‘Een wedstrijd als NAC - Heracles lijkt wel een Europa Cup-wedstrijd’

Zaterdag, 14 april 2018 om

NAC Breda staat bekend om het fanatieke publiek. De sfeer in het Rat Verlegh Stadion wordt vaak vergeleken met die van Feyenoord in De Kuip. Voetbalcommentator Ragnar Niemeijer van de NOS vertelt in geprek met BN DeStem dat het voor hem en zijn collega’s een feest is om verslag te doen van een thuiswedstrijd van NAC. “Het is oorverdovend, het is geweldig. Het valt echt op dat er bij NAC veel meer herrie is.”

“Of ik nu naar PSV, Ajax of een andere club ga; ik maak dat nergens anders mee. Een wedstrijd als NAC - Heracles Almelo lijkt wel een Europa Cup-wedstrijd”, aldus Niemeijer, wiens woorden worden onderstreept door collega Jeroen Grueter, die vorig weekend nog verslag deed van NAC – Vitesse (1-0). “Ik vond het opmerkelijk. Normaal gesproken zit ik met een koptelefoon op en kan ik inregelen hoeveel achtergrondgeluid ik kan horen. Soms is er geroezemoes, maar het geluid komt er niet echt doorheen. Deze keer was het anders. Het was hard, zelfs met mijn koptelefoon op merkte ik dat het extreem hard was. Van het niveau Feyenoord. Daar kan niets tegenop, het summum in Nederland. Op de graadmeter van een kolkende Kuip zit NAC heel hoog."

Grueter zit al lang in het vak en kwam in veel stadions. Bijna nergens is de sfeer volgens hem zo goed als bij NAC. “Veel clubs zijn passief, af en toe laait het een beetje op en ebt het vervolgens weer weg. Bij Willem II gaat dat met pieken en dalen. Ik ken geen collega die niet met plezier naar NAC gaat”, vertelt hij. “Ik ben graag in een stadion waar iets gebeurt. Waar interactie is tussen de fans en spelers. Bij NAC is dat extremer dan normaal. Ik ben vroeg in het stadion. Wat mij opvalt is de gezellige drukte op de B-Side. Er wordt bier gedronken, gekletst en gezongen. Daar word ik dus vrolijk van."

Niemeijer laat weten dat hij het liefst commentaar geeft bij thuiswedstrijden van NAC. Volgens hem zien de fans van de club uit Noord-Brabant de wedstrijd als de start van hun wekeend, waar ze wekenlang naar uitkijken, om vervolgens de stad in te duiken. “Het moet iets overweldigends zijn”, aldus Niemeijer. “In Breda spat het ervanaf. Weet je wat ik mooi vind? Dat opzingen tegen de andere kant, van de B-Side naar Vak-G. Ze doen het onafhankelijk van het resultaat, dat geeft een extra dimensie."


Poll

Nergens is de sfeer in het stadion zo goed als bij NAC Breda


Gerelateerd

24 reacties (laatste reactie door fr12jules)

Dat van die kolkende Kuip kan je met een korrel zout nemen. Komt zelden meer voor.

14 april 2018 om 10:35

Wilde net zeggen.. Ben een paar keer bij Feyenoord geweest. Een keer Europees, Eredivisie duels, de Klassieker... Sowieso vond ik de sfeer echt niet imponerend. Vooral in de Klassieker vond ik dat echt flink tegenvallen. Wel de hele tijd geroezemoes en soms wat gezang, maar niks heel indrukwekkends. Europees was wel beter. Gewoon vergelijkbaar met een Europa League groepsronde wedstrijd van Ajax, bovengemiddeld veel sfeer. De Eredivisiewedstrijden vielen voor de rest helemaal tegen. Dan is het soms zelfs bijna stil.. Die kolkende Kuip is wat mij betreft dus ook meer sentiment dan werkelijkheid..

14 april 2018 om 22:23

Precies, de sfeer raakt imponerend wanneer het een belangrijke wedstrijd is of als er veel strijd is in de wedstrijd. Anders valt het wel mee. Qua sfeer kan Feyenoord er wel bovenuit steken vind ik, alleen komt dat er (veel) te weinig uit.

Als ik zie hoe de sfeer was bij PSV in de CL en bij Ajax in de EL dan kan je mijn inziens net zo goed zeggen dat je een kolkend Philips Stadion hebt en een kolkende Arena.

14 april 2018 om 11:09

Mooie zelfkritische reactie! Dat overmatig opheerlijken van de sfeer in de Kuip vind ik altijd een beetje vermoeiend... Zeker omdat het daar, net als overal tegenwoordig helaas, de sfeer niet meer is zoals pak m beet 15 jaar geleden

14 april 2018 om 13:30

Eens, zo fantastisch is dat legioen niet. Ze vinden vooral zichzelf fantastisch...

14 april 2018 om 22:22

@yatsemata

Dat valt dus echt wel mee, ik bezoek wekelijks wedstrijden en ik hoor zelden van Feyenoorders lovend praten over zichzelf. Als ze lovend praten over zichzelf gaat het over de trouwheid die men heeft. Wat niet te ontkennen is wanneer je naar de verkoop van tickets kijkt. ;-)

14 april 2018 om 23:11

Dan ken ik waarschijnlijk andere Feyenoorders...

Bij NAC zie je heel duidelijk wat nou het verschil is tussen een toeschouwer en een supporter. De toeschouwer kijkt naar een wedstrijd en laat zich entertainen door het voetbal. Terwijl de supporter zijn/haar club onvoorwaardelijk support, onafhankelijk van hoe de club het doet. Die zetten hun clubliefde boven het resultaat. Spelers geven al decennia aan dat als je geweldige support ontvangt, dingen automatisch gaan tijdens een wedstrijd. Je denkt dan simpelweg niet aan falen. Het nadeel in Nederland is, is dat die supporters vaak worden gezien als 'doorgesnoven' of naïef. Maar tijdens een wedstrijd is de supporter veel meer waard dan een toeschouwer, hoeveel geld die ook heeft betaald aan het kaartje. Kijk maar naar de thuiswedstrijden van Ajax in de Europa League. Was het het geld dat de spelers motiveerden, of de F-Side die vanaf minuut 1 tot 90 oorverdovend support gaf?

14 april 2018 om 10:44

Het is ook gewoon cultuur... Ze gaan naar het stadion juist voor de gezelligheid die ze zelf creëren, paar biertjes erbij.. Het zit gewoon in die mensen om er zo'n spektakel van te maken. Bij Ajax zit dat in veel supporters niet. Die durven zich niet zo te laten gaan, keihard mee te zingen.. Daar wordt niet zoveel bier gedronken.. Persoonlijk zie ik al het verschil met Europees en Eredivisie bij Ajax. Behalve dat het podium anders is, zien veel supporters het denk ook als een soort uitstapje en drinken ze wat meer. Komt de sfeer toch ten goede, terwijl het in het weekend voor de meeste een routine bezoek is..

14 april 2018 om 11:07

Ik heb het eigenlijk ook over supporters (van oa F-Side) die denken dat zij pas moeten gaan supporten als de jongens op het veld het ook goed doen. Dat klopt niet, in mijn ogen ben je dan een enthousiaste toeschouwer. Echte supporters, zoals bij NAC, zetten clubliefde boven resultaat. Zij zullen dus altijd hun club steunen. En dankzij die supporters wordt het voor de spelers heel makkelijk om van een club te gaan houden.

14 april 2018 om 12:15

Dan moet je eens in de Arena gaan kijken.. De F-side is altijd bezig, ongeacht de stand.

14 april 2018 om 12:30

F-Side is het zelfde als de sfeer op vak G/B-side bij NAC in mijn beleving, ik kom regelmatig bij beide clubs. Alleen bij NAC gebeurt het vaak dat, zoals hier boven ook al wordt vermeld, het HELE stadion massaal achter de club gaat staan en gaat zingen. Dit heb ik bij Ajax alleen gezien tegen Twente met het 30e kampioenschap en in Europese duels. Bij NAC heb ik wel eens 90 minuten staan zingen op vak G tegen Dordrecht op maandagavond in de juup, dat is wel een verschil inderdaad!

14 april 2018 om 12:52

Dat is met die nep megafoon?

14 april 2018 om 12:53

Dat is inderdaad het verschil.

En daarnaast is het bij NAC niet geregisseerd. Geen trommels, geen microfoons, geen mensen die met hun shirt uit de verkeerde kant uit staan te kijken en zingen om de rest op te zwepen.

Het gebeurt gewoon 'spontaan'.

Ook in de eerste divisie wekelijks 17000 man, tegen Achilles 29 en FC Oss. Zelfs toen we in de winterstop negende stonden vorig jaar, is iedereen er in Breda achter blijven staan! Ik ben er van overtuigd dat we door de sfeer in het stadion tegen NEC zijn gepromoveerd, dat is ongeã«venaard in Nederland: heel het stadion dat als een blok achter NAC ging staan. Die gigantische overgave ondanks dat we die wedstrijd de onderliggende partij waren: het was nu of nooit.

Het verschil met andere clubs is dat het helemaal uit de supporter zelf komt: geen trommels, geen capo, geen deuntjes bij goals, lichtshows, LED-borden of mascottes. Pure passie vanuit de Bredase supporter. Alles is ongeregisseerd en gebeurd spontaan.

Nogmaals mooi bericht!

14 april 2018 om 11:16

Wekelijks 170.000 man?
Da's wat veel, he! Dat halen ze bij Barcelona of in Zuid Amerika nog niet!

Maar 17.000 is nog steeds heel netjes voor een Juup Clubke!

Veel zin in morgen. Veilig spelen tegen de buurmeisjes en op naar weer een jaar Eredivisie!

14 april 2018 om 11:45

Scherp! Aangepast

Ga als Vitesse supporters regelmatig naar NAC, omdat vrienden daar een seizoenskaart hebben. Fantastische beleving. Al heb ik het dit seizoen tegen VVV ook een mindere sfeer gezien. Ik hoor ze altijd zeggen daar.... "We gaan naar een kroeg en daar wordt toevallig ook gevoetbald". Zo moet je voetbal beleven!

Waarom de kuip en het Feyenoordpubliek steeds zo opgehemeld word snap ik niets van. Zo fantastisch is die sfeer echt niet daar. Dan is NAC inderdaad een stuk beter!

NAC hoort in de eredivisie net als nec

14 april 2018 om 15:35

Omdat?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

NAC Breda

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
14.Excelsior12-13
15.PEC Zwolle11-9
16.FC Groningen10-11
18.NAC Breda8-14
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Karol MetsVerdediger10
Pablo Mari VillarVerdediger10
Menno KochVerdediger10
Arno VerschuerenMiddenvelder10
Mounir El AllouchiMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina NAC Breda.

In de wandelgangen

Dinsdag 20 november
Borussia Dortmund gaat Paco Alcácer definitief overnemen van Barcelona, zo zal de club op 27 november bekendmaken tijdens de aandeelhoudersvergadering. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren