Spaanse bond boos: ‘Hij gedraagt zich als Blatter, dit zijn geen manieren’

Dinsdag, 10 januari 2017 om 14:14Chris Meijer • Laatste update: 13:59

Op de beslissing van de FIFA om het aantal deelnemers aan het WK per 2026 te verhogen tot 48 is niet door de hele voetbalwereld enthousiast gereageerd. Javier Tebas, voorzitter van de Spaanse voetbalbond LFP, haalde hard uit naar FIFA-voorzitter Gianni Infantino.

/

“Infantino gedraagt zich als Blatter. Hij is twee maanden geleden aangesteld bij de FIFA en beloofde ons te raadplegen voor het nemen van belangrijke beslissingen. Dat is niet gebeurd, dit zijn geen manieren”, reageert de Spanjaard in gesprek met L’Equipe. Tebas is geen voorstander van een WK met 48 deelnemers. “Dit gaat grote gevolgen hebben voor de voetballerij. Er zullen meer wedstrijden worden gespeeld én bovendien zullen er meer spelers zijn die uitkomen op het WK.”

“Het is te makkelijk om dit te organiseren zonder de hoofdrolspelers te betalen. De voetbalindustrie wordt onderhouden door de clubs en de competitie, niet door de FIFA”, gaat Tebas verder. “Infantino doet aan politiek. Om verkozen te worden, beloofde hij dat het WK zou worden uitgebreid. Nu komt hij die verkiezingsbelofte na. Deze beslissing wordt zonder onze toestemming genomen en dat maakt ons boos.”


Poll

Is het een goede zaak dat het WK wordt uitgebreid naar 48 deelnemers?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

45 reacties (laatste reactie door garrincah)

Mee eens! Het was de makkelijkste manier om alle stemmen uit Afrika binnen te harken voor The Next Blatter.

10 januari 2017 om 14:37

Niet alleen Afrika maar ook Azië, Zuid-Amerika en Oceanië. Eigenlijk alle landen die niet bij de top 32 zitten.

Meet the new boss. Same as the old boss.

10 januari 2017 om 14:52

Oh wat verschrikkelijk, Infantino laat de overige 160 landen in de wereld ook inspraak hebben.

Valt me toch op dat de Spaanse bond belachelijk goed is in klagen wanneer een dingetje niet hun kant op valt. Infantino gaat ervoor zorgen dat ieder land nog steeds hetzelfde aantal wedstrijden speelt tot een evt finale, dus dat argument kan al de prullenbak in.

En ten tweede: 'dan komen er meer spelers uit op het Wk'? Dus meneer meent hier dat dat een goed argument is. Het is toch juist prachtig dat meer spelers kunnen genieten van aanwezig zijn op het WK? Met 48 landen daar hadden topspelers uit een klein land ook eens kans op een WK. Ik vind het nog altijd zonde dat we Giggs nooit hebben kunnen aanschouwen op een kampioenschap voor zijn land. Of iedereen vond het ook zo erg dat Zlatan er niet bij was drie jaar geleden.

Als Infantino gewoon zijn plan kan doorzetten zullen die zwakke landen er snel genoeg uitliggen, maar hebben ze wel kunnen genieten van een WK (en vooral de bevolking natuurlijk). Overal ter wereld zitten voetbalgekke mensen, laat hen ook op zijn minst een kans geven een WK te kunnen ervaren.

10 januari 2017 om 15:00

Er zijn best verschillende/andere opzets mogelijk om meer landen een kans te geven op kwalificatie, maar om het zonder overleg met de voetbalbonden te doen is een beetje vreemd.

Persoonlijk vind ik dat niet alle voetballanden een gelijke stem zouden moeten hebben, maar dat een stem extra zwaar weegt op basis van de Fifa ranking.
Op deze manier zullen de landen waar voetbal het meeste leeft en waar ze het beste in het spelletje zijn het meeste te zeggen hebben.

Het is nu een beetje alsof Luxemburg een gelijk aantal stemmen zou hebben binnen de EU als Duitsland.

10 januari 2017 om 15:04

Zullen we maar kijken wat Mauretaniã« van schaatsen vindt? Landen die niets voorstellen op voetbalgebied horen minder inspraak te hebben. Dat is logisch.

10 januari 2017 om 15:22

Vond jij het EK zo interessant dan met al die kleine landen? Wat zegt het nou dat je op een WK gespeeld hebt als er zoveel landen mee mogen doen? Dat heeft geen enkele waarde.

10 januari 2017 om 15:37

Voor de fans heeft dat zeker waarde. Er zijn nu landen die eens in de 20 jaar mee kunnen doen aan het WK. Als dat straks vaker kan, dan staan die supporters gewoon op de banken. Voor ons heeft deelname dan minder waarde, dat klopt. Maar dat is een egocentrische benadering.

En trouwens, die kleine landen hebben het afgelopen EK ongeveer voor de enige dosis plezier gezorgd. De grote landen waren allemaal prut in het kwadraat.

10 januari 2017 om 15:40

Wales deed nooit mee. Hebben halve finale gehaald. Vind je dat niet prachtig als voetballiefhebber? Dat je niet met zijn allen bij Real Madrid en Barcelona moet spelen om mee te kunnen doen voor winst?

10 januari 2017 om 16:14

Wales heeft gewoon een sterk team met een absolute wereldtopper en Ramsey is ook fantastisch voor Wales, maar je gaat straks toch niet naar Suriname - Tanzania kijken?

10 januari 2017 om 15:13

Niet mee eens, de Spanjaarden hebben waarschijnlijk zelf die Infantino gekozen (en bijvoorbeeld niet een Van Praag die ik toch integerder inschat). En in het voetbalwereldje ga je echt geen mensen geloven op de blauwe ogen hahah.

Aan de ene kant vind ik Infantino ook een Blatter 2.0 in zijn manier van voorkomen en manier van handelen. Het lijkt er steeds meer op dat de Fifa door gaat met het uitmelken van de voetbalindustrie om zoveel mogelijk geld te genereren.

Echter moet Tebas ook niet zeuren. Er worden meer wedstrijden gespeeld maar per land worden de wedstrijden niet meer. 7 maximaal als je tot finale komt.
Meer spelers op het WK lijkt me niet zozeer een probleem. De voorbereidingen van de clubs zullen erop aangepast moeten worden. De clubs zijn vrijwel altijd de lul met interland voetbal, daar ontkom je niet aan. Ze moeten vooral zorgen bij de Fifa dat het WK niet veel langer duurt, dus dat er vooral in de poulefase meer wedstrijden op een dag gespeeld worden.

10 januari 2017 om 14:36

Je speelt toch ook meer kwalificatie wedstrijden? Elke dag dat een speler voor zijn land uitkomt en niet voor zijn club, dient de bond een vergoeding aan de club te betalen

10 januari 2017 om 15:38

Er plaatsen zich toch gewoon meer landen in een kwalificatie-poule?! Dan wordt het aantal wedstrijden toch niet per definitie meer. Hooguit 2 play-offs wedstrijden in sommige gevallen, maja wil je je plaatsen of niet?

Ze moeten het club voetbal ook niet te groot maken. Je weet als club zijnde als je international binnenhaalt dat je hem af en toe kwijt bent en dat de fysieke belasting op zo'n speler hoger zal zijn. En ja je krijgt betaald door de club en niet door een land, dat begrijp ik wel maar voor een land uitkomen en voetballen moet een gevoel van trots geven die niet beloont hoeft te worden met geld.

Als we zulke geldstromen tussen bonden en clubs gaan invoeren dan is het voetbal een nog ergere financiã«le speelbal.

Het afgelopen EK was ook al geen succes met die kleine landjes die ertussen zaten.. op deze manier gaat men sommige wedstrijden overslaan. Met alle respect, maar (ik noem maar wat) Nieuw-Zeeland tegen Costa Rica of Canada tegen Albanie ga ik niet zitten kijken.

En de beste 11 van de finalisten zullen moe zijn als ze aan de finale beginnen.
Het moet wel speciaal blijven om een eindronde te halen.

10 januari 2017 om 15:41

De kleine landen waren het enige leuke op het afgelopen EK. De grote landen bakten er helemaal niks van. Ik geloof dat ik 1 goede wedstrijd van Frankrijk heb gezien, en een van Duitsland. De rest van de grote landen was niks.

En als Nieuw-Zeeland tegen Costa Rica op het programma staat, dan kijk je toch niet? Er zijn zat andere wedstrijden, en de slechte landen vliegen er toch wel snel uit, dus de grote landen komen elkaar vanzelf tegen.

Volgens mij liggen de enige goede argumenten op het terrein van vermoeidheid van spelers. je wil dat topspelers nog een sprintje kunnen trekken, ook als ze 6 of meer wedstrijden op het WK hebben gespeeld. Dat kan in het gedrang komen als het toernooi te groot wordt.

10 januari 2017 om 15:44

Je speelt evenveel wedstrijden tot de finale dus dat flut-argument kan de prullenbak in Rodybboss.

Het is niet erg dat jij sommige wedstrijden overslaat, zolang er maar interesse is vanuit een acceptabel gedeelte van de wereld zijn zulke wedstrijden gewoon een toevoeging voor een WK. Deze landen zullen daarnaast hooguit maar 2 wedstrijden spelen als ze niet presteren dus zoveel ''mindere'' wedstrijden zal je niet hebben.

10 januari 2017 om 15:46

Nou, kijk eens aan, als het aantal wedstrijden niet toeneemt dan is het helemaal geen probleem. Het heeft allemaal heel veel weg van een grote Eerste Wereld-klacht. Wij willen ons exclusieve voetbalfeestje niet delen met kleinere landen.

10 januari 2017 om 15:55

Ik had je reactie hierboven nog niet gezien voordat ik mijn reactie typte, maar volgens mij liggen wij volledig op éã©n lijn haha

10 januari 2017 om 17:29

Exclusief voetbalfeestje? Er doen er al 32 mee, weinig exclusiviteit. Laat ze dan allemaal maar mee doen.

10 januari 2017 om 16:23

Geen succes volgens wie?
Alle zogenaamd kleine landen hebben volgens mij echt wel laten zien dat ze mee kunnen!
Ik bedoel Albaniã«, Wales, Ijsland... hebben een voortreffelijke Ek gespeeld!

En neen! ze zullen niet moe zijn! Lees nou aub een artikel!
Namelijk aantal matchen blijven zoals ze nu zijn.
Format verandert maar inhoud niet echt

10 januari 2017 om 19:13

Nee Garrincah dat hebben ze niet. Maar door de overvolle kalender zijn de topspelers gewoon niet meer top en kunnen hardwerkende teams nog iets betekenen omdat daar minder topspelers spelen, die frisser zijn

Het niveau was om te huilen op het EK. Niet éã©n wedstrijd is mij blijven hangen. Leuk hoor de zingende Ijslanders maar ik wil vooral onder de indruk van een team raken omdat goed voetbal spelen en geen van de teams, die je noemt hebben dat nu echt gedaan. Hooguit Wales bij vlagen. Niet te spreken over Albanie, al betaal je me dan ga ik geen wedstrijden van hen bekijken. Het is gewoon kwaliteitsarm.

Clubs betalen nog altijd de spelers en een groter wk betekent gewoon een langer toernooi incl voorbereiding ben je je spelers gewoon ruim 2 maanden kwijt daarbij hebben spelers ook vakantie nodig dus reken er nog maar 3 weken bij. dat is gewoon 3 maanden, gaat de fifa de salarissen betalen met de winsten die ze boeken door meer wedstrijden?.

Ik ben ook zeker geen voorstander van een uitbreiding, want ik verwacht dat de meeste plaatsen richting Azië en Afrika gaan wat het niveau van het wk flink zal afnemen. Maar infantino heeft hierdoor mooi zijn volgende termijn als president mee veilig gesteld. Hoe kan je als voetballiefhebber nou voor dit plan zijn? Je ziet steeds maar weer dat fifa beslissingen neemt die in het voordeel zijn voor hunzelf of hun portemonnee en niet voor het belang van het voetbal

10 januari 2017 om 16:16

Africa heeft genoeg sterke voetbal landen die zeker iets zouden toevoegen denk aan: Ivoorkust,Kameroen,Egypte,Marocco,Tunesie.

10 januari 2017 om 19:17

Op papier ja maar op papier win je geen toernooien. Ze komen geen van allen verder dan de 8e finale op een heel enkele uitzondering na. Sinds 1998 zijn er 5 afrikaanse landen de groepsfase doorgekomen, waarvan 2x de kwartfinale gehaald.

Wordt tijd dat de bonden en clubs zich eens ontdoen van dit corrupte bedrijf. Het is wel niet goed voor de mondialisering of de ontwikkeling van de sport in kleinere landen maar so be it. Dit werkt niet meer. Alles voor het geld. Bij de volgende verkiezingen wordt er weer de belofte gedaan voor meer landen om zieltjes te winnen, tot iedereen die het kan betalen mag mee doen op een WK. Lekker paar maanden voetballen en clubs die hun spelers kwijt zijn.

Tebas zou eerst eens iets aan zelfreflectie moeten doen. Verwijten maken aan het adres van Infantino maar ondertussen er zelf een zooitje van maken in eigen land. Tal van Spaanse clubs zijn totaal niet te spreken over Tebas en Lfp. Clubs als Sevilla, FC Barcelona. Athletic Bilbao betichten hem van partijdigheid, vinden de kwaliteit en het presteren van de scheidsrechters schrijnend en zijn niet altijd gecharmeerd van zijn uitspraken.

OT: ben persoonlijk ook geen voorstander van een WK met 48 teams. Veel wedstrijden worden daardoor irrelevant. Ik vind het wel leuk dat er meer Afrikaanse teams op het WK zullen verschijnen want ik merk dat steeds meer Afrikaanse topspelers in de Europese competities spelen en de kwalificatie voor het WK in Afrika erg zwaar is geworden daardoor.

10 januari 2017 om 15:44

Op dat tweede punt: waarom is het erg als er meer irrelevante wedstrijden komen? De slechte landen vallen vanzelf af, en dan komen de relevante wedstrijden vanzelf wel.

Wij zijn als Nederlanders verwend, want wij zijn bij 4 van de 5 Wk's toch wel aanwezig. Andere landen willen ook zo'n feestje, en waarom zou dat dan niet kunnen door het toernooi groter te maken? Ik zie het bezwaar niet, behalve op het punt van vermoeidheid van spelers.

10 januari 2017 om 16:03

Mister Objecti

Als jij zegt dat wedstrijden irrelevant zullen worden dan is een bijpassende vraag: voor wie?
zaken vanuit een Europese bril bekijken geeft geen recht tot alles vast te pinnen aan deze perspectief. En zoals je zegt ik denk dat kwalificaties in Afrika de zwaarste zijn! Ieder keer weer minstens 4 top Afrikaanse ploegen die echt wel kunnen meedoen op een WK blijven thuis!

10 januari 2017 om 19:22

Ja echt top die Afrikaanse ploegen maar liefst 5x de 2e rondes gehaald de laatste 5 wk's, en 2x een kwartfinale gehaald. Nee, berg je maar voor de Afrikaanse ploegen.

Misschien moet jij gewoon eens een bril opzetten en de feiten eens bekijken dan kom je tot de conclusie dat Europa en Zuid-amerika het wk maken. Dus luisteren naar de continenten, die het wk maken want zonder die landen is er geen wk.

Tebas die over manieren praat. Dat die dikke fascist z'n smoel eens houdt en zich met zijn eigen zaken bezig houdt. Wat een knurft is dat.

Ik ben zelf geen fan van het idee, maar aan de andere kant kan ik me voorstellen dat veel landen ook graag een deelname zouden willen. Het WK is geweldig op het moment dat er een hoge entertainmentwaarde aan vast zit, maar dat kan 'm ook zitten in stunts van sympathieke landen zoals Ijsland of Wales van het afgelopen EK.

Ik vraag mij of er nu veel meer wedstrijden irrelevant gaan worden in vergelijking met vorige Wks.
Als je uitgaat van 48 deelnemers en 7 wedstrijden wat ga je dan krijgen? 16 poules van 3 deelnemers waarvan er 2 doorgaan? en dan knock-out fase? Op vorige WKs (en Eks) had je vaak dat de laatste poulewedstrijden voor "spek-en-bonen" waren, dat heb je dan niet meer.

De gedachte van Infantino zal denk ik vooral zijn, dat nu meer Aziatische en Afrikaanse landen kunnen deelnemen aan het WK , wat vanuit die landen vooral meer media aandacht en geld oplevert.
En natuurlijk stemmen voor zijn volgende herverkiezing.....

Twee dingen:
1: Mensen die hier roepen dat ze de matchen niet gaan zien, dat is een recht. Niemand verplicht je.
Ieder jaar zijn er een aantal toplanden die een toernooi missen, wat gewoon jammer is.. kuch kuch Nederland, Nigeria, .. wat vooral opvalt zijn veel mensen die een soort superioriteitsdunk lijken te hebben jegens zogenaamde lager voetballanden. Ieder voetbal fan heeft recht op het zelfde voetbalgeluk als een ieder voetbalfan waar dan ook ter wereld. Landen als Wales, Egypte, Venezuela,... verdienen het om eens hun kunnen te tonen op wereldformaat!
2: Speler zullen niet worden overbelast en clubs vinden hier zeker wel iets op.

10 januari 2017 om 17:30

Als je als land goed je best doet in de kwalificatie poule mag je vanzelf naar het WK. Daar hoef je geen kunstgrepen voor nodig te hebben zoals deze.

10 januari 2017 om 19:26

@garrincah: elke comment van je slaat nergens op en vaak totaal bezijden de waarheid. Het feit dat je Nigeria als topland aanduid is totaal hilarisch en domweg ridicuul. Hiermee laat je zien totaal niet naar de feiten te kijken. Zeg dan gewoon 'ik vind een wk met 48 landen leuk' Prima, dat is een mening. je probeert met argumenten mensen tegen te spreken maar je komt niet verder dan wat gebrabbel zonder enige basis.

13 januari 2017 om 01:46

@rolo
fijn dat je er werk van maak om mijn comments te lezen.
De feiten zijn dat je in groep B zit met Nigerie, Kameroen, Zambie en Algerije. In het Afrikaanse voetbal allemaal grote namen!
Feit is dat alleen 1 van hen door zal gaan. Terwijl de beste nummers... van Europa en Z-Amerika barrages mogen spelen !

Feit dat je Nigerie geen Afrikaanse topland vindt zegt misschien genoeg over jouw verstand van zaken. Ze beschikken in de verdediging over een matige rif, maar verder hebben ze prima middenvelders en dito aanvallers.

"zonder enige basis" dan mag je dit gerust aan tonen, met een basis.

10 januari 2017 om 21:08

Dat "recht" van de Welshe, Egyptische en Venezolaanse fans is zwaar overtrokken. Als die landen het WK willen halen, moeten ze maar beter hun best doen. Venezuela heeft meer dan 30 miljoen inwoners en Egypte zelfs meer dan 80 miljoen. Dan moet je toch wel een groepje van 23 mannen kunnen vinden die een beetje tegen een bal kunnen trappen? Ik bedoel, ons lukt het ook met onze 17 miljoen inwoners, of de Belgen met hun iets meer dan 11 miljoen. Wat zeg ik? Zelfs Kroatiã« is er regelmatig bij met nog geen 5 miljoen inwoners in het land.

Met het aantal van 32 landen op het WK is helemaal niks mis. Als meer landen het WK willen halen, moeten ze investeren in betere jeugdopleidingen en voetbalinfrastructuur zodat ze ook de spelers hebben om op een WK mee te kunnen.

13 januari 2017 om 01:54

Beter hun best doen? Wat denk je dat George Best, Weah, Giggs... allemaal deden met hun land? Niet hun best doen? Dat jouw opinie druipt van een soort meritocratische sfeer kan ik nog inkomen gezien dat je in een samenleving leeft dat jouw heeft wijsgemaakt dat structuren er niet toe doen, zo lang jij maar hard genoeg werkt komt het goed. Lukt het niet dan heb je vast niet hard genoeg je best gedaan.

Vergelijking met het aantal inwoners is puur nonsens, hoewel dat statische gezien qua kansen berekening kan kloppen, laat je alles wat te maken heeft met toeval, socio-economische en of politieke toestand in die landen buiten beschouwing.

Landen die nu al een voorsprong hebben economisch, structureel en qua geschiedenis bouwen daar verder op. Dus dat gelul over beter je best doen heeft er niks mee te maken.
any how een WK met 48 landen is er, vind je het niet kunnen? stop dan met voetbal kijken of geniet van 't spel. Want zoals al duidelijk aangegeven spelers zullen geen extra matchen spelen in dit systeem. Uitbreiding in teams niet in het aantal wedstrijden.

Meer landen op een WK is voor de deelnemende ploegen een non-probleem. Ik kan het niet anders zeggen, het is klagen om het klagen - de taart van de tv-inkomsten wordt met meer landen verdeeld, maar de grote landen zouden zich diep moeten schamen als ze daarover gaan klagen.

Voor wie het wel een probleem is, is het organiserende land. Meer ploegen betekent hogere organisatiekosten, meer security, meer verkeer, meer alles. Dit maakt het organiseren van een WK steeds moeilijker, en dat is wel een serieuze zaak. We zullen dan nooit meer een Mexico of Zuid-Afrika meer krijgen, en de groep landen die het kan organiseren vallen dan in twee groepen - de allerrijkste landen, en de autoritaire landen die het als nationaal prestigeproject zien.

Als hij belooft heeft te overleggen en hij doet dat niet dan is dat natuurlijk niet zo mooi. Het idee zelf is nog niet zo slecht. Je hebt 1 poulewedstrijd minder en 1 knock-out wedstrijd meer. Over het algemeen zijn de knock-out wedstrijden toch het leukste. Daarnaast kun je je als land bijna geen misstap in de poule permitteren. Het aantal wedstrijden voor de winnaar blijft gelijk, dus er is niet meer overbelasting.

Je gelooft toch zelf niet dat het is om kleinere landen een kans te geven zeker? Lachwekkend gewoon.

De enige reden is omdat landen met een grote bevolking (nigeria, China, Indiã£â«, Japan, Rusland,etc...) meer kans te geven om zich te kwalificeren of hen in het geval van pakweg de VS minder kans te geven om kwalificatie te missen. Op die manier gaan er veel meer mensen naar het tornooi kijken meer wedstrijden/landen = veel hogere tv-rechten.

Al die zever van kleine kansen te geven is gewoon een reden om hun beslissing te rechtvaardigen. Niets meer, niets minder.

Benieuwd hoeveel landen zich straks nog aanmelden om een WK te gaan organiseren. Je moet het WK immers in dezelfde 4 weken afwerken wat dus betekent dat je meer grote stadions nodig gaat hebben. Het gaat het organiserende land ook veel meer kosten. Maar daar zal de Fifa vast al wel aan gedacht hebben neem ik aan (kuch).

Betekent dat geen kwalificatierondes meer in Zuid-Amerika? Stuur ze gelijk naar het WK. Ik vind uitbreiding ook niks hoor. Het maakt het wk er niet mooier op.

Ik ben ook geen voorstander van het systeem.
Maar jongens, we vergeten 1 ding.
De kans is groot dat we dan een WK met Nederland zien.

Persoonlijk zie ik dit dan wel weer graag. Bij het EK heb je veel landen die er eigenlijk niet thuis horen. Maar op het WK zijn er altijd wel landen die het WK missen die er eigenlijk bij horen. Maar dit zal niet de reden zijn dat ze het doen. Het heeft natuurlijk allemaal met geld te maken.

Leuk als je als Vietnam supporter naar het WK gaat.
Spanje - Vietnam 9-0 Mexico - Vietnam 7-0
Dat was dan je WK ervaring.
Treurige beslissing dit.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Zondag 25 juli
Noni Madueke heeft zich in de kijker gespeeld bij Crystal Palace en Leicester City. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren