Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Red de Jupiler League

Laatste update:

Wat waren ze blij op 4 juni 2010. Terwijl heel de wereld vooruit kijkt naar het WK 2010, dat over zeven dagen aanvangt, krijgen de supporters van Veendam te horen dat het faillissement van hun club toch wordt teruggedraaid. Het lijkt nu uitstel van executie te zijn, want SC Veendam staat opnieuw op de rand van de afgrond. Met daarbij heel de Jupiler League.

Dit stuk schrijf ik na nieuws uit Veendam dat hun plaatselijke trots waarschijnlijk niet lang meer zal bestaan. Investeerders weigeren te betalen en daardoor moet de club opnieuw, net als in 2010, surseance van betaling aanvragen. Mochten ze nu nog steeds het geld niet op tijd hebben, dan zal Veendam in ruim drie jaar tijd de vierde club uit de Jupiler League worden die failliet gaat. En door de belabberde financiële situatie van andere clubs in de Jupiler League lijkt dit getal alleen maar op te lopen. In een normale tweede divisie zou dit moeiteloos opgevuld worden door een promoverende club uit de derde divisie of amateurcompetitie, maar omdat het systeem van de Jupiler League zo hard faalt dat de amateurteams niet eens willen promoveren naar de Jupiler League, mag je spreken van een crisis. Het is tijd de Jupiler League te redden.

In mijn vorige alinea noem ik de ‘normale tweede divisie’. Wat is nou een normale tweede divisie? Dat is gewoon een competitie waarin je kan promoveren naar de hoogste divisie en kan degraderen naar de derde divisie. In elk enigszins aansprekend voetballand ter wereld is dit gewoon het geval, behalve in Nederland. Dat is gewoon lachwekkend en zeer triest voor de competitie die onze Eredivisie moet ondersteunen. Het grootste probleem van de huidige Jupiler League is het degradatieprobleem. Geen enkele club uit de Topklasse wil promoveren naar de Jupiler League en dat heeft uiteraard zijn redenen. De vrijdagavond bijvoorbeeld is zeer onhandig voor de Topklasseclubs, omdat dat amateurteams zijn en de spelers dus op vrijdagen moeten werken. Daarnaast is voor de lokale fan de zaterdag of zondag veel interessanter dan de vrijdagavond.

De KNVB is er klaar mee. Het kan niet zo zijn dat je niet uit een competitie kan degraderen. En dus voert KNVB vanaf het seizoen 2015/2016 de promotieplicht in. Ik vraag me ten zeerste af of dit de juiste oplossing is. Wellicht kunnen de Topklasseclubs het financieel niet aan om een stap hoger te gaan, wat dus op den duur financiële problemen gaat veroorzaken. Daarnaast vind ik gewoon een beetje kinderachtig clubs te verplichten om te promoveren, als ze zich lekker voelen in hun huidige divisie en niet willen promoveren. In plaats van ze te verplichten om ze te promoveren, moet je het aantrekkelijk maken om te promoveren. Je moet compromissen maken.

Ik neem de vrijdagavond weer als voorbeeld, omdat dat een heel groot obstakel is voor Topklassers. Waarom moet dat allemaal op de vrijdagavond? De tv-mogelijkheden worden genoemd. Vroeger was de vrijdagavond aantrekkelijk voor RTL, de zender die over de rechten beschikt op het open net, omdat de vrijdagavond een echte voetbalavond was op RTL 7, met de Jupiler League en het populaire praatprogramma Voetbal International. De kijkcijfers waren uitstekend en de vrijdagavond was ook voor Eredivisie Live (die de wedstrijden live uitzendt) redelijk aantrekkelijk omdat er niet heel veel andere wedstrijden te zien zijn op die avond. Maar door een relletje tussen de biermerken Amstel (dat Voetbal International sponsort) en Jupiler (dat de Jupiler League sponsort) moest RTL de Jupiler naar de zaterdag verschuiven. De kijkcijfers zijn hier bedroevend. Kortom, de vrijdagavond is niet heilig meer voor de Jupiler League. De zaterdagmiddag lijkt mij geschikter voor dit soort wedstrijden. Deze middag is op Eredivisie Live onderbezet en de wedstrijden zouden vlak voor de samenvattingen zijn, wat de samenvattingen aantrekkelijker maakt. Daarnaast is de zaterdagmiddag dus veel interessanter voor de Topklassers. En zo moeten er meer compromissen te maken zijn tussen de Topklassers en de KNVB waardoor wellicht meer Topklassers willen promoveren. De Jupiler League moet weer wat opgevuld worden.

Een andere manier om dit te doen is jeugdteams in te laten stromen in de Jupiler League. Ik ben een voorstander van dit plan. Spelers van Jong Ajax of Jong PSV zouden denk ik makkelijk meekunnen in de Jupiler League. Tweede elftallen in de lagere divisies zie je vaker in Europa. Bekende voorbeelden zijn Spanje en Portugal. In Spanje vind je de tweede teams van FC Barcelona en Real Madrid in de Segunda División, terwijl op het tweede niveau van Portugal liefst zes (!) tweede elftallen te vinden zijn. Als één van deze clubs er in slaagt op een plaats te eindigen die recht geeft op promotie, zal die promotie helaas niet gebeuren in verband met mogelijke competitievervalsing in de hoogste divisie (als bijvoorbeeld PSV het tegen Jong PSV zou opnemen). En vice versa: als een club uit de hoogste divisie degradeert, wanneer het tweede elftal daar ook in speelt, zal het tweede elftal worden teruggezet (zoals bij het Spaanse Villarreal CF gebeurde vorig seizoen).

Toch zal er meer binnen moeten komen dan alleen wat tweede elftallen. Zoveel mogelijk amateurteams moeten de ambitie hebben te promoveren. Maar je moet alleen kunnen promoveren als je het als club echt ambieert. Daarom stel ik de derde divisie voor. Deze competitie moet dan de Jupiler League gaan ondersteunen, zoals de Jupiler League de Eredivisie ondersteunt. Het verschil is alleen dat de Jupiler League het harder nodig heeft, omdat daar club na club op omvallen staat. Maar stop in de derde divisie de beste amateurteams in die willen promoveren, aangevuld met de beste tweede elftallen van de beloftencompetitie. De beste amateurteams die niet willen promoveren, blijven gewoon lekker in de Topklasse. Dan kan het nooit zo zijn, dat je geen degradanten hebt in de Jupiler League omdat er geen clubs zijn die willen promoveren.

Als het zo doorgaat als nu, gaat club na club failliet en hebben we binnen aanzienbare tijd een competitie van zo’n 10 clubs. Het is tijd voor de KNVB om in te grijpen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Goede CE, je formuleert een duidelijke eigen mening en ik ben het met al je standpunten eens, ook het taalgebruik en de zinsopbouw is prima in orde. 5 sterren.

13 maart 2013 om 12:48

Bedankt voor je reactie en de sterren!

14 maart 2013 om 04:25

Geen vijf sterren waard in mijn ogen, puur open deuren intrappen en meneer gaat gewoon voorbij aan het feit dat er geen financiële draagkracht bestaat voor de clubs die zijn omgevallen of op omvallen staan. De regionale economie (roosendaal, Veendam en Emmen) staat gewoon niet toe dat de werkloze mensen nog het stadion kunnen bezoeken en zonder de financiële draagkracht voor bedrijven in de regio zullen dus ook sponsoren zich terug trekken. Er is echter wel één uitzondering en dat is Haarlem, die zijn door wanbeleid en onwelwillendheid van de lokale overheid gecapituleerd, maar dat is weer een heel ander verhaal. Dit is niet alleen mijn persoonlijke mening, maar ook gewoon te onderbouwen op basis van feiten, aangezien de meeste Jl-clubs gewoon in de gezondste categorie verkeren.

Dus als we het echt over problemen tussen de Jupiler League en Topklasse willen hebben, dan moeten we de onderstaande issues gaan aanpakken:

De Knvb moet gewoon het ‘flexwetartikel’ (7:667 van het Burgerlijk Wetboek) ook van toepassing maken op de clubs in de Jupiler League, probleem is dan alleen dat zij bij promoveren naar de Eredivisie weer in de problemen komen, omdat zij als gekken nieuwe en/of huidige spelers nieuwe fulltime-contracten moeten aanbieden. Dus kom je eigenlijk in een vicieuze cirkel terecht. Het probleem ligt veel dieper dan alleen het toestaan van semi-profs in de Jupiler League, je zou ook de Topklasse moeten binden aan de cao voor contractspelers. In deze cao is namelijk opgenomen dat een profclub met een speler oneindig opvolgende contracten voor bepaalde tijd kan aangaan zonder dat dit op enig moment van rechtswege wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Zodra een Jl-club op dit moment degradeert, geldt die cao niet meer omdat ze in een amateurdivisie spelen en zodoende het contract niet meer onder de cao voor profclubs valt.

Ook heb je te maken met de verplichte afdracht aan het Cfk-fonds door spelers in het betaald voetbal (soms wel bijna 25 van salaris!). Dat kan ook een probleem opleveren voor de spelers die met hun club promoveren vanuit de Topklasse. De overgang van de Topklasse naar de Jupiler League en de daarbij behorende verandering van amateur- naar profstatus zal ook nog eens voor veel fiscale problemen gaan zorgen voor de promoverende clubs uit de Topklasse.

Zo zijn er nog een aantal zaken die ervoor zorgen dat het verschil tussen de Topklasse en Jupiler League een te groot probleem vormen voor de mogelijk ambitieuze clubs die momenteel in de Topklasse en Hoofdklasse spelen. Maar daar ben je gewoon totaal aan voorbij gegaan...

Als ik voor de Knvb of de Cooperatie Eerste Divisie werkzaam zou zijn, zou ik het wel weten hoor.

Edit: Je hebt trouwens wel een goed stuk geschreven hoor. Ik wil je echt niet afvallen, maar er zijn gewoon veel meer zaken die spelen dan alleen de speeldag, samenvattingen en semi-prof statussen...

14 maart 2013 om 14:46

Je hebt gelijk hoor, er zijn zo veel problemen in deze kwestie. Maar ik moet het allemaal in 1000 woorden zien te schrijven hé? Dus ik kan onmogelijk alles behandelen. Ik had wel misschien jouw problemen moeten noemen in ieder geval. Maar ik snap jouw beweegredenen achter de 3 sterren zeker.

Je trapt al heel snel open deuren in bij dit soort stukken, aangezien iedereen het er wel mee eens is dat het anders moet. Toch hoor ik bijna niks voor bijv. tweede elftallen in de JL, de derde divisie zoals ik hem schets in mijn CE, dat zijn toch vrij vernieuwende ideeën lijkt mij.

Op deze wijze verleg je het probleem naar de derde divisie in plaats van de jupiler league. Daarbij denk ik dat de 2e teams hierop tegen zijn. Jong Ajax wilt waarschijnlijk graag parijtjes spelen tegen de Graafschap, Fc Volendam of Sparta maar ik betwijfel of een wedstrijd tegen Ijsselmeervogels of Fc Lienden wel zo interessant is.
Het idee van een derde divisie vind ik goed, net als het idee voor jong Psv, jong Ajax en jong Feyenoord in hogere seniorencompetities te laten spelen, zoals in Spanje en Portugal. Het geldprobleem voor amateurverenigingen is makkelijk op te lossen door ze gewoon amateur kunnen blijven in de Jupiler League want dan is het voor hun wel lucratief. Dan is er wel iets te bedenken al is het vergezocht.

13 maart 2013 om 11:51

Ik had het niet beter kunnen verwoorden!

13 maart 2013 om 12:54

Ik ben het met je eens, alleen ik denk dat we op dit moment beter ervoor kunnen zorgen dat de Jupiler League in orde is, zodat we in alle rust die derde divisie kunnen opbouwen. Er staat minder druk op.
Of zij daarin geïnteresseerd zijn valt te bezien, maar hoe komen anders jeugdploegen in de JL? Ik denk dat de 'derde divisie' meer op niveau is voor de beste jeugdelftallen dan de huidige beloftecompetitie. En de beste jeugdploegen zullen toch in de JL komen. Maar ik ben het wel zeker met jou eens, ook jouw kritiekpunten snap ik zeker. Maar ik denk wel dat mijn ideeën het niveau van de JL zeker omhoog brengt.
Trouwens zie je in bijvoorbeeld Duitsland ook dat Bayern München II en veel andere Duitse clubs ook gewoon in de Regionalliga spelen, wat gewoon een amateurcompetitie is. Waarom zou dit niet in Nederland kunnen werken?

14 maart 2013 om 06:50

Maar in Duitsland mag een reserveteam niet hoger spelen dan de Regionalliga...

14 maart 2013 om 14:38

Dat klopt, maar mijn punt is dat het geen probleem hoeft te zijn voor Jong FC Groningen bijv. om tegen pak 'm beet FC Lisse te spelen.

15 maart 2013 om 10:18

Dortmund II speelt op dit moment 3e Liga. Deze ploeg gaat waarschijnlijk dit jaar weer degraderen. Ik volg deze competitie redelijk. Vorig jaar was er ook een tweede elftal(volgens mij van Werder Bremen), maar is ook gedegradeerd.

De tweede elftallen zijn nooit 'goed genoeg' geweest om te kunnen promoveren naar de 2e Bundesliga. Ik weet daarom ook niet wat er gebeurd wanneer een tweede elftal promoveert van de 3e Bundesliga naar de 2e Bundesliga

Goed stuk.
De voor- en nadelen van en voor de clubs worden beschreven.

Denk ook aan het volgende altternatief: Er zijn achttien licenties voor de eredivisie en zestien tot twintig licenties voor de Jupiler League. Om aan een licentie te komen moet je voldoen aan voorwaarden (contractspelers, jeugdopleiding) en jaarlijks de licentie betalen. De eredivisie licentie is duur. De Jupiler League licentie veel goedkoper. Als een financieel gezonde club hogerop wil dan kan deze de licentie van een kwakkelende club in een hogere divisie overnemen.

13 maart 2013 om 12:56

Dat is een goed plan ja. Een soort van fusie tussen beide partijen zou veel problemen kunnen oplossen. Dat ben ik zeker met je eens.

Op merendeel van je punten ben ik het eens. Zo is het heel belangrijk voor Nederland dat er een betere doorvoer van topklasse naar Jupiler league is. De 3e divisie is een idee hiervoor alleen dan vraag ik me af hoe je het daaronder wil gaan invoeren. Een promotie/degradatie regeling met de topklasse. Ten tweede heb je een kleine fout gemaakt door jeugdteams te gebruiken. Barcelona en Real Madrid maken geen gebruik van hun jeugdteams maar van hun reserve elftallen. Dit lijkt mij ook een beter plan, omdat de jeugdelftallen nog niet ver genoeg ontwikkeld zijn. De reserves kunnen aangevuld worden met de jeugdspelers die er al wel aan toe zijn en de reserves die niet aan de bak komen in het 1e elftal. Ook is het gewoon dat er een semi-prof status wordt ingevoerd in Nederland. Tegenwoordig ben je amateur en als je wil promoveren naar de Jupiler league moeten alle spelers een professioneel tekenen. Wanneer er een semi-prof contract getekend kan worden is de overgang makkelijker. Ik denk dat Nederland een voorbeeld kan nemen aan Engeland

13 maart 2013 om 16:51

Ten eerste bedankt voor je tips en feedback. Ik snap jouw punt rondom de tweede elftallen in de Segunda Division, maar ik heb het in mijn stuk ook over de tweede elftallen van die clubs. Dit schreef ik:

´tweede elftallen in de lagere divisies zie je vaker in Europa. Bekende voorbeelden zijn Spanje en Portugal. In Spanje vind je de tweede teams van FC Barcelona en Real Madrid in de Segunda División,´

Ik had het niet specifiek over jeugdelftallen, maar toch bedankt voor het melden, want het is niet helemaal duidelijk nee. In Nederlands zijn overigens Jong Ajax en Jong PSV de tweede elftallen van Ajax en Psv. Daaronder heb je het echte hoogste jeugdelftal, de A1.

Het probleem rondom degradatie in de derde divisie wordt inderdaad een probleem dan, misschien kan je dat doen met het huidige systeem. Als iemand wil promoveren naar de derde divisie kan dat en als iemand dat niet wil hoeft dat niet. Ik ben van mijn mening dat als de derde divisie werkt, de Knvb de regels van de JL (met o.a. semi-profcontracten) iets versoepeld er ook meer Topklassers willen promoveren. Denk jij niet?

13 maart 2013 om 16:52

Bedankt!

Geweldig stuk! Ik wou er zelf ook al een stuk over schrijven, maar jij schrijft het tien keer zo goed! Als het zo doorgaat dan zullen er meer Jupiler League clubs failliet gaan wat minder inkomsten oplevert. Nu overdrijf ik wel een beetje, maar het kan zomaar zijn dat een Beneliga of een Mastercompetitie onvermijdelijk wordt! Van de Knvb mag je niet eens een paar ton schuld hebben, terwijl clubs in Spanje en Engeland over de tientallen miljoenen aan schulden hebben! De Knvb moet ingrijpen! Anders dreigt inderdaad het einde van de Jupiler League.

13 maart 2013 om 16:53

Bedankt voor je reactie en de sterren! Het is een serieus probleem in Nederland ja. De Knvb moet ingrijpen, anders zal club na club failliet blijven gaan.

"in mijn vorige alinea noem ik de ‘normale tweede divisie’. Wat is nou een normale tweede divisie? Dat is gewoon een competitie waarin je kan promoveren naar de hoogste divisie en kan degraderen naar de derde divisie." Mijns inziens is dit stuk heel anders geschreven dan je inleiding. Het woordje 'gewoon' zou ik vermijden, het staat niet erg netjes. Daarnaast gebruik je dit woord driemaal in een betrekkelijk kort stuk van je clubexpert. Verder staat het ook niet echt mooi om 'in mijn vorige alinea' of iets in die trend te schrijven. Probeer het wat minder persoonlijk te maken qua schrijfstijl, natuurlijk gaat het om jouw eigen mening, maar om mensen dood te gooien met woorden als 'ik', 'mijn' etc. is niet echt netjes, al valt het in dit geval nog wel mee.

"daarnaast vind ik gewoon een beetje kinderachtig clubs te verplichten om te promoveren, als ze zich lekker voelen in hun huidige divisie en niet willen promoveren. In plaats van ze te verplichten om ze te promoveren, moet je het aantrekkelijk maken om te promoveren. Je moet compromissen maken." Ook hier gebruik je weer het woord 'gewoon', pas hier dus mee op. Daarnaast klopt de zinsbouw van de eerste twee zinnen niet, er missen woorden of staan woorden te veel. Dit soort lullige foutjes kun je heel makkelijk voorkomen door het stuk zelf nog een keer goed door te kijken, of iemand anders het stuk te laten beoordelen voordat je het plaatst op de site. Het lijkt nu een beetje slordig en dat is natuurlijk zonde.

"als het zo doorgaat als nu, gaat club na club failliet en hebben we binnen aanzienbare tijd een competitie van zo’n 10 clubs. Het is tijd voor de Knvb om in te grijpen." '10' moet natuurlijk 'tien' zijn.

Verder vind ik je stuk goed geschreven, en je geeft een duidelijke mening weer. Je plan voor een derde divisie zie ik niet echt als rendabel. In principe is dit concept hetzelfde als de Topklasse met aanvulling van een aantal tweede elftallen. Het probleem is dat door de hoge vereisten rond accommodatie en dergelijke veel amateurclubs afzien van promotie naar de Jupiler League. In je stuk focus je voornamelijk op speeldagen, maar ik denk dat je hier de nadruk legt op de verkeerde punten. In de top van het amateurvoetbal worden spelers ook prima betaalt, en ik denk dat wedstrijden op een vrijdagavond niet eens zo 'onhaalbaar' zijn. Natuurlijk zou het het mooiste zijn om op zaterdag of zondag te spelen (afhangende van de Topklasse waarin ze voorheen uitkwamen) , met name met oog op de supporters. Het grootste probleem is zoals al gezegd de hoge eisen die door de Knvb worden gesteld aan de amateurclubs om te promoveren. Je kaart dit probleem goed aan door te zeggen dat de Knvb promotie juist moet stimuleren in plaats van waar ze nu mee bezig zijn. Een versoepeling van de financiële eisen zou al een halve oplossing bieden denk ik. Dit is denk ik daarnaast ook de kern van het probleem in de Jupiler League zelf. Het is natuurlijk prachtig om te streven naar financieel gezonde voetbalclubs, maar zoals al vaker wordt betoogd maakt het financiële beleid van de Knvb de kansen van Nederlandse clubs in Europa kapot. Op kleine schaal zie je dit dus uiteindelijk ook terug op nationaal niveau.

Dan nog wat over je punt van de 'b'-elftallen van de Nederlandse Eredivisieclubs. Ik zie er eigenlijk weinig heil in om met zulke teams te gaan spelen in de Jupiler League. Op zichzelf is het namelijk al een aardige vorm van competitievervalsing, zelfs voordat clubs mogelijk mochten promoveren (wat niet mag natuurlijk).

Al met al vind ik het een aardig stuk. Je schrijft goed, op een aantal foutjes na. Je geeft je mening ook duidelijk weer, dat is altijd prettig als je een stuk leest. Ik ben het niet altijd met je eens, maar over de kern van het verhaal, dat er een probleem is in de Jupiler League en dat de Knvb moet ingrijpen, deel ik je mening wel. Ik twijfel tussen de drie en vier sterren, maar ik zal je het voordeel van de twijfel geven. Vier sterren!

13 maart 2013 om 17:00

Bedankt voor je feedback, ik zal er zeker wat mee doen. Het is nog maar mijn derde CE, het aantal foutjes wordt al per CE minder dus dat is in ieder geval positief. Ik weet dat ik woorden als 'ik' en 'mijn' zoveel mogelijk moet vermijden, maar dit is een stuk waar ik eigenlijk heel het stuk mijn mening geef. Dan vind ik het nog wat moeilijk om ze te vermijden, maar ik zal het nog meer proberen in de toekomst! En over het woordje 'gewoon' kan ik je niet meer dan gelijk geven. Bedankt voor je reactie en de sterren!

13 maart 2013 om 17:24

Je gebruikt het vrij vaak ('ik' en 'mijn`, maar niet altijd in storende zin. Maar zinnen als 'in de eerste alinea' of 'in mijn clubexpert ga ik het hebben over..' vind ik niet kunnen. Zo'n zinnetje had je ook maar één keer dus dat is nog geen wereldprobleem. Het blijft daarentegen altijd mooier om zo weinig mogelijk ik-vormen in je verhaal te gebruiken.
En graag gedaan voor het geven van de feedback.

13 maart 2013 om 20:15

Je hebt helemaal gelijk.

Prima stuk!
Niks op aan te merken.

13 maart 2013 om 17:02

Bedankt voor je reacties en de sterren!

Misschien een ander belangrijk punt om de JL te redden: de Knvb zou is moeten ophouden met het minimale aantal contractspelers voor JL clubs op 16 te houden. Dit kan gemakkelijk verlaagd worden. Spelers zouden dan sneller amateurcontracten tekenen die aangevuld kunnen worden met premies. Dit scheelt bakken met geld voor een JL club en hierdoor zouden niet zoveel clubs in de problemen komen.

Ik vind je stuk uitstekend geschreven en je suggesties zijn erg sterk!

13 maart 2013 om 17:04

Ik ben het helemaal met je eens man. De Knvb moet zich echt te raden gaan wat er beter kan, want je kan een aardige lijst maken.

Bedankt voor je reactie en de sterren!

he sorry me toetsenbord crasht soms en die eenster kun je die nog aanpassen?

13 maart 2013 om 17:02

Nee, helaas niet.

13 maart 2013 om 17:50

hey heb een melding gemaakt van mijn reactie zodat ik opnieuw kan reageren.

13 maart 2013 om 20:16

Oke, toch bedankt man. Niet zo schuldig voelen, het zijn maar sterretjes.
Maar toch klasse van je dat je de moeite neemt om het recht te geven. Nogmaals thx.

o sorry het spijt me echt

13 maart 2013 om 17:40

Moet je melding maken van je eigen reactie, dan wordt die wel verwijderd. Kun je dan opnieuw reageren en nieuw aantal sterren geven.

Prima stuk ook al zitten er een aantal praktisch lastige zaken in.

Wat voorbeelden:

1) Toetreding van de 'jong' elftallen: Het grote probleem is dat de samenstelling per week kan verschillen. Zo had bijvoorbeeld Feyenoord/excelsior de laatste keer 11 Feyenoord spelers opgesteld, waaronder Lamprou, Vormer, Nelom en Cisse. Stel je voor dat dit team de ene week tegen promotiekandidaat de Graafschap speelt en de week erop speelt Feyenoord Europees en zitten er bij het Jong team allemaal spelers van Excelsior, die vervolgens spelen tegen Gae. Dat lijkt me competitievervalsing. Daarnaast, wat gebeurt er met het eerste team van Excelsior, als Feyenoord/excelsior wordt toegevoegd?
2) Dat zaterdag een ideale speeldag zou zijn voor de Jupiler League ben ik met je eens. Maar geld dit ook voor de zondag topklassers? De mensen die op zondag voetballen kiezen hier bewust voor, lijkt me voor hun en hun supporters dan niet prettig om op zaterdag te gaan voetballen. Dit geldt natuurlijk ook voor veel supporters die gewoon zelf op zaterdag voetballen. Dit zal de bezoekersaantallen van de Jupiler League clubs nog verder doen afnemen
3) Het grootste probleem voor toetreding benoem je niet/nauwelijks: De belachelijke licentieeisen van de Knvb + het verlies van locale derbies en dus inkomsten. Ben benieuwd naar je visie daarop

13 maart 2013 om 20:21

Tja, qua jou eerste punt zou eens moeten kijken hoe ze dat in Spanje of Portugal doen. Ik zou dat ook niet uit mijn hoofd weten eerlijk gezegd.
Voor jouw tweede punt zou je kunnen afspreken dat de zondagtopklassers hun thuiswedstrijdjes op zondag mogen spelen, maar hun uitwedstrijden gewoon op de zaterdagmiddag. Zoals ik in mijn CE al heb gezegd, compromissen maken is de sleutel.
Ik had inderdaad het derde punt wel iets meer mogen melden. De licentie-eisen moeten soepeler worden, in overleg met de Knvb en de Topklassers moeten ze er wel uit komen lijkt mij. Het verlies van locale derbies is inderdaad niet heel leuk maar daarvoor in de plaats krijg je wel potjes tegen teams als De Graafschap en Sparta. Zijn ook leuke potjes lijkt me.
Het is inderdaad geen simpele zaak, dat hele promotie/degradatiegedoe, maar als we met zijn allen om de tafel gaan zitten, moeten we er wel uit komen lijkt mij.

Dat van de 2e teams vind ik een goed idee.
De talentvolle spelers van Ajax, Feyenoord, PSV en nog meer clubs zullen het vast erg leerzaam vinde.
Dat zal er dus voor zorgen dat de jeugdspelers zich waarschijnlijk beter ontwikkelen.

Ook voor de kijker (en indirect de centjes) is het goe.
Ik ben een echte Feyenoord fan, maar de uitslagen van jong-feyenoord vind ik niet erg interessant.
Zou jong-feyenoord in de JL spelen, dan zou ik wedstrijden gaan kijken en die competitie beter volgen.
(wat kijkcijfer en dus geld oplevert).

14 maart 2013 om 14:41

Inderdaad, voor mij als Psv-supporter zal ik Jong PSV ook veel meer gaan volgen, omdat bijv. Jong Psv-de Graafschap veel leuker is om te zien dan Jong PSV - Jong FC Groningen in mijn ogen. Omgekeerd is het denk ik voor de neutrale kijker ook leuker om naar de toekomstige talenten van Ajax, Feyenoord of PSV te kijken dan naar Telstar of Almere City.

Mooi stuk om te lezen, Leest lekker weg kan je niet op een spelfout betrappen.
Ben overigens alleen bang dat de knvb het maar op zijn lopen laat en dat we moeten vrezen

Geef je 5 sterren

15 maart 2013 om 13:19

Bedankt voor de reactie en de sterren!

Leuk om te lezen en ik vind het boeiend dat er veel mensen zijn die met dit onderwerp bezig zijn. Ik zou niets liever willen dan dat er een doorstroom komt, simpelweg omdat er dan meer variatie is per seizoen.

Helaas heb ik wel een minpunt voor je, met betrekking tot je laatste punt. Je noemt een derde divisie waar clubs in zitten die eventueel wel willen promoveren. Maar wat gebeurd er met de degradatieregeling in die derde divisie? Het lijkt me dat je dan het probleem verschuift. De oplossing heb ik niet voor handen, dat moet ik wel zeggen, maar hiermee verschuif je het degradatieprobleem van de jupiler league naar de derde divisie.

Ik denk dat een versoepeling van de regels met betrekking tot profcontracten al een stap in de goede richting zal zijn. Waarschijnlijk zijn er dan clubs die wel een promotie van de topklasse naar de jupiler league ambieeren.

15 maart 2013 om 13:19

Zoals ik een eerdere reactie al heb aangegeven, je verschuift idd het probleem naar degradatie in de derde divisie. Maar ik denk dat het zaak is eerst de JL te laten werken, en dan heb je alle tijd om iets te verzinnen rondom die derde divisie. Er is minder druk.
Maar misschien werkt het wel onder de huidige promotie/degradatieregelingen met de Topklasse wel. Als er een club wil promoveren uit de Topklasse (wat misschien na versoepelingen van de regels veel mogelijker zal zijn) kan dat gewoon naar de derde divisie. Ik denk dat op een gegeven moment, als meer clubs willen promoveren, uiteindelijk de Topklasse en vaste promotie/degradatieregeling kan zijn met de Derde Divisie.

Leuk stuk over een problematiek die al bestaat, minimaal zolang de eerstedivisie bestaat, maar versterkt sinds er er geen tweede div is en men zich aan de commercie van RTL overleverde. Lees: spelen op vrijdag en soms maandag, met flankerende voorwaarden tav ongeveer alles.
De kern van het probleem is echter niet de vrijdagavond, alhoewel uiteraard een totaal hopeloze avond (bedrijfsborrels op laatste werkdag, doorwerkdag!, uitpubliek onmogelijk want Ned staat vast dan etc,) maar iets anders. En dat 'iets anders' , dat is de attitude van Bvo-besturen, directies, technische staven ea, om de Juup niet existentieel te bekijken, maar als - tijdelijke- inconvenientie op weg naar het voetbalwalhalla, de eredivisie. Gevolg is desinterresse in een eerste divisie, het is immers toch tijdelijk.
Kwam hier achter bij mijn club Rkc, na de degradatie van 5 jaar terug. Allerlei voorstellen de Juup te verbeteren, te existentialiseren ahw, werden door een bestuur altijd weggewoven in de trant van :' volgend seizoen spelen we toch weer in de ere, waarom moeite doen?'...of 'ben je wel eens in een Bvo-vergadering geweest, er is toch helemaal niemand geinteresseerd in de eerste divisie'...etc. de vrijdaga vond is niets anders als de reflectie van het onbehagen mbt de Juup. Op n moment is zelfs die armzalige E40.000 van RTL per Seizoen nog argument.
Is de Juup nog te redden? Enkel als de Juup niet als middel, maar als doel gezien wordt: 80% van de clubs komt niet structureel hoger en voor hen is het een plafond- en dat moet ook het doel zijn.
Ik zou zeggen: breek met het verleden. Ga af van niet alleen die vermaledijde vrijdag/maandag, maar ga...'zomers voetballen, uiteraard met een stop rond de bouwvak. En wel op de zaterdag, vroeg in ee avond of laat in de middaf als in D of het Vk....
Los uiteraard van de berg 'regeltjes' waar een erebvo, maar nu ook een Juup BVO aan moet voldoen mbt antal contractspelers, accomodatie, technische inrichtingen, beveiligingen etc etc. Regeltjes om de regeltjes: slopen!

16 maart 2013 om 11:51

Ja, voor Rkc, De Graafschap, Sparta, Willem II etc. is het zaak dat als ze in de JL komen, ze er zo snel mogelijk uit moeten komen omdat het er een drama is. Maar je moet je beleid wel aanpassen op de JL. Sparta verloor alles naar de degradatie, die hebben dus een paar jaartjes nodig gehad er boven op te kijken en wellicht worden ze dit jaar kampioen. Zo is dat bij meer clubs en daarom zal je geen financieel onverantwoorde beslissingen moeten nemen.

(excuus vr de vele typefouten, maar getypt in 3 min, wachtend op n taxi..)

Leuk en informatief stuk. Zo leer ik als jonge fan weer is wat nieuws (: !

in de Jupiler League moeten alle clubs gewoon met semi profs werken zoals bij Toposs dan heb je minder gezeik met clubs die geldnood hebben

Ik pleit al langer voor een actievere rol van de Knvb bij het redden van de JL. Het wordt tijd dat er nu iets gaat gebeuren, want anders gaat de JL kapot. En op termijn gaat die ook de Eredivisie aantasten. Nu al begint de JL haar geloofwaardig te verliezen met drie failissementen in enkele jaren en meerdere clubs die het water aan de lippen staat.

@nickjwz
Jammer dat je niet ingaat op mijn pleidooi om het radicaal aan te pakken
1.zomercompetitie voor de Juup. Starten in april, zomerstop in de warmste periode en herstart half augustus tot einde oktober.
In het grootste deel van die periode speelt de eredivisie niet. Er komt dan meer belangstelling, ook qua publiek. Belangsteling is nu miniem, logisch in elke regio speelt ook wel een eredivisieclub in de buurt. Voordeel is de temperatuur, gemiddeld publiek wordt ouder en voor hen is een 2 uur een wedstrijd zittend bijwonen vaak geen pretje.
Dit idee kwam al n jaar of 15 geleden bij me op toen RKC altijd nacompetitie (6 wedstrijden toen) speelde, viel me op dat er bij elke wedstrijd twee maal zoveel publiek was als bij een comp.wedstrijd, lekker zomerse avondwedstrijden!
2. Elimineren Profvoorwaarden, ofel de regels van de Topklasse qua selektie, veiligheid,binstallaties, accomodaties etc etc hanteren. In de Topklasse komen nu nauwelijks minder toeschouwers en loopt het ook, toch?
3. Vaste Wedstrijddag. En vanwege de mogelijke zaterdagclubs moet dat zaterdag zijn, principiele zondagvoetballers zijn er niet. En waarom niet om 16h00 s middags of vroeg in de avond?
4. Versterkte Doorstroming. Situatie nu is ook veroorzaakt vanwege te geringe (kans op) doorstroming naar het hoogste nivo, wd er in elk opxicht te grote (mn financiele) verschillen ontstonden tussen ere- en eerstedividievlubs. Dus: vast 2 clubs degraderen /promoveren en de derde via srt play-offs beslissen
5. Proeftuin. Eerstedividie bij de Fifa/uefa aanmrlden als proeftuin voor nieuwe regelgeving, bijv op gebied buitenspel (afschaffen!), videoreferee etc

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren