Voorlopig blijven kopen

In mei 2013 werd clubicoon Phillip Cocu gepresenteerd als nieuwe hoofdtrainer van PSV. Gelijktijdig kondigde de club aan dat de jeugdopleiding meer prioriteit zou gaan krijgen. Bepaald geen overbodige luxe. Ibrahim Afellay, die debuteerde in 2004, was op dat moment de laatste speler uit de eigen jeugd waar PSV over een langere periode echt plezier aan had kunnen beleven. In de tussenliggende tijd waren bij Ajax spelers als Emanuelson, Van der Wiel, Maduro, Vermeer, Vertonghen, De Jong, Alderweireld, Blind, Eriksen en Van Rhijn doorgebroken, terwijl de Feyenoord-jeugd onder meer De Guzman, Wijnaldum, Martins Indi, De Vrij en Clasie op had geleverd.

/

Sinds dat voorjaar van 2013 zijn er zeker stappen gemaakt. Er is, en wordt, flink geïnvesteerd in trainingscomplex De Herdgang. Oud-spelers als Mark van Bommel, Ruud van Nistelrooij, André Ooijer en Wilfred Bouma bemoeien zich nu actief met de verschillende jeugdteams. Er wordt actiever gescout en talenten kunnen betaald voetbalervaring opdoen in Jong PSV, dat sinds het seizoen 2013-2014 uitkomt in de Jupiler League. Ook in de A-selectie is progressie waarneembaar. PSV had dit seizoen al enkele keren acht of negen spelers uit de eigen jeugd in de wedstrijdselectie, nog maar enkele jaren geleden was het niet ongebruikelijk dat dit er maar één of twee waren.

Er zullen nu enkele pittige maanden aanbreken voor Marcel Brands, technisch manager van de wellicht aanstaande landskampioen. Zijn club draait in de eredivisie een goed seizoen, wat hoofdzakelijk te danken is aan de spelers die inmiddels de ‘Grote Vijf’ van Eindhoven genoemd mogen worden: Memphis Depay, Georginio Wijnaldum, Andres Guardado, Luuk de Jong en Jetro Willems. Bijna niemand in de Lichtstad twijfelt eraan dat die eerste twee een transfer zullen maken, terwijl ook met een vertrekt van assistmachine Willems ernstig rekening gehouden wordt. Toch moet er na de zomer een team op de mat van het Philips Stadion staan dat niet onder doet voor het huidige, want na zes magere seizoenen zal niemand die PSV een warm hart toedraagt nòg een tussenjaar accepteren. Brands wacht dus een loodzware taak, al wordt die ongetwijfeld wat verlicht door de flinke zak geld die de vertrekkende spelers op zullen gaan brengen.

Een veelgehoord geluid onder Nederlandse voetballiefhebbers is dat PSV desondanks maar eens op moet houden met kopen en meer jeugd door moet gaan schuiven. Verdediger Jordy de Wijs, de aan NAC Breda verhuurde Menno Koch, schaduwspits Rai Vloet, de technische middenvelder Mohamed Rayhi, de met optie tot koop gehuurde Belg François Marquet, de Montenegrijnse vleugelspits Aleksandar Boljevic en de jonge aanvaller Steven Bergwijn worden vaak genoemd als de spelers van Jong PSV die eventuele gaten op zouden moeten vullen.

Dat is echter wat naïef. Bergwijn is pas 17 en speelde dit seizoen vaker in de A1 dan in Jong PSV. Bij de geschiktheid van Koch, De Wijs en Rayhi kun je vraagtekens zetten, aangezien deze spelers helemaal nog niet dicht tegen PSV 1 aanzitten en toch al 20 of 21 jaar oud zijn. Ze zijn nog jong, maar niet jonger dan basiskrachten als Depay, Willems en Rekik, dus moet je op z'n minst concluderen dat ze achter lopen op schema. Boljevic heeft dit seizoen pas vier goals en één assist voor Jong PSV op zijn naam staat, toch een behoorlijk karig rendement voor een talentvol geachte aanvaller. Van Marquet en Vloet wordt wel nog het één en ander verwacht, maar aangezien Marquet bij Standard Luik geen potten kon breken en Vloet een teleurstellend seizoen doormaakt kan PSV er niet blind op varen dat zij wèl van waarde zullen gaan worden. Sowieso maakt Jong PSV dit seizoen allerminst een sterke indruk en geen enkele speler van het team weet zich structureel te onderscheiden.

Dat PSV vanaf mei 2013 de jeugdopleiding daadwerkelijk serieuzer is gaan nemen, is een feit. Maar dat kan uiteraard niet betekenen dat er twee jaar later voor elke positie al een volwassen speler klaarstaat die goed genoeg is voor een team dat moet gaan strijden voor een nieuwe landstitel en overwintering in de Champions League. Het is onrealistisch om te denken dat dit mogelijk is. Investeren in de jeugd doe je voor de langere termijn en een opleidingsclub worden is een geleidelijk proces. Toen Feyenoord enkele jaren geleden noodgedwongen moest stoppen met kopen had dat aanvankelijk ook desastreuze gevolgen, met een 10-0 nederlaag bij PSV en een 10e plaats in het seizoen 2010-2011 als dramatische dieptepunten.

Toch gaat het veel gehoorde argument dat de jeugd bij PSV geen kans krijgt niet meer op, dat is inmiddels een oude koe. Memphis Depay en Jeroen Zoet hebben al geruime tijd een basisplaats, Jorrit Hendrix zit daar dicht tegenaan. En ook Joshua Brenet, Abel Tamata, Marcel Ritzmaier, Jürgen Locadia en Zakaria Bakkali hebben sinds mei 2013 voldoende speeltijd gekregen om zich te bewijzen. Ze bleken echter (voorlopig) te licht of, in het geval van Bakkali, anderszins ongeschikt.

Voorlopig zal PSV dus nog even moeten blijven kopen. Maar als de club dat blijft doen zoals in de afgelopen jaren, dan hoeft dit niet noodzakelijk iets negatiefs te zijn. Vrijwel elke speler die de 21-voudige landskampioen in de recente geschiedenis kocht was een verstandige investering. Aan Kevin Strootman, Dries Mertens en Jeremain Lens kon de club een paar jaar veel plezier beleven alvorens ze met een vette winst doorverkocht werden. Aangenomen mag worden dat met in ieder geval Georginio Wijnaldum, Jetro Willems en Santiago Arias vroeger of later hetzelfde zal gaan gebeuren. De aankopen Jeffrey Bruma, Adam Maher en Luciano Narsingh vallen vooralsnog wat tegen, maar ze waren op het moment van aantrekken logische keuzes en hebben nog voldoende groeimogelijkheden. De definitief binnengehaalde huurkracht Andres Guardado heeft vanwege zijn leeftijd in principe geen restwaarde, maar vanwege zijn sportieve waarde en relatief bescheiden prijskaartje zet niemand vraagtekens bij deze aankoop.

Het investeren in de eigen opleiding zal op den duur z'n vruchten wel af gaan werpen. Maar op de manier waarop dat nu gebeurt is het geen schande om toch nog maar even de knip te blijven trekken.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 9 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1700+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door connoisseur)

Leuke poging , maar wel wat te makkelijk uitgewerkt.

Samenvatting is :

Psv is te kort bezig met de jeugdopleiding, dus moeten ze nog even blijven kopen.

30 maart 2015 om 06:53

Klopt, dat is de moraal van het verhaal. Maar omdat hier vaak discussies over gevoerd worden op Voetbalzone wilde ik mijn standpunt eens uitgebreid beargumenteren.

3 april 2015 om 14:48

Wat mist er volgens jou dan nog dat jij het opvat als te makkelijk??

Voor mij als PSV supporter niet veel nieuwe dingen gelezen maar denk dat het voor de niet PSV supporters best informatief is.

Ik vind die hele jeugdopleiding discussie altijd wat overbodig. Waarom moet PSV zo bezig zijn met leven jeugd. PSV heeft juist veel successen te danken aan niet eigen jeugd. Van de week nog een docu gezien over het CL 2004/2005. Met jongens als Lucius, Ooijer, Bouma, van Bommel, Cocu, de Jong en Vennegoor of Hesselink. Maar ook met Gomes, Lee, Alex, Vogel, Park en Farfan. Jongens van overal dus, Brabanders, Limburgers, een Amsterdammer, een Tukker, Zwitser, Koreanen, Brazilianen een Peruviaan. Allemaal door elkaar, allemaal verschillend, maar één hecht team. Was toen geen probleem maar nu ineens moet het allemaal eigen jeugd zijn. Ik snap het niet zo.

We hebben nu met Zoet, Hendrix en Memphis drie min of meer basis spelers uit eigen jeugd. En met Locadia een goede invaller. Jongens als Brenet, Tamata, Vloet en Ritzmaier worden ook gebruikt maar die komen al te kort. Ik denk als je als PSV zijnde vier of vijf jongens hebt uit eigen jeugd die regelmatig spelen, dus die ofwel een basisplaats of op zijn minst vaste bankzitter met regelmatig speelminuten heb, dat het dan goed doet.

De vergelijking met andere clubs vind ik ook zo raar. Feyenoord wordt hier aangehaald. Feyenoord is met hun eigen jeugd al vijftien jaar geen kampioen geworden. Maar gelukkig hebben ze eigen jeugd. Lekkere eigen jeugd als je zit te kijken naar Nelom, Mulder en Vilehna. Dan heb je toch medelijden met een Psv'er die moet kijken naar Arias, Guardado en de Jong. Dat lijkt me heel vervelend.

Bovendien Feyenoord heeft nu wat geld en wat zie je, die gaan ook spelers van buitenaf halen. Immers, Kazim, Toornstra, Wilkshere, Boulahrouz.

Dan Ajax, die hadden inderdaad een geweldige jeugd maar als je die namen ziet wat er de laatste jaren door is gebroken. Anita, van Rhijn, Vermeer, de Jong en dan noem je ook nog Maduro en Emanuelson. Leuke Eredivisie spelers en vooral spelers die in dienst van anderen spelen. De echte toppers worden ook daar niet meer opgeleid. De laatste jaden zijn het vooral aangekochte jeugd als Vertonghen, Alderweireld en Eriksen wat echte topspelers zijn geworden. Maar er is ook veel middelmaat. Niet veel beter als spelers als Bakkal, Aissati, Labyad en Beerens die uit de PSV jeugd zijn gekomen.

PSV moet zich zeker richten op de jeugd, maar ook realiseren dat in het verleden de grootste successen met jongens van buitenaf werden gerealiseerd. Daarom ook dat ik liever ook enkele goede aankopen zie, zoals ook in voorgaande jaren. Een Isimat zou bijvoorbeeld een prima aanwinst zijnde. En dat hij buitenlander is maakt dan niet uit. En de fans ook niet, hij is nu al een publiekslieveling.

Prima stuk. Alleen die opmerking over de 8 a 9 spelers uit eigen jeugd in de wedstrijdselectie verbaasde mij een beetje. Dat waren Hendrix, Depay en Zoet in de basis, plus vijf of zes man aan invallers? Ik heb juist het gevoel dat de jeugd bij PSV nog altijd ver achter blijft, op een enkele uitzondering na. Maar afgezien daarvan heb ik het met plezier gelezen.

Maar de argumentatie staat: jeugd heeft tijd nodig. Nu nog even blijven kopen is de enige optie. Het grote probleem is: wanneer moet PSV de switch maken? Kunnen we daar nog een CE over verwachten van jouw hand?

Ajax was waarschijnlijk een jaar te vroeg met het leunen op de jonge gasten, maar aankopen staan weer doorbraak van jeugd in de weg. Het is een interessant dilemma. :-)

30 maart 2015 om 15:46

PSV heeft dit seizoen inderdaad al wedstrijden gespeeld met 8 a 9 spelers uit de eigen jeugd in de wedstrijdselectie. Uit tegen Go Ahead Eagles op 7 maart bijvoorbeeld, toen stonden Zoet, Brenet en Depay in de basis en zaten Tamata, De Wijs, Hendrix, Ritzmaier, Locadia en Vloet op de bank.

Wanneer PSV de switch gaat maken is natuurlijk afwachten en het zal sowieso meer een geleidelijk proces dan een echte "switch" zijn. Van de huidige lichting van Jong PSV zie ik eerlijk gezegd niemand echt van waarde worden voor PSV 1, afgezien van heel misschien Boljevic. Maar daar achter zitten wel een paar grote talenten, zoals Scamacca (16), Bergwijn (17) en Paal (17).

30 maart 2015 om 16:14

Dan kun je nu nog wel kopen op die posities, maar als die jongens 19 zijn, wat doe je dan? Ajax ging er vanuit dat Bazoer nog een jaar nodig zou hebben, en huurde dus Zimling voor een jaar. Nu viel die zo tegen dat Bazoer sowieso een basisplaats mocht proberen te veroveren in het eerste, maar dat was niet het oorspronkelijke plan. Ik ben benieuwd wanneer PSV voor dit soort dilemma's komt te staan, en hoe ze daarmee omgaan.

Bij Ajax zie je dat ze duidelijk voor de jeugd kiezen. Liever huren ze de gaten in de selectie dicht, en kijken ze hoe de jeugd zich ontwikkelt. Als ze kopen, dan loopt zo'n aanwinst de ontwikkeling van de jeugd in de weg, en dat hebben ze liever niet.

30 maart 2015 om 16:53

PSV kocht ook Mertens toen Depay 17 was. Heeft toch prima uitgepakt? Depay werd geleidelijk gebracht met steeds meer invalbeurten en hier en daar een bekerwedstrijd. Na twee jaar werd Mertens weer met een vette winst verkocht en toen was Depay er klaar voor om het over te nemen. Ik vind het niet heel gek om te gokken op een herhaling van dat scenario.

En dat Ajax "duidelijk voor de jeugd kiest" is ietwat achterhaald. Van de 25 spelers in de A-selectie van Ajax komen er maar tien uit de eigen jeugd en daarvan staan er vaak maar drie of vier in de basis.

31 maart 2015 om 11:03

Ajax heeft een groot deel van de jongens die nu doorbreken opgehaald bij andere clubs toen ze ~16 waren. De resultaten van de herstructurering van de opleiding zie je nu vorm krijgen bij de B1 en de A1. Ajax is nu ruim vier jaar bezig sinds de herstructurering van de jeugd. Nu weet je meteen op welke termijn je echt resultaat kunt verwachten. Bij Ajax dacht men in eerste instantie resultaat te kunnen zien na vijf jaar. Dat is te vroeg. Nu blijkt dat je zeven of acht jaar nodig hebt.

1 april 2015 om 08:00

agh als psv geen toptalenten met een goed eredivisie-seizoen gaat kopen om ze vervolgens in de pilsleague te stallen kan er weinig misgaan

11 april 2015 om 23:20

Depay komt uit de jeugd van sparta samen met Strootman

Een matig stuk met veel aannames die je weg zet als feiten.

31 maart 2015 om 08:34

Dat laatste valt toch wel mee? Ik vind kritiek altijd nuttig, dus zou je misschien wat specifieker kunnen zijn?

Ha, een antwoord op het eeuwige 'loopt er niks bij de jeugd rond' als PSV een speler koopt of huurt.
PSV is hard op weg om er voor te zorgen dat de jeugdopleiding van PSV kan concurreren met die van Feyenoord en Ajax, maar dit heeft gewoon veel tijd nodig.
Ik heb er wel vertrouwen met Art Langeler aan het roer!

Er is maar één reden waarom PSV nu niet met meer zelfopgeleide spelers speelt en dat is te danken aan de herfinanciering van 85 miljoen euro. Daarom vind ik je verwijzing naar Feyenoord ook erg zwak. Niet doordat het feitelijk gezien niet juist is, maar meer doordat dit aangehaald wordt als één van de belemmeringen waarom PSV nu niet ook met meer opgeleide spelers zou kunnen voetballen.

Dat kunnen ze wel en dat hadden ze ook moeten doen. PSV is net als Feyenoord geen club die dan in één keer zal degraderen, maar je moet toch eerst een stapje terug doen. PSV heeft nu geen stapje terug moeten doen, maar de realiteit is dat ze met haar transfers een paar miljoen winst hebben gemaakt en dat de grond onder het stadion is verkocht. Die miljoenen die ze tussen toen en nu binnen zouden halen met de spelers die ze hadden, had er voor kunnen zorgen dat de club beetje bij beetje gezond zou worden.

Nu zit de club weer met hetzelfde probleem, dat het spelers moet gaan kopen. Het is voor een Nederlandse club onmogelijk om je beste spelers op te vangen met een aankoop. Je zit dan heel de tijd aan te hikken tegen een limiet waarmee de club aan de slag kan en als het even tegenvalt (geen kampioen worden), dan is er geen ruimte om te kijken waar je dan wel kunt investeren. Nu is de club weer verplicht om risico's te nemen met aankopen en er is nagenoeg geen ruimte om echt eens flink te investeren in de jeugdopleiding. Dat kan gewoon niet goed blijven gaan en dat heeft het verleden wel bewezen.

De grootste fout die jullie in Eindhoven hebben gemaakt, is op geen enkel moment de jeugdopleiding daadwerkelijk serieus nemen en dat wanneer de shit echt losbarst (herfinanciering) dat het dan weer te laat is. En vervolgens wordt weer de domme keuze gemaakt om te blijven kopen om een bepaald niveau aan te tikken, maar er veranderd helemaal niets. De club is niets opgeschoten met het halen van de halve finale CL en de club is niets opgeschoten met haar eigen grond verkopen en bedelen bij sponsoren.

Maar goed dat zit nou eenmaal in jullie cultuur. Dat krijg je er nou van als de hoofdsponsor altijd de hand boven het hoofd zit te houden. De realiteit is dat jullie naast muurvast zitten aan Philips nu ook muurvast zitten in jullie te kleine stadion en een jeugdopleiding hebben die niet functioneert. En dat zal ook nooit goed gaan functioneren. En de reden waarom ik nu al weet dat jullie je hier niets van aan trekken, is dat jullie ook de herfinanciering van 85 miljoen euro steeds goed blijven praten. PSV had gewoon een stap terug moeten doen. Meer jeugdspelers, meer jonge aankopen en gewoon voor plek 1 t/m 4 gaan vechten. Dan hadden ze vanzelf wel gezond geworden en dan had je in de toekomst de grond kunnen verkopen om mogelijk te investeren in een groter stadion / op een andere locatie. Die kans krijgen jullie nu niet meer. Nooit meer.

31 maart 2015 om 20:19

"er is maar één reden waarom PSV nu niet met meer zelfopgeleide spelers speelt en dat is te danken aan de herfinanciering van 85 miljoen euro."
Doel je op de verkoop van die grond? Dat was 48 miljoen, niet 85 miljoen.

"daarom vind ik je verwijzing naar Feyenoord ook erg zwak. Niet doordat het feitelijk gezien niet juist is, maar meer doordat dit aangehaald wordt als één van de belemmeringen waarom PSV nu niet ook met meer opgeleide spelers zou kunnen voetballen."
Ik wilde daarmee alleen aangeven dat te radicaal overschakelen op eigen jeugd sportief zeer riskant is.

"dat kunnen ze wel en dat hadden ze ook moeten doen. PSV is net als Feyenoord geen club die dan in één keer zal degraderen, maar je moet toch eerst een stapje terug doen."
Zes jaar geen kampioen worden vind ik al een aardig stapje terug...

"die miljoenen die ze tussen toen en nu binnen zouden halen met de spelers die ze hadden, had er voor kunnen zorgen dat de club beetje bij beetje gezond zou worden."
PSV is financieel gezond, de club zit netjes in categorie 3 (de veiligste categorie). De schuld wordt, net als een hypotheek, in vaste termijnen terugbetaald over een periode van (als ik me niet vergis) 40 jaar. Dat is allemaal allang netjes geregeld, het is echt niet zo dat die schuld als een donkere schaduw boven de club hangt. Net zoals de ook niet zo is bij een particulier die een hypotheek heeft.

"nu zit de club weer met hetzelfde probleem, dat het spelers moet gaan kopen."
Hoe hadden ze dat dan moeten voorkomen? Je kunt moeilijk de spelers die je nu hebt opsluiten in Eindhoven en zoals ik in mijn CE uitleg staan er nu gewoon nog geen jeugdspelers klaar om ze op te vangen.

"nu is de club weer verplicht om risico's te nemen met aankopen en er is nagenoeg geen ruimte om echt eens flink te investeren in de jeugdopleiding."
Die ruimte is er wel. PSV is juist enorm aan het investeren in de jeugdopleiding. Slechts 1/3 van alle aankomende transferinkomsten (als Depay en Wijnaldum vertrekken wellicht minstens 35 miljoen) zal besteed worden aan nieuwe spelers, de rest zal gebruikt worden voor o.a. andere investeringen en om wat gaten te dichten.

"en vervolgens wordt weer de domme keuze gemaakt om te blijven kopen om een bepaald niveau aan te tikken, maar er veranderd helemaal niets."
Zeker wel. Vroeger werden er veel te veel te spelers gekocht zonder restwaarde. Die tijd is voorbij. Nu worden er spelers gekocht als Mertens, Strootman, Lens, Wijnaldum, Willems en Arias, die met heel veel winst doorverkocht kunnen worden.

"de club is niets opgeschoten met het halen van de halve finale CL en de club is niets opgeschoten met haar eigen grond verkopen en bedelen bij sponsoren."
In tegendeel. Door het verkopen van de grond is de club financieel weer gezond geworden en het "bedelen" heeft ook aardig wat geld opgeleverd. De financiële puinhoop die Van Raaij achter heeft gelaten is door Sanders netjes opgeruimd.

"dat krijg je er nou van als de hoofdsponsor altijd de hand boven het hoofd zit te houden."
Onzin, de meeste clubs van het kaliber van PSV krijgen juist meer van hun hoofdsponsor. Ajax krijgt meer van Ziggo dan PSV krijgt van Philips.

"de realiteit is dat jullie naast muurvast zitten aan Philips nu ook muurvast zitten in jullie te kleine stadion en een jeugdopleiding hebben die niet functioneert."
Dat is wel erg negatief gesteld. PSV zit niet vast aan Philips, de club zou best een nieuwe sponsor kunnen zoeken als die wil er zou zijn. Het Philips Stadion is meestal wel uitverkocht, maar er is geen wachtrij voor seizoenkaarten, dus op zich is het stadion niet echt te klein. En dat aan de jeugdopleiding momenteel heel hard gewerkt wordt heb ik al uitgelegd in de Ce.

"psv had gewoon een stap terug moeten doen. Meer jeugdspelers, meer jonge aankopen en gewoon voor plek 1 t/m 4 gaan vechten."
Er worden al veel meer jeugdspelers gebruikt! Er zitten er nu soms 8 of 9 in de wedstrijd selectie, een paar jaar geleden waren dat er vaak maar 2 of 3! En meer jonge aankopen? Hoe oud denk je dat Willems, Arias, Strootman, Lens, Bruma, Narsingh, Maher, Mertens, Hiljemark en Wijnaldum waren toen PSV ze kocht? En nog meer jeugdspelers gebruiken dan nu het geval is, is geen optie. Met welke jeugdspelers wil je dat doen? Die jeugdspelers die nu met Jong PSV 16e staan in de Jupiler League? Dan had PSV nu niet meegedaan om plaatsen 1 t/m 4, maar plaatsen 6 t/m 10.

"dan hadden ze vanzelf wel gezond geworden en dan had je in de toekomst de grond kunnen verkopen om mogelijk te investeren in een groter stadion / op een andere locatie."
Had je er al eens aan gedacht dat PSV helemaal niet wil verhuizen? PSV (en de voorloper, het Philips Elftal) zitten al sinds 1911 op dezelfde plek en daar wordt veel waarde aan gehecht. De mogelijkheid om het huidige stadion nog wat te vergroten is al onderzocht, het schijnt te kunnen, maar er is momenteel nog geen grote behoefte aan.

4 april 2015 om 17:58

@cabinessence
Ik wilde meteen gaan reageren op @justr, en ik was al gefrustreerd dat ie dingen lag te verkondigen die er niet zijn. Gelukkig zag ik jouw reactie en was ik blij dat ik niet dat hele gedoe moest gaan uitleggen
Goede CE, duidelijke uitleg en goede opbouw. Ajax heeft ook geen elftal vol met jeugdspelers, PSV ook niet. Het boeit namelijk ook niks, de Nederlandse clubs moeten gwn doen wat ze op dat moment kunnen. PSV kan Guardado halen? Doen! PSV kan Depay overhevelen naar het eerste elftal omdat het een groot talent is? Doen! Je moet gwn doen wat je kan op dat moment, naar je mogelijkheden handelen. Daarom moet justr ook niet zo'n reactie geven, slaat kant nog wal.

5 sterren

4 april 2015 om 16:04

Je reactie slaat werkelijk waar nergens op. Pure frustratie, gebaseerd op de huur van de grond. Even voor jou idee: Feyenoord huurt de kuip bijvoorbeeld ook, terwijl het Philips Stadion gewoon van PSV is. En die nieuwe kuip die er misschien komt? Die zal ook niet van Feyenoord zelf zijn. Eigenlijk is PSV een van de weinige clubs die tenminste zijn eigen stadion heeft.

Kortom, binnenkort hebben wij weer de grond en het stadion in bezit, kan die club van jou nog wat van leren vriend.

De jeugdopleiding Werd wellicht niet heel serieus genomen, maar dat is nu wel anders hoor. Er kiezen de laatste jaren niet voor niets weer spelers voor Psv. Staat een erg jong elftal, vorig jaar was het het jongste elftal in de voorronde CL en braken ze ook een record in de eredivisie. Nota bene 11 Nederlanders in de opstelling destijds en veel daarvan jeugd. Nu nog steeds veel Nederlandse jongens, waarvan het gros jong is en enkele eigen jeugd. Alleen Arias en Guardado zijn geen Nederlanders.

PSV had de luxe dat ze wat speling hadden, in tegenstelling tot Feyenoord. PSV is dan ook niet bijna failliet geweest al waren de fabeltjes anders. Dan heb je de luxe om niet radicaal op jeugd over te hoeven gaan. Een stapje terug? Nooit sprake van geweest. Hooguit even de ambities in de vriezer, maar dat was ook maar van korte duur.

Dat stadion en de grootte daarvan, daar kan ik mij in vinden. Het wordt tijd voor een groter stadion. Het Philips Stadion is echter wel nostalgie. Lekker in het centrum en altijd al onze thuisbasis geweest. Die kans is er echter nog steeds wel kerel, de vraag is alleen of PSV het nu al wilt. Eén ding is zeker, PSV gaat daarin niet Feyenoord en Ajax volgen. Het stadion is van ons.

Een CE waarin je veel open deuren intrapt om eerlijk te zijn. PSV is van oudsher geen opleidingsclub, maar heeft af en toe wel een pareltje in de jeugd rondlopen. De kracht van PSV is het scouten van talent in binnen en buitenland. Hoewel hier soms flinke bedragen voor worden betaald, verkoopt PSV ze altijd met winst door. Vaak gaat het zelfs om vele miljoenen winst.

Ik betwijfel of Nederland het ooit gaat accepteren dat er ook andere manieren zijn dan zelf opleiden. Opleiden lijkt het goede te zijn, terwijl scouten een slechte tactiek is.

De jongens die momenteel bij PSV in de jeugd rondlopen kunnen uitgroeien tot goede spelers. Momenteel zijn ze inderdaad niet ver genoeg. Echter, waren Vilhena en Boeïtus wel goed genoeg toen ze debuteerden? Dat werden ze pas toen ze hun debuut gemaakt hebben.

Ik wil niet zeggen dat PSV niet moet gaan kopen, maar die jongens moeten wel de kans krijgen. PSV moet vervangers van buitenaf halen voor Gini en Memphis, maar als deze het niet goed doen wordt het toch echt tijd om Kenneth Paal en Steven Bergwijn voor de leeuwen te gooien. Scammacca bij de selectie halen volgend jaar. Klinkt vroeg, maar doe eens gek. Zo'n jongen heeft ontzettend veel talent en is hier gekomen voor zijn kansen.

Kortom, biedt die jongens perspectief. Laat ze zien dat hard werken beloond wordt en dat wanneer je echt talent hebt, je niet alleen bij Ajax en Feyenoord kan doorbreken, maar ook bij Psv.

Opleiden is niet de gouden tactiek, maar ook een tactiek. Ik hoop dat iedereen gaat accepteren dat scouten een gelijkwaardige manier is, zeker op de manier waarop PSV dit doet.

PSV speelt momenteel idd met een prima aandeel "eigen jeugd" in de 1e selectie. Maar met de samenstelling van de selectie van 2015/2016 zullen er veel afvallen:
Depay wordt verkocht, Tamata wordt niet verlengd, Brenet, Zoet en Ritzmaier zijn en blijven toch zwakkere schakkels en Locadia zal vooralsnog veelal op de bank blijven.

Best kans dat er volgend jaar nog maar 2 bankzitters over zijn: Zoet en Locadia. Ik vind dit verder helemaal geen issue. Brenet en Zoet zouden weleens een goede concurrent kunnen krijgen en Ritzmaier (en Hiljemark) kan weleens verkocht of verhuurd worden. Vloet en Koch kunnen wel een verhuurperiode gebruiken.

Maar ja, de stap van Jupiler League naar PSV selectie blijkt ontzettend groot. Bij Feyenoord zie je dat spelers als Clasie toch ook in ieder geval een verhuurperiode nodig hadden om echt aan te sluiten. Anderen, zoals Van Beek, De Vrij, Kongolo hebben ook 1 of 2 jaar nodig gehad.

Voor Brands is het deze zomer vooral zaak om de groep na de eerste 14 sterker te maken. Dus veel 18-20 jarige spelers die mogen vechten om de laatste plaatsen in de eerste selectie. Duarte, Marquet en Blummel zijn de eerste hiervan en ik verwacht nog 3 rechtsbenige en 1 linksbenige verdedigers en een linker aanvaller. Zo niet, dan moeten ze met Jong PSV strijden om de bovenste 5 plaatsen in de Jupiler League en in de Youth League. Wie weet kunnen jongens uit de Academy, zoals Paal, Bergwijn, Loof, Abels, De Wijs, Van Vlerken en Rommens verrassen met een krachtige onwikkeling.

4 april 2015 om 15:55

Ik denk dat van het rijtje Paal, Bergwijn, Vloet, Koch, de Wijs en Boljevic slechts de helft het gaat redden. Paal en Bergwijn redden het zeker weten, daar ben ik van overtuigd. Zeer getalenteerde voetballers. Vloet gaat het op termijn ook nog wel maken, wellicht Boljevic ook. Koch heb ik afgeschreven en ook de Wijs geef ik weinig kans.

Ik vind de Nederlandse obsessie met eigen jeugd ook heel erg overdreven. Het is gewoon een van de vele manieren om het technisch beleid te voeren. Kan ook met creatief scouten, en met gevestigde namen kopen. Als het resultaat oplevert dan maakt het toch niet uit hoe het tot stand is gekomen?

Opscheppen over het gebruik van eigen jeugd heeft alleen zin als het success oplevert. Bij Feyenoord is dat (nog) niet het geval, en bij Ajax dit seizoen blijkt dat ook niet altijd het antwoord te zijn.

Het is simpelweg dom om eigen jeugd optestellen als ze niet goed genoeg zijn om aan de doelstellingen van de club te voldoen. Al helemaal als er voldoende financiele mogelijkheden zijn om in kwalitatief betere spelers te investeren. Dat is waar PSV nu zit, en waar Ajax dit seizoen de fout is in gegaan.

PSV is altijd een koopclub geweest, in het verleden zijn er wel een paar jeugdspelers doorgebroken, maar dat zijn er niet veel en de meesten zijn niet uitgegroeid tot echte toppers. De gekochte spelers echter wel, denk aan Ronaldo, Romario, Van Nistelrooij, Stam, Cocu enz.

Bij Ajax is het precies andersom (hoewel er ook wel wereldtoppers zijn geweest die gekocht zijn zoals Ibrahimovic, Suarez). Daar komen de toppers uit de eigen jeugd zoals Van Basten, Cruijff, Kluivert, Bergkamp, De Boertjes enz.

Is het slecht wat PSV doet? Tja, sommigen hechten waarde dat er veel jeugdspelers zijn, maar op sportief gebied maakt het weinig uit. Beide clubs zijn zeer succesvol gebleken met hun eigen manier van werken. PSV met goede aankopen, Ajax met goed opleiden. Dit jaar wint PSV het kampioenschap mede door de goede aankopen, vorig jaar won Ajax het door de goede opleiding. Dus beiden zijn ze succesvol gebleken. Ik hecht weinig waarde aan hoe een club tot succes komt (hoewel een club met een rijke eigenaar ik nep vind maar dit terzijde) en de clubs moeten lekker hun eigen plan gaan voeren waarmee ze succes denken te hebben. Dus laat PSV maar lekker kopen en Ajax maar lekker opleiden. Aan de andere kant is die tweestrijd ook wel leuk om te zien. Dit seizoen blijkt kopen de beste optie, vorig jaar was het andersom. 2 clubs, 2 verschillende werkwijzes, maar toch beiden zeer succesvol met een volle prijzenkast en aardig wat spelers die later uitgroeiden tot wereldtoppers.

20 juli 2015 om 19:48

Helemaal mee eens. PSV kan nu wel zeggen dat ze spelers uit eigen jeugd meer de kans moeten geven, maar dan win je geen prijzen.

Hoe zit het eigenlijk met het financiele situatie van psv? Hoeveel geld zit er op het bank

16 april 2015 om 23:20

PSV zit gewoon in categorie 3 van de Knvb (de gezondste categorie). En komende zomer gaat er veel geld binnenkomen (sowieso 12 miljoen Champions League-startpremie en wellicht tientallen miljoenen voor Depay en Wijnaldum). Dat zit dus wel goed.

20 april 2015 om 15:59

Depay voor minmaal 25 mil zei Marcel Brands. En Wijnaldum gaat echt heel kritisch kijken naar welke club hij wil en als er niet de juiste club komt blijft hij nog een jaartje bij Psv. Hij vond het niet erg om nog een jaar bij PSV te blijven.

Maar als Depay gaat die gaat waarschijnlijk ook wie moet dan zijn opvolger zijn? Tighadouini? Of toch Bakkali een kans geven en hopen dat hij toch weer alles om voetbal geeft. Bojelovic een kans geven? Lijkt mij nog niet goed genoeg voor PSV 1. Jozefzoon? Lijkt mij ook niet goed genoeg. Lamela lijkt mij wel haalbaar. Ferreira Carcasco van AS Monaco vind ik ook heel goed.

En als Wijnaldum weg gaat? Hendrix vind ik heel goed maar scoort niet zo heel veel. Gudelj? Hij lijkt naar Ajax te gaan maar wie weet.

Kortom Marcel Brands moet nog wel even goed werk verrichten.

PSV koopt gewoon goed aan.
-Gomes
-Alex
-Romario
-Ronaldo
-Dszudszak
-Farfan
-Mertens
-Strootman
-Van Bommel
-Van Nistelrooy
-Robben
-Kezman
-Nilis
En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ajax en Feyenoord kunnen misschien beter opleiden dan PSV maar PSV kan beter kopen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7972
2.PSV6535
3.AZ6428
4.Vitesse6019
5.Feyenoord5528
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller3017
E. ZahaviAanvaller2310
R. SchmidtUnknown
Y. VertessenAanvaller121
J. PiroeAanvaller81
Y. MvogoKeeper300
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

In de wandelgangen

Woensdag 5 mei
Daniele De Rossi staat voor een terugkeer bij AS Roma. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren