Late eigen goal weerhoudt IJsland van eerste EK-zege

Zaterdag, 18 juni 2016 om 19:53Robin Bruggeman • Laatste update: 23:14

IJsland speelde in de eerste wedstrijd al verrassend gelijk tegen Portugal en ook de tweede EK-wedstrijd van de eilandbewoners is in een gelijkspel geëindigd. De ploeg leek lange tijd op de eerste EK-zege uit de geschiedenis af te stevenen, maar kwam door een laat eigen doelpunt van Birkir Saevarsson tegen Hongarije niet verder dan 1-1.

/

Hongarije verraste al door eerder Oostenrijk te verslaan en de ploeg begon ook tegen IJsland voortvarend. Een aardige voorzet dwong Saevarsson al na drie minuten in te grijpen en ook in de fase daarna hielden de Hongaren de druk aardig op de ketel. Ondanks een veel lager percentage balbezit waren de beste kansen echter voor de IJslanders: Jón Bödvarsson dook na tien minuten spelen voor het eerst gevaarlijk op voor het doel van Gábor Király, maar kopte net over.

Oud-AZ’er Jóhann Gudmundsson kreeg na een half uur spelen ook een flinke kans: hij zette zijn man met een goede lichaamsbeweging weg, maar schoot daarna recht op de keeper, terwijl Kolbeinn Sightorsson even daarna een schot geblokt zag worden. Vijf minuten later was het vanaf de stip toch raak. Gylfi Sigurdsson mocht aanleggen voor een strafschop na een overtreding van Tamás Kádár op Aron Gunnarsson en schoot keihard binnen voor de 1-0.

/

Hongarije moest na de rust dus in de achtervolging en zette opnieuw flink druk op de tegenstander. László Kleinheisler probeerde het na vijf minuten spelen maar eens van flinke afstand, maar kreeg zijn poging niet tussen de palen. Een paar minuten later leek Sigthorsson zijn land op 2-0 te zetten. Een flinke kans was echter niet aan de voormalig Ajacied besteed, die ook zich ook nog eens in buitenspelpositie bleek te bevinden.

In het laatste halfuur testte Balázs Dzsudzsák Hannes Halldórsson met een lastige vrije trap, maar de IJslandse doelman kreeg de stuiterende bal toch onder controle. De Hongaren voerden daarna de druk nog maar eens op en kregen in de slotfase loon naar werken: Nemanja Nikolic trok de bal strak voor, waarna Saevarsson het leer langs zijn eigen doelman werkte voordat de wachtende Dániel Böde kon afmaken.


Poll

Denk je dat IJsland erin slaagt de achtste finales te bereiken?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door ikea)

Alleen de IJslandse yoghurt gaat je niet verder helpen. Hongarije probeerde beduidend meer en heeft terecht een punt meegenomen. Dat IJsland is anti-voetbal zeg. Gelukkig dat ze nog niet alsnog via een lucky vrije trap alsnog met de winst ervandoor zijn gegaan.

18 juni 2016 om 20:01

Hongarije heeft me.positief verrast met hun spel vandaag. Ijsland zoals altijd met 11 man achter de bal. Leuke wedstrijd ,Hongarij terecht 1 punt gepakt. Hongarije op zich in de 2de ronde.nu.

18 juni 2016 om 20:07

Inderdaad. Het was niet altijd even mooi en vol kwaliteit bij Hongarije, maar zij probeerden nog. Dat IJsland wil gewoon niks doen. Helemaal niks. En dan nog wel met de winst ervandoor gaan. Zo eenvoudig gaat dat niet.

18 juni 2016 om 20:45

Ze spelen gewoon nasr hin mogelijkheden.
Moeten ze zich laten afslachten door portugal?
Had iets meer aanvallend voetbal verwacht tegen hongarije maar dat is niet het spel van ijsland.
Is aan andere om er een oplossing voor te vinden.
Ijsland heeft zich ook gewoon gekwalificeerd tegen Nederland/ Turkije / Tsjechie

18 juni 2016 om 20:53

Renaldino, ik snap wat je bedoeld. Alleen het is een keer afgelopen met de gunfactor. IJsland kan beter dan dit. Hoe hebben ze na die 1-1 dan die vrije trap versierd? Het is gewoon een anti voetbal land, zwaar irritant. Ondanks het inwonersaantal enzovoort.

18 juni 2016 om 21:27

En hoe hebben wij daar 2 keer kansloos van verloren?

Wat sneu voor Ysland! Nu moeten ze nog winnen van Oostenrijk. Maar die kunnen na een nederlaag straks al eruit liggen, dus dat scheelt.

18 juni 2016 om 20:03

Hoezo sneu. Niet sneu vind het een vreselijk team om naar te kijken. Houthakkers die alleen maar de ballen naar voren kennen peren. Gerechtigheid Ijsland had voor een schwalbe nooit een penalty moeten krijgen.

18 juni 2016 om 20:08

Goh wie weet kunnen de Oostenrijkers dan met een overwinning en dus 3 punten nog als 1 van de beste derdes doorgaan. Ijsland zelf heeft misschien ook genoeg aan een gelijkspel. 3 punten is krap maar kan genoeg zijn denk ik.

18 juni 2016 om 20:33

Het voetbal van Ijsland is een gevaarlijke tendens. Zie Atletico.

Des te meer het anti-voetbal wint, des te meer ploegen dat gaan overnemen. Wat je dus uiteindelijk gaat krijgen is dat de wedstrijden niet meer om aan te zien zijn.

Daarom zie ik dit soort voetbal liever verliezen dan winnen.

18 juni 2016 om 21:15

Dit is zo oud als het profvoetbal hoor. Griekenland won het EK 2004 er mee. En Italie schakelde ons uit EK 2000

19 juni 2016 om 05:52

IJsland tegen Oostenrijk gaat me een geweldige pot worden zeg, de twee meest verdedigende teams van het EK tegen elkaar dan mag je toch hopen, dat ze er allebei uitvliegen

Dit was veruit de slechtste wedstrijd die ik vooralsnog heb gezien op dit EK. Na die (onterechte) penalty van Ijsland werd er door hen alleen nog maar verdedigd en was het voor beide ploegen al moeilijk om naar iemand in hetzelfde shirt te spelen. Al met al een bedroevend niveau.

18 juni 2016 om 20:05

Met dit soort voetbal hoort Ijsland niet op een EK thuis. Het voorkomen van doelpunten is heilig verklaard. Gelukkig dat er met de late tegentreffer van Hongarije nog zoiets als gerechtigheid in de voetbalsport bestaat.

18 juni 2016 om 20:13

Wat verwacht je van een land met 330.000 inwoners en amper 72 (!) profspelers? Elk roeit met de riemen die hij heeft. Van hen snap ik het wel, andere landen minder.

18 juni 2016 om 20:23

Mee eens. En op een of andere manier kan ik er bij zo'n landje ook best van genieten, ook al ziet t er niet uit. Is ook niet hun schuld dat zo'n beetje elk land (behalve nl) mee mag doen.

18 juni 2016 om 20:38

Jep, ik vind het geweldig om te zien als 1 van die beperkte verdedigers weer eens een ogenschijnlijk simpele pass geeft die nergens op lijkt. Het is gewoon grappig, voetballen kunnen ze echt echt echt niet. Volgens mij heeft de gemiddelde ooievaar meer balgevoel.

En toch staan ze hier verdorie op het hoogste podium, ze hebben de grote Cristiano Ronaldo het scoren belet. Fantastische inzet.

Als Duitsland zo zou spelen, of mijn eigen Belgie, schiet ik ze helemaal af. En ik snap dat anderen ook Ijsland niet graag zien. Maar ik geniet er wel van omdat ik rekening hou met het feit dát ze slechts 72 (!!!) prof spelers hebben en dan vergeef je hen dit zwakke spel.

Moeten ze echt offensiever spelen om dan keihard af te gaan met forfaitscores? Neen toch?

18 juni 2016 om 20:39

Ergste is dat Nederland tegen zon anti voetbal ploeg niet kon winnen, onbegrijpelijk.

Ik ben absoluut geen liefhebber van hoe IJsland speelt. Zelfs atl Madrid vind ik leuker om te zien. IJsland heeft niet een een idee achter hun spel, ja voren knallen en zien of het goed valt, man man. Hongarije verdiende de drie punten, jammer!

Lekker die 1-1. Ijsland staat met z'n allen voor de goal en doen letterlijk niks. Hongarije is niet goed maar zij proberen nog wat te overwegen. Wat een drama wedstrijden is het toch om Ijsland te kijken. Ik hoop dat ze de volgende ronde niet halen want zij zijn verruit de saaiste ploeg op dit EK. Weg ermee!

18 juni 2016 om 20:12

320.000 duizend inwoners, snap je dan niet hoe ongelooflijk knap het is van IJsland ?

18 juni 2016 om 20:16

Wat interesseert mij dat? Dit is toch niet de gun-toernooi. Dit is het EK. Alle landen die mee doen die het toernooi slechter maken.. puff puff puff. Hoe eerder ze eruit liggen hoe beter.

Het valt me enorm op dat iedereen de slechte landen de overwinningen gunnen en dan ook nog voor hun opkomen op social media etc. Wat een gekwetst, het is topvoetbal en als het mij niet aanstaat dan meld ik dat. Of jij het hun gunt is voor jou maar doet mij 0.0

18 juni 2016 om 21:09

Wat verwacht je dan als bijna de helft van europa mee mag doen. Toernooi wordt in de 1/4e finale pas intressant met deze opzet.

18 juni 2016 om 21:17

En toch is het knap.

18 juni 2016 om 21:56

Umad

Perfect verwoord, niks aan toe te voegen!!

Ik heb zowaar een beetje genoten van deze ongelooflijke saaie prutwedstrijd. Man, wat waren die twee teams slecht. Zo slecht dat ik ervan heb kunnen genieten. Sommige spelers kunnen niet eens een bal over 10 meter naar elkaar passen.

Uiteraard werd er weer gescoord in de laatste minuut, leuk voor de mensen die voor Ijsland hadden gegokt.

Hongarije begon wel aardig, voetballend veruit de betere. Ijsland echter de kansen en op 0-1. Daarna heeft Ijsland uberhaupt niks meer gedaan, dus de 1-1 was meer dan verdiend. Ijsland heeft een heel karig elftal, zit echt geen voetbal in. Dat wij er twee keer van hebben verloren is helemaal pijnlijk.
Maar ja, van zo'n land mag je ook niets verwachten eigenlijk.

Zag de statistiek (voor deze wedstrijd) dat 15% van de goald is gescoord in de blessuretijd en 30% na de 87e minuut. 70% viel in de 2e helft. Kan er mooi weer een goaltje bij (88e minuut). Lijkt wel alsof de landen het wel kunnen, maar er gewoon geen moeite in willen steken...

18 juni 2016 om 20:14

Heel apart inderdaad dat er zoveel goals laat vallen, waarschijnlijk de nerveusiteit anders kan ik het ook niet verklaren :P

18 juni 2016 om 20:55

Veel eenzijdige wedstrijden waar de aanvallendr ploeg pas door de muur weet te breken nadat de verdedigende ploeg moe is gespeeld en de scherpte eraf is.

Dit was bedroevend, dit was veruit de slechtste wedstrijd tot nu toe.
Ijsland heb ook nog ten onrechte een strafschop gekregen.
Hongarije was ook niet best maar die waren tenminste 69% in de aanval geweest.
En de scheids die ging ook af met zijn gele kaarten sloeg nergens op.

Dit doet me toch weer denken aan wat Ronaldo vorige week zei. Als je echt ver wilt komen, moet je spelen om te winnen, niet om niet te verliezen. Ijsland heeft nu twee punten, en met een derde gelijkspel tegen Ooostenrijk kunnen ze er zomaar uitvliegen, ook al hebben ze dan niet verloren.

IJsland heeft 330.000 inwoners. 33.000 daarvan spelen regelmatig een potje voetbal. 23.000 daarvan zijn ingeschreven bij een club, waarvan 15.000 mannen. 3.000 van hen zijn volwassen. 100 volwassen mannen zijn profvoetballers. (bron: @SuleyOzturk). En dan zijn mensen verontwaardigd over het spel dat IJsland op de mat legt? Wat ze hebben gepresteerd in de EK- en WK-kwalificatie is indrukwekkend. Daarnaast gelijk gespeeld tegen Portugal en dicht bij een overwinning tegen Hongarije. Ze doen het dus werkelijk fantastisch! Spelen ze mooi voetbal? Nee. Maar als je mooi voetbal wil zien, moet je misschien niet naar IJsland kijken...

18 juni 2016 om 20:28

Tuurlijk als je het zo bekijkt dan is het allemaal hartstikke mooi, helaas is het geen goed voetbal maar je moet gewoon respect hebben voor hun mentaliteit :P

18 juni 2016 om 21:11

Met alleen goed voetbal red je t niet... zie Nederland (niet dat het goed was).

Aan reacties te zien was het een goed beslissing om deze wedstrijd even over te slaan.

Het is niet mooi om te zien ijsland maar kom op het is hun eerste EK en pakken 2 punten en ik wou dat het Nederlands elftal is met zoveel passie en werklust speelde dan waren we een stuk verder

Wat zijn menxen weer hypocriet over Ijsland, Nederland werd op deze manier van spelen 3e op het WK. In de kwartfinale en halve finale 240 minuten gespeeld zonder te scoren. Toen reageerde iedereen met functioneel en we kunnen nu niet beter. Nu Ijsland hetzelfde speelt horen ze niet op een toernooi thuis.

18 juni 2016 om 22:01

Helemaal mee eens! En dan te bedenken dat heel IJsland ongeveer net zo veel inwoners heeft als de stad Utrecht, dan is 't nog knapper wat ze presteren. Ben dat hypocriete gedoe ook wel zat, ondanks dat ze niet mooi of goed spelen verdienen ze gewoon credits dat ze er uberhaupt staan en elk punt is mooi meegenomen voor ze

Haha leuke foto. Wel jammer voor Ijsland btw.

Afgezien van de domme acties met het vuurwerk heb ik genoten van de supporters ze hebben zich 90 min laten horen

Kunnen mensen stoppen met het erbij rapen van smoezen om het spel van Ijsland te prijzen? Het is echt lief allemaal, maar er is een Europees eindtoernooi waarin je je beste spelers selecteert. Je kwalificeert je en dat doe je op voetbalkwaliteit. Als je dan niks kan laten zien moet je niet komen vertellen dat ze wel maar weinig mensen hebben als inwoners etc etc etc.

Iedereen loopt elkander maar na te papegaaien. Ik had onwijs veel sympathie voor Ijsland, puur omdat het zo'n mooi land is. Die is nu weg door al die mensen die Ijsland maar de hemel in prijzen door hun lage inwonertal.

Over vier jaar zitten we zeker ook in onze handen te wrijven als Andorra, Liechenstein en San Marino mee doen?

19 juni 2016 om 10:55

Dus wij bepalen jouw sympathie voor een land?! Daarnaast zou het voor Andorra, San Marino en Liechtenstein inderdaad een wereldprestatie zijn als ze zich kwalificeren voor het EK en vervolgens twee wedstrijden ongeslagen blijven. Zoals nu het geval is bij IJsland. Natuurlijk komen ze niet ver, daarvoor komen ze simpelweg kwaliteit tekort. Maar ze kwalificeerden zich als eerste van de poule voor het EK als ik me niet vergis en die houthakkers houden CR7 van scoren af en pakken een punt tegen het kwalitatief veel sterkere Portugal. Dan doen ze het gewoon fantastisch.

19 juni 2016 om 13:32

Tuurlijk is er een minder grote kans op goeie voetballers als er weinig inwoners zijn. Echter is er maar een Cristiano Ronaldo, maar een Messi etc. Snap je de context.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

IJsland

FIFA ranking: 46
8 fans
Actuele wedstrijden

25 fans
Middenvelder, 34 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 23 september
Het is de vraag of Club Brugge Noa Lang in de komende transferwindow kan behouden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren