbal' maar de algemeen directeur van Feyenoord. Iemand die behoorlijk wat invloed heeft op het Nederlandse voetbal en wiens uitspraken dus serieus genomen dienen te worden, of je het er nou mee eens bent of niet.

1 juni 2018 om 09:05

Dus vaak een nono want een algemeen directeur weet niks van voetbal. Deze komt bij de nos vandaan en kijkt alleen maar in ze eigen straatje. Mensen met voetbalverstand moeten hier over oordelen. Dus alles op eigen jeugd opleiden!

Wat een onzin.
De topclubs kunnen makkelijk een paar ton missen op een begroting van minimaal €70m. Als dat een probleem is kan je beter opdoeken want in Europa is die paar ton een weeksalaris. Daarmee voorkomt feyenoord geen volgende blamage in de CL.

Bovendien is het startgeld in de cl alleen al €20m extra en EL groepsfase levert topclubs ook minimaal €15m op. Zoals gezegd, die paar ton betekent in Europa helemaal niks.

Laten we in Nederland vooral onze kleine clubs koesteren want dat hebben verder alleen de echte topcompetities. Spelen voor minimaal 10.000 fans is ook hetgeen de Eredivisie altijd interessant maakt. Kan geen enkel ander land, buiten de top 3.

En een paar ton voor die kleinere clubs betekent direct 2 betere spelers waardoor de algehele kwaliteit van.de Eredivisie aanzienelijk stijgt. De topclubs hebben juist meer weerstand nodig.

31 mei 2018 om 22:25

Een begroting van minimaal 70 miljoen bij de topclubs? Dan heb je het denk ik niet over nederland. Feyenoord heeft dat niet eens als omzet.

31 mei 2018 om 22:53

Feyenoord heeft en begroting van om en nabij de 60 miljoen, maar je kan niet even "een paar ton" geven aan de andere clubs. 15 clubs en dan 2-3 ton, dat is 3-4 miljoen per topclub per jaar, dat kan je niet zo maar even weggeven. Je gaat niet 5% van je begroting afgeven.. haha.

1 juni 2018 om 03:24

Waarom zouden fans van grotere clubs meer moeten betalen om zo de kleinere clubs te sponseren zodat hun fans minder hoeven te betalen ?

Als de onderkant van de eredivisie kunstmatig in leven wordt gehouden door de grote clubs, dan kunen JL clubs nooit meer promoveren. Het gat wordt dan veel te groot.

Kleine clubs moeten gewoon zorgen dat ze meer geld verdienen aan hun zeer slecht betalende fans. Dar zit het grote probleem. Een Ajacied betaal toch ook zo meer dan 500 euro voor een seizoenskaart? Waarom willen fans van Excelsior dat niet aan hun club betalen?

En ze dat niet lukt, dan moeten ze degraderen zodat JL lubs die wel een achterban aan zich weten te binden een kasn krijgen in de EL. Dat is pas goed voor het voetbal, niet de niet-levensvatbare clubs in leven houden met geld van de fans van de grote clubs.

Ik vind het wel een goed plan. Dan kan je het zien als een soort startgeld voor iedere club die zich in de competitie heeft gespeeld of gehandhaafd. Clubs krijgen meer geld ergo sterkere competitie.

31 mei 2018 om 22:28

Laat die kleine clubs eerst maar eens leren om goed met geld om te gaan. Ik de laatste jaren te veel Afrikanen (verplichtte hoger salaris ivm buiten eu), die totaal maar ook totaal niets toevoegen aan hert niveau. Clubs die nu op kunstgras spelen moeten zelf de rekening betalen voor het vervangen met echt gras. Ze hebben de competitie namelijk schade toegebracht toen ze het gingen introduceren.

1 juni 2018 om 03:29

En de grotere, beter levensvatbare clubs in de JL kunnen niet mer promoveren want de kleine clubjes in de eredivisie kopen betere spelers van het gratis geld dat ze krijgen. Daar wordt de eredivisie helemaal niet beter van.

De eredivisie wordt alleen maar beter als kleine clubs of degraderen naar de JL zodat een grotere club de kans krijgt of wanneer ze meer fans aan zich weten te binden en daardoor groeien.

Start gelden zullen betaald moeten worden door de Knvb en niet door de fans van de grotere clubs. De Knvb heeft dat geld niet, dus kunnen ze geen startgeld utdelen. Gratis geld bestaat niet.

Dit is nu precies de reden waarom het nl voetbal afglijd tov de rest van europa. Juist omdat clubs als feyenoord en psv het geld bij de kleine clubs weg willen houden en lekker zelf op willen blijven strijken. Alleen omdat ze anders zelf in de problemen komen??? Met zulke begrotingen?? De bedoeling lijkt me meer om de gehele competitie financieel en competatief sterker te maken. Meer clubs met meer financiele mogelijkheden zorgt er voor dat niet alleen de top 3 topspelers kunnen halen maar andere clubs ook, meer sterke teams zorgt voor betere concurrentie waardoor het niveau automatisch omhoog gaat, ook in europese competities is dat voor nl belangrijk. Dit soort mannetjes die alles voor hunzelf willen houden maken juist het voetbal in nl kapot. Nog ff en we hebben nog 10 profclubs

31 mei 2018 om 23:17

Onzin! Dit is SP gebral, zoals ook in de politiek plaatsvind. Daar proberen linkse partijen ook geld uit te geven dat niet van hen is. Ga liever een plan bedenken om voetballers langer in NL te laten spelen. Dan komt het niveau vanzelf.

1 juni 2018 om 00:11

Is geen onzin maar gewoon de waarheid. En wil je tegenwoordig spelers langer in eigen land of langer bij de club houden heb je veel geld nodig. Alleen de top 3(4) is nu bij machte hogere salarissen te bieden waardoor het een competie blijft voor 2 of misschien 3 clubs ipv dat het gehele niveau opgekrikt wordt. Ik ben iig blij dat ajax het als club hier wel mee eens is. Ook zij weten dat dit de enige manier is om de competitie weer een impuls te geven en om eventueel europees weer mee te kunnen doen. Sterkere competitie betekend meer weerstand, meer weerstand is goed voor de ontwikkeling van spelers. Maar ja dan moeten alle clubs financieel er meer op vooruit gaan, niet alleen de huidige traditionele top 3

1 juni 2018 om 03:34

Het is precies andersom, juist de sponsoring van de kleine clubs door de grote clubs zorgt ervoor dat meer levensvatbare clubs uit de JL geen kans krijgen en dat miniscule clubjes als Excelsior overleven.

He voetbal wordt juist kapot gemaakt door kleine clubjes die alleen maar aan zichzelf denken en hun fans die nauwelijks bereid zijn geld neer te tellen voor de kaartjes, Het is toch van de zotte dat de fans van grote clubs zich helemaal blauw betalen voor kaartjes en de fans van de klein clubjes alles voor een spotprijsje krijgen. Want ze hoeven geen geld aan hun fans te vragen, ze Krijgen toch gratis geld van de grote clubs. Echt van de zotte.

Maar ja, een klein clubje met nauwelijsk fans heeft net zoveel stemrecht als ene grote club met een miljoen fans. Dus krijg je altijd dat gebedel om geld.

Het is allang bewezen dat landen met een sterke economie sterk gewordne zijn van de harde concurrentie. Is een berijf niet levensvatbaar, failliet verklaren en ruimte maken voor betere bedrijven. Zo krijg je een sterke economie.

Systemen waarin alles centraal en zogenaamd 'eerlijk' verdeeld worden gaan altijd bankroet. De geschiedenis heeft dat allang bewezen.'

Dit is wat kort door de bocht in mijn mening. Nu een paar miljoen minder (hoeveel minder? 2? 3?), maar daarvoor terug krijg je betere weerstand. Het niveau van de kleinere clubs wordt hoger, omdat zij betere spelers halen. Zo verhoog je het niveau van een competitie. Het niveau gaat omhoog door de ondergrens te verhogen, niet de bovengrens. Want als die ondergrens omhoog gaat, gaat de bovengrens vanzelf mee. Maar als de bovengrens omhoog gaat, zegt dat niets over de ondergrens.

Gewoon gelijker verdelen dat geld. Je kunt als Ajax, Feyenoord of PSV die 2/3 miljoen echt wel missen. De clubs onder de top kunnen dat geld veel beter gebruiken. En daardoor worden de prestaties in Europa van deze clubs ook langzaam beter, wat zorgt voor meer coefficienten, wat zorgt voor betere tickets, wat zorgt voor een betere voorbereiding, meer zekerheid op Europees voetbal, wat weer aantrekkelijk is voor spelers... Mijn theorie zal ook niet 100 waterdicht zijn, maar hoe meneer De Jong het hier stelt vind ik echt een hele simpele gedachte.

We willen allemaal een sterkere competite maar we willen niet dat dit gebeurd door geld anders te verdelen. Maar hoe willen we het dan redden? Daarnaast zijn wij tegen het feit dat de buitenlandse clubs meer krijgen bij CL en EL wedstrijden. Dat is oneerlijk. Wel raar. Internationaal is het oneerlijk, nationaal hebben we er geen probleen mee.

1 juni 2018 om 03:36

Meer concurrentie. Kline clubs die niet elvensvatbaar zijn, moeten weg uit de eredivisie om plaats te maken voor regionale clubs met potentie die wel fans aan zich weten te binden.

Internationaal is het precies hetzelfde als nationaal, je marketing kracht, bepaald door het aantal fans bepaald hoeveel je verdiend. En dat zal ook niet gaan veranderen.

We hebben nationaal ook helemaal geen probleem anders dat kline clubjes kunstmatig in leven worden gehouden. Jusit door daarmee te stoppen krijg je een survival of the fittest, een breder gedragen eredivisie met veel meer betalende fans en daardoor ook veel meer marketing waarde.

Hier heeft hij natuurlijk volkomen gelijk in, het herverdelen van TV gelden helpt absoluut niet om de kwaliteit van het Nederlands voetbal te vergroten. Als topclubs met minder budget moeten proberen zich in Europa staande te houden gaat het alleen maar moeilijker worden goede spelers aan te trekken en te behouden. De hele riedel dat kleine clubs met meer geld betere spelers kunnen halen, waardoor de weerstand stijgt en uiteindelijk ook het niveau van de spelers van de topclubs is moeilijk hard te maken. Terwijl er er direct verband is tussen je jaarlijkse inkomsten en uitgaven is, waar je spelersbeleid voor een belangrijk deel mee samen hangt.

Maar goed, voor wat solidariteit valt best wel te bepleiten. Maar laten we dat niet onder valse voorwaarde gaan doen. Een goed idee lijkt mij een klein percentage van de Europese startgelden te verdelen.onder alle clubs. Dat verhoogd de ingecalculeerde inkomsten van alle clubs, waardoor iedereen zijn begroting kan verhogen. Dat lijkt me zinvoller persoonlijk dan de tv gelden helemaal opnieuw te verdelen. Maar goed, het is lastig omdat er veel tegengestelde belangen zijn.

Al tijdenlang dezelfde terugkerende discussie. Ik denk dat de verdeling heel basic moet: op basis van behaalde punten. Daarnaast kun je wat bereiken door samen te gaan met België groter kijkerspubliek, meer sterke clubs. Altijd weer afgewezen omdat de Belgische competitie zwakker zou zijn; als het al waar is, daar gaat het niet om, je TV-bereik wordt groter, je competitie krijgt meer aanzien, meer TV gelden zodat het gat met de grote landen kleiner wordt. Ik zie een gemengdr competitie, met aan het eind een play-off-model om per land de kampioen te vinden. In aanvang eenmalig met "zeven ronden Zwitsers" tot een BeNeTopKlasse komen. Heerlijk! Al met al: minder vechten om de te kleine buit maar werken aan het vergroten er van. Durf eens wat anders i.p.v. de echo nabootsen.

Tja, voor beiden valt iets te zeggen. Het is wel duidelijk dat Nederlandse clubs geen potten breken in Europa en men is nu wanhopig naar de meest vreemde oplossingen aan het zoeken.

Het grootste "probleem" is dat de grootste clubs nou eenmaal de hoogste kijkcijfers hebben en dat kleine clubs niet echt een aandeel hebben op dat gebied. Aan de andere kant profiteren de topclubs tegenwoordig vooral op hun verleden en is het fundamentele beleid van de afgelopen 20 jaar nou ook niet bepaald geweldig te noemen.

Echter maakt het geen verschil. Onze topclubs hebben al een zeer matig niveau, laat staan dat wat eronder zit. Er is geen weerstand in deze competitie en tenzij het aanzienlijk verbetert, verandert er vrij weinig. Het probleem is simpelweg het financiele aspect en daardoor de aantrekkelijkheid van de competitie. Zolang dat niet verandert, is elke verandering lood om oud ijzer.

1 juni 2018 om 03:39

De competite kan je alleen maar aantrekkelijekr krijgen door meer fans aan de eredivisie te binden. dus door regionale clubs door te laten stromen met een grote potentiele achterban en afscheid te nemen van overbodige clubjes zonder achterban.

Meer fans betekend meer inkosten en betere kijkcijfer dus ook meer marketing inkomsten.

Darnaast mogen die kleine clubjes ook weleens aan hun fans vragen om meer bij te dragen. het is toch van de zotte dan de fans van de grote club twee tot drie maal zoveel voor hun kaartjes betalen dan die bij de kleine clubs.

1 juni 2018 om 15:48

Je moet niet vergeten dat de supportersschare in Nederland sowieso vrij beperkt is. De Premier League haalt z'n tv geld ook niet alleen uit Engeland of Groot-Brittanie, maar uit de gehele wereld. De Eredivisie word buiten de grenzen maar heel beperkt bekeken en daar kun je dus niets van verwachten.

De Eredivisie heeft gewoon een plafond aan tv-gelden en je kunt de schuld niet bij supporters leggen. De enigste reden waarom ik de Eredivisie kijk, is vanwege mijn club (FC Twente). Aankomend seizoen zie ik dus eigenlijk geen enkele Eredivisie wedstrijd. Ik moet er niet aan denken om middenmoter 1 tegen middenmoter 2 te zien spelen. Voor de aantrekkelijkheid qua niveau hoef je het ook niet op te zetten.

Waarom moet in topsport alles "eerlijker" gemaakt worden? Was communisme niet slecht volgens iedereen? Of is het wel goed als het om (top)sport gaat? Serieus, gaat het niet meer om de beste te zijn? Ik word een beetje moe van het zij zijn groot en wij zijn klein dat is niet eerlijk gedrag in nederland. Niet alleen van de kleinere clubs naar grotere clubs, maar ook als in ons land vergelijken met betere landen. Het is alleen maar klagen hoe oneerlijk het allemaal is in plaats van onszelf te verbeteren om dichterbij te komen. En laten we wel wezen, de kleinere teams profiteren ook enorm van de grotere teams. Ik neem hierbij ajax omdat het mijn club is, maar als je ziet hoeveel spelers in het nederlandse voetbal een opleiding hebben genoten bij ajax en vervolgens door ajax transfervrij zijn laten gaan om ze de transfer naar andere clubs te gunnen is dat ongekend. De meeste spelers die bij ajax vertrekken wordt niks aan verdiend op mogelijke opleidingsvergoedingen na bij een transfer naar het buitenland. Stel de tv gelden worden eerlijker verdeeld wat tegen het zere been van de topclubs is zullen de mindere clubs ook geen jeugdspelers met doorlopende contracten kunnen krijgen zonder ervoor te hoevel betalen. Dan gaat het de kleinere clubs alleen maar meer kosten dan dat het ze oplevert. Laten we eens stoppen met klagen over hoe oneerlijk het allemaal is en laten we beginnen om eens dingen bij onszelf gaan veranderen om de gaten te verkleinen. Een real geeft ook minder geld uit dan de gemiddelde engelse topclub, maar wie won de champions league? Het gaat erom dat je het geld dat je hebt goed gebruikt, maar als je constant maar klaagt over hoe oneerlijk het is dat anderen rijk zijn hou je geen tijd over om na te denken hoe je je eigen geld kunt gebruiken om jezelf te verbeteren...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Kevin DiksVerdediger10
Ridgeciano HapsVerdediger10
Jeremiah St. JusteVerdediger10
Eric BotteghinVerdediger10
Karim El AhmadiMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Donderdag 16 augustus
Real Madrid gaat mogelijk toch nog de transfermarkt op na de nederlaag tegen Atlético Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren