Amsterdamse voetbalhumor trof Sibon: ‘De doos zat vol met stenen!’

Vrijdag, 14 oktober 2016 om

Gerald Sibon maakte in de zomer van 1997 de overstap van Roda JC naar Ajax. In Amsterdam had de lange spits moeite om aan te haken op de trainingen. Het niveau lag hoger dan hij gewend was. Zijn ploeggenoten zagen dat al snel. In plaats van hun nieuwe aanvaller de helpende hand uit te steken, haalden de Ajacieden een grap met hem uit.

/

“Al na een paar trainingen zagen we dat Gerald tijd nodig had om zich aan te passen”, schrijft oud-Ajacied Mario Melchiot op zijn eigen website. Tijdens partijspellen kon Sibon niet mee met het hoge niveau en viel hij door de mand. Hij was telkens een stapje te laat en werd gedold door zijn nieuwe ploeggenoten. “Toen de training afgelopen was, zag hij eruit alsof hij niet wist wat hem was overkomen.”

Spelers die in het partijspel bij Sibon waren ingedeeld, waren niet blij met hem. Trainingspartijen werden verloren en daar wilden de Ajacieden verandering in brengen, met een flinke dosis voetbalhumor. “We zagen Gerald op zijn stoeltje zitten toen Richard Witschge, de clown van het team, naar hem toe ging en zei: ‘Je moet meer gaan leren over het spelletje want het gaat te snel voor je. We krijgen morgen allemaal een televisie, dus dan heb je geen excuses meer en ben je klaar om alles te begrijpen van de training.’ Sibon zei: ‘Ik heb meer dan dat nodig, maar het is een begin.’ ‘Mooi, de televisies krijgen we binnen een paar dagen.’”

/

Twee dagen later vond Sibon het vreemd dat slechts vier spelers een grote doos kregen. “Waarom krijgt niet iedereen een televisie?”, vroeg Sibon. Witschge maakte hem duidelijk dat sommigen een dag eerder al een televisie hadden gekregen, anderen op die bewuste dag, onder wie Sibon. De spits had speciaal de auto van zijn vrouw meegenomen om de televisie in te laden. Een aantal ploeggenoten hielpen Sibon met het inladen van de televisie, de doos was immers erg zwaar.

De volgende ochtend nam Witschge het woord in de kleedkamer voorafgaande aan de training: “Wie vandaag in het team van Gerald zit, die heeft een probleem. Hij heeft zich namelijk goed voorbereid. Vertel maar, Gerald.” Waarna een boze Sibon het woord nam: “Ik heb er gisteren een eeuwigheid over gedaan om die zware doos naar binnen te krijgen. Hij zat vol met stenen!” Volgens Melchiot lag iedereen in een deuk. "We konden niet geloven dat hij echt zou denken dat we zo maar televisies zouden krijgen om meer te leren over de training."Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door jaakke)

Hahahahahah geweldig dit

Haha, heerlijk...ben benieuwd naar de reactie van Gerald zelf. :D Het word niet altijd door iedereen gewaardeerd, toch zijn dit soort dingen denk ik belangrijk voor de building van een team. Net als Zlatan toen bij Galasek deed, mooie geintjes.

14 oktober 2016 om 09:25

Het verhaal van Zlatan en Galasek ken ik niet. Vertel eens?

14 oktober 2016 om 10:01

Hij had Galasek in een prullenbak gedaan(een grote), was erop gaan zitten en heeft doodleuk een interview gegeven.

Hnahaa altijd leuk zulke verhalen. Kan niet vaak genoeg geplaatst worden.

Prachtige voetbalhumor toch. Wel behoorlijk naïef van Sibon. Ik kan die kleedkamer grappen wel waarderen.

Nou als een balotelli of elia dit hadden gedaan dan hadden jullie het niet geweldig en grapig gevonden

14 oktober 2016 om 09:39

Ik ben ook sceptisch over de manier hoe hij door de groep en in het bijzonder door de ervaren Witschge zo snel al belachelijk werd gemaakt ten overstaan van de hele groep.

Afgezien van het vraag of het grappig is, is het de vraag of het je zo met een verlegen nieuweling om moet gaan. Ik had het een stuk stoerder gevonden van Witschge als hij een aan hemzelf gelijkwaardiger slachtoffer had uitgezocht voor zijn humor. Nu is het in mijn ogen meer treiterij zoals het er op de middelbare school gepest wordt met alle trieste gevolgen van dien

Sibon was een schuchtere jongen uit Drente, die nog erg moest wennen aan Amsterdam, Ajax en de hardere westerse mentaliteit. Voetballend ging het technisch en tactisch nog allemaal een paar tandjes veel te snel voor hem. Dat maakte hem ook een heel gemakkelijke en voorspelbare prooi in de groep om te mangelen en belachelijk te maken. Zo'n nieuweling uit de provincie is natuurlijk veel meer gebaat om gesteund te worden.

Sibon heeft zijn spitsenkwaliteiten en scorend vermogen ook nooit waar kunnen maken en bleef in zijn periode bij Ajax ook altijd die schuchtere en bescheiden jongen. Ik vraag me af hoe het was verlopen als zijn ploeggenoten hem niet al de eerste dagen na zijn aanwezigheid zo hadden gepest. Ik vond Sibon destijds een leuke aankoop, masr vroeg me af waarom hij bij Ajax niet uit de verf kwam, ondanks zijn torinstinct en technisch vermogen. Na deze anekdote begrijp ik meer waarom hij bij Ajax mislukte.

Dat is geen azijnzeiken of iets dergelijks, zoals er hier al snel geroepen wordt. Ik heb het idee dat nieuwe jongens bij Ajax op een meer sociale manier in de groep worden opgevangen dan toen, gelukkig ook maar. Daar heb je uiteindelijk als selectie veel meer profijt van.

14 oktober 2016 om 09:54

Haha gast hoe oud was sibon toen hij bij Ajax kwam? Ik gok 29? Het is geen puber die voor het eerst naar de middelbare school gaat.

14 oktober 2016 om 10:16

Hij was 23 jaar toen hij bij Ajax kwam. Ik ben het wel met buitenspelval eens hoor, flauw om een nieuwe speler zo te behandelen, meer gedrag voor op de middelbare school, onderbouw, vmbo ofzo. Er wordt door de club geld gestoken in nieuwe spelers, dan is het minste dat je kan doen als nieuwe collega's hem een beetje welkom heten. Daarbij was Mario Melchiot bij Ajax ook geen topper toentertijd, iedereen was hoogst verbaasd dat Chelsea hem gratis oppikte en zat het eerste jaar ook vrijwel alleen maar op de bank.

14 oktober 2016 om 10:18

23 jaar was hij. Een simpele Googleactie en je had niet hoeven gokken. Maakt je gehele post direct overbodig eigenlijk..

@buitenspel

Volledig mee eens, dit soort acties werken eerder averechts op het zelfvertrouwen van een nieuwe jonge speler dan dat dit motiverend zou werken. Beetje laffe actie van Witschge.

14 oktober 2016 om 10:21

Dat gok je verkeerd. 23 jaar was hij. En emotioneel nog niet volwassen.
Bovendien maakt leeftijd niet altijd uit als het om pesterij en treiterij gaat door de gangmaker van de groep. Die krijgt al snel de groep mee.

Ook in de volwassenen wereld worden er op werkplekken volop personen slachtoffer van dit soort trieste excessen. Mensen wordt structureel het leven zo zuur gemaakt, ze wordenlijdend voorwerp van spot en pesterij, met hele vervelende gevolgen, zich ziek melden, onslag nemen of depressieve of zelfs met suïcidale gedachten krijgen. Je onderschat de gevolgen schromelijk.

Daar kun je hartelijk om lachen zoals jij doet en denken dat het alleen bij brugklassers of middelbare scholieren voorkomt, maar de realiteit is vaak anders. Niet iedereen is mentaal even sterk opgewassen tegen pesterijen.

14 oktober 2016 om 11:10

In het voetbal moet je mentaal juist hard zijn om wat te kunnen bereiken, wat er in de kleedkamer gebeurt moet daar ook blijven.
Dit is ook niet echt een pesterijtje, meer een dolletje van de jongens.

Je reactie doet geloven alsof Sibon continue gepest wordt, dit staat ook nergens in het verhaal.
Er zijn mensen die behoorlijk kunnen overdrijven in zijn/haar verhalen, en jij bent daar een van.

Ook een van de problemen van de huidige samenleving in Nederland dat wij te soft zijn en nergens meer tegen kunnen.
Helaas zijn er typetjes zoals jij die te soft zijn en overal een heisa van maken.

Zonde maar goed.

14 oktober 2016 om 11:42

Ieder heeft een ander karakter, m'n beste sneeuwvlokje. Zo ook voetballers. Niet iedereen heeft baat bij een harde hand. Er zijn er ook, die een aai over de bol nodig hebben. Er zijn Sibonnen en Zlatan's.

Wat voor de één een lolletje is, kan voor de ander een ultieme vernedering zijn en het gedrag en/of zijn carrièreverloop bepalen. Het hoeft toch niet altijd met bravoure en hardheid? Als Dennis Berkamp in Sibon's schoenen had gestaan, dan hadden we wellicht nooit de Bergkamp gekend zoals zijn carrière heeft gehad.

Lolletjes zijn leuk voor de één, maar niet per definitie voor degene, die dat ondergaan. Sommigen worden er harder van, anderen gaan zich terugtrekken en kruipen in hun schulp. Mij best als jij mij en mij 'verhalen' als overdreven neerzet en 'typetjes' als ik slap en soft vindt. Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde, sergeant sneeuwvlokje.

De eerste schreden in de kleedkamer zijn denk ik van groot belang voor het vervolg van een carrière bij een club. Als zo'n Sibon al niet gewenst is, omdat hij voetballend niet meteen mee kan komen en men hem liever niet bij de partijtjes in het team ziet, dan is die bedachte harde grap om bewust te kwetsen hoogstwaarschijnlijk bepalend voor zijn plek in de hiërarchie voor de rest van zijn Ajax-tijd geweest.

Sibon kwam in de media altijd over als zachtaardig, vriendelijk en bescheiden, die zal niet meer van zich afgebeten hebben tussen de Amsterdamse branie en grote mond cultuur. Of hij twee jaar lang het voorwerp van spot en hoon is geweest beweer ik niet, maar het zal me niets verbazen als dat (zonder overdrijving) niet ver vanaf lag.

14 oktober 2016 om 12:13

Vind het een beetje vreemd dat er op deze humor van Witschge zo gereageerd word. Ja Witschge stond bekend om zijn "flauwe" humor maar wist ook wie het kon hebben en wie niet. Sibon was tegen dit soort spelers echt wel opgewassen en deed zelf ook vaak zat een duit in het zakje.

14 oktober 2016 om 12:28

Ik kan me in de tijd van Sibon bij Ajax herrineren dat hij een timide jongen was en hij juist moeite had met de cultuur. Zijn mentale gesteldheid was toen geregeld een item in de media. Op latere leeftijd hebben we ook een andere Sibon leren kennen.

Wat Richard Witschge betreft staat me bij, dat de verhalen over zijn humor vaak over de rug van anderen ging en niet iedereen altijd blij werd van de streken van de aanvoerder van de patatgeneratie.

14 oktober 2016 om 12:36

"later hebben we een andere Sibon leren kennen". Precies. En dat heeft hij geleerd bij Ajax. Dus die acties waren wel degelijk zinvol.

14 oktober 2016 om 13:05

Dat is een makkelijke, maar verkeerde conclusie lijkt me. De persoon Sibon heeft een zachtaardig karakter en kwam al jonge Drent via Twente, Venlo en Kerkrade terecht in een harde Amsterdamse machocultuur, waar hij zeker op die leeftijd niet in thuishoorde. Hij werd timide en kon er niet aarden.

Daarom was het goed, dat hij een andere omgeving (sheffield Wednesday) vond waar hij opbloeide. Humor had hij al in zijn karakter, dat het eruit kwam is geen gevolg van het gegeven dat hij in Amsterdam het middelpunt van spot was. Als je je weer bevrijd voelt kun je gewoon weer meer jezelf zijn. Dat is niet de verdienste van Witschge en co.

Sinds zijn Engelse tijd hebben we dus ook een andere Sibon leren kennen. De authentieke Sibon, als volwassen man, die het best gedijt een gemoedelijkere sfeer, bij Heerenveen en Psv, in Neurenberg en Melbourne. Het was vooral zinvol dat hij uit Amsterdam vertrok.

14 oktober 2016 om 13:52

Ik snap wel wat je bedoeld buitenspelval, het kan een persoon ook breken. Maar nergens verteld dit verhaal dat dit zo is geweest. Jouw gevoel komt naar voren, vooral door de eerste woorden van Melchiot, de neerbuigende houding. Maar Sibon wist zelf ook dat Ajax een ander verhaal was en je huid wat dikker moest zijn. En zeg eens eerlijk, de grap die hier verteld word is toch gewoon geniaal? Als dat al niet meer mag..

14 oktober 2016 om 14:11

Dit is natuurlijk wel azijnzeiken buitenspelval.
In mijn beleving is dit briljante humor, zoals die gewoon is in Amsterdam en misschien ook wel Rotterdam. Hij is er met boter en suiker in gegaan, werkelijk erg grappig.

Er komt in het topvoetbal ook nog zoiets kijken als mentale weerbaarheid en hardheid.
Dat ontbrak bij Sibon overduidelijk en dat is ook wel gebleken in zijn carriëre.
Als je daar als pussie niet tegen kan, moet je dat van te voren bedenken als je naar de randstad komt om te spelen. Zo is de wereld daar nu eenmaal.

14 oktober 2016 om 15:09

@jaakke

Ik zie het niet als azijnzeiken, maar al jij het zo wilt omvatten, prima. Voetbalhumor hoort erbij tot op een bepaalde hoogte, maar dan ook echt tot een bepaalde hoogte. Of je het leuk vind is subjectief en zoals ik al eerdere zei was hij een makkelijk slachtoffer voor Witschge. Je kunt ook net een stapje te ver gaan als groep naar een jongen. door hem zo publiekelijk af te zeiken.

Wat mij betreft vind ik het zonde dat er zo met hem om is gegaan. voor mijn gevoel had Sibon een hele nuttige spits kunnen worden als hij wat minder direct als een lulletje rozenwater was neergezet.

Daarnaast vind ik het onzin om te zeggen, dat je er maar tegen moet kunnen of dat hij dan maar niet naar de Randstad had moeten komen. Alsof elke Amsterdammer of Rotterdammer het geweldig vindt om op zo'n manier iemand af te zeiken. Voor mij geldt het niet in ieder geval.

Er ligt wat mij betreft ook een taak voor de coach om het proces met zo'n jongen in goede banen te leiden.

14 oktober 2016 om 15:18

@rikas1

Je zal het er toch wel een beetje mee eens zijn, dat het geen ideale binnenkomst moet zijn geweest voor een onzekere nieuweling uit de provincie? Het zijn ook niet enkel de eerste woorden van Melchiot, de hele intentie en uitvoering van de humor was natuurlijk ook niet helemaal lekker. Wat betreft de grap an sich kan ik de humor inzien, dat van de stenen in de doos, maar de setting wat minder geniaal vinden. Maar dat is persoonlijk.

14 oktober 2016 om 15:34

Klopt, ik heb ook nooit gezegd dat ieder een zelfde karakter heeft, dat zul je mij ook nooit horen zeggen.
Ik heb enkel gezegd dat als je wilt slagen in de voetbal wereld je een harde mentaliteit nodig heb, dit staat los van je karakter.

Sibon heeft overigens tijd geleden aangegeven een mooie tijd heeft gehad bij Ajax, lijkt me niet als hij het zo vervelend en gepest werd.

Zelf vind ik het wel vermakelijk om te lezen hoe je een verhaal mooi inpakt over Sibon alsof je hem kent, een lieve zachtaardige vriendelijke kerel..
Super lief dat je dit over hem zegt, zal hij zelf uiteraard ook waarderen, maar dat betekent nog niet dat hij een harde mentaliteit kan hebben?

Wie weet vond Sibon het lolletje achteraf gewoon geweldig, aangegeven ook dat hij zoals ik zei een mooie tijd heeft gekend bij Ajax.

Je opmerkingen betreft Bergkamp/ Sibon gaan ook totaal niet op en is ook een gigantische scheve opmerking, verhaaltjes met "als" geloof ik niet in, zou jij zelf ook niet moeten doen, is zo vermoeiend.

Nogmaals er staat nergens dat Sibon niet gewenst was, en zelf heeft hij al anders aangegeven en daarvan ga ik maar van uit.

Als jij duidelijke bewijzen heb dat het anders zit dat hoor ik graag, en dan niet via via want daar heeft niemand wat aan.

14 oktober 2016 om 15:54

'sibon kwam in de media altijd over als zachtaardig, vriendelijk en bescheiden'
Ik omschrijf mezelf toch niet als de media? Hij kwam me enkel zo over.
Ik beweer ook nergens dat hij constant getreiterd werd of niet gewenst was volgens mij, dat maak jij ervan.

De vergelijking met Bergkamp is op basis van karakter. Er zijn wel meer grote talenten ten onder gegaan aan de harde mentaliteit rond hen en die daardoor niet alles uit hun carrière hebben weten te halen. Dat je geen als mag gebruiken in hypothetische vergelijking, vind ik überhaupt onzinnig.

Sibon zal best gezegd hebben een mooie tijd te hebben gehad, is ook geweldig om jong in de grote stad terecht te komen bij een grote club, maar daarmee zegt hij toch niet dat hij moeite had met de harde cultuur en de humor op de man? Dat hij dat heeft aangeven lees ik niet zo.

14 oktober 2016 om 22:35

Ik blijf er bij buitenspelval dat dit hoort bij normale voetbalhumor en het hard worden/maken in de voetbalwereld. Ik weet niet of Sibon er erg onder geleden heeft. Maar het geldt voor iedereen. Kan je hier niet tegen, dan heb je niets te zoeken in de top. Dat is een keiharde wereld en deze grap stelt daarbij helemaal niets voor. Het is simpelweg ontzettend leuk en gevat.

14 oktober 2016 om 10:59

Nou Gilliano,
Je badkamer in de fik steken is net een ander grapje dan doen alsof iemand een tv krijgt.. Wat jij?

Ik zou echt niet weten waarom je hier Elia bij moet halen.

16 oktober 2016 om 17:12

Jha omdat jongens als depay elia enso tegenwoordig als moeilijke jongens worden gezien en als wat ze doen negatief wordt gezien zelf doen als of iemand een tv krijgt jha

Desalniettemin zal deze Sibon altijd een held zijn in Heerenveen! On : dit is heerlijke voetbalhumor natuurlijk. Lekket naief hahah

Kijk. Dit vind ik wel leuke voetbalhumor. Beter dan poepen in iemands schoen ofzo.

Mooi man. Irritant ventje ook die Witschge haha.

Maar Sibon vond ik toch een klasse apart. Zijn hele houding als hij zich over het veld leek te slepen. Zo log als wat, maar toch. Eenmaal de bal in zijn voeten, dan etaleerde hij behoorlijk techniek. In de lucht zowieso lastig te kloppen.

Geweldig! En tegenwoordig staan wij met onze smartphones training te geven m.b.v. de Vton app. Sibon was zijn tijd gewoon ver vooruit

Voor de liefhebbers, zoek het interview met hem en Affelay eens op na het kampioenschap met Psv. Affelay zo groen als gras en Sibon zo blauw als een tientje. Legendarisch! Hoppaaa!!!

Ik zag Witschge ook eens eenzaam en verlaten zitten op een hotelkamer in
Barcelona. Lachen!!!

Een verhaal op de website van Mario Melchiot? Die heeft ook echt wel recht van spreken met zijn geweldige carrière. Kan me NL-Portugal nog herinneren. Falen was zijn lijfspreuk.....

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4138
2.AZ3830
3.PSV3118
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller167
L. TraoréAanvaller20
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper160
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger153
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

45 jaar
15 fans
Aanvaller

In de wandelgangen

Woensdag 11 december
Liverpool is een van de zes clubs die de ontwikkelingen rond Neymar in de gaten houdt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren