Van Basten is geklaag zat en kijkt naar rugby: ‘We kunnen ervan leren’

Zaterdag, 24 december 2016 om

De FIFA bekijkt of het mogelijk is een spelregelwijziging door te voeren waarbij het mogelijk is dat alleen de aanvoerder van een ploeg met een scheidsrechter mag praten. Marco van Basten, bij de wereldvoetbalbond verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling binnen de sport, laat aan de BBC weten dat het idee is afgekeken bij het rugby.

/

In de rugbysport mag alleen de aanvoerder met de scheidsrechter praten. Als de aanvoerder iets vraagt, moet de arbiter ook helder en duidelijk antwoord geven. De andere spelers bemoeien zich niet met de leiding. “We kunnen van iedere sport leren, en zij van ons, maar wij moeten dit probleem aanpakken”, zegt Van Basten.

“Er zijn veel spelers die tijdens een wedstrijd klagen bij de arbitrage. Ik weet zeker dat het gedrag van de spelers beter kan. We proberen een zetje in de juiste richting te geven”, aldus de Nederlander, die ook een voorstander is van een videoscheidsrechter. “We moeten de scheidsrechters helpen. We willen een mooi product neerzetten. Dynamisch, spannend, maar ook eerlijk.”


Poll

Het zou een goed idee zijn om alleen de aanvoerder te laten praten met de scheidsrechter


Gerelateerd

21 reacties (laatste reactie door njfromvol)

Is volledig terecht. Elke beslissing wordt in twijfel getrokken. Het is gelijk een voorbeeld voor de amateurs want daar krijg je toch soms plaats vervangende schaamte van wat ze daar allemaal uitkramen. Ik zeg doen!!

24 december 2016 om 11:44

Op zich zou je best kunnen invoeren dat als je langer dan bijvoorbeeld 15 seconden ligt, je verplicht voor vijf minuten buiten het veld behandeld moet worden, ongeacht de resterende tijd van de wedstrijd.

24 december 2016 om 15:53

Stel dus dat de speler in kwestie werkelijk geblesseerd is dan benadeel jij dus het team dat eigenlijk schade heeft opgelopen en bevoordeel je de schoppende partij. Kan Guardado helemaal zijn gang gaan.

25 december 2016 om 12:26

Als een speler werkelijk geblesseerd is moet die toch ook sowieso behandeld worden? Dat gebeurt ook buiten de lijnen. Heeft een speler pijn, kan hij best ff op de grond liggen, maar op een gegeven moment krijg je de keuze "opstaan en pijn verbijten" en "buiten de lijnen behandelen"

Gelijk invoeren. Dit is éã©n van de redenen dat ik steeds minder naar voetbal kijk.

Zeker mag het beter, maar als je de scheidsrechters betere beslissingen laat nemen heb je minder geklaag. Maar Van Basten komt wel met goede initiatieven, onze sport is eindelijk in ontwikkeling

Pak dan ook het aanstellerige gedrag van de spelers aan. In datzelfde rugby liggen ze ook niet als een stel mietjes over het gras te rollen als ze denken geraakt te zijn. Vaak genoeg dat een speler een bijna dood ervaring faked en als de scheids niet reageert dat ie dan weer volop mee doet. Dat soort spelers verplicht 5 minuten blessure behandeling buiten het veld.

Raar dat Van Basten hier over begint. Wie herinnert zich nog zijn woede uitbarsting tegen de 4e man tijdens Feyenoord - Heerenveen?

Voetbal is emotie, klagen hoort daar bij. Al moet het natuurlijk wel binnen de perken blijven. Al moet het ook niet zo zijn dat bij het eerste beste stukje commentaar van een speler die niet de aanvoerder is er een kaart getrokken wordt.

24 december 2016 om 11:15

Het kan iedereen toch wel eens overkomen. Daarbij staat een 4e man ook daar om tekst en uitleg te geven over de beslissing van de scheidsrechter. OT: Van mij mag dit zo snel mogelijk ingevoerd worden en ook lekker met kaarten strooien ervoor. Ben zelf ook het type dat tegen een scheids in gaat, maar vind het eigenlijk te gek voor woorden.

24 december 2016 om 11:47

In het amateurvoetbal vind ik het altijd echt goed werken als de scheids je een waarschuwing geeft bij de eerste vorm van protest, anders tien minuten buiten het veld. Alleen de aanvoerder trekt z'n mond open. Ik stoor me ook aan alle protesten op tv, vind wat bijvoorbeeld Nijhuis doet echt een sterk initiatief.

24 december 2016 om 12:07

Ja, het is alleen verdomd moeilijk je mond te houden als je jarenlang aanvoerder was en dan ineens niet meer. Maar zoals ik zelf al zei: keihard aanpakken dat geprotesteer en die schwalbes nog keiharder aanpakken (schorsing achteraf).

Blijf het lastig vinden. Als je als speler een flinke trap krijgt of bijv. een elleboog dan is een emotionele reactie richting speler/scheids meer dan logisch. Alsof je dan richting je aanvoerder rent of schreeuwt om te vertellen dat het een idiote actie is. Een scheids moet gewoon goed onderscheid kunnen maken tussen een emotionele reactie en de rest. Te lang door blijven zeuren, elke keer weer klagen etc. Een aanvoerder kan niet altijd zien wat er precies gebeurd is dus kan ook niet handelen daarnaar.

24 december 2016 om 11:49

Ik denk dat alle negatieve dingen die je ermee vermijdt, het onnodig zeuren en om kaarten vragen terwijl er niets gebeurd is, makkelijk opwegen tegen die ene keer dat de arbitrage een overtreding over t hoofd ziet.

Ik heb jarenlang gewaterpolood. Als je bij wijze van spreken een wenkbrauw optrok naar de scheidsrechter had je al een uitsluiting te pakken. Als je dat consequent doorvoert (bij polo mag je na 20 seconden weer terug maar dan heb je vaak in die tijd wel een goal tegen te pakken), wordt er echt niet meer richting de scheidsrechter gereageerd.

24 december 2016 om 15:55

Waar heb je gespeeld? Overigens zie je het ook bij het polo toenemen, maar er wordt nog wel steeds kordaat tegen opgetreden.

24 december 2016 om 16:48

Vzc, maar kom er al bijna 10 jaar niet meer, dus misschien mis ik wat.

Ik wordt vooral moe van dat kolderiek geprotesteer van Jan en Alleman. Schieten zelf de bal over de zijlijn en de hand gaat meteen omhoog en lopen snel naar de bal om hem te nemen, Verder natuurlijk het plichtmatige protesteren na een duidelijke overtreding en en het ovedreven 'lachen' na een scheidsrechterlijke beslissing.

Die jongens in het zwart zijn onderdeel van het spel en doen hun best en dat mag best eens mis gaan (liever niet natuurlijk), maar ik zie ook zat mislukte passes, voorzetten en schoten op doel van spelers die ook hun best doen....

Het liefst heb ik dat ze de videoschridsrechter invoeren zoals ze bij hockey doen. Dan kan je je 2 keer beroepen of de videosceidsrechter en als je gelijk krijgt behoudt je je 2 keer videoschridsrechter, maar als het fout hebt gaat kan je je 1 keer minder beroepen hierop. Ik denk dat je spelers als alba dan ineens veel minder vaak naar de scheidsrechter ziet rennen.

En bij nog blijven protesteren hup 10 meter vooruit vanaf de positie waar de vrije trap gegeven was

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland
213 fans
Coach, 54 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 25 juni
De transfer van Pablo Sarabia naar Paris Saint-Germain is in kannen en kruiken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren