De vloek van de media

Zaterdag, 11 oktober 2014 om 21:37 door Efsane61

Een rustieke, maar o zo stedelijke stad is Trabzon. Het is een kleine en rustige vissersstad, maar toch gaat de lokale voetbalclub Trabzonspor met de bijnaam Storm van de Zwarte Zee door het leven. De stad en de club van de tegenpolen zijn te vinden aan de noordoostelijke kust van Turkije, pal aan de Zwarte Zee. 243.735 inwoners telde de stad in 2012, voor Turkse begrippen een kleine stad. Maar de stad, haar club en haar inwoners hebben een grote invloed, voor hun kleine omvang, in de landelijke en regionale ontwikkelingen.

/

Op de palmares van de voetbalclub prijken onder andere zeven landskampioenschappen, acht Turkse bekers, acht Super Cups, acht ‘Basbakanlik Kupalari’ (vrij vertaald: Minister-President’s Cup), een ‘Kibris Kupasi’ (vrij vertaald: Cyprus Cup, destijds een prestigieuze prijs) en talloze wat kleinere en grotere successen. De meeste van die successen zijn records en of unieke prestaties, zoals het driemaal achter elkaar binnen slepen van de landstitel of het doorbreken van de Istanbul hegemonie in de competitie.

De doodssteek voor de club kwam op 3 juli 2011, de dag van het veelbesproken omkoopsschandaal tussen Fenerbahçe en Trabzonspor. Sinds het omkoopschandaal is de club opgedeeld in kampen. De supporters vinden dat er een politiek spel wordt gespeeld omtrent het voetbal en dat er te weinig of juist te veel is stilgestaan bij dit incident. Persoonlijk behoor ik toe tot de laatste categorie fans.

Zoals het gezegde ‘stilstand is achteruitgang’ normaliter luidt, geldt die niet voor Trabzon. Trabzon is een stad waarbij gesproken kan worden van een volgend scenario: ‘niet rennen is achteruitgang’! Zeker als het gaat over de lokale trots, Trabzonspor. De Trabzonlular zijn fanatieke voetballiefhebbers. De club staat namelijk symbool voor hun stad, karakter, eigenwaarde en hun identiteit. De spelers worden altijd enorm gesteund en bijna aanbeden, zeker na een winstpartij. De hele week is er een hosannastemming in de stad en lijkt het wel feest

Deze passie en liefde voor voetbal heeft zo zijn voordelen, maar ook zijn nadelen. Zo worden er geen uitsupporters meegenomen bij de wedstrijden tegen de clubs uit Istanbul, zijn er al vele straffen uitgedeeld aan de club, van reglementaire verliespartijen tot aan wedstrijden zonder supporters.
Als er verloren wordt is het ook niet fijn vertoeven in Trabzon. Vele, vooral buitenlandse, spelers van de club hebben al aangegeven na een verloren pot de stad niet in kunnen of durven te gaan!
De passie voor de club reikt zelfs zo ver, dat een van de fans zijn leven opgaf, na het thuis verloren kampioenschap tegen rivaal Fenerbahçe in het seizoen 1995/96. Door continu stil te staan bij het incident uit 2011, wordt het belangrijkste aspect van een voetbalclub totaal verwaarloost: namelijk het voetbal. Tenminste, dat was de sfeer die heerste tot dit seizoen. Begin dit seizoen besloot de voorzitter Ibrahim Haciosmanoglu, een radicale man met scherpe uitspraken (dus eigenlijk een typische 'Trabzonlu'), dat het roer totaal om moest.

Allereerst werd Vahid Halilhodžic opnieuw aangesteld als nieuwe trainer. De vorige aanstelling van Halilhodžic verliep echter niet vlekkeloos. Na talloze scherpe uitspraken over de spelers lag hij zo ver in de clinch met de spelersgroep en vervolgens het bestuur en de supporters, dat hij zijn biezen mocht pakken. Toch had Haciosmanoglu (tijdens Halilhodžic' vorige periode vicevoorzitter bij de club) met de trainer afgesproken dat als hij ooit voorzitter mocht worden van de club, hij de club weer zou moeten komen coachen en zo geschiedde dus op 14 juli 2014.

De aanstelling leek bij voorbaat gedoemd te mislukken: een exorbitante voorzitter en trainer gecombineerd met de fanatieke supporters zou zomaar tot flinke botsingen kunnen leiden. Het was meteen raak: Halilhodžic had besloten dat we wel tien spelers moesten halen, wilden we ergens aanspraak op maken dit seizoen. Haciosmanoglu liet de stemming echter al snel omslaan, door grote namen als Óscar Cardozo en Kévin Constant, en veelbelovende Turkse talenten als Ishak Dogan en Sefa Yilmaz binnen te halen. De verwachtingen waren om te snijden en met Halilhodžic aan het roer zou het wel goed komen.

Maar hoe normaal is het om te verwachten dat een team opgebouwd uit welgeteld 21 (!) nieuwe spelers, wel even successen zal boeken?! Vooral tegen geduchte concurrenten, die al wel allemaal ingespeeld zijn op elkaar. Die verwachting bleek ook te mooi om waar te zijn, want na vijf speelronden staat Trabzon met vier gelijke spellen en een kansloze nederlaag op de derde plaats van onder.

In een stad als Trabzon zorgen niet alleen de fanatieke supporters voor spanning en chaos. Ook de media en de bestuurders, allen stuk voor stuk jongens uit diezelfde stad, hebben er een handje van. En ondanks dat fanatisme zijn er bestuurders die eigen belang, politiek belang of economisch belang boven dat van de club stellen. Dat is geen nieuws meer in Trabzon. Stelt u zich vervolgens voor dat tientallen van deze Trabzon-supporters de regionale media totaal bezetten. Media die nauwe banden onderhouden met oudere bestuursleden, die er een traditie van lijken te maken ieder nieuw bestuur het zo moeilijk mogelijk te maken. Een recept voor een tikkende tijdbom lijkt alweer in de maak. Als vervolgens ook nog eens de prestaties tegen vallen, ondanks de hoge verwachtingen, lijkt de tijdbom alleen maar versneld te worden.

En zo was het geen schok aan de ene kant, maar toch wel aan de andere kant, dat ik maandagochtend op de Turkse voetbalpagina's kon lezen: Çek git Vahid!, vrij vertaald naar 'Vertrek nu Vahid!'. Misschien was mijn verwachting dat een coach eindelijk eens de tijd zou krijgen wel voorbarig, tegen beter weten in zelfs. Maar die hoop had ik gekoesterd, zodat we eindelijk met z’n allen konden terug keren naar ons geliefde spel: voetbal. Dat geen enkele coach bij Trabzon die tijd zal krijgen, is me nu echter eens te meer duidelijk geworden. En dat wij dan ook al sinds 1984 niet meer officieel kampioen zijn geworden is wellicht dan ook geen verrassing, maar gewoonweg een gevolg. Een gevolg van het verkeerde recept van fanatisme, opportunisme en (zinloze) druk van de media.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 12 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1500+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door fier en koen)

Erg mooie CE hoor.

Mooi verhaal dat erg goed geschreven is. Goede intro ook zodat mensen wat meer informatie hebben over de stad en club. Hopelijk gaat het snel weer beter met je club

Bij dit clubexpert dient een vermelding te worden gemaakt van de auteur: ongetwijfeld zal er namelijk worden aangegeven dat Trabzonspor (of kortweg Trabzon) maar zes kampioenschappen telt. Als trouwe fan van de club, kan ik niet anders dan de zevende 'ons' toe te kennen. Maar die discussie wil ik hiermee verder absoluut niet aanwakkeren, omdat het afwijkt van het doel van deze CE. Leest u dat stuk dan ook zoals u dat het beste uitkomt. Het omkoopschandaal is echter wel een van de redenen van het grote verval van de club en moest dus in mijn ogen wel vernoemd worden.

Overigens, mochten er überhaupt vragen zijn over het stuk in zijn geheel (vooral van de bezoekers met minder Turkse voetbalkennis) wil ik die graag beantwoorden! Mochten er ook voetbalfans met meer kennis rondom het onderwerp zijn, wil ik ook best nog het een en ander uiteenzetten. Ik was natuurlijk gelimiteerd door het aantal woorden dat gebruikt mocht worden.

Anyway, veel leesplezier en ik hoor graag wat jullie er van vinden!

Mooi stukje over een mooie club, ben altijd al fan geweest van die unieke tenues en de kleuren. Spelen Yattara en Alanzinho er nog? Een vriend van me op het werk is Turks en Fener supporter, dus ik weet wel ongeveer wat er speelt tussen uw club en Fener, maar ik krijg natuurlijk altijd de Fener kant voorgeschoteld als de waarheid haha.

12 oktober 2014 om 18:24

Dankjewel, altijd fijn om ze te ontvangen van iemand met prachtige Ce's. Onze tenues zijn natuurlijk niet meer zo uniek, vooral niet als je 'n internationale shirtsponsor als Nike hebt (you get the point).

Hieronder heb ik nog extra uitleg gegeven rondom het omkoopschandaal aan ttiborr, wellicht heb je daar wat aan, alhoewel ik niet al te diep inga op de zaken. Wat ik heb getypt kan al voor genoeg gefronste wenkbrauwen zorgen namelijk!

Helaas, helaas: Yattara (onze zwarte parel) werd helaas te oud en daarmee wat minder explosief en is een aantal seizoenen geleden alweer vertrokken. De zomer na het omkoopschandaal om precies te zijn. Het opmerkelijke is, dat ondanks dat hij zo geliefd is door alle supporters, hij zonder een goed afscheid is vertrokken. Eigenlijk een typisch Turkse voetbaltraditie, alle clublegendes worden zonder waardig afscheid, soms bijna zelfs als ondankbare honden afgevoerd. Zeker een probleem waar ik fel tegen ben!

Voor Alanzinho geldt hetzelfde verhaal, fantastische speler en goede smaakmaker, maar was te inconsistent. Is begin dit seizoen verkocht, evenals alle andere buitenlanders (buiten Bosingwa om) en zijn er zeven nieuwe buitenlanders aangetrokken.

Goed stuk van een "trabzonlu" in hart en nieren die de vinger op de zere plekken durft te plaatsen. De meeste buitenstaanders, en dan vooral je overige landgenoten, beschrijven deze groep supporters als ' hooligans' omdat jullie met zóveel passie de club én achtergrond steunen. Of misschien begrijpen ze gewoon niet wat Trabzon voor jullie betekent? Er zijn maar een handjevol mensen die begrijpen waar dat vandaan komt (o.a. ik), en ook maar heel weinig mensen die het écht kunnen uitleggen (waaronder jij).

Ooit was Trabzon een team waar je het Spaans benauwd van kon krijgen in een derby. Een beetje de Tottenham van Turkije. Helaas is die status echt verdwenen sinds 2011 en zit men boordevol agressie en haat. Dit is jammer, maar begrijpelijk. Fener die stug volhoudt dat zij onschuldig zijn, en Trabzon die verlangt naar een kampioenschap. De meeste Trabzonsupporters in mijn omgeving hebben nooit een officiële kampioenschap meegemaakt; dan kan dat incident zeker erg diep zitten. Vooral als je ook nog een echte "laz" bent. Toch vind ik het jammer dat het altijd zo erg uit de hand moet gaan lopen, want wat is er nou mooier dan een stadion vol gepassioneerde supporters die de liefde voor hetzelfde spel delen?

Heerlijk geschreven, was er zo doorheen! Prachtig om wat informatie te krijgen over een Turkse topclub die toch vaak wat minder belicht wordt onder de grote twee (en daarna Besiktas vaak nog). Ik heb mijn best gedaan, maar kon zo gauw geen fouten vinden. Je bent na de derde alinea een punt vergeten, maar om mij daar nou druk om te gaan maken

Je schrijfstijl en grammatica zijn goed, wat je verhaal aantrekkelijker en makkelijker leesbaar maakt. Daarvoor een dik compliment. Ik wist uiteraard van het omkoopschandaal van 2011, maar wist niet dat Trabzonspor daar zo nauw betrokken bij was. Je geeft aan dat die titel naar jullie is gegaan ten koste van Fener, maar hoezo hebben jullie die titel eigenlijk gekregen als jullie dus ook betrokken waren bij het schandaal?

Verder viel het mij laatst al op dat Constant in een EL wedstrijd scoorde, wist niet dat hij daarheen was gegaan. Toch een leuke aankoop voor Trabzon, evenals Cardozo natuurlijk. De Turkse talenten ken ik niet, maar het klinkt veelbelovend. Dat de Turkse media een hoop verzint ten koste van clubs was mij al vaak duidelijk geworden, ook op Voetbalzone waar nog wel eens een gerucht voorbij komt wat door de Turkse kenners meteen van tafel geveegd wordt.

Ik hoop dat je club het snel weer beter gaat doen! Ik heb genoten van je stuk, de 5 sterren heb je verdiend!

12 oktober 2014 om 18:04

Haha, zeer, zeer scherp dat je dat gemiste puntje hebt gezien! Die zin is eigenlijk uit een andere alinea geknipt, omdat ik in eerste instantie te veel woorden had gebruikt, moest ik achteraf nog best aan het stuk knutselen. Daarbij ben ik blijkbaar het puntje vergeten, maar ik ben blij dat er verder geen grove fouten in staan.

Allereerst mijn dank voor de complimenten, ben blij dat het stuk goed is bevallen.

Dat stuk van het omkoopschandaal heb ik niet verder toegelicht, omdat zoals ik ook in een reactie hierboven aangaf, het mij niet zo zeer om het omkoopschandaal ging, maar wat er daarna gebeurde. Om de situatie toch nader toe te lichten voor jou en wellicht andere VZ-leden: Trabzon en Fener waren dat seizoen verwikkelt in een duel om het kampioenschap. Of beter geformuleerd: Trabzon leek rond de winterstop al voor 75% zeker kampioen te gaan worden (voor het eerst sinds 27 jaar dus). We hadden namelijk tien punten voorsprong op Fener en de concurrenten daaronder waren nog verder van ons verwijderd. In de tweede seizoenshelft ging er echter van alles mis bij ons en daarentegen wist Fener een 100% score te behalen uit 17 wedstrijden. Daartussen zaten een aantal curieuze wedstrijden met opmerkelijke fouten van spelers en uiteindelijk is er na dat seizoen op 3 juli verkondigt dat Fener een groot aantal wedstrijden had omgekocht dan wel aanmoedigingspremies had uitgekeerd.

Trabzon en Fener hadden beiden 82 punten en Fener won dat seizoen op basis van het doelpuntenverschil in de onderlinge duels. Trabzon is destijds ook onderzocht en onschuldig bevonden door het Turkse gerechtshof, de Uefa en Cas. Fener is echter schuldig bevonden door alle drie de instanties en in eerste instantie ook door een ethische commissie van de bond (kort daarna is dat weer door een nieuwe ethische commissie ontkracht). Dus volgens die uitspraken claimt Trabzon de titel op, maar die is vooralsnog niet toegekend en lijkt ook niet toegekend te gaan worden.

Het is een ingewikkelde procedure met veel tegenstrijdigheden bij uitspraken van de bond, de Uefa, het Turkse gerechtshof en de Cas. Wat ook wel blijkt uit het feit dat Fener nu alsnog met succes beroep heeft aangetekend tegen de uitspraken van het Turkse gerechtshof. De Trabzon fans willen echter dat de beker naar de 'rechtmatige' eigenaar toekomt en daarom slokt het veel energie van de club en de supporters op. De tribunes worden ook steeds grimmiger en keren zich tegen zowel het eigen bestuur (omdat ze vinden dat er bijvoorbeeld niet genoeg gedaan wordt), tegen de bond (omdat die het allemaal wel prima vind zo) en tegen de opponent op het veld (vooral Fener). Alle andere clubs in Turkije vinden dan weer dat Trabzon calimero gedrag vertoont en dat wij alleen maar lopen te zeiken om een beker. Kortom, we staan er in Turkije redelijk alleen voor, wat voor nog meer onderlinge irritaties zorgt.

Ondertussen doen ook verschillende bestuursleden van beide clubs en mensen uit de politieke arena uitspraken over het onderwerp, is de Fifa aan een eigen onderzoek begonnen en is Fener onder andere in Zwitserland bezig geweest het besluit van de CAS ongeldig te laten verklaren. Hierdoor wordt er alleen maar nog meer olie op het vuur gegooid. En de situatie escaleert eigenlijk daardoor met de dag, tot er eindelijk een definitief besluit komt van alle partijen, zonder daarbij elkaar tegen te spreken.

Zonder het verhaal verder nog langdradiger te maken: ik hoop dat ik zo een beetje de situatie nader heb kunnen toelichten, al snap ik het ook best als er nog grote vraagtekens achter blijven. Dat is dan ook niet vreemd, aangezien ik zelf af en toe het idee krijg de draad kwijt te zijn, terwijl ik Turks spreek en de zaak vanaf het begin heb gevolgd!

13 oktober 2014 om 14:54

Geen 100%, Fener won 16 van de 17 wedstrijden. Met bloed, zweet en tranen.

14 oktober 2014 om 13:33

Dankjewel voor de uitgebreide informatie, nu ben ik wel volledig op de hoogte.
Wat ik uit je verhaal op maak is dat Fener onderzocht is en de meningen over schuld hier verschillen, maar ze de schijn erg tegen hebben. Trabzon is dus ook onderzocht maar in feite onschuldig verklaard. Dat zou betekenen dat Trabzonspor dus geen blaam treft en net zo onschuldig is als iedere andere club.
Het lijkt wel of de bonden bang zijn om een definitieve uitspraak te doen en daarom het kampioenschap informeel aan Trabzon geven, maar formeel bij Fener houden. Zou dit misschien zijn om meer ellende te voorkomen en iedereen tevreden te houden? Trabzon is in haar ogen kampioen, Fener op papier feitelijk nog? Zelfs dan begrijp ik nog de onvrede van Trabzon supporters, aangezien die de beker natuurlijk naar huis willen hebben.

Edit: Over de punt, daar wil ik natuurlijk geen uitgebreid punt van maken Ben blij dat de 'fout' voortkomt uit arbeid, dat betekent dat je naar verbetering hebt gestreefd.

14 oktober 2014 om 16:47

@ Fb=#1

Bedankt voor de aanvulling.

@ ttiborr

Daar komt het inderdaad op neer, men lijkt bang om actie te ondernemen. Wat dat betreft zijn er ook grote clubs in Europa die hebben geklaagd bij de Uefa (o.a. Juve kan ik me voorstellen, omdat zij destijds wel zijn gestraft), aldus hetgeen onze voorzitter beweert.

Maar de bond heeft nu na het omkoopschandaal in eerste instantie verkondigd (althans de ethische commissie van de bond) dat Fener schuldig was en daarna zijn ze 180 graden gedraaid qua uitspraken en sindsdien beweert de bond ook dat Fener onschuldig is gebleken. Ze formuleren het als volgt: "de omkoping zou niet zijn terug te zien bij de uitslagen op het veld". Daaruit kun jij je eigen conclusies wel trekken denk ik zo.

Het Turkse gerechtshof is nu ook weer een nieuwe rechtszaak gestart, op aanvraag van Fener, waarbij het grootste argument om de rechtszaak over te doen is gebaseerd op het feit dat er destijds corrupte rechters zouden zijn, die belangen van Feytullah Gülen zouden vertegenwoordigen en niet die van de Turkse staat. Dat hoofdstuk Gülen is aan het daglicht gekomen, toen in Turkije de overheid werd beschuldigd van corruptie. Gülen (een man met grote macht wegens zijn vele volgelingen op hoge posities) en de overheid hadden dan weer onderling mot. Kortom, het zaakje wordt continu uitgebreid, overgedaan, teniet gedaan en daarom stinkt het behoorlijk.

Ik hoop dat er zo snel mogelijk een eind aan komt en dat de rechtvaardige hierbij mag zegevieren!

16 oktober 2014 om 19:09

Ik ben in ieder geval blij om te zien dat je over empatisch vermogen beschikt man. Sommigen negeren beide kanten van het verhaal volledig en kijken alleen naar de kant die Fener het meest kwaad doet.

Leuk stuk trouwens.

Fantastische stuk, hemşerim. Ik las er zeer makkelijk doorheen en ik ben zelfs dingen te weten gekomen wat ik nog nooit eerder had gelezen. Nogmaals, fantastisch stuk!

Om niet het hele reageergedeelte met mijn eigen reacties te vullen, doe ik de bedankjes even gezamenlijk. Mijn dank is groot lazman61, Yasemin en kroef. Ben zeer blij dat het stuk is bevallen en goed is aangekomen!

12 oktober 2014 om 19:34

Het is eindelijk eens wat anders dan die cliché. Ajax dit, Gala dat. Real zus, Barca zo. En dit blijft een mooi onderwerp: zeker omdat het verhaal 2, of zelfs 3 kanten heeft. Ben benieuwd naar de reacties van onze marineblauw-gele landgenoten.

Geen dank, je bent het schrijven niet verleerd. Het reageren wel .

Heel mooi en zeer inspirerend geschreven. Ik zal eerlijk bekennen dat ik Trabzonspor een beetje uit het oog was verloren sinds de tijd dat ze tegen mijn club moesten spelen in de Champions League. Tegen Rostov had ik ze namelijk niet zien spelen omdat het voor mij toch al duidelijk was wie de winnaar van dat duel zou zijn.

Ik vind het zonde om te lezen dat jouw club het meeste last ondervindt van dat omkoopschandaal. Vond het altijd wel leuk dat er in Turkije ook een club buiten Istanbul meedeed om de landstitel en ik vond die Gunes altijd wel een aardige trainer. Wat is daarmee gebeurd eigenlijk?

Hoop dat het nog goed komt met jouw club. Misschien moeten ze een poging wagen om Gökdeniz terug te halen uit Rusland, want hij zit nu een heel verjongd Rubin waarmee hij de komende jaren niet op successen hoeft te rekenen. Bovendien heeft hij met Rubin alles gewonnen wat er te winnen viel en hij is natuurlijk wel een jongen van Trabzon. Een club in nood zal die wel willen helpen neem ik aan.

13 oktober 2014 om 00:02

Ja, dat is begrijpelijk. Het is ook niet een club die elke maand de media weet te behalen in Europa. Vooral niet met de huidige prestaties in de competitie...

Günes is destijds 'in goed overleg' weggegaan. In mijn ogen nog steeds een van de meest onbegrijpelijke zaken ooit. Maar goed dat geld wel voor meer trainers de afgelopen jaren. De spelers die ze wilden zijn nooit gehaald, maar ze werden stuk voor stuk weggestuurd als de prestaties even tegen vielen. Halilhodzic is de enige waarbij het voor de wind gaat.
Günes is overigens nu trainer van Bursaspor, een hele shock voor mij toen ik daar achter kwam, maar dat verloopt momenteel ook best stroef moet ik zeggen.

Gökdeniz is inderdaad een kind van de club, maar op de flank positie zijn we in principe goed gevuld. We hebben Waris Majeed (ex-Spartak, moet jij wel kennen), Yusuf Erdogan, Sefa Yilmaz, Fatih Atik en Serdar Gürler. Alhoewel ik totaal niet gecharmeerd ben van de laatste twee heren en ze absoluut weg wil hebben, weet ik niet of Gökdeniz nog terug wil keren naar Trabzon en of hij wil banken. Buiten dat zal zijn transfergeld ook niet mals zijn, evenmin zijn salariseisen. Kortom een goede optie, mits alle omstandigheden gunstig zijn, maar anders wordt het een lastig verhaal. De eerste drie jongens zijn namelijk stuk voor stuk talenten die enorm veel potentie hebben in mijn ogen. Die moet je nu de tijd gunnen!

13 oktober 2014 om 00:40

Waris ken ik inderdaad heel goed en ik begrijp niet waarom Trabzon zoveel geld voor hem heeft neergelegd. Het enige wat hij goed bezit is zijn snelheid, maar verder scoorde hij bij Spartak nauwelijks en was het een speler die puur uit nood werd gebruikt. Ze waren maar al te blij dat er een club kwam die, als ik het goed heb, 7 miljoen op tafel legde, want een hoger bedrag zouden ze nooit krijgen.

Ik neem wel aan dat Gökdeniz genoeg clubliefde zou moeten hebben om wat geld in te leveren. Dat heeft hij bij Rubin immers genoeg verdiend en ik zie Rubin niet moeilijk doen als zijn oude liefde voor hem aanklopt. Hij heeft Rubin immers zoveel moois gegeven, met als absolute hoogtepunt zijn winnende treffer tegen Barca op Camp Nou.

Die Halilodzic vond ik bij Algerije zeer gepassioneerd overkomen. Probeert hij met Trabzon te voetballen op een manier wat hij met Algerije heeft gedaan?

14 oktober 2014 om 16:55

Haha, ik dacht juist dat hij het zeer goed deed bij Spartak. Zo werd hij in ieder wel gepresenteerd in de Turkse media.

Hij heeft veel dreiging, mede door zijn snelheid, en heeft op zich ook wel een goede dribbel, goede postuur en voorzet. Hij mist alleen nog te vaak het overzicht heb ik ook gemerkt. Als hij dat eruit weet te krijgen en zijn schoten nog wat kan trainen, kan hij veel brengen. Want vanwege zijn leeftijd heeft hij ook nog jaren voor zich.

Gökdeniz' zaakje is ingewikkeld. Hij had ook problemen in de stad met de maffia (zijn auto, zijn vrouw's auto en zijn winkel zijn onder andere onder vuur genomen), hij kan zijn uitgekeken op spelen in Turkije (omdat hij ook nooit de waardering kreeg buiten Trabzon) en hij kan het wellicht niet goed vinden met onze voorzitter. Daarbuiten ging hij volgens mij ook niet op de juiste manier weg bij Trabzon, omdat hij destijds weg wou. Het is bij Trabzon dus niet één factor die bepaald of een speler wel of niet terugkomt, maar er zijn zo veel meer factoren. Het is een heel politiek spelletje zou je bijna kunnen stellen.

Wat Halilhodzic qua tactiek probeert is mij nog een raadsel. Maak de rest zelf maar op. Volgens mij probeert hij inderdaad de tactiek van Algerije te kopiëren, maar dat gaat bij een club als Trabzon niet werken omdat er meer aanvallend spel wordt verwacht.

Voor mij, kenner van het Turkse voetbal en jouw reacties, was dit meer een opsomming dan iets vernieuwend. Ik kan mij echter voorstellen dat iemand die het Turkse voetbal/trabzonspor niet volgt het één en ander heeft opgestoken.

Ik zie een paradox in jouw verhaal: Aan de ene kant vind je dat er te veel wordt stil gestaan bij het omkoopschandaal, aan de andere kant ken je wel de kampioenschap toe aan Trabzonspor. Dan zal ik jou eens iets vertellen wat je al weet: Die kampioenschap zal zeker niet komen als je er niet meer bij stil gaat staan. Als je onrechtvaardigheid accepteert of een plaats geeft, heb je geen recht meer op rechtvaardigheid.

Ik snap dat jij vindt dat haat, omkoopschandaal de club voetbaltechnisch niet vooruit helpt, maar voetbaltechnisch vooruitgaan en de dupe worden van omkoping is ook niet bepaald bevorderlijk. Het probleem van het Turks voetbal is het niet bestraffen van de omkoping en de omkopers door de Tff. Zo lang dat niet gebeurt, moet je woorden als voetbal en vooruitgang niet eens in je mond durven te halen.

Dit gaat over de eer van je club, fok voetbal.

14 oktober 2014 om 17:08

Er is geen paradox: ik wil de beker zo graag als alle andere fans van mijn club. Alleen moet dit niet onze prioriteit zijn. Mits dit wel zo is, moeten er geen halve maatregelen genomen worden. Als we echt koste wat het kost gerechtvaardigdheid wilden, moesten we drie seizoen geleden gewoonweg uit de competitie stappen en ons vervolgens alleen maar op de rechtszaken storten. Had geen enkele supporter de club kwalijk genomen.

Maar nu zijn de supporters er nog zo mee bezig, zijn de wedstrijden met Fener nog zo beladen en is er iedere keer weer zoveel druk van de regionale media en ex-bestuursleden die beweren dat het allemaal te lang duurt, waardoor de club de helft van zijn energie aan onnodige zaken kwijt raakt. Dat werkt niet als je ook wilt voetballen.

Die beker gaat niet naar ons toekomen zolang er niet iemand uit Trabzon bestuursvoorzitter wordt bij de TFF (en dus moet je niet alleen Demirören wegkrijgen, maar moet je ook een eigen voorzitter verkozen krijgen), de Uefa de TFF ertoe dwingt (wat niet meer gaat gebeuren gezien de houding van de Uefa, ondanks uitspraken van de Cas) of de Fifa bij de Uefa gaat aandringen die vervolgens bij de TFF kan aandringen. Dat is dan ook nog de enige procedure die loopt en die wachten we af.

Ieder ander scenario resulteert in het wegblijven van de beker. Daarbuiten is het ook niet duidelijk wat er nou uit de Turkse rechtszaak gaat voortvloeien. Maar hoeveel je ook wilt, ook op die rechtszaak heb je geen invloed. Al zou je die hebben, Fener heeft een grotere achterban en meer rijke fans met grote ondernemingen, die kunnen makkelijker lobby'en. Kortom, je bent in iedere positie in het nadeel.

Als je je echter wel toespitst op door voetballen in deze competitie, moet je het laten varen. Dat is de conclusie die ik voor mezelf heb getrokken. Nu ben je en door aan het gaan in een competitie die je als corrupt betiteld en heb je mot met de bond. Daar schiet je veel mee op...

Tot slot, we hebben ook allemaal gezien dat er buiten Trabzon geen enkele club is die zijn mond heeft opengetrokken. We zijn helemaal in de steek gelaten. Dit getuigd ook wel van de sfeer die in het land heerst, iedereen houd zijn mond dicht als het hun niet direct raakt, wellicht te bang voor Aziz en zijn mannen. Is het alleen onze eer? Of is het de eer van iedereen die niet bij het schandaal betrokken was. Waar zijn al die mensen dan? Trabzon kan wel de macho uithangen, maar tegen dit systeem, deze mensen en deze denkwijze ben je bij voorbaat al kansloos. Het is eigenlijk vechten tegen de bierkaai, omdat niemand je verder wil of kan helpen. De enige die een beetje actie leek te ondernemen was Galatasaray, maar dan in de basketbalbranche. En wat gebeurde er? Ze zijn net zo goed monddood gemaakt als de rest. Daarom dat ik alle hoop heb verloren en verder wil met de orde van de dag, mocht er nog wat gebeuren, horen we dat wel van de Fifa.

Uitstekend stuk, zo lees ik ze graag. Verder geen commentaar

Mooie CE! Kan niks anders dan 5 sterren geven!

Toch staan er wel degelijk foutjes en onduidelijkheden in het stuk. Ten eerste schrijf je de palmares wat het palmares moet zijn. Verder heeft de club invloed regionaal en nationaal niet "voor" hun kleine omvang maar " ondanks" hun kleine omvang. Dan over het gezegde, je schrijft " geldt die" dat moet " geldt dit" zijn.tevens is " niet rennen is achteruitgang" in de context een gezegde en geen scenario. Door de passie worden er geen uit supporters meegenomen naar Istanbul. Uit supporters bestaan niet. Er worden geen supporters meegenomen naar Istanbul. Buitenlandse spelers geven in de stad niet in kunnen, dit moet zijn in te kunnen. Dan over de fan die zijn leven opgaf, hij gaf zijn leven niet op voor een verloren kampioenschap maar door een verloren wedstrijd. Feitelijk kon Trabzonspor na die verloren wedstrijd nog steeds kampioen worden. dan moest Fenerbahce verliezen in de laatste wedstrijd en Trabzonspor winnen. Het verschil was maar 2 punten na de verloren wedstrijd en dus overbrugbaar. Dan over de trainer, je schrijft dat hij opnieuw als nieuwe trainer aangesteld word. Of hij is opnieuw trainer of hij is de nieuwe trainer. De eerste keer moest hij zijn biezen pakken, niet mocht hij zijn biezen pakken. Je geeft aan dat dit onder druk van spelers, supporters en bestuur is en daarvan kunnen we afleiden dat hij moest vertrekken. Daaronder staat dat de verwachtingen om te snijden waren. Wellicht bedoelde je, de spanning was om te snijden. Vervolgens hebben ze 4 gelijke spelen, niet 4 gelijke spellen. Verder schrijf je dat de prestaties tegenvallen "ondanks" de hoge verwachting. De prestaties vallen tegen omdat er "hoge" verwachtingen zijn.

Inhoudelijk kan ik niet op het stuk reageren omdat ik er te weinig vanaf weet. Ik wil ook even aangeven dat ik pas na de opmerking van een ander lid, die aangaf dat er geen fouten in het stuk zitten, was begonnen met het " controleren ". Natuurlijk zijn schrijffouten niet het belangrijkste van het geheel maar ik denk dat een beetje opbouwende kritiek niet verkeerd is.

Broeder ondanks onze verschillende standpunten zal er in januari de definitieve uitslag komen. Geloof me. Ik heb elke wedstrijd in 2011 met knikkende knieën beleefd en FB had elke wedstrijd grote moeite om te winnen. Tegen sivasspor kregen we bijna de 4e goal nog tegen! Maar ik begrijp jouw emoties ook.

Je CE Bestaat uit 3 stukken:

1 algemene informatie
2 omkoopgebeuren
3 nieuwe coach en spelers.

Ik had graag gezien dat je 1 van de 3 uit had gediept. Ik weet dat je maar Max 1000 woorden mag gebruiken. Maar je moet prioriteiten stellen.

Want ik heb helaas niks nieuws gelezen waar jk wel op had gehoopt.
Wat had ik willen lezen? Meer de toekomst visie en plannen van TS. Wat voor impact het nieuwe stadion zal hebben. Hoe ts om zal gaan met de continue verandering van de buitenlanders regeling. Waarom TS zijn halve elftal continue verkoopt aan GS terwijl het zelf ook titel aspiraties heeft. Enz enz.

Vandaar mijn 4 sterren. Hopelijk kan je dat begrijpen. Heb zoveel mogelijk argumenten proberen te gebruiken.

En ik (eis ) zeker een gevolg!

Allereerst, een goed stuk en prima met emotie en passie beschreven. Dat kan ik duidelijk lezen. Complimenten daarvoor.

Alleen schommel je wel een beetje te veel van de ene onderwerp naar het ander. Zoals Alex_10 ook al aangaf, heb je wel een limiet waar aan je je moet houden, dus eigenlijk probeer je zoveel mogelijk in een keer te vertellen, maar je had ook een trilogie kunnen maken of zoiets hehe. Een soort saga.

Neemt niet weg dat alles duidelijk vermeld staat.

Wist niet dat Trabzonspor een Kibris cup had, wist überhaupt niet eens dat het bestond. Weer wat nieuws opgestoken. Fenerbahce, en ook Samsunspor trouwens, zijn beide in het bezit van een Balkan cup. Fenerbahce behaalde hiermee als eerste Turkse club een Europese beker binnen, al is het natuurlijk geen officiële beker. Wordt wel weinig aandacht aan besteed en dat vind ik best jammer. Als er ook meer aandacht aan deze Kibris cup werd besteed, bijv dmv documentaires met nostalgische beelden, dan had ik het iig ook geweten. Wij Turken zijn een meester in het ophemelen van onze clubs, maar tegelijkertijd ook tekort doen van diezelfde dierbare clubs. Erg jammer. We hebben veel passie en fanatisme, maar we weten er niet juist mee om te gaan.

Dan over het omkoopschandaal. Snap best dat heel Trabzon zich genaaid voelt. Maar geloof me, ook wij Fenerliler voelen ons genaaid en bedrogen. Ik heb ook elke wedstrijd met een enorm kloppend hard gekeken. Gelukkig ben ik geen nagelvreter, maar als ik dat was, dan waren de nagels aan mijn vingers en tenen nu 10 keer op geweest. Wat een drama en spanning toen. We wonnen van jullie, Trabzon was nergens te bekennen in de wedstrijd in Kadikoy. We versloegen Gs en Bjk op hun eigen bodem en we hadden de grootste moeite met de kleinste clubs. Ik geloof dat er niet is omgekocht. Ten minste, ik vertrouw Aziz niet, maar de spelers kan je niks kwalijk nemen. Die gaven alles. Die streden tot het bittere eind en als zo een dik verdiende titel met omkoping wordt afgeschermd, dan komt het hard aan voor ons.

Ik weet aan het einde nog steeds niet wie er schuldig is. Maar dat dit een politiek spelletje is geweest, dat kan ik je zeker garanderen. Ook jij geeft aan dat het zaakje stinkt. Dus waarom zou Fenerbahce dan niet onschuldig kunnen zijn. Helaas is onze land door en door besmet met corruptie en ik wordt er misselijk van. De Trabzon fans en de Fener fans zijn beide het dupe. Jullie zijn mentaal erg verzwakt. Wij zijn mentaal en ook financieel zwaar getroffen. En toch hielden onze fans stand. Ik ben trots mezelf een onderdeel te noemen van die passionele en trouwe aanhang. In mijn ogen heeft Fenerbahce de meest loyale en trouwe aanhang, maar dat is natuurlijk een subjectieve kijk.

Nogmaals een prima stuk Efsane. Ik hoop dat er ooit vrede zal zijn tussen Fener en Trabzon. Helaas is dit een onmogelijke wens. Vooral met types als Aziz en jullie huidige voorzitter zal het nooit lukken.

4 stars!

Edit: weet m'n god niet waarom daar 3 sterren staan maargoed. Ik wilde je 4 geven

Een chaotisch stuk waarin je veel te veel informatie in een artikel hebt proberen te stoppen. Voor een kenner van het Turkse voetbal een feest der herkenning, als buitenstaander kon ik er geen touw aan vast knopen. Toen mijn nieuwsgierigheid op scherp was gezet met de termen 'doodsteek' en 'omkoopschandaal' ging ik er even voor zitten om vervolgens twee alinea's vermoeid te worden met een omschrijving van de supportercultuur. Het stuk over die trainer heb ik twee keer moeten lezen alvorens het te kunnen begrijpen en als klap op de vuurpijl kom je pas in de op een na laatste alinea op het onderwerp dat zich in de titel heeft aangekondigd: de druk van de media. Maar daar gaat dan wel de eindconclusie over.
Je bent een kenner, je bent een liefhebber, je bent (nog) geen schrijver. Een stuk heeft structuur nodig en moet ook voor de niet ingewijde lezer te volgen zijn.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Trabzonspor

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Sivasspor3016
Voor de complete stand: Spor Toto Süper Lig
SpelersPositieW
A. NwakaemeAanvaller133
A. SørlothAanvaller138
J. SosaMiddenvelder122
U. ÇakırKeeper120
A. ParmakMiddenvelder90
Y. SarıAanvaller92
J. Obi MikelMiddenvelder80
Voor de complete selectie: Clubpagina Trabzonspor.

In de wandelgangen

Zaterdag 7 december
Nu het transferverbod is opgeheven, krijgt Frank Lampard een groot budget van eigenaar Roman Abramovich van Chelsea. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren