Boëtius verpietert door opportunisme

Maandag, 13 april 2015 om 22:57 door feye88

Waar het middenveld en de verdediging van Feyenoord dit seizoen goed draaien, is het met de aanval niet goed gesteld. Het grootste deel van het seizoen bestond de voorhoede van Feyenoord tot de zeventigste minuut van een wedstrijd uit Jens Toornstra, Colin Kazim-Richards, Jean-Paul Boëtius en Lex Immers. Een hangende rechtsbuiten, een opportunistische spits, een grillige vleugelspeler en een werkpaard op ‘10’.

/

Boëtius maakte de afgelopen seizoenen een stormachtige ontwikkeling door. Zijn debuut beleefde hij in De Kuip tegen Ajax. Hij scoorde niet alleen, maar was ook een plaag voor Ricardo van Rhijn, die geen vat op hem kreeg. Boëtius voelde zich samen met zijn maatje Tonny Vilhena als een vis in het water en ze combineerden er lustig op los. Vertrouwend op spits Graziano Pellè, die goed in de combinatie en uitstekend als afmaker fungeerde. Immers kon als een soort stormram mee naar voren komen en ballen inkoppen en afmaken, wanneer Pellè de bliksemafleider speelde. Het werkte in ieder geval, want Feyenoord scoorde bijzonder vaak.

Hoe anders is het dit seizoen. Vilhena is verbannen naar de bank, Pellè is naar Engeland vertrokken, Immers kan zich niet meer aan de spits optrekken en Boëtius weet het allemaal niet meer. Maar wat is de reden van het plotselinge slechte spel van Jean-Paul? Het antwoord ligt bij zijn vorm, maar ook bij zijn medespelers. Coach Fred Rutten houdt er namelijk een andere voetbalfilosofie op na.

Het middenveld van Feyenoord is dit jaar voetballend fantastisch. Waar Koeman vaak koos voor het alle-ballen-op-Pellè principe, is de rol van Jordy Clasie dit seizoen veel belangrijker geworden. Feyenoord is op het middenveld bijna altijd oppermachtig, wat leidt tot een enorm overwicht in balbezit. Zelfs in de Amsterdam ArenA had Feyenoord het grootste deel van de wedstrijd de bal. De tandem Clasie en Karim El-Ahmadi loopt op rolletjes, zet hoog druk en is aan de bal ijzersterk.

Tot zover geen probleem. Dat ontstaat wanneer de bal bij de voorwaartsen komt. Immers en Kazim-Richards hebben namelijk een gemeenschappelijke deler: het zijn opportunisten pur sang en niet bijzonder technisch aangelegd. Boëtius is iemand die het van combinaties, kaatsen en persoonlijke acties moet hebben. Dat is echter niet aan Immers en Kazim-Richards besteed, waardoor er nooit een snelle combinatie mogelijk is. Toornstra zou dit eventueel wel kunnen, maar die speelt aan de andere kant van het veld en komt ook niet meer goed uit de verf.

De combinatie met de vervanger van El-Ahmadi (de vervanger van Vilhena) loopt ook niet soepel, omdat hij in zijn spel sterk gefocust is op Clasie. Hij zoekt vrijwel nooit de combinatie met de vleugels. Daarom rest er vrijwel niets voor Boëtius dan een persoonlijke actie. En een vleugelspeler die alleen een persoonlijke actie kan maken, wordt bijzonder voorspelbaar en onzeker. Daar heeft Jean-Paul het hele seizoen last van gehad.

Hoe anders was dat toen, tegen PSV, Anass Achahbar in de spits stond. De tweede goal was een schoolvoorbeeld van de klasse van Boëtius. Hij ging de kaats aan, maakte een schijnbeweging en stelde Achahbar in staat de score uit te breiden. Boëtius is afhankelijk van technisch vernuft van zijn medespelers, maar strandt in een zee van opportunisme en aanvallen waar geen lijn in zit.

Helaas heeft Rutten dit nooit ingezien en altijd vastgehouden aan een aanval waarin de creatieve posities bezet zijn door houterige spelers, die te veel balbehandelingen nodig hebben om een bal te controleren. Jean-Paul Boëtius was uit vorm, maar lijkt hier de laatste weken uit te komen. In zijn ontwikkeling is het belangrijk om met alle typen spelers te leren samenwerken. Zijn recente invalbeurten geven in ieder geval genoeg hoop dat De Kuip binnenkort zijn naam weer eens scandeert: ‘geef die bal maar aan Jean-Paul’

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 9 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1700+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door pruttelpot)

Ik lees hier vaak reacties over hoe het is geschreven e.d.
Dat ga ik allemaal niet doen.

Ben het wel voor de volle honderd procent met dit stuk eens.

Tevens goed dat je op het laatst ook toch nog (vooral voor Jpb) iets positiefs uit de hele periode weet te halen, namelijk dat je je medespelers dus niet voor het uitkiezen hebt en dat hij er idd alleen maar beter/sterker en veelzijdiger door zal worden

P.s.
Ik zou zo graag dit stuk aan Fred laten lezen en hem vervolgens vragen wat hij ervan vind.
Ben daar echt erg nieuwsgierig naar, niet normaal.

Ja, ik vind dit wel een goed stuk. Wordt veel te makkelijk al half afgeschreven, terwijl dit soort spelers behouden moeten worden voor de Eredivisie. Zou jammer zijn als zo'n jongen vertrekt, omdat er plaats gemaakt moet worden voor Kuyt en Guidetti.

Het is gewoon niet waar wat hier geschreven wordt, Kazim is juist goed in de kaats en het balletje vasthouden, wat Pelle ook kon. Het probleem komt daarna voor Boetius, wanneer hij dan zijn actie zou maken buitenom, om een voorzet te geven, maar daar komt het niet van, want momenteel lukt niets met zijn linkerbeen.

Je gaat er daarnaast compleet aan voorbij dat Nelom nu veel aanvallender speelt dan de Nelom onder Koeman en zeker dan Bmi, waardoor daar weer meer combinatiemogelijkheden zijn. Boetius is een groot talent, maar hij heeft dit toch echt aan zichzelf te danken en hij heeft niks aan die smoesjes.

14 april 2015 om 10:29

Kazim heeft vergeleken met Pelle een belabberde techniek. Altijd als hij de bal aangespeeld krijgt wijkt hij uit naar de flank. Daar krijgt hij hem onder controle en vervolgens staat de verdediging allang georganiseerd. Er wordt nooit een snelle 1-2 gemaakt. Kazim heeft echt te veel tijd nodig.

18 mei 2015 om 17:57

Ik vind het een goed stuk, zowel inhoudelijk als de vorm.

Kazim heeft teveel tijd nodig om een bal onder controle te krijgen en het kaatsen is ook niet van het niveau van Pelle. Immers moet na het ontvangen van de bal nog te vaak beslissen wat hij ermee gaat doen waardoor Boëtius zijn snelheid niet benut wordt. Tegen de tijd dat Jp de bal terug heeft staan er alweer 3 verdedigers klaar om hem op te vangen.

Hopelijk blijven Tonny en JP en kunnen ze volgend seizoen, met Kuyt en/of Achahbar, naar hartelust combineren.

Ik ben het helemaal eens met jou! Feyenoord geeft voorin altijd voorrang aan kracht ipv techniek.

Boetius heeft een kutseizoen, mede omdat Pelle vertrokken is en zijn maatje Vilhena ook geen basisplaats heeft.

Boetius werd dte seizoen amper weggestuurd vanuit het middenveld. Dat is wel logisch als je Immers op 10 hebt staan en El Ahmadi in postbode modus. Pelle hield vaak 3/4 man bezig waardoor er genoeg ruimte was voor Boetius om vanaf links naar binnen te trekken en uit te halen. Dat is met de beperkte Kazim niet mogelijk. Verder stuurde Vilhena geregeld goede steekpasses waaruit Boetius heeft gescoord. Nu moest Boetius continu de bal ophalen en dan probeert hij 2 a 3 man te passeren.

Fred had Boetius gewoon naar de rechterkant moeten poseren. Daarnaast was het ook visieloos om Lex zijn contract te verlengen. Vilhena had gewoon doorgeschoven moeten worden naar de 10. Hij heeft achter zich El Ahmadi en Clasie die alle duels winnen.

100% gelijk al dat gezeik over eentonig ... JP krijgt weinig hulp en Kazim speelt de bal steeds 5 meter voor zich.... En dan heb ik het niet eens over Lex.... Feyenoord is visieloos door eerst te verlengen met Immers en rond Oktober pas met Vilhena en Jp.....

Goed stuk, ik ben het er mee eens. Ik ben dan ook erg blij dat Rutten aan het eind van het seizoen vertrekt, maar ik vrees dat het kwaad al wel eens geschied zou kunnen zijn. Kuijt is al gehaald, het contract van Kazim wordt waarschijnlijk verlengd en als straks Guidetti nog zou komen, -god verhoede het-, wordt het helemaal dringen voorin. Ik zie Kuijt dan wel op rechtsbuiten belanden. Daar spreekt geen vertrouwen uit. Ik sluit een zomers vertrek van Boëtius niet uit.

Misschien zie ik het wel te somber in, hoor. Dat kan. Het is natuurlijk nog even afwachten. Misschien haalt Gio Immers direct wel uit (de as van) de ploeg, en gaan we met Toornstra of Vilhena op de '10' en twee buitenspelers spelen. Dat zal JP zeker ten goede komen. Echter de huidige ontwikkelingen wat betreft het transferbeleid baren mij toch wel zorgen. Ik zou het ontzettend jammer vinden als talentvolle jongens als JP, Vilhena en Achahbar, die allen al meer dan tien jaar bij Feyenoord voetballen, zouden moeten wijken voor aankopen waarvan het nut mijns inziens in twijfel getrokken kan worden.

17 april 2015 om 23:12

Kuyt en Guidetti halen is niet erg, maar je moet Kazim niet verlengen. Kuyt is 34 en daar kan je meer rouleren. Zowel Kuyt als Guidetti zijn veel technischer dan Kazim en daarbij komt dat wanneer je een voetballende nr 10 zoals Vilhena of Toornstra neerzet, JPB zijn acties wel kan gaan maken.

Daarbij zal Clasie waarschijnlijk vertrekken deze zomer, waardoor El Ahmadi anders zal moeten gaan voetballen. Laat Vilhena samen met Karim op het middenveld spelen en zet Toornstra op 10 dan heb je alsnog een kwalitatief zeer sterk middenveld met veel creativiteit, zonder dat je onnodig transfergeld en salaris uitgeeft. Dan kan je met Kuyt, Guidetti, JPB en Manu rouleren.

Zou alleen nog op zoek gaan naar een cv/rb als backup voor Karsdorp, v. Beek en Kongolo.

Met deze opstelling heb je zeker een team wat mee kan doen om de titel.
Hoop dat Gio & JP meer naar Koemans hand spelen dan naar Ruttens hand en het leuke aanvallende spel terug kunnen brengen.

Vermeer
Karsd/Aankoo
v. Beek
Kongolo
Nelom
El Ahmadi
Toornstra
Vilhena
Kuyt/JPB/Man
Guid/Kuyt/
JPB/Manu
18 april 2015 om 15:19

Mooie opstelling, hoor. Ben het grotendeels met je eens. Ik ben tegen de komst van Guidetti omdat zijn eisen me veel te gortig zijn. Wat heeft hij nou bewezen? Hij heeft het driekwart seizoen goed gedaan bij ons, en daar ben ik hem oprecht dankbaar voor. Maar John heeft verder he-le-maal niets meer laten zien, om wat voor reden dan ook. Op basis van wat zou Feyenoord hem een miljoenensalaris plus een dikke zak tekengeld moeten geven? Er zijn geen enkele garanties. Niet één.

Als John echt van Feyenoord zou houden, zoals hij zo vaak verkondigd heeft en nog steeds roept, nam hij wel genoegen met een paar ton. Ik heb helemaal niets tegen spelers die liever hun zakken willen vullen, maar dan moeten ze daar eerlijk in zijn. Hij is een miljoenensalaris gewend, dus ik snap dat je financieel zo min mogelijk achteruit wil gaan. Maar dit soort praatjes, daar moet ik niets van hebben. Dan vind ik dat er beter naar andere opties gekeken zou moeten worden. We zijn net uit de financiële ellende, en alles is eindelijk weer een beetje in balans. Dan is het volstrekt onverantwoord dergelijke eisen in te willigen.

Mee eens EN waarom Lex speel is totaal waanzin, hij is mijninziens DE slechte speler in Eredivisie en dan staat hij op een positie waar je echt moet kunnen voetballen. ten minste baller kunnen aannemen. Maar dit is allemaal teveel gevraag voor deze speler...

Feyenoords trainer speelt vooral op safe en dat zie je terug in het spel

Leuk stuk. Ik vind je echter nog iets te lief, want in mijn ogen zijn er 2 schuldigen: Rutten en Immers.

Rutten omdat hij hem opstelt en maar blijft opstellen, Immers omdat zijn speelstijl op een nummer 10 positie gewoon totaal niet kan. Een Clasie en El ahmadi slaan de 10 positie over om de vleugels te bereiken, dat is alles behalve vloeiend. Ze spelen geen bal naar Immers, want dan kan je er ook direct weer achteraan vanwege balverlies. En op dat moment zie je Immers wel hard rennen, dat wordt dan gewaardeerd, maar met een beetje verstand van voetbal weet je dat hij achter zijn eigen ballen aanrent.

In principe staat Immers er alleen voor zichzelf. Hij rent constant achter zijn eigen fouten aan, probeert te scoren op wilskracht en niet via een combinatie, hij bereikte de spits en vleugels niet, is geen rustpunt en werkt idd keihard, maar hij kan ook werkelijk niks anders.

Met een Pelle heb je iemand die ala RVP inzakt en de vleugels opzoekt, daarbij hoefde een Immers enkel om Pelle heen te lopen en heen en weer te rennen. In Kazim heb je dat niet, dan heb je een tien nodig die het spel verdeelt vanachter de spits.

Prima stuk, maar het echte probleem is Immers.

3 mei 2015 om 07:51

Immers is inderdaad een probleem, maar ik ben ook heel erg kritisch op El Ahmadi. Eerlijk gezegd had ik meer van hem verwacht vanwege zijn Premier League ervaring.

Als je puur naar de statistieken gaat kijken dan was Vilhena vorig seizoen beter dan El Ahmadi dit seizoen. Ik denk ook dat wij een type Vilhena (in vorm) missen. Vorig seizoen zag je regelmatig mooie combinaties op de linkerkant maar dat is dit seizoen helemaal verdwenen.

Statistieken Vilhena en El Ahmadi.

Attack score: 16,21 - 9,03
Keypasses: 0,72 - 1,14
Assists: 0,22 - 0,04
Chances created: 0,94 - 1,18
Goals scored: 0,19 - 0,07
Shot accuracy: 52% - 49%

Defence score: 6,57 - 3,16
Tackles won: 1,72 - 2,43
Aerial duels won: 40,85% - 30,56% (vilhena is 1.75 en El Ahmadi 1.85, bron: transfermarkt.co.uk)
Total duels; 49,33% - 38,44%
Interceptions: 1,25 - 1,18
Blocks: 0,22 - 0
Clearances: 1,44 - 0,71

Ik ga ook niet zeuren of het goed of slecht geschreven is ,

Ik ben het 99 met je eens want je zei dat Boetius met een spits die de combo aangaat veel beter voetbalt en je zei ook dat die dat zelf niet voor het kiezen heeft en dat hij er sterker van word maar dat is niet zo want heeft hij geen spits die de combi aangaat schiet die meestal nog geen deuk in een pakje boter , hij heeft zoals je zegt een spits met een combi nodig wat pelle bv kon , ik hoop dat gvb volgend jaar met Jpb rechts Anass midden Kuyt rechts gaat spelen want dan komt bv immers ook beter tot ze recht (of toornstra) naja dat was mijn mening ik vond dit stuk erg goed geschreven en sowieso 4/5 waard !

Slappe hap om de excuses altijd maar bij iemand anders neer te leggen. Alsof een Manu niet hetzelfde probleem zou hebben. Boetius moet dat kinderlijke gewoon uit zijn spel halen, fysiek een stuk sterker worden en niet zo snel op de grond gaan liggen miepen. Hard werken en vechten voor je basisplaats, dat is de enige remedie.

3 mei 2015 om 07:21

Ben ik het niet mee eens. Dit seizoen heb ik regelmatig op El Ahmadi - Boëtius gelet en El Ahmadi gaat nooit, zoals in het artikel wordt aangegeven de combinatie aan. Tijdens het seizoen heb ik wedstrijden van vorig seizoen terug gekeken en dat deed Vilhena wel. Je zag toen regelmatig driehoekjes met Nelom, Vilhena en Boëtius. Dat is door El Ahmadi verdwenen die alleen Clasie constant aanspeelt.

Het is niet erg als 1 speler de combinatie niet aangaat maar Immers gaat/kan dat ook niet. En Kazim kan het soms maar niet constant zoals Pelle deed.

Ik word sowieso moe van het feit dat werkpaarden bij Feyenoord zo populair zijn. Hoe komt het toch dat een speler zoals Kazim erg geliefd is terwijl hij maar 11 keer heeft gescoord. Veel supporters zijn dan blij omdat hij zo hard werkt maar goede en slimme spelers zorgen er juist voor dat ze niet hard hoeven te werken omdat ze goed gepositioneerd staan.

6 mei 2015 om 10:56

Helmaal gelijk. Feyenoord is van oorsprong een club waar technisch verzorgd voetbal hoog in het vaandel staat. Kijk naar het team wat in 70 de cup won. Pas later is het vechtvoetbal erbij gekomen.

We gaan helemaal prat op spelers als Kuyt, Kazim etc in de Kuip. Maar het zou echt geen kwaad kunnen als we er een paar tussen hebben zitten a la Ziyech, die technisch begaafd zijn.

Sterk artikel. En je hebt ook helemaal gelijk ik snap niet waarom Immers nog op 10 staat.

Sterk stuk, waarom Immers zo heilig is verklaard. Begrijp ik al jaren niet..

19 mei 2015 om 17:13

Met Pelle erbij ging dat prima. Twee kopsterke spelers, waarvan Immers als bliksemafleider werkte en heel vroeg begon met druk zetten. Pelle bezitte genoeg techniek om de bal op te vangen waar de 10 normaal staat. Immers was dus een soort aanvallende verdediger.

Kazim is veel beperkter dan Pelle. En dan ziet het er ineens heel stom en stuntelig uit. Feyenoord heeft nooit meer een goed lopende aanval, omdat er niemand is die iets kan creëren, op Boetius na. Immers is in dit systeem een zeer beperkte speler. Hij moet eigenlijk box to box spelen en ballen afpakken.

20 mei 2015 om 03:11

feye88

Prima constatering, stond daar niet eens bij stil. Kazim ben ik wel een fan van, maar is eigenlijk niet goed genoeg.

En dat van Ziyech vind ik eeuwig zonde voor jullie, wat een topspeler is dat zeg..

Een reclame artikeltje schrijven voor Boetius omdat je hem persoonlijk verheerlijkt, hoort hier niet thuis.
JP was bij de jeugd een uitblinker maar, zoals dat bij veel "talenten" gebeurt, is de overgang naar de profs te groot en in dit geval onoverbrugbaar. Boetius heeft zijn top bereikt en zal, helaas, niet beter worden.

26 mei 2015 om 04:06

De volgende keer zal ik een CE schrijven zonder dat ik mijn mening formuleer. Kun jij dan ook zonder mening reageren?

Ik zie het al helemaal voor me: Feyenoord is vierde geworden.

Jij: Gelezen.

Is dat meer wat je zoekt?

Klasse stuk en het is moeilijk om iets te vinden waar ik het niet mee eens ben. Ik vind persoonlijk JP op rechts de beste optie.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Feyenoord

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Donderdag 22 augustus
Bayern München leidt de race om Kai Havertz voor het seizoen 2020/21. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren