Nederlandse topclubs krijgen rondleiding bij top drie van Portugal

Zaterdag, 21 januari 2012 om

Op initiatief van de European Professional Football Leagues (EPFL) zullen vertegenwoordigers van Nederlandse (top)clubs van 23 tot 25 januari naar Portugal afreizen. Dat meldt A Bola. Men brengt een bezoek aan de traditionele Portugese topclubs FC Porto, Benfica en Sporting Portugal.

Danny Blind (Ajax), Toon Gerbrands (AZ), Eric Gudde (Feyenoord), Robert Veenstra (sc Heerenveen) en Marcel Brands (PSV) zullen in Oporto en Lissabon rondkijken hoe de Portugese topclubs hun jeugdspelers opleiden. Ook staat er een gesprek met de Portugese Minister voor Sport op het programma.

Portugal staat op de UEFA-coëfficiëntenranglijst op een zesde plaats, met een ruime voorsprong op nummer negen Nederland. Vooral de afgelopen 2,5 seizoen presteren de Portugese clubs goed in de Europese clubtoernooien.61 reacties (laatste reactie door est.1913)

Raar dat Heerenveen erheen gaat, en fc twente niet.
Ben toch wel benieuwd wat de verschillen zullen zijn met het nederlandse beleid.

21 januari 2012 om 10:40

het grootste verschil zit hem denk ik in de geliimiteerde transfersommen.
In NL staan ze er vaak in, zodat spelers voor een relatief laag bedrag weg kunnen, en dus makkelijk onder een cotract heen kunnen. Als de spelers dan gegroeid zijn en hun transfersom meer dan waard zijn, kunnen ze elders contracten tekenen, en salariseisen stellen.

In Portugal staan er transfersommen in, waardoor clubs er vaak beter van worden. zie Hulk bijvoorbeeld, 100 miljoen, dat is toch een bedrag waar je in NL alleen maar van kunt dromen. en ik denk dat er dan ook nooit van dit soort bedragen worden vast gelegt in de contracten van de Nlclubs.

In Nederland denkt men als club vaak nog mee, wat het beste is voor de ontwikkeling van de speler. Bovendien als er enig zins belangstelling van een grotere club in een spelers is, kan een speler al beginnen te dreigen met kort geding, ed. In Nederland hebben spelers dan ook heel veel te vertellen, terwijl er in Portugal meer de mentaliteit heerst van de club is de eigenaar van de speler, dus de club bepaald ook wat er gebeurd.

Wat beter is, kun je over discuseren. Menselijker wijs zou ik zeggen de Nederlandse aanpak is beter qua opzicht van de speler. Als je in clubbelang denk, zou je meer geneigd moeten zijn na de Portugeze visie.

21 januari 2012 om 11:01

@fct1978: Is niet nog een ander groot verschil het belastingstelsel van de Portugezen? Die betalen salarissen waardoor spelers meer overhouden en wat in Nederland gewoon niet kan.
En het minimum salaris voor een niet eu-speler hebben ze volgens mij niet in Portugal waardoor je natuurlijk ook veel brazilianen als talenten kan halen iets wat in Nederland ook een stuk moeilijker wordt.

Dat met die transfersommen in contracten zal misschien helpen om spelers hun contracten uit te laten zitten alleen het probleem wat je dan krijgt is dat clubs die transfersommen juist nodig hebben want denk jij zelf echt dat iemand ook maar 100miljoen voor Hulk gaat betalen? Nee die gaat aan het einde van zijn contract gewoon gratis weg en Nederlandse clubs kunnen dat risico niet nemen want daar verdienen de topclubs aan.

Plus het feit dat tv inkomsten in Portugal beter zijn en het feit dat Porto en Benfica zowat jaarlijks in de CL spelen heb je al een aardige bron van vaste inkomsten iets wat in Nederland niet mogelijk is omdat de tv inkomsten heel mager zijn en jaarlijks CL halen is niet mogelijk omdat we geen 2 vaste plekken hebben.

Kortom leuk dat ze in Portugal gaan kijken en leuk dat ze die kant van topclubs opwillen alleen dan zal er heel veel moeten veranderen kwa regels in Nederland willen we Porto of Benfica achterna kunnen gaan.

21 januari 2012 om 11:34

In Portugal en Spanje zijn die transfersommen verplicht en daarom staan ze in elk contract. Deze zijn ongeveer 4x de werkelijke waarde van een speler. In Nederland hebben lang niet alle spelers dit, de meeste spelers die dit hebben wouden dit zelf, dit komt niet van de club uit. Dit zijn vaak de topspelers met een contract wat redelijk snel afloopt. Ze willen dan wel verlengen, maar alleen met een transfersom erin zodat ze weten dat de club ze niet altijd kan tegenhouden als ze een stap hogerop kunnen maken.

In Portugal zijn deze transfersommen verplicht en komen dus van de club uit, dit is denk ik de reden dat die clubs meer kunnen vragen. Ook heeft Portugal het voordeel dat ze niet zo veel salarissen moeten betalen aan spelers buiten de EU. Maar uiteindelijk draait het om 1 ding, de scouting van spelers. En ik denk dat de Portugese clubs dit gewoon veel beter beheersen.

21 januari 2012 om 11:42

Sebasjuh
Ik ben het met je eens, maar aan een belasingstelsel kan je als club niet zo heel veel doen. en ook het buiten de EU salaris kan je als club weinig aan veranderen, als je dat door hoger hand word opgedragen. Het zou een stuk makkelijker worden als de regels zouden worden aangepast, maar ik denk dat we daar niet op hoeven te rekenen.
Tv inkomsten staan ook paralel aan de prestaties europees gezien. zo lang je daar niet presteerd krijg je als club ook niet de hoge sommen geld. Betere talenten betekend dan ook weer hoger aanzien in Europa waardoor de tv inkomsten weer kunnen groeien. Als je dan de beste talenten voor ene appel en een ei weg doet, zit er dus ook nooit geen groei in de tvinkomsten. dus als spelers duurder kunt verkopen zou dit ook weer goed kunnen zijn voor dit soort inkomsten.

Als ik dan de bedragen hoor wie ze in portugal voor hun spelers krijgen, en ik vergelijk die met die van Nl, kan ik niet anders concluderen dat de spelers in NL op de tafel dansen. natuurlijk word er geen 100 miljoen voor zo'n speler betaald, maar als het een kwart zou zijn, dan spreek je in NL van een toptransfer terwijl dat in Portugal elk jaar voor komt. Daar geven clubs het statement af dat zij de baas zijn, in NL is dat toch heel anders.

21 januari 2012 om 11:45

je begrijpt een gelimiteerde transfersom verkeerd. Dat is het maximum want je er voor kan vragen. In nederland heb je geen maximum. Maar spelers willen sneller weg. Maar daar hebben die clausules niks mee te maken

21 januari 2012 om 13:19

@fct1978

Ik vind het inderdaad absurt dat spelers hier in nederland niet voor zulke bedragen kunnen worden verkocht. En als je in bijvoorbeeld portugal voetbald je in 1 keer 5 tot 10 miljoen meer waard bent. Dit slaat echt nergens op.

Ik vind dat de nederlandse topclubs zichzelf niet meer tekort moeten doen.
PSV moet bijvoorbeeld na het EK een goed bedrag neerzetten voor strootman als hij een goed EK speeld en Nederland ver komt. Ik vind dat je dan best 30/35 miljoen voor zo'n speler mag vragen.

Dit is een voorbeeld van een aantal spelers hier in Nederland.
En als ze dit eenmaal gewoon gaan doen zul je zien dat het niveau vanzelf omhoog gaat. Dit omdat de clubs dan ook betere spelers kunnen kopen die normaal niet toereikbar zijn.

21 januari 2012 om 18:38

@ Terrorkapel

Eindelijk iemand die het ook ziet!
Helemaal mee eens, wij, Nederlandse clubs laten ons financieel aftroeven door onze concurrenten uit Portugal.
als ik PSV was zou ik idd Strootman voor minimaal 30 miljoen laten gaan, mertens 20, labyad 20 (als zijn contract met 4,5 jaar word verlengd), Matavz 15, Lens 15 en Wijnaldum 25. Deze Spelers hebben namelijk nog allemaal contracten tot 2015 of langer, en daardoor kun je er ongelofelijk veel voor vragen

Hopelijk laten ze niet zien hoe een type Pepe wordt opgeleid.

21 januari 2012 om 10:38

Dat kunnen ze ook niet laten zien omdat Pepe niet uit Portugal komt, is een gevalletje 'deco'....

Verder een goed initiatief, kijken hoe anderen dingen doen is nooit fout zelfs als je eigen manier al beter is kan je er nog steeds dingen uitpikken.

21 januari 2012 om 12:36

Daarom kunnen ze wel een type Pepe opleiden als zo'n type op jonge leeftijd gehaald word.

21 januari 2012 om 16:47

Natuurlijk kunnen ze een type Pepe opleiden maar hebben Nederlandse clubs nooit smerige voetballers opgeleid? Denk maar is aan spelers als Gregoor van Dijk bijvoorbeeld...

21 januari 2012 om 16:19

Pepe is één van de beste verdedigers in de wereld, natuurlijk wil je die wel opleiden.

Denk dat te kijken naar het aantal spelers uit eigen kweek. Wat bij Heerenveen hoger is dan bij Twente b.v.

21 januari 2012 om 10:47

Maar verder dan Heerenveen komen ze ook niet. Tenzij je het nog steeds over Abe Lenstra wilt hebben.
De jeugdopleiding van Twente is ook hoger aangeschreven en hoort met Ajax en Feyenoord tot de top.
Volgens de Knvb dan he....

21 januari 2012 om 10:56

Maar Twente zou en moet beter kunnen. In plaats van al die Zuid Amerikaantjes. Grootste club in Overijssel en Drenthe vlak bij de grens van Duitsland.

21 januari 2012 om 11:01

Dat komt voornamelijk doordat het niveau van het eerste hoger is geworden.
Ajax en Feyenoord zitten in de randstad. Daar komen de meeste vreemdelingen meestal aan.
Daar loopt het vol van de Ola Johns. Vandaar dat je andere opties moet proberen.
En als je nagaat dat wij geeneens spelers van bijvoorbeeld jouw club kunnen aantrekken,zoals Narshing of Assaidi omdat die al te duur zijn,moet Twente net als Heerenveen die spelers al jong scouten.
Maar het klopt dat je van de meeste buitenlandse talenten niks meer terughoort.
Tis gewoon hopen dat er af en toe die ene speciale er tussen zit.

21 januari 2012 om 11:10

Abe Lenstra?
Die heeft ook niet bij een veel grotere club gevoetbald. Alleen Heerenveen en Twente.
Het klopt inderdaad dat spelers uit de jeugd van Heerenveen niet hoger zijn gekomen, maar dat is tot nu toe. De jeugdopleiding begint nu eindelijk pas eens te renderen namelijk. Voorheen braken er ook amper spelers door, maar werden ze gehaald is Scandinavië en dergelijke.
Nu zijn er spelers als Gouweleeuw, Narsingh en Roorda die wanneer ze door blijven groeien echt wel bij een betere club dan Heerenveen terecht komen.
En er staan nog een aantal te dringen om in het 1e (of basis11) terecht te komen.

21 januari 2012 om 11:16

In die tijd veranderde je niet echt vaak van club. Het was toen Sportclub Enschede en dat was toen wel een topploeg.
Maar Lenstra was schijnbaar wel een topspeler. En ben het eens dat Heerenveen nu een paar zeer goede talenten heeft. Roorda ben ik niet zo kapot van..maar Narsingh heeft veel potentie evenals Gouweleeuw.

21 januari 2012 om 17:46

Er zijn ook zat goeie voetballers in Overijssel/drenthe/gelderland en net over de grens en door de aantrekkingskracht van Twente zou het niet moeilijk zijn om betere jeugdspelers te krijgen dan dat ze nu doen. Want qua regio heeft Heerenveen het moeilijker. Met Groningen/az/ajax in de buurt.

21 januari 2012 om 16:31

Vertel mij eens hoeveel zelfopgeleide spelers er in de selectie van Heerenveen en Twente zitten want ik heb de indruk dat je niet helemaal op de hoogte bent van de feiten. Noem sowieso eens 5 spelers die door Heerenveen zijn opgeleid en in het betaalde voetbal actief zijn?

Kunnen ze meteen iets mee pikken over onderhandelen bij transfers.

Ajax naar Portugal om te kijken hoe je spelers moet opleiden, tja ze zijn ver gezakt daar in Amsterdam.

21 januari 2012 om 11:22

Nee in Portugal is het niveau gewoon veromhoog gegaan vergelekn bij Nederland dus niks mis mee om dit eens te doen wie weet....

21 januari 2012 om 12:35

Je zou ook postief kunnen reageren , kijk zelfs Ajax (en Feyenoord) denkt nog wat van die slimme Portugezen te kunnen leren en voelt zich daar niet te groot voor.
Jammer dat de naam van een club , gelijk zo'n negatieve waas voor de ogen geeft.

Ze kunnen beter ook bij Braga langs gaan voor tips en tricks over hoe met een laag budget Europees mee te kunnen doen.

Ze kunnen beter kijken hoe hun commerciële successen in elkaar zitten. Deze clubs hebben 3x de begroting van de Nederlandse topclubs en dat in een land met minder inwoners. Jeugdspelers opleiden kunnen we zelf wel, als geen ander ^^

21 januari 2012 om 10:48

Het feit is dat zij hun jeugdspelers voor zichzelf kunnen behouden en ze na 3/4 jaar of zelfs langer in het eigen basiselftal kan behouden, deze jeugdspelers zullen erg goed presteren en worden verkocht voor veel geld.
In Nederland worden ze soms zelfs al voor onze neus weggekaapt al voordat ze in de basis gestart hebben van het eerste elftal.

Daarnaast zie je dat een club een uitstekende scouting heeft, kunnen we ook wel wat mee doen!

21 januari 2012 om 13:17

3x?? Een club als Porto heeft echt geen begroting van 180 miljoen hoor.
Daarbij die commerciele successen hebben de topclubs ja. Maar daardoor hebben de mindere clubs in Portugal helemaal niks waardoor de competitie over het geheel zeer zwak is. Porto vorig seizoen met 22 punten meer kampioen dan de nummer 2 Benfica die op zijn beurt weer 15 punten meer had dan de nummer 3. Een snelle rekensom laat je dus zien dat het verschil tussen de nummer 1 en 3 al 37 punten was. Dat zegt alles over de sterkte van de competitie daar. Geef mij dan maar liever een spannende nationale competitie als dat Nl clubs 1 of 2 rondes Europees verder komen.

21 januari 2012 om 14:33

@ Lionelhans
In Portugal trekken de 3 topclubs veel toeschouwers, hebben veel betalende socio's en een hogere begroting. De rest van de clubs echter trekt heel weinig toeschouwers. Kortom een smalle top in Portugal terwijl in Nederland de clubs in de breedte veel sterker zijn.

Messixd, Heerenveen geen subtopper?? leg eens uit. Kijk daarnaast ook even naar de laatste 15 jaar.

Waarom kijkt twente niet mee eigenlijk?
zou misschien handig kunnen zijn

21 januari 2012 om 11:03

Misschien hebben we geen tijd. Komt bij dat Twente de afgelopen jaren al tal van Europese topclubs heeft bezocht..dus denk niet dat dit van toevoegende waarde zou zijn.
En we hebben onlangs een samenwerkingsverband afgesloten met Manchester United die met Barcelona de beste jeugdopleiding van de wereld heeft.
Dus we zullen er vast niet veel aan missen.

Kortom, binnenkort spelen Nederlandse ploegen ook dat smerige aanstellerige voetbal. Kijk maar naar bijvoorbeeld een Pepe of een Coentrao, wat een smeerlappen zijn dat.

Heerenveen is een uitstekende subtopper. Ze verdienen het zeker om Europa in te gaan vind ik.

21 januari 2012 om 15:56

We zijn pas halverwege het seizoen.
Tot nu toe doen ze het goed en laten zo nu en dan schitterend voetbal zien.
Maar of ze het verdienen zullen we aan het eind van de rit zien.
Als ze zo door blijven gaan en ze kunnen iedereen behouden dan ziet het er goed voor ze uit.
Maar er zijn veel clubs in de race.
Az - Psv - Ajax - Twente - Feyenoord - Vitesse - Heerenveen - en zou Groningen en Heracles ook niet uitsluiten.

Vertegenwoordigers van topclubs zullen afreizen naar Portugal. Naast de topclubs reizen ook Eric Gudde van Feyenoord en Robert Veenstra van Heerenveen mee naar Portugal.

Lijkt me dat je dit beter zo kunt formuleren, toch?

21 januari 2012 om 13:30

Ik weet niet wat jij onder topclub verstaat hoor, maar dat AZ nu een topploeg heeft wil niet zeggen dat ze ook een topclub zijn of ooit worden. Feyenoord is wel een topclub, maar heeft nu geen topploeg (alhoewel het wel weer steeds beter gaat). Een topclub zijn heeft niks met de ranglijst van de laatste paar jaar te maken, maar alles met historie, (europese) prijzen, supporters, bekendheid en mediaexposure. Aan alles voldoet Feyenoord wel in mijn ogen en AZ niet.

21 januari 2012 om 15:58

Qua publiek en stadion is Feyenoord een topclub, maar niet qua spelersmateriaal. Kijk dat Feyenoord een jaar of 7 geleden nog meedeed voor het kampioenschap wil niet zeggen dat je altijd een topclub blijft. Feyenoord is een topclub geweest in het verleden maar dat is nu allang niet meer.

21 januari 2012 om 16:12

Haha, dan leg jij de criteria voor het zijn van een topclub wel heel raar. In jouw ogen zijn Liverpool, Arsenal en Juventus dus ook geen topclubs? En dit seizoen zijn we qua spelers materiaal ook weer (bijna) topclub waardig.

Vlassie1980
Ach gozer dat is niet nodig, wat dat betreft gaan NL en Portugal hand in hand, met de Jong, van Bommel en Boulahrouz en schwalbe prins Robben hoeft NL geen lessen te krijgen. Overigens snap ik niet waarom Coentrao opnoemt want hem betrap ik zelden op een smerige overtreding maar ja objectiviteit is ver te zoeken op dit forum.

De Uefa coefficienten lijst is absoluut geen graadmeter voor de kwaliteit van de jeugdopleidingen in een land.

De Fifa Landenranking is dat wel.

Ongelofelijk dat we naar Portugal gaan om te kijken hoe het moet, wij hebben de grootste voetballers tot onze beschikking zoals onder andere Van Hanegem en Cruijff die alles gewonnen hebben met hun club wat er te winnen viel maar daar luisteren we niet naar. Als we 10 jaar eerder naar dit soort ex-topvoetballers hadden geluisterd stonden we nu boven Portugal en hadden we niet zulke hoge schulden.

21 januari 2012 om 13:54

Wat is dat toch met supporters die ex-top voetballers zo vereren. Alsof zij op voetbalgebied alles weten. Van Basten was ook een goede voetballer, Wellicht was hij bij Ajax te vroeg gebracht, maar als clubtrainer heeft hij gefaald. Bovendien hebben supporters misschien wel te hoge verwachtingen van de visies van de ex-topvoetballers. Wat is de verwachting; elk jaar minimaal 3 nieuwe Sneijders?

Al zouden zij dan opgeleid zijn, dan worden ze voor hun 21ste alweer weggekocht voor een beter salaris bij een buitenlandse club. Bij een visie hoort een goed en gedegen Opleidingsbeleid, maar dan zul je ook het personeelsbeleid moeten veranderen, lees betere salarissen. Daar schijnen ze in Portugal net iets beter in te zijn.

Nederland en Portugal zijn de beste liftcompetities ter wereld. Sporting Lissabon heeft een geweldige jeugdopleiding vergelijkbaar met die van Ajax en Feyenoord. Dat groepje vertegenwoordigers kunnen evenveel van elkaar leren en misschien elkaar wel beter maken.

Afgezien van de traditionele top 3 daar in Portugal is het een best onaantrekkelijke competitie net zoals het jaren ging hier in de Eredivisie maar door de opkomst van clubs als Twente, Az en Vitesse en de verrijzenis van Feyenoord vindt ik dat de Eredivisie meer potentie heeft.

ON: Leuk uitje maar zie er niet echt het nut van in misschien meer iets voor clubs als Utrecht, Nac en Roda want bij de jeugdopleidingen van Feyenoord, Psv en Ajax zit het wel smoor.

Ze moeten eerder kijken hoe ze in Portugal met contracten omgaan. Daar word een club namelijk niet zo snel leeggekocht als in nederland. Verder denk ik dat ht weining zin heeft om te kijken bij de jeugd opleiding zal ongeveer wel gelijk zijn. Maar zolang bij PSV de doorstroom vanuit de jeugd op 1 hand te tellen valt heeft het weinig zin om bij andere te gaan kijken

Die portugese kunnen beter kijken bij de nederlandse topclubs.
Denk dat ze daar meer profeit van hebben,aangezien nederland veel meer grote spelers heeft groot gebracht en brengt dan portugal.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Maandag 25 mei
Mikel Arteta droomt van de komst van Philippe Coutinho, wiens koopoptie niet is gelicht door Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren