Portugal komt zonder Ronaldo tot moeizame maar belangrijke zege

Portugal heeft zich dinsdagavond enigszins hersteld van de halve misstap van vorige week in en tegen Israël (3-3). Het team van Paulo Bento kwam zonder de geschorste Cristiano Ronaldo tot een degelijke overwinning op Azerbeidzjan: 0-2. De treffers van Bruno Alves en Hugo Almeida kwamen na de onderbreking tot stand, toen de thuisploeg met tien man binnen de lijnen stond. Door de overwinning komt Portugal op elf punten uit zes duels, maar blijft men afhankelijk van Rusland, dat in zijn eerste vier WK-kwalificatieduels geen enkel punt liet liggen.

Hoewel Portugal de thuisploeg dwong om in de eerste helft veel defensief werk te verrichten, bereikte Azerbeidzjan zonder schade het rustsignaal. Dat lukte door uitstekend te verdedigen, maar een portie geluk speelde ook een rol. Vijf minuten voor rust stond de paal een doelpunt van Bruno Alves uit een vrije trap in de weg. In de blessuretijd van het eerste bedrijf leek Hélder Postiga de bezoekers op 0-1 te brengen, maar doelman Kamran Aghayev bracht ternauwernood redding.

Voor Rauf Aliyev zat het duel er na 55 minuten al op. De middenvelder kreeg na een duel met Raul Meireles zijn tweede gele kaart en liet Azerbeidzjan met tien man achter. Portugal profiteerde luttele minuten later al van de overtalsituatie. Uit een corner van Joao Moutinho kopte Alves de bal achter Aghayev, die het leer nog wel beroerde: 0-1. De openingstreffer zorgde allerminst voor een spannend restant, maar Almeida zorgde in de 79e minuut voor de belangrijke 0-2. De aanvaller kopte raak na goed voorbereidend werk van Silvestre Varela en Fábio Coentrao.